Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

1. Indledning





I dette temahæfte kortlægges forekomsten af særlige indslusningsforløb henvendt til flygtninge og indvandrere i forhold til social- og sundhedsuddannelserne (sosu) og den pædagogiske grunduddannelse (pgu). Undersøgelsen er foranlediget af regeringsinitiativet "Bedre integration" og er gennemført i perioden 3. april til 30. september 2000. Målet med undersøgelsen har været at kortlægge og evaluere de eksisterende indslusningsforløb samt komme med anbefalinger i forhold til det videre arbejde med at få flere tosprogede til at vælge og gennemføre en uddannelse inden for sosu- og pguområdet.

Undersøgelsen er baseret på telefonkontakt, spørgeskema og interview. Som det første blev der taget telefonisk kontakt med samtlige af landets 30 sosu-skoler og de syv seminarier, der tilbyder pgu'en, med henblik på at afdække, hvor i landet indslusningsforløb har været gennemført eller gennemføres. Pgu tilbydes på i alt 20 skoler landet over, fordelt på 13 sosuskoler og syv seminarier. Telefonkontakten blev fulgt op af et mindre spørgeskema udsendt til de skoler, hvor der er eller har været sådanne indslusningsforløb. Afslutningsvis blev fire skoler udvalgt og besøgt for at få en nærmere beskrivelse af de gennemførte indslusningsforløb. Forløbene blev udvalgt ud fra et kriterium om succes med efterfølgende at få eleverne til at påbegynde og gennemføre en sosu-uddannelse eller pgu-uddannelse. Samtidig er det tilstræbt at udvælge forløbene således, at de kan demonstrere den diversitet, der gør sig gældende forløbene imellem. Der er således lagt vægt på forskelle i bl.a. længde af forløbet og finansiering.

Oplysningerne i hæftet bygger på den indledende telefoniske kontakt, skolernes eget materiale, spørgeskemaerne og besøgene på de fire skoler.

Denne side indgår i publikationen "Indslusningsforløb for flerkulturelle elever på sosu og pgu" som kapitel 1 af 10
© Undervisningsministeriet 2001

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top