Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Kapitel 2 - Det institutionspolitiske udgangspunkt





Erhvervsskolesektorens styrke er fordelingen af skoler over hele landet med lokal og regional erhvervsmæssig forankring og et alsidigt udbud af uddannelser, der både tilgodeser de unges behov for uddannelser med landsdækkende kompetence og en bred dækning af erhvervslivets uddannelsesbehov - lokalt, regionalt og på landsplan.

I redegørelsen om erhvervsskolernes institutionsstruktur fra maj 2000 blev der opstillet en række principper for institutionsstrukturen, uddannelsesdækningen og skolernes øvrige opgaver, som sammen med initiativerne fra .dk21. er denne redegørelses udgangspunkt:

  • Erhvervsskolernes kerneopgave er lokalt udbud af ungdomsuddannelser.
  • Erhvervsskolerne er hovedudbydere af erhvervsakademiuddannelser.
  • Udviklingen af akademimiljøerne på erhvervsskolerne skal ske under hensyn hertil, og således at de forskellige skoleformers uddannelsesprofil bevares.
  • Udgangspunktet for en videreudvikling af erhvervsskolernes akademimiljøer er det udbudsbillede, der blev tegnet i 1999, herunder en overordnet målsætning om et bredt regionalt udbud af erhvervsakademiuddannelser inden for tekniske, merkantile og informationsteknologiske uddannelsesområder.

Tilsammen er der godkendt udbud af erhvervsakademiuddannelser på 53 institutioner i 29 byer1. Dette forholdsvis store antal udbydere - primært handelsskoler og tekniske skoler - skyldes bl.a., at skolerne har meget forskelligartede profiler. De to skoleformer koncentrerer sig i dag henholdsvis om merkantile og tekniske erhvervsakademiuddannelser, mens de informationsteknologiske uddannelser (datamatiker og multimediedesigner) er mere tværgående og udbydes af begge skoleformer. Datamatikeruddannelsen er dog fortsat kun placeret ved handelsskoler og kombinationsskoler.

Yderligere 9 byer har udbud af erhvervsakademiuddannelser via udlagt undervisning2. Ved udlagt undervisning gennemfører en godkendt institution undervisning på en anden institution. Udlagt undervisning kan gennemføres ved hjælp af lærerkræfter fra den godkendte institution og fjernundervisning, men det er også muligt at anvende værtsinstitutionens kvalificerede lærerkræfter.

Hensigten med udlagt undervisning er at sikre en regional dækning, som samtidig vil være en afprøvning af, om der på sigt kan etableres et selvstændigt, kvalitativt bæredygtigt uddannelsesmiljø ved værtsinstitutionen. Udlagt undervisning og eventuelle nye udbudsgodkendelser skal dog – som hidtil – ske under hensyn til, at studiemiljøerne på de eksisterende udbudssteder ikke forringes.

Udgangspunktet for en videreudvikling af erhvervsskolernes akademimiljøer er dels det udbudsbillede, der blev tegnet ved godkendelse af udbudsplaceringer i 1999, dels en overordnet målsætning om et bredt regionalt udbud af erhvervsakademiuddannelser, herunder en regional dækning inden for de tekniske og merkantile områder samt IT-området.

Selvom erhvervsakademiuddannelserne har deres hovedforankring på erhvervsskolerne, er der dog enkelte undtagelser, hvor de er placeret på MVU-institutioner. Dette er sket, hvor særlige uddannelsesmæssige eller regionale forhold har talt for denne løsning.

__________
1) Bilag 1 - Oversigt over skoler godkendt til akademiuddannelser, og hvilke uddannelser de er godkendt til. Oversigten omfatter også de skoler, der er vært for udlagt undervisning.
    Bilag 2 - Landkort over udbud af tekniske/merkantile IT erhvervsakademiuddannelser samt udlagte erhvervsakademiuddannelser og teknisk/merkantilt-MVU-udbud
[Tilbage...]

2) Udlagt undervisning blev tidligere benævnt forlagt undervisning
[Tilbage...]


Denne side indgår i publikationen "
Redegørelse om erhvervsakademier som led i udvikling af erhvervsskoler"
som kapitel 2 af 6 © Undervisningsministeriet 2001

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top