Forrige kapitel  Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

3. De gymnasiale uddannelser





Den største ungdomsuddannelse

Over 60 procent af de unge påbegynder i dag en gymnasial uddannelse. De gymnasiale uddannelser har siden midten af 1970'erne været inde i en voldsom vækst. Først de senere år er tilgangen til det almene gymnasium stagneret, mens tilgangen til de nyere erhvervsgymnasiale uddannelser hhx og htx stadig vokser. Fordelt i landet ligger 240 institutioner' med en samlet bestand på mere end 100.000 studerende.

For at få et samlet billede af de unges tilgang til de gymnasiale uddannelser, er her valgt at medtage den del af tilgangen til hf-kurser, hvor de studerende er under 20 år.

De regionale særtræk, som bl.a. ses i typer af uddannelsesinstitutioner og befolkningens erhvervsvalg, skinner også klart igennem i de unges valg af gymnasiale ungdomsuddannelser. I hovedstadsområdet og i Frederiksborg amt står de almengymnasiale uddannelser meget stærkt. Over 50 procent af de unge i disse områder påbegynder gymnasiet eller HF. I den anden ende af landet, i Syd- og Vestjylland er tilgangsfrekvenserne under 30 procent (se bilagstabel 3.1).

Til gengæld står hhx og htx meget stærk i netop disse områder. Den højeste tilgang til hhx findes i Ribe amt med 22 procent af en ung

ungdomsårgang. I Sønderjyllands og Viborg amter påbegynder 7 procent htx. Tilgangen til hhx er generelt højest i de jyske amter, mens tilgangen til htx er svingende fra amt til amt. Dette ses bl.a. af at Sønderjyllands naboamt, Vejle, har landets laveste tilgang til htx med under 3 procent.

På landsplan påbegynder 19 procent af en ungdomsårgang en erhvervsgymnasiale uddannelser. Højest er andelen i Ribe amt med over 25 procent og lavest er den i Frederiksborg amt, hvor kun halvt så stor en andel af de unge påbegynder erhvervsgymnasiale uddannelser.

Denne tilgangsfordeling er afspejlet i institutionsplaceringen. I hovedstadsområdet er der ét alment gymnasium pr. 1.600 unge(2) og et erhvervsgymnasium pr. 6.600 unge, mens der i Ribe amt både er et alment og et erhvervsgymnasium pr. 2.000 unge (se bilagstabel 3.2).

I gennemsnit påbegyndte 64 procent af en ungdomsårgang en gymnasial uddannelse. Hovedstadsområdet ligger højest med en tilgang på 69 procent og Bornholm lavest med 55 procent (se bilagstabel 3.1).

Kort 3.1
Andel af ungdomsårgang der påbegynder en gymnasial uddannelse
[Billede: Kort 3.1. Andel af ungdomsårgang der påbegynder en gymnasial uddannelse. Laveste frekvens; Vejle, Vestsjælland og Bornholm amter. Højest; Viborg, Århus, Roskilde og Frederiksborg amter samt Hovedstadsområdet.]

Kort 3.2
Andel af ungdomsårgang der påbegynder en almen gymnasial uddannelse. Incl. hf
[Billede: Kort 3.2. Andel af ungdomsårgang der påbegynder en almen gymnasial uddannelse. Incl. hf. Laveste frekvens; Ringkøbing, Ribe, Vejle og Storstrøms amter. Højest; Århus, Frederiksborg og Roskilde amter samt hovedstadsområdet.]

Kort 3.3
Andel af ungdomsårgang der påbegynder en handelsgymnasial uddannelse, hhx
[Billede: Kort 3.3. Andel af ungdomsårgang der påbegynder en handelsgymnasial uddannelse, hhx. Laveste frekvens; Vestsjælland og Frederiksborg amter. Højest; Viborg, Ribe, Vejle, Sønderjyllands og Roskilde amter.]

Kort 3.4
Andel af ungdomsårgang der påbegynder en teknisk gymnasial uddannelse, htx
[Billede: Kort 3.4. Andel af ungdomsårgang der påbegynder en teknisk gymnasial uddannelse, htx. Laveste frekvens; Ribe, Vejle og Fyns amter. Højest; Viborg og Sønderjyllands amter.]

1) Erhvervsgymnasier er optalt som antallet af handelsskoler og tekniske skoler der i 1997 optog elever til hhx og/eller htx.

Denne side indgår i publikationen "Regionale uddannelsesmønstre i Danmark" som kapitel 3 af 10
© Undervisningsministeriet 2000

 Forrige kapitel  Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top