Forrige kapitel  Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Appendiks - Amtsprofiler





I dette appendiks er forsøgt at trække profilerne på de enkelte amter op. Da tallene er øjebliksbilleder af forhold i tidsrummet 1997-1999 som er under mærkbar udvikling , kan de på nogen områder allerede være forældede og skal tages med et vist forbehold.

Hovedstadsområdet

Befolkningen i hovedstadsområdet udgør 1.191.000.

Der er 610 institutioner fordelt på 301 grundskoler, 35 gymnasier og Hf-kursus, 18 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 11 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 31 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og 8 lange videregående uddannelsesinstitutioner.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger omkring landsgennemsnittet. 9,1 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 8,3 % har en lang videregående uddannelse, hvilket er det højeste i landet. Andelen med kort videregående uddannelse er blandt de største (6,2 %) i landet. Andelen med erhvervsuddannelse (32,0 %) er landets mindste.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Hovedstadsområdet et højt niveau for gymnasiale frekvenser, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 50,6 % og erhvervsgymnasiefrekvensen 17,9 %.

Der er 4,8 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998).

Roskilde Amt

Befolkningen i Roskilde Amt udgør 229.500.

Der er 141 institutioner fordelt på 83 grundskoler, 6 gymnasier og Hf-kursus, 4 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 5 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 2 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og 1 lang videregående uddannelsesinstitution.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger over gennemsnittet for hele landet. 8,9 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 4,3 % har en lang videregående uddannelse. Andelen med kort videregående uddannelse er blandt de største (6,3 %) i landet. Dog er andelen med erhvervsuddannelse (42,4 %) landets største.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Roskilde Amt et højt niveau for gymnasiale frekvenser, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 46,4 % ikke speciel høj, og da erhvervsgymnasiefrekvensen ligger blandt de højeste i landet med 23,2 %, er den samlede gymnasiale frekvens 69,6 %, hvilket er landets højeste.

I Roskilde Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse over landsgennemsnittet, det samme er bestanden på kort videregående uddannelse.

Der er 5,0 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998), hvilket er blandt landets mindste.

I hovedstadsområdet er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse under landsgennemsnittet, dog er bestanden på kort videregående uddannelse lidt over landsgennemsnittet.

Der er 6,6 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998).

Frederiksborg Am t

Befolkningen i Frederiksborg Amt udgør 362.500.

Der er 225 institutioner fordelt på 136 grundskoler, 12 gymnasier og Hf-kursus, 4 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 3 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 3 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og ingen lange videregående uddannelsesinstitutioner.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger over gennemsnittet for hele landet. 10,5 % har en mellemlang videregående uddannelse, hvilket er det højeste i landet, og 6,9 % har en lang videregående uddannelse. Andelen med kort videregående uddannelse er også den største (7,3%) i landet. Andelen med erhvervsuddannelse (37,7 %) er omkring landsgennemsnittet.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Frederiksborg Amt et forholdsvis højt niveau for gymnasiale frekvenser, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 53,8 % og selv om erhvervsgymnasiefrekvensen ligger lavt for landsgennemsnittet med 13,0 %, er den samlede gymnasiale frekvens 66,8 % .

I Frederiksborg Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse på niveau med landsgennemsnittet, dog er bestanden på kort videregående uddannelse den laveste i landet.

Vestsjællands Amt

Befolkningen i Vestsjællands Amt udgør 293.000.

Der er 290 institutioner fordelt på 170 grundskoler, 7 gymnasier og Hf-kursus, 9 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 6 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 7 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og 1 lang videregående uddannelsesinstitution.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger under gennemsnittet for hele landet. 7, 5 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 2,5 % har en lang videregående uddannelse. Andelen med kort videregående uddannelse (5,5 %) er under landsgennemsnittet. Andelen med erhvervsuddannelse (38,4 %) er landets næststørste.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Vestsjællands Amt et lavt niveau for gymnasiale frekvenser, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 40,3 % ikke speciel høj og da erhvervsgymnasiefrekvensen ligger blandt de laveste i landet med 15,6 %, er den samlede gymnasiale frekvens 55,9 %, hvilket er landets næstlaveste.

I Vestsjællands Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse blandt de højeste i landet, dog er bestanden på kort videregående uddannelse under landsgennemsnittet.

Der er 6,7 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998).

Storstrøms Amt

Befolkningen i Storstrøms Amt udgør 258.400.

Der er 228 institutioner fordelt på 135 grundskoler, 6 gymnasier og Hf-kursus, 7 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 6 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 7 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og 1 lang videregående uddannelsesinstitution.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger under gennemsnittet for hele landet. 6,8 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 2,2 % har en lang videregående uddannelse, hvilket er den næstmindste i landet. Andelen med kort videregående uddannelse er blandt de mindste (5,1 %) i landet. Andelen med erhvervsuddannelse (38,2 %) blandt landets største.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Storstrøms Amt niveau for gymnasiale frekvenser over gennemsnittet, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 43,2 % ikke speciel høj, og da erhvervsgymnasiefrekvensen ligger på 21,4 %, er den samlede gymnasiale frekvens 64,6 %.

I Storstrøms Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse over landsgennemsnittet, dog er bestanden på kort videregående uddannelse under landsgennemsnittet.

Der er 8,1 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998), hvilket er landets næsthøjeste .

Bornholms Amt

Befolkningen i Bornholms Amt udgør 44.600.

Der er 47 institutioner fordelt på 25 grundskoler, 1 gymnasium og Hf-kursus, I erhvervsfaglig uddannelsesinstitution, 1 kort videregående uddannelsesinstitution, 2 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og ingen lange videregående uddannelsesinstitutioner.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger som den laveste for hele landet. 6,7 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 2,0 % har en lang videregående uddannelse, hvilket er det laveste i landet. Andelen med kort videregående uddannelse er også den laveste (4,5 %) i landet. Dog er andelen med erhvervsuddannelse 37,5 % omkring landsgennemsnittet.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Bornholms Amt niveau nogle af de laveste gymnasiale frekvenser, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 41,4 % ikke speciel høj, og da erhvervsgymnasiefrekvensen ligger på 13,5 %, er den samlede gymnasiale frekvens 54,9 % landets laveste.

I hovedstadsområdet er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse blandt de højeste i landet, dog er bestanden på kort videregående uddannelse den næstlaveste.

Der er 9,2 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998), hvilket er det højeste tal i landet.

Fyns Amt

Befolkningen i Fyns Amt udgør 472.400.

Der er 429 institutioner fordelt på 250 grundskoler, 11 gymnasier og Hf-kursus, 11 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 8 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 12 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og 1 lang videregående uddannelsesinstitution.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger omkring gennemsnittet for hele landet. 8,9 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 3,1 % har en lang videregående uddannelse. Andelen med kort videregående uddannelse er blandt de største (5,8 %) i landet. Dog er andelen med erhvervsuddannelse 36,9 % blandt landets laveste.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Fyns Amt niveau for gymnasiale frekvenser under gennemsnittet, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 42,3 % ikke speciel høj og da erhvervsgymnasiefrekvensen ligger på 15,1 %, er den samlede gymnasiale frekvens 57,4

I Fyns Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse lidt over landsgennemsnittet, det samme gælder for bestanden på kort videregående uddannelse.

Der er 6,5 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998), hvilket er det samme som for hele landet.

Sønderjyllands Amt

Befolkningen i Sønderjyllands Amt udgør 253.800.

Der er 267 institutioner fordelt på 167 grundskoler, 6 gymnasier og Hf-kursus, 8 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 5 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 5 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og 1 lang videregående uddannelsesinstitution.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger under gennemsnittet for hele landet. 7,8 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 2,3 % har en lang videregående uddannelse. Andelen med kort videregående uddannelse (5,4 %) er under landsgennemsnittet i landet. Dog er andelen med erhvervsuddannelse (37,5 %) over landsgennemsnittet.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Sønderjyllands

Amt niveau for gymnasiale frekvenser omkring gennemsnittet, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 37,7 % og dog er erhvervsgymnasiefrekvensen på 23,7 % blandt de højeste i landet, så den samlede gymnasiale frekvens bliver 61,3 %.

I Sønderjyllands Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse blandt de højeste i landet, dog er bestanden på kort videregående uddannelse en del under landsgennemsnittet.

Der er 5,3 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998), hvilket er blandt de laveste tal i landet.

Ribe Amt

Befolkningen i Ribe Amt udgør 224.000.

Der er 183 institutioner fordelt på 111 grundskoler, 6 gymnasier og Hf-kursus, 6 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 3 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 8 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og 1 lang videregående uddannelsesinstitution.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger under gennemsnittet for hele landet. 8,0 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 2,2 % har en lang videregående uddannelse, hvilket er det næstmindste i landet. Andelen med kort videregående uddannelse (5,7%) er under landsgennemsnittet. Andelen med erhvervsuddannelse (37,1 %) er omkring landsgennemsnittet.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Fyns Amt niveau for gymnasiale frekvenser omkring gennemsnittet, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 36,6 % blandt de laveste i landet og da erhvervsgymnasiefrekvensen ligger på 25,3 %, er den samlede gymnasiale frekvens 61,9 %.

I Ribe Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse en af de højeste i landet, bestanden på kort videregående uddannelse er omkring landsgennemsnittet.

Der er 4,9 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998), hvilket er blandt de laveste tal i landet.

Vejle Amt

Befolkningen i Vejle Amt udgør 346.000.

Der er 282 institutioner fordelt på 169 grundskoler, 10 gymnasier og Hf-kursus, 8 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 8 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 6 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og 1 lang videregående uddannelsesinstitution.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger under gennemsnittet for hele landet. 8,7 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 2,5 % har en lang videregående uddannelse, hvilket er blandt de mindste i landet. Andelen med kort videregående uddannelse er blandt de største (5,7 %) i landet. Andelen med erhvervsuddannelse (37,2 %) er over landsgennemsnittet.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Vejle Amt niveau for gymnasiale frekvenser blandt de mindste i landet, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 37,0 % næstmindst for hele landet og da erhvervsgymnasiefrekvensen ligger på 19,4 %, er den samlede gymnasiale frekvens 56,3 %.

I Vejle Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse over landsgennemsnittet, desuden er bestanden på kort videregående uddannelse den højeste i landet.

Der er 6,1 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998), hvilket er omkring landsgennemsnittet.

Ringkøbing Amt

Befolkningen i Ringkøbing Amt udgør 272.100.

Der er 297 institutioner fordelt på 186 grundskoler, 9 gymnasier og Hf-kursus, 1 I erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 8 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 6 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og ingen lange videregående uddannelsesinstitutioner.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger under gennemsnittet for hele landet. 7,8 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 2,2 % har en lang videregående uddannelse, hvilket er det næstmindste i landet. Andelen med kort videregående uddannelse er også blandt de laveste (4,9%) i landet. Desuden er andelen med erhvervsuddannelse 36,9 % også den næstmindste i landet.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Ringkøbing Amt niveau for gymnasiale frekvenser lidt over gennemsnittet, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 41,8 % ikke speciel høj og da erhvervsgymnasiefrekvensen ligger højt med 22,4 %, er den samlede gymnasiale frekvens 64,3 %.

I Ringkøbing Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse en del over landsgennemsnittet, dog er bestanden på kort videregående uddannelse det samme som landsgennemsnittet.

Der er 4,8 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998), hvilket er det laveste tal i landet.

Århus Amt

Befolkningen i Århus Amt udgør 634.200.

Der er 456 institutioner fordelt på 241 grundskoler, 15 gymnasier og Hf-kursus, 18 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 10 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 14 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og 4 lange videregående uddannelsesinstitutioner.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger over gennemsnittet for hele landet. 9,8 % har en mellemlang videregående uddannelse, hvilket er det næsthøjeste i landet og 5,4 % har en lang videregående uddannelse, hvilket er blandt de største i landet. Andelen med kort videregående uddannelse er blandt de største (6, 5 %) i landet. Dog er andelen med erhvervsuddannelse 36,1 % omkring landsgennemsnittet.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Århus Amt niveau for gymnasiale frekvenser over gennemsnittet, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 45,7 % høj og da erhvervsgymnasiefrekvensen ligger på 20,8 %, er den samlede gymnasiale frekvens 66,5 %.

I Århus Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse den næstlaveste i landet, dog er bestanden på kort videregående uddannelse blandt de højeste i landet.

Der er 7,4 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998), hvilket er blandt de højeste tal i landet.

Viborg Amt

Befolkningen i Viborg Amt udgør 233.000.

Der er 238 institutioner fordelt på 152 grundskoler, 6 gymnasier og Hf-kursus, 6 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 4 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 5 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og ingen lange videregående uddannelsesinstitutioner.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger under gennemsnittet for hele landet. 7,6 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 2,7 % har en lang videregående uddannelse. Andelen med kort videregående uddannelse er blandt de mindste (5,0 %) i landet. Dog er andelen med erhvervsuddannelse (36,9 %) over landsgennemsnittet.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Viborg Amt niveau for gymnasiale frekvenser omkring gennemsnittet, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 35,8 % den laveste i landet, og da erhvervsgymnasiefrekvensen er den højeste med 26,1 %, er den samlede gymnasiale frekvens 61,8 %.

I Viborg Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse den højeste i landet, dog er bestanden på kort videregående uddannelse blandt de laveste i landet.

Der er 4,9 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998), hvilket er det næstlaveste tal i landet.

Nordjyllands Amt

Befolkningen i Nordjyllands Amt udgør 493.400.

Der er 393 institutioner fordelt på 243 grundskoler, 13 gymnasier og Hf-kursus, 6 erhvervsfaglige uddannelsesinstitutioner, 4 korte videregående uddannelsesinstitutioner, 11 mellemlange videregående uddannelsesinstitutioner og 1 lang videregående uddannelsesinstitution.

Andelen af arbejdsstyrken (15-69-årige ekskl. uddannelsessøgende), der har en kompetencegivende uddannelse, ligger omkring gennemsnittet for hele landet. 7,9 % har en mellemlang videregående uddannelse, og 3,4 % har en lang videregående uddannelse. Andelen med kort videregående uddannelse er blandt de mindste (5,3 %) i landet. Andelen med en erhvervsuddannelse (37,0 %) omkring landsgennemsnittet.

Set i forhold til en ungdomsårgangs størrelse har Nordjyllands Amt niveau for gymnasiale frekvenser omkring gennemsnittet, f.eks. er almengymnasiefrekvensen 43,1 % og da erhvervsgymnasiefrekvensen ligger på 18,8 %, er den samlede gymnasiale frekvens 61,9 %.

I Nordjyllands Amt er bestanden på erhvervsfaglig uddannelse omkring landsgennemsnittet, dog er bestanden på kort videregående uddannelse under landsgennemsnittet.

Der er 7,7 % ledige ud af arbejdsstyrken (1998), hvilket er blandt de højeste tal i landet. Denne side indgår i publikationen "Regionale uddannelsesmønstre i Danmark" som kapitel 9 af 10
© Undervisningsministeriet 2000

 Forrige kapitel  Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top