Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

3. Hidtidige indsatsområder





Under trepartsdrøftelserne har der været sat fokus på den lange række af initiativer, som siden 1992 er blevet iværksat i bestræbelserne på at imødegå praktikpladsproblemerne. I den forbindelse er det blevet tydeliggjort, at praktikpladsproblemet er mangesidigt og har bragt mange forskellige løsningsmuligheder i spil.

3.1 Praktikpladsforliget fra december 1992praktikpladstilskud

Dette forlig bestod af flere elementer:

  • Skolepraktikordningen blev indført pr. 1. januar 1993 og trådte i stedet for ordningen med praktikpladskompenserende undervisning. Ordningen blev i første omgang tidsbegrænset til udgangen af 1995.
  • Indførelse af arbejdsgiverfinansieret tilskud (via AER) til de virksomheder, der indgik uddannelsesaftaler. Tilskuddet aftrappedes fra 20.000 kr. årligt i 1993 til 12.000 kr. i 1996. (Tilskudsordningen ophørte pr. 1. januar 1997.)
  • Skolerne fik kompetence til at godkende en virksomhed til at gennemføre praktikuddannelse for den enkelte elev.
  • Tildeling af ekstraordinære midler til skolernes praktikpladsopsøgende virksomhed - ca. 50 mio. kr. ekstra løbende i tre år: 1993-1995.

3.2 Praktikpladskampagnen i 1993

I forlængelse af forliget blev der gennemført en landsdækkende praktikpladskampagne i 1993 med såvel centrale som decentrale elementer.

3.3 Forlængelse af skolepraktikordningen

I juni 1995 vedtog Folketinget at forlænge skolepraktikordningen uændret i et år til udgangen af 1996. Samtidig blev et udredningsarbejde om ordningen sat i værk.

3.4 Permanentgørelse af skolepraktikordningen - ændring af tilskudsregler gældende fra og med 1997 (tilskud til småfag og restuddannelsesaftaler)

På baggrund af ovennævnte udredningsarbejde og den fortsatte ubalance på praktikpladsområdet, blev skolepraktikordningen permanetgjort pr. 1. januar 1997.

Endvidere etableredes retten til tilbagegang til skolepraktikken for elever, der uden egen skyld mister en uddannelsesaftale.

Samtidig blev der indført en tilskudsordning, som omfatter arbejdsgivere, der indgår aftale om praktikuddannelse i form af:

  1. restuddannelsesaftale med en eud-elev i skolepraktik,
  2. uddannelsesaftale med en elev i en eud-uddannelse, som ikke udbydes med skolepraktik, og som i de foregående to kalenderår har haft en gennemsnitlig årlig tilgang på højst 15 elever med uddannelsesaftale (småfag),
  3. praktikaftale i en egu-uddannelse eller uddannelsesaftale i en eud-uddannelse eller landbrugets grunduddannelse med en elev under 25 år, der efter en samlet ledighedsperiode på seks måneder inden for ni måneder er berettiget og forpligtet til aktivering i henhold til lov om en aktiv arbejdsmarkedspolitik og
  4. tilsvarende aftaler som under 3) med elever under 25 år, der i en sammenhængende periode på mindst seks måneder enten har modtaget kontanthjælp eller ydelser i henhold til lov om en aktiv socialpolitik.

3.5 Aktstykke på 37 mio. kr.: Særlig indsats for udsatte elevgrupper - samarbejde med AF

I 1997 blev 37 mio. kr. (aktstykkebevilling) øremærket til en ekstra indsats over for særligt udsatte elevgrupper på praktikpladsmarkedet herunder særligt elever med ikkedansk baggrund, elever med svagere skolekundskaber og endelig til lidt ældre elever. Aktstykkets formål formuleredes desuden således, at det også forventedes, at indsatsen kunne bidrage til at nedbringe antallet af skolepraktikelever, og at der etableredes et nærmere samarbejde med Arbejdsformidlingen.

Ministeriet har etableret et grundlag for samarbejde mellem AF og erhvervsskolerne. Samarbejdet understøttes af, at AF nu har adgang til informationer om elever og virksomheder.

3.6 Indsatsen for særligt udsatte elevgrupper

I 1999 blev der afsat særskilte midler som opfølgning på indsatsen for svage elevgrupper. Der er konkret bevilliget 15 mio. kr. i hvert af årene 1999 og 2000. Midler forudsættes inddraget i gennemførelsen af trepartsudvalgets forslag.

3.7 Vejledningsmateriale til skolerne

PLS-Consult har bistået ministeriet med en gennemgribende undersøgelse af skolernes praktikpladsadministrationer. Undersøgelsen afsluttedes i 1997 med udsendelse af rapporterne: "Udredning om erhvervsskolernes praktikpladsopgaver", (kilde nr. 7) og "Arbejdsopgaver i praktikadministrationen" (kilde nr. 8). I førstnævnte beskrives forskellige anbefalinger til bl.a. skolerne. Rapporterne bidrager til det løbende kvalitetsarbejde på erhvervsskolerne (kaldet Q90).

3.8 Ændring af finansieringen af skolepraktikken

Pr. 1. januar 1998 ændredes betingelserne, således at arbejdsgiverne nu finansierer skolepraktikken fuldt ud. I 1997 betalte staten 50% af udgifterne.

3.9 AF-tilskud til voksne

AF har i 1997 og 1998 haft mulighed for at yde tilskud til virksomheder, som indgår uddannelsesaftaler med voksne (over 25 år). Tilskuddet er et løntilskud på ca. 35 kr. i timen.

Denne side indgår i publikationen "Rapport om praktikpladsproblematikken" som kapitel 3 af 7.2
© Undervisningsministeriet 2000

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top