Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Resume





Nedenfor er ganske kort gengivet indholdet i vejledningens enkelte kapitler.

I kapitel 1 gennemgås Undervisningsministeriets og Indenrigsministeriets regelgrundlag for danskundervisning, aktivering og kursus i samfundsforståelse.
Desuden gives en kort introduktion til de relevante bestemmelser i lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv arbejdsmarkedspolitik samt i lov om specialundervisning for voksne og læsekurser i dansk.

I kapitel 2 beskrives indholdet i introduktionsprogrammets tre elementer: Danskundervisning, kursus i samfundsforståelse og aktivering. Indledningsvis beskrives samarbejdet omkring introduktionsprogrammets tilrettelæggelse og gennemførelse samt den fleksible organisering og finansieringen af introduktionsprogrammet.

I kapitel 3 redegøres for udarbejdelse af den individuelle handlingsplan samt vejledningsforpligtelser. I kapitlets første del redegøres der for samarbejdet om handlingsplanen, dens forudsætninger, formål og indhold samt løbende justering. Endvidere beskrives behovet for afklaring af udlændinges medbragte kvalifikationer i tilknytning til handlingsplanens udarbejdelse. I anden del beskrives kommuners, sprogcentres og andre uddannelsesinstitutioners vejledningsforpligtelse.
Også aktiveringstilbudets vejledningsmuligheder omtales.

I kapitel 4 beskrives samspillet mellem introduktionsprogrammets tre delelementer: Danskundervisning, kursus i samfundsforståelse og aktivering. Der redegøres indledningsvis for, hvad de enkelte dele i særlig grad kan bidrage med. En række modeller for kombinerede forløb beskrives. Der redegøres også for såvel generelle kombinationsmuligheder som kombinationsmuligheder, der er afhængige af den enkelte udlændings individuelle forudsætninger.

Kapitel 5 er at betragte som et idékatalog ud fra konkrete eksempler på organisering, tilrettelæggelse og gennemførelse af introduktionsprogrammets enkelte dele. Det indledes med en række eksempler på kommunal organisering fulgt af eksempler på kombinerede forløb, hvor sprogcentret er hovedansvarlig for tilrettelæggelse og gennemførelse.

Herefter følger eksempler på, hvorledes danskundervisningen kan kombineres med beskæftigelse og praktik samt kursusvirksomhed på folkehøjskoler og daghøjskoler. Endelig fremdrages nogle eksempler på kombinerede forløb for målgrupper med særlige behov (kvinder, traumatiserede og unge 18-25årige).
De enkelte eksempler danner tilsammen en mosaik, som kan vise muligheder og variationer i samspillet mellem de enkelte dele af introduktionsprogrammet.

Denne side indgår i publikationen "Danskundervisning og aktivering i samspil" som Resume
© Undervisningsministeriet 2000

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top