Forrige kapitel Forsiden  
[ Undervisningsministeriets logo ]

Bilag 7: Litteratur





Integration

Integration - betænkning afgivet af det af indenrigsministeren nedsatte Integrationsudvalg.
Betænkning nr. 1337. København 1997.
Gennemgang af alle områder inden for såvel den særlige som den almindelige integrationsindsats i Danmark, herunder de statslige sigtelinier for integration.

Udlændinge og kommunerne - Opgaver, udgifter og finansiering. Indenrigsministeriet, 1999.
Giver en oversigt over kommunernes opgaver, udgifter og finansiering på udlændingeområdet, efter at integrationsloven er trådt i kraft. Den lægger vægt på udvalgte områder som danskundervisning og aktivering samt giver en kort oversigt over de offentlige udgifter og indtægter på udlændingeområdet, herunder finansieringen af kommunernes udgifter.

Et skridt videre - en håndbog om integrationsarbejde i kommunerne. PLS Consult, 1999 (rekvireres hos Indenrigsministeriet).
Råd og vink til, hvordan kommunerne kan tilrettelægge deres integrationsarbejde, skrevet til byrådspolitikere, embedsmænd og praktikere i kommunerne.
Håndbogen er skrevet på baggrund af PLS Consults evaluering af integrationsindsatsen i 10 kommuner i perioden 1995-98.

Bedre brug af flygtninge og indvandreres medbragte faglige ressourcer. CASA, 1999.
Opsamling af kommunernes erfaring med og instrumenter til integration af flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet.

Evaluering af den kommunale integrationsindsats - spørgeskemaundersøgelse blandt samtlige kommuner. PLS Consult, 1999.
Erfaringer fra kommunernes overtagelse af integrationsopgaven fra Dansk Flygtningehjælp.

Rapport om resultaterne af Indenrigsministeriets sagsbaserede evaluering af integrationsloven, Indenrigsministeriet dec. 1999.
Rapporten bygger på en spørgsskemaundersøgelse gennemført i 34 kommuner i august/september 1999.

Den kommunale integrationsindsats. Evalueringsrapport. PLS Consult, 1999.
Evaluering af kommunernes integrationsarbejde på baggrund af uddybet interviewundersøgelse i 10 kommuner.

Regeringens initiativer over for utilpassede unge.
Rapport fra regeringens ministerudvalg om integration og utilpassede unge. Regeringen, november 1999.
I rapporten beskrives de integrationsfremmende initiativer, regeringen har iværksat eller snarligt iværksætter.

Bedre integration - en samlet handlingsplan.
Rapport fra regeringens ministerudvalg om integration og utilpassede unge. Regeringen, februar 2000.
Rapporten indeholder en beskrivelse af kommende og igangværende initiativer til styrkelse af integrationsindsatsen.

Håndbog om indvandrere og flygtninge. Red. af Ole Hammer. Kommunernes Landsforening, 1995.
Centrale problemstillinger i mødet mellem indvandrere og flygtninge og det danske samfund, som såvel sprogundervisningen som den øvrige integrationsindsats må forholde sig til.

Dansk som andetsprog

Studier i dansk som andetsprog. Red. af Anne Holmen og Karen Lund. Akademisk Forlag, 1999.
Antologi om centrale vidensområder og metodiske tilgange i undervisningen i dansk som andetsprog. Med fokus på både undervisningens sproglige og kulturelle dimensioner.

Hvorfor er det så svært at lære dansk? Red. af Jens Skovholm. En antologi om langsom indlæring af dansk som andetsprog. Dansk Flygtningehjælp og Specialpædagogisk Forlag, 1997.
En diskussion af, hvordan man kan forstå og analysere kursisters forskellige tilegnelse af dansk, herunder praktiske anvisninger på nye undervisningsveje baseret bl.a. på voksenpædagogiske strategier.

På sporet. Antologi. Red. af Gitte Østergaard Nielsen, Anne Holmen og Karen Lund.
Undervisningsministeriet, 1999.
Antologi med korte bidrag om danskundervisningens indhold og metoder inden for de lovgivningsmæssige rammer, som Lov nr. 487 afstikker.

Samarbejdet mellem danskundervisningen og den øvrige del af integrationsindsatsen

Rapport om dansk i projekter. Else Lindberg. Dansk Flygtningehjælp, 1995.
Der vises, hvordan der kan arbejdes med dansk i forbindelse med værkstedsprojekter, f.eks. vekslen mellem fokus på sprogets form og indhold og muligheden for at inddrage de karakteristiske træk ved fagsproget i den almene sprogundervisning.

Dansk på arbejde - arbejde på dansk. Annie Nielsen m.fl. Undervisningsministeriet, 1999.
Anvisning på metoder og strategier fra et projekt med erhvervsklasser i Viborg Amt, hvor undervisning i dansk (to dage om ugen) blev kombineret med praktik på en arbejdsplads (tre dage om ugen). Den bærende idé var at benytte den etnografiske metode, således at kursisternes observationer fra praktikken indgik i danskundervisningen.

Fælles mål - om samarbejdet mellem sprogskole og Almen Voksenuddannelse/VUC.
Undervisningsministeriet, 1998.
Om det organisatoriske og indholdsmæssige samarbejde mellem de to skoleformer, hvor danskundervisningen på sprogcentret har til formål, at kursisterne tilegner sig sproget, på almen voksenuddannelse, at kursisterne bruger sproget til tekstproduktion og teksttilegnelse.

Generel pædagogisk vejledning for særligt tilrettelagte sammenhængende uddannelsesforløb for flygtninge og indvandrere. Arbejdsmarkedsstyrelsen, juni 1998.
Forslag til tilrettelæggelse af de AMU-uddannelser, som kombinerer faglig og almen undervisning med danskundervisning. Vejledningen giver mange konkrete forslag til, hvordan der kan skabes tværgående tema- og emnebaserede forløb - hvordan undervisningen kan styrke elevernes tokulturelle kompetence og - hvordan danskundervisningen kan tilrettelægges i forhold til den øvrige undervisning.

Evalueringsrapport - samarbejde mellem sprogskole og AMU-centre om dansk- og værkstedsundervisning for flygtninge og indvandrere. Arbejdsmarkedsstyrelsen, 1997.
Rapporten evaluerer en række forsøg med samarbejde om korte introducerende kurser og lange uddannelsesforløb under AMU med integration af sprogskolernes danskundervisning og AMUs værkstedsundervisning. Den giver en række forslag til, hvordan man kan organisere samarbejdet indholdsmæssigt som organisatorisk, og som vil være relevante også for samarbejdet mellem sprogundervisningen og andre skoletyper.

På broen - erfaringsopsamling fra gennemførelse af brobygningsforløb mellem sprogskoler og tekniske skoler. Lis Hemmingsen og Vibe Aarkrog. Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse, 1997.
Med særligt fokus på, hvilke behov for kvalificering af lærere og vejledere der findes, når to systemer skal arbejde sammen om fælles forløb.

På vej mod job - evaluering af et gråzoneprojekt i Storkøbenhavn. Arbejdsmarkedssstyrelsen, 1999.
Rapporten er en evaluering af et samarbejde på tværs mellem danskundervisning, daghøjskole og anden undervisning i et projekt målrettet de særligt udsatte grupper blandt udlændingegruppen - den såkaldte gråzonegruppe.

Internyt, nr. 1 1999. Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark.
Eksempler på og overvejelser om folkehøjskolernes bidrag til introduktionsprogrammet og til samarbejdet med danskundervisningen. Med en række konkrete eksempler på muligheder.

Ledige højtuddannede etniske minoriteters arbejdssituation. Arbejdsministeriet, 1999.
En arbejdsgruppe under Arbejdsministeriet har kortlagt de barrierer, der findes for ansættelse af højtuddannede ledige med indvandrer- og flygtningebaggrund.
Rapporten peger på barrierer både i det arbejdsmarkeds- og uddannelsessystem, der skal hjælpe ledige videre, og hos indvandrere og flygtninge selv samt hos virksomhederne. Der gives en række forslag til, hvordan indsatsen kan tilrettelægges, så disse barrierer formindskes.

Undervisning af 16-25-årige flygtninge og indvandrere - en undersøgelse af særlige tilbud.
UVI og uc2, 1999 (bestilles hos Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse).
En landsdækkende kortlægning af behov, muligheder og tilbud til tosprogede unge, som ikke kan gøre brug af de ordinære uddannelser for unge. Undersøgelsen indeholder en række metodiske overvejelser, herunder om tilbudenes karakter for de forskellige grupper af unge, deriblandt de unge, som er kommet til Danmark som halvstore børn eller unge.

Heldagsforløb - hvad, til hvem og hvornår? Dansk Flygtningehjælp, 1997.
Forslag til sammenhængende tilbud til den enkelte flygtning, som kombinerer danskundervisning, erhvervs- og uddannelsesaktiviteter samt information og introduktion til det danske samfund. Forslaget beskriver såvel vanskeligheder og muligheder samt indeholder forslag til praktisk organisering.

Særlovsprogrammerne for bosniske krigsflygtninge. En evaluering af Dansk Flygtningehjælps aktiveringsprogram, Dansk Flygtningehjælp, 1996.
Programmet blev gennemført under andre vilkår, men det interessante er programmets vægt på flygtninges selvaktivering og rolle som aktiv part i udviklingen af aktiviteterne.

Bosniske flygtninge i praktik. En evaluering af praktikordningen under vilkårsforbedringerne.
Dansk Flygtningehjælp, 1996.
Erfaringer fra praktik for bosniske flygtninge, som blev gennemført på et tidligt tidspunkt under deres ophold i Danmark. Der har i nogle tilfælde været vanskeligheder med manglende dansk, ikke mindst tidligt i forløbet, men disse vanskeligheder er i mange tilfælde blevet overvundet.

Rådgivning og vejledning

Den røde tråd - om flygtninges møde med det danske vejledningssystem. Inger Boesen, Jens Frederiksen og Kim Pedersen. Dansk Flygtningehjælp, 1989.
Overvejelser og forslag til, hvordan vejledning kan bygge på flygtninges erfaringer og forudsætninger, og til samarbejdet mellem flygtning og vejleder(e).
Baseret på interviews med 48 flygtninge.

Rytmer i flygtninges uddannelses- og erhvervsplanlægning. Henrik Lembke. Dansk Flygtningehjælp, 1991.
Forslag til vejledningsforløb for flygtninge med udgangspunkt i forløbet af danskundervisningen kombineret med flygtninges forudsætninger og behov for kvalificering og vejledning.

Revalidering af flygtninge. Tove Holmgård Sørensen. Hans Reitzels Forlag, 1999.
Metoder i arbejdet med vejledning og revalidering af flygtninge fra den første kontakt med udlændingen over revalideringsplan til praktik, jobtræningsforløb og afslutning af forløb. Bogen lægger vægt på at beskrive metoder og ikke regler, således at bogens forslag vil kunne anvendes i tilrettelæggelse også af aktiveringsforløb under integrationsloven.

Denne side indgår i publikationen "Danskundervisning og aktivering i samspil" som kapitel 12 af 12
© Undervisningsministeriet 2000

 Forrige kapitel Forsiden  
Til sidens top