[ Billede: Undervisningsministeriets logo ]




Forord

Kære voksenunderviser

Rollen som voksenunderviser gennemgår i disse tider et pædagogisk paradigmeskifte. Samfundet har bevæget sig fra at være et industrisamfund til at være et videns- og informationssamfund, hvilket stiller nye krav til befolkningens kvalifikationskrav og dermed nye krav til læringsbehovet og læringsmiljøet.

Den enkelte borger udsættes for krav om kontinuerlig udvikling af kvalifikationer. Og her spiller I som voksenundervisere en central rolle, for det er jeres opgave at etablere rammer, hvorunder de voksne kan udvikle disse almene, personlige og faglige kvalifikationer.

Hvor vi før talte om indlæring, taler vi nu om læring, og fokus er flyttet fra underviseren til deltageren. Dette pædagogiske paradigmeskift stiller mange spørgsmål ved vores praksis, men der gives ikke mange svar. Vi oplever, at det, vi plejede at gøre, ikke rigtigt fungerer mere, og derfor er der behov for at udvikle en ny praksis. Der er endnu ikke en afklaret opfattelse af, hvad det nye læringsbegreb indeholder, og vi er heller ikke afklaret overfor, hvordan vi skal opfatte begrebet i forhold til undervisning og uddannelse.

Dette er en af årsagerne til, at det er så spændende og udfordrende at være voksenunderviser i dag. Debatten om den nye voksenunderviser er allerede godt i gang, og der er behov for, at alle voksenundervisere bidrager til at udvikle og diskutere den nye praksis.

Uddannelsesstyrelsen takker forfatterne for de inspirerende artikler, der afspejler den mangfoldighed, der rører sig på voksenuddannelsesområdet. Dette gør publikationen til et vigtigt input i debatten tillige med DR's tv-programmer "Nye Veje i Voksenundervisningen".

"Voksenunderviserens veje og udfordringer" udgives under Uddannelsesstyrelsens projekt "Operation Voksenunderviser", hvis målsætning er, at de voksne kursister skal have god og kvalificeret undervisning, så deres kompetencer og kvalifikationer udvikles i overensstemmelse med individuelle og samfundsmæssige behov og krav. Du kan læse mere om Operation Voksenunderviser på www.uvm.dk

Vi ønsker dig held og lykke med din voksenundervisning.

Pia Friberg, Uddannelsesstyrelsen



Forsiden | Forrige kapitel | Næste kapitel