[ Billede: Undervisningsministeriets logo ]

Forord

 

 

Erhvervsuddannelsernes internationaliseringsproces er gået ind i en ny fase. Hvor der før var fokus på de enkelte aktivitetstyper, og hvor aktørerne var "ildsjælene", der - ofte mere eller mindre på egen foranledning - satte gang i en vidunderlig mangfoldighed af internationaliseringsprojekter, er initiativet nu overgået til skolernes ledelse, der ud fra institutionens særlige forudsætninger prøver på at skabe en overordnet plan for, hvordan den internationale udfordring tackles dér bedst muligt.

Mange skoler er nået langt i denne proces; andre er først lige begyndt. Sådan må det naturligvis være, men vi kan i alle tilfælde på nuværende tidspunkt konstatere, at faktisk alle
skoler har indarbejdet praktik i udlandet som en integreret bestanddel af deres elevrettede internationaliseringsaktiviteter eller har planer om at gøre det. Det er glædeligt, for vi har med PIU-ordningen nogle muligheder, der er unikke i Europa, og som har givet vores erhvervsuddannelsessystem et forspring på dette område, der bliver os kraftigt misundt af vore udenlandske kolleger i EU-samarbejdet. Det er imidlertid kun et spørgsmål om tid, før vi ser lignende ordninger dukke op i andre lande, og derfor er det vigtigt, at vi ikke hviler på laurbærrene, men at vi til stadighed fortsætter arbejdet med at udvikle og forbedre ordningen, så den danske PIU-ordning kan forblive spydspidsen inden for mobilitetsarbejdet - også på europæisk plan.

Denne publikation skal ses som et led i dette arbejde, og den har som formål at give skolernes ledelse og bestyrelser et overblik over de elementer, der indgår i en strategi for PIU-arbejdet. Samtidig skal den give idéer og inspiration til, hvordan denne kan passes ind i institutionens overordnede internationaliseringsstrategi.

Undervisningsministeriet har finansieret udarbejdelsen og udgivelsen af dette temahæfte. Afslutningsvis skal bemærkes, at meninger og synspunkter i hæftet står for forfatterens egen regning.

Jens Pehrson
Undervisningsministeriet
Uddannelsesstyrelsen
Området for erhvervsfaglige uddannelser

Lise Skanting
Dansk Arbejdsgiverforening
Formand for PIU-Centrets bestyrelse

Jørgen Andersen
Dansk Metalarbejderforbund
Næstformand for PIU-Centrets bestyrelse

December 1998



Forsiden | Indholdsfortegnelse | Næste kapitel