[ Billede: Undervisningsministeriets logo ]

Hvilken støtte og hjælp kan skolen få til PIU-arbejdet?

 

Information, rådgivning og praktisk bistand

Til at yde assistance til erhvervsskoler, virksomheder og andre aktører på PIU-området blev PIU-Centret i 1997 etableret som en selvejende institution af arbejdsmarkedets parter samt erhvervsskolernes organisationer (TS, FS, HFI og HBF). Centret har intet at gøre med uddelingen af den økonomiske støtte i PIU-ordningen; dette varetages af Arbejdsgivernes Elevrefusion (AER - se næste kapitel).

PIU-Centrets opgave er gennem information, praktisk hjælp samt overordnet udvikling og koordination at bistå skoler og virksomheder med at planlægge og gennemføre elevudsendelser under ordningen. Ud over at tilbyde et stående beredskab til skoler og virksomheder i tilknytning til deres PIU-aktiviteter igangsætter Centret alene eller i samspil med andre aktører udviklingsprojekter, der skal frembringe ny viden eller nye materialer til brug i arbejdet med praktik i udlandet.

Typiske arbejdsopgaver i forhold til den enkelte skole er således:

  • Rådgivning og vejledning i forbindelse med den strategiske planlægning af PIU-arbejdet;
  • Hjælp til etablering af praktikpladser i udlandet;
  • Deltagelse i informations- og motivationsarrangementer for elever;
  • Leverandør af information og viden i forhold til konkrete udsendelser;
  • Bistand ved løsningen af opståede problemer undervejs.

Herudover udvikler og distribuerer centret forskelligt materiale til brug i arbejdet. Et centralt redskab i denne sammenhæng er PIU-Håndbogen med information om alle aspekter af arbejdet med praktik i udlandet. Håndbogen er udsendt i papirform til alle skoler, men er også tilgængelig i elektronisk form på adressen www.piu-centret.dk.

Alle Centrets ydelser er gratis, men gives efter princippet "hjælp til selvhjælp", således at kompetencen løbende forankres på den enkelte skole. Centret står således ikke selvstændigt for elevudsendelser, men arbejder udelukkende gennem skoler og virksomheder.

 

Økonomisk støtte

De støttemuligheder, der er en integreret del af PIU-ordningen (AER-støtten), er beskrevet i næste kapitel. Neden for skitseres derfor kort programmer og organisationer, der udgør et udvalg af supplerende støttemuligheder i arbejdet med PIU-ordningen, og de repræsenterer samtidig de største bidragydere inden for erhvervsuddannelsesområdet. For yderligere informationer og en oversigt over flere programmer/organisationer anbefales DTI MarkedsServices CD-Rom "Aktuelle støtte- og finansieringsmuligheder", hvorfra flere af de nedenstående oplysninger også stammer. Bemærk særligt, at nogle af støtteordningerne opererer med ansøgningsfrister og med særlige skemaer, der skal benyttes ved ansøgning om støtte.

NORDPLUS-junior

... er Nordisk Ministerråds støtteprogram til udveksling af 16-19-årige og deres lærere på ungdomsuddannelserne. Støtten forudsætter dog ikke gensidighed i udvekslingerne, og den ydes bl.a. som stipendier til både elever (lærlinge) og lærere samt som tilskud til rejseudgifter. For elever (lærlinge) er det et krav, at udlandsopholdet indgår som en del af den danske uddannelse og altså er meritgivende. Minimumsvarigheden er to uger, mens der maksimalt kan gives støtte i to måneder.

Yderligere oplysninger samt ansøgningsskema fås hos Nordisk Ministerråd, Sekretariatet, Store Strandstræde 18, 1255 Kbh. K., tlf. 33 96 02 00.

Comenius (under Sokrates)

Comenius er EU's støtteprogram til skoleuddannelser, og herfra kan erhvervsskolerne søge støtte til at oprette multilaterale partnerskaber og europæiske skolenetværk samt til tværnationale projekter, der vedrører informations- og erfaringsudveksling. Også forbedring af undervisningspersonalets kvalifikationer er en del af programmet, herunder støtte til decideret udveksling af lærere samt til lærere, der skal i udenlandsk virksomhedspraktik. Støtten ydes i form af tilskud og kan søges af uddannelsesinstitutioner.

Yderligere oplysninger fås hos ICU, Informationscenter for Studie- og Udvekslingsrejser, Vandkunsten 3, 1467 Kbh. K., tlf. 33 14 60 20.

Lingua (under Sokrates)

Lingua giver under fem forskellige aktioner tilskud til aktiviteter, der fremmer kendskabet til fremmedsprog. Af særlig interesse for erhvervsskolerne i samspil med PIU vil være Linguas Aktion B, hvorfra der ydes støtte til lærere, der tager på kursus eller praktikophold i udlandet, og Linguas Aktion E, der går på støtte til elevudvekslinger af mindst 14 dages varighed mellem de europæiske lande.

Yderligere oplysninger fås hos ICU, Informationscenter for Studie- og Udvekslingsrejser, Vandkunsten 3, 1467 Kbh. K., tlf. 33 14 60 20.

LEONARDO da Vinci

... er EU-Kommissionens program til støtte for erhvervsuddannelserne. Støtten gives til utallige forskellige projekttyper, herunder bl.a. til tværnationale uddannelses- og praktikophold for unge under grunduddannelse samt for undervisere, til udveksling af sammenlignelige data på erhvervsuddannelsesområdet etc. Det nuværende LEONARDO da Vinci-program udløber i 2000 og erstattes af et forenklet program med seks fokuspunkter, hvoraf det ene bliver mobilitet. Støtten gives som tilskud efter særlige satser og kan bl.a. søges af uddannelsesinstitutioner.

Yderligere oplysninger fås hos ACIU, Arbejdsmarkedets Center for Internationale Uddannelsesaktiviteter, Hesseløgade 16, 2100 København Ø., tlf. 39 27 19 22.

Undervisningsministeriets Programstøtteordning

... støtter udvikling og produktion af undervisningsmaterialer som f.eks. film, edb og multimedier inden for de uddannelser, hvor der er et behov, der ikke kan dækkes af produktionen på almindelige markedsvilkår. Støtten gives som tilskud og produktionsgaranti, hvoraf garantien helt eller delvist skal tilbagebetales, hvis projektet giver overskud. Støtte kan bl.a. søges af undervisningsinstitutioner.

Yderligere oplysninger fås hos Undervisningsministeriet, Mediesektionen, Frederiksholms Kanal 26, 1220 København K., tlf. 33 92 53 00.

Undervisningsministeriets FoU-program

Under dette program kan der søges tilskud til unikke projekter inden for bl.a. udvikling af undervisning, af lærerrollen og af vejledningen, men også til konkret afprøvning af ideer i praksis. Støtten bevilges som supplement til egen- og/eller anden, ude fra kommende finansiering efter ansøgning og kan bl.a. søges af erhvervsskolerne.

Yderligere oplysninger fås hos Undervisningsministeriet, Frederiksholms Kanal 21, 1220 København K., tlf. 33 52 50 00.

Tips- og Lottomidlerne

Også midlerne fra Tips og Lotto kan anvendes af erhvervsskolerne inden for området "Undervisning og Forskning". Der kan i skrivende stund ikke gives mere præcise oplysninger, da fordelingen af Tips- og Lottomidlerne er under omlægning, og det er endnu ikke fastlagt, hvilke beløb der tildeles hvilke formål og puljer.

Yderligere oplysninger fås hos Kulturministeriets Tilskudssekretariat, Nybrogade 10, 1203 København K., tlf. 33 92 30 40.



Forsiden | Forrige kapitel | Næste kapitel