[ Billede: Undervisningsministeriets logo ]

Forord

 

Det politiske forlig, der lå til grund for vedtagelsen af Lov om erhvervsgrunduddannelse i juni 1993, forudsatte indarbejdelse af en paragraf, som fastsatte, at loven skulle tages op til revision i folketingsåret 1996/97, og at en evaluering af uddannelsen bl.a. skal ligge til grund for revisionen.

I december 1996 vedtog Folketinget en udskydelse af den fastsatte revision til folketingsåret 1998/99. Baggrunden var, at der i juni og december 1995 var foretaget ændringer i loven, hhv. en finansieringsomlægning og inddragelse af egu som et led i "ungeindsatsen". Hertil kom, at kommunerne først kom rigtigt i gang med egu med ca. et års forskydning.

Erhvervsskoleafdelingen nedsatte i maj 1997 en følgegruppe for evalueringen af egu bl.a. med to medlemmer indstillet af Erhvervsuddannelsesrådet (EUR), som i henhold til egu-loven afgiver indstilling til Undervisningsministeren i forbindelse med fastsættelse af nærmere regler om egu. Gruppen, som har afholdt fire møder undervejs i evalueringsforløbet, har haft følgende sammensætning:

Jan Bauditz, Kommunernes Landsforening

Ralf Klitgaard Jensen, Kommunernes Landsforening

Andy Andresen, Landsorganisationen i Danmark (indstillet af EUR)

Elisabeth Hultcrantz, Amtsrådsforeningen (indstillet af EUR)

Anette Larsen, Handelsskolernes Forstander- og Inspektørforening

Mogens Nielsen, Foreningen af Skoleledere ved de tekniske skoler

Roland Østerlund, Erhvervsskoleafdelingen (formand)

Sonja Lundqvist, Erhvervsskoleafdelingen

Torben Houmark Jensen, Erhvervsskoleafdelingen

Rolf Magelund, Erhvervsskoleafdelingen.

Denne evaluering, som har udgangspunkt i data og rapporter fra tidligere undersøgelser mv. om egu, er gennemført af Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse - DEL. Den statistiske undersøgelse fra efteråret 1997, som bl.a. ligger til grund for evalueringen, er gennemført af Erhvervsskoleafdelingen i et samarbejde med DEL og Kommunernes Landsforening.

Erhvervsskoleafdelingen har finansieret selve evalueringen af egu samt udarbejdelsen og udgivelsen af denne publikation.

Det skal bemærkes, at de meninger og synspunkter, der fremgår af rapporten, står for forfatternes egen regning.

 

Rolf Magelund
Undervisningsministeriet
Erhvervsskoleafdelingen
April 1998