5. Skrivning


Mange af de elever, der tilmelder sig valgfaget, vil sandsynligvis have problemer med at skrive. Disse problemer omfatter såvel deres retskrivning som generelle formuleringsevne. Erfaringerne fra forsøgsundervisningen viste, at en del af eleverne vil opfatte retskrivningsproblemerne som de væsentligste. De tror, det handler om at lære at stave korrekt. Det gør det også, men mange af elevernes skrivevanskeligheder vil også skyldes generel usikkerhed og manglende rutine samt uhensigtsmæssige skrivevaner. De tror ikke, at de kan, og derfor har de hidtil undgået det, så godt det kunne lade sig gøre.

Et positivt udgangspunkt for skriveundervisningen vil derfor være, at skrivning er et håndværk, der kan læres, ligesom man kan lære at cykle, at bruge en høvl, en computer mv. At skrive kan læres gennem vejledning og øvelse og ved at gøre det - dagligt og i mange forskellige situationer. Eleverne skal vide, at det at skrive fremmer andre sprogfærdigheder som at læse, tale og forstå, og at det er en god idé at skrive dagligt for at lære at tænke og lære at skrive.

Skriveundervisningen i valgfaget handler således om at lære eleverne regler og redskaber til en bedre retskrivning ved systematisk grammatisk træning efter behov og relevans for eleverne. Men det handler i lige så høj grad om at hjælpe eleverne af med deres skriveblokeringer, og at de forstår, at der er en sammenhæng mellem at læse og skrive. Eleverne skal vide og erfare, at man bliver en bedre læser ved at skrive - og en bedre skriver ved at læse. Gennem skrivningen stimuleres den skriftssproglige bevidsthed, og de sproglige forudsætninger forbedres. Mindre og konkrete skriveøvelser i hver lektion vil derfor være en god idé.

Som nævnt viste erfaringer fra forsøgsundervisningen, at en del af eleverne opfattede skrivning som retskrivning/ orddiktater. Kun de stærkeste af valgfagets elever ytrede ønske om forbedre deres generelle formuleringsevne. Imidlertid får eleverne i deres voksenliv i lige så høj grad brug for at kunne formulere sig som at kunne stave rigtigt - de to ting hænger uløseligt sammen. Retskrivning kræver systematisk træning af grammatiske og fonematiske forhold, og formuleringsevne kræver træning af ordklasser, sætningsopbygning mv. Dette kan ikke tilgodeses ved orddiktater alene, og brugen af disse må begrænses til indledningen af forløbet, hvor lærerne har brug for at teste elevernes færdigheder og finde fejltyperne. Det er nødvendigt med systematisk grammatisk træning. Imidlertid vil en del elever opleve grammatik som kedelig, derfor ligger der en stor pædagogisk arbejdsopgave i at udvikle arbejdsformer, hvor eleverne oplever formålet med træningen og selv kan arbejde videre.

Med hensyn til elevernes formuleringsevne kan det pædagogiske og teoretiske udgangspunkt for undervisningen med fordel være procesorienteret skrivning.

Fordelene herved er, at skrivning opfattes som et sprogligt håndværk, der kan læres. Skriveprocessen inddeles i overskuelige faser, så man som skriver ikke skal være både kreativ og kritisk på en gang.

Eleverne bør orienteres om og opnå en indsigt i skrivning som et middel til flere formål, herunder som et middel til at forstå det stof, man skal lære - dvs. eleverne skal kende til skrivningens nytteværdi.

Som i forbindelse med læsning skal eleverne gøres opmærksomme på, at der findes forskellige skriveteknikker. Overordnet findes der to meget forskellige måder at skrive på, nemlig tænkeskrivning og kommunikationsskrivning. (40, 41 m.fl.)

Karakteristisk for tænkeskrivning er, at det er en personlig skrivning, hvor man skriver for sig selv for at udforske og opdage, i fragmentarisk form og i et privat personligt sprog. Al skrivning, hvor man koncentrerer sig om indholdet og glemmer reglerne, er tænkeskrivning. Denne skrivemåde er et godt redskab til at koncentrere sig om et emne og finde ud af, hvad man egentlig selv ved og tænker om det - og det er en velegnet metode til at udvikle selvstændig tænkning. Den personlige tænkeskrivning kan anvendes til notater, dagbog, idékatalog, opsummeringer, til at formulere, hvor problemet egentlig ligger (fokusering) og som udgangspunkt for tilbagemeldinger. Den personlige tænkeskrivning er derfor velegnet til bl.a. evalueringsformål og til at øge elevernes bevidsthed om deres egen indlæring.

Tænkeskrivning kan bruges i forbindelse med (kortere) tekster - eventuelt efter lærerens oplæsning - fx kan eleverne skrive løs, dvs. anvende hurtigskrivning om deres førstegangsoplevelse af den læste eller oplæste tekst.

Eleverne kan arbejde udfra spørgsmål som fx:

- hvad kan jeg lide ved teksten
- hvad hæfter jeg mig især ved
- hvad kunne jeg tænke mig at vide mere om
- hvilken person kan jeg bedst lide
- hvad irriterer mig ved teksten
- osv.

Tænkeskrivning er god til at åbne og afslutte diskussioner om teksten med:

- hvordan fortsætter historien
- 5 år/10 år efter
- hvad skete før historien begyndte
- mit møde med en person fra teksten/et interview
- ny begyndelse
- anden afslutning
- osv.
(40)

Tænkeskrivning kan bruges til at samle op, hvad man har læst, til at organisere en diskussion, til at samle tankerne fx via dagbog eller logbog.

For mange elever vil tænkeskrivning som begreb være noget helt nyt og kan forhåbentlig blive en "aha"-oplevelse, der handler om, at skrivning også er til for dem og som middel i deres læreproces i alle fag. Eleverne skal gives muligheden for at opleve, at skrivning har en nytteværdi, at det er et middel til mange formål i uddannelse og i det virkelige liv. At skrive er et middel til andet end kommunikation, det er ikke bare noget, man skal aflevere som fx stile, referater eller lignende, men et personligt middel til afklaring og indlæring.

I modsætning til tænkeskrivning er kommunikationsskrivning den skriveform, hvor man skriver til andre, forståeligt for en læser og i et mere officielt sprog. Kommunikationsskrivning er den skrivning, som traditionelt anvendes i det skriftlige arbejde i skolesammenhænge, i referater, stile, essays, definitioner, forklaringer m.v.

Det vil være denne skriveform, som de fleste af eleverne opfatter som skrivning. Imidlertid vil størsteparten af elevernes tidligere oplevelser handle om, at det er svært at skrive sådanne tekster, fordi uddannelsessystemet traditionelt har fokuseret på de færdige tekster, dvs. på produktet, og ikke i så høj grad på processen - på hvordan gode tekster laves.

5.1 Procesorienteret skrivning

Når eleverne skal udarbejde selvstændige og frie tekster, er det væsentligt, at lærerne - som i forbindelse med læsning - støtter processen ved aktiviteter før, under og efter skrivningen. Eleverne skal hjælpes med såvel deres forberedelse, deres formulering som deres forbedringer af teksten.

Skriveprocessen kan endnu en gang sammenlignes med læseprocessen - man skal ikke skrive en tekst "en gang fra en ende af", men man skal forholde sig til en fase ad gangen.

Før skrivning
Denne fase er en forberedelses- og planlægningsfase, hvor eleverne kan hjælpes til at få ideer og komme i gang med den konkrete skriveopgave. Førskrivningsfasen handler også om elevernes motivation og interesse. Her er tænkeskrivnings- og hurtigskrivningsopgaver helt centrale, idet disse kan bruges til at skabe såvel opgaveforståelse som ideer til løsning af opgaven. Brug af brainstorm, mind-map-notater, hurtigskrivning mv. til fælles diskussion på klassen er relevante førskrivningsaktiviteter.

Under skrivning
I løbet af skriveprocessen skal der vælges mellem ideer og eventuelt materiale. Eleverne skal vælge fokus og rækkefølge, og responsarbejdet skal iværksættes. Respons og vejledning fra kammerater og lærere fører efterfølgende til forbedring via retning, redigering og eventuelt genskrivning.

Efter skrivning
Det er som nævnt væsentligt, at en evaluering finder sted i alle faser af skriveprocessen. Relevante efterskrivningsaktiviteter er, at lærere og elever i fællesskab evaluerer udbyttet af den konkrete skriveopgave, herunder at eleverne overvejer deres interesser og hvilken ny viden, de ønsker inden for emnet. En løbende evaluering af arbejdsformen og afprivatisering af skriveprocessen er også væsentligt.

Imidlertid sker denne afprivatisering ikke på en gang, men netop ved at arbejde med offentliggørelse i klassen af skriveprocessens forskellige faser.

Et væsentligt element i procesorienteret skrivning er, at eleverne skal bruge hinanden som sparringspartnere - give respons på hinandens tekster. Dette kan eleverne selvfølgelig ikke gøre konstruktivt og hensynsfuldt uden en grundig forudgående introduktion og øvelser hermed på klassen. Det er vigtigt, at lærerne deltager i responsfasen og giver eleverne konkrete anvisninger på, hvordan diskussionen af teksterne kan gribes an. Responsarbejdet bør tilrettelægges efter elevernes forudsætninger - eventuelt på en sådan måde, at man kun forholder sig til ét aspekt ad gangen. Lærerne bør vejlede eleverne før og under skrivningen, og bør deltage aktivt i responsarbejdet - i hvert fald i begyndelsen.

Der sker hermed en delvis afprivatisering af skriveprocessen. Erfaringsmæssigt er det en vanskelig pædagogisk hurdle at komme over. Eleverne er opdraget i den private skrivesituation (jeg skriver til læreren) og kan ofte være utrygge ved at lade andre se ikke-færdige produkter. Det er derfor vigtigt at skabe et trygt og tolerant rum om skrivningen, og at de konkrete arbejdsformer tager højde for de problemer, der kan være ved at arbejde med afprivatisering af skriveprocessen.

Den procesorienterede skrivning er en undervisningsform, der ændrer på elev- og lærerrollen. Ansvaret flyttes til eleven, som måske kan opleve tabet af den autoritære lærerrolle som et tab af tryghed. Omvendt tilbyder undervisningsformen med dens forskellige undervisningsteknikker en høj grad af afveksling i undervisningen. (69)

Eksempler på skriveaktiviteter
I starten af valgfagsforløbet skal de skriveopgaver, eleverne præsenteres for, være korte, klare og veldefinerede opgaver, som fx besvarelse af spørgsmål og argumentationsteknik. - Her vil det være en god idé med tænkeskrivning forud for en mundtlig diskussion om fx for og imod Storebæltsbro, EU, skolepraktikplads og alle mulige andre aktuelle emner. Eleverne kan blive bedt om at beskrive ting i dagligdagen, som de normalt ikke tænker over - at undre sig over dagligdags ting - som fx en stol, en gaffel, en bog, en bil, et fjernsyn eller lignende. Eleverne kan blive bedt om at definere, hvad forskellige ting er - fx kartofler, computere, glas osv. Sådanne små øvelser vil samtidig hjælpe eleverne til selv at få en forståelse af fx forskellen mellem en beskrivelse og en definition. De vil erfare, at når man argumenterer, er det ikke nok at sige, jeg synes, tror, mener at ....

Korte opgaver i hver dobbeltlektion har flere forskellige fordele:

- de kan laves i timerne
- de giver gode muligheder for, at både de andre elever og lærerne på kort tid kan forholde sig til det skrevne - og give respons
- de giver gode muligheder for varierede skriftlige arbejdsformer
- de indebærer, at eleverne skal skrive lidt, men kort og koncentreret
- de træner skriveprocessens forskellige faser.

Fokuseringen på de korte opgaveformer er et væsentligt element i den procesorienterede skriveundervisning. Den korte form er således både velegnet til at indarbejde i den daglige undervisningspraksis og til at afprivatisere skriveprocessen.

Som nævnt er et af skriveundervisningens væsentligste formål at hjælpe eleverne på vej, så de mindsker deres skriveblokeringer og finder ud af, at skrive - det kan jeg altså også. I denne sammenhæng kan brug af mind-map-notater fungere meget positivt. Læse- og skriveuvante er erfaringsmæssigt glade for denne form for notatteknik. Den er hurtig, fleksibel med en intuitiv orden, der giver overblik - og så behøver man ikke at skrive hele sætninger. Mind-map lærer eleverne at bruge skriftligheden til at udvikle erkendelse og selvkompetence. Ved kommunikationsskrivning bliver eleverne bevidste om hvilken målgruppe, de skriver ti og hvilken funktion, teksten har. Samtidig betyder arbejdet med egne og andres tekster, at eleverne også generelt bliver bedre tekstlæsere.

5.2 Brug af edb

Som nævnt i indledningen blev brugen af edb og edb-programmer i forsøgsundervisningen ikke så udpræget, som den oprindelige intention var. Problemet var ikke primært at have relevant udstyr og programmel til rådighed på skolen. Problemet var at få lokale, udstyr og support til rådighed i undervisningen.

Tekstbehandling
De fleste skoler råder over nogle af de nyeste tekstbehandlingsprogrammer som fx WordPerfect, Word, Works samt diverse pc-baserede opslagsværker: elektroniske ordbøger, stavekontrol, mindre leksika mv., der gør disse programmer velegnede til undervisning i valgfaget.

Fra en pædagogisk synsvinkel giver tekstbehandlingsprogrammerne nogle skrivemuligheder, som alle elever kan have stor fornøjelse af. Her er især alle redigeringsfaciliteterne samt stavekontrol og synonymfunktioner interessante. Tekstbehandlingsprogrammer letter og fremmer elevernes tekstproduktion og skrivefærdighed, idet det er motiverende for de fleste elever at kunne se egen produktion sat op i let læsbar form. I den procesorienterede skriveundervisning er redigeringsfunktionerne - flytte, slette, kopiere, tilføje afsnit, sætninger, enkeltord - interessante.

Tekstbehandlingsprogrammer fremmer opfattelsen af, at det at producere en tekst er en proces. En proces som starter med en indledende planlægning, dernæst nedskrivning af tekst efterfulgt af redaktionel bearbejdning for endelig at have den færdige version, der kan præsenteres for læserne. Under hele denne proces giver tekstbehandlingsprogrammet mulighed for at ændre, redigere og tilføje undervejs, noget som kan være besværligt og arbejds- og tidskrævende uden adgang til et tekstbehandlingsanlæg.

Arbejdsmetoderne i den procesorienterede skriveundervisning lettes meget ved brug af tekstbehandling. Ja, man kan sige, at tekstbehandling i høj grad lægger op til procesorienteret skriveundervisning, idet det er let at redigere i teksten og arbejde med den over flere omgange. Ligeledes er det ofte lettere for lærerne at følge med i skriveprocessen og være konsulent undervejs, når tekstens tilblivelse kan iagttages på en skærm - det er lettere at overskue frem for elevernes håndskrevne arbejde.

Tekstbehandlingsprogrammer giver også mulighed for at bearbejde tekster "kreativt" - enten ved at eleverne selv producerer (kortere) tekster eller bearbejder allerede nedskrevne tekster - f.eks. omskriver fra en sprogstil til en anden.

I begge tilfælde kan eleverne arbejde selvstændigt eller parvist. At arbejde parvist er ofte at foretrække, idet eleverne kan hjælpe hinanden med at formulere og kontrollere det skrevne undervejs. Elevernes forskellige udkast og forslag kan rettes i timerne af enten lærerne, kammeraterne eller dem selv. Her kan man benytte sig af tekstbehandlingsprogrammernes muligheder for at huske rettelser, således at det efterfølgende er let for alle parter at se, hvad der blev rettet. Tekstbehandlingsprogrammer giver mulighed for at differentiere arbejdet for de enkelte elever, idet der kan laves opgaver, der passer til den enkelte elev eller elevgruppes evner og problemer med at skrive.

Stavekontrol og synonymfunktioner er interessante, idet de kan afhjælpe flere - men ikke alle - staveproblemer.

Stavekontrollen kontrollerer stavningen af det enkelte ord på to måder. Enten ud fra fabrikantens standardiserede version eller ud fra en genereret version, som defineres af brugeren. Den sidste type stavekontrol kan være "farlig" i forbindelse med undervisning af læse- og skriveuvante. På den ene side giver den mulighed for at udvide ordforrådet i stavekontrollen, på den anden side giver den også muligheder for, at der indlæses forkerte staveversioner. Brugeren skal nemlig be- eller afkræfte forskellige staveformer, som programmet udpeger i løbet af processen. Det er væsentligt at være opmærksom på, at deciderede ordblinde sjældent kan bruge stavekontrol. Men netop valgfagets målgruppe vil ofte have nytte af at kende og arbejde bevidst med stavekontrol og elektronisk ordbog.

De fleste tekstbehandlingsprogrammers stavekontrol gør ikke kun opmærksom på stavefejl, men giver undervejs forskellige synonymforslag. Denne facilitet kan udnyttes pædagogisk og være med til at udvide elevernes ordforråd og generelt nuancere deres sprogbrug. Stavekontrollen og synonymfunktionen giver således gode pædagogiske muligheder for at arbejde med ortografi og leksikalske problemer. Ved at supplere stavekontrollen i tekstbehandlingsprogrammet med en elektronisk ordbog kan man give eleverne mulighed for at kontrollere ordbetydning og synonymer på en nem og spændende måde. De fleste moderne tekstbehandlingssystemer kan arbejde sammen med den elektroniske ordbog via en såkaldt "hot-key" funktion.

Men hverken den elektroniske ordbog, stavekontrol eller synonymfunktion kontrollerer morfologi. Teksterne kan derfor indeholde rigtigt stavede ord, men det er de forkerte ord i den givne sammenhæng og med de forkerte endelser.

Tekstbehandlingsprogrammet kan ikke løse disse problemer, men det giver lærerne mulighed for at lave øvelser, der træner fx verbers endelser, ordklasser eller lignende.

Grammatikprogrammer
Der findes grammatikprogrammer på markedet af vidt forskellige omfang og kvalitet. Desværre er programmerne ofte udviklet til børn og til brug i folkeskolens mellemste trin. Den bedste oversigt over eksisterende programmer fås i katalogerne fra Orfeus. Da der i de kommende år forventes et boom i danske grammatikprogrammer til unge og voksne, vil det følgende præsentere nogle generelle pædagogiske overvejelser vedrørende brugen af disse.

Programmerne kan være anvendelige, hvis aktiviteten foregår i en relevant pædagogisk sammenhæng, og eleverne er grundigt introduceret til programmets muligheder og begrænsninger. Det er relevant, at lærerne stiller kvalitetskrav til både programmet og til det undervisningsforløb, det indgår i. Grammatikprogrammer bør ikke anvendes som uformidlet, isoleret træningsaktivitet. Det er således ikke anbefalelsesværdigt, at eleverne uden forudgående introduktion beskæftiger sig med denne programtype på individuel basis. Dette kan medføre en øget risiko for, at eleverne ukritisk tilegner sig de nødvendigvis begrænsede svarmuligheder i et sådant program som eneste mulige løsninger. Dette vil selvsagt begrænse elevernes sproglige udfoldelse i stedet for at udvide den.

I forbindelse med brug af grammatikprogrammer er feedback og hjælpefunktioner af overordentlig stor betydning - med hjælpefunktioner menes her ikke kun funktioner, der skal lette anvendelsen af programmet, men også grammatiske oversigter, eksempler, litteraturhenvisninger etc., som brugeren kan trække på i forbindelse med løsning af opgaverne. Jo mere varierede disse hjælpefunktioner er, jo større muligheder har eleverne for at få forklaret og illustreret et givet grammatisk problem. Med hensyn til fejlmeldinger af typen rigtig/forkert kan det forekomme, at der gives meldingen "forkert" til et korrekt svar, der blot ikke var forudset af forfatteren.

Denne pædagogisk set meget uheldige situation kan undgås ved at benytte en type fejlmeddelelse, der nøjes med at konstatere, at programmet ikke genkender det indtastede svar. Bruges alligevel programmer med denne form for tilbagemelding, bør det understreges kraftigt over for eleverne, at programmet ikke er ufejlbarligt, og at de bør konsultere lærerne i tvivlstilfælde. Der findes også eksempler på fejlmeldinger, som pædagogisk virker direkte uhensigtsmæssige. Hvis man får en ubehagelig hyletone eller ordet "forkert" blinker med fed skrift på skærmen, vil mange elever sandsynligvis hurtigt blive frustrerede over at få smidt deres fejl i ansigtet på denne facon. Eleverne skulle jo gerne få lyst til at undersøge de sproglige strukturer i stedet for at få cementeret den opfattelse, som mange af dem har om, at "det der med grammatik, det kan jeg altså bare ikke".

Efter en forudgående introduktion kan grammatikprogrammers øvelsestyper anvendes i forbindelse med en systematisk gennemgang af de forskellige grammatiske emner. Det vil ofte være en fordel at have gennemgået et antal øvelser inden for det pågældende grammatiske område med hele klassen før eleverne sættes til maskinerne. På den måde kan man fælles behandle nogle af de almindeligste faldgruber og således sætte eleverne bedre i stand til at hjælpe hinanden.

Som nævnt er det sjældent tilrådeligt at sætte eleverne til at arbejde selvstændigt ved maskinerne, før de gennem et antal lektioner med lærerne er blevet fortrolige med programmet og en hensigtsmæssig arbejdsform i forbindelse hermed. Ellers kan man risikere, at udbyttet af arbejdet med programmet bliver for ringe eller måske ligefrem negativt.

Da eleverne kan sidde og arbejde i deres eget tempo, kan grammatikprogrammer anvendes til at støtte differentieret undervisning - på baggrund af en fælles platform. Med tolærersystemet kan der opereres med klassedeling i forbindelse med aktiviteter, hvor det er en fordel at arbejde med halvdelen af klassen ad gangen.

Dette forudsætter naturligvis, at valgfagslærerne har et datalokale til rådighed eller har mulighed for at booke sig ind på et i forbindelse med de pågældende lektioner.


Til kap. 6. Mundtlig kommunikation


Tilbage til startsiden