Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







Uddannelse som nøgle til regional udvikling

Verden bliver mere og mere globaliseret, og flere og flere danske arbejdspladser flytter til andre lande. Samtidig skabes der nye job, som sammen med den teknologiske udvikling stiller øgede krav om viden, færdigheder og omstillingsevne.

Fleksible, innovative og fagligt dygtige medarbejdere er afgørende for, at Danmark – både nationalt, regionalt og lokalt – står godt rustet til at klare disse udfordringer. Her spiller efteruddannelse og kompetenceudvikling en vigtig rolle, for det er især medarbejdere med korte uddannelser, der er udsatte.

Men mange uddannelsesinstitutioner, der tilbyder voksen- og efteruddannelse, kan blive meget bedre til at samarbejde med virksomhederne, end de er i dag. De skal udvikle sig fra kursusleverandør til kompetencepartner og i højere grad gå i dialog med virksomhederne og vurdere, hvilke tilbud der passer den enkelte virksomhed. Det forudsætter, at uddannelsesinstitutionerne opruster med viden om, hvordan de bedst omsætter virksomhedernes kompetencebehov til relevante tilbud.

Især i forhold til de små og mellemstore virksomheder er der behov for at indgå i et tæt samspil, hvor virksomhedernes behov for uddannelse og udvikling kortlægges og imødekommes. Her er det bedste tilbud måske ikke traditionelle kurser, men undervisning der foregår ude i virksomhederne.

Udviklingsprogram skal styrke voksen- og efteruddannelse
Undervisningsministeriets udviklingsprogram for kompetencecentre skal styrke virksomheders og ansattes efterspørgsel efter uddannelse og kompetenceudvikling. Målet er at fremme vækst, jobskabelse og livslang læring. Programmet har tre overordnede målsætninger. Det skal:

  • Fremme kompetenceudviklingen af især de kortuddannede medarbejdere
  • Forstærke de private virksomheders konkurrence- og indtjeningsevne og de offentlige institutioners evne til at være effektive og nå deres mål
  • Udvikle modeller og metoder for, hvordan fremtidens regionale kompetencebehov løses bedst.


Kompetencecentre som omdrejningspunkt
Udviklingsprogrammet skal ruste de deltagende uddannelsesinstitutioner til at stå i spidsen for en fælles indsats i forhold til uddannelse, beskæftigelse og regional erhvervsudvikling.

Omdrejningspunktet i udviklingsprogrammet er de femten kompetencecentre, som iværksættes på erhvervsskoler, AMU-centre og social- og sundhedsskoler rundt om i landet. Centrene har en opsøgende rolle, og det er dem, der skal få de mange forskellige interessenter i lokalområdet til at spille på samme hold:

  • Alle de skoler, der tilbyder efteruddannelse og kompetenceudvikling for voksne
  • Arbejdsmarkedets parter, efteruddannelsesudvalgene og de lokale uddannelsesudvalg
  • Virksomhederne og deres ufaglærte og faglærte medarbejdere
  • Erhvervsorganisationer og regionale vækstfora
  • Arbejdsformidlingen og de lokale og regionale beskæftigelsesråd
  • Offentlige institutioner – for eksempel de nye storkommuner og de mange social- og sundhedsinstitutioner.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen " Voksen- og efteruddannelse i centrum"
© Undervisningsministeriet 2006

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top