![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() Hold fast!- Initiativer til fastholdelse af tosprogede og praktisk orienterede unge i erhvervsuddannelserne Resumé Publikationen giver en kort præsentation af resultaterne fra en række særligt tilrettelagte uddannelsesforløb og andre initiativer for tosprogede og praktisk orienterede elever i erhvervsuddannelserne. Her er gode erfaringer og konkrete eksempler fra både tekniske og merkantile erhvervsskoler på, hvordan man på skolerne kan forbedre disse elevers muligheder for at gennemføre en erhvervsuddannelse inden for de gældende lovgivningsmæssige rammer. Der er tale om forløb og initiativer, hvor skolerne har sat ind på områder som: organisering og pædagogisk tilrettelæggelse af undervisningen, vejledning, det sociale miljø, forhold til og i praktikvirksomhederne samt kontakt til den enkelte elevs familie. Publikationen kan inspirere til udvikling af en stadig bedre praksis, som kan føre til mindre frafald og dermed også til, at eleverne gennemfører en erhvervsuddannelse.
Komplet indholdsfortegnelse Undervisningsministeriet © Undervisningsministeriet 2006 Indholdsfortegnelse
Forord ForordDenne publikation rummer en række eksempler på god praksis i erhvervsskolernes verden. Jeg håber, at den vil inspirere på alle skoler og derved bidrage til, at flere unge gennemfører en erhvervsuddannelse. Mange unge afbryder deres erhvervsuddannelse i utide uden at fortsætte i en anden uddannelse. Nogle grupper af unge har sværere ved at gennemføre end andre – det gælder for eksempel unge med anden etnisk baggrund end dansk samt unge, som lærer bedst i praktiske sammenhænge. Unge med uddannelse har langt lettere ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet og deltager mere i samfundets almindelige udvikling end unge uden uddannelse, som derfor er i stor risiko for at havne på et sidespor. Udviklingen på arbejdsmarkedet kræver velkvalificeret arbejdskraft med stærke erhvervsfaglige kompetencer. Samtidig må der forventes en vigende efterspørgsel efter ufaglært arbejdskraft. Disse udviklingstendenser placerer erhvervsuddannelserne i en central rolle i forhold til udbuddet af kvalificeret arbejdskraft og i forhold til den enkelte unges fremtidige beskæftigelses-muligheder. I dag gennemfører cirka 80 procent af en ungdomsårgang en kompetencegivende ungdomsuddannelse. Det er regeringens målsætning, at 95 procent af en ungdomsårgang i 2015 skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Denne målsætning, som har bred tilslutning i Folketinget, er en stor udfordring for ungdomsuddannelserne og dermed også for erhvervsuddannelserne. Faktisk begynder 95 procent af en ungdomsårgang i dag på en ungdomsuddannelse. Derfor ligger udfordringen primært i, at de unge vælger deres uddannelse på et realistisk grundlag, og at de fastholdes, indtil uddannelsen er gennemført. Her udgør unge med anden etnisk baggrund end dansk en særlig udfordring. Tallene fortæller os, at især denne gruppe har vanskeligt ved at gennemføre en erhvervsuddannelse. Når vi samtidig kan se, at flere og flere af disse unge søger ind på en erhvervsuddannelse, og at unge med anden etnisk baggrund end dansk vil udgøre en voksende andel af den samlede ungdomsårgang, er det åbenlyst, at der må gøres en effektiv indsats, for at denne gruppe gennemfører. En del erhvervsskoler er meget opmærksomme på denne væsentlige problemstilling, og 20 erhvervsskoler har i samarbejde med Undervisningsministeriet siden sommeren 2004 sat særligt fokus på initiativer, som kan medvirke til, at flere unge med anden etnisk baggrund end dansk og flere praktisk orienterede unge fuldfører en erhvervsuddannelse. Alle er initiativer, som kan gennemføres inden for rammerne af erhvervsuddannelsesloven, og som derfor kan bruges som inspiration for alle erhvervsskoler. Undervisningsministeriet har finansieret evalueringen af initiativerne samt udarbejdelsen og udgivelsen af denne publikation. Meninger og synspunkter i publikationen står for forfatterens egen regning.
Initiativer til fastholdelseErhvervsskolerne indgår på en dynamisk måde i den samfundsudvikling, de selv er en del af, og det har betydning for de opgaver, skolerne skal løse, samt den måde, de kan løse dem på. Når det således er et politisk fastsat mål, at så mange unge som muligt skal gennemføre en ungdomsuddannelse, indebærer det for erhvervsskolerne, at de også skal være i stand til at uddanne elever, der kommer med forudsætninger, som adskiller sig fra dem, skolerne er vant til at kunne bygge videre på – herunder tosprogede og praktisk orienterede unge. For at kunne leve op til denne udfordring må man på skolerne skabe sociale miljøer, hvori elever med baggrund i mange forskellige kulturer og miljøer kan trives, og læringsmiljøer, der kan bidrage til alle elevers læringsprocesser med udgangspunkt i deres forudsætninger og ressourcer. Hvis der er elever, som oplever, at de ikke kan rummes inden for skolens rammer, og at den måde, undervisningen er tilrettelagt på, ikke støtter deres læring, risikerer de at falde fra – og det sker for flere elever. Der kan være mange konkrete årsager til frafald. I forskellige undersøgelser peges der på forhold som:
Forslagene bygger på en række erhvervsskolers erfaringer med særligt tilrettelagte uddannelsesforløb, der har haft til formål at give tosprogede og praktisk orienterede unge nogle tilbud. Tilbud, som vel at mærke holder sig inden for rammerne af lovgivningen for erhvervsuddannelser og arbejdsmarkedsuddannelser. Erfaringerne kan derfor også uden videre bruges til inspiration på alle erhvervsskoler, der vil give deres tosprogede og praktisk orienterede elever mulighed for at indgå i læringsprocesser, som kan hjælpe eleverne til at holde fast ved og gennemføre et erhvervsuddannelsesforløb. Indsamlingen af erfaringer fra initiativerne bygger på skolernes egne beskrivelser og evalueringer af deres initiativer, men først og fremmest på interview med lærere, vejledere, koordinatorer og elever, hvori de har givet deres egen fremstilling af, hvad der for dem har været betydningsfuldt ved at deltage i eller være tilknyttet initiativerne. Der er flere gode grunde til, at man på alle erhvervsskoler bør kigge disse initiativer over skulderen og i øvrigt udveksle erfaringer med hinanden om læringsprocesser, der kan inkludere alle slags elever. For det første vil der i årene fremover komme endnu flere tosprogede elever i erhvervsuddannelserne, og for det andet vil erfaringerne med undervisning og vejledning af tosprogede og praktisk orienterede unge være relevante for en mangfoldighedspædagogik, der omfatter alle elever på skolen. I sidste ende drejer det sig om, hvordan erhvervsskolerne kan tilpasse deres pædagogik, vejledning, sociale miljø, organisering osv., så de kan rumme elevernes forskelligheder – og selv have glæde af mangfoldigheden. Hæftet er udarbejdet af lektor Michael Svendsen Pedersen, Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, Roskilde Universitetscenter, og bygger på to rapporter med erfaringsopsamling fra initiativer, der blev gennemført i 2004-2006. Titlen på den første rapport er “…når man ikke kender historien”, og den tilhørende korte udgave “Gode initiativer – bedre praksis”. Dette hæfte er en kort udgave af den anden rapport, der har titlen “At gøre en forskel”. Alle teksterne kan ses på Undervisningsministeriets websted: www.uvm.dk på websiden: http://us.uvm.dk/erhverv/integration/index.htm?menuid=20 og på webstedet: www.emu.dk på websiden: http://www.emu.dk/erhverv/flygtningeogindvandrere/forsoeg/initiativ/evaluering.html. For-forståelserHvor skal man begynde? Nogle af forklaringerne på frafald peger på konkrete problemer, man umiddelbart kunne tage fat om:
Det er faktisk sådanne løsninger, der arbejdes med i initiativerne, men i forbindelse med afprøvning af disse og andre løsninger er det nyttigt at træde et skridt tilbage og reflektere over, hvad og hvem der grundlæggende er problemet. Det viser sig nemlig, at når der bliver talt og skrevet om frafaldsproblemet, sker det ofte med henvisning til eleverne: Det er dém, der har problemer, idet de mangler en række af de kompetencer, som er nødvendige for at deltage i undervisningen og for at kunne gennemføre en uddannelse. Elevernes manglerHvis man samler beskrivelserne af de tosprogede elevers manglende kompetencer, således som de kommer til udtryk i officielle papirer, evalueringer af initiativerne, interview med lærere osv., kan man opstille en liste, der omfatter:
De praktisk orienterede elever med etnisk dansk baggrund har nogle af de samme mangler, men også særlige mangler som “boglig” viden. Et sådant mangelsyn er forståeligt, når man ser frafaldsproblemet fra skolens eller uddannelsessystemets synsvinkel. Erhvervsuddannelserne har til formål at kvalificere eleverne til at kunne leve op til de krav og forventninger, der stilles til dem i form af eksamenskrav og studieadfærd, og som også er betingelsen for, at de kan komme ud på arbejdsmarkedet med de nødvendige kompetencer. Når tosprogede og praktisk orienterede elever udpeges som særlige målgrupper, der skal gøres noget særligt for, er det, fordi de i mange tilfælde har “dårligere” forudsætninger for at leve op til de fastlagte krav og forventninger, end de forudsatte elever har, det vil sige den type elever, der har de forventede skolemæssige, personlige, faglige osv. forudsætninger. I dette institutionelle perspektiv kan man hjælpe de elever, der på forskellig måde er “bagud”, ved at afhjælpe deres mangler. Gennem screening, test, realkompetenceafklaring, samtaler osv. kan man afdække, hvilke kompetencer eleverne har sammenlignet med de forudsatte forudsætninger, og derefter sætte ind med kompenserende eller supplerende undervisning. På denne måde kan mangelsynet være udtryk for en intention om at give alle elever de samme muligheder for at gennemføre en erhvervsuddannelse ved at sørge for, at de får de samme forudsætninger. Problemer med mangelsynetMen det viser sig, at mangelsynet også har en problematisk side, fordi det i en pædagogisk sammenhæng kan komme til at virke blokerende for en forståelse af elevernes læringsressourcer og for en erkendelse af, hvilke ændringer af læringsmiljøet der kan være nødvendige, for at eleverne kan udnytte disse ressourcer. For det første kan mangelsynet føre til andet-gørelse af eleverne. Det vil sige, at de bliver udpeget som dem, der på grund af manglende forudsætninger, afvigende adfærd, et anderledes sprog, andre værdier osv. er “problematiske” eller måske ligefrem “forkerte”. At blive andet-gjort er at blive marginaliseret af andre og at opfatte sig selv som anderledes og udenfor. I interviewene med elever er der flere, som klart opfatter sig selv som “indvandrere”, “sorthårede”, “fremmede”, som nogen med “et andet navn og en anden religion” osv. i forhold til de øvrige elever. For det andet kan mangelsynet føre til, at elevernes manglende kompetencer bliver knyttet sammen med og forklaret ud fra deres kulturelle, etniske og sociale baggrund, hvorved alt det, som eleverne opfatter som en del af deres identitet, bliver gjort til et problem. Samtidig bliver eleverne gjort til “bærere” af en bestemt kultur og etnicitet i stedet for at blive set som personer, der er i konstant udvikling i de sociale sammenhænge, de indgår i. At være en stærkt troende ung muslimsk kvinde med arabisk baggrund, der bærer tørklæde og traditionel klædedragt, er ikke nogen forhindring, for at man kan være en stærk fortaler for dansk demokrati, hvilket denne elev forklarer under et interview: Altså, vi bor i et demokratisamfund, så alting skal ske på en demokratisk måde. Vi skal være en del af samfundet og forklare det videre til vores små søskende og videre til vores børn. MangfoldighedI et institutionelt perspektiv kan nogle elever på grund af deres skolefaglige, sproglige, indlæringsmæssige osv. forudsætninger altså komme til at fremstå som mangelfulde eller problematiske, når de bliver målt med bestemte krav og forventninger som målestok. Ser man i stedet på eleverne fra et deltagerperspektiv, det vil sige som elever, der ikke blot skal have den undervisning, skolen finder nødvendig, men også skal have mulighed for at gennemgå læringsprocesser med udgangspunkt i deres egne baggrunde, forudsætninger og ressourcer, må man starte med eleverne, som de faktisk er – og ikke, som de forudsættes at være. Og så må man tage stilling til, hvordan man på skolen pædagogisk kan organisere læringsmiljøer, der kan inkludere alle elever i al deres forskellighed og mangfoldighed. Når man ud fra et mangelsyn konstaterer, at nogle elever har et begrænset dansk, kan man ud fra et ønske om at skabe inkluderende læringsmiljøer spørge, hvilke sproglige ressourcer eleverne har på deres eget sprog og på dansk – og måske på endnu flere sprog – og hvordan eleverne bedst kan udnytte disse ressourcer i deres fortsatte sprogudvikling. Og man kan spørge, hvilke muligheder de får for faktisk at deltage i det, der foregår i undervisningen og på skolen, og dermed få lejlighed til at anvende – og tilegne sig – sproget til mange forskellige kommunikative formål. Og når man ud fra et mangelsyn erfarer, at der er elever, som ikke behersker projektarbejdsformen og måske ikke forbinder gruppearbejde med “rigtig” undervisning, kan man – sådan som det gøres i et af initiativerne – gradvist introducere denne arbejdsform. Undervejs kan lærerne forklare, hvad hensigten er med undervisningsformen og de enkelte læringsaktiviteter, og dermed give eleverne mulighed for at forhandle og bidrage til en justering af den anvendte pædagogik, så de får mest ud af undervisningen. Og når man ud fra mangelsynet oplever, at nogle tosprogede elever isolerer sig eller holder sammen i etniske grupper, kan man ud fra et mangfoldighedssyn spørge, om individualisering og fleksibilisering af undervisningen ikke bør suppleres med etablering af læringsfællesskaber og om, hvordan skolen som helhed kan blive alles skole. En skole, hvor det også er i orden at være sammen i etniske grupper, fordi det ikke er udtryk for, at man er isoleret fra fællesskabet. LæringsprocesserLæringsprocesser, der tager udgangspunkt i elevernes forskellige baggrunde, forudsætninger og ressourcer, og som kan bidrage til, at de bliver inddraget i læringsfællesskaber, har flere dimensioner. Elevens forudsætningerÉn dimension er elevens forudsætninger. Det er på baggrund af den viden og de holdninger og følelser, eleven allerede har, at han/hun lærer noget nyt. Netop derfor kan læring ikke tage udgangspunkt i elevens mangler, men må tage udgangspunkt i hans/hendes ressourcer. Og derfor lærer forskellige elever forskellige ting i den samme undervisning og reagerer på de samme pædagogiske tiltag på forskellig måde. Det drejer sig om at udvikle et læringsmiljø, hvor der kan bygges bro mellem elevens forudsætninger og det nye. Det er her, nogle elever kan komme i klemme, hvis de ikke er med på, hvad det er, der bliver talt om. Hvis der er en bestemt viden, som forudsættes at være bekendt. Hvis de – som en elev siger – “ikke kender historien”. Som en elev med somalisk baggrund forklarer i et interview, hvor han bliver spurgt, om der er nogle ting i undervisningen, han har svært ved: Ja, men så snakker jeg bare med læreren om det, og så forklarer han det på en anden måde. Hvis der er et eller andet svært ord, som jeg ikke kan finde ud af, så kan jeg snakke med læreren om det. Så forklarer han, hvad det går ud på. Hvis der er problemer med hjemmeopgaver, så spørger jeg bare mine klassekammerater, hvordan de gør. Denne elev har altså en individuel strategi, der går ud på at spørge læreren og klassekammeraterne uden for selve undervisningen. Men i stedet for at lade den enkelte elev løse sine problemer med at have anderledes forudsætninger kan der skabes et læringsmiljø, hvor der bliver taget højde for elevernes forskellige forudsætninger. Hvor det, eleverne ikke forstår, bliver sat ind i en sammenhæng, og hvor eleverne får mulighed for at anvende forskellige læringsstrategier som en del af selve undervisningen. Det vil også give mulighed for perspektivskifte, således at den forskellige viden, eleverne har, og de forskellige baggrunde, de kommer fra, kan bruges til at skabe nye perspektiver på indholdet i undervisningen. Det sker faktisk i et af initiativerne, hvor en lærer i samfundsfag tager emnet globalisering op og lader elevernes egne historier og viden om at være flygtning indgå i undervisningen. På samme måde kan man lave perspektivskifte inden for eksempelvis levnedsmiddelområdet ved at inddrage opskærings- og tilberedelsesformer, retter og spisevarer osv. i forskellige kulturer, sådan som de findes forskellige steder i verden, og sådan som de mødes i en dansk sammenhæng. Inklusion i læringsfællesskaberEn anden læringsdimension er elevens inklusion i læringsfællesskaber. Det er gennem omgangen med andre, udveksling af synspunkter og viden, fælles videns- og erfaringsbearbejdning osv., at eleverne i fællesskab lærer noget nyt. På skolen sker dette i et læringsfællesskab, det vil sige et fællesskab af elever, der har en fælles opgave, som eleverne finder meningsfuld, og som bidrager til udviklingen af den enkeltes identitet. Men det er ikke på forhånd givet, at den enkelte elev får adgang til læringsfællesskabet og føler sig som en del af klassen eller holdet og kan udfolde sig i undervisningen sammen med klassekammeraterne. Det kan være, at de ressourcer, eleven har, ikke bliver anerkendt i undervisningen (for eksempel elevens modersmål). Det kan være, at eleven ikke kan gennemskue, hvad der forventes af ham/hende (for eksempel hvad opgaven går ud på). Og det kan være, at eleven føler sig “anderledes” og “udenfor”, for eksempel fordi han/hun “ikke kender historien”. Et læringsfællesskab, hvor undervisningen giver mening for alle, og hvor alle kan udvikle faglige færdigheder sammen og udvikle sig personligt, er altså i høj grad noget, der skal skabes, holdes ved lige og udvikles gennem den pædagogiske tilrettelæggelse. I et af initiativerne – se præsentationen af Initiativtype 2 nedenfor – bliver der skabt et læringsfællesskab gennem værkstedsarbejde i et køkken i en levnedsmiddeluddannelse. Her har eleverne et fælles ansvar for, at maden er klar på et bestemt tidspunkt til de ansatte og gæster, der spiser i skolens restaurant. Et sådant læringsfællesskab kan være inkluderende, men det udgør også en ramme, inden for hvilken det er muligt at håndtere kriser og tendenser til marginalisering. En tosproget elev med tyrkisk baggrund fortæller om en sådan krise, der starter med, at nogle tyrkiske elever under arbejdet i køkkenet snakker tyrkisk sammen: Og så begyndte de [“danske” elever] at snakke sådan nogle racistiske ting. Så var det dårligt. De sagde til os: Skrid til jeres eget land og sådan noget. Så blev jeg sur. Så begyndte jeg at bande til dem, fordi jeg er ikke den eneste, der er indvandrer i klassen. Der er tre mere. De blev også sure over det. Hende, der sagde “skrid til jeres eget land” – jeg ved ikke, kan man sige mongol? Nej, hun er handikap, tror jeg. Krisen bliver løst, fordi alle ønsker praksisfællesskabet genoprettet, og den kan i bedste fald give anledning til at diskutere, hvordan man håndterer forskelligheder, samtidig med at man bevarer og videreudvikler læringsfællesskabet. Elevens livshistorieDen tredje læringsdimension er elevens livshistorie. Når eleverne går i gang med en erhvervsuddannelse, tager de deres erfaringer fra folkeskolen med sig, deres erfaringer med at leve i et flerkulturelt samfund, deres planer for fremtiden osv. Erhvervsuddannelsen indgår med andre ord i et livsprojekt, som kan være mere eller mindre afklaret for den enkelte elev. De elevgrupper, der her er tale om, har ofte en livshistorie, som er præget af meget ambivalente erfaringer og skrøbelige identiteter. Nogle har lidt op til flere nederlag i folkeskolen og tror måske ikke på, at de er i stand til at lære noget. Nogle har skullet udvikle en identitet og et selvværd mellem forskellige kulturelle værdisæt, og nogle har skullet finde sig selv i modsætningen mellem andres krav og forventninger og egne ønsker og evner osv. En lærer beskriver nogle af sine elever sådan: Mange af de der elever lever jo et dobbeltliv, og der er lige fra pigerne, der smider tørklædet og sminker sig, når de kommer om morgenen – så gør de det modsatte, når de skal hjem igen – og til det ekstreme, hvor far sætter sønnen af ved skolen hver morgen, men sønnen kommer aldrig i skole. Det er somme tider hårde betingelser, de har. Eleverne tager disse livserfaringer med sig ind i erhvervsuddannelsen og bruger dem i de læringsfællesskaber, uddannelsen stiller til rådighed for dem, ligesom de bruger læringsfællesskaberne i udviklingen af deres videre livsforløb. De elever, der har deltaget i initiativerne, har meget forskellige livshistorier og livsprojekter. Nogle tosprogede giver udtryk for erfaringer med, at det er umuligt for dem at få fodfæste på det danske arbejdsmarked på grund af deres etniske baggrund, med det resultat at de opsøger et parallelt etnisk arbejdsmarked eller helt tager afstand fra alt, hvad der er dansk. Andre kan ikke overskue, hvor en længere erhvervsuddannelse fører dem hen, og kan måske ikke forstå, at det skal tage så lang tid at lære et fag. Andre igen er meget målrettede og ved præcis, hvad de skal bruge deres uddannelse til. Nogle af de praktisk orienterede elever føler, at deres manglende boglige færdigheder, eller måske et handikap som ordblindhed, stiller sig i vejen for deres muligheder for at følge deres uddannelses-, arbejds- og livsplaner. Andre har nærmest givet op på grund af mange nederlag i uddannelsessystemet, og andre igen har helt styr på, hvad de vil bruge deres uddannelse til. For lærerne bliver det en pædagogisk – og menneskelig – opgave at skabe et læringsmiljø, der kan give eleverne nogle perspektiver for deres videre livsbane og opbygningen af en sammenhængende biografi. Et sådant læringsmiljø må give plads til bearbejdning af modsætningsfyldte og ambivalente erfaringer, så eleverne kan forstå baggrunden for disse erfaringer og blive hjulpet til at håndtere dem i det videre livsforløb. I et af initiativerne har man arbejdet med elevernes livshistorie som en del af undervisningen. En af lærerne fortæller, at det er sket gennem: …en lille projektopgave, hvor de skulle prøve at finde ud af: Hvad er vigtigt for mig? – og gå lidt i dybden med det i mit liv her og nu. Og selvom de har siddet med det selv, så har det faktisk bragt nogle tanker i gang hos dem: Hvorfor er tingene, som de er? Hvorfor er jeg, som jeg er? Hvorfor er jeg her nu? De ved mere om sig selv, når de er færdige med det forløb. Det kan dog normalt være svært – og problematisk – at trække dybere lag af elevernes livshistorie ind i undervisningen, men selv umiddelbare livserfaringer kan føre til mange personlige afklaringer og en fælles forståelse af sammenhængen mellem personlige erfaringer og samfundsmæssige forhold. Hvorfor føler så mange tosprogede for eksempel, at de bliver diskrimineret i deres praktikvirksomhed, og hvad kan der gøres? I forbindelse med den individuelle vejledning er der bedre mulighed for at få en dybere samtale med eleven og støtte hans/hendes forsøg på at skabe sammenhæng mellem sit hidtidige livsforløb, sin nuværende livssituation og perspektiverne for fremtiden. InitiativerneDe initiativer, der er udviklet rundt om på både tekniske skoler og handelsskoler, demonstrerer, at der er mange forskellige muligheder for at gøre noget særligt for at fastholde de tosprogede og praktisk orienterede unge – også inden for de eksisterende rammer. Hvert af initiativerne er udviklet på grundlag af lokale erfaringer på de enkelte skoler og kan bestå i en kombination af flere forskellige elementer, der supplerer hinanden; for eksempel kan der i samme initiativ indgå danskundervisning, ekstra vejledning, lektiecafé osv. For oversigtens skyld og for at fremhæve de generelle sider af erfaringerne, der kan overføres til andre skoler, er initiativerne her opstillet i nogle forskellige initiativtyper, som i tilpasset form kan anvendes hver for sig eller i kombineret form på de enkelte skoler. Initiativtype 1:
|
Nr. 1 – 2005: | Frafald i erhvervsuddannelserne – årsager og forklaringer (internetpublikation) (Erhvervsfaglige uddannelser) |
2006:
Nr. 1 – 2006: | Åbne læringsmiljøer i erhvervsuddannelser – læringsforløb og sammenhænge (UVM 7-369) (Erhvervsfaglige uddannelser) |
Nr. 2 – 2006: | Praktikuddannelse med elevens læring i fokus – kompetenceudvikling i SOSU-uddannelserne (UVM 7-370) (Erhvervsfaglige uddannelser) |
Nr. 3 – 2006: | Entreprenørskab i de videregående uddannelser. Innovation og iværksætteri inden for KVU og MVU (UVM 8-049) (Videregående uddannelser) |
Nr. 4 – 2006: | Naturfagene i bevægelse. Når folkeskolelærere udvikler undervisning (internetpublikation) (Grundskolen) |
Nr. 5 – 2006: | Vejledning om disciplin, god adfærd og trivsel i folkeskolen – et inspirationshæfte (UVM 5-470) (Grundskolen) |
Nr. 6 – 2006: | Tosprogede børns overgang fra dagtilbud til skole – fokus på den sproglige udvikling (internetpublikation) (Grundskolen) |
Nr. 7 – 2006: | Undervisning i demokrati – inspiration til grundskoler og ungdomsuddannelser (UVM 5-471) (Grundskolen og ungdomsuddannelser) |
Nr. 8 – 2006: | Evalueringskultur på erhvervsskolerne. Hvad, hvorfor og hvordan? (UVM 7-372) (Erhvervsfaglige uddannelser) |
Nr. 9 – 2006: | De faglige udvalg og den gode praktikoplæring. Styrkelse af erhvervsuddannelsernes praktikdel (internetpublikation) (Erhvervsfaglige uddannelser) |
Nr. 10 – 2006: | Hold fast! Initiativer til fastholdelse af tosprogede og praktisk orienterede unge i erhvervsuddannelserne (UVM 7-374) (Erhvervsfaglige uddannelser) |
Trykte publikationer – som i oversigten er forsynet med et UVM-bestillingsnummer – kan mod betaling af et ekspeditionsgebyr rekvireres hos Nordisk Bog Center eller hos boghandlere.
Internetpublikationer kan frit downloades fra www.uvm.dk – til eget brug.
Publikationen indeholder en kort præsentation af de samlede resultater fra en række særligt tilrettelagte uddannelsesforløb og andre initiativer for tosprogede og praktisk orienterede elever i erhvervsuddannelserne. Her er tale om gode erfaringer og konkrete eksempler fra 20 tekniske og merkantile erhvervsskoler på, hvordan man på skolerne kan forbedre disse elevers muligheder for at gennemføre en erhvervsuddannelse inden for de gældende lovgivningsmæssige rammer.
Der er tale om forløb og initiativer, hvor skolerne har sat ind på områder som: organisering og pædagogisk tilrettelæggelse af undervisningen, vejledning, det sociale miljø, forhold til og i praktikvirksomhederne samt kontakt til den enkelte elevs familie.
Publikationen kan inspirere til udvikling af en stadig bedre praksis, som kan føre til mindre frafald og dermed også til, at eleverne gennemfører en erhvervsuddannelse.
Denne side indgår i publikationen "Hold fast! " som hele publikationen
© Undervisningsministeriet 2006