Til forsiden
Krone
Undervisningsministeriets logo

Befolkning, uddannelse og arbejdsmarked

1997 til 2002



Kolofon

Titel: Befolkning, uddannelse og arbejdsmarked 1997 til 2002
Udgiver:Undervisningsministeriet
Institution:Undervisningsministeriet
Copyright:Undervisningsministeriet
Forfattere: UNI•C Statistik & Analyse for Undervisningsministeriet. Evt. henvendelser bedes rettet til: Uddannelsesstatistikchef Kontorchef Kristine Flagstad, kristine.flagstad@uni-c.dk, tlf. nr. 3587 8310, eller Seniorkonsulent Anitta Limkilde-Kjær e-mail, anitta.limkilde-kjaer@uni-c.dk, tlf. nr. 3587 8314
Serieredaktion og produktion: Werner Hedegaard
Andre bidragydere: Forside: Lars Liin. Schultz IT (Web)
Emneord: Arbejdsstyrke, befolkning, ledighed og uddannelse

Resumé: Publikationen sætter hovedfokus på befolkning, uddannelse og arbejdsmarked fordelt på højeste fuldførte uddannelse. Opgørelsen vedrører aldersgruppen 15-69-årige. Publikationen er udviklet i et dynamisk koncept, som betyder, at data og tabeller præsenteres i Undervisningsministeriets database på Internettet.

Sprog: Dansk
URL: pub.uvm.dk/2005/befolkning
Den elektroniske udgaves ISBN: 87-603-2458-9
Den trykte udgaves ISBN: publikationen findes kun i elektronisk udgave
Pris for den elektroniske udgave: 0 kr.
Version: 1.0
Versionsdato: 2005-03-09
Formater: html, css, gif, jpeg, pdf
Inventarliste: bil01.html, bil03.html, hel.html, index.html, indhold.html, kap01.html, kap02.html, kap03.html, kap04.html, kap05.html, kap06.html, kap07.html, kolofon.html, fors.jpg, baggr.gif, get_adobe_reader.gif, green.gif, krone.gif, pilh.gif, pilo.gif, pilv.gif, s015.gif, s016.gif, s024.gif, s029.gif, s039.gif, s045.gif, s049.gif, s051.gif, s056.gif, s059.gif, s069.gif, s071a.gif, s071b.gif, s072.gif, s086.gif, s093.gif, s102.gif, s109.gif, s111.gif, stdlogo.gif, tom.gif, befolkning_uddannelse_og_arbejdsmarked_1997-2002.pdf, publikation.css
Publiceringsstandard nr.: 2.0






Publikationens forside

Resumé

Publikationen sætter hovedfokus på befolkning, uddannelse og arbejdsmarked fordelt på højeste fuldførte uddannelse. Opgørelsen vedrører aldersgruppen 15-69-årige. Publikationen er udviklet i et dynamisk koncept, som betyder, at data og tabeller præsenteres i Undervisningsministeriets database på Internettet.

 


Indholdsfortegnelse

1. Indledning og formål
Formål
Indledning
Væsentlige ændringer i opgørelsesmetoden fra 2001 til 2002
Overordnede ændringer som giver databrud fra 2001 til 2002

2. Resumé

3. Befolkningens uddannelsesniveau
3.1 Befolkning og uddannelse
3.2 Befolkningen fordelt på arbejdsmarkedstilknytning
3.3 Befolkningens kønsfordeling opgjort på højeste fuldførte uddannelse
3.4 Befolkningens aldersfordeling
3.5 Befolkningens erhvervsfrekvens

4. Arbejdsstyrken under ét
4.1 Arbejdsstyrken og uddannelse
4.2 Arbejdsstyrkens kønsfordeling
4.3 Arbejdsstyrkens aldersfordeling

5. Arbejdsstyrken - beskæftigelse og ledighed
5.1 Arbejdsstyrken opdelt på beskæftigede og ledige
5.2 Arbejdsstyrken – beskæftigede og ledige opgjort på alder
5.3 Arbejdsstyrken fordelt på ledighed – aktiverede og ikke aktiverede
5.4 Ledige fordelt på alder - aktiverede og ikke aktiverede
5.5 Ledige fordelt på køn - ledighed for aktiverede og ikke aktiverede

6. De nyuddannedes beskæftigelse og ledighed
6.1 Beskæftigelse og ledighed fordelt på dimissionsalder
6.2 Beskæftigelse og ledighed fordelt på dimisionsalder på arbejdsmarkedet og køn
6.3 Ledighed opgjort på uddannelsesområder og dimissionsalder på arbejdsmarkedet
6.4 Nyuddannede fordelt på uddannelsesgrupper og ledighed

7. Uden for arbejdsstyrken
7.1 Antal personer uden for arbejdsstyrken
7.2 Aldersfordeling af personer uden for arbejdsstyrken
7.3 Personer uden for arbejdsstyrken fordelt på uddannelsesgrupper og køn

Bilag 1 Metode og bilag 2 begreber

Bilag 3 Uddannelsesfordelte beregninger

Tabel 1 Befolkningen procentuelt fordelt på køn og højeste fuldførte uddannelsesundergruppe fra 1997 til 2002

Tabel 2 Arbejdsstyrken fordelt procentuelt på beskæftigelse og ledighed opgjort på uddannelser (uddannelsesundergrupper) fra 1997 til 2002

Tabel 3 Den procentuelle fordeling af arbejsstyrken opgjort inden for højeste fuldførte udannelsesundergruppe fordelt på beskæftigelse, ledige uden aktivering og ledige i aktivering fra 1997 til 2002. Hver undergruppe = 100.0%

Tabel 4 Den procentuelle fordeling af ledighed fordelt på uddannelsesundergrupper og dimmisionsalder på arbejdsmarkedet fra 1997 til 2002. Procenten er beregnet inden for hver uddannelsesundergruppe

Tabel 5 Den procentuelle fordeling af antal af personer uden for arbejdsstyrken opgjort på uddannelsesundergrupper og køn fra 1997 til 2002


Kolofon
Hele publikationen i PDF-format (1.195 kB)
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe"s hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Undervisningsministeriet
Frederiksholms Kanal 21
1220 København K
Telefon 3392 5000

© Undervisningsministeriet 2005
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.






1. Indledning og formål

Formål

De overordnede formål bygger på en række interessante spørgsmål, som kan besvares ved at:

  • kortlægge befolkningens uddannelsesmæssige status og status på arbejdsmarkedet
  • opgøre antallet af personer i befolkningen med de forskellige uddannelser for at få et overblik over det potentielle udbud af personer med de givne uddannelser
  • opgøre ledigheden afhængigt af uddannelse for at se hvilke uddannelser/uddannelsesgrupper, der har størst arbejdsløshed. Herunder at finde ud af om ledigheden for visse uddannelser stiger særlig stærkt
  • undersøge beskæftigelsessituationen for de nyuddannede på arbejdsmarkedet sammenlignet med deres ældre kolleger
  • belyse ledigheden og indplacering på arbejdsmarkedet afhængigt af køn og uddannelse
  • følge udviklingen i antallet af ledige i aktivering.

Indledning

I denne undersøgelse inddrages nye baggrundsvariable, som registrene i dag giver mulighed for. Undersøgelsen bygger på faktiske optællinger. Derfor er denne undersøgelse noget anderledes. Til dette formål har UNI•C Statistik & Analyse udviklet en ny model. Modellen omfatter resultater fra perioden 1997 til 2002 [1] for personer i: befolkningen, arbejdsstyrken og uden for arbejdsstyrken. Der medtages personer i aldersgruppen 15-69 år og personerne opgøres på højeste fuldførte uddannelse. De 15-19-årige opgøres dog separat. Hvis en person har afsluttet fx enkeltfag på hf, og de afsluttende fag tilsammen udgør en fuld hf, vil personen indgå som højeste fuldførte uddannelse med hf. Således er det også for andre enkeltfagsuddannelser som fx merkonomer m.fl. Se evt. liste i bilag 2.

Bogen er udviklet efter et dynamisk koncept, dvs. at publikationens tabeller linkes direkte til en database, hvor de underliggende resultater ligger. Således får læseren mulighed for selv at afgrænse andre fokusområder.

Med denne undersøgelse vil Undervisningsministeriet søge at skabe et beredskab, der er tilgængeligt for alle via Internettet. Dette beredskab kan løbende opdateres og udbygges, både med hensyn til tidsserier og evt. nye politiske indsatsområder. I modellen samkøres data fra Danmarks Statistiks uddannelses- og arbejdsmarkedsregistre. Vi benytter derfor de officielle uddannelses- og beskæftigelsesmæssige begreber.

I denne analyse introduceres et nyt ledighedsbegreb således at, ledige indeholder: personer som ikke var aktiverede under ledighed og personer som ved ledighed indgik i et aktiveringsforløb.

Væsentlige ændringer i opgørelsesmetoden fra 2001 til 2002

Den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik fra Danmarks Statistik (RAS) har det overordnede formål at give en beskrivelse af befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet målt i uge 48 for alle personer, der har bopæl i Danmark den 1. januar året efter.

Fra 1997 til 2001 er arbejdsstyrkestatistikken direkte sammenlignelig, men i 2002 har Danmarks Statistik valgt at omlægge RAS. Det betyder, at der vil være et databrud fra 2001 til 2002. Ændringerne skal, ifølge Danmarks Statistik, søges i, at arbejdsmarkedets ændringer har givet behov for at ændre registeret samtidig med, at Danmarks Statistik har fundet bedre kilder, som har gjort ændringerne mulige. En retrospektiv kørsel var ikke mulig, hvorfor man skal være forsigtig med konklusioner fra 2001 til 2002.

Overordnede ændringer som giver databrud fra 2001 til 2002

Statistikken i 2002 er forandret med hensyn til, hvordan beskæftigelsen opgøres, og hvordan grupperne uden for arbejdsstyrken opgøres og kategoriseres. Ændringerne influerer på antallet af personer i og uden for arbejdsstyrken.

Danmarks Statistik vurderer, at metodeændringen isoleret set betyder, at beskæftigelsen samlet faldt med ca. 18.000 personer i 2002. De mest markante ændringer i 2002-opgørelsen er, at: antallet af beskæftigede falder samlet fra 2001 til 2002 pga. omlægning af registeret i 2002.

  • grupperne af efterlønsmodtagere og modtagere af overgangsydelser, der arbejder, opgøres nu som beskæftigede, dette øger beskæftigelsen.
  • gruppen af selvstændige stilles skærpede krav til en vis minimumsaktivitet i årets løb, dette mindsker antallet af beskæftigede.
  • oplysninger om deltagelse i arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger anvendes i nogle tilfælde, når beskæftigelsen opgøres, dette mindsker antallet af beskæftigede.
  • gruppen af beskæftigede i den offentlige sektor fastlægges beskæftigelsen ud fra en bedre kilde, dette mindsker antallet af beskæftigede.

I bilag 1 og i bilag 2 beskrives den anvendte metode og de anvendte statistiske begreber, som er brugt i denne analyse.






2. Resumé

I dette resumé fremhæves enkelte overordnede tendenser fra denne omfattende analyse - omhandlende perioden 1997 til 2002, som vedrører aldersgruppen 15-69-årige fordelt på højeste fuldførte uddannelse.

Befolkning

Uddannelsesniveauet i Danmark stiger fortsat. I de seneste år er der blevet langt færre med alene en grundskoleuddannelse og flere med en erhvervsfaglig uddannelse eller en videregående uddannelse. Når befolkningen opgøres, indgår de uddannelsessøgende med deres højeste fuldførte uddannelse. Det betyder at en del af de yngre generationer vil være i gang med et fortsat uddannelsesforløb.

Der er generationsforskelle i den undersøgte aldersgruppe, idet ældre normalt har fået mindre uddannelse, målt i uddannelsesår, end yngre. En betydelig del af de ældre har kun 7 års skolegang. I 1972 blev undervisningspligten hævet til 9 år, og herefter har stort set alle fået mindst 9 års skolegang. En del af gruppen med grundskoleuddannelse har været i gang med fx en gymnasial- eller erhvervsfaglig uddannelse uden at afslutte den. Hertil kommer gruppen af personer med uoplyst uddannelsesbaggrund (3,0% af befolkningen i 2002), som principielt kan have fuldført en uddannelse på hvilket som helst uddannelsesniveau, men Danmarks Statistik har ikke uddannelsesoplysninger på disse personer [2].

I 2002 var der ca. 3.801.000 personer i befolkningen i aldersgruppen 15-69 år. Deres højeste fuldførte uddannelsesmæssige baggrund fordelte sig således: 33,5% havde en grundskoleuddannelse, i 1997 var det 37,6%. 8,4% havde en gymnasial uddannelse. I 2002 havde 55,1%, af befolkningen en erhvervskompetencegivende uddannelse mod kun 53,8% i 1997. De 55,1%, der havde en erhvervskompetencegivende uddannelse, fordelte sig således: 33,9% med en erhvervsfaglig uddannelse og 21,2% med en videregående uddannelse. Andelen af personer med en videregående uddannelse steg med 3,0 procentpoint fra 1997 til 2002, hvorimod andelen med en erhvervsfaglig uddannelse lå nogenlunde stabilt i perioden.

Den samlede moderate stigning i uddannelsesniveauet illustrerer bl.a., at det tager år væsentligt at ændre på befolkningens samlede uddannelsesniveau. Der skal mange nye årgange af bedre uddannede unge til at opveje ældre årganges lavere uddannelsesniveau.

I 2002 fordelte befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet sig således: 65,8% var i beskæftigelse, 4,7% var ledige og 29,5% var uden for arbejdsstyrken. Bemærk, andelen for ledige ikke svarer til ledighedsprocenten af arbejdsstyrken.

Befolkningen bliver ældre. Fra 1997 til 2002 ses en stigende andel af personer i gruppen af 40-årige og derover. I 2002 udgjorde de 53,2% af befolkningen mod 50,9% i 1997.

Arbejdsstyrken under ét

Arbejdsstyrken består af antallet af beskæftigede og antallet af ledige, som i 2002 tilsammen udgjorde ca. 2.681.400 personer. I 1997 lå arbejdsstyrken på ca. 2.655.700 personer.

I 2002 havde rundt regnet 40% af arbejdsstyrken en erhvervsfaglig uddannelse og ca. 25% havde alene en grundskoleuddannelse. Ca. 26% havde en videregående uddannelse, hvoraf de mellemlange videregående uddannelser udgjorde over halvdelen af disse. I samme år var der lidt under 2% i arbejdsstyrken, hvor vi ikke kendte personernes uddannelsesbaggrund.

Kvinderne udgjorde 46,9% af arbejdsstyrken i 2002 og havde en, om end svag, så stigende andel af arbejdsstyrken. Fra 1997 til 2002 steg deres andel med 0,6 procentpoint.

Den største aldersgruppe i 2002-arbejdsstyrken ses for de 30-39-årige efterfulgt af de 40-49-årige, som tilsammen udgjorde 51,8% af arbejdsstyrken. Gruppen af 60-69-årige udgjorde 5,4% af arbejdsstyrken. Bemærkelsesværdigt er det, at denne gruppe havde en stigende andel af arbejdsstyrken (i 1997 udgjorde de 4,5%).

Arbejdsstyrken – beskæftigelse og ledighed

Beskæftigelse og ledighed for de enkelte uddannelsesgrupper i arbejdsstyrken er påvirkede af de skiftende økonomiske konjunkturer.

Starten af den undersøgte periode 1997 var præget af pæn international økonomisk vækst og også en dansk opgangskonjunktur. Som eksempel kan nævnes, at ledigheden blandt de lange videregående uddannelser endnu var ganske høj, men den var dog faldet betydeligt i perioden 1994 til 1997. Fra 1997 til 2001 blev konjunkturerne stadig bedre, og erhvervsfagligt uddannede, korte videregående uddannede og længere videregående uddannede havde stigende beskæftigelsesfrekvenser og faldende ledighed. Fra 2001 vendte de internationale konjunkturer, it-boblen brast mv. Slutåret i vores undersøgte periode 2002 markerede således et tidspunkt med en lettere lavkonjunktur. Havde vi kunnet gå op til 2004, ville vi igen se en faldende ledighed for fx. længerevarende uddannede.

Det er karakteristisk, at personer med en mellemlang videregående uddannelse er noget mindre konjunkturpåvirkede end andre uddannelsesgrupper. Det skyldes at lærere, pædagoger og sygeplejersker hovedsageligt er offentligt ansatte, hvor det i højere grad er demografiske faktorer m.v., som påvirker beskæftigelsen. Korte videregående uddannede er næsten konjunkturpåvirkede i endnu højere grad end længerevarende uddannede. Blandt erhvervsfagligt uddannede er de tekniske uddannelser meget konjunkturpåvirkede, mens de erhvervsfaglige social- og sundhedsuddannede mere svarer til de mellemlange videregående uddannede.

Af den samlede 2002-arbejdsstyrke på ca. 2.681.400 personer var ca. 2.501.400 personer beskæftigede og ca. 180.000 personer var ledige. Det svarer til en beskæftigelsesgrad på 93,3%.

Flere i arbejdsstyrken kom i beskæftigelse i begyndelsen af perioden, hvor ledigheden faldt fra 7,3% i 1997 til 5,8% i 2001. Men i 2002 ses en stigende tendens til ledighed (6,7%).

Ledigheden for personer med en uoplyst uddannelsesbaggrund, en grundskoleuddannelse eller en almengymnasial uddannelse lå konstant over den gennemsnitlige ledighed for arbejdsstyrken. Højest var ledigheden for personer med en uoplyst uddannelsesbaggrund, hvor ledigheden i 2002 lå på hele 17,3%, efterfulgt af ledigheden for personer med alene en grundskoleuddannelse på 11,2%.

Den store gruppe af personer i arbejdsstyrken med en afsluttet erhvervsfaglig uddannelse havde en beskæftigelsesgrad på mellem 94-95%. For pædagogisk grunduddannelse og for jordbrugsuddannelserne ses høje ledighedsprocenter med hhv. 14,1% og 7,9% i 2002. En langt lavere ledighed ses for social- og sundhedsassistenterne med 5,2% og for de erhvervsfagligt kontoruddannede med 4,8%.

Personer i arbejdsstyrken med en videregående uddannelse havde en lavere ledighed end den samlede arbejdsstyrkes ledighed, dog nærmede bachelorerne sig landsledigheden. Overordnet ses, at de mellemlange videregående uddannede havde en høj beskæftigelsesfrekvens på rundt regnet 97%. De mellemlange videregående uddannede har således den højeste beskæftigelsesfrekvens og den laveste ledighed blandt alle uddannelsesgrupper, hvis man ser bort fra ph.d.'erne.

De kandidatuddannede havde også meget høje beskæftigelsesfrekvenser. De lå mellem 95-96%. Dette dækker over variationer på de enkelte uddannelser, fx havde lægerne stort set fuld beskæftigelse, mens de kunstneriske kandidatuddannede havde en ledighed på 10,3% i 2002.

En større og større andel af de ledige indgik i et aktiveringsforløb. Der var i alt 6,7% ledige i arbejdsstyrken i 2002 fordelt med 4,5% uden for aktivering og 2,2% i aktivering

Af de ca. 180.000 ledige i 2002 blev hele 32,6% aktiverede mod 13,3% i 1997.

Aktivering ses hyppigst hos de personer, der havde en uoplyst uddannelsesbaggrund, her blev hele 55,6% af de ledige aktiveret i 2002 efterfulgt af gymnasialt uddannede og personer med alene en grundskoleuddannelse på hhv. 41,1% og 40,0%.

Kvinder blev hyppigere aktiveret end mændene. Af de 2,2% af de ledige der i 2002 var i et aktiveringsforløb, stod kvinderne for 54,5%.

I 2002 var 34,3% af de ledige kvinder i et aktiveringsforløb, hvor det var 30,3% af de ledige mænd. I 1997 udgjorde tallene hhv. 14,6% og 12,1%. Selvom mændenes og kvindernes ledighedsprocenter i arbejdsstyrken nærmede sig hinanden i 2002, var der fortsat flest kvinder i et aktiveringsforløb.

Nyuddannedes beskæftigelse og ledighed

Den samlede uddannelsesfordelte ledighed giver et klart indtryk af hvilke uddannelser/uddannelsesgrupper, der havde de største beskæftigelsesmæssige problemer med hensyn til at indplacere sig i arbejdsstyrken. Dette indtryk skærpes, hvis man sætter fokus på de nyuddannedes situation på arbejdsmarkedet (op til 1 år efter endt uddannelse).

Med mindre der er tale om en egentlig mangelsituation, dvs. en større efterspørgsel på arbejdskraft end udbuddet kan honorere, må det forventes, at de nyuddannede er et par år om at finde beskæftigelse i samme grad som deres ældre kollegaer på arbejdsmarkedet. Derfor må det forventes, at ledigheden generelt vil være højere blandt de nyuddannede end for uddannelsen/uddannelses-gruppen som helhed.

De nyuddannede havde også en højere ledighed end deres ældre kollegaer på arbejdsmarkedet, og ledigheden lå langt over den samlede ledighed i arbejdsstyrken.

I 2002 var 9,4% af de nyuddannede ledige, dette svarer til ca. 7.400 ledige. Allerede når de unge har været færdiguddannede i 1-2 år og 2-3 år, så ser situationen lysere ud. Ledigheden lå oven i købet konstant under det samlede gennemsnit for arbejdsstyrken og et pænt stykke under ledigheden for de nyuddannede.

De ældre kollegaers ledighed vejer naturligvis tungest i det samlede billede, og deres ledighed svarer derfor stor set til den samlede ledighed for arbejdsstyrken.

En meget interessant udvikling ses for de nyuddannede kvinder i 2002, fordi kvindernes beskæftigelsesgrad (90,7%) oversteg mændenes (90,5%) – om end svagt. I 2002 udgjorde de nyuddannede kvinders ledighed 9,3%, hvorimod de nyuddannedes mænds ledighed lå på 9,5%. Dette var dog det eneste eksempel, som viste et sådant resultat i kvindernes favør. Uanset dimissionsalder, havde kvinderne nemlig konstant lavere beskæftigelsesgrad end for mændene.

9,4% af de nyuddannede med en erhvervsfaglig uddannelse var ledige i 2002. Men der var dog stor forskel på ledighedsprocenterne inden for de forskellige uddannelser. Højest var ledigheden for de pædagogisk grunduddannede med 20,9% efterfulgt af jordbrugsuddannelserne med en ledighed for de nyuddannede på 17,1%. Pænest klarede de nyuddannede erhvervsfagligt social- og sundhedsuddannede [3] sig.

Nyuddannede med en kort videregående uddannelse havde sværest ved at finde indpas på arbejdsmarkedet. I 2002 var 26,6% ledige. Sværest var det for personer med en it-uddannelse, her lå ledigheden på 42,1% i 2002 første år, og der har været en konstant stigning for denne uddannelsesgruppe. Også blandt akademi- og markedsøkonomerne havde de nyuddannede beskæftigelsesproblemer - hele 27,3% af de nyuddannede var ledige første år. De korte videregående it-uddannelser er en af de mest konjunkturfølsomme uddannelsesgrupper. Når ledigheden var så høj i 2002, skyldes det dels konjunkturnedgangen, dels at tilgangen til it-uddannelserne var rekordhøj op til år 2000.

Selvom de nyuddannede med en mellemlang videregående uddannelse klarede sig godt, var der dog en række uddannelser herudover, som havde svært ved finde indpas på arbejdsmarkedet. De kunstneriske uddannelser havde en høj ledighed, hele 49,3% af de nyuddannede var ledige, også de nyuddannede journalister havde svært ved at finde arbejde, da 28,8% var ledige. Pædagogerne og folkeskolelærerne fandt hurtigt indpas på arbejdsmarkedet, da der stadig var en lettere mangelsituation for begge gruppers vedkommende.

De nyuddannede kandidater havde overordnet svært ved at finde beskæftigelse umiddelbart efter endt uddannelse, hele 24,9% var ledige.

Sværest var det for de nyuddannede arkitekter med en ledighed på 52,5% i 2002, men også fx teologer, erhvervssproglige kandidat og humanister have svært ved at finde arbejde det første år efter fuldført uddannelse. Det er karakteristisk, at humanisterne selv i gode konjunkturperioder havde høj ledighed blandt de nyuddannede.

I 2002 var det svært for de nyuddannede civilingeniører af finde arbejde, hele 29,0% var ledige og for naturvidenskabelige kandidater var tallet 28,6%. Ingeniørerne hører ligesom de korte videregående it-uddannelser til de mest konjunkturfølsomme områder. Til civilingeniørgruppen hører en række nyoprettede uddannelser fx på it-området, designområdet mv. og sådanne uddannelser vil ifølge sagens natur have lidt højere ledighed i starten.

Anderledes så det ud for de nyuddannede tandlæger og læger, da der stor set ikke ses ledighed for de nyuddannede i 2002.

Uden for arbejdsstyrken

Antallet af personer uden for arbejdsstyrken udgjorde i 2002 samlet 29,0% af den danske befolkning svarende til ca. 1.119.500 personer. Af disse havde 53,1% alene en grundskolebaggrund, og 19,8% havde en erhvervsfaglig uddannelse.

En del af de yngre generationer, som befandt sig uden for arbejdsstyrken, var dog i et uddannelsesforløb. Af de 29%, som var uden for arbejdsstyrken, var hver tredje uddannelsessøgende.

Af aldersfordelingen for personer uden for arbejdsstyrken ses, at hovedvægten af aldersfordelingen lå i de yderste aldersgrupper:15-29-årige og 60-69-årige. En stor del af de unge var under uddannelse og en stor del af den ældre del var efterlønsmodtagere, førtidspensionister og folke- og alderspensionister mv.

I 2002 udgjorde kvinderne 56,1% af personer uden for arbejdsstyrken, men set i det korte historiske perspektiv, var det bemærkelsesværdigt at se, at kvindernes andel faldt hver eneste år. I 1997 udgjorde kvinderne 57,3% af personer uden for arbejdsstyrken.






3. Befolkningens uddannelsesniveau

I dette kapitel opgøres befolkningens uddannelsesniveau fra 1997 til 2002. Med disse opgørelser kortlægges det potentielle udbud af personer i Danmark efter deres højeste fuldførte uddannelse på opgørelsestidspunktet.

Befolkningen vedrører de 15-69-årige. Uddannelsessøgende indgår, det betyder, at fx en person med fx en højest fuldført grundskoleuddannelse eller gymnasial uddannelse, kan være i gang med et videre uddannelsesforløb. Dette ses naturligvis hyppigst for de yngre generationer i opgørelsen. Endelig har en del af gruppen med en grundskoleuddannelse været i gang med fx en gymnasial eller erhvervsfaglig uddannelse uden at afslutte/fuldføre den. Hertil kommer gruppen af uoplyst uddannelse, som principielt kan have fuldført en uddannelse på et hvilket som helst uddannelsesniveau, men Danmarks Statistik har ikke personerne i befolkningens uddannelsesoplysninger.

Der er generationsforskelle i den undersøgte aldersgruppe, idet ældre normalt har fået mindre uddannelse, målt i uddannelsesår, end yngre. En betydelig del af de ældre har kun 7 års skolegang. I 1972 blev undervisningspligten hævet til 9 år, og herefter har stort set alle fået mindst 9 års skolegang. Især mange yngre, har deltaget i forskellige former for voksenuddannelse. Disse indgår i opgørelsen, såfremt voksenuddannelsesforløbet samlet giver en afsluttet ordinær uddannelse, se evt. beskrivelse i bilag 1.

3.1 Befolkning og uddannelse

Som det fremgår af tabel 3.1, udgør befolkning i aldersgruppen 15-69 år ca. 3,801 millioner personer i 2002. Det svarer rundt regnet til 71% af den samlede danske befolkning (fra 0 år =>).

Befolkningstallet for de 15-60-årige steg med 8,1% i perioden 1997 til 2002.

Det absolutte antal af personer i befolkningen, der alene havde en grundskoleuddannelse, som højeste fuldførte uddannelse, faldt med ca. 10% fra 1997 til 2002.

Flere og flere personer i befolkningen har gennemført en erhvervsfaglig uddannelse. I 2002 var der ca. 1,288 mio. personer. Fra 1997 til 2002 steg antallet med 2,8%. De erhvervsfagligt uddannede udgjorde rundt regnet 1/3 af befolkningen.

Ser man bort fra ph.d., skete den største tilvækst i befolkningen for antallet af personer som havde fuldført en bacheloruddannelse. Fra 1997 til 2002 steg antallet med 39,0%. I 2002 udgjorde bachelorerne dog kun 1,4% af befolkningen mod 1,0% i 1997. En del af disse ville være i gang med en kandidatoverbygningsuddannelse.

Andelen af personer med en videregående uddannelse udgjorde alene 11,1% af befolkningen i 2002. De mellemlange videregående uddannede (fx pædagoger, folkeskolelærere, sygeplejersker mv.) udgjorde det største samlede antal. Fra 1997 til 2002 steg antallet af personer med en mellemlang videregående uddannelse med hele 13,1%.

Gruppen af personer med en uoplyst uddannelsesbaggrund udgjorde 3,0% af befolkningen i 2002. I opgørelsesperioden steg antallet i denne gruppe med hele 24,6%.

Tabel 3.1.1 Antallet af personer i befolkningen opgjort på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser 3.770.382 3.772.554 3.776.974 3.782.845 3.792.390 3.800.968
Grundskole, 8-10. klasse 1.417.791 1.379.764 1.348.992 1.318.058 1.300.816 1.275.005
Almengymnasiale udd. 239.016 243.354 243.708 239.313 240.972 233.955
Erhvervsgymnasiale udd. 81.714 83.416 84.357 84.808 85.389 86.119
Erhvervsfaglige hovedforløb 1.252.218 1.266.419 1.270.567 1.277.165 1.286.250 1.287.777
Korte videregående udd. 123.777 128.277 130.356 132.916 136.826 141.330
Mellemlange videreg. udd. 372.612 383.168 392.565 401.540 413.208 421.601
Bacheloruddannelser 37.409 39.786 42.619 45.736 48.036 51.993
Kandidatuddannelser 147.957 154.274 158.895 163.575 170.949 178.685
Ph.d., m.v. 6.285 7.134 7.917 8.772 9.372 10.340
Uoplyst uddannelse 91.603 86.962 96.998 110.962 100.572 114.163

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I figur 3.1.1 vises befolkningens procentuelle sammensætning opgjort på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002. Det videregående uddannelsesområde præsenteres samlet.

Det ses, at danskerne uddannelsesniveau steg. Gruppen med uoplyst uddannelsesbaggrund udgjorde dog en stigende andel af befolkningen. Den samlede moderate stigning i uddannelsesniveauet illustrerer bl.a., at det tager år at ændre væsentligt på befolkningens samlede uddannelsesniveau. Der skal mange nye årgange af bedre uddannede unge til at opveje ældre årganges lavere uddannelsesniveau. Effekten af, at fortsat flere af en årgang unge får en ungdomsuddannelse, og af et stærkt øget optag til de videregående uddannelser viser sig derfor først rigtigt i løbet af en årrække.

Figur 3.1.1 Antallet af personer i befolkningen procentuelt fordelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgrupper fra 1997 til 2002.

Figur 3.1.1 Antallet af personer i befolkningen procentuelt fordelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgrupper fra 1997 til 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 3.1.2 fordeles befolkningens procentuelt på højeste fuldførte uddannelse fra 1997 til 2002. Andelen med alene en grundskoleuddannelse faldt med 4,1 procentpoint. I 2002 udgjorde de ca. 1/3 af befolkningen.

Mindst 55,1% af den danske befolkning havde i 2002 en erhvervskompetencegivende uddannelse. Heraf havde 33,9% en erhvervsfaglig uddannelse og 21,2% en videregående uddannelse.

I 1997 var fordelingen således: 51,4% havde en erhvervskompetencegivende uddannelse, heraf havde: 33,2% en erhvervsfaglig uddannelse og 18,2% en videregående uddannelse.

Befolkningen, der alene havde fuldført en gymnasial uddannelse som højeste fuldførte uddannelse, udviste ikke de store udsving. Andelen lå gennemsnitligt på 8,6% af befolkningen.

Fra 1997 til 2002 steg andelen i befolkningen med en videregående uddannelse med 3 procentpoint. Ca. 52% af disse havde en mellemlang videregående uddannelse.

Tabel 3.1.2 Den procentuelle fordeling af befolkningen fordelt på højeste fuldførte grundskole, ungdomsuddannelse, videregående uddannelse og uoplyst uddannelsesbaggrund opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Grundskole 8.-10. klasse 37,6 36,6 35,7 34,8 34,3 33,5
Gymnasiale uddannelser 8,5 8,7 8,7 8,6 8,6 8,4
Erhvervsfaglige uddannelser 33,2 33,6 33,6 33,8 33,9 33,9
Videregående uddannelser 18,2 18,9 19,4 19,9 20,5 21,2
Uoplyst uddannelse 2,4 2,3 2,6 2,9 2,7 3,0
Befolkningen i alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0

Anm. Tallene er afrundet.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I figur 3.1.2 vises befolkningens procentuelle sammensætning i 2002 grafisk.

Figur 3.1.2 Procentuel fordeling af befolkningen opgjort på højeste fuldførte uddannelse i 2002.

Figur 3.1.2 Procentuel fordeling af befolkningen opgjort på højeste fuldførte uddannelse i 2002.

I tabel 3.1.3 opgøres antallet af personer i befolkningen i Danmark med enten en grundskoleuddannelse eller en ungdomsud-dannelse (gymnasial uddannelse eller erhvervsfaglig uddannelse) som højeste fuldførte uddannelsesniveau fra 1997 til 2002. For begge uddannelsesområders vedkommende gælder, at nogle af de yngre årgange vil være i gang med et videre uddannelsesforløb, men på måletidspunktet var disse uddannelser de højeste, som personerne havde fuldført.

I 2002 havde ca. 1.275.000 personer i befolkningen en grundskoleuddannelse (8. til 10. klassetrin), 43,1% af disse havde fuldført 8. klassetrin, 23,6% 9. klassetrin og 33,3% havde fuldført 10. klassetrin.

Ca. 320.100 personer i befolkningen havde en gymnasial baggrund som højeste fuldførte uddannelse i 2002, heraf udgjorde de almengymnasialt uddannede 73,1%, af disse udgjorde matematikerne og de sproglige gymnasiaster 76,3% og hf 19,6%.

Ca. 86.100 personer i befolkningen havde en erhvervsgymnasial uddannelse i 2002. Den 3-årige hhx og den 1-årige hhx udgjorde hele 87,0% af denne uddannelsesgruppe.

De erhvervsfaglige uddannelser (herunder de erhvervsfaglige social- og sundhedsuddannelser, landbrugsuddannelser mv.) havde ca. 1.287.800 personer i befolkningen i 2002, heraf udgjorde personer med en handels- eller kontoruddannelse 40,0%, stort set det samme som i 1997.

De erhvervsfaglige håndværks- og teknikuddannede havde et fald i antallet, og udgjorde tillige en faldende andel af befolkningen med en erhvervsfaglig uddannelse. Fra 1997 til 2002 faldt andelen fra 11,6% til 10,9% (i 2002 udgjorde de ca. 140.500 personer mod 145.100 personer i 1997).

For de erhvervsfaglige social- og sundhedsuddannelser ses en vækst såvel absolut som procentuelt. Fra 1997 til 2002 steg de fra at udgøre en andel af befolkningen med en erhvervsfaglig uddannelse på 7,2% til 8,5%. I 2002 havde ca. 64.000 en social- og sundhedsassistentuddannelse, og ca. 46.000 havde en social- og sundhedshjælperuddannelse. Det samlede antal af personer med en erhvervsfaglig sundhedsuddannelse var således ca. 109.900 personer i 2002.

Tabel 3.1.3 Antallet af personer i befolkningen fordelt efter højeste fuldførte grundskole- og ungdomsuddannelse opgjort på undergruppeniveau fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002 *
Grundskole, 8.-10. klasse 1.417.791 1.379.764 1.348.992 1.318.058 1.300.816 1.275.005
8. klasse 655.373 624.821 596.688 570.136 549.633 546.092
9. klasse 297.755 295.351 291.675 290.661 295.854 280.405
10. klasse 369.272 362.019 359.807 354.130 349.444 340.637
8. klasse efterskole 2.458 2.442 2.562 2.663 2.692 3.259
9. klasse efterskole 19.396 19.761 20.301 21.160 22.055 20.253
10. klasse efterskole 73.537 75.370 77.959 79.308 81.138 84.359
Almengymnasiale udd. 239.016 243.354 243.708 239.313 240.972 233.955
Gymnasiet, matematikere 108.184 110.728 110.320 108.007 111.790 107.517
Gymnasiet, sproglige 69.378 71.064 72.204 72.174 72.000 70.959
Hf 50.689 50.507 49.714 48.219 46.812 45.856
Studenterkursus 7.079 6.893 6.823 6.718 6.646 6.379
Åben udd., gymn. niv. 3.686 4.162 4.647 4.195 3.724 3.244
Erhvervsgymnasiale udd. 81.714 83.416 84.357 84.808 85.389 86.119
Hhx 55.783 55.915 55.618 55.088 54.983 55.277
1-årig hhx 18.175 19.078 19.725 19.988 20.009 19.661
Htx 6.546 7.185 7.907 8.653 9.257 9.958
Adgangseks. til diploming. 1.210 1.238 1.107 1.079 1.140 1.223
Erhvervsfag. hovedforløb 1.252.218 1.266.419 1.270.567 1.277.165 1.286.250 1.287.777
Handel 227.788 230.654 228.678 228.134 228.743 227.359
Kontor 289.108 289.655 289.191 288.895 288.422 287.479
Håndværk og teknik 145.118 145.403 143.585 142.423 142.384 140.467
Bygge og anlæg 129.265 130.198 131.084 131.859 133.191 134.302
Teknologi og komm. 104.453 104.891 105.549 106.323 106.967 108.084
Service 52.351 52.562 52.135 51.773 52.055 51.721
Mekanik., transp. & logistik 86.547 87.941 88.324 89.650 90.847 91.412
Levnedsmidler 76.283 77.849 78.612 79.624 80.524 79.944
Jordbrug 14.631 15.299 15.605 15.755 16.235 16.368
Pædagogisk grundudd. m.v. .. 223 1.222 2.198 3.107 4.105
Social- og sundhedshjælper 29.381 33.665 37.679 40.910 43.696 45.969
Social- og sundhedsass. 61.348 61.922 62.455 63.002 63.522 63.967
Erhvervsfaglig videreudd. 24.052 24.215 24.404 24.327 24.249 24.148
Erhvervsfaglige udd., øvrige 11.893 11.942 12.044 12.292 12.308 12.452

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 3.1.4 opgøres antallet af personer i befolkningen med en videregående uddannelse fra 1997 til 2002. I 2002 havde omkring 803.900 personer en videregående uddannelse. I 1997 var det ca. 688.000, således steg det potentielle udbud af personer med en videregående uddannelse i befolkningen med 16,8% fra 1997 til 2002.

Ca. 141.300 personer havde i 2002 en kort videregående uddannelse, de tekniske korte videregående uddannede udgjorde 36,9% af disse. Fra 1997 til 2002 steg antallet med en kort videregående it-uddannelser fra ca. 2.100 personer til 7.500 personer, svarende til kun 1,7% af de korte videregående uddannelser i 1997 mod 5,3% i 2002.

Også antallet af akademi- og markedsøkonomer steg. I 1997 udgjorde de 7,6% af de korte videregående uddannede i 2002 var deres andel steget til 10,9. I 2002 var der ca. 15.400 personer i befolkningen, som var uddannet til akademi- og markedsøkonom.

Igen ses, at de mellemlange videregående uddannelser udgjorde den største gruppe af de videregående uddannelser. I 2002 var der i alt 421.600 personer med en mellemlang videregående uddannelse. Fra 1997 til 2002 steg antallet tillige med 13,1%. Sammenlignes 1997 med 2002 ses, at stort se alle uddannelsesundergrupper havde et stigende antal.

Folkeskolelærerne og pædagogerne udgjorde tilsammen 44,3% af de mellemlang videregående uddannede. Fra 1997 til 2002 steg de fra ca. 158.200 personer til 186.900 personer. Det potentielle udbud af pædagoger steg markant med 28,6% fra 1997 til 2002.

Diplomingeniørerne udgjorde også en pæn andel af de mellemlange videregående uddannede i 2002 (11,9%). Fra 1997 til 2002 steg antallet af diplomingeniører med 6,8%. Også sygeplejerskerne havde en pæn andel (13,1% i 2002). I 2002 var der uddannet ca. 55.100 sygeplejersker og fra 1997 til 2002 steg disse med 5,9%.

Ca. 52.000 personer i befolkningen i 2002 havde en bacheloruddannelse. Fra 1997 til 2002 steg de med 39,0%. Nogle af disse personer vil være i gang med en kandidatuddannelse. Flest havde en samfundsvidenskabelig bachelorgrad (ca. 16.600 personer i 2002, svarende til 31,9% af bachelorerne), efterfulgt af erhvervssprog med ca. 8.000 personer (15,4% af befolkningen).

Antallet af personer med en kandidatuddannelse udgjorde ca. 178.700 personer i 2002, og steg pænt med 20,8% fra 1997 til 2002.

I 2002 var 11,9% af de kandidatuddannede civilingeniører, 10,6% havde en erhvervsøkonomisk kandidatuddannelse og 9,9% en lægevidenskabelig uddannelse. Antallet af personer med en lægevidenskabelig kandidatuddannelse steg med 5,7% fra 1997 til 2002. I samme periode steg antallet med en erhvervsøkonomisk kandidatuddannelse dog med 42,0%.

Tabel 3.1.4 Antallet af personer i befolkningen opgjort på højeste fuldførte videregående uddannelse, opgjort på undergruppeniveau fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Korte videregående udd. 123.777 128.277 130.356 132.916 136.826 141.330
Akademi- og markedsøkonomer m.v., 9.374 10.607 11.500 12.669 13.777 15.390
Politi- og fængselsuddannelser 11.442 11.651 11.763 11.866 12.138 12.374
Erhvervssprog 17.141 17.090 16.810 16.457 16.419 16.008
Kunstneriske uddannelser 6.277 6.416 6.402 6.317 6.377 6.336
Tekniske uddannelser 49.568 50.514 51.173 51.858 52.500 52.155
It-uddannelser 2.083 2.621 3.187 4.157 5.422 7.509
Transportuddannelser 642 637 658 582 649 748
Levnedsmidler og husholdning 7.424 7.459 7.476 7.480 7.436 8.585
Jordbrug og fiskeri 5.126 5.477 5.648 5.865 6.311 6.520
Sundhedsuddannelser m.v 13.108 13.302 13.270 13.221 13.385 13.331
Åben uddannelse 1.592 2.503 2.469 2.444 2.412 2.374
Mellemlange videreg. udd. 372.612 383.168 392.565 401.540 413.208 421.601
HD 17.121 17.309 17.571 17.829 18.055 18.184
Socialrådgiver 9.628 10.054 10.563 10.986 11.439 11.946
Erhvervssproglig diplomudd. 3.270 3.519 3.462 3.327 3.644 3.524
Kunstneriske uddannelser 1.347 1.449 1.526 1.627 1.731 1.954
Journalist 4.945 5.099 5.263 5.427 5.579 5.719
Diplomingeniør 47.152 47.966 48.470 49.019 49.882 50.368
Grafonom 1.107 1.124 1.151 1.183 1.161 1.191
Søfart 14.807 14.911 14.826 14.716 14.625 14.431
Bygningskonstruktør 12.592 12.801 13.003 13.251 13.593 13.548
Sygeplejerske 52.043 52.699 53.454 54.003 54.527 55.138
Sygeplejerske videreudd. 8.273 8.555 8.816 9.049 9.039 8.997
Jordemoder 1.138 1.184 1.241 1.288 1.333 1.350
Fysio-/ergoterapeut 10.308 10.896 11.563 12.278 12.875 13.378
Øvrige sundhedsuddannelser 2.104 2.307 2.318 2.296 2.539 2.538
Bioanalytiker 8.304 8.331 8.335 8.389 8.460 8.525
Sundhed, diplomuddannelser . . . . 148 286
Folkeskolelærer 84.437 85.679 87.251 88.917 90.826 91.970
Pædagog 73.812 77.433 81.199 85.301 90.278 94.905
Øvrige læreruddannelser 5.858 6.262 6.695 7.081 7.451 7.954
Forsvarsuddannelser 6.677 6.696 6.633 6.580 6.675 6.613
Øvrige MVU og videreudd. 7.689 8.894 9.225 8.993 9.348 9.082
Bacheloruddannelser 37.409 39.786 42.619 45.736 48.036 51.993
Jura 1.321 1.585 1.717 1.976 1.955 2.068
HA 3.600 3.734 3.948 4.118 4.253 4.557
Samfund 13.502 13.983 14.704 15.355 15.784 16.611
Erhvervssprog 6.988 7.101 7.267 7.514 7.755 7.992
Sprog 746 987 1.250 1.544 1.761 2.106
Kunst 358 482 673 871 964 1.187
Bibliotekar 5.941 5.994 6.081 6.147 6.396 6.304
Psykologi 479 645 796 886 897 1.013
Humaniora 1.910 2.441 3.086 3.843 4.420 5.569
Naturvidenskab 2.124 2.241 2.467 2.732 3.003 3.626
Landbrugsvidenskab m.v. 431 579 611 683 724 765
Sundhed . . . 46 95 166
Kandidatuddannelser 147.957 154.274 158.895 163.575 170.949 178.685
Jura 13.441 13.734 14.133 14.595 14.997 15.665
Erhvervsøkonomi 13.320 14.496 15.558 16.592 17.594 18.917
Forvaltning m.v. 13.174 14.209 14.886 15.589 16.667 17.516
Erhvervssprog 2.327 2.578 2.813 3.011 3.246 3.476
Sprog 4.949 5.200 5.474 5.763 6.156 6.716
Teologi 2.441 2.448 2.484 2.537 2.580 2.688
Kunstneriske uddannelser 1.708 1.819 1.970 2.146 2.409 2.816
Kunstneriske udd., (Kulturmin.) 3.486 3.662 3.817 3.935 4.105 4.138
Bibliotekar 111 132 154 179 197 222
Psykologi 3.347 3.501 3.652 3.857 4.053 4.404
Humaniora 14.323 15.056 15.397 15.741 16.718 17.638
Civilingeniør 19.363 19.859 20.173 20.334 20.828 21.200
Landinspektør 968 988 999 996 995 1.013
Arkitekt 6.915 7.023 7.097 7.235 7.424 7.618
Naturvidenskab 12.953 13.985 14.361 14.796 15.932 16.877
Landbrugsvidenskab m.v. 5.331 5.428 5.536 5.666 5.760 5.872
Veterinærvidenskab 2.330 2.322 2.320 2.353 2.368 2.408
Sygepleje, biomekanik m.v. 47 69 108 136 172 221
Farmaceut 3.353 3.378 3.418 3.450 3.530 3.564
Tandlæge 5.557 5.561 5.547 5.532 5.544 5.546
Lægevidenskab 16.710 16.915 16.962 16.982 17.324 17.659
Pædagogik 1.801 1.859 1.929 2.008 2.118 2.217
Samfund/økon./adm., master . 52 93 128 218 281
Ph.d., m.v. 6.285 7.134 7.917 8.772 9.372 10.340
Samfund 427 478 571 667 737 846
Humaniora 389 478 569 664 731 851
Teknik 1.920 2.118 2.277 2.472 2.498 2.633
Naturvidenskab 1.618 1.880 2.041 2.235 2.397 2.614
Veterinær/landbrugsvidenskab 619 653 713 777 831 943
Sundhed 890 1.091 1.296 1.482 1.692 1.957
Pædagogik 45 43 44 43 45 43
Kunstnerudd. på solistniveau 377 393 406 432 441 453

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

3.2 Befolkningen fordelt på arbejdsmarkedstilknytning

For at få et samlet overblik over hvor mange personer af den danske befolkning (15-69-årige), der var tilknyttet arbejdsmarkedet, har vi i dette afsnit opgjort befolkningens arbejdsmarkedstilknytning fra 1997 til 2002. Arbejdsmarkedstilknytning måles på, om personen var; beskæftiget, ledig eller uden for arbejdsstyrken i uge 48. Arbejdsmarkedsstatus opgøres på mænd og kvinder.

Pga. Danmarks Statistiks registeromlægning i 2002, skal ændringerne fra 2001 og 2002 tages med forbehold.

Den samlede arbejdsstyrke svarer til summen af beskæftigede og ledige. I tallet for ledige indgår: ledige som indgik i en aktiveringsordning og ledige som ikke indgik i en aktiveringsordning. Ledigheden i dette afsnit opgøres under ét. I kapitel 5 behandles ledighedsformerne detaljeret på aktiveringsformer.

I tabel 3.2.1 fordeles det samlede antal personer i befolkningen fordelt på arbejdsmarkedsstatus fra 1997 til 2002.

I 2002 var ca. 2,5 mio. personer i Danmark beskæftigede. Ca. 180.000 var ledige og endeligt var ca. 1,1 mio. personer uden for arbejdsstyrken. 2001 blev året i undersøgelsesperioden hvor, antallet i beskæftigelse var højest (ca. 2.53 mio. personer).

Tabel 3.2.1 Befolkningen opdelt på arbejdsmarkedsstatus opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Beskæftiget 2.460.913 2.502.604 2.510.754 2.520.988 2.530.899 2.501.425
Ledig 194.827 165.783 164.941 164.991 155.058 180.009
Uden for arbejdsstyrken 1.114.642 1.104.167 1.101.279 1.096.866 1.106.433 1.119.534
Befolkningen i alt 3.770.382 3.772.554 3.776.974 3.782.845 3.792.390 3.800.968

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 3.2.2 opgøres befolkningen procentuelt fordelt efter arbejdsmarkedstilknytning fra 1997 til 2002, og i figur 3.2.1 præsenteres tabellens resultater grafisk.

Ledigheden i denne tabel beregnes som andel af hele befolkningen, derfor svarer tallet ikke til den ledighedsprocent, der normalt beregnes af arbejdsstyrken i uge 48.

I 2001 var 66,7% af den danske befolkning i beskæftigelse, 4,1% var ledige og 29,2% var uden for arbejdsstyrken. I 2002 lå andelen af ledige i befolkningen på 4,7%. Fra 1997 til 2001 faldt andelen af befolkningen som var ledige.

Tabel 3.2.2 Befolkningen procentuelt fordelt på arbejdsmarkedsstatus opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Beskæftiget 65,3 66,3 66,5 66,6 66,7 65,8
Ledig 5,2 4,4 4,4 4,4 4,1 4,7
Uden for arbejdsstyrken 29,6 29,3 29,2 29,0 29,2 29,5
Befolkningen i alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Figur 3.2.1 Befolkningen procentuelt fordelt efter arbejds markedsstatus opgjort fra 1997 til 2002.

Figur 3.2.1 Befolkningen procentuelt fordelt efter arbejds markedsstatus opgjort fra 1997 til 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 3.2.3 opgøres antallet af personer i befolkningen fordelt på arbejdsmarkedsstatus samt køn fra 1997 til 2002. I tabel 3.2.4 opgøres tallene procentuelt.

Selvom befolkningen af 15-69-årige er næsten ligeligt delt mellem mænd og kvinder, er det ikke det samme billede, man ser, når kønnene fordeles på arbejdsmarkedsstatus.

Befolkningen fordelte sig i 2002 med: ca. 1,915 mio. mænd (50,4%) og ca. 1,886 mio. kvinder (49,6%).

I 2002 var 35,2% af mændene i befolkningen beskæftigelse, mens det kun var 30,6% af kvinderne, Når det gælder andelen af ledige kvinder var den 2,4% mod mændenes andel på 2,3%. Når det drejer sig om ledighed, var det for øvrigt første gang i den betragtede periode, at kvindernes ledighed som andel af befolkningen lå så tæt på mændenes andel.

Stor forskel er der på antallet af mænd og kvinder uden for arbejdsstyrken. 16,5% af kvinderne var uden for arbejdsstyrken i 2002, hvor det kun var 12,9% af mændene.

Sammenlignes 1997 med 2002 ses overordnet at: kvinderne udgjorde en stigende andel af beskæftigede, og en faldende andel af såvel ledige og personer uden for arbejdsstyrken.

Tabel 3.2.3 Befolkningen fordelt på arbejdsmarkedsstatus og køn fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Mænd: 1.902.804 1.903.217 1.904.892 1.907.254 1.911.334 1.915.131
Beskæftiget 1.339.130 1.354.507 1.352.900 1.354.563 1.354.820 1.336.830
Ledig 87.356 76.560 77.389 76.854 73.481 87.327
Uden for arbejdsstyrken 476.318 472.150 474.603 475.837 483.033 490.974
Kvinder: 1.867.578 1.869.337 1.872.082 1.875.591 1.881.056 1.885.837
Beskæftiget 1.121.783 1.148.097 1.157.854 1.166.425 1.176.079 1.164.595
Ledig 107.471 89.223 87.552 88.137 81.577 92.682
Uden for arbejdsstyrken 638.324 632.017 626.676 621.029 623.400 628.560

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 3.2.4 Befolkningen procentuelt fordelt på arbejdsmarkedsstatus og køn fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Mænd: 50,5 50,5 50,4 50,4 50,4 50,4
Beskæftiget 35,5 35,9 35,8 35,8 35,7 35,2
Ledig 2,3 2,0 2,1 2,0 1,9 2,3
Uden for arbejdsstyrken 12,6 12,5 12,6 12,6 12,7 12,9
Kvinder: 49,5 49,6 49,6 49,6 49,6 49,6
Beskæftiget 29,8 30,4 30,7 30,8 31,0 30,6
Ledig 2,9 2,4 2,3 2,3 2,2 2,4
Uden for arbejdsstyrken 16,9 16,8 16,6 16,4 16,4 16,5

P.g.a. afrunderinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

3.3 Befolkningens kønsfordeling opgjort på højeste fuldførte uddannelse

I afsnit 3.2 opgjorde vi befolkningen på køn og arbejdsmarkedsstatus, i dette afsnit fokuseres på kønnenes fordeling, når det gælder højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe.

I tabel 3.3.1 opgøres befolkningen procentuelt på køn og højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002. Uddannelsesfordelingen opgøres her som andel af den samlede befolkning.

Man skal igen huske, at en del af de yngre personer, som var registreret med fx højeste fuldført gymnasial uddannelse, kan være i gang med et videre uddannelsesforløb.

Som supplement til dette afsnit har vi lavet bilag 3 tabel 1, hvori befolkningen fordeles procentuelt på køn og højeste fuldførte uddannelsesundergruppe fra 1997 til 2002.

Af de 33,5% af befolkningen der havde en grundskoleuddannelse som højeste fuldførte uddannelse, heraf flest kvinder (17,3% af befolkningen). Fra 1997 til 2002 faldt kvindernes andel med denne baggrund med 2,6 procentpoint. Mændenes andel faldt med 1,5 procentpoint.

En næsten tilsvarende andel af befolkningen (33,9%) udgør personer med en erhvervsfaglig uddannelse i 2002, heraf flest mænd flest (18,8% af befolkningen).

I 2002 havde 21,2 procent af befolkning en videregående uddannelse, heraf var over halvdelen kvinder.

2,0% af mændene i den danske befolkning havde i 2002 en kort videregående uddannelse, hvor det kun var 1,7% af kvinderne.

Specielt på de mellemlange videregående uddannelser var kvinderne mange (sygeplejersker, pædagoger, folkeskolelærere mv.), her udgjorde kvinderne langt de fleste.

I 2002 udgjorde de kandidatuddannede mænd 2,8% af befolkningen mod kvindernes 1,9%. Dog steg kvindernes andel af befolkningen i perioden lidt mere end mændenes.

0,3% af befolkningen havde en ph.d.-grad, 2/3 var mænd.

Personer med en uoplyst uddannelsesbaggrund udgjorde 3,0% af befolkningen, heraf var flertallet mænd.

Tabel 3.3.1 Befolkningen procentuelt fordelt på køn og højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Mænd 50,5 50,5 50,4 50,4 50,4 50,4
Alle uddannelser Kvinder 49,5 49,6 49,6 49,6 49,6 49,6
Alle uddannelser I alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Grundskole, 8.-10. klasse Mænd 17,7 17,3 17,0 16,7 16,5 16,2
Grundskole, 8.-10. klasse Kvinder 19,9 19,3 18,7 18,2 17,8 17,3
Grundskole, 8.-10. klasse I alt 37,6 36,6 35,7 34,8 34,3 33,5
Almengymnasiale udd. Mænd 2,7 2,8 2,8 2,7 2,8 2,7
Almengymnasiale udd. Kvinder 3,6 3,7 3,7 3,6 3,6 3,5
Almengymnasiale udd. I alt 6,3 6,5 6,5 6,3 6,4 6,2
Erhvervsgymnasiale udd. Mænd 1,1 1,1 1,1 1,2 1,2 1,2
Erhvervsgymnasiale udd. Kvinder 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1
Erhvervsgymnasiale udd. I alt 2,2 2,2 2,2 2,2 2,3 2,3
Erhvervsfaglige hovedforløb Mænd 18,8 18,9 18,9 18,9 18,9 18,8
Erhvervsfaglige hovedforløb Kvinder 14,4 14,6 14,7 14,9 15,0 15,1
Erhvervsfaglige hovedfor. I alt 33,2 33,6 33,6 33,8 33,9 33,9
Korte videregående udd. Mænd 1,7 1,8 1,8 1,9 1,9 2,0
Korte videregående udd. Kvinder 1,6 1,6 1,7 1,7 1,7 1,7
Korte videregående udd. I alt 3,3 3,4 3,5 3,5 3,6 3,7
Mellemlange videreg. udd. Mænd 4,0 4,1 4,2 4,2 4,3 4,3
Mellemlange videreg. udd. Kvinder 5,9 6,1 6,2 6,4 6,6 6,8
Mellemlange videreg. udd. I alt 9,9 10,2 10,4 10,6 10,9 11,1
Bacheloruddannelser Mænd 0,4 0,5 0,5 0,5 0,6 0,6
Bacheloruddannelser Kvinder 0,6 0,6 0,6 0,7 0,7 0,8
Bacheloruddannelser I alt 1,0 1,1 1,1 1,2 1,3 1,4
Kandidatuddannelser Mænd 2,5 2,6 2,6 2,7 2,7 2,8
Kandidatuddannelser Kvinder 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9
Kandidatuddannelser I alt 3,9 4,1 4,2 4,3 4,5 4,7
Ph.d., m.v. Mænd 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2
Ph.d., m.v. Kvinder 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Ph.d., m.v. I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3 0,3
Uoplyst uddannelse Mænd 1,4 1,3 1,4 1,6 1,5 1,6
Uoplyst uddannelse Kvinder 1,1 1,0 1,2 1,4 1,2 1,4
Uoplyst uddannelse I alt 2,4 2,3 2,6 2,9 2,7 3,0

P.g.a. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

3.4 Befolkningens aldersfordeling

I dette afsnit fordeles befolkningen på 10-års-alders-intervaller i perioden 1997 til 2002. De 15-19-årige opgøres selvstændigt.

Som det fremgår af tabel 3.4.1, var der i 2002 i alt ca. 286.800 personer, i aldersgruppen 15-19 år i befolkningen. De 30-39-årige var aldersgruppen med flest (ca. 816.900 personer), efterfulgt af de 50-59-årige med ca. 757.200 personer.

Tabel 3.4.1 Den samlede befolkning fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
15-19-årige 297.457 287.570 281.333 278.971 282.552 286.766
20-29-årige 742.317 732.710 723.188 711.332 693.203 673.685
30-39-årige 813.449 816.726 817.444 815.520 816.854 816.853
40-49-årige 745.952 741.435 740.459 742.366 746.846 752.029
50-59-årige 703.658 721.914 735.824 747.620 755.395 757.233
60-69-årige 467.549 472.199 478.726 487.036 497.540 514.402
Befolkningen i alt 3.770.382 3.772.554 3.776.974 3.782.845 3.792.390 3.800.968

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 3.4.2 og figur 3.4.1 opgøres den procentuelle fordeling af befolkningen opgjort på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

Sammenlignes 1997 med 2002 ses at, de 15-19-årige og de 20-29-årige udgjorde en faldende andel af befolkningen, mens aldersgrupperne 30-39-årige og 40-49-årige lå med en nogenlunde stabil andel.

De to ældste aldersgrupper udgjorde en stigende andel af befolkningen, mest steg de 50-59-årige.

Af figuren fremgår det, at 53,2% af befolkningen i 2002 var 40 år eller derover, i 1997 var det 50,9%.

3.4.2 Befolkningen procentuelt fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
15-19-årige 7,9 7,6 7,5 7,4 7,5 7,5
20-29-årige 19,7 19,4 19,2 18,8 18,3 17,7
30-39-årige 21,6 21,7 21,6 21,6 21,5 21,5
40-49-årige 19,8 19,7 19,6 19,6 19,7 19,8
50-59-årige 18,7 19,1 19,5 19,8 19,9 19,9
60-69-årige 12,4 12,5 12,7 12,9 13,1 13,5
Befolkningen i alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0

P.g.a. afrundinger kan summerne afvige. * Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Figur 3.4.1 Befolkningen procentuelt fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

Figur 3.4.1 Befolkningen procentuelt fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 3.4.3 og tabel 3.4.4 opgøres det absoluttet antal og den procentuelle fordeling af personer i befolkningen fordelt på arbejdsstyrken og uden for arbejdsstyrken og 10-års aldersintervaller fra 1997 til 2002. En del af de yngre årgange, som var uden for arbejdsstyrken, vil være i gang med et nyt uddannelsesforløb.

Af de ca. 286.800 personer, der i 2002 var i befolkningen i aldersgruppen 15-19 år, var 81,7% uden for arbejdsstyrken. Fra 1997 til 2002 steg andelen uden for arbejdsstyrken næsten konstant (i 1997 udgjorde de 79,5%).

Også for de 20-29-årige ses en stigende andel uden for arbejdsstyrken, steg fra 26,6% i 1997 til 31,0% i 2002. I 2002 drejede det sig om ca. 209.100 personer.

De 30-39-årige og 40-49-årige havde nogenlunde samme andel, hvad angår andelen af personer uden for arbejdsstyrken. I 2002 udgjorde de hhv. 11,7% og 11,3%, svarende til hhv. ca. 95.500 personer og ca. 85.200 personer.

For de ældste aldersgrupper ses et fald i andelen uden for arbejdsstyrken. I 2002 udgjorde de 50-59-årige 16,8% (ca. 126.900 personer) mod 21,6% (ca. 152.100 personer) i 1997. Tallene for de 60-69-årige udgjorde hhv. 71,7% i 2002 (ca. 368.600 personer) og 74,7% i 1997 (ca. 349.100 personer).

Tabel 3.4.3 Befolkningen opgjort på 10-års-aldersintervaller fordelt på arbejdsmarkedstilknytning fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
15-19-årige  
Alle 297.457 287.570 281.333 278.971 282.552 286.766
Arbejdsstyrken 61.120 58.837 55.728 51.465 50.802 52.621
Uden for arbejdsstyrken 236.337 228.733 225.605 227.506 231.750 234.145
20-29-årige  
Alle 742.317 732.710 723.188 711.332 693.203 673.685
Arbejdsstyrken 544.855 533.743 519.757 506.624 484.369 464.562
Uden for arbejdsstyrken 197.462 198.967 203.431 204.708 208.834 209.123
30-39-årige  
Alle 813.449 816.726 817.444 815.520 816.854 816.853
Arbejdsstyrken 718.827 723.849 725.973 726.764 726.125 721.376
Uden for arbejdsstyrken 94.622 92.877 91.471 88.756 90.729 95.477
40-49-årige  
Alle 745.952 741.435 740.459 742.366 746.846 752.029
Arbejdsstyrken 660.946 657.975 658.369 661.364 664.438 666.791
Uden for arbejdsstyrken 85.006 83.460 82.090 81.002 82.408 85.238
50-59-årige  
Alle 703.658 721.914 735.824 747.620 755.395 757.233
Arbejdsstyrken 551.546 575.302 596.757 613.898 626.411 630.296
Uden for arbejdsstyrken 152.112 146.612 139.067 133.722 128.984 126.937
60-69-årige  
Alle 467.549 472.199 478.726 487.036 497.540 514.402
Arbejdsstyrken 118.446 118.681 119.111 125.864 133.812 145.788
Uden for arbejdsstyrken 349.103 353.518 359.615 361.172 363.728 368.614
15-69-årige i alt  
Befolkningen 3.770.382 3.772.554 3.776.974 3.782.845 3.792.390 3.800.968
Arbejdsstyrken 2.655.740 2.668.387 2.675.695 2.685.979 2.685.957 2.681.434
Uden for arbejdsstyrken 1.114.642 1.104.167 1.101.279 1.096.866 1.106.433 1.119.534

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 3.4.4 Befolkningen fordelt på 10-års aldersintervaller procentuelt fordelt på arbejdsmarkedsstatus. Procenten er opgjort inden for hver aldersgrupper fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
15-19-årige            
Alle 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Arbejdsstyrken 20,6 20,5 19,8 18,5 18,0 18,4
Uden for arbejdsstyrken 79,5 79,5 80,2 81,6 82,0 81,7
20-29-årige            
Alle 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Arbejdsstyrken 73,4 72,9 71,9 71,2 69,9 69,0
Uden for arbejdsstyrken 26,6 27,2 28,1 28,8 30,1 31,0
30-39-årige            
Alle 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Arbejdsstyrken 88,4 88,6 88,8 89,1 88,9 88,3
Uden for arbejdsstyrken 11,6 11,4 11,2 10,9 11,1 11,7
40-49-årige            
Alle 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Arbejdsstyrken 88,6 88,7 88,9 89,1 89,0 88,7
Uden for arbejdsstyrken 11,4 11,3 11,1 10,9 11,0 11,3
50-59-årige            
Alle 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Arbejdsstyrken 78,4 79,7 81,1 82,1 82,9 83,2
Uden for arbejdsstyrken 21,6 20,3 18,9 17,9 17,1 16,8
60-69-årige            
Alle 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Arbejdsstyrken 25,3 25,1 24,9 25,8 26,9 28,3
Uden for arbejdsstyrken 74,7 74,9 75,1 74,2 73,1 71,7

P.g.a. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

3.5 Befolkningens erhvervsfrekvens

I dette afsnit opgøres befolkningens erhvervsfrekvens fordelt på uddannelseshovedgrupper fra 1997 til 2002.

Beregningerne, i tabel 3.5.1, viser hvor stor en andel af de uddannede i befolkningen, der var i arbejdsstyrken. Det fremgår således ikke, om de uddannede arbejdede inden for deres uddannelsesfelt, eller om de var ramt af ledighed. Således viser tallene alene om personerne befandt sig i arbejdsstyrken. Såfremt man ønsker at se en detaljeret beregning for erhvervsfrekvenser på uddannelsesgrupper henvises til den tilhørende database.

I 2002 udgjorde den samlede erhvervsfrekvens for hele befolkningen 70,6%. Fra 1997 til 2000 steg den konstant, og efter toppunktet på 71,0% i 2000 faldt erhvervsfrekvensen efterfølgende.

De laveste erhvervsfrekvenser ses for de lavest uddannede og for gruppen med uoplyst uddannelsesbaggrund (i 2002 var deres erhvervsfrekvens kun 41,2%). Undtaget er dog bachelorerne, men hovedparten af disse vil være i gang med en kandidatoverbygningsuddannelse.

For den store gruppe i befolkningen med en erhvervsfaglig uddannelse var erhvervsfrekvensen 82,8% i 2002. Frekvensen lå rundt regnet på 83% i hele perioden.

Erhvervsfrekvensen for personer med en mellemlang videregående uddannelse var 87,2% i 2002, og lå i perioden mellem 87 til 88%.

De kandidatuddannedes erhvervsfrekvens var hele 91,3% i 2002. Dette niveau var i perioden stabilt mellem 91 til 92%.

Ph.d.'erne havde den højeste erhvervsfrekvens af alle, 96,7% i 2002. Ellers lå erhvervsfrekvensen også stabilt omkring dette niveau.

Tabel 3.5.1 Erhvervsfrekvenser opgjort for befolkningen efter højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser 70,4 70,7 70,8 71,0 70,8 70,6
Grundskole, 8.-10. klasse 54,6 54,7 54,7 54,4 53,8 53,4
Almengymnasiale uddannelser 57,0 56,9 56,7 56,8 56,2 56,9
Erhvervsgymnasiale uddannelser 77,0 76,4 75,6 73,6 72,4 72,1
Erhvervsfaglige hovedforløb 83,2 83,1 83,3 83,4 83,3 82,8
Korte videregående uddannelser 86,3 86,2 86,5 87,0 86,7 86,5
Mellemlange videregående uddannelser 88,3 88,1 88,0 88,1 87,8 87,2
Bacheloruddannelser 63,1 62,0 60,2 58,9 59,6 56,4
Kandidatuddannelser 91,0 91,0 91,5 92,0 91,7 91,3
Ph.d., m.v. 97,6 97,6 97,7 97,7 97,6 96,7
Uoplyst uddannelsesbaggrund 45,0 44,8 42,4 45,4 42,1 41,2

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 3.5.2 opgøres erhvervsfrekvenserne i 2002 for de erhvervskompetencegivende uddannede (de erhvervsfagligt uddannede og de videregående uddannede). Uddannelserne er sorteret således at de højeste frekvenser vises først.

Det ses tydeligt, at Danmarks højst uddannede (ph.d.'erne) havde de højeste erhvervsfrekvenser. For sundhedsvidenskabelige ph.d.'ere var frekvensen 98,7%, efterfulgt af personer med en teknisk ph.d. med 97,5%. Således lå de ti højeste erhvervsfrekvenser fra ca. 95% til ca. 99%.

De ti laveste erhvervsfrekvenser ses for personer med en fuldført bacheloruddannelse. Dette har sin naturlige forklaring i, at hovedparten, som fuldfører en bacheloruddannelse, fortsætter på et kandidatoverbygningsforløb. Af den årsag vil hovedparten befinde sig som uddannelsessøgende uden for arbejdsstyrken. De ti laveste frekvenser lå i et rimeligt spredt interval fra 19% til 60%.

Fra det brede - med erhvervsfrekvenser mellem 71% og 95% - ses at fx de erhvervsfagligt kontoruddannede havde en erhvervsfrekvens på 83,5% og de handelsuddannedes frekvens var 82,2%. Personer med en erhvervsfaglig serviceuddannelse havde en erhvervsfrekvens på 71,0%, hvilket for øvrigt var den laveste frekvens inden for det erhvervsfaglige uddannelsesområde.

Den store gruppe af pædagoger havde en erhvervsfrekvens på 89,3%, hvor folkeskolelærernes erhvervsfrekvens lå lidt lavere med 85,5%.

Det ses også at, de personer med en lægevidenskabelig kandidatuddannelse, havde en erhvervsfrekvens på 91,9%, hvor fx sygeplejerskens erhvervsfrekvens lå noget lavere på 85,8%.

De sprogligt kandidatuddannedes erhvervsfrekvens var 91,8%, hvorimod personer med en kort videregående erhvervssproglig uddannelse havde en frekvens på 77,5%

Tabel 3.5.2 Erhvervsfrekvenser opgjort for den del af befolkningen der havde fuldført en erhvervskompetencegivende uddannelse i 2002. Tallene er sorteret efter højeste erhvervsfrekvens.

  2002*
Sundhed ph.d. 98,7
Teknik ph.d. 97,5
Samfund/økonomi/administration, master 97,2
Samfund ph.d. 97,0
Naturvidenskab ph.d. 96,9
Sundhed, diplomuddannelser, MVU 96,9
Erhvervsøkonomi, kand. 96,6
Åben uddannelse, KVU 96,4
Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 95,9
Veterinær/landbr.vid. ph.d. 95,4
Humaniora ph.d. 95,2
Bibliotekar, kand. 94,6
Kunstneriske uddannelser, kand. 94,4
Erhvervsfaglig videreuddannelse 94,1
Landinspektør, kand. 93,4
Erhvervssprog, kand. 93,4
Veterinærvidenskab, kand. 93,0
Jura, kand. 92,1
Forvaltning m.v., kand. 92,0
It-uddannelser, KVU 92,0
HD, MVU 92,0
Akademi- og markedsøkonomer m.v., KVU 91,9
Lægevidenskab, kand. 91,9
Sprog, kand. 91,8
Teologi, kand. 91,7
Journalist, MVU 91,6
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 91,4
Naturvidenskab, kand. 91,3
Civilingeniør, kand. 90,7
Arkitekt, kand. 90,3
Psykologi, kand. 90,3
Politi- og fængselsuddannelser, KVU 90,3
Jordbrug og fiskeri, KVU 89,8
Fysio-/ergoterapeut, MVU 89,6
Hovedforløb, mekanik, transp. & logistik 89,6
Jordemoder, MVU 89,6
Socialrådgiver, MVU 89,4
Pædagog, MVU 89,3
Tandlæge, kand. 89,2
Bioanalytiker, MVU 89,1
Farmaceut, kand. 89,1
Diplomingeniør, MVU 88,9
Bygningskonstruktør, MVU 88,7
Kunstneruddannelser på solistniveau 87,6
Videreuddannelse og åben uddannelse, MVU 87,6
Sygeplejerske videreuddannelse, MVU 87,4
Grafonom, MVU 87,3
Tekniske uddannelser, KVU 87,0
Kunstneriske uddannelser, (Kulturmin.), 86,5
Hovedforløb, teknologi og kommunikation 86,3
Humaniora, kand. 86,3
Levnedsmidler og husholdning, KVU 86,2
Bibliotekar, bach. 86,2
Pædagogik ph.d. 86,1
Sygeplejerske, MVU 85,8
Folkeskolelærer, MVU 85,5
Sundhedsuddannelser m.v., KVU 85,5
Hovedforløb, jordbrug 84,6
Social- og sundhedshjælper 84,3
Hovedforløb, levnedsmidler 84,2
Pædagogik, kand. 83,8
Hovedforløb, kontor 83,5
Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 83,0
Øvrige læreruddannelser, MVU 83,0
Søfart, MVU 82,6
Hovedforløb, bygge og anlæg 82,5
Forsvarsuddannelser, MVU 82,5
Hovedforløb, handel 82,2
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 81,1
Kunstneriske uddannelser, MVU 80,2
Erhvervssprog, bach. 79,9
Pædagogisk grunduddannelse (pgu) m.v. 79,7
Hovedforløb, håndværk og teknik 79,2
Social- og sundhedsassistent 77,8
Erhvervssprog, KVU 77,5
Transportuddannelser, KVU 75,3
Kunstneriske uddannelser, KVU 75,1
Erhvervssproglig diplomuddannelse, MVU 75,0
Øvrige uddannelser, MVU 71,9
Hovedforløb, service 71,0
Samfund, bach. 59,7
HA, bach. 59,2
Naturvidenskab, bach. 34,7
Kunst, bach. 34,5
Sprog, bach. 31,7
Humaniora, bach. 29,8
Psykologi, bach. 25,3
Jura, bach. 21,7
Sundhed, bach. 20,5
Landbrugsvidenskab m.v., bach. 18,8

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.






4. Arbejdsstyrken under ét

I dette kapitel opgøres den samlede danske arbejdsstyrke (15-69-årige) på; højeste fuldførte uddannelse, køn og 10-års-aldersintervaller. Den samlede arbejdsstyrke består af: beskæftigede plus ledige målt i uge 48.

I kapitel 5 opgøres arbejdsstyrken på både beskæftigede og på ledige. Pga. Danmarks Statistiks registeromlægning i 2002, skal ændringerne i arbejdsstyrken fra 2001 og 2002 tages med forbehold.

4.1 Arbejdsstyrken og uddannelse

Af tabel 3.4.3 fremgik det, at den samlede befolkning i 2002 udgjorde 3.800.968 personer, heraf udgjorde antallet i arbejdsstyrken 70,5% eller 2.681.434 personer. Antallet uden for arbejdsstyrken udgjorde således 29,5% eller 1.119.534 personer.

I tabel 4.1.1 opgøres det samlede antal personer i arbejdsstyrken på højeste fuldførte uddannelse fra 1997 til 2002.

Det ses tydeligt, at et mindre antal i arbejdsstyrken, alene havde fuldført en grundskoleuddannelse. I 2002 var det ca. 680.200 personer. Fra 1997 til 2002 faldt antallet pænt med 12,1%.

Rundt regnet 40% af 2002-arbejdsstyrken (ca. 1,067 mio. personer) havde en erhvervsfaglig uddannelse. Fra 1997 til 2002 steg antallet endvidere med 2,4%.

I 2002 havde ca. 692.300 personer i arbejdsstyrken en videregående uddannelse, heraf havde 53,1% en mellemlang videregående uddannelse. I 1997 var der ca. 600.100 personer med et videregående uddannelsesforløb. Antallet steg således pænt med i perioden (en stigning på 15,4%).

Antal af personer i arbejdsstyrken med en uoplyst uddannelsesbaggrund steg fra ca. 41.200 personer i 1997 til ca. 47.000 personer i 2002. Dette svarer til en stigning på 14,1%.

Tabel 4.1.1 Det samlede antal personer i arbejdsstyrken fordelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser 2.655.740 2.668.387 2.675.695 2.685.979 2.685.957 2.681.434
Grundskole, 8.-10. klasse 773.700 754.677 737.631 716.705 699.163 680.247
Almengymnasiale udd. 136.156 138.548 138.200 135.800 135.467 133.108
Erhvervsgymnasiale udd. 62.953 63.702 63.729 62.443 61.800 62.107
Erhvervsfagl. hovedforløb 1.041.590 1.052.319 1.058.064 1.065.339 1.071.329 1.066.608
Korte videregående udd. 106.815 110.555 112.716 115.674 118.622 122.278
Mellemlange videreg. udd. 328.914 337.530 345.392 353.694 362.708 367.647
Bacheloruddannelser 23.594 24.650 25.673 26.942 28.648 29.317
Kandidatuddannelser 134.671 140.454 145.417 150.435 156.742 163.100
Ph.d., m.v. 6.133 6.963 7.733 8.567 9.145 9.995
Uoplyst uddannelse 41.214 38.989 41.140 50.380 42.333 47.027

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 4.1.2 og figur 4.1.1 fordeles arbejdsstyrken procentuelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

Arbejdsstyrkens uddannelsesniveau steg i den betragtede periode. Det ses ved at: andelen med alene en grundskoleuddannelse i arbejdsstyrken faldt fra 29,1% i 1997 til 25,4% i 2002. Derimod lå andelen med en gymnasial baggrund nogenlunde stabilt. Det ses tillige, at omkring 39-40% af arbejdsstyrken havde en erhvervsfaglig uddannelse og ca. 26,0% havde en videregående uddannelse. For de videregående uddannelser ses en stigende andel af personer i arbejdsstyrken, i 1997 udgjorde de ca. 23,0%.

Slutteligt ses, at andelen med en uoplyst uddannelsesbaggrund lå mellem 1,5% og 1,9% af arbejdsstyrken.

Tabel 4.1.2 Den procentuelle fordeling af antallet af personer i arbejdsstyrken fordelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Grundskole, 8.-10. klasse 29,1 28,3 27,6 26,7 26,0 25,4
Almengymnasiale uddannelser 5,1 5,2 5,2 5,1 5,0 5,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 2,4 2,4 2,4 2,3 2,3 2,3
Erhvervsfaglige hovedforløb 39,2 39,4 39,5 39,7 39,9 39,8
Korte videregående uddannelser 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,6
Mellemlange videregående udd. 12,4 12,7 12,9 13,2 13,5 13,7
Bacheloruddannelser 0,9 0,9 1,0 1,0 1,1 1,1
Kandidatuddannelser 5,1 5,3 5,4 5,6 5,8 6,1
Ph.d., m.v. 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 0,4
Uoplyst uddannelse 1,6 1,5 1,5 1,9 1,6 1,8

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Af figur 4.1.1 fremgår de ovenfor nævnte udviklingstendenser fra 1997 til 2002 tydeligt. Samlet blev arbejdsstyrken bedre uddannet i perioden.

Figur 4.1.1 Arbejdsstyrken opgjort procentuelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

Figur 4.1.1 Arbejdsstyrken opgjort procentuelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

* Se note under tabel 4.1.2.

I tabel 4.1.3 opgøres arbejdsstyrken procentuelt fordelt på detaljeret uddannelsesgrupper fra 1997 til 2002. Tabellen viser således en yderligere detaljering af uddannelsesniveauet, som blev beregnet i tabel 4.1.1.

Af de 25,4% i arbejdsstyrken, der havde fuldført grundskolens 8. til 10. klassetrin som højeste uddannelse, havde 10,4% fuldført 10. klassetrin. I 1997 stod de for 11,0% af de 29,1% i arbejdsstyrken, der havde 10. klassetrin. En mindre, men stigende, andel af disse havde fuldført 10. klassetrin på efterskole.

I alt havde 5,0% i arbejdsstyrken en almengymnasial uddannelse heraf stod 3,7% for en matematisk eller sproglig linje. De erhvervsgymnasialt uddannede udgjorde 2,3% af arbejdsstyrken, heraf havde 1,6% en flerårig højere handelseksamen.

Det skal erindres, at der blandt de mange i arbejdsstyrken med alene en grundskole– eller en gymnasial uddannelse vil der være en betydelig andel, som i det livslange forløb tager efter en voksen- eller efteruddannelse, eller bliver opskolet i deres karriere på arbejdsmarkedet. En række af disse uddannelser blev tidligere ikke registreret i Danmarks Statistik. Det gjaldt AMU-kurser, Forvaltningshøjskolen mv. Disse uddannelser er nu med i det relativt nyoprettede kursistregister, og en del historiske data er også lagt ind, men i det integrerede elevregister, som danner grundlag for denne analyse, vil mange som alene har opnået kompetence, via voksen- og efteruddannelsessystemet, være registret som grundskoleuddannede/uoplyst uddannede.

I 2002 udgjorde den store gruppe af erhvervsfagligt uddannede 39,8% af arbejdsstyrken. 16,0% havde en handels- eller kontoruddannelse, 4,2% en håndværks- og teknikuddannelse og 3,4% en social- og sundhedsuddannelse. For sidstnævnte gruppe ses en stigende andel af arbejdsstyrken (i 1997 udgjorde de 2,7%).

Der var i alt 4,6% i 2002-arbejdsstyrken, som havde fuldført en kort videregående uddannelse, 1,7% af disse havde en kort teknisk uddannelse.

I 2002 udgjorde personer med en mellemlang videregående uddannelse 13,7% af arbejdsstyrken, Andelen af arbejdsstyrken steg hvert år, i 1997 var tallet 12,4%. Af uddannelserne under området ses, at folkeskolelærere og pædagoger var flest med hhv. 2,9% og 3,2%. Sygeplejersker og diplomingeniører udgjorde hhv. 1,8% og 1,7% af arbejdsstyrken.

Hovedparten som havde fuldført en bacheloruddannelse, fortsætter på en kandidatoverbygningsuddannelse. Derfor var der kun 1,1% i arbejdsstyrken med alene en bacheloruddannelse.

Fra 1997 til 2002 voksede andelen af kandidatuddannede i arbejdsstyrken med 1 procentpoint for at udgøre 6,1% i 2002. For hovedparten af uddannelserne var der tale om små andele af arbejdsstyrken. Erhvervsøkonomer og civilingeniører udgjorde hver især 0,7% af 2002-arbejdsstyrken, og de lægevidenskabelige kandidater udgjorde 0,6% - denne andel var konstant.

Tabel 4.1.3 Arbejdsstyrken procentuelt fordelt på højeste fuldførte uddannelsesundergruppe fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Grundskole, 8.-10. klasse 29,1 28,3 27,6 26,7 26,0 25,4
8. klasse 11,5 10,8 10,2 9,5 9,0 8,5
9. klasse 6,2 6,2 6,2 6,1 6,1 6,1
10. klasse 9,5 9,4 9,3 9,1 8,9 8,7
8. klasse efterskole 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
9. klasse efterskole 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
10. klasse efterskole 1,5 1,5 1,6 1,6 1,6 1,7
Almengymnasiale uddannelser 5,1 5,2 5,2 5,1 5,0 5,0
Gymnasiet, matematikere 2,1 2,2 2,2 2,1 2,2 2,2
Gymnasiet, sproglige 1,6 1,6 1,6 1,6 1,5 1,5
Hf 1,2 1,2 1,2 1,1 1,1 1,1
Studenterkursus 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Åben uddannelse, gymn. niveau 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervsgymnasiale uddannelser 2,4 2,4 2,4 2,3 2,3 2,3
Hhx 1,7 1,7 1,7 1,6 1,6 1,6
1-årig hhx 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Htx 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2
Adgangseksamen til diplomingeniør 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb 39,2 39,4 39,5 39,7 39,9 39,8
Hovedforløb, handel 7,1 7,1 7,1 7,0 7,0 7,0
Hovedforløb, kontor 9,2 9,1 9,1 9,0 9,0 9,0
Hovedforløb, håndværk og teknik 4,3 4,3 4,3 4,2 4,2 4,2
Hovedforløb, bygge og anlæg 4,1 4,1 4,1 4,1 4,1 4,1
Hovedforløb, teknologi og kommunikation 3,4 3,4 3,4 3,5 3,5 3,5
Hovedforløb, service 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4
Hovedforløb, mekanik, transp. & logistik 2,9 3,0 3,0 3,0 3,0 3,1
Hovedforløb, levnedsmidler 2,4 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5
Hovedforløb, jordbrug 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Pædagogisk grunduddannelse m.v. . 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
Social- og sundhedshjælper 0,9 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5
Social- og sundhedsassistent 1,8 1,8 1,8 1,9 1,9 1,9
Erhvervsfaglig videreuddannelse 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9
Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Korte videregående uddannelser 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,6
Akademi- og markedsøkonomer m.v. 0,3 0,4 0,4 0,4 0,5 0,5
Politi- og fængselsuddannelser 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Erhvervssprog 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Kunstneriske uddannelser 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Tekniske uddannelser 1,6 1,7 1,7 1,7 1,7 1,7
It-uddannelser 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,3
Transportuddannelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Levnedsmidler og husholdning 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3
Jordbrug og fiskeri 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Sundhedsuddannelser m.v. 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Åben uddannelse 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Mellemlange videregående udd. 12,4 12,7 12,9 13,2 13,5 13,7
HD 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6
Socialrådgiver 0,3 0,3 0,4 0,4 0,4 0,4
Erhvervssproglig diplomuddannelse 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Kunstneriske uddannelser 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
Journalist 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Diplomingeniør 1,6 1,6 1,6 1,7 1,7 1,7
Grafonom 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Søfart 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,4
Bygningskonstruktør 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5 0,5
Sygeplejerske 1,7 1,7 1,7 1,7 1,7 1,8
Sygeplejerske videreuddannelse 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Jordemoder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
Fysio-/ergoterapeut 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5
Øvrige sundhedsuddannelser 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Bioanalytiker 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Sundhed, diplomuddannelser . . . . 0,0 0,0
Folkeskolelærer 2,8 2,8 2,9 2,9 2,9 2,9
Pædagog 2,5 2,6 2,7 2,9 3,0 3,2
Øvrige læreruddannelser 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3
Forsvarsuddannelser 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Videreuddannelse og åben udd. 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Øvrige uddannelser 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Bacheloruddannelser 0,9 0,9 1,0 1,0 1,1 1,1
Jura 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
HA 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Samfund 0,3 0,3 0,3 0,4 0,4 0,4
Erhvervssprog 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Sprog 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kunst 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Bibliotekar 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Psykologi 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Humaniora 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Naturvidenskab 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
Landbrugsvidenskab m.v. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Sundhed . . . . . 0,0
Kandidatuddannelser 5,1 5,3 5,4 5,6 5,8 6,1
Jura 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Erhvervsøkonomi 0,5 0,5 0,6 0,6 0,6 0,7
Forvaltning m.v. 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6 0,6
Erhvervssprog 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Sprog 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Teologi 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Kunstneriske uddannelser 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Kunstneriske uddannelser, (Kulturmin.) 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Bibliotekar 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Psykologi 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2
Humaniora 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6
Civilingeniør 0,7 0,7 0,7 0,7 0,7 0,7
Landinspektør 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Arkitekt 0,2 0,2 0,2 0,3 0,3 0,3
Naturvidenskab 0,4 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6
Landbrugsvidenskab m.v. 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Veterinærvidenskab 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Sygepleje, biomekanik m.v. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Farmaceut 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Tandlæge 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Lægevidenskab 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6
Pædagogik 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Samfund/økonomi/administration, master . 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Ph.d., m.v. 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 0,4
Samfund 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Humaniora 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Teknik 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Naturvidenskab 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Veterinær/landbr.vid. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Sundhed 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
Pædagogik 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kunstneruddannelser på solistniveau 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Uoplyst uddannelsesbaggrund 1,6 1,5 1,5 1,9 1,6 1,8

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

4.2 Arbejdsstyrkens kønsfordeling

I dette afsnit fordeles arbejdsstyrken på køn og højeste fuldførte uddannelse fra 1997 til 2002, målt i uge 48.

Om end en svagt stigende, men en stigende andel af den danske arbejdsstyrke udgøres af kvinder. Det fremgår af tabel 4.2.1 og tabel 4.2.2.

Af arbejdsstyrkens 2.681.434 personer i 2002 var: 1.424.157 mænd og 1.257.277 kvinder. For kvinderne ses en stigende andel i arbejdsstyrken. Fra 1997 til 2002 steg kvindernes andel fra 46,3% til 46,9%.

Tabel 4.2.1 Den samlede arbejdsstyrke opdelt på mænd og kvinder fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Mænd 1.426.486 1.431.067 1.430.289 1.431.417 1.428.301 1.424.157
Kvinder 1.229.254 1.237.320 1.245.406 1.254.562 1.257.656 1.257.277
I alt 2.655.740 2.668.387 2.675.695 2.685.979 2.685.957 2.681.434

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 4.2.2 Den samlede arbejdsstyrke procentuelt fordelt på mænd og kvinder fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Mænd 53,7 53,6 53,5 53,3 53,2 53,1
Kvinder 46,3 46,4 46,6 46,7 46,8 46,9
Mænd og kvinder 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Ovenstående fordeling ligger noget fra den fordeling, som vi tidligere gennemgik for befolkningen i samme aldersgruppe. Dette illustreres i figur 4.2.1, hvor befolkningen og arbejdsstyrken sammenlignes procentuel på køn.

Der er markante forskelle kønnene imellem, men det ses dog, at kvinderne udgjorde en stigende andel af arbejdsstyrken, men at flere mænd end kvinder af befolkningen befandt sig i arbejdsstyrken.

Figur 4.2.1 Befolkningen og arbejdsstyrken procentuelt fordelt på køn og sammenlignet fra 1997 til 2002.

Figur 4.2.1 Befolkningen og arbejdsstyrken procentuelt fordelt på køn og sammenlignet fra 1997 til 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 4.2.3 opgøres arbejdsstyrken procentuelt på køn og uddannelseshovedgrupper fra 1997 til 2002. Det samlede antal, som ligger til grund for beregningen, blev opgjort i tabel 4.2.1.

De største forskelle i kønsfordelingen ses på de erhvervsfaglige uddannede, hvor mændene havde den markant største andel af arbejdsstyrken (22,6% i 2002), og på de mellemlange videregående uddannelser hvor kvinderne udgjorde den største andel (8,4% i 2002).

En mindre forskel ses for de kandidatuddannede. Mændene udgjorde dog en større andel i arbejdsstyrken end kvinderne, men igen ses, at kvinderne indtog en stigende andel af de kandidatuddannede i arbejdsstyrken (stigning på 0,6 procentpoint fra 1997 til 2002).

Tabel 4.2.3 Arbejdsstyrken procentuelt fordelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe og køn fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Mænd 53,7 53,6 53,5 53,3 53,2 53,1
Alle uddannelser Kvinder 46,3 46,4 46,6 46,7 46,8 46,9
Alle uddannelser I alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Grundskole, 8.-10. klasse Mænd 15,4 15,1 14,7 14,3 14,0 13,7
Grundskole, 8.-10. klasse Kvinder 13,7 13,2 12,8 12,4 12,0 11,7
Grundskole, 8.-10. klasse I alt 29,1 28,3 27,6 26,7 26,0 25,4
Almengymnasiale uddannelser Mænd 2,4 2,4 2,4 2,4 2,4 2,3
Almengymnasiale uddannelser Kvinder 2,8 2,8 2,8 2,7 2,7 2,6
Almengymnasiale udd. I alt 5,1 5,2 5,2 5,1 5,0 5,0
Erhvervsgymnasiale udd. Mænd 1,2 1,2 1,2 1,2 1,2 1,2
Erhvervsgymnasiale udd. Kvinder 1,2 1,2 1,2 1,2 1,2 1,2
Erhvervsgymnasiale udd. I alt 2,4 2,4 2,4 2,3 2,3 2,3
Erhvervsfaglige hovedforløb Mænd 22,8 22,8 22,7 22,7 22,8 22,6
Erhvervsfaglige hovedforløb Kvinder 16,5 16,6 16,8 17,0 17,1 17,1
Erhvervsfaglige hovedforløb I alt 39,2 39,4 39,5 39,7 39,9 39,8
Korte videregående udd. Mænd 2,1 2,2 2,3 2,3 2,4 2,5
Korte videregående udd. Kvinder 1,9 1,9 2,0 2,0 2,0 2,1
Korte videregående udd. I alt 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,6
Mellemlange videreg. udd. Mænd 5,1 5,1 5,2 5,2 5,3 5,3
Mellemlange videreg. udd. Kvinder 7,3 7,5 7,7 8,0 8,2 8,4
Mellemlange videreg. udd. I alt 12,4 12,7 12,9 13,2 13,5 13,7
Bacheloruddannelser Mænd 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5 0,5
Bacheloruddannelser Kvinder 0,5 0,5 0,6 0,6 0,6 0,6
Bacheloruddannelser I alt 0,9 0,9 1,0 1,0 1,1 1,1
Kandidatuddannelser Mænd 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7
Kandidatuddannelser Kvinder 1,8 1,9 2,0 2,1 2,3 2,4
Kandidatuddannelser I alt 5,1 5,3 5,4 5,6 5,8 6,1
Ph.d., m.v. Mænd 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3
Ph.d., m.v. Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Ph.d., m.v. I alt 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 0,4
Uoplyst uddannelse Mænd 1,0 0,9 1,0 1,1 1,0 1,1
Uoplyst uddannelse Kvinder 0,6 0,6 0,6 0,8 0,6 0,7
Uoplyst uddannelse I alt 1,6 1,5 1,5 1,9 1,6 1,8

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

4.3 Arbejdsstyrkens aldersfordeling

I dette afsnit opgøres arbejdsstyrken på 10-års-aldersintervaller og højeste fuldførte uddannelse fra 1997 til 2002 målt i uge 48. De 15-19-årige opgøres dog separat.

Af tabel 4.3.1 og figur 4.3.1 fremgår det, at den største aldersgruppe i 2002-arbejdsstyrken var de 30-39-årige med ca. 721.400 personer, efterfulgt af de 40-49-årige med ca. 666.800 personer. Disse to aldersgrupper udgjorde tilsammen 51,8% af arbejdsstyrken, Næsten samme andel ses i 1997.

Bemærkelsesværdigt var det, at gruppen af 60-69-årige udgjorde en konstant stigende andel af arbejdsstyrken. I 1997 var 4,5% af arbejdsstyrken i denne aldersgruppe. Mod 5,4% i 2002.

Den modsatte tendens ses for den yngste aldersgruppe, som i 1997 udgjorde 2,3% af arbejdsstyrken mod 2,0% i 2002. Denne tendens ses for øvrigt også for de 20-29-årige, som udgjorde 20,5% af arbejdsstyrken i 1997 mod 17,3% i 2002.

Tabel 4.3.1 Den samlede arbejdsstyrke procentuelt fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser:  
15-19-årige 61.120 58.837 55.728 51.465 50.802 52.621
20-29-årige 544.855 533.743 519.757 506.624 484.369 464.562
30-39-årige 718.827 723.849 725.973 726.764 726.125 721.376
40-49-årige 660.946 657.975 658.369 661.364 664.438 666.791
50-59-årige 551.546 575.302 596.757 613.898 626.411 630.296
60-69-årige 118.446 118.681 119.111 125.864 133.812 145.788
15-69-årige i alt 2.655.740 2.668.387 2.675.695 2.685.979 2.685.957 2.681.434

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Af figuren fremgår det tydeligt, at der er sket et skred imod at arbejdsstyrken havde en lidt stigende andel i de ældste aldersgrupper, i de syv år som her fokuseres på.

Figur 4.3.1 Arbejdsstyrken fordelt på 10-års-aldersintervaller opgjort fra 1997 til 2002.

Figur 4.3.1 Arbejdsstyrken fordelt på 10-års-aldersintervaller opgjort fra 1997 til 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Fordeles arbejdsstyrken på køn og 10-års-aldersintervaller (tabel 4.3.2) ses at, de 30-49-årige i 2002 udgjorde 50,5% af mændenes arbejdsstyrke, hvorimod kvindernes andel i samme aldersgrupper var 53,3%.

Også for den ældste aldersgruppe ses en interessant fordeling, kun 4,1% af kvinderne var i arbejdsstyrken, hvorimod mændene havde 6,7%. Det ses dog, for begge køns vedkommende, at fra 1997 til 2002 var der en stigende andel af arbejdsstyrken i gruppen af 60-69-årige.

Til gengæld udgjorde gruppen af kvinder i alderen 30-59-årige 77,1%, hvor mændenes var 73,7%.

I figuren illustreres fordelingen på køn og aldersintervaller i 2002. Det viste sig tillige, at kvindernes andel i de to yngste aldersgrupper var lavere end den andel, man så hos mændene, fx udgjorde de 15-19-årige mænd 2,2% af deres arbejdsstyrke mod kvindernes andel på 1,7%.

Tabel 4.3.2 Den samlede arbejdsstyrke opdelt på køn og 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Mænd: 1.426.486 1.431.067 1.430.289 1.431.417 1.428.301 1.424.157
15-19-årige 37.739 36.254 34.090 31.609 30.997 31.745
20-29-årige 293.664 287.318 279.602 271.749 259.753 248.954
30-39-årige 376.950 379.754 379.777 379.382 378.462 375.598
40-49-årige 341.628 339.792 339.254 340.670 341.589 342.599
50-59-årige 300.110 310.932 319.269 325.879 330.621 330.529
60-69-årige 76.395 77.017 78.297 82.128 86.879 94.732
Kvinder: 1.229.254 1.237.320 1.245.406 1.254.562 1.257.656 1.257.277
15-19-årige 23.381 22.583 21.638 19.856 19.805 20.876
20-29-årige 251.191 246.425 240.155 234.875 224.616 215.608
30-39-årige 341.877 344.095 346.196 347.382 347.663 345.778
40-49-årige 319.318 318.183 319.115 320.694 322.849 324.192
50-59-årige 251.436 264.370 277.488 288.019 295.790 299.767
60-69-årige 42.051 41.664 40.814 43.736 46.933 51.056
Mænd: 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
15-19-årige 2,6 2,5 2,4 2,2 2,2 2,2
20-29-årige 20,6 20,1 19,5 19,0 18,2 17,5
30-39-årige 26,4 26,5 26,6 26,5 26,5 26,4
40-49-årige 23,9 23,7 23,7 23,8 23,9 24,1
50-59-årige 21,0 21,7 22,3 22,8 23,1 23,2
60-69-årige 5,4 5,4 5,5 5,7 6,1 6,7
Kvinder: 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
15-19-årige 1,9 1,8 1,7 1,6 1,6 1,7
20-29-årige 20,4 19,9 19,3 18,7 17,9 17,1
30-39-årige 27,8 27,8 27,8 27,7 27,6 27,5
40-49-årige 26,0 25,7 25,6 25,6 25,7 25,8
50-59-årige 20,5 21,4 22,3 23,0 23,5 23,8
60-69-årige 3,4 3,4 3,3 3,5 3,7 4,1

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Figur 4.3.2 Mænd og kvinders procentuelle fordeling af arbejdsstyrken i 2002. Hvert køns arbejdsstyrke = 100%.

Figur 4.3.2 Mænd og kvinders procentuelle fordeling af arbejdsstyrken i 2002. Hvert køns arbejdsstyrke = 100%.

www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 4.3.3 suppleres aldersgrupperingerne med personerne i arbejdsstyrkens højeste fuldførte uddannelse fra 1997 til 2002.

I 2002 havde 80,7% af de 15-19-årige i arbejdsstyrken (ca. 42.500 personer) alene en grundskoleuddannelse, hvorimod det kun var 26,2% (55.700 personer) af de 20-29-årige, der havde dette uddannelsesniveau.

Af gruppen af 30-39-årige i 2002-arbejdsstyrken havde 30,3% en videregående uddannelse. De sidste 7 år blev denne aldersgruppe højere uddannet. Det ses bl.a. fordi andelen med en videregående uddannelse var 26,1% i 1997.

For den ældste gruppe af 60-69-årige ses, at hver tredje i arbejdsstyrken i 2002 havde grundskolen som uddannelsesniveau, i 1997 var det 41,2%.

25,7% af de 60-69-årige i 2002-arbejdsstyrken havde en videregående uddannelse, i 1997 var det kun 22,4%.

Tabel 4.3.3 Arbejdsstyrken opdelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgrupper opgjort på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
15-19-årige            
Alle uddannelser 61.120 58.837 55.728 51.465 50.802 52.621
Grundskole, 8.-10. klasse 49.316 47.323 44.841 41.464 41.061 42.452
Almengymnasiale udd. 8.483 8.040 7.664 6.677 6.620 6.630
Erhvervsgymnasiale udd. 1.497 1.571 1.439 1.266 1.257 1.401
Erhvervsfaglige hovedforløb 992 1.036 700 607 561 527
Korte videregående udd. - - - - - -
Mellemlange videregående udd. - - - - - -
Bacheloruddannelser - - - - - -
Kandidatuddannelser - - - - - -
Ph.d., m.v. - - - - - -
Uoplyst uddannelse 825 859 1.078 1.450 1.301 1.611
20-29-årige            
Alle uddannelser 544.855 533.743 519.757 506.624 484.369 464.562
Grundskole, 8.-10. klasse 150.459 144.281 140.670 133.523 127.416 121.619
Almengymnasiale udd. 65.931 66.144 63.932 60.687 57.805 55.730
Erhvervsgymnasiale udd. 38.535 38.126 36.905 34.475 32.453 31.403
Erhvervsfaglige hovedforløb 210.561 205.538 196.920 191.559 183.673 172.046
Korte videregående udd. 19.073 19.174 18.392 18.026 17.660 17.679
Mellemlange videregående udd. 30.575 31.426 32.560 33.705 34.271 33.440
Bacheloruddannelser 8.043 7.861 7.525 7.362 7.558 7.180
Kandidatuddannelser 13.868 14.416 14.721 14.874 15.224 15.169
Ph.d., m.v. 418 470 462 499 389 286
Uoplyst uddannelse 7.392 6.307 7.670 11.914 7.920 10.010
30-39-årige            
Alle uddannelser 718.827 723.849 725.973 726.764 726.125 721.376
Grundskole, 8.-10. klasse 169.502 163.389 156.428 149.236 143.119 136.066
Almengymnasiale udd. 32.618 33.251 33.598 33.549 34.025 32.881
Erhvervsgymnasiale udd. 15.591 16.063 16.671 17.157 17.479 17.431
Erhvervsfaglige hovedforløb 301.924 307.227 309.445 309.242 309.557 305.020
Korte videregående udd. 34.014 35.432 36.515 37.555 38.878 40.319
Mellemlange videregående udd. 97.040 98.321 99.552 99.966 101.844 102.848
Bacheloruddannelser 8.581 9.435 10.375 11.343 12.285 12.817
Kandidatuddannelser 45.214 47.531 49.485 51.533 54.444 57.714
Ph.d., m.v. 2.976 3.338 3.663 4.007 4.172 4.597
Uoplyst uddannelse 11.367 9.862 10.241 13.176 10.322 11.683
40-49-årige            
Alle uddannelser 660.946 657.975 658.369 661.364 664.438 666.791
Grundskole, 8.-10. klasse 176.434 173.170 171.369 169.989 169.138 166.146
Almengymnasiale udd. 19.864 20.867 21.764 22.498 23.348 23.286
Erhvervsgymnasiale udd. 4.223 4.658 5.203 5.888 6.796 7.915
Erhvervsfaglige hovedforløb 264.914 261.991 261.432 261.123 262.149 263.702
Korte videregående udd. 29.366 29.965 30.346 30.967 31.596 32.498
Mellemlange videregående udd. 109.507 109.681 109.856 110.390 110.604 110.199
Bacheloruddannelser 4.609 4.702 4.831 4.982 5.168 5.402
Kandidatuddannelser 40.458 40.827 40.954 41.370 41.744 42.312
Ph.d., m.v. 1.980 2.230 2.514 2.777 3.141 3.489
Uoplyst uddannelse 9.591 9.884 10.100 11.380 10.754 11.842
50-59-årige            
Alle uddannelser 551.546 575.302 596.757 613.898 626.411 630.296
Grundskole, 8.-10. klasse 179.247 179.606 179.228 176.453 171.495 165.249
Almengymnasiale udd. 8.203 9.133 10.052 11.074 12.180 12.778
Erhvervsgymnasiale udd. 2.472 2.615 2.812 2.933 3.075 3.126
Erhvervsfaglige hovedforløb 224.225 237.061 249.147 259.116 267.613 271.530
Korte videregående udd. 20.714 22.193 23.427 24.678 25.676 26.375
Mellemlange videregående udd. 77.192 82.641 87.437 92.400 97.186 100.458
Bacheloruddannelser 2.048 2.333 2.601 2.891 3.225 3.448
Kandidatuddannelser 27.158 29.468 31.679 33.624 35.666 37.222
Ph.d., m.v. 709 857 1.004 1.169 1.303 1.441
Uoplyst uddannelse 9.578 9.395 9.370 9.560 8.992 8.669
60-69-årige            
Alle uddannelser 118.446 118.681 119.111 125.864 133.812 145.788
Grundskole, 8.-10. klasse 48.742 46.908 45.095 46.040 46.934 48.715
Almengymnasiale udd. 1.057 1.113 1.190 1.315 1.489 1.803
Erhvervsgymnasiale udd. 635 669 699 724 740 831
Erhvervsfaglige hovedforløb 38.974 39.466 40.420 43.692 47.776 53.783
Korte videregående udd. 3.643 3.785 4.032 4.448 4.810 5.407
Mellemlange videregående udd. 14.600 15.461 15.986 17.233 18.803 20.702
Bacheloruddannelser 311 317 340 363 412 470
Kandidatuddannelser 7.973 8.212 8.578 9.034 9.664 10.683
Ph.d., m.v. 50 68 90 115 140 182
Uoplyst uddannelse 2.461 2.682 2.681 2.900 3.044 3.212

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.






5. Arbejdsstyrken - beskæftigelse og ledighed

I dette kapitel opgøres arbejdsstyrken (15-69-årige) fra 1997 til 2002 på beskæftigede og ledige. Oplysningerne fordeles på; højeste fuldførte uddannelse, køn og 10-års-aldersinter-valler. De 15-19-årige opgøres separat. Arbejdsstyrken måles i uge 48.

Senere i dette kapitel opgøres de ledige yderligere i to underkategorier: ledige som ikke i aktivering samt ledige der ikke var i aktivering.

Pga. Danmarks Statistiks registeromlægning i 2002, skal ændringerne i tallene fra 2001 og 2002 tages med forbehold.

Starten af den undersøgte periode 1997 var præget af pæn international økonomisk vækst og også en dansk opgangskonjunktur. Som eksempel kan nævnes at ledigheden blandt de lange videregående uddannelser endnu var ganske høj, men den var dog faldet betydeligt i perioden 1994 til 1997. Fra 1997 til 2001 blev konjunkturerne stadig bedre, og erhvervsfagligt uddannede, korte videregående uddannede og længe videregående uddannede havde stigende beskæftigelsesfrekvenser og faldende ledighed. Fra 2001 vendte de internationale konjunkturer, It-boblen brast mv. Slutåret i vores undersøgte periode 2002 markerede således et tidspunkt med en lettere lavkonjunktur. Havde vi kunnet gå op til 2004, ville vi igen se en faldende ledighed for fx. længerevarende uddannede.

Det er karakteristisk, at personer med en mellemlang videregående uddannelse er meget mindre konjunkturpåvirkede end andre uddannelsesgrupper. Det skyldes at lærere, pædagoger og sygeplejersker i høj grad er offentligt ansatte, hvor det i højere grad er demografiske faktorer m.v., som påvirker beskæftigelsen. Korte videregående uddannede er næsten konjunkturpåvirkede i endnu højere grad end længerevarende uddannede. Blandt erhvervsfagligt uddannede er de tekniske uddannelser meget konjunkturpåvirkede, mens de erhvervsfaglige social- og sundhedsuddannede mere svarer til de mellemlange videregående uddannede.

5.1 Arbejdsstyrken opdelt på beskæftigede og ledige

I den efterfølgende tabel 5.1.1 opgøres arbejdsstyrken på det faktiske og procentuelle antal beskæftigede og ledige fra 1997 til 2002. I figur 5.1.1 fordeles arbejdsstyrken procentuelt på beskæftigede og ledige.

Af den samlede arbejdsstyrke på ca. 2.681.400 personer i 2002 var ca. 2.501.400 personer beskæftigede, og ca. 180.000 personer var ledige. Det svarer til en beskæftigelsesgrad på 93,3% og dermed en ledighed på 6,7%.

Flere kom i arbejde i begyndelsen af perioden. Fra 1997 til 2001 faldt ledigheden fra 7,3% til 5,8%. Men i 2002 ses en stigende tendens til ledighed.

I figuren ses ovenstående udviklingstendenser grafisk. 1997 blev året, hvor ledigheden toppede med 7,3%.

Tabel 5.1.1 Det faktiske og den procentuelle fordeling af beskæftigede og ledige i arbejdsstyrken opgjort fra 1997 til 2002. Ledige indeholder aktiverede.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Antal:            
Beskæftiget 2.460.913 2.502.604 2.510.754 2.520.988 2.530.899 2.501.425
Ledig 194.827 165.783 164.941 164.991 155.058 180.009
Arbejdsstyrke i alt 2.655.740 2.668.387 2.675.695 2.685.979 2.685.957 2.681.434
Procent:            
Beskæftiget 92,7 93,8 93,8 93,9 94,2 93,3
Ledig 7,3 6,2 6,2 6,1 5,8 6,7
Arbejdsstyrke i alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Figur 5.1.1 Den procentuelle fordeling af arbejdsstyrken på beskæftigede og ledige fra 1997 til 2002.

Figur 5.1.1 Den procentuelle fordeling af arbejdsstyrken på beskæftigede og ledige fra 1997 til 2002.

www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 5.1.2 opgøres arbejdsstyrken procentuelt på beskæftigede og ledige på uddannelseshovedgrupper fra 1997 til 2002. I bilag 3 tabel 2 opgøres arbejdsstyrken på tilsvarende vis, men på uddannelsesniveau. Der vil enkelte steder i dette afsnit blive refereret til tallene i bilaget.

Ledigheden for personer med uoplyst uddannelsesbaggrund, en grundskoleuddannelse eller en almengymnasial uddannelse lå konstant over den gennemsnitlige ledighed i arbejdsstyrken på 6,7%.

Højst var dog ledigheden for personer med en uoplyst uddannelsesbaggrund. I 2002 lå ledigheden på 17,3%. For disse personer varierede ledigheden noget over tid.

Den næsthøjeste ledighed ses for personer med alene en grundskoleuddannelse som højeste fuldførte uddannelse. 11,2% var ledige i 2002, hvilket er på niveau med ledigheden i 1997.

For de almengymnasiale uddannelser ses en ledighed på 7,0%. Dette lå tæt på tallet for den samlede ledighed i arbejdsstyrken i 2002. Personer med matematisk baggrund var den gruppe, der havde den laveste beskæftigelse, i 2002 lå ledigheden fx på 8,3%.

De almengymnasialt uddannede havde en noget højere ledighed end den ledighed, der ses for personer med en erhvervsgymnasial baggrund (3,8% i 2002).

Det store område med erhvervsfagligt uddannede havde en beskæftigelsesgrad i perioden på rundt regnet mellem 94-95%. I 2002 lå deres ledighed på 5,3%. I bilagstabellen ses, at pædagogisk grunduddannelse (pgu) i 2002 havde en ledighed på 14,1%. Uddannelsen er dog en relativ ny, derfor skal ledigheden ses i dette lys.

De jordbrugsuddannede havde den næsthøjeste ledighed inden for de erhvervsfaglige uddannelsesområde med 7,9% i 2002. Disse efterfølges af de håndværks- og teknikuddannede med en ledighed på 6,8%.

En noget lavere ledighed ses for social- og sundhedsassistenter med 5,2% i 2002, og for de erhvervsfagligt kontoruddannede med en ledighed på 4,8%.

I 2002 havde alle de videregående uddannelseshovedgrupper en lavere ledighed end den samlede arbejdsstyrkes ledighed, dog nærmede personer med en bacheloruddannelse sig landsledigheden (6,2%).

I 2002 var 5,9% af de korte videregående uddannede i arbejdsstyrken ledige Af bilagstabellen ses, at det specielt var de korte videregående it-uddannelser, der havde en høj og stigende ledighed.

I 2002 var deres ledighed helt oppe på 13,7% mod kun 4,3% i 1997. Her ses den meget høje konjunkturfølsomhed. Bedst så det ud for de personer, der havde en kort videregående politi- og fængselsuddannelse, med en ledighed på 2,6% i 2002.

De mellemlange videregående uddannelser havde under ét en beskæftigelsesfrekvens på 97,0%. Dog var der dog stor forskel på ledighedens størrelse, når man ser på uddannelserne herunder. Af bilagstabellen ses at, fx sygeplejerskernes ledighed lå på 0,6%, hvorimod de erhvervssproglige diplomuddannede havde en ledig på 10,2%.

De kandidatuddannedes beskæftigelse lå på mellem 95-96%. I bilagstabellen fremgår det, at i 2002 havde de kunstneriske uddannede den højeste ledighed på 10,3%, efterfulgt at arkitekter med en ledighed på 9,6%.

Også for de humanistiske kandidater var ledigheden højere end den samlede ledighed for området Ledigheden lå på 8,9%. Hvorimod fx de lægevidenskabelige kandidater og tandlæger stort set havde fuld beskæftigelse.

Tabel 5.1.2 Arbejdsstyrken procentuelt fordelt på beskæftigelse og ledighed opgjort på uddannelseshovedgrupper fra 1997 til 2002. Procenterne er beregnet inden for hver uddannelsesgruppe.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser            
Beskæftiget 92,7 93,8 93,8 93,9 94,2 93,3
Ledig 7,3 6,2 6,2 6,1 5,8 6,7
Grundskole, 8.-10. klasse            
Beskæftiget 89,0 90,1 90,0 90,1 90,4 88,8
Ledig 11,0 9,9 10,0 9,9 9,6 11,2
Almengymnasiale udd.            
Beskæftiget 91,4 92,9 93,5 93,9 94,0 93,1
Ledig 8,6 7,1 6,5 6,1 6,0 7,0
Erhvervsgymnasiale udd.            
Beskæftiget 95,1 96,3 96,4 96,6 96,8 96,2
Ledig 4,9 3,7 3,6 3,4 3,2 3,8
Erhvervsfaglige hovedforløb            
Beskæftiget 94,0 95,1 95,1 95,2 95,4 94,7
Ledig 6,0 4,9 4,9 4,8 4,6 5,3
Korte videregående udd.            
Beskæftiget 94,0 95,2 95,3 95,3 95,4 94,1
Ledig 6,1 4,8 4,7 4,7 4,6 5,9
Mellemlange videregående udd.            
Beskæftiget 97,0 97,6 97,4 97,5 97,5 97,0
Ledig 3,0 2,4 2,6 2,6 2,5 3,0
Bacheloruddannelser            
Beskæftiget 92,4 94,4 94,7 94,8 94,8 93,8
Ledig 7,6 5,6 5,3 5,2 5,2 6,2
Kandidatuddannelser            
Beskæftiget 95,2 96,0 96,1 96,2 96,3 95,2
Ledig 4,8 4,0 3,9 3,8 3,7 4,8
Ph.d., m.v.            
Beskæftiget 98,1 98,5 98,4 98,6 98,6 98,0
Ledig 1,9 1,6 1,6 1,4 1,4 2,0
Uoplyst uddannelse            
Beskæftiget 81,3 83,2 83,0 77,5 85,6 82,7
Ledig 18,7 16,9 17,0 22,5 14,5 17,3

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I figur 5.1.2 sorteres ledighedsprocenterne på uddannelseshovedgrupper efter størrelse af ledigheden i 2002. Grafen illustrerer, hvordan områderne lå sammenlignet med hinanden. Overordnet ses - jo højere uddannelse, jo lavere ledighed. Det samlede gennemsnit for alle ledige var 6,7%, og det fremgår, at tre uddannelsesgrupper havde højere ledighed end den samlede ledighed i arbejdsstyrken.

Figur 5.1.2 Ledighedsprocenter sorteret efter størrelse og fordelt på uddannelseshovedgruppe i 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

5.2 Arbejdsstyrken - beskæftigede og ledige opgjort på alder

I dette afsnit opdeles arbejdsstyrken på 10-års-aldersgrupper inddelt efter, om hvorvidt personerne befandt sig i arbejdsstyrken som: beskæftiget eller ledig fra 1997 til 2002. I tabel 5.2.1 og tabel 5.2.2 opgøres hhv. det absolutte antal af beskæftigede og ledige, og den procentuelle fordeling af disse opgjort på 10-års aldersgrupper. De 15-19-årige opgøres i sin egen aldersgruppe.

I 2002 var de 20-29-åriges beskæftigelsesgrad lavest af alle (90,8%). Ledigheden på 9,2% svarer til ca. 42.700 personer. Det var en højere ledighed, end den ledighed man kan se for fx de 50-59-årige med 6,5% (ca. 41.100 personer), hvilket skyldes, at denne gruppe indeholder mange nyuddannede.

I 2002 havde de 40-49-årige en beskæftigelsesgrad på 94,6%, svarende til ca. 630.500 personer i beskæftigelse og ca. 36.600 ledige (5,4%).

Tabel 5.2.1 Antallet af beskæftigede og ledige fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
15-19-årige            
Beskæftiget 56.701 54.719 51.957 47.980 47.500 48.517
Ledig 4.419 4.118 3.771 3.485 3.302 4.104
20-29-årige            
Beskæftiget 493.805 490.892 479.313 466.858 447.669 421.861
Ledig 51.050 42.851 40.444 39.766 36.700 42.701
30-39-årige            
Beskæftiget 664.256 677.506 679.264 681.176 682.994 670.837
Ledig 54.571 46.343 46.709 45.588 43.131 50.539
40-49-årige            
Beskæftiget 622.966 625.264 624.961 628.744 634.362 630.536
Ledig 37.980 32.711 33.408 32.620 30.076 36.255
50-59-årige            
Beskæftiget 512.762 540.381 560.778 575.511 589.703 589.147
Ledig 38.784 34.921 35.979 38.387 36.708 41.149
60-69-årige            
Beskæftiget 110.423 113.842 114.481 120.719 128.671 140.527
Ledig 8.023 4.839 4.630 5.145 5.141 5.261

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 5.2.2 Den procentuelle fordeling af beskæftigede og ledige fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002. Hver aldersgruppe udgør 100%.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
15-19-årige            
Beskæftiget 92,8 93,0 93,2 93,2 93,5 92,2
Ledig 7,2 7,0 6,8 6,8 6,5 7,8
20-29-årige            
Beskæftiget 90,6 92,0 92,2 92,2 92,4 90,8
Ledig 9,4 8,0 7,8 7,9 7,6 9,2
30-39-årige            
Beskæftiget 92,4 93,6 93,6 93,7 94,1 93,0
Ledig 7,6 6,4 6,4 6,3 5,9 7,0
40-49-årige            
Beskæftiget 94,3 95,0 94,9 95,1 95,5 94,6
Ledig 5,8 5,0 5,1 4,9 4,5 5,4
50-59-årige            
Beskæftiget 93,0 93,9 94,0 93,8 94,1 93,5
Ledig 7,0 6,1 6,0 6,3 5,9 6,5
60-69-årige            
Beskæftiget 93,2 95,9 96,1 95,9 96,2 96,4
Ledig 6,8 4,1 3,9 4,1 3,8 3,6

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 5.2.3 opgøres arbejdsstyrken på beskæftigelsesgrader og ledighedsprocenter fordelt på uddannelseshovedgrupper på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002. De 15-19-årige opgøres i sin egen aldersgruppe.

Som tidligere nævnt, havde de 60-69-årige under ét den højeste samlede beskæftigelsesgrad (96,4%). En undtagelse var dog personer med en gymnasial uddannelse, her var beskæftigelsesfrekvensen højest for de 15-19-årige (96,9%).

For personer med en almengymnasial uddannelse var ledigheden i 2002 højest for gruppen af 30-39-årige (9,7%), mens den højeste ledighed for erhvervsgymnasialt uddannede findes i gruppen af 50-59-årige (7,4%).

For den store gruppe af personer med en erhvervsfaglig uddannelse var ledigheden højst for de 50-59-årige, med 6,4%. Dette var dog ikke billedet i 1997, hvor ledigheden var højst for den yngste aldersgruppe (9,1%).

Af de personer, som havde fuldført en kort videregående uddannelse (fx akademi- og markedsøkonomer, korte it-uddannelser mv.), var det de 20-29-årige, som var hårdest ramt af ledighed. Hele 9,0% var ledige i 2002.

De mellemlange videregående uddannede, hvor fx sygeplejersker, pædagoger og folkeskolelærere indgår, havde generelt ikke de store tendenser til ledighed. De laveste beskæftigelsesgrader ses for de 20-29-årige og de 50-59-årige. Ledigheden var for begges vedkommende 3,4%, hvilket dog er langt under ledigheden for den samlede arbejdsstyrke.

Af 2002-ledigheden for bacheloruddannede ses, at der var størst ledighed blandt de yngste aldersgrupper. Ledigheden for de 20-29-årige lå på 7,6%, og for de 30-39-årige 6,3%.

Også for de kandidatuddannede var ledigheden størst for de unge i aldersgruppe 20-29 år (10,5%), hvor fx ledigheden for de 50-59-årige kun lå på 3,6%.

Som tidligere nævnt var personer med uoplyst uddannelsesbaggrund den gruppe, der samlet havde den højeste ledighed. I 2002 var ledigheden markant høj for de 30-39-årige med 22,5%, efterfulgt af de 15-19-årige med en ledighed på 19,4%.

Tabel 5.2.3 Den procentuelle fordeling af personer i beskæftigelse og ledige fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002. (Arbejdsstyrken = 100,0%).

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Beskæftigede:              
Alle uddannelser 15-19-årige 92,8 93,0 93,2 93,2 93,5 92,2
  20-29-årige 90,6 92,0 92,2 92,2 92,4 90,8
  30-39-årige 92,4 93,6 93,6 93,7 94,1 93,0
  40-49-årige 94,3 95,0 94,9 95,1 95,5 94,6
  50-59-årige 93,0 93,9 94,0 93,8 94,1 93,5
  60-69-årige 93,2 95,9 96,1 95,9 96,2 96,4
Ledige:              
Alle uddannelser 15-19-årige 7,2 7,0 6,8 6,8 6,5 7,8
  20-29-årige 9,4 8,0 7,8 7,9 7,6 9,2
  30-39-årige 7,6 6,4 6,4 6,3 5,9 7,0
  40-49-årige 5,8 5,0 5,1 4,9 4,5 5,4
  50-59-årige 7,0 6,1 6,0 6,3 5,9 6,5
  60-69-årige 6,8 4,1 3,9 4,1 3,8 3,6
Beskæftigede:              
Grundskole, 8.-10. klasse 15-19-årige 92,5 92,5 92,8 93,2 93,0 91,7
  20-29-årige 84,0 84,9 85,2 85,1 84,9 82,0
  30-39-årige 86,5 87,8 87,4 87,8 88,0 85,8
  40-49-årige 91,2 92,2 92,0 92,3 92,7 91,4
  50-59-årige 91,1 92,1 92,1 91,6 91,9 90,9
  60-69-årige 93,2 95,9 96,1 95,9 96,1 96,4
Ledige:              
Grundskole, 8.-10. klasse 15-19-årige 7,5 7,5 7,2 6,8 7,0 8,3
  20-29-årige 16,0 15,1 14,8 14,9 15,1 18,0
  30-39-årige 13,5 12,2 12,6 12,2 12,1 14,2
  40-49-årige 8,8 7,8 8,1 7,8 7,3 8,6
  50-59-årige 8,9 7,9 8,0 8,4 8,1 9,1
  60-69-årige 6,8 4,1 3,9 4,1 3,9 3,6
Beskæftigede:              
Almengymnasiale udd. 15-19-årige 94,1 95,3 95,9 96,9 97,0 96,9
  20-29-årige 91,9 93,4 94,3 95,0 95,2 94,5
  30-39-årige 89,7 91,5 92,0 92,1 91,7 90,3
  40-49-årige 91,2 92,8 93,0 93,3 93,7 92,4
  50-59-årige 92,2 92,7 92,8 92,8 93,4 92,5
  60-69-årige 92,2 95,6 95,7 94,9 96,4 96,1
Ledige:              
Almengymnasiale udd. 15-19-årige 5,9 4,7 4,1 3,1 3,0 3,1
  20-29-årige 8,1 6,6 5,7 5,1 4,8 5,5
  30-39-årige 10,3 8,6 8,0 7,9 8,3 9,7
  40-49-årige 8,8 7,2 7,0 6,7 6,3 7,6
  50-59-årige 7,8 7,3 7,2 7,2 6,6 7,5
  60-69-årige 7,8 4,4 4,3 5,1 3,6 3,9
               
Beskæftigede:              
Erhvervsgymnasiale udd. 15-19-årige 97,6 97,6 97,6 96,9 97,5 97,5
  20-29-årige 95,6 96,7 96,8 97,2 97,3 96,8
  30-39-årige 94,4 95,9 96,2 96,2 96,5 95,9
  40-49-årige 94,1 95,4 95,8 96,1 96,5 95,7
  50-59-årige 92,3 93,7 93,7 93,8 93,4 92,6
  60-69-årige 93,4 96,3 96,7 96,1 95,1 95,9
Ledige:              
Erhvervsgymnasiale udd. 15-19-årige 2,4 2,4 2,4 3,1 2,5 2,5
  20-29-årige 4,4 3,3 3,2 2,8 2,7 3,2
  30-39-årige 5,6 4,1 3,8 3,8 3,5 4,1
  40-49-årige 5,9 4,6 4,2 3,9 3,5 4,3
  50-59-årige 7,7 6,3 6,3 6,2 6,6 7,4
  60-69-årige 6,6 3,7 3,3 3,9 4,9 4,1
Beskæftigede:              
Erhvervsfag. hovedforløb 15-19-årige 90,9 93,3 92,6 93,9 94,7 94,9
  20-29-årige 93,5 94,8 94,9 95,1 95,0 94,1
  30-39-årige 94,5 95,5 95,4 95,6 95,7 94,9
  40-49-årige 95,1 95,9 95,9 96,2 96,4 95,7
  50-59-årige 92,8 94,0 94,0 93,9 94,2 93,7
  60-69-årige 91,7 95,2 95,5 95,3 95,5 95,9
Ledige:              
Erhvervsfag. hovedforløb 15-19-årige 9,1 6,7 7,4 6,1 5,4 5,1
  20-29-årige 6,5 5,2 5,1 4,9 5,0 5,9
  30-39-årige 5,5 4,5 4,6 4,4 4,3 5,1
  40-49-årige 4,9 4,1 4,2 3,8 3,6 4,3
  50-59-årige 7,2 6,0 6,0 6,1 5,8 6,4
  60-69-årige 8,3 4,8 4,5 4,7 4,5 4,1
Beskæftigede:              
Korte videregående udd. 15-19-årige . . . . . .
  20-29-årige 93,4 95,2 95,5 95,4 94,5 91,0
  30-39-årige 94,0 95,3 95,3 95,6 95,5 94,6
  40-49-årige 94,7 95,6 95,7 95,7 96,1 95,1
  50-59-årige 93,7 94,7 94,6 94,3 94,8 94,0
  60-69-årige 92,1 95,6 95,7 95,4 96,4 95,9
Ledige:              
Korte videregående udd. 15-19-årige . . . . . .
  20-29-årige 6,6 4,8 4,5 4,6 5,5 9,0
  30-39-årige 6,0 4,8 4,7 4,5 4,5 5,4
  40-49-årige 5,3 4,4 4,3 4,3 3,9 4,9
  50-59-årige 6,3 5,3 5,4 5,7 5,2 6,0
  60-69-årige 7,9 4,4 4,3 4,6 3,6 4,1
Beskæftigede:              
Mellemlange vid. udd. 15-19-årige . . . . . .
  20-29-årige 95,8 97,1 97,1 97,2 97,2 96,6
  30-39-årige 97,1 97,6 97,5 97,6 97,6 97,0
  40-49-årige 97,6 97,9 97,8 97,8 98,0 97,4
  50-59-årige 96,9 97,2 97,1 97,0 97,1 96,6
  60-69-årige 96,5 97,7 97,5 97,3 97,3 97,4
Ledige:              
Mellemlange vid. udd. 15-19-årige . . . . . .
  20-29-årige 4,2 2,9 2,9 2,8 2,8 3,4
  30-39-årige 3,0 2,4 2,6 2,4 2,4 3,0
  40-49-årige 2,4 2,1 2,2 2,2 2,0 2,6
  50-59-årige 3,2 2,8 2,9 3,0 2,9 3,4
  60-69-årige 3,5 2,3 2,6 2,7 2,7 2,6
Beskæftigede:              
Bacheloruddannelser 15-19-årige . . . . . .
  20-29-årige 90,7 93,6 94,3 93,9 93,7 92,4
  30-39-årige 92,2 94,2 94,4 95,0 94,7 93,7
  40-49-årige 95,1 95,8 95,9 95,4 95,7 94,4
  50-59-årige 94,0 94,6 95,0 94,9 95,9 95,3
  60-69-årige 93,9 97,2 96,5 97,3 96,1 97,5
Ledige:              
Bacheloruddannelser 15-19-årige . . . . . .
  20-29-årige 9,3 6,4 5,7 6,1 6,3 7,6
  30-39-årige 7,8 5,8 5,6 5,0 5,3 6,3
  40-49-årige 5,0 4,2 4,1 4,6 4,3 5,6
  50-59-årige 6,1 5,4 5,0 5,1 4,1 4,7
  60-69-årige 6,1 2,8 3,5 2,8 3,9 2,6
Beskæftigede:              
Kandidatuddannelser 15-19-årige . . . . . .
  20-29-årige 90,8 92,9 93,1 93,3 92,5 89,5
  30-39-årige 94,5 95,4 95,6 95,9 95,9 94,7
  40-49-årige 96,2 96,7 96,7 96,8 97,2 96,2
  50-59-årige 96,6 96,8 96,7 96,6 96,9 96,4
  60-69-årige 97,6 98,6 98,3 98,5 98,6 98,4
Ledige:              
Kandidatuddannelser 15-19-årige . . . . . .
  20-29-årige 9,2 7,2 6,9 6,7 7,5 10,5
  30-39-årige 5,5 4,6 4,4 4,1 4,1 5,3
  40-49-årige 3,8 3,4 3,3 3,3 2,9 3,9
  50-59-årige 3,4 3,2 3,3 3,4 3,1 3,6
  60-69-årige 2,4 1,4 1,7 1,6 1,4 1,6
Beskæftigede:              
Ph.d., m.v. 15-19-årige . . . . . .
  20-29-årige 96,9 98,1 97,8 98,0 97,4 95,1
  30-39-årige 97,9 98,9 98,6 98,7 98,7 97,8
  40-49-årige 98,8 98,3 98,6 99,1 99,0 98,8
  50-59-årige 97,5 97,4 97,6 97,4 97,9 97,4
  60-69-årige 100,0 98,5 98,9 98,3 97,9 98,9
Ledige:              
Ph.d., m.v. 15-19-årige . . . . . .
  20-29-årige 3,1 1,9 2,2 2,0 2,6 4,9
  30-39-årige 2,1 1,1 1,4 1,3 1,3 2,2
  40-49-årige 1,2 1,7 1,4   1,1 1,2
  50-59-årige 2,5 2,6 2,4 2,7 2,1 2,6
  60-69-årige 0,0 1,5 1,1 1,7 2,1 1,1
Beskæftigede:              
Uoplyst uddannelse 15-19-årige 88,2 88,9 87,7 74,5 86,2 80,6
  20-29-årige 77,0 78,5 80,0 72,8 85,8 83,2
  30-39-årige 76,1 77,1 76,9 71,1 80,3 77,6
  40-49-årige 82,8 84,0 82,7 79,3 85,2 81,8
  50-59-årige 87,9 89,7 89,8 86,9 89,3 86,9
  60-69-årige 84,6 88,4 90,5 90,1 92,3 92,7
Ledige:              
Uoplyst uddannelse 15-19-årige 11,8 11,1 12,3 25,5 13,8 19,4
  20-29-årige 23,0 21,5 20,0 27,2 14,2 16,8
  30-39-årige 23,9 22,9 23,1 29,0 19,7 22,5
  40-49-årige 17,2 16,0 17,3 20,7 14,8 18,2
  50-59-årige 12,1 10,3 10,2 13,1 10,7 13,1
  60-69-årige 15,4 11,6 9,5 9,9 7,7 7,3

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

5.3 Arbejdsstyrken fordelt på ledighed – aktiverede og ikke aktiverede

I dette afsnit opgøres ledigheden på uddannelser og hvorvidt de ledige indgik i et aktiveringsforløb eller ikke. Oplysningerne er målt i uge 48.

Ønskes en lavere detaljeringsgrad af ledighedsprocenterne fordelt på uddannelsesundergrupper henvises til bilag 3 tabel 3. Enkelte steder vil der blive refereret til resultaterne fra bilaget.

Som tidligere vist, var der stor forskel i ledighedens størrelse indenfor de forskellige uddannelsesgrupper. Derfor opgøres antallet af ledige fra 1997 til 2002 i tabel 5.3.1 på et mere detaljeret niveau. Ledigheden opgøres for ledige, som indgik i et aktiveringsforløb og ledige, som ikke indgik i et aktiveringsforløb. I figur 3.5.1 opgøres ledighedsformerne procentuelt i perioden.

Udviklingen går i retning af, at en større og større andel af de ledige indgik i et aktiveringsforløb. Det ses tydeligt af figuren og af den samlede fordeling på landstotaler. Overordnet ses, at det typisk var de lavest uddannede, der blev aktiverede.

Af det samlede antal af ledige i 2002 på ca. 180.000 personer, var ca. 121.400 personer ikke aktiverede (67,4%). Ca. 58.600 personer indgik således i et aktiveringsforløb (32,6%). Sammenlignes denne fordeling med 1997 ses, at 86,7% ikke var i aktivering, og at 13,3% indgik i et aktiveringsforløb.

Der var ca. 8.100 ledige personer med en uoplyst uddannelsesbaggrund i 2002, af disse var 55,6% i gang med et aktiveringsforløb. I 1997 var tallet kun 19,4%. Således var det den gruppe, hvor de ledige hyppigst blev aktiveret.

Den næsthyppigst aktiverede gruppe var de almengymnasialt uddannede (antal ledige ca. 9.200 personer), heraf blev 41,1% aktiverede i 2002, mod 19,1% i 1997.

Den tredje største gruppe af aktiverede var personer, der alene havde en grundskoleuddannelse, her var ca. 75.900 ledige i 2002, heraf blev 40,0% aktiverede. I 1997 udgjorde de aktiverede kun 18,2% af de ledige.

Af de ca. 1.800 ledige bachelorer i 2002 blev kun 16,3% aktiverede. Det var således den uddannelsesgruppe, der havde den laveste aktiveringsandel. I 1997 var tallet for aktivering kun 3,6%.

For den helt store gruppe af erhvervsfagligt uddannelse var ca. 56.400 ledige i 2002, ledige i aktivering udgjorde 22,3%, mod kun 7,3% i 1997.

Tabel 5.3.1 Antallet af ledige fordelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe opgjort for ledige i arbejdsstyrken med eller uden aktivering fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle udd. Ledig - ikke aktiveret 168.959 132.160 117.666 118.503 110.488 121.389
  Ledig i aktivering 25.868 33.623 47.275 46.488 44.570 58.620
  Ledige i alt 194.827 165.783 164.941 164.991 155.058 180.009
Grundskole Ledig - ikke aktiveret 69.845 56.165 48.459 47.958 44.126 45.542
8.-10. klasse Ledig i aktivering 15.506 18.846 25.050 22.749 23.293 30.374
  Ledige i alt 85.351 75.011 73.509 70.707 67.419 75.916
Almengym. udd. Ledig - ikke aktiveret 9.460 7.248 5.884 5.614 5.027 5.447
  Ledig i aktivering 2.228 2.548 3.077 2.690 3.100 3.801
  Ledige i alt 11.688 9.796 8.961 8.304 8.127 9.248
Erhvervsgymn. Ledig - ikke aktiveret 2.691 1.888 1.662 1.593 1.516 1.736
udd. Ledig i aktivering 382 481 608 507 480 621
  Ledige i alt 3.073 2.369 2.270 2.100 1.996 2.357
Erhvervsfag. Ledig - ikke aktiveret 57.907 44.690 40.888 41.808 39.819 43.814
hovedforløb Ledig i aktivering 4.582 6.730 11.036 9.047 9.728 12.567
  Ledige i alt 62.489 51.420 51.924 50.855 49.547 56.381
Korte videre- Ledig - ikke aktiveret 5.974 4.454 4.045 4.387 4.175 5.384
gående udd. Ledig i aktivering 483 809 1.212 1.072 1.293 1.793
  Ledige i alt 6.457 5.263 5.257 5.459 5.468 7.177
Mellemlange Ledig - ikke aktiveret 9.006 7.075 6.999 7.284 6.791 8.233
videreg. udd. Ledig i aktivering 738 1.155 1.833 1.721 2.202 2.758
  Ledige i alt 9.744 8.230 8.832 9.005 8.993 10.991
Bachelorudd. Ledig - ikke aktiveret 1.724 1.228 1.135 1.212 1.257 1.528
  Ledig i aktivering 65 159 216 192 240 298
  Ledige i alt 1.789 1.387 1.351 1.404 1.497 1.826
Kandidatudd. Ledig - ikke aktiveret 6.033 4.704 4.591 4.501 4.311 5.924
  Ledig i aktivering 388 927 1.133 1.216 1.455 1.855
  Ledige i alt 6.421 5.631 5.724 5.717 5.766 7.779
Ph.d., m.v. Ledig - ikke aktiveret 114 93 108 113 106 171
  Ledig i aktivering . . . . . .
  Ledige i alt 114 93 108 113 106 171
Uoplyst udd. Ledig - ikke aktiveret 6.205 4.615 3.895 4.033 3.360 3.610
  Ledig i aktivering 1.492 1.953 3.097 7.287 2.756 4.528
  Ledige i alt 7.697 6.568 6.992 11.320 6.116 8.138

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Figur 5.3.1 Den procentuelle fordeling af alle ledige personer i aktivering og uden for aktivering fra 1997 til 2002.

Figur 5.3.1 Den procentuelle fordeling af alle ledige personer i aktivering og uden for aktivering fra 1997 til 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 5.3.2 opdeles ledighedsprocenten på: ledige i aktivering og ledige der ikke var aktiverede på uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

Samlet var 6,7% ledige i 2002, heraf hver tredje i aktivering.

Over halvdelen af de 17,3% ledige personer, som havde en uoplyst uddannelsesbaggrund i 2002, var i aktivering (9,6%). I 1997 var det kun 3,6% af ledigheden på 18,7%.

11,2% med alene en grundskolebaggrund var ledige i 2002, heraf blev 4,5% aktiverede.

Den store gruppe af erhvervsfagligt uddannede havde i 2002 en ledighed på 5,3%, heraf var hovedparten (4,1%) ikke aktiverede. Af bilagstabel 3 fremgår det, at de erhvervsfaglige jordbrugsuddannelser havde en ledighed på 8,0% i 2002.

For de videregående uddannelser ses ikke så hyppigt aktivering, dog var aktivering også i vækst for disse uddannelser.

Tabel 5.3.2 Den procentuelle fordeling af ledige fordelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe for ledige i arbejdsstyrken for aktiverede og ikke aktiverede fra 1997 til 2002. (Arbejdsstyrken = 100,0% og ledighedsprocenterne er beregnet for hver uddannelseshovedgruppe).

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Ledig - ikke aktiveret 6,4 5,0 4,4 4,4 4,1 4,5
  Ledig i aktivering 1,0 1,3 1,8 1,7 1,7 2,2
  Ledige i alt 7,3 6,2 6,2 6,1 5,8 6,7
Grundskole, 8.-10. klasse Ledig - ikke aktiveret 9,0 7,4 6,6 6,7 6,3 6,7
  Ledig i aktivering 2,0 2,5 3,4 3,2 3,3 4,5
  Ledige i alt 11,0 9,9 10,0 9,9 9,6 11,2
Almengymnasiale udd. Ledig - ikke aktiveret 7,0 5,2 4,3 4,1 3,7 4,1
  Ledig i aktivering 1,6 1,8 2,2 2,0 2,3 2,9
  Ledige i alt 8,6 7,1 6,5 6,1 6,0 7,0
Erhvervsgymn. udd. Ledig - ikke aktiveret 4,3 3,0 2,6 2,6 2,5 2,8
  Ledig i aktivering 0,6 0,8 1,0 0,8 0,8 1,0
  Ledige i alt 4,9 3,7 3,6 3,4 3,2 3,8
Erhvervsf. hovedforløb Ledig - ikke aktiveret 5,6 4,3 3,9 3,9 3,7 4,1
  Ledig i aktivering 0,4 0,6 1,0 0,9 0,9 1,2
  Ledige i alt 6,0 4,9 4,9 4,8 4,6 5,3
Korte videregående udd. Ledig - ikke aktiveret 5,6 4,0 3,6 3,8 3,5 4,4
  Ledig i aktivering 0,5 0,7 1,1 0,9 1,1 1,5
  Ledige i alt 6,0 4,8 4,7 4,7 4,6 5,9
Mellemlange vid. udd. Ledig - ikke aktiveret 2,7 2,1 2,0 2,1 1,9 2,2
  Ledig i aktivering 0,2 0,3 0,5 0,5 0,6 0,8
  Ledige i alt 3,0 2,4 2,6 2,6 2,5 3,0
Bacheloruddannelser Ledig - ikke aktiveret 7,3 5,0 4,4 4,5 4,4 5,2
  Ledig i aktivering 0,3 0,7 0,8 0,7 0,8 1,0
  Ledige i alt 7,6 5,6 5,3 5,2 5,2 6,2
Kandidatuddannelser Ledig - ikke aktiveret 4,5 3,4 3,2 3,0 2,8 3,6
  Ledig i aktivering 0,3 0,7 0,8 0,8 0,9 1,1
  Ledige i alt 4,8 4,0 3,9 3,8 3,7 4,8
Ph.d., m.v. Ledig - ikke aktiveret 1,9 1,3 1,4 1,3 1,2 1,7
  Ledig i aktivering 0,0 0,3 0,2 0,1 0,2 0,3
  Ledige i alt 1,9 1,6 1,6 1,4 1,4 2,0
Uoplyst uddannelse Ledig - ikke aktiveret 15,1 11,8 9,5 8,0 7,9 7,7
  Ledig i aktivering 3,6 5,0 7,5 14,5 6,5 9,6
  Ledige i alt 18,7 16,9 17,0 22,5 14,5 17,3

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I figurerne 5.3.1, 5.3.2 og 5.3.3 præsenteres ledighedsprocenten fra 1997 til 2002 grafisk for personer i aktivering og personer, som ikke var aktiverede.

De tidligere nævnte udviklingstendenser fremgår tydeligt af disse figurer. Det ses fx, at tendensen til aktivering vandt frem i perioden.

Figur 5.3.1 Den samlede ledighedsprocent af arbejdsstyrken opgjort på aktiverede og ikke aktiverede fra 1997 til 2002 (alle).

Figur 5.3.1 Den samlede ledighedsprocent af arbejdsstyrken opgjort på aktiverede og ikke aktiverede fra 1997 til 2002 (alle).

Se note under figur 5.3.3.

Figur 5.3.2 Den samlede ledighedsprocent for personer som, ikke var aktiverede fordelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

Figur 5.3.2 Den samlede ledighedsprocent for personer som, ikke var aktiverede fordelt på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

Se note under figur 5.3.3.

Figur 5.3.3 Den samlede ledighedsprocent for personer i aktivering opgjort på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

Figur 5.3.3 Den samlede ledighedsprocent for personer i aktivering opgjort på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

5.4 Ledige fordelt på alder - aktiverede og ikke aktiverede

I dette afsnit fordeles ledigheden på hhv. aktiverede og ikke aktiverede på 10-års-aldersintervaller. I nederste del af tabellerne fremvises den samlede ledighed for arbejdsstyrken. De 15-19-årige opgøres separat.

Af tabel 5.4.1 fremgår det, at af de i alt 6,7% ledige i 2002, og 4,5% ikke var aktiveret. I 1997 var det hhv. 7,3% og 6,4%.

1,2% af de ledige, som ikke var aktiverede, var i aldersgruppen 30-39 år. Samme tal ses også for de 50-59-årige.

Tabel 5.4.1 Den procentvise fordeling af ledige der ikke var aktiverede fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002 (alle uddannelser).

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Ikke aktiverede 6,4 5,0 4,4 4,4 4,1 4,5
  15-19-årige 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  20-29-årige 1,6 1,2 1,0 1,0 0,9 1,0
  30-39-årige 1,8 1,4 1,3 1,2 1,1 1,2
  40-49-årige 1,3 1,0 0,9 0,9 0,8 0,9
  50-59-årige 1,4 1,2 1,0 1,2 1,1 1,2
  60-69-årige 0,3 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  Ledige i alt 7,3 6,2 6,2 6,1 5,8 6,7

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Af tabel 5.4.2 fremgår det at, 2,2% indgik i et aktiveringsforløb i 2002. Af den årsag er der naturligvis tale om små procentandele, når de aktiverede fordeles på alder. Aktiveringen var størst for de 30-39-årige med 0,7%, efterfulgt af de 20-29-årige med 0,6%.

De 60-69-årige ledige var naturligt ikke målgruppen for aktivering, og derfor blev ingen herfra aktiveret.

Tabel 5.4.2 Den procentvise fordeling af ledige der var aktiverede fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002 (alle uddannelser).

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Akiverede 1,0 1,3 1,8 1,7 1,7 2,2
  15-19-årige 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  20-29-årige 0,4 0,4 0,5 0,5 0,5 0,6
  30-39-årige 0,3 0,4 0,5 0,5 0,5 0,7
  40-49-årige 0,2 0,3 0,4 0,4 0,3 0,5
  50-59-årige 0,1 0,2 0,4 0,3 0,3 0,3
  60-69-årige 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Ledige i alt 7,3 6,2 6,2 6,1 5,8 6,7

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

5.5 Ledige fordelt på køn - ledighed for aktiverede og ikke aktiverede

Kvinderne havde overordnet højere ledighed end mændene og ledige kvinder blev oftere aktiveret end ledige mænd.

I tabel 5.5.1 vises tal for beskæftigelses- og ledighedsprocent samt antallet af beskæftigede og ledige fra 1997 til 2002.

Af de 2,2% ledige, der i 2002 var i et aktiveringsforløb, var flest kvinder. I hele perioden var det kvinderne, der hyppigst blev aktiveret.

I 2002 var 34,3% af de ledige kvinder i et aktiveringsforløb, hvor det var 30,3% af de ledige mænd. I 1997 udgjorde tallene hhv. 14,6% og 12,1%.

Selvom mændenes og kvindernes ledighedsprocenter i arbejdsstyrken nærmede sig hinanden mod slutningen af perioden, var der fortsat flest kvinder under aktivering.

Tabel 5.5.1 Den procentuelle fordeling af arbejdsstyrken fordelt på beskæftigelse og ledighed opgjort på køn fra 1997 til 2002 (arbejdsstyrken = 100,0%). Nederst opgøres det absolutte antal.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
I alt:            
Beskæftiget 92,7 93,8 93,8 93,9 94,2 93,3
Ledig i alt 7,3 6,2 6,2 6,1 5,8 6,7
Ledig, ikke aktiveret 6,4 5,0 4,4 4,4 4,1 4,5
Ledig i aktivering 1,0 1,3 1,8 1,7 1,7 2,2
Mænd:            
Beskæftiget 50,4 50,8 50,6 50,4 50,4 49,9
Ledig i alt 3,3 2,9 2,9 2,9 2,7 3,3
Ledig, ikke aktiveret 2,9 2,3 2,2 2,1 2,0 2,3
Ledig i aktivering 0,4 0,5 0,7 0,8 0,7 1,0
Kvinder:            
Beskæftiget 42,2 43,0 43,3 43,4 43,8 43,4
Ledig i alt 4,1 3,3 3,3 3,3 3,0 3,5
Ledig, ikke aktiveret 3,5 2,6 2,2 2,3 2,1 2,3
Ledig i aktivering 0,6 0,7 1,0 1,0 0,9 1,2
I alt: Antal
Beskæftiget 2.460.913 2.502.604 2.510.754 2.520.988 2.530.899 2.501.425
Ledig 194.827 165.783 164.941 164.991 155.058 180.009
Mænd:            
Beskæftiget 1.339.130 1.354.507 1.352.900 1.354.563 1.354.820 1.336.830
Ledig 87.356 76.560 77.389 76.854 73.481 87.327
Kvinder:            
Beskæftiget 1.121.783 1.148.097 1.157.854 1.166.425 1.176.079 1.164.595
Ledig 107.471 89.223 87.552 88.137 81.577 92.682

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 5.5.2 og tabel 5.5.3 opgøres den procentuelle fordeling af arbejdsstyrken af hhv. mænd og kvinder fordelt på beskæftigede og ledige efter højeste fuldførte uddannelse fra 1997 til 2002. De ledige opgøres på: ledige som var aktiverede og ledige som ikke var aktiverede.

For gruppen af personer med en uoplyst uddannelsesbaggrund ses, at mændenes ledighed udgjorde 14,6% i 2002, heraf blev halvdelen aktiveret. Anderledes så det ud for kvinderne, hvor ledigheden for det første var langt højere (21,5%), og over halvdelen af disse indgik i et aktiveringsforløb. Det svarer til, at hele 61,9% af de ledige kvinder med en uoplyst uddannelsesbaggrund blev aktiveret. Der var således pæn forskel i kønnenes aktiveringsgrad for disse personer.

Mænd, med alene en grundskolebaggrund, havde en beskæftigelsesgrad på 90,5% i 2002 mod kvindernes 86,8%. Af de 13,2% ledige kvinder var hele 42,4% i aktivering, mod mændenes 37,2%

Som tidligere nævnt, var de mellemlange videregående uddannelser præget af mange kvindeuddannelser, overordnet med lav ledighed. På dette område var mændenes ledighed dog højere end kvindernes ledighed. I 2002 udgjorde ledigheden 3,6% mod kvindernes 2,6%. Til trods for dette, var andelen af de ledige kvinder i aktivering også her højere. I 2002 udgjorde kvinder på aktivering 26,9% af de ledige kvinder, hvor tallet var 25,0% for mændene.

Tabel 5.5.2 Den procentuelle fordeling af arbejdsstyrken fordelt på beskæftigelse og ledighed opgjort på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe og mænd fra 1997 til 2002 (arbejdsstyrken for mænd = 100,0%).

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Beskæftiget 93,9 94,7 94,6 94,6 94,9 93,9
  Ledig ej aktiveret 5,4 4,4 4,0 4,0 3,8 4,3
  Ledig i aktivering 0,8 1,0 1,4 1,4 1,4 1,9
Grundskole, 8.-10. klasse Beskæftiget 91,2 91,9 91,8 92,0 91,9 90,5
  Ledig ej aktiveret 7,3 6,3 5,7 5,7 5,5 5,9
  Ledig i aktivering 1,5 1,8 2,5 2,4 2,6 3,5
Almengymnasiale udd. Beskæftiget 92,1 93,3 94,0 94,2 94,2 93,3
  Ledig ej aktiveret 6,7 5,1 4,1 4,0 3,7 4,1
  Ledig i aktivering 1,2 1,6 1,9 1,8 2,1 2,6
Erhvervsgymnasiale udd. Beskæftiget 95,8 96,8 96,8 97,0 97,2 96,5
  Ledig ej aktiveret 3,7 2,6 2,4 2,3 2,1 2,6
  Ledig i aktivering 0,5 0,7 0,8 0,7 0,7 0,9
Erhvervsfagl ig hovedforløb Beskæftiget 95,2 95,9 95,7 95,9 95,9 95,2
  Ledig ej aktiveret 4,4 3,6 3,5 3,5 3,3 3,8
  Ledig i aktivering 0,4 0,5 0,8 0,7 0,8 1,0
Korte videregående udd. Beskæftiget 95,0 96,0 95,9 95,8 95,9 94,5
  Ledig ej aktiveret 4,5 3,3 3,1 3,3 3,1 4,1
  Ledig i aktivering 0,5 0,7 1,0 0,8 1,0 1,4
Mellemlange videreg. udd. Beskæftiget 96,4 97,1 96,9 97,0 97,1 96,4
  Ledig ej aktiveret 3,3 2,5 2,4 2,4 2,2 2,7
  Ledig i aktivering 0,3 0,4 0,7 0,6 0,7 0,9
Bacheloruddannelser Beskæftiget 93,6 95,0 95,2 95,5 95,5 94,2
  Ledig ej aktiveret 6,1 4,3 4,0 3,9 3,7 4,8
  Ledig i aktivering 0,3 0,7 0,8 0,6 0,8 0,9
Kandidatuddannelser Beskæftiget 96,0 96,7 96,7 96,8 96,9 95,8
  Ledig ej aktiveret 3,7 2,8 2,6 2,5 2,3 3,2
  Ledig i aktivering 0,3 0,6 0,7 0,7 0,8 1,0
Ph.d., m.v. Beskæftiget 98,6 98,8 98,7 98,9 98,9 98,3
  Ledig ej aktiveret 1,4 1,1 1,2 1,0 0,9 1,5
  Ledig i aktivering 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2
Uoplyst uddannelse Beskæftiget 83,8 85,7 85,3 80,8 88,1 85,4
  Ledig ej aktiveret 13,3 10,6 8,7 7,4 7,3 7,3
  Ledig i aktivering 2,9 3,8 6,0 11,8 4,6 7,3

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 5.5.3 Den procentuelle fordeling af arbejdsstyrken fordelt på beskæftigelse og ledighed opgjort på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe og kvinder fra 1997 til 2002 (arbejdsstyrken for kvinder = 100,0%).

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Beskæftiget 91,3 92,8 93,0 93,0 93,5 92,6
  Ledig ej aktiveret 7,5 5,7 4,8 4,9 4,5 4,8
  Ledig i aktivering 1,2 1,6 2,2 2,1 2,0 2,6
Grundskole, 8.-10. klasse Beskæftiget 86,5 88,0 88,0 88,0 88,6 86,8
  Ledig ej aktiveret 11,0 8,7 7,6 7,9 7,2 7,6
  Ledig i aktivering 2,6 3,3 4,5 4,1 4,2 5,6
Almengymnasiale udd. Beskæftiget 90,8 92,6 93,1 93,6 93,8 92,8
  Ledig ej aktiveret 7,2 5,4 4,4 4,2 3,7 4,1
  Ledig i aktivering 2,0 2,1 2,5 2,2 2,4 3,1
Erhvervsgymnasiale udd. Beskæftiget 94,5 95,8 96,1 96,3 96,3 95,9
  Ledig ej aktiveret 4,9 3,3 2,9 2,8 2,8 3,0
  Ledig i aktivering 0,7 0,9 1,1 0,9 0,9 1,1
Erhvervsfag. hovedforløb Beskæftiget 92,4 94,1 94,3 94,4 94,7 94,1
  Ledig ej aktiveret 7,1 5,1 4,3 4,6 4,2 4,5
  Ledig i aktivering 0,5 0,8 1,4 1,1 1,1 1,4
Korte videregående udd. Beskæftiget 92,7 94,3 94,6 94,6 94,8 93,8
  Ledig ej aktiveret 6,8 4,9 4,2 4,3 4,1 4,7
  Ledig i aktivering 0,5 0,8 1,2 1,0 1,2 1,5
Mellemlange vid. udd. Beskæftiget 97,5 97,9 97,8 97,7 97,8 97,4
  Ledig ej aktiveret 2,3 1,8 1,8 1,9 1,7 1,9
  Ledig i aktivering 0,2 0,3 0,5 0,4 0,5 0,7
Bacheloruddannelser Beskæftiget 91,5 93,9 94,4 94,3 94,2 93,4
  Ledig ej aktiveret 8,3 5,5 4,7 5,0 4,9 5,5
  Ledig i aktivering 0,2 0,6 0,9 0,8 0,9 1,1
Kandidatuddannelser Beskæftiget 93,8 94,8 95,0 95,2 95,4 94,4
  Ledig ej aktiveret 5,9 4,3 4,1 3,8 3,5 4,3
  Ledig i aktivering 0,4 0,8 0,9 1,0 1,1 1,3
Ph.d., m.v. Beskæftiget 96,6 97,4 97,7 97,8 97,9 97,5
  Ledig ej aktiveret 3,2 2,1 2,0 2,1 1,8 2,2
  Ledig i aktivering 0,1 0,5 0,2 0,1 0,3 0,3
Uoplyst uddannelse Beskæftiget 77,4 79,1 79,3 72,7 81,6 78,5
  Ledig ej aktiveret 17,8 13,9 10,8 8,9 8,9 8,2
  Ledig i aktivering 4,8 7,0 10,0 18,4 9,5 13,3

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.






6. De nyuddannedes beskæftigelse og ledighed

I dette kapitel beregnes de nyuddannedes indplacering på arbejdsmarkedet fordelt efter højeste fuldførte uddannelse på: beskæftigede og ledige opgjort i fem grupperinger efter dimittendalder (antal år fra uddannelsens fuldførelse) og køn. Ledigheden opgøres i to niveauer for: personer som ikke indgik i et aktiveringsforløb, og personer som indgik i et aktiveringsforløb.

Arbejdsstyrken bestående af: beskæftigede og ledige måles i uge 48 og vedrører de 15-69-årige. Gruppen af 15-19-årige opgøres separat.

På grund af Danmarks Statistiks registeromlægning skal udviklingen fra 2001 til 2002 tages med forbehold.

Dimittendalder opgøres efter følgende tidsintervaller;

  • op til 1 år
  • 1 til 2 år
  • 2 til 3 år
  • 3 til 4 år
  • 4 år og derover

I gruppen med dimissionsalder på 4 år og derover indgår de personer med uoplyst uddannelsesbaggrund.

Den samlede uddannelsesfordelte ledighed for giver et klart indtryk af hvilke uddannelser/uddannelsesgrupper, der havde de største problemer med hensyn til at finde beskæftigelse i arbejdsstyrken.

Med mindre der er tale om en egentlig mangelsituation, dvs. en større efterspørgsel på arbejdskraft end udbuddet kan honorere, må det forventes en hvis periode til de nyuddannede har fundet beskæftigelse i samme omfang som deres ældre kollegaer på arbejdsmarkedet. Således er ledigheden generelt højere blandt de nyuddannede end for uddannelsen/uddannelsesgruppen som helhed.

I bilag 3 tabel 4 opgøres ledighedsprocenterne detaljeret på uddannelse og dimittendalder på arbejdsmarkedet fra 1997 til 2002. Procenten er beregnet inden for hver uddannelsesgruppe.

6.1 Beskæftigelse og ledighed fordelt på dimissionsalder

I dette afsnit opgøres det samlede antal beskæftigede og ledige (opdelt på ledige i aktivering og ledige som ikke var aktiverede) i arbejdsstyrken fordelt på dimittendalder og højeste fuldførte uddannelsesgruppe fra 1997 til 2002.

Det vides, at mange nyuddannede oplever ledighed i kortere eller længere perioder efter deres afsluttende uddannelse. Under mindre gunstige konjunkturer vil det oftest være de nyuddannede, som har sværest ved at finde indplacering på arbejdsmarkedet. Selv under højkonjunktur vil en del af de nyuddannede - i kortere eller længere perioder - opleve ledighed.

Arbejdsstyrken er og var markant repræsenteret af personer, som har været færdiguddannede i 4 år og derover. I 2002 udgjorde disse ca. 87% af den danske arbejdsstyrke. I dette tal indgår også personer, hvis uddannelsesbaggrund var uoplyst. Det fremgår af tabel 6.1.1, hvor arbejdsstyrken fordeles på arbejdsmarkedstilknytning og dimissionsalder fra 1997 til 2002. De ledige opdeles tillige på, hvorvidt de var i aktivering eller ej.

I 2002 var 93,3% af arbejdsstyrken i beskæftigelse (ca. 2.501.400 personer), og 6,7% var således ledige (ca. 180.000 personer).

Fra 1997 til 2002 udgjorde de nyuddannede (0-1 år) mellem 2,9% til 3,2% af arbejdsstyrken. Fra 1998 til 2001 ses dog et fald i de nyuddannedes andel af arbejdsstyrken fra 3,2% til 2,9%. Ca. 7.400 nyuddannede var ledige i 2002, det svarer til 0,3% af de ledige i arbejdsstyrken.

3,4% af 2002-arbejdsstyrken havde en dimittendalder på 1 til 2 år. Dette var samme andel, som ses for personer med en dimittendalder på 2 til 3 år. For begge disse gruppers vedkommende ses ikke nogen entydig udvikling i andelene. De ændringer, der viste sig i perioden, var for øvrigt ganske små.

Personer med en dimittendalder, der lå 3 til 4 år tilbage, stod for 3,1% af den samlede arbejdsstyrke i 2002. Også for denne gruppe ses små marginale og ikke entydige ændringer.

Det viser sig, fordi dimissionsaldersgrupperne fra 1 til 2 år, 2 til 3 år og 3 til 4 alle hver især udgjorde en konstant andel af ledige i arbejdsstyrken (0,2% for alle dimissionsaldersgrupperne).

Hele 87,3% af 2002-arbejdsstyrken havde 4 år eller derover bag sig fra dimissionstidspunktet af deres seneste fuldførte uddannelse. Bemærkelsesværdigt er det, at andelen for denne gruppe udgjorde en konstant stigende andel af arbejdsstyrken (86,9% i 1997 til 87,3% i 2002).

Ser man på hvorvidt de ledige indgik i et aktiveringsforløb eller ej, viste det sig naturligt, at de nyuddannede ikke var målgruppen for aktivering. Hvorimod det var den store gruppe med en dimittendalder på 4 år og derover, der blev aktiveret. Denne gruppe havde en ledighed på 5,8% i 2002. 2,0% indgik i et aktiveringsforløb. Fra 1997 til 2002 steg de ledige i aktivering med 1,2 procentpoint.

De øvrige dimissionsgruppers antal i aktivering udgjorde minimale andele af arbejdsstyrken.

Tabel 6.1.1 Det samlede antal af personer i arbejdsstyrken som var beskæftigede eller ledige (ikke aktiverede eller aktiverede) fordelt efter dimissionsalder på arbejdsmarkedet fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle Arbejdsstyrken 2.655.740 2.668.387 2.675.695 2.685.979 2.685.957 2.681.434
  Beskæftiget 2.460.913 2.502.604 2.510.754 2.520.988 2.530.899 2.501.425
  Ledig 194.827 165.783 164.941 164.991 155.058 180.009
  Ledig ej aktiveret 168.959 132.160 117.666 118.503 110.488 121.389
  Ledig i aktivering 25.868 33.623 47.275 46.488 44.570 58.620
0-1 år Arbejdsstyrken 81.092 86.451 79.560 82.164 79.074 78.867
  Beskæftiget 74.332 80.630 74.176 76.560 73.373 71.491
  Ledig 6.760 5.821 5.384 5.604 5.701 7.376
  Ledig ej aktiveret 6.016 4.948 4.557 4.927 5.083 6.537
  Ledig i aktivering 744 873 827 677 618 839
1-2 år Arbejdsstyrken 94.513 93.657 96.934 89.130 93.039 89.733
  Beskæftiget 88.447 88.546 91.621 84.671 88.266 84.109
  Ledig 6.066 5.111 5.313 4.459 4.773 5.624
  Ledig ej aktiveret 5.169 4.182 4.214 3.552 3.682 4.101
  Ledig i aktivering 897 929 1.099 907 1.091 1.523
2-3 år Arbejdsstyrken 89.092 90.581 89.770 92.566 85.818 89.795
  Beskæftiget 82.952 85.428 84.869 87.717 81.411 84.280
  Ledig 6.140 5.153 4.901 4.849 4.407 5.515
  Ledig ej aktiveret 4.993 3.965 3.513 3.500 3.091 3.686
  Ledig i aktivering 1.147 1.188 1.388 1.349 1.316 1.829
3-4 år Arbejdsstyrken 84.079 83.314 87.210 85.875 89.383 82.534
  Beskæftiget 78.197 78.392 82.646 81.465 84.811 77.478
  Ledig 5.882 4.922 4.564 4.410 4.572 5.056
  Ledig ej aktiveret 4.819 3.737 3.143 3.129 3.247 3.238
  Ledig i aktivering 1.063 1.185 1.421 1.281 1.325 1.818
4 år og mere Arbejdsstyrken 2.306.964 2.314.384 2.322.221 2.336.244 2.338.643 2.340.505
  Beskæftiget 2.136.985 2.169.608 2.177.442 2.190.575 2.203.038 2.184.067
  Ledig 169.979 144.776 144.779 145.669 135.605 156.438
  Ledig ej aktiveret 147.962 115.328 102.239 103.395 95.385 103.827
  Ledig i aktivering 22.017 29.448 42.540 42.274 40.220 52.611

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 6.1.2 Den procentuelle fordeling af antallet af personer i arbejdsstyrken som var beskæftigede eller ledige (ikke aktiverede eller aktiverede) fordelt efter dimissionsalder på arbejdsmarkedet fra 1997 til 2002. (Beregnet som procent af arbejdsstyrken).

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle Arbejdsstyrke 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
  Beskæftiget 92,7 93,8 93,8 93,9 94,2 93,3
  Ledig: 7,3 6,2 6,2 6,1 5,8 6,7
  Ledig ej aktiveret 6,4 5,0 4,4 4,4 4,1 4,5
  Ledig i aktivering 1,0 1,3 1,8 1,7 1,7 2,2
0-1 år Arbejdsstyrke 3,1 3,2 3,0 3,1 2,9 3,0
  Beskæftiget 2,8 3,0 2,8 2,9 2,7 2,7
  Ledig: 0,3 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3
  Ledig ej aktiveret 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  Ledig i aktivering 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
1-2 år Arbejdsstyrke 3,6 3,5 3,6 3,3 3,5 3,4
  Beskæftiget 3,3 3,3 3,4 3,2 3,3 3,1
  Ledig: 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  Ledig ej aktiveret 0,2 0,2 0,2 0,1 0,1 0,2
  Ledig i aktivering 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
2-3 år Arbejdsstyrke 3,4 3,4 3,4 3,5 3,2 3,4
  Beskæftiget 3,1 3,2 3,2 3,3 3,0 3,1
  Ledig: 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  Ledig ej aktiveret 0,2 0,2 0,1 0,1 0,1 0,1
  Ledig i aktivering 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
3-4 år Arbejdsstyrke 3,2 3,1 3,3 3,2 3,3 3,1
  Beskæftiget 2,9 2,9 3,1 3,0 3,2 2,9
  Ledig: 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  Ledig ej aktiveret 0,2 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Ledig i aktivering 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
4 år og mere Arbejdsstyrke 86,9 86,7 86,8 87,0 87,1 87,3
  Beskæftiget 80,5 81,3 81,4 81,6 82,0 81,5
  Ledig: 6,4 5,4 5,4 5,4 5,1 5,8
  Ledig ej aktiveret 5,6 4,3 3,8 3,9 3,6 3,9
  Ledig i aktivering 0,8 1,1 1,6 1,6 1,5 2,0

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

En anden interessant vinkel er at sætte fokus på ,hvorledes de nyuddannede klarede sig på arbejdsmarkedet sammenlignet med deres ældre kollegaer. Dette fremgår af tabel 6.1.3. I denne tabel opgøres de beskæftigede og ledige på dimissionsalder fra 1997 til 2002. Hver dimissionsaldersgruppe er beregnet som 100,0%, og ledigheden underopdeles på: ledige som var i et aktiveringsforløb, og ledige som ikke var aktiverede.

Det fremgår meget tydeligt, at det var de nyuddannede, der havde den højeste ledighed, og ledigheden lå pænt over den samlede ledighed i arbejdsstyrken. I 2002 var hele 9,4% af de nyuddannede ledige. 1,1% indgik i et aktiveringsforløb. Det svarer til 11,7% af de nyuddannedes ledighed.

De nyuddannede fik sværere med at finde indpas i arbejdsstyrken fra 1998 til 2002, fordi ledigheden i nævnte periode steg konstant fra 6,7% til 9,4%. I 1997 var ledigheden for de nyuddannede lokalt høj på 8,3%, således udgjorde beskæftigelsesgraden for de nyuddannede i arbejdsstyrken i 2002 90,7% mod 93,3% i fx 1998.

Allerede når de unge har været færdiguddannede i 1-2 år, ser beskæftigelsessituationen noget lysere ud. Ledigheden lå oven i købet konstant under det samlede gennemsnit for arbejdsstyrken, og et pænt stykke under ledigheden for de nyuddannede. Herudover ses et fald i ledigheden for de personer der havde været uddannet i 1-2 år fra 1997 til 2001 fra 6,4% til 5,1%. For denne gruppe ses en stigende andel i aktivering.

Sammenlignes de personer, som havde en dimittendalder på 1-2 år med dem, som havde en dimissionsalder på 2-3 år og 3-4 år, ses der kun et svagt fald i ledigheden. I 2002 havde de to sidstnævnte dimissionsaldre begge en ledighed på 6,1%. Grupperne havde en faldende ledighed fra 1997 til 2001. Ledighedsprocenten for aktivering var også stort set lige store. Dog havde dimittender efter 3-4 år i 2002 en lidt højere del af deres ledige i et aktiveringsforløb: 2,2% mod 2,0% med en dimissionsalder på 2-3 år.

Som nævnt i indledningen indgår gruppen af personer med en uoplyst uddannelsesbaggrund i gruppen med en dimissionsalder på 4 år og derover. Som tidligere nævnt, udgjorde personer med 4 år og derover bag sig omkring 87% af arbejdsstyrken, og af den årsag lå procenten for ledighed naturligt på niveau med den samlede ledighed for hele arbejdsstyrken. Således var ledigheden i 2002 6,7%. Det var også i denne gruppe, at der oftest forekom aktivering, fx var 2,3% af de 6,7% ledige i 2002 i aktivering, svarende til 34,3% af de ledige. Aktiveringsandelen steg fra 1997 til 2002. I 1997 blev kun 13,5% af de ledige aktiverede.

Tabel 6.1.3 Den procentuelle fordeling af antallet af personer i arbejdsstyrken som var beskæftigede eller ledige (ikke aktiverede eller aktiverede) fordelt efter dimissionsalder på arbejdsmarkedet. Procenten er beregnet inden for hver enkelt dimissionsgruppe fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle Beskæftiget 92,7 93,8 93,8 93,9 94,2 93,3
  Ledig: 7,3 6,2 6,2 6,1 5,8 6,7
  Ledig ej aktiveret 6,4 5,0 4,4 4,4 4,1 4,5
  Ledig i aktivering 1,0 1,3 1,8 1,7 1,7 2,2
0-1 år Beskæftiget 91,7 93,3 93,2 93,2 92,8 90,7
  Ledig: 8,3 6,7 6,8 6,8 7,2 9,4
  Ledig ej aktiveret 7,4 5,7 5,7 6,0 6,4 8,3
  Ledig i aktivering 0,9 1,0 1,0 0,8 0,8 1,1
1-2 år Beskæftiget 93,6 94,5 94,5 95,0 94,9 93,7
  Ledig: 6,4 5,5 5,5 5,0 5,1 6,3
  Ledig ej aktiveret 5,5 4,5 4,4 4,0 4,0 4,6
  Ledig i aktivering 1,0 1,0 1,1 1,0 1,2 1,7
2-3 år Beskæftiget 93,1 94,3 94,5 94,8 94,9 93,9
  Ledig: 6,9 5,7 5,5 5,2 5,1 6,1
  Ledig ej aktiveret 5,6 4,4 3,9 3,8 3,6 4,1
  Ledig i aktivering 1,3 1,3 1,6 1,5 1,5 2,0
3-4 år Beskæftiget 93,0 94,1 94,8 94,9 94,9 93,9
  Ledig: 7,0 5,9 5,2 5,1 5,1 6,1
  Ledig ej aktiveret 5,7 4,5 3,6 3,6 3,6 3,9
  Ledig i aktivering 1,3 1,4 1,6 1,5 1,5 2,2
4 år og mere Beskæftiget 92,6 93,7 93,8 93,8 94,2 93,3
  Ledig: 7,4 6,3 6,2 6,2 5,8 6,7
  Ledig ej aktiveret 6,4 5,0 4,4 4,4 4,1 4,4
  Ledig i aktivering 1,0 1,3 1,8 1,8 1,7 2,3

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I figur 6.1.1 opgøres ledigheden fordelt på dimissionsaldersgrupper fra 1997 til 2002. Den samlede ledighed for arbejdsstyrken er lagt ind som en linje for hvert år.

De tidligere nævnte tendenser ses af figuren. Det fremgår tydeligt, at 1998 var det eneste år, hvor de nyuddannedes ledighed lå på niveau med ledigheden i arbejdsstyrken. 2002 blev året, hvor det var sværest for de nyuddannede at indplacere sig på arbejdsmarkedet, da ledigheden for de nyuddannede lå 2,7 procentpoint over arbejdsstyrkens ledighed på 6,7%.

Figur 6.1.1 Ledigheden fordelt på dimissionsaldersgrupper og ledigheden for alle i arbejdsstyrken fra 1997 til 2002.

Figur 6.1.1 Ledigheden fordelt på dimissionsaldersgrupper og ledigheden for alle i arbejdsstyrken fra 1997 til 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

6.2 Beskæfigelse og ledighed fordelt på dimissionsalder på arbejdsmarkedet og køn

I dette afsnit gennemgås arbejdsstyrken på dimissionsalder og køn.

Som tidligere nævnt var der forskelle i ledigheden for mænd og kvinder.

Af tabel 6.2.1 og tabel 6.2.2 ses igen forskelle i mænd og kvinders beskæftigelsesgrad, uanset hvilken en dimissionsaldersgruppe man sætter fokus på, var kvinderne overordnet oftere ramt af ledighed.

En enkelt meget spændende ændring i kønsforskellen i 2002 for de nyuddannede (dimissionsalder på 0 til 1 år), hvor kvindernes beskæftigelsesgrad oversteg mændenes – om end svagt. I 2002 udgjorde de nyuddannede kvinders ledighed 9,3%, hvorimod de nyuddannede mænds ledighed lå på 9,5%. Dette var dog det eneste eksempel, som viste et sådant resultat i kvindernes favør. Uanset dimissionsalder, havde kvinderne nemlig konstant højere ledighed end mændene.

Det fremgår dog af tabellerne, at der er sket en udligning i beskæftigelsesgraden fra 1997 til 2002, og det forhold gjorde sig gældende for alle dimittendaldrene.

I 1997 var beskæftigelsesgraden for de nyuddannede mænd 92,8%, hvor kvindernes lå på 90,7%, altså en forskel på 2,1 procentpoint. Det kan altså tyde på at, udviklingen i beskæftigelsesgraden for kvinderne er ved at vende. En af forklaringerne kan være at, flere kvinder i dag får en videregående uddannelse (herunder også flere der får en mellemlang videregående uddannelse). Dog får fortsat flest mænd en erhvervsfaglig uddannelse.

Efter 4 år og derover i arbejdsstyrken i 2002 var mændenes beskæftigelsesgrad 93,9%, og kvindernes var 92,6% - en forskel på 1,3 procentpoint. I 1997 udgjorde forskellen hele 2,6 procentpoint.

Tabel 6.2.1 Den procentuelle fordeling af mænd i arbejdsstyrken som var beskæftigede eller ledige (ikke aktiverede eller aktiverede) fordelt efter dimissionsalder på arbejdsmarkedet. Procenten er beregnet inden for hver enkelt dimissionsgruppe fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle Beskæftiget 93,9 94,7 94,6 94,6 94,9 93,9
  Ledig: 6,1 5,4 5,4 5,4 5,1 6,1
  Ledig ej aktiveret 5,4 4,4 4,0 4,0 3,8 4,3
  Ledig i aktivering 0,8 1,0 1,4 1,4 1,4 1,9
0-1 år Beskæftiget 92,8 94,0 93,9 93,9 93,3 90,5
  Ledig: 7,2 6,0 6,1 6,1 6,7 9,5
  Ledig ej aktiveret 6,5 5,3 5,3 5,4 6,0 8,5
  Ledig i aktivering 0,7 0,7 0,8 0,6 0,7 1,0
1-2 år Beskæftiget 94,5 95,1 95,1 95,5 95,4 94,0
  Ledig: 5,5 4,9 4,9 4,5 4,6 6,0
  Ledig ej aktiveret 4,7 4,1 4,0 3,7 3,5 4,4
  Ledig i aktivering 0,7 0,8 0,9 0,8 1,0 1,7
2-3 år Beskæftiget 94,6 95,2 95,2 95,4 95,3 94,2
  Ledig: 5,4 4,9 4,8 4,6 4,7 5,8
  Ledig ej aktiveret 4,5 3,8 3,5 3,4 3,2 3,9
  Ledig i aktivering 0,9 1,1 1,3 1,3 1,4 1,9
3-4 år Beskæftiget 94,5 95,2 95,4 95,5 95,4 94,1
  Ledig: 5,5 4,8 4,6 4,5 4,6 5,9
  Ledig ej aktiveret 4,5 3,8 3,3 3,3 3,3 3,8
  Ledig i aktivering 1,0 1,1 1,3 1,2 1,3 2,0
4 år og mere Beskæftiget 93,8 94,6 94,5 94,6 94,8 93,9
  Ledig: 6,2 5,4 5,5 5,4 5,2 6,1
  Ledig ej aktiveret 5,4 4,4 4,0 4,0 3,8 4,2
  Ledig i aktivering 0,8 1,0 1,4 1,5 1,4 1,9

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 6.2.2 Den procentuelle fordeling af kvinder i arbejdsstyrken som var beskæftigede eller ledige (ikke aktiverede eller aktiverede) fordelt efter dimissionsalder på arbejdsmarkedet. Procenten er beregnet inden for hver enkelt dimissionsgruppe fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle Beskæftiget 91,3 92,8 93,0 93,0 93,5 92,6
  Ledig: 8,7 7,2 7,0 7,0 6,5 7,4
  Ledig ej aktiveret 7,5 5,7 4,8 4,9 4,5 4,8
  Ledig i aktivering 1,2 1,6 2,2 2,1 2,0 2,6
0-1 år Beskæftiget 90,7 92,6 92,7 92,6 92,4 90,7
  Ledig: 9,4 7,4 7,3 7,4 7,6 9,3
  Ledig ej aktiveret 8,2 6,1 6,1 6,5 6,8 8,2
  Ledig i aktivering 1,1 1,3 1,2 1,0 0,9 1,1
1-2 år Beskæftiget 92,7 94,0 94,0 94,6 94,4 93,5
  Ledig: 7,3 6,0 6,0 5,5 5,6 6,5
  Ledig ej aktiveret 6,2 4,9 4,7 4,3 4,3 4,7
  Ledig i aktivering 1,2 1,2 1,3 1,2 1,3 1,7
2-3 år Beskæftiget 91,5 93,5 93,9 94,2 94,4 93,5
  Ledig: 8,5 6,5 6,1 5,8 5,6 6,5
  Ledig ej aktiveret 6,8 5,0 4,3 4,2 3,9 4,3
  Ledig i aktivering 1,7 1,6 1,8 1,6 1,6 2,2
3-4 år Beskæftiget 91,4 92,8 94,1 94,2 94,4 93,6
  Ledig: 8,6 7,2 5,9 5,8 5,7 6,4
  Ledig ej aktiveret 7,0 5,3 3,9 4,0 4,0 4,0
  Ledig i aktivering 1,6 1,9 2,0 1,8 1,7 2,4
4 år og mere Beskæftiget 91,2 92,7 92,9 92,8 93,5 92,6
  Ledig: 8,8 7,3 7,2 7,2 6,6 7,4
  Ledig ej aktiveret 7,6 5,7 4,8 5,0 4,5 4,7
  Ledig i aktivering 1,2 1,6 2,3 2,2 2,1 2,7

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

6.3 Ledighed opgjort på uddannelsesområder og dimissionsalder på arbejdsmarkedet

Her opgøres den samlede ledighed på dimissionsalderstidspunktet på højeste fuldførte uddannelsesgruppe. Ledighedsprocenten er beregnet inden for hver uddannelsesområde fra 1997 til 2002. Som nævnt i indledningen findes der bagerst et bilag 3 tabel 4 med en detaljeret procentuel fordeling af ledighed på højeste fuldførte uddannelsesgrupper og dimissionsalder på arbejdsmarkedet fra 1997 til 2002. Igen skal nævnes, at personer med uoplyst uddannelsesbaggrund indgår under beregninger for alle og i dimissionsaldersgruppen: 4 år og derover.

I tabel 6.3.1 opgøres ledigheden fordelt på uddannelsesgruppe og dimissionsalder fra 1997 til 2002.

For personer med en uoplyst uddannelsesbaggrund var ledigheden 17,3% i 2002, efterfulgt at personer med en grundskoleuddannelse på 11,2%. Lavest ledighed ses for de mellemlange videregående uddannede (3,0%) og ph.d.'ere (2,0%).

For nyuddannede med en erhvervsfaglig uddannelse var ledigheden 9,4% i 2002 (svarende til gruppens ledighed). Og for de nyuddannede med en mellemlang videregående uddannelse, var ledigheden i samme år lavere (8,1%).

De nyuddannede med en kort videregående uddannelse, var den gruppe, der havde sværest ved at finde indpas på arbejdsmarkedet, deres ledighed udgjorde hele 26,6%. Også de nyuddannede kandidater havde svært ved at komme i beskæftigelse, hele 24,9% var ledige. Set fra 1997 til 2002 havde både de nyuddannede med en kort videregående uddannelse og de nyuddannede med en kandidatuddannelse konstant de højeste ledighedsprocenter.

Allerede efter en 1 til 2 år i arbejdsstyrken gik det noget bedre med at komme i beskæftigelse for de korte videregående uddannede og de kandidatuddannede. De korte videregående uddannede havde en ledighed på 11,7% og de kandidatuddannedes ledighed lå på 10,4%. Dog havde disse to grupper forsat de højeste ledighedsprocenter, og lå pænt over gruppens ledighed på 6,3%.

Men efter 2 til 3 år skete der et spændende skift i ledigheden. De kandidatuddannede kom under gennemsnittet for gruppen, som var 6,1%, med en ledighed på 5,4% i 2002. Også for de korte videregående uddannede reduceredes ledigheden til 6,9%, hvorimod personer med alene en grundskoleuddannelse havde en stigende ledighed (11,0%).

Efter 3 til 4 års var det igen de grundskoleuddannede, der havde den højeste ledighed (11,6% i 2002). Også de bacheloruddannede havde en høj ledighed (10,0%), og for bachelorerne ses, at ledigheden - uanset hvilken dimissionsaldersgruppe de sammenlignes med - altid havde en højere ledighed end denne. Både personer med en kort videregående uddannelse og en kandidatuddannelse lå nu under dimissionsaldersgruppens ledighed (6,1%) med hhv. 5,7% og 4,7%. For de sidstnævnte vil ledigheden atter falde, når de befandt sig i arbejdsstyrken i 4 år og derover efter fuldført uddannelse.

Tabel 6.3.1 Den procentuelle fordeling af ledighed fordelt på uddannelseshovedområde og dimissionsalder på arbejdsmarkedet fra 1997 til 2002. Procenten er beregnet inden for hver uddannelseshovedområde.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle Alle uddannelser 7,3 6,2 6,2 6,1 5,8 6,7
  Grundskole, 8.-10. klasse 11,0 9,9 10,0 9,9 9,6 11,2
  Almengymnasiale uddannelser 8,6 7,1 6,5 6,1 6,0 7,0
  Erhvervsgymnasiale udd. 4,9 3,7 3,6 3,4 3,2 3,8
  Erhvervsfaglige hovedforløb 6,0 4,9 4,9 4,8 4,6 5,3
  Korte videregående udd. 6,1 4,8 4,7 4,7 4,6 5,9
  Mellemlange videreg. udd. 3,0 2,4 2,6 2,6 2,5 3,0
  Bacheloruddannelser 7,6 5,6 5,3 5,2 5,2 6,2
  Kandidatuddannelser 4,8 4,0 3,9 3,8 3,7 4,8
  Ph.d., m.v. 1,9 1,6 1,6 1,4 1,4 2,0
  Uoplyst uddannelse 18,7 16,9 17,0 22,5 14,5 17,3
0-1 år Alle uddannelser 8,3 6,7 6,8 6,8 7,2 9,4
  Grundskole, 8.-10. klasse 3,2 3,7 3,5 4,1 3,7 2,8
  Almengymnasiale uddannelser 7,2 5,3 4,9 3,8 3,1 4,0
  Erhvervsgymnasiale udd. 4,0 3,4 3,8 3,1 3,1 3,6
  Erhvervsfaglige hovedforløb 8,2 7,3 6,7 7,1 7,8 9,4
  Korte videregående udd. 14,9 9,4 13,3 12,8 18,2 26,6
  Mellemlange videreg. udd. 7,8 5,3 6,2 6,2 5,9 8,1
  Bacheloruddannelser 19,2 12,6 11,2 13,3 10,6 11,7
  Kandidatuddannelser 22,3 17,9 18,8 17,4 18,6 24,9
  Ph.d., m.v. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 7,1
1-2 år Alle uddannelser 6,4 5,5 5,5 5,0 5,1 6,3
  Grundskole, 8.-10. klasse 7,5 7,0 7,2 6,5 6,3 6,8
  Almengymnasiale uddannelser 6,1 4,7 4,4 3,7 2,6 2,8
  Erhvervsgymnasiale udd. 2,2 2,0 2,3 2,3 2,1 2,1
  Erhvervsfaglige hovedforløb 6,9 6,0 6,2 5,4 6,1 7,4
  Korte videregående udd. 7,1 6,1 5,3 6,3 7,2 11,7
  Mellemlange videreg. udd. 4,2 3,4 3,3 3,2 3,1 3,6
  Bacheloruddannelser 10,0 7,2 6,8 5,8 5,7 7,2
  Kandidatuddannelser 10,5 8,4 8,6 7,8 7,6 10,4
2-3 år Alle uddannelser 6,9 5,7 5,5 5,2 5,1 6,1
  Grundskole, 8.-10. klasse 9,0 9,1 9,2 9,4 9,3 11,0
  Almengymnasiale uddannelser 6,9 5,7 4,3 3,8 3,5 3,1
  Erhvervsgymnasiale udd. 4,4 2,7 3,3 2,7 2,4 3,1
  Erhvervsfaglige hovedforløb 6,6 5,6 5,4 5,2 4,7 6,1
  Korte videregående udd. 7,4 4,0 4,7 4,4 5,3 6,9
  Mellemlange videreg. udd. 4,3 2,5 2,4 2,4 2,2 2,9
  Bacheloruddannelser 10,8 7,5 7,4 7,1 8,7 9,2
  Kandidatuddannelser 6,7 5,1 4,5 4,3 4,8 5,4
3-4 år Alle uddannelser 7,0 5,9 5,2 5,1 5,1 6,1
  Grundskole, 8.-10. klasse 10,0 10,3 9,1 9,0 9,3 11,6
  Almengymnasiale uddannelser 6,9 5,5 4,2 3,7 3,3 4,2
  Erhvervsgymnasiale udd. 5,3 4,0 3,1 2,7 2,9 2,6
  Erhvervsfaglige hovedforløb 6,9 4,8 4,8 4,7 4,9 5,3
  Korte videregående udd. 6,8 4,5 3,4 4,7 4,1 5,7
  Mellemlange videreg. udd. 3,0 2,6 2,2 2,2 2,0 2,5
  Bacheloruddannelser 10,5 8,9 6,9 7,8 8,7 10,0
  Kandidatuddannelser 5,5 3,9 4,0 3,7 3,8 4,7
4 år og mere Alle uddannelser 7,4 6,3 6,2 6,2 5,8 6,7
derover Grundskole, 8.-10. klasse 11,3 10,1 10,2 10,1 9,8 11,4
  Almengymnasiale uddannelser 9,5 8,0 7,4 7,1 7,1 8,2
  Erhvervsgymnasiale udd. 5,7 4,2 3,9 3,7 3,6 4,2
  Erhvervsfaglige hovedforløb 5,9 4,8 4,8 4,7 4,5 5,1
  Korte videregående udd. 5,6 4,6 4,5 4,4 4,1 4,8
  Mellemlange videreg. udd. 2,7 2,3 2,4 2,4 2,3 2,8
  Bacheloruddannelser 5,7 4,5 4,4 4,2 4,2 5,2
  Kandidatuddannelser 3,4 3,0 2,9 2,9 2,6 3,3
  Ph.d., m.v. 1,4 1,1 1,2 1,2 1,1 1,4
  Uoplyst uddannelse 18,7 16,9 17,0 22,5 14,5 17,3

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I figur 6.3.1 vises ledighedsprocenterne for de nyuddannede fra 1997 til 2002. For at vise ledighedsniveauet for de nyuddannede, har vi lagt en kurve ind for alle ledige i arbejdsstyrken uanset dimissionsalder og uddannelse.

Det tidligere nævnte udviklingstendenser fremgår tydeligt af figuren. Det ses også at, 2002 blev det år, hvor de nyuddannede havde sværest ved at finde indpas som beskæftigede i arbejdsstyrken.

Figur 6.3.1 Den procentuelle fordeling af ledighed fordelt på uddannelseshovedområde og nyuddannede (0-1 år efter dimissionsalder) på arbejdsmarkedet fra 1997 til 2002. Procenten er beregnet inden for hvert uddannelseshovedgruppe.

Figur 6.3.1 Den procentuelle fordeling af ledighed fordelt på uddannelseshovedområde og nyuddannede (0-1 år efter dimissionsalder) på arbejdsmarkedet fra 1997 til 2002. Procenten er beregnet inden for hvert uddannelseshovedgruppe.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

6.4 Nyddannede fordelt på uddannelse og ledighed

I dette afsnit har vi igen valgt at sætte fokus på størrelsen af ledigheden for de nyuddannede, men på uddannelsesniveau fra 1997 til 2002. Tabellerne 6.4.1 til 6.4.4 opgøres for personer med en: grundskole- eller gymnasial uddannelse, erhvervsfaglig uddannelse, kort videregående uddannelse, mellemlang videregående uddannelse, bachelor- eller kandidatuddannelse. Uddannelserne, i hver tabel, sorteret i faldende orden efter ledighedens størrelse i 2002. Sidst i afsnittet opgøres beskæftigelsesgraden for de nyuddannede.

Igen ses, at de nyuddannede havde en højere ledighedsprocent end deres ældre kollegaer, som var i arbejdsstyrken. For nogle uddannelsesundergrupper var ledigheden for de nyuddannede endog markant højere.

Nogle uddannelsesgrupper havde meget få ledige nyuddannede, derfor figurerer disse ikke i tabellerne. Vi kan igen tillige henvise til bilag 3 tabel 4.

I tabel 6.4.1 opgøres ledigheden for de nyuddannede i den såkaldte uddannelsesmæssige restgruppe (grundskoleuddannede og gymnasialt uddannede) fra 1997 til 2002.

Det ses, at det var personer med alene en hf-uddannelse, som havde sværest ved at indpasse sig i arbejdsstyrken som beskæftiget. 9,0% var ledige. Det var langt over ledigheden for de almengymnasiale uddannede. For de andre uddannelsesgrupper lå ledigheden mellem 1,6% og 3,8% i 2002.

Tabel 6.4.1 De nyuddannedes ledighedsprocent opgjort for de personer som havde en højest fuldført grundskole- eller gymnasial uddannelse fra 1997 til 2002. Ledigheden sorteres faldende efter 2002-ledigheden.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Grundskolen 8.-10. klasse 0-1 år i alt 3,2 3,7 3,5 4,1 3,7 2,8
Almengymnasiale udd. 0-1 år i alt 7,2 5,3 4,9 3,8 3,1 4,0
Erhvervsgymnasiale udd. 0-1 år i alt 4,0 3,4 3,8 3,1 3,1 3,6
Hf 0-1 år 12,2 9,2 8,4 7,5 6,7 9,0
Hhx 0-1 år 3,6 3,2 3,5 3,1 3,3 3,8
Gymnasiet, sproglige 0-1 år 6,4 5,2 5,0 3,2 2,9 3,7
10. klasse 0-1 år 3,7 5,2 5,6 6,7 5,9 3,6
10. klasse efterskole 0-1 år 4,3 3,7 3,1 3,0 2,5 3,4
Htx 0-1 år 5,2 3,6 4,1 4,2 3,8 3,4
1-årig hhx 0-1 år 4,5 3,6 4,1 2,7 2,2 3,2
Gymnasiet, matematikere 0-1 år 4,1 2,8 2,8 2,5 1,8 2,0
9. klasse 0-1 år 2,2 2,1 1,5 . 1,7 1,6

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 6.4.2 opgøres ledigheden for de nyuddannede med en erhvervsfaglig uddannelse fra 1997 til 2002. Antallet af nyuddannede ledige svarer til ca. 2.300 personer (9,4% ledige).

Der er stor forskel på ledighedsprocenterne, når det gælder de erhvervsfagligt uddannede. Dette område er der også tale om et relativt lavt antal nyuddannede sammenlignet med hele arbejdsstyrken af erhvervsfagligt uddannede. I 2002 havde 6 ud af de 12 (halvdelen) erhvervsfaglige grupper en ledighed, der lå over 9,4%, som var tallet for dimissionsaldersgruppens ledighed.

Højest var ledigheden for personer med en pædagogisk grunduddannelse (pgu) mv. med 20,9%, efterfulgt af nyuddannede med en erhvervsfaglig jordbrugsuddannelse (17,1%).

Pænest klarede de nyuddannede social- og sundhedsuddannede sig. Der var gode muligheder for at komme i arbejde det første år efter, at uddannelsen var fuldført. Social- og sundhedshjælperne havde en ledighed på 6,3% i 2002, men langt bedre så det ud for social- og sundhedsassistenterne hvis ledighed var 3,3%. Med en så lav ledighed blandt de nyuddannede kan der reelt være tale om en mangelsituation afhængig af region mv. For begges vedkommende lå ledigheden således langt under de nyuddannedes og sammenlignet med arbejdsstyrkens samlede ledighed på 5,3%.

Tabel 6.4.2 De nyuddannedes ledighedsprocent opgjort for personer m ed en erhvervsfaglig uddannelse fra 1997 til 2002. Ledigheden sorteres faldende efter 2002-ledigheden.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Erhvervsfaglige hovedforløb 0-1 år i alt 8,2 7,3 6,7 7,1 7,8 9,4
Pædagogisk grundudd. m.v. 0-1 år . 17,2 16,9 20,2 21,0 20,9
Hovedforløb, jordbrug 0-1 år 11,9 14,7 15,6 11,3 11,7 17,1
Hovedforløb, teknologi og komm. 0-1 år 6,3 5,0 6,4 4,7 7,0 12,9
Hovedforløb, håndværk og teknik 0-1 år 8,8 10,2 11,0 9,3 9,9 12,6
Hovedforløb, kontor 0-1 år 14,3 11,0 6,6 7,2 9,3 11,9
Hovedf., mekanik, transp. & logistik 0-1 år 5,4 7,5 7,0 9,4 9,9 10,2
Hovedforløb, handel 0-1 år 8,0 6,3 5,7 7,6 9,3 9,2
Hovedforløb, levnedsmidler 0-1 år 9,9 7,5 9,3 10,3 8,7 9,0
Hovedforløb, bygge og anlæg 0-1 år 4,7 5,3 5,1 5,4 6,9 8,1
Hovedforløb, service 0-1 år . 5,7 6,6 5,9 8,2 7,8
Social- og sundhedshjælper 0-1 år 6,8 5,7 5,9 5,9 5,0 6,3
Social- og sundhedsassistent 0-1 år 4,0 2,6 3,0 2,3 2,1 3,3

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 6.4.3 opgøres de nyuddannedes ledighed for personer med en kort videregående uddannelse fra 1997 til 2002. I 2002 udgjorde de ledige nyuddannede under 1.000 personer og ledighedsprocenten var 26,6.

Det var svært for især de nyuddannede at indpasse sig som beskæftiget i arbejdsstyrken. For de it-uddannede med en kort videregående uddannelse, som generelt havde en høj ledighed, ses at, de nyuddannede havde en markant højere ledighed i 2002 end ledigheden for gruppen som helhed (42,1% i 2002).

Også for akademi- og markedsøkonomerne og de korte tekniske korte videregående uddannelser ses høj ledighed for de nyuddannede på hhv. 27,3% og 21,5%.

Generelt var de nyuddannede med en kort videregående uddannelse altså hårdt ramt af ledighed. Både de it-uddannede og samfundsvidenskabeligt uddannede på kort videregående uddannelsesniveau har en meget konjunkturpræget beskæftigelse og ledighed. Hertil kommer, at søgningen til uddannelserne er høj under gode konjunkturer. Dette kan betyde, at antallet af fuldførte bliver ekstraordinært stort, netop på et tidspunkt hvor konjunkturerne er vendt. Det kan ikke undre, at netop 2002–årgangen oplevede høj ledighed, fordi tilgangen var rekordstor i perioden op til 2000.

Tabel 6.4.3 De nyuddannedes ledighedsprocent opgjort for de personer som havde en højest fuldført kort videregående uddannelse fra 1997 til 2002. Ledigheden sorteres faldende efter 2002-ledigheden.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Korte videregående udd. 0-1 år i alt 14,9 9,4 13,3 12,8 18,2 26,6
It-uddannelser, KVU 0-1 år . . 16,2 17,7 30,8 42,1
Akademi- og markedsøk. M.v., KVU 0-1 år 23,1 14,7 16,2 15,5 20,4 27,3
Tekniske uddannelser, KVU 0-1 år 13,5 10,3 11,9 10,3 15,3 21,5
Levnedsmidler og husholdning, KVU 0-1 år . . . . . 20,9
Jordbrug og fiskeri, KVU 0-1 år . . . 10,3 13,3 14,7

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 6.4.4 opgøres de nyuddannede ledighed for personer med en mellemlang videregående uddannelse fra 1997 til 2002. Selvom personer med en mellemlang videregående uddannelse overordnet klarede sig godt på arbejdsmarkedet, var det for en række af de nyuddannede svært at finde indpas som beskæftiget. I 2002 var 8,1% af de nyuddannede ledige. Det svarer til under 1.000 personer. Som tidligere nævnt, er hovedparten af de mellemlange videregående uddannede mindre følsomme overfor skift i konjunkturerne, bortset fra ingeniørerne blandt de teknisk mellemlange videregående uddannelser.

Der var sværest at finde beskæftigelse for nyuddannede med en kunstnerisk uddannelse eller en af de uddannelser, der lå i gruppen med øvrige mellemlange videregående uddanner (fx håndarbejdslærere). Ledigheden i 2002 var hhv. 49,3% og 42,9%.

Om end i mindre grad, end de tidligere nævnte uddannelser, havde de nyuddannede journalister i 2002, også svært ved at finde beskæftigelse. Ledigheden var 28,8%. Den stigende journalistledighed hang sammen med strukturtilpasninger i medieverdenen og et stærkt stigende udbud af medieuddannede også blandt kandidatuddannelserne.

Også for de nyuddannede diplomingeniører og bygningskonstruktører ses en høj ledighed på hhv. 20,6% og 18,4% i 2002. Disse grupper er næsten ligeså konjunkturfølsomme som de korte videregående it-uddannelser.

Beskæftigelsessituationen ser ganske anderledes ud for de nyuddannede folkeskolelærere og pædagoger. For folkeskolelærerne var der stort set ingen ledighed (1,8% var ledige i 2002). For pædagogerne var tallet for ledighed i samme år 4,9%. I 2002 var der faktisk en lille folkeskolelærermangel i nogen regioner.

Tabel 6.4.4 De nyuddannedes ledighedsprocent opgjort for de personer som havde en højst fuldført mellemlang videregående uddannelse fra 1997 til 2002. Ledigheden sorteres faldende efter 2002-ledigheden.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Mellemlange videreg. udd. 0-1 år i alt 7,8 5,3 6,2 6,2 5,9 8,1
Kunstneriske uddannelser, MVU 1) 0-1 år 59,0 52,9 42,2 56,6 60,8 49,3
Øvrige læreruddannelser, MVU 2) 0-1 år 39,4 36,1 42,7 40,1 41,0 42,9
Journalist, MVU 0-1 år . . 14,4 . 18,4 28,8
Diplomingeniør, MVU 0-1 år 21,3 14,3 16,5 10,8 12,3 20,6
Bygningskonstruktør, MVU 0-1 år 19,5 . . . . 18,4
Socialrådgiver, MVU 0-1 år 10,8 11,5 8,5 9,3 5,4 11,6
Fysio-/ergoterapeut, MVU 0-1 år 7,2   10,3 14,4 10,6 8,0
Pædagog, MVU 0-1 år 2,5 2,0 2,3 3,1 3,3 4,9
Folkeskolelærer, MVU 0-1 år 4,2 1,9 2,1 2,1 1,9 1,8
Søfart, MVU 0-1 år 16,2 . . . . .

1) Indeholder fx: kunsthåndværker videregående, dansere og tonemestre mv.
2) Indeholder fx: håndarbejdslærere, ernæring husholdning økonomi og tolkning overbygning mv.
Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

I tabel 6.4.5 opgøres de nyuddannede ledighed for personer med en bacheloruddannelse eller en kandidatuddannelse fra 1997 til 2002.

I 2002 udgjorde de ledige nyuddannede bachelorer og kandidater ca. 1.800 (heraf var kun ca. 150 ledige med en bacheloruddannelse). De nyuddannede kandidaters ledighed lå i 2002 på 24,9% og mod bachelorernes ledighed lå på 11,7%.

I 2002 var det således svært for de nyuddannede kandidater at finde beskæftigelse. Nyuddannede med en kandidatuddannelse rammes hårdt i nedgangstider, bl.a. fordi de er følsomme over for konjunktursvingningerne i samfundet.

Arkitekterne var hårdest ramt af ledighed, over hver anden af de nyuddannede (52,5% i 2002) kunne ikke finde beskæftigelse i arbejdsstyrken det første år.

Også for de nyuddannede kandidater med: teologi, kunstneriske og musiske uddannelser, erhvervssprog, humanistiske uddannelser og sprog var ledigheden meget høj, da over 1/3 af de nyuddannede ikke kunne indpasse sig som beskæftigede i arbejdsstyrken i op til et år efter fuldført uddannelse.

Det er karakteristisk, at de nyuddannede humanister selv i gode konjunkturperioder har haft en meget høj dimittendledighed. Selv i 2000 og 2001, hvor næsten alle andre grupper var i stand til at nedbringe deres ledighed, lå humanisterne stadig med et højt ledighedsniveau.

De øvrige kandidatuddannede havde også relativ høj ledighed i 2002, fx havde civilingeniører og de naturvidenskabelige kandidater en ledighed på hhv. 29,0% og 28,6%. AC's ledighedsstatistik viser, at det særligt er bio-geo-gruppen inden for naturvidenskab, der har relativt høj ledighed, mens mat-fys-gruppen har lav ledighed eller næsten mangel.

Anderledes så det ud for fx de nyuddannede med enten en tandlægeuddannelse eller en lægevidenskabelig uddannelse.

De laveste ledighedsprocenter for de nyuddannede ses for de samfundsvidenskabelige bachelorer og de humanistiske bachelorer med en ledighed i 2002 på hhv. 12,1% og 11,8%. Her skal dog bemærkes, at denne gruppe ofte befinder sig i en overgangsperiode til en fortsat kandidatuddannelse.

Tabel 6.4.5 De nyuddannedes ledighedsprocent opgjort for de personer som havde en højst fuldført bachelor- eller kandidatuddannelse fra 1997 til 2002. Ledigheden sorteres faldende efter 2002-ledigheden.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Bacheloruddannelser 0-1 år i alt 19,2 12,6 11,2 13,3 10,6 11,7
Kandidatuddannelser 0-1 år i alt 22,3 17,9 18,8 17,4 18,6 24,9
Arkitekt, kand. 0-1 år 46,3 44,2 41,1 31,5 35,0 52,5
Teologi, kand. 0-1 år . . . . . 39,5
Kunstneriske uddannelser, kand. 0-1 år . . 27,6 27,6 33,2 35,5
Erhvervssprog, kand. 0-1 år 33,6 20,1 33,3 20,1 20,3 35,2
Humaniora, kand. 0-1 år 31,6 27,6 30,7 27,8 30,1 35,2
Sprog, kand. 0-1 år 23,7 30,4 33,6 27,7 26,9 33,9
Civilingeniør, kand. 0-1 år 22,3 17,3 16,8 13,5 12,4 29,0
Naturvidenskab, kand. 0-1 år 32,3 22,5 24,3 24,5 23,9 28,6
Forvaltning m.v., kand. 0-1 år 25,1 20,9 17,9 19,9 17,4 27,8
Landbrugsvidenskab m.v., kand. 0-1 år 19,6 21,0 18,8 21,5 29,8 25,3
Psykologi, kand. 0-1 år . . . . 18,0 22,6
Erhvervsøkonomi, kand. 0-1 år 17,6 13,0 14,0 14,7 20,1 20,9
Erhvervssprog, bach. 0-1 år 26,4 19,6 15,6 17,3 22,4 19,4
Jura, kand. 0-1 år 13,4 13,9 11,9 8,2 6,4 17,4
Humaniora, bach. 0-1 år . . . . . 12,1
Samfund, bach. 0-1 år 16,7 . 8,1 9,8 . 11,8
Bibliotekar, bach. 0-1 år 29,1 . 23,9 33,8 25,6 .
Kunstneriske udd. (Kulturmin.) 0-1 år . 19,1 17,9 . 20,0 .

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Beskæftigelsesfrekvensen for de nyuddannede med en erhvervskompetencegivende uddannelse (erhvervsfaglige uddannelse eller videregående uddannelse) opgøres fra 1997 til 2002 i tabel 6.4.6 og i figur 6.4.1. Beskæftigelsesfrekvensen beregnes som: arbejdsstyrken minus de ledige.

Alle uddannelsesområder havde en nedgang i beskæftigelsesgraden fra 2001 til 2002. Specielt hårdt ramt blev de nyuddannede med en kort videregående uddannelse efterfulgt af de nyuddannede med en kandidatuddannelse.

Nyuddannede med en mellemlang videregående uddannelse var gruppen, der klarede sig bedst. I hele perioden lå deres beskæftigelsesgrad over de øvrige uddannelseshovedområder. Gruppen indeholder som tidligere nævnt; sygeplejersker, folkeskolelærere og pædagoger, og deres arbejdsmarked er som hovedregel stabilt uanset ændringer i konjunkturerne i Danmark.

Næstbedst så det ud for nyuddannede med en erhvervsfaglig uddannelse. Fra 1997 til 1999 steg beskæftigelsesgraden fra 91,8% til 93,3%, men herefter ses dog et konstant fald i beskæftigelsen. I 2002 lå beskæftigelsesgraden på 90,6%.

Beskæftigelsen for de nyuddannede med en bachelor- eller kandidatuddannelser bag sig havde konstant dårligere beskæftigelsesmuligheder end de unge nyuddannede med en erhvervsfaglig uddannelse.

Værst så det ud for de nyuddannede med en kort videregående uddannelse. Beskæftigelsesgraden faldt markant bl.a. pga. at de korte it-uddannelser. Således var beskæftigelsesgraden i 2002 nede på 73,4%. Men igen: Konjunkturfølsomheden er her meget høj.

Tabel 6.4.6 Beskæftigelsesgrad for de nyuddannede opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser 91,7 93,3 93,2 93,2 92,8 90,7
Erhvervsfaglige hovedforløb 91,8 92,7 93,3 92,9 92,2 90,6
Korte videregående uddannelser 85,1 90,6 86,7 87,2 81,8 73,4
Mellemlange videregående udd. 92,2 94,7 93,8 93,8 94,1 91,9
Bacheloruddannelser 80,8 87,4 88,8 86,7 89,5 88,4
Kandidatuddannelser 77,7 82,1 81,3 82,6 81,4 75,1

Pga. afrundinger kan summerne afvige. Ph.d. indgår ikke.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Figur 6.4.1 Beskæftigelsesgrad for de nyuddannede med en erhvervsfaglig eller videregående uddannelse opgjort fra 1997 til 2002.

Figur 6.4.1 Beskæftigelsesgrad for de nyuddannede med en erhvervsfaglig eller videregående uddannelse opgjort fra 1997 til 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.






7. Uden for arbejdsstyrken

Dette kapitel omhandler antallet af personer som var uden for arbejdsstyrken (15-69-årige) opgjort på højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe, alder og køn fra 1997 til 2002. De 15-19-årige opgøres dog separat. Arbejdsmarkedsstatus måles i uge 48.

I ”uden for arbejdsstyrken” indgår personer på; sygedagpenge, barselsdagpenge, kontanthjælp, orlov fra ledighed, revalideringsydelse, tjenestemandspension, efterløn, folke-/alderspension, førtidspension, overgangsydelse, introduktionsydelse for indvandrere/aktiverede ifølge kontanthjælpsstatistikken, integrationsuddannelse samt uddannelsessøgende med under 28 timers arbejde om ugen samt øvrige uden for arbejdsstyrken.

De uddannelsessøgende som havde under 28 timers arbejde om ugen ved siden af studiet, indgår således i opgørelsen af personer, som er uden for arbejdsstyrken. En del af de yngre generationer vil derfor her være i gang med et nyt uddannelsesforløb efter den højeste fuldførte uddannelse. Fx vil mange med en grundskole eller gymnasial baggrund være i gang med et videre uddannelsesforløb, og eksempelvis vil en del af de, der har fuldført en universitets bacheloruddannelse, også være i gang med en kandidatoverbygningsuddannelse osv.

Antallet af personer uden for arbejdsstyrken udgjorde rundt regnet 29% af den samlede danske befolkning i aldersgruppen i 2002.

Pga. Danmarks Statistiks registeromlægning i 2002, skal ændringer fra 2001 og 2002 tages med forbehold.

7.1. Antal personer uden for arbejdsstyrken

I tabel 7.1.1 og tabel 7.1.2 opgøres hhv. antallet og den procentuelle fordeling af personer uden for arbejdsstyrken fordelt på personernes højeste fuldførte uddannelseshovedgrupper fra 1997 til 2002.

Rundt regnet 1,1 mio. personer i aldersgruppen 15-69 år var uden for den danske arbejdsstyrke.

I 2002 havde ca. 594.800 personer alene en grundskoleuddannelse på 8.-10. klassetrin. Dette svarer til ca. 53% af alle personer uden for arbejdsstyrken. Andelen faldt dog konstant i perioden. I 1997 udgjorde disse ca. 58% eller ca. 644.100 personer.

I 2002 var ca. 124.900 personer med en gymnasial uddannelse uden for arbejdsstyrken, svarende til ca. 11% af antallet af personer uden for arbejdsstyrken, det er næsten samme andel, som ses i 1997.

Ca. 221.200 eller rundt regnet 20% af personerne uden for arbejdsstyrken var personer, som havde en højest fuldført erhvervsfaglig uddannelse. Denne uddannelsesgruppe havde et konstant stigende antal personer, uden for arbejdsstyrken. I fx 1997 var det 210.600 personer. Andelen med en erhvervsfaglig uddannelse lå stabilt mellem ca. 19-20% i perioden.

I 2002 havde de korte videregående uddannelser omkring 19.100 personer uden for arbejdsstyrken, det svarer til 1,7% af alle. Denne andel steg svagt med 0,2 procentpoint fra 1997 til 2002.

For de mellemlange videregående uddannelser steg både det absolutte antal og procentandelen af personer uden for arbejdsstyrken konstant. I 2002 var ca. 54.000 personer uden for arbejdsstyrken (4,8%) mod ca. 43.700 personer i 1997 eller 3,9%.

Ser man på bachelorerne og de kandidatuddannede under ét i 2002 viste de sig at, samlet var der 38.300 personer uden for arbejdsstyrken, svarende til 3,4% af alle personer uden for arbejdsstyrken. Også for disse uddannelser ses en konstant stigning absolut og procentuelt. I 1997 udgjorde de 2,4% af alle personer uden for arbejdsstyrken eller ca. 27.100 personer.

Gruppen med en uoplyst uddannelsesbaggrund kan - som tidligere nævnt - principielt have en uddannelse på alle niveauer i uddannelsessystemet. I 2002 udgjorde de 6,0% af alle uden for arbejdsstyrken, (ca. 67.100 personer). Gruppen havde en konstant stigende andel, i 1997 udgjorde de kun 4,5% eller ca. 50.400 personer.

Tabel 7.1.1 Antallet af personer uden for arbejdsstyrken fordelt på uddannelseshovedgrupper fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser 1.114.642 1.104.167 1.101.279 1.096.866 1.106.433 1.119.534
Grundskole, 8.-10. klasse 644.091 625.087 611.361 601.353 601.653 594.758
Almengymnasiale udd. 102.860 104.806 105.508 103.513 105.505 100.847
Erhvervsgymnasiale udd. 18.761 19.714 20.628 22.365 23.589 24.012
Erhvervsfag. hovedforløb 210.628 214.100 212.503 211.826 214.921 221.169
Korte videregående udd. 16.962 17.722 17.640 17.242 18.204 19.052
Mellemlange videreg. udd. 43.698 45.638 47.173 47.846 50.500 53.954
Bacheloruddannelser 13.815 15.136 16.946 18.794 19.388 22.676
Kandidatuddannelser 13.286 13.820 13.478 13.140 14.207 15.585
Ph.d., m.v. 152 171 184 205 227 345
Uoplyst uddannelse 50.389 47.973 55.858 60.582 58.239 67.136

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 7.1.2 Den procentuelle fordeling af personer uden for arbejdsstyrken fordelt på uddannelseshovedgrupper fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Grundskole, 8.-10. klasse 57,8 56,6 55,5 54,8 54,4 53,1
Almengymnasiale uddannelser 9,2 9,5 9,6 9,4 9,5 9,0
Erhvervsgymnasiale uddannelser 1,7 1,8 1,9 2,0 2,1 2,1
Erhvervsfaglige hovedforløb 18,9 19,4 19,3 19,3 19,4 19,8
Korte videregående uddannelser 1,5 1,6 1,6 1,6 1,7 1,7
Mellemlange videregående udd. 3,9 4,1 4,3 4,4 4,6 4,8
Bacheloruddannelser 1,2 1,4 1,5 1,7 1,8 2,0
Kandidatuddannelser 1,2 1,3 1,2 1,2 1,3 1,4
Ph.d., m.v. 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Uoplyst uddannelse 4,5 4,3 5,1 5,5 5,3 6,0

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Som nævnt i indledningen til dette kapitel vil en række personer fra de yngre generationer være i gang med et nyt uddannelsesforløb efter den højeste fuldførte uddannelse. Derfor har vi valgt at angive hvor stor en andel de uddannelsessøgende udgjorde af de respektive uddannelseshovedgrupper. Beregningerne er foretaget på baggrund af grundmaterialet, og fremgår derfor ikke af databasen, som er tilknyttet denne publikation.

I tabel 7.1.3 opgøres den procentuelle fordeling af befolkningen fordelt på: personer i arbejdsstyrken og personer uden for arbejdsstyrken (heraf uddannelsessøgende med under 28 timers arbejdsuge) på uddannelseshovedgrupper fra 1997 til 2002. I figur 7.1.1 vises den samlede procentuelle fordeling af personer i og uden for arbejdsstyrken grafisk.

I 2002 fordelte befolkningen sig med: 71% i arbejdsstyrken og 29% uden for arbejdsstyrken, af disse var hver tredje i gang med et nyt uddannelsesforløb.

En pæn andel af de personer, som befandt sig uden for arbejdsstyrken med en studiekompetencegivende uddannelse, var i gang med en nyt uddannelsesforløb. For mange af uddannelsesgrupperne ses også, at en stigende andel var i gang med en ny uddannelse.

47% af befolkningen med alene en grundskoleuddannelse befandt sig uden for arbejdsstyrken. 38,3% af disse var under uddannelse. I 1997 var tallet 37,8%.

For de almengymnasiale uddannede lå andelene uden for arbejdsstyrken nogenlunde stabilt. Det samme gjorde andelen som efterfølgende var i et uddannelsesforløb. 76,7% af de personer der befandt sig uden for arbejdsstyrken i 2002, var under uddannelse samme tal ses i 1997.

Anderledes så det ud for de erhvervsgymnasialt uddannede, hvor 28% af befolkningen var uden for arbejdsstyrken i 2002. Af disse var 82,1% i gang med et nyt uddannelsesforløb. I 1997 var der 78,3%.

For befolkningen med de erhvervskompetencegivende uddannelser: erhvervsfaglige uddannelser, korte videregående uddannelser og mellemlange videregående uddannelser var hhv. 17%, 13% og 13% uden for arbejdsstyrken i 2002.

For bachelorerne i befolkningen i 2002 ses, at 44% var uden for arbejdsstyrken, heraf var ca. 90%% i gang med et videre uddannelsesforløb.

For de kandidatuddannede og ph.d.'ere ses, at rundt regnet hhv. 91-92% og 97-98% vil være at finde i arbejdsstyrken og en lav andel var uden for.

For gruppen med uoplyst uddannelsesbaggrund ses, at en stigende andel af befolkningen var uden for arbejdsstyrken. Andelen steg fra 55% i 1997 til 59% i 2002. I 1997 udgjorde de uddannelsessøgende 21,8% af personerne uden for arbejdsstyrken, i 2002 var andelen steget til 27,1%.

Tabel 7.1.3 Den procentuelle fordeling af personer i og uden for arbejdsstyrken (heraf underopdelt med uddannelsessøgende1)) opgjort på uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002. Procenterne er beregnet inden for hver uddannelseshovedgruppe. Tallene er afrundede.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Befolkning i alt 100 100 100 100 100 100
  Arbejdsstyrken 70 71 71 71 71 71
  Uden for arbejdsstyrken 30 29 29 29 29 29
  Heraf: Udd.søgende 1) 10 10 10 10 10 10
Grundskole, 8.-10. kl. Befolkning i alt 100 100 100 100 100 100
  Arbejdsstyrken 55 55 55 54 54 53
  Uden for arbejdstyrken 45 45 45 46 46 47
  Heraf: Udd.søgende 1) 17 17 17 17 18 18
Almengymnasiale udd. Befolkning i alt 100 100 100 100 100 100
  Arbejdsstyrken 57 57 57 57 56 57
  Uden for arbejdsstyrken 43 43 43 43 44 43
  Heraf: Udd.søgende 1) 33 33 34 34 33 33
Erhvervsgymn. udd. Befolkning i alt 100 100 100 100 100 100
  Arbejdsstyrken 77 76 76 74 72 72
  Uden for arbejdsstyrken 23 24 24 26 28 28
  Heraf: Udd.søgende 1) 18 19 20 22 23 23
Erhv.faglig hovedforløb Befolkning i alt 100 100 100 100 100 100
  Arbejdsstyrken 83 83 83 83 83 83
  Uden for arbejdsstyrken 17 17 17 17 17 17
  Heraf: Udd.søgende 1) 1 1 1 1 1 1
Korte videregående udd. Befolkning i alt 100 100 100 100 100 100
  Arbejdsstyrken 86 86 86 87 87 87
  Uden for arbejdsstyrken 14 14 14 13 13 13
  Heraf: Udd.søgende 1) 2 2 2 2 2 2
Mellemlange vid. udd. Befolkning i alt 100 100 100 100 100 100
  Arbejdsstyrken 88 88 88 88 88 87
  Uden for arbejdsstyrken 12 12 12 12 12 13
  Heraf: Udd.søgende 1) 1 1 1 1 1 1
Bacheloruddannelser Befolkning i alt 100 100 100 100 100 100
  Arbejdsstyrken 63 62 60 59 60 56
  Uden for arbejdsstyrken 37 38 40 41 40 44
  Heraf: Udd.søgende 1) 33 34 36 37 36 39
Kandidatuddannelser Befolkning i alt 100 100 100 100 100 100
  Arbejdsstyrken 91 91 92 92 92 91
  Uden for arbejdsstyrken 9 9 8 8 8 9
  Heraf: Udd.søgende 1) 1 1 1 1 1 1
Ph.d., m.v. Befolkning i alt 100 100 100 100 100 100
  Arbejdsstyrken 98 98 98 98 98 97
  Uden for arbejdsstyrken 2 2 2 2 2 3
  Heraf: Udd.søgende 1) 1 . . . . .
Uoplyst uddannelse Befolkning i alt 100 100 100 100 100 100
  Arbejdsstyrken 45 45 42 45 42 41
  Uden for arbejdsstyrken 55 55 58 55 58 59
  Heraf: Udd.søgende 1) 12 12 12 13 15 16

1) Uddannelsessøgende med under 28 timers arbejde om ugen.
Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Figur 7.1.1 Den procentuelle fordeling af personer i og uden for arbejdsstyrken opgjort fra 1997 til 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

7.2 Aldersfordeling af personer uden for arbejdsstyrken

I dette afsnit opgøres det samlede antal af personer uden for arbejdsstyrken fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002. De 15-19-årige opgøres i sin egen aldersgruppe.

Når det gælder den samlede gruppe af personer uden for arbejdsstyrken, lå hovedvægten af aldersfordelingerne i de yderste aldersgrupper, dvs. de 15-29-årige og de 60-69-årige. Hvor en stor del af de 15-29-årige har vist sig at være i gang med en uddannelse, hvor den ældste aldersgruppe fx vil indeholde: efterlønsmodtagere, førtidspensioner og folke- og alderspensionister mv.

Af tabel 7.2.1 og tabel 7.2.2 opgøres hhv. antallet og den procentuelle fordeling af de personer, som var uden for arbejdsstyrken. I 1997 var der ca. 1.119.500 personer uden for arbejdsstyrken, heraf var 32,9% i aldersgruppen 60-69-årige. I 1997 udgjorde denne gruppe 31,3%. Således ses en stigende andel af ældre uden for arbejdsstyrken (stigning på 1,6 procentpoint).

Af de yngre årgange ses, at andelen af 15-19-årige uden for arbejdsstyrken faldt fra 21,2% i 1997 til 20,9% i 2002, hvorimod gruppen af 20-29-årige i samme periode steg fra 17,7% til 18,7%.

Midteraldersgrupperne: 30-39-årige og 40-49-årige lå med en næsten stabil andel af gruppen uden for arbejdsstyrken I 2002 udgjorde de hhv. 8,5% og 7,6%.

En interessant aldersgruppe er de 50-59-årige, som fra 1997 til 2002 havde en stagnerede antal af og andel af de personer, som var uden for arbejdsstyrken. Denne faldt fra 13,7% i 1997 til 11,3% i 2002.

Tabel 7.2.1 Det samlede antal af personer uden for arbejdsstyrken fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle udd. 15-19-årige 236.337 228.733 225.605 227.506 231.750 234.145
  20-29-årige 197.462 198.967 203.431 204.708 208.834 209.123
  30-39-årige 94.622 92.877 91.471 88.756 90.729 95.477
  40-49-årige 85.006 83.460 82.090 81.002 82.408 85.238
  50-59-årige 152.112 146.612 139.067 133.722 128.984 126.937
  60-69-årige 349.103 353.518 359.615 361.172 363.728 368.614
I alt   1.114.642 1.104.167 1.101.279 1.096.866 1.106.433 1.119.534

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 7.2.2 Den procentuelle fordeling af det samlede antal personer uden for arbejdsstyrken fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle udd. 15-19-årige 21,2 20,7 20,5 20,7 21,0 20,9
  20-29-årige 17,7 18,0 18,5 18,7 18,9 18,7
  30-39-årige 8,5 8,4 8,3 8,1 8,2 8,5
  40-49-årige 7,6 7,6 7,5 7,4 7,5 7,6
  50-59-årige 13,7 13,3 12,6 12,2 11,7 11,3
  60-69-årige 31,3 32,0 32,7 32,9 32,9 32,9
I alt   100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Af figur 7.2.1 ses de ovennævnte tendenser tydeligt, fx at der var flere ældre i gruppen af personer uden for arbejdsstyrken i perioden.

Figur 7.2.1 Den procentuelle fordeling af antallet af personer uden for arbejdsstyrken fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

Figur 7.2.1 Den procentuelle fordeling af antallet af personer uden for arbejdsstyrken fordelt på 10-års-aldersintervaller fra 1997 til 2002.

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

7.3 Personer uden for arbejdsstyrken fordelt på uddannelsesgrupper og køn

I dette afsnit opgøres de personer, som var uden for arbejdsstyrken på deres højeste fuldførte uddannelsesmæssige baggrund og køn.

Af tabel 7.3.1 og tabel 7.3.2 opgøres antallet og procentandelene af mænd og kvinder, som var uden for arbejdsstyrken, fordelt på deres højeste fuldførte uddannelse fra 1997 til 2002.

Hvis man ønsker en lavere detaljeringsgrad henvises til bilag 3 tabel 5, hvor antallet af personer uden for arbejdsstyrken opdeles på køn og højeste fuldførte uddannelse.

Af de ca. 1.119.500 personer, der i 2002 var uden for arbejdsstyrken, var ca. 628.600 kvinder og ca. 491.000 var mænd.

Selvom den danske befolkning havde en næsten ligelig fordeling på køn, var der langt flere kvinder repræsenteret uden for arbejdsstyrken.

I 2002 udgjorde kvinderne 56,1% af personerne uden for arbejdsstyrken, men set i det korte historiske perspektiv, er det bemærkelsesværdigt at se, at denne andel faldt hvert eneste år. I 1997 udgjorde kvindernes andel uden for arbejdsstyrken 57,3%.

Selvom kvinderne med alene en grundskoleuddannelse, udgjorde 30,9% af arbejdsstyrken i 2002, faldt deres andel pænt, hvis man sammenligner med 1997 (34,7%). Bemærkelsesværdigt er det, at denne tendens ikke er at spore hos mændene, de lå mellem 22- 23% af alle uden for arbejdsstyrken. Samlet set var kønsforskellene mest markant for de grundskoleuddannede.

Bortset fra de erhvervsgymnasiale uddannelser og kandidatuddannelserne havde kvinderne en konstant større andel af personer uden for arbejdsstyrken end mændene havde.

Tabel 7.3.1 Antallet af personer uden for arbejdsstyrken fordelt på køn og højeste fuldførte uddannelseshovedgruppe fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Mænd 476.318 472.150 474.603 475.837 483.033 490.974
  Kvinder 638.324 632.017 626.676 621.029 623.400 628.560
  I alt 1.114.642 1.104.167 1.101.279 1.096.866 1.106.433 1.119.534
Grundskole, 8.-10. klasse Mænd 257.575 250.638 247.873 246.286 248.727 248.846
  Kvinder 386.516 374.449 363.488 355.067 352.926 345.912
  I alt 644.091 625.087 611.361 601.353 601.653 594.758
Almengymnasiale udd. Mænd 40.109 40.642 40.603 39.966 40.770 38.838
  Kvinder 62.751 64.164 64.905 63.547 64.735 62.009
  I alt 102.860 104.806 105.508 103.513 105.505 100.847
Erhvervsgymnasiale udd. Mænd 10.233 10.707 11.405 12.553 13.190 13.243
  Kvinder 8.528 9.007 9.223 9.812 10.399 10.769
  I alt 18.761 19.714 20.628 22.365 23.589 24.012
Erhvervsfag. hovedforløb Mænd 104.263 105.438 105.404 105.321 106.258 108.913
  Kvinder 106.365 108.662 107.099 106.505 108.663 112.256
  I alt 210.628 214.100 212.503 211.826 214.921 221.169
Korte videregående udd. Mænd 7.173 7.515 7.588 7.371 7.891 8.368
  Kvinder 9.789 10.207 10.052 9.871 10.313 10.684
  I alt 16.962 17.722 17.640 17.242 18.204 19.052
Mellemlange videreg. udd. Mænd 16.899 17.713 18.240 18.410 19.538 20.733
  Kvinder 26.799 27.925 28.933 29.436 30.962 33.221
  I alt 43.698 45.638 47.173 47.846 50.500 53.954
Bacheloruddannelser Mænd 6.500 7.080 7.983 8.827 9.069 10.193
  Kvinder 7.315 8.056 8.963 9.967 10.319 12.483
  I alt 13.815 15.136 16.946 18.794 19.388 22.676
Kandidatuddannelser Mænd 8.102 8.294 8.075 7.757 8.272 9.038
  Kvinder 5.184 5.526 5.403 5.383 5.935 6.547
  I alt 13.286 13.820 13.478 13.140 14.207 15.585
Ph.d., m.v. Mænd 96 115 130 125 141 215
  Kvinder 56 56 54 80 86 130
  I alt 152 171 184 205 227 345
Uoplyst uddannelse Mænd 25.368 24.008 27.302 29.221 29.177 32.587
  Kvinder 25.021 23.965 28.556 31.361 29.062 34.549
  I alt 50.389 47.973 55.858 60.582 58.239 67.136

Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se note under tabel 7.3.2. se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 7.3.2 Procentuel fordeling af antallet af personer uden for arbejdsstyrken fordelt på køn og højeste fuldførte uddannelseshovedgrupper fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Mænd 42,7 42,8 43,1 43,4 43,7 43,9
  Kvinder 57,3 57,2 56,9 56,6 56,3 56,1
  I alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Grundskole, 8.-10. klasse Mænd 23,1 22,7 22,5 22,5 22,5 22,2
  Kvinder 34,7 33,9 33,0 32,4 31,9 30,9
  I alt 57,8 56,6 55,5 54,8 54,4 53,1
Almengymnasiale udd. Mænd 3,6 3,7 3,7 3,6 3,7 3,5
  Kvinder 5,6 5,8 5,9 5,8 5,9 5,5
  I alt 9,2 9,5 9,6 9,4 9,5 9,0
Erhvervsgymnasiale udd. Mænd 0,9 1,0 1,0 1,1 1,2 1,2
  Kvinder 0,8 0,8 0,8 0,9 0,9 1,0
  I alt 1,7 1,8 1,9 2,0 2,1 2,1
Erhvervsfaglige hovedforløb Mænd 9,4 9,6 9,6 9,6 9,6 9,7
  Kvinder 9,5 9,8 9,7 9,7 9,8 10,0
  I alt 18,9 19,4 19,3 19,3 19,4 19,8
Korte videregående udd. Mænd 0,6 0,7 0,7 0,7 0,7 0,8
  Kvinder 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9 1,0
  I alt 1,5 1,6 1,6 1,6 1,7 1,7
Mellemlange videreg. udd. Mænd 1,5 1,6 1,7 1,7 1,8 1,9
  Kvinder 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 3,0
  I alt 3,9 4,1 4,3 4,4 4,6 4,8
Bacheloruddannelser Mænd 0,6 0,6 0,7 0,8 0,8 0,9
  Kvinder 0,7 0,7 0,8 0,9 0,9 1,1
  I alt 1,2 1,4 1,5 1,7 1,8 2,0
Kandidatuddannelser Mænd 0,7 0,8 0,7 0,7 0,8 0,8
  Kvinder 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6
  I alt 1,2 1,3 1,2 1,2 1,3 1,4
Ph.d., m.v. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Uoplyst uddannelse Mænd 2,3 2,2 2,5 2,7 2,6 2,9
  Kvinder 2,2 2,2 2,6 2,9 2,6 3,1
  I alt 4,5 4,3 5,1 5,5 5,3 6,0

Pga. afrundinger kan summerne afvige.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.






Bilag 1 Metode og bilag 2 begreber

I disse bilag beskrives de i publikationen anvendte metode og begreber. Hovedparten af begreberne anvendes tillige i den tilhørende database: ”Befolkning, uddannelse og arbejdsmarked – 1997 til 2002”. Begreberne er sorteret i alfabetisk orden. Arbejdsmarkedstilknytning er målt i uge 48.

Bilag 1 Metode

Alle tal og beregninger bygger på data fra Danmarks Statistik. Arbejdsmarkedsoplysningerne kommer fra den Registerbaserede Arbejdsmarkedsstatistik (RAS), som opgør beskæftigelsen i slutningen af november måned i det aktuelle år. En detaljeret beskrivelse af RAS kan findes i Statistiske Efterretninger (Arbejdsmarked nr. 2004:23). Uddannelsesoplysningerne kommer fra det Integrerede elevregister (INTE). Yderligere oplysninger og dokumentation kan findes på :

www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4

Resultaterne omhandler alle personer i aldersgruppen 15-69-årige i befolkningen, opgjort pr. 31/12 i året. I perioden 1997 til 2002 opgøres arbejdsmarkedsstatus hvert år i uge 48. Resultaterne kan opgøres på fx højeste fuldførte uddannelse, køn, alder mv. Alle, der er tilmeldt en fuldtidsuddannelse, og som arbejder under 28 timer om ugen er talt uden for arbejdsstyrken som studerende. Som noget nyt tælles alle aktiverede, uanset hvilken ydelse de modtager under ledighed. Ledige kan således deles i to grupper, ledige i aktivering og ledige uden for aktivering.

Der vises ikke resultater eller beregninger, hvor der indgår under 30 personer, men personerne indgår dog i de samlede totaler. Derfor kan der forekomme afvigelser i summerne.

Bilag 2 Begreber

Hovedparten af begreberne anvendes tillige i den tilhørende database: ”Befolkning, uddannelse og arbejdsmarked – 1997 til 2002”. Begreberne er sorteret i alfabetisk orden. RAS oplysningerne er mål i uge 48.

Antal personer
Antallet af personer i hhv. befolkningen, arbejdsstyrken og uden for arbejdsstyrken.

Arbejdsmarkedsstatus
Arbejdsmarkedsstatus opgøres for antallet af personer i befolkningen som var enten i arbejdsstyrken eller uden for arbejdsstyrken.

Arbejdsstyrken
Den samlede arbejdsstyrken beregnes som antallet af personer i beskæftigelse plus antallet af ledige personer.

Befolkning
Antallet af personer i alt i befolkningen. Den samlede befolkning beregnes som personer i arbejdsstyrken plus personer uden for arbejdsstyrken. Befolkningen er også det potentielle udbud af antallet af personer i befolkningen med en given højst fuldført uddannelse/uddannelsesniveau.

Befolkning (Alle)
Befolkningen i alt, en samlet sum af personer såvel i som uden for arbejdsstyrken.

Befolkning (Alt)
Befolkningen fordelt på: i arbejdsstyrken og uden for arbejdsstyrken.

Befolkning (Arst1)
Befolkningen fordelt på: ledige - ikke aktiverede, ledige i aktivering og personer uden for arbejdsstyrken.

Befolkning (Arst2)
Befolkningen fordelt på: beskæftigede, ledige og personer uden for arbejdsstyrken.

Befolkning – erhvervsfrekvens
Befolkningens erhvervsfrekvens beregnes som antallet i arbejdsstyrken divideret med antallet i befolkningen.

Dimittendalder/dimissionsalder
Med dimittendalder/dimissionsalder menes hvor lang tid der er gået siden personen har fuldført sin uddannelse. De uddannedes arbejdsmarkedsstatus opgøres sammen med deres dimittendalder (0-1 år, 1-2 år, 2-3 år, 3-4 år og over 4 år efter fuldførelse fra uddannelsen), hvorved man fx også kan følge de nyuddannedes indplacering på arbejdsmarkedet.

Kompetencegivende uddannelse
Et samlet begreb bestående af: personer med en fuldført uddannelse, der alene giver studiekompetence (fx grundskolens højeste trin, gymnasiale uddannelser, erhvervsfaglige grundforløb mv.) og personer, som har fuldførte en uddannelse, der giver erhvervskom- petence (fx erhvervsfaglige uddannelser, pædagoguddannelsen, lægeuddannelsen osv.).

Ledige
Samlet antal af arbejdsløse, såvel aktiverede som ikke aktiverede personer uanset hvilken ydelse, de modtager.

Ledige i aktivering
Antallet af arbejdsløse som indgik i et aktiveringsforløb.

Ledige ikke aktiverede
Antallet af arbejdsløse som ikke indgik i et aktiveringsforløb.

Potentielt udbud
Det potentielle udbud af personer med en given højest fuldført uddannelse, viser hvor mange der har en given uddannelsen, uanset om de er i arbejdsstyrken eller uden for arbejdsstyrken – svarende til den samlede befolkning i aldersgruppen.

Procent inden for gruppen
Andelen af personer inden for den valgte dimension, fx den enkelte uddannelsesgruppe, det enkelte aldersinterval mv.

Procent samlet
Andelen af personer med de forskellige uddannelsesgrupper af hhv. befolkningen og arbejdsstyrken samt uden for arbejdsstyrken.

Uddannelsesniveauer
Vi ser på de ordinære uddannelser fra grundskolens 8.-10. klassetrin til ph.d. Således indgår dele af voksenuddannelse samt visse private uddannelser ikke i opgørelsen. Uddannelsessystemet er inddelt hierarkisk i en såkaldt uddannelsesforspalte opbygget efter Undervisningsministeriets gruppering af de forskellige uddannelser. Befolkningen er opgjort på højeste fuldførte kompetencegivende uddannelse, dvs. at uddannelser som erhvervsfaglige grundforløb, den frie ungdomsuddannelse mv. ikke er medtaget. Dog er følgende uddannelser medregnet: hf, sammenstykket af enkeltfag og erhvervsskolernes åbne uddannelse, merkonom, datanom, ejendomsmægler mv.

Uden for arbejdsstyrken
Antallet af personer i befolkningen som var uden for arbejdsstyrken klassificeret af Danmarks Statistik og bestående af: Uddannelsessøgende med under 28 timers arbejde om ugen, personer med orlov fra ledighed, modtagere af barselsdagpenge, sygedagpenge, efterløn, overgangsydelse, kontanthjælp, revalideringsydelse, tjenestemandspension, folke-/alderspension, øvrige uden for arbejdsstyrken, førtidspension, introduktionsydelse for indvandrere samt integrationsuddannelse.

Uoplyst uddannelsesoplysninger
I denne sammenhæng betyder uoplyst, at Danmarks Statistik ikke har uddannelsesoplysninger om personerne. I 2002 udgjorde antallet af personer med uoplyst uddannelsesstatus ca. 3,0% af befolkningen. Årsagerne til uoplyst uddannelsesstatus skal søges i, at der ikke findes uddannelsesoplysninger på nogle af de ældre generationer i befolkningen, og at Danmarks Statistik mangler oplysninger på en del indvandrere.






Bilag 3 Uddannelsesfordelte beregninger

Tabel 1 Befolkningen procentuelt fordelt på køn og højeste fuldførte uddannelsesundergruppe fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Mænd 50,5 50,5 50,4 50,4 50,4 50,4
Alle uddannelser Kvinder 49,5 49,6 49,6 49,6 49,6 49,6
Alle uddannelser I alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Grundskole, 8.-10. klasse Mænd 17,7 17,3 17,0 16,7 16,5 16,2
Grundskole, 8.-10. klasse Kvinder 19,9 19,3 18,7 18,2 17,8 17,3
Grundskole, 8.-10. klasse I alt 37,6 36,6 35,7 34,8 34,3 33,5
Heraf:              
8. klasse Mænd 7,9 7,6 7,2 7,0 6,7 6,7
8. klasse Kvinder 9,5 9,0 8,6 8,1 7,8 7,6
8. klasse I alt 17,4 16,6 15,8 15,1 14,5 14,4
9. klasse Mænd 4,0 4,0 4,0 4,0 4,1 3,9
9. klasse Kvinder 3,9 3,8 3,8 3,7 3,8 3,5
9. klasse I alt 7,9 7,8 7,7 7,7 7,8 7,4
10. klasse Mænd 4,5 4,4 4,4 4,3 4,3 4,2
10. klasse Kvinder 5,3 5,2 5,1 5,1 5,0 4,8
10. klasse I alt 9,8 9,6 9,5 9,4 9,2 9,0
8. klasse efterskole Mænd 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
8. klasse efterskole Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
8. klasse efterskole I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
9. klasse efterskole Mænd 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
9. klasse efterskole Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3 0,2
9. klasse efterskole I alt 0,5 0,5 0,5 0,6 0,6 0,5
10. klasse efterskole Mænd 1,0 1,0 1,1 1,1 1,1 1,1
10. klasse efterskole Kvinder 1,0 1,0 1,0 1,0 1,1 1,1
10. klasse efterskole I alt 2,0 2,0 2,1 2,1 2,1 2,2
Almengymnasiale udd. Mænd 2,7 2,8 2,8 2,7 2,8 2,7
Almengymnasiale udd. Kvinder 3,6 3,7 3,7 3,6 3,6 3,5
Almengymnasiale udd. I alt 6,3 6,5 6,5 6,3 6,4 6,2
Heraf:              
Gymnasiet, matematikere Mænd 1,6 1,7 1,7 1,6 1,7 1,6
Gymnasiet, matematikere Kvinder 1,2 1,3 1,3 1,2 1,3 1,2
Gymnasiet, matematikere I alt 2,9 2,9 2,9 2,9 3,0 2,8
Gymnasiet, sproglige Mænd 0,5 0,5 0,6 0,6 0,6 0,6
Gymnasiet, sproglige Kvinder 1,3 1,4 1,4 1,4 1,4 1,3
Gymnasiet, sproglige I alt 1,8 1,9 1,9 1,9 1,9 1,9
Hf Mænd 0,5 0,5 0,5 0,4 0,4 0,4
Hf Kvinder 0,9 0,9 0,9 0,8 0,8 0,8
Hf I alt 1,3 1,3 1,3 1,3 1,2 1,2
Studenterkursus Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Studenterkursus Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Studenterkursus I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Åben uddannelse, gymn. niv. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Åben uddannelse, gymn. niv. Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Åben uddannelse, gymn. niv. I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervsgymnasiale udd. Mænd 1,1 1,1 1,1 1,2 1,2 1,2
Erhvervsgymnasiale udd. Kvinder 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1
Erhvervsgymnasiale udd. I alt 2,2 2,2 2,2 2,2 2,3 2,3
Heraf:              
Hhx Mænd 0,7 0,7 0,7 0,7 0,7 0,7
Hhx Kvinder 0,8 0,8 0,8 0,8 0,7 0,7
Hhx I alt 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5
1-årig hhx Mænd 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
1-årig hhx Kvinder 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
1-årig hhx I alt 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Htx Mænd 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Htx Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Htx I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3
Adgangseks. til diploming. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Adgangseks. til diploming. Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Adgangseks. til diploming. I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige hovedforløb Mænd 18,8 18,9 18,9 18,9 18,9 18,8
Erhvervsfaglige hovedforløb Kvinder 14,4 14,6 14,7 14,9 15,0 15,1
Erhvervsfaglige hovedforløb I alt 33,2 33,6 33,6 33,8 33,9 33,9
Heraf:              
Hovedforløb, handel Mænd 2,8 2,9 2,8 2,8 2,8 2,8
Hovedforløb, handel Kvinder 3,2 3,3 3,2 3,2 3,2 3,2
Hovedforløb, handel I alt 6,0 6,1 6,1 6,0 6,0 6,0
Hovedforløb, kontor Mænd 2,0 2,0 2,0 2,0 1,9 1,9
Hovedforløb, kontor Kvinder 5,7 5,7 5,7 5,7 5,7 5,7
Hovedforløb, kontor I alt 7,7 7,7 7,7 7,6 7,6 7,6
Hovedforløb, håndværk og tek. Mænd 3,4 3,4 3,4 3,3 3,3 3,3
Hovedforløb, håndværk og tek. Kvinder 0,5 0,5 0,5 0,4 0,4 0,4
Hovedforløb, håndværk og tek. I alt 3,9 3,9 3,8 3,8 3,8 3,7
Hovedforløb, bygge og anlæg Mænd 3,3 3,3 3,4 3,4 3,4 3,4
Hovedforløb, bygge og anlæg Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2
Hovedforløb, bygge og anlæg I alt 3,4 3,5 3,5 3,5 3,5 3,5
Hovedforløb, tekn. og komm. Mænd 2,1 2,2 2,2 2,2 2,2 2,2
Hovedforløb, tekn. og komm. Kvinder 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6
Hovedforløb, tekn. og komm. I alt 2,8 2,8 2,8 2,8 2,8 2,8
Hovedforløb, service Mænd 0,3 0,3 0,3 0,3 0,2 0,2
Hovedforløb, service Kvinder 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1
Hovedforløb, service I alt 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4
Hovedf., mek., transp. & logistik Mænd 2,3 2,3 2,3 2,4 2,4 2,4
Hovedf., mek., transp. & logistik Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Hovedf., mek., transp. & logistik I alt 2,3 2,3 2,3 2,4 2,4 2,4
Hovedforløb, levnedsmidler Mænd 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4 1,3
Hovedforløb, levnedsmidler Kvinder 0,7 0,7 0,7 0,8 0,8 0,8
Hovedforløb, levnedsmidler I alt 2,0 2,1 2,1 2,1 2,1 2,1
Hovedforløb, jordbrug Mænd 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Hovedforløb, jordbrug Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Hovedforløb, jordbrug I alt 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Pædagogisk grundudd. m.v. Mænd . . 0,0 0,0 0,0 0,0
Pædagogisk grundudd. m.v. Kvinder . 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
Pædagogisk grundudd. m.v. I alt . 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
Social- og sundhedshjælper Mænd 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
Social- og sundhedshjælper Kvinder 0,7 0,9 1,0 1,0 1,1 1,2
Social- og sundhedshjælper I alt 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,2
Social- og sundhedsassistent Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Social- og sundhedsassistent Kvinder 1,5 1,6 1,6 1,6 1,6 1,6
Social- og sundhedsassistent I alt 1,6 1,6 1,7 1,7 1,7 1,7
Erhvervsfaglig videreudd. Mænd 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6
Erhvervsfaglig videreudd. Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglig videreudd. I alt 0,6 0,6 0,7 0,6 0,6 0,6
Erhvervsfaglige udd., øvrige Mænd 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Erhvervsfaglige udd., øvrige Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervsfaglige udd., øvrige I alt 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Korte videregående udd. Mænd 1,7 1,8 1,8 1,9 1,9 2,0
Korte videregående udd. Kvinder 1,6 1,6 1,7 1,7 1,7 1,7
Korte videregående udd. I alt 3,3 3,4 3,5 3,5 3,6 3,7
Heraf:              
Akad. - og markedsøkon. m.v. Mænd 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2
Akad.- og markedsøkon. m.v. Kvinder 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2
Akad.- og markedsøkon. m.v. I alt 0,3 0,3 0,3 0,3 0,4 0,4
Politi- og fængselsudd. Mænd 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Politi- og fængselsudd. Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Politi- og fængselsudd. I alt 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Erhvervssprog Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervssprog Kvinder 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Erhvervssprog I alt 0,5 0,5 0,5 0,4 0,4 0,4
Kunstneriske uddannelser Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Kunstneriske uddannelser Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Kunstneriske uddannelser I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Tekniske uddannelser Mænd 0,9 0,9 1,0 1,0 1,0 1,0
Tekniske uddannelser Kvinder 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Tekniske uddannelser I alt 1,3 1,3 1,4 1,4 1,4 1,4
It-uddannelser Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2
It-uddannelser Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
It-uddannelser I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2
Transportuddannelser Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Transportuddannelser Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Transportuddannelser I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Levnedsmidler og hushold. Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Levnedsmidler og hushold. Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2
Levnedsmidler og hushold. I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Jordbrug og fiskeri Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2
Jordbrug og fiskeri Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Jordbrug og fiskeri I alt 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Sundhedsuddannelser m.v. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Sundhedsuddannelser m.v. Kvinder 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Sundhedsuddannelser m.v. I alt 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Åben uddannelse Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Åben uddannelse Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Åben uddannelse I alt 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Mellemlange videreg. udd. Mænd 4,0 4,1 4,2 4,2 4,3 4,3
Mellemlange videreg. udd. Kvinder 5,9 6,1 6,2 6,4 6,6 6,8
Mellemlange videreg. udd. I alt 9,9 10,2 10,4 10,6 10,9 11,1
Heraf:              
HD Mænd 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
HD Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
HD I alt 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Socialrådgiver Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Socialrådgiver Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3
Socialrådgiver I alt 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Erhvervssproglig diplomudd. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervssproglig diplomudd. Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervssproglig diplomudd. I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Kunstneriske udd. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kunstneriske udd. Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kunstneriske udd. I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Journalist Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Journalist Kvinder 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Journalist I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2
Diplomingeniør Mænd 1,1 1,2 1,2 1,2 1,2 1,2
Diplomingeniør Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2
Diplomingeniør I alt 1,3 1,3 1,3 1,3 1,3 1,3
Grafonom Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Grafonom Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Grafonom I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Søfart Mænd 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Søfart Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Søfart I alt 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Bygningskonstruktør Mænd 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Bygningskonstruktør Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Bygningskonstruktør I alt 0,3 0,3 0,3 0,4 0,4 0,4
Sygeplejerske Mænd 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
Sygeplejerske Kvinder 1,3 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4
Sygeplejerske I alt 1,4 1,4 1,4 1,4 1,4 1,5
Sygeplejerske videreudd. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Sygeplejerske videreudd. Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Sygeplejerske videreudd. I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Jordemoder Mænd . . . . . .
Jordemoder Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Jordemoder I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fysio-/ergoterapeut Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Fysio-/ergoterapeut Kvinder 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Fysio-/ergoterapeut I alt 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,4
Øvrige sundhedsudd. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Øvrige sundhedsudd. Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Øvrige sundhedsudd. I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Bioanalytiker Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Bioanalytiker Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Bioanalytiker I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Sundhed, diplomudd. Mænd . . . . . .
Sundhed, diplomudd. Kvinder . . . . 0,0 0,0
Sundhed, diplomudd. I alt . . . . 0,0 0,0
Folkeskolelærer Mænd 0,9 0,9 1,0 1,0 1,0 1,0
Folkeskolelærer Kvinder 1,3 1,3 1,4 1,4 1,4 1,5
Folkeskolelærer I alt 2,2 2,3 2,3 2,4 2,4 2,4
Pædagog Mænd 0,3 0,3 0,3 0,4 0,4 0,4
Pædagog Kvinder 1,7 1,7 1,8 1,9 2,0 2,1
Pædagog I alt 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5
Øvrige lærerudd. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Øvrige lærerudd. Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Øvrige lærerudd. I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Forsvarsudd. Mænd 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Forsvarsudd. Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Forsvarsudd. I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Videreuddannelse m.v. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Videreuddannelse m.v. Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Videreuddannelse m.v. I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Øvrige uddannelser Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Øvrige uddannelser Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Øvrige uddannelser I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Bacheloruddannelser Mænd 0,4 0,5 0,5 0,5 0,6 0,6
Bacheloruddannelser Kvinder 0,6 0,6 0,6 0,7 0,7 0,8
Bacheloruddannelser I alt 1,0 1,1 1,1 1,2 1,3 1,4
Heraf:              
Jura Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Jura Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Jura I alt 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
HA Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
HA Kvinder 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
HA I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Samfund Mænd 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Samfund Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2
Samfund I alt 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Erhvervssprog Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervssprog Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Erhvervssprog I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Sprog Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Sprog Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Sprog I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Kunst Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kunst Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kunst I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Bibliotekar Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Bibliotekar Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Bibliotekar I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Psykologi Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Psykologi Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Psykologi I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Humaniora Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Humaniora Kvinder 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
Humaniora I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2
Naturvidenskab Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Naturvidenskab Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Naturvidenskab I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Landbrugsvidenskab m.v. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Landbrugsvidenskab m.v. Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Landbrugsvidenskab m.v. I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Sundhed Mænd . . . . 0,0 0,0
Sundhed Kvinder . . . . 0,0 0,0
Sundhed I alt . . . 0,0 0,0 0,0
Kandidatuddannelser Mænd 2,5 2,6 2,6 2,7 2,7 2,8
Kandidatuddannelser Kvinder 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9
Kandidatuddannelser I alt 3,9 4,1 4,2 4,3 4,5 4,7
Heraf:              
Jura Mænd 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Jura Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Jura I alt 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Erhvervsøkonomi Mænd 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,4
Erhvervsøkonomi Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2
Erhvervsøkonomi I alt 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5 0,5
Forvaltning m.v. Mænd 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Forvaltning m.v. Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2
Forvaltning m.v. I alt 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5
Erhvervssprog Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Erhvervssprog Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervssprog I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Sprog Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
Sprog Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Sprog I alt 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2
Teologi Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Teologi Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Teologi I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Kunstneriske udd. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kunstneriske udd. Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
Kunstneriske udd. I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Kunstneriske udd., (Kulturmin.) Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Kunstneriske udd., (Kulturmin.) Kvinder 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Kunstneriske udd., (Kulturmin.) I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Bibliotekar Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Bibliotekar Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Bibliotekar I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Psykologi Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Psykologi Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Psykologi I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Humaniora Mænd 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Humaniora Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Humaniora I alt 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5
Civilingeniør Mænd 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Civilingeniør Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Civilingeniør I alt 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6 0,6
Landinspektør Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Landinspektør Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Landinspektør I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Arkitekt Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Arkitekt Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Arkitekt I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Naturvidenskab Mænd 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Naturvidenskab Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2
Naturvidenskab I alt 0,3 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Landbrugsvidenskab m.v. Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Landbrugsvidenskab m.v. Kvinder 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
Landbrugsvidenskab m.v. I alt 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2
Veterinærvidenskab Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Veterinærvidenskab Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Veterinærvidenskab I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Sygepleje, biomekanik m.v. Mænd . . . . . 0,0
Sygepleje, biomekanik m.v. Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Sygepleje, biomekanik m.v. I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Farmaceut Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Farmaceut Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Farmaceut I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Tandlæge Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Tandlæge Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Tandlæge I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Lægevidenskab Mænd 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Lægevidenskab Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Lægevidenskab I alt 0,4 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Pædagogik Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Pædagogik Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Pædagogik I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Samfund/økon./adm., master Mænd . 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Samfund/økon./adm., master Kvinder . . . 0,0 0,0 0,0
Samfund/økon./adm., master I alt . 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Ph.d., m.v. Mænd 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2
Ph.d., m.v. Kvinder 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Ph.d., m.v. I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3 0,3
Heraf:              
Samfund Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Samfund Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Samfund I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Humaniora Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Humaniora Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Humaniora I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Teknik Mænd 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Teknik Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Teknik I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Naturvidenskab Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Naturvidenskab Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Naturvidenskab I alt 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Veterinær/landbr.videnskab Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Veterinær/landbr.videnskab Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Veterinær/landbr.videnskab I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Sundhed Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Sundhed Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Sundhed I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
Pædagogik Mænd . . . . . .
Pædagogik Kvinder . . . . . .
Pædagogik I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kunstnerudd. på solistniv. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kunstnerudd. på solistniv. Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Kunstnerudd. på solistniv. I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Uoplyst uddannelse Mænd 1,4 1,3 1,4 1,6 1,5 1,6
Uoplyst uddannelse Kvinder 1,1 1,0 1,2 1,4 1,2 1,4
Uoplyst uddannelse I alt 2,4 2,3 2,6 2,9 2,7 3,0

* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 2 Arbejdsstyrken fordelt procentuelt på beskæftigelse og ledighed opgjort på uddannelse (undergrupper) fra 1997 til 2002 1).

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Beskæftiget 92,7 93,8 93,8 93,9 94,2 93,3
  Ledig 7,3 6,2 6,2 6,1 5,8 6,7
Grundskole, 8.-10. klasse Beskæftiget 89,0 90,1 90,0 90,1 90,4 88,8
  Ledig 11,0 9,9 10,0 9,9 9,6 11,2
8. klasse Beskæftiget 89,8 90,9 90,7 90,5 90,6 89,3
  Ledig 10,2 9,1 9,3 9,5 9,4 10,7
9. klasse Beskæftiget 86,8 87,9 88,1 88,4 88,9 87,1
  Ledig 13,2 12,1 11,9 11,6 11,1 12,9
10. klasse Beskæftiget 89,9 91,2 91,2 91,4 91,6 90,3
  Ledig 10,1 8,8 8,8 8,6 8,4 9,7
8. klasse efterskole Beskæftiget 78,8 77,3 78,9 78,4 77,3 75,3
  Ledig 21,2 22,7 21,2 21,7 22,8 24,7
9. klasse efterskole Beskæftiget 83,8 85,3 84,7 84,9 85,9 82,8
  Ledig 16,2 14,7 15,3 15,1 14,2 17,2
10. klasse efterskole Beskæftiget 86,7 87,6 87,9 88,6 88,9 87,0
  Ledig 13,3 12,5 12,1 11,4 11,2 13,0
Almengymnasiale udd. Beskæftiget 91,4 92,9 93,5 93,9 94,0 93,1
  Ledig 8,6 7,1 6,5 6,1 6,0 7,0
Gymnasiet, matematikere Beskæftiget 91,5 92,6 93,0 93,1 92,8 91,7
  Ledig 8,6 7,5 7,0 6,9 7,2 8,3
Gymnasiet, sproglige Beskæftiget 92,7 94,3 95,0 95,6 95,9 95,3
  Ledig 7,3 5,7 5,0 4,4 4,2 4,7
Hf Beskæftiget 90,5 92,5 93,2 93,5 94,1 93,0
  Ledig 9,5 7,5 6,8 6,5 5,9 7,0
Studenterkursus Beskæftiget 90,4 91,5 91,8 92,7 93,9 92,2
  Ledig 9,6 8,5 8,2 7,3 6,2 7,8
Åben uddannelse, gymn. niv. Beskæftiget 79,4 85,2 87,3 88,0 89,1 86,7
  Ledig 20,6 14,8 12,7 12,0 10,9 13,3
Erhvervsgymnasiale udd. Beskæftiget 95,1 96,3 96,4 96,6 96,8 96,2
  Ledig 4,9 3,7 3,6 3,4 3,2 3,8
Hhx Beskæftiget 95,1 96,3 96,4 96,6 96,7 96,2
  Ledig 4,9 3,7 3,6 3,4 3,3 3,8
1-årig hhx Beskæftiget 95,5 96,6 96,8 97,0 97,1 96,4
  Ledig 4,5 3,4 3,2 3,0 2,9 3,6
Htx Beskæftiget 94,9 96,0 96,1 96,4 96,8 96,3
  Ledig 5,1 4,0 3,9 3,6 3,2 3,7
Adgangseks. til diplomingeniør Beskæftiget 91,5 92,6 93,6 93,7 94,1 91,8
  Ledig 8,5 7,5 6,4 6,3 5,9 8,2
Erhvervsfaglige hovedforløb Beskæftiget 94,0 95,1 95,1 95,2 95,4 94,7
  Ledig 6,0 4,9 4,9 4,8 4,6 5,3
Hovedforløb, handel Beskæftiget 93,1 94,5 94,7 94,6 94,6 94,1
  Ledig 7,0 5,5 5,3 5,4 5,4 5,9
Hovedforløb, kontor Beskæftiget 93,7 95,3 95,6 95,7 95,8 95,2
  Ledig 6,3 4,7 4,5 4,4 4,2 4,8
Hovedf., håndværk og teknik Beskæftiget 93,1 94,0 93,2 93,9 94,3 93,3
  Ledig 6,9 6,0 6,8 6,1 5,7 6,8
Hovedforløb, bygge og anlæg Beskæftiget 95,7 95,8 95,8 96,1 95,9 94,8
  Ledig 4,3 4,3 4,2 3,9 4,1 5,2
Hovedforløb, teknologi og komm. Beskæftiget 94,0 95,3 95,2 95,2 95,4 94,2
  Ledig 6,0 4,7 4,8 4,8 4,6 5,8
Hovedforløb, service Beskæftiget 92,2 93,6 93,6 93,7 94,0 93,9
  Ledig 7,8 6,5 6,4 6,3 6,0 6,2
Hovedf. mek., transp. & logistik Beskæftiget 96,2 96,5 96,4 96,3 96,5 96,1
  Ledig 3,8 3,5 3,6 3,7 3,6 3,9
Hovedforløb, levnedsmidler Beskæftiget 92,7 94,3 94,4 94,6 94,7 94,3
  Ledig 7,4 5,7 5,6 5,4 5,4 5,7
Hovedforløb, jordbrug Beskæftiget 92,1 92,9 92,5 93,0 93,3 92,1
  Ledig 8,0 7,1 7,5 7,0 6,7 7,9
Pædagogisk grundudd. m.v. Beskæftiget . 82,8 85,9 85,3 87,1 86,0
  Ledig . 17,2 14,1 14,7 12,9 14,1
Social- og sundhedshjælper Beskæftiget 93,7 94,7 94,5 94,7 95,2 94,3
  Ledig 6,4 5,3 5,5 5,3 4,8 5,7
Social- og sundhedsassistent Beskæftiget 96,0 96,9 96,8 96,9 97,5 97,2
  Ledig 4,0 3,1 3,3 3,1 2,5 2,8
Erhvervsfaglig videreudd. Beskæftiget 98,3 98,5 98,5 98,6 98,8 98,5
  Ledig 1,7 1,5 1,5 1,4 1,3 1,5
Erhvervsfaglige udd., øvrige Beskæftiget 93,0 94,3 93,9 94,5 94,8 94,8
  Ledig 7,0 5,7 6,1 5,5 5,2 5,2
Korte videregående udd. Beskæftiget 94,0 95,2 95,3 95,3 95,4 94,1
  Ledig 6,1 4,8 4,7 4,7 4,6 5,9
Akademi- og markedsøkon. m.v. Beskæftiget 91,8 93,8 94,8 94,7 94,0 92,3
  Ledig 8,3 6,2 5,2 5,3 6,0 7,7
Politi- og fængselsuddannelser Beskæftiget 97,3 97,2 97,5 97,7 97,6 97,4
  Ledig 2,7 2,8 2,5 2,3 2,4 2,6
Erhvervssprog Beskæftiget 92,8 93,7 94,1 94,0 94,0 93,4
  Ledig 7,2 6,3 5,9 6,0 6,0 6,6
Kunstneriske uddannelser Beskæftiget 84,1 87,6 88,7 87,6 88,1 87,0
  Ledig 15,9 12,4 11,3 12,4 11,9 13,0
Tekniske uddannelser Beskæftiget 94,5 95,9 95,6 95,6 96,1 95,0
  Ledig 5,5 4,1 4,4 4,4 3,9 5,0
It-uddannelser Beskæftiget 95,8 97,3 96,4 95,1 92,6 86,3
  Ledig 4,3 2,7 3,6 4,9 7,4 13,7
Transportuddannelser Beskæftiget 84,2 88,0 89,7 90,0 91,6 91,7
  Ledig 15,8 12,0 10,3 10,0 8,4 8,4
Levnedsmidler og husholdning Beskæftiget 94,8 96,2 95,6 96,0 96,3 95,3
  Ledig 5,2 3,8 4,5 4,0 3,7 4,8
Jordbrug og fiskeri Beskæftiget 95,2 95,8 95,8 95,7 96,0 95,4
  Ledig 4,8 4,2 4,2 4,3 4,0 4,6
Sundhedsuddannelser m.v. Beskæftiget 94,9 95,9 96,2 96,1 96,9 96,3
  Ledig 5,1 4,1 3,8 3,9 3,1 3,7
Åben uddannelse Beskæftiget 94,5 96,3 97,7 98,0 97,7 97,2
  Ledig 5,5 3,7 2,4 2,0 2,3 2,8
Mellemlange videreg. udd. Beskæftiget 97,0 97,6 97,4 97,5 97,5 97,0
  Ledig 3,0 2,4 2,6 2,6 2,5 3,0
HD Beskæftiget 97,7 98,1 98,0 98,0 98,2 97,7
  Ledig 2,3 1,9 2,0 2,0 1,8 2,3
Socialrådgiver Beskæftiget 95,3 96,1 96,1 96,0 96,7 96,1
  Ledig 4,7 4,0 3,9 4,1 3,3 3,9
Erhvervssproglig diplomudd. Beskæftiget 89,4 92,4 92,2 92,1 91,6 89,8
  Ledig 10,6 7,7 7,8 7,9 8,4 10,2
Kunstneriske uddannelser Beskæftiget 80,3 82,8 84,7 83,4 83,7 83,3
  Ledig 19,7 17,2 15,3 16,6 16,3 16,7
Journalist Beskæftiget 96,1 96,6 95,8 95,2 94,7 93,3
  Ledig 3,9 3,4 4,2 4,8 5,3 6,7
Diplomingeniør Beskæftiget 95,4 96,6 96,3 96,7 96,8 95,7
  Ledig 4,6 3,4 3,7 3,3 3,2 4,3
Grafonom Beskæftiget 93,2 94,2 95,1 94,5 93,4 92,0
  Ledig 6,8 5,8 4,9 5,5 6,6 8,0
Søfart Beskæftiget 95,9 96,3 96,1 96,3 96,3 96,0
  Ledig 4,1 3,7 3,9 3,7 3,7 4,1
Bygningskonstruktør Beskæftiget 94,5 95,7 95,6 96,2 96,5 95,3
  Ledig 5,5 4,3 4,4 3,8 3,5 4,7
Sygeplejerske Beskæftiget 99,6 99,5 99,5 99,5 99,5 99,4
  Ledig 0,4 0,5 0,6 0,5 0,5 0,6
Sygeplejerske videreudd. Beskæftiget 99,8 99,5 99,4 99,5 99,6 99,4
  Ledig 0,2 0,5 0,6 0,5 0,4 0,6
Jordemoder Beskæftiget 98,3 98,0 98,7 98,6 98,6 98,8
  Ledig 1,7 2,0 1,3 1,4 1,4 1,2
Fysio-/ergoterapeut Beskæftiget 97,2 97,8 97,1 96,7 97,2 97,4
  Ledig 2,8 2,2 2,9 3,3 2,8 2,6
Øvrige sundhedsuddannelser Beskæftiget 93,1 94,6 94,2 95,3 94,7 95,5
  Ledig 6,9 5,4 5,8 4,8 5,3 4,5
Bioanalytiker Beskæftiget 96,7 98,3 98,5 98,3 98,6 98,5
  Ledig 3,3 1,7 1,5 1,7 1,4 1,5
Sundhed, diplomuddannelser Beskæftiget . . . . 100,0 100,0
  Ledig . . . . 0,0 0,0
Folkeskolelærer Beskæftiget 98,5 98,8 98,9 98,8 98,9 98,8
  Ledig 1,5 1,2 1,1 1,2 1,1 1,2
Pædagog Beskæftiget 97,2 97,6 97,5 97,3 97,3 96,6
  Ledig 2,8 2,4 2,5 2,7 2,7 3,4
Øvrige læreruddannelser Beskæftiget 85,5 88,0 87,4 88,0 89,1 87,0
  Ledig 14,5 12,1 12,6 12,0 10,9 13,0
Forsvarsuddannelser Beskæftiget 96,8 97,3 97,1 97,0 96,9 96,3
  Ledig 3,2 2,7 2,9 3,1 3,2 3,7
Videreudd. og åben udd. Beskæftiget 98,1 98,9 98,4 98,4 98,3 98,1
  Ledig 1,9 1,1 1,6 1,6 1,7 1,9
Øvrige uddannelser Beskæftiget 84,7 85,4 86,4 87,5 86,3 85,1
  Ledig 15,4 14,6 13,7 12,6 13,7 15,0
Bacheloruddannelser Beskæftiget 92,4 94,4 94,7 94,8 94,8 93,8
  Ledig 7,6 5,6 5,3 5,2 5,2 6,2
Jura Beskæftiget 93,0 93,4 95,0 96,0 97,3 93,3
  Ledig 7,0 6,6 5,0 4,0 2,7 6,7
HA Beskæftiget 93,8 96,3 96,4 96,4 96,4 95,2
  Ledig 6,2 3,7 3,6 3,6 3,6 4,8
Samfund Beskæftiget 94,1 95,5 96,1 96,0 95,7 94,9
  Ledig 5,9 4,5 3,9 4,0 4,3 5,1
Erhvervssprog Beskæftiget 89,4 93,2 93,4 94,0 94,1 93,1
  Ledig 10,6 6,8 6,7 6,1 5,9 6,9
Sprog Beskæftiget 84,1 84,7 90,7 90,6 87,5 89,8
  Ledig 15,9 15,3 9,3 9,4 12,5 10,2
Kunst Beskæftiget 87,8 89,9 86,2 91,0 90,5 89,0
  Ledig 12,2 10,1 13,8 9,0 9,5 11,0
Bibliotekar Beskæftiget 93,9 95,3 95,7 95,1 95,2 94,6
  Ledig 6,1 4,8 4,3 4,9 4,8 5,4
Psykologi Beskæftiget 85,5 89,7 92,7 89,3 92,8 89,8
  Ledig 14,5 10,3 7,3 10,7 7,2 10,2
Humaniora Beskæftiget 81,9 84,2 86,6 87,7 90,0 87,9
  Ledig 18,1 15,9 13,4 12,3 10,0 12,1
Naturvidenskab Beskæftiget 90,7 92,8 92,2 94,4 95,1 94,4
  Ledig 9,3 7,2 7,8 5,6 4,9 5,6
Landbrugsvidenskab m.v. Beskæftiget 93,6 93,8 93,7 89,2 94,9 92,4
  Ledig 6,4 6,2 6,3 10,8 5,1 7,6
Sundhed Beskæftiget . . . . . 97,1
  Ledig . . . . . 2,9
Kandidatuddannelser Beskæftiget 95,2 96,0 96,1 96,2 96,3 95,2
  Ledig 4,8 4,0 3,9 3,8 3,7 4,8
Jura Beskæftiget 97,1 97,5 97,8 98,1 98,3 97,4
  Ledig 2,9 2,5 2,2 1,9 1,7 2,6
Erhvervsøkonomi Beskæftiget 96,0 97,2 97,5 97,4 96,8 95,9
  Ledig 4,0 2,8 2,5 2,6 3,2 4,1
Forvaltning m.v. Beskæftiget 93,8 94,6 95,2 95,2 95,9 94,4
  Ledig 6,2 5,4 4,8 4,8 4,2 5,6
Erhvervssprog Beskæftiget 91,9 94,6 93,2 94,7 94,8 93,4
  Ledig 8,1 5,4 6,9 5,3 5,2 6,6
Sprog Beskæftiget 93,8 94,4 94,1 94,2 94,4 93,4
  Ledig 6,3 5,6 5,9 5,8 5,6 6,6
Teologi Beskæftiget 95,0 96,4 95,4 96,1 96,5 95,6
  Ledig 5,0 3,6 4,6 3,9 3,6 4,4
Kunstneriske uddannelser Beskæftiget 90,4 91,8 91,4 92,0 91,7 89,7
  Ledig 9,6 8,2 8,6 8,0 8,3 10,3
Kunstneriske udd., (Kulturmin.), Beskæftiget 92,4 93,7 94,6 94,6 95,0 94,9
  Ledig 7,6 6,3 5,4 5,4 5,0 5,1
Bibliotekar Beskæftiget 93,1 91,9 95,3 91,3 96,3 91,9
  Ledig 6,9 8,1 4,7 8,7 3,7 8,1
Psykologi Beskæftiget 95,7 96,0 95,8 96,1 96,9 96,0
  Ledig 4,3 4,0 4,2 3,9 3,1 4,0
Humaniora Beskæftiget 92,4 92,8 92,9 93,0 92,6 91,1
  Ledig 7,6 7,2 7,1 7,0 7,5 8,9
Civilingeniør Beskæftiget 95,8 96,3 96,4 96,8 97,3 95,7
  Ledig 4,2 3,7 3,6 3,2 2,7 4,3
Landinspektør Beskæftiget 96,8 97,9 97,9 98,8 98,7 98,1
  Ledig 3,2 2,1 2,1 1,2 1,3 1,9
Arkitekt Beskæftiget 89,5 92,0 92,0 92,8 93,5 90,4
  Ledig 10,5 8,0 8,0 7,2 6,5 9,6
Naturvidenskab Beskæftiget 93,1 94,4 94,5 94,4 94,7 93,6
  Ledig 6,9 5,6 5,5 5,6 5,4 6,4
Landbrugsvidenskab m.v. Beskæftiget 95,3 96,5 96,1 96,1 96,4 95,8
  Ledig 4,7 3,5 3,9 3,9 3,6 4,2
Veterinærvidenskab Beskæftiget 98,4 98,9 99,0 99,0 99,0 98,8
  Ledig 1,6 1,1 1,0 1,0 1,0 1,2
Sygepleje, biomekanik m.v. Beskæftiget 100,0 100,0 100,0 100,0 98,3 99,5
  Ledig 0,0 0,0 0,0 0,0 1,7 0,5
Farmaceut Beskæftiget 97,7 98,2 98,1 98,3 98,3 98,2
  Ledig 2,3 1,8 1,9 1,7 1,7 1,8
Tandlæge Beskæftiget 98,9 98,7 98,8 99,0 99,0 99,1
  Ledig 1,1 1,3 1,2 1,0 1,0 0,9
Lægevidenskab Beskæftiget 99,1 99,2 99,3 99,1 99,2 99,1
  Ledig 0,9 0,8 0,7 0,9 0,8 0,9
Pædagogik Beskæftiget 99,1 99,5 99,3 99,0 99,0 98,4
  Ledig 0,9 0,5 0,7 1,0 1,0 1,6
Samfund/økonomi/adm., master Beskæftiget . 98,0 98,9 96,8 96,2 97,8
  Ledig . 2,0 1,1 3,2 3,8 2,2
Ph.d., m.v. Beskæftiget 98,1 98,5 98,4 98,6 98,6 98,0
  Ledig 1,9 1,6 1,6 1,4 1,4 2,0
Samfund Beskæftiget 99,1 98,9 99,7 98,9 99,5 98,3
  Ledig 0,9 1,1 0,3 1,1 0,5 1,7
Humaniora Beskæftiget 96,5 95,2 96,0 96,6 96,4 96,3
  Ledig 3,5 4,8 4,0 3,4 3,6 3,7
Teknik Beskæftiget 99,1 99,2 99,2 99,4 99,2 98,6
  Ledig 0,9 0,8 0,8 0,6 0,8 1,4
Naturvidenskab Beskæftiget 96,3 97,7 97,4 97,4 98,0 97,3
  Ledig 3,7 2,4 2,6 2,6 2,0 2,7
Veterinær/landbr.vid. Beskæftiget 99,0 99,2 98,9 99,1 98,5 98,4
  Ledig 1,0 0,8 1,1 0,9 1,5 1,6
Sundhed Beskæftiget 99,4 99,7 99,5 99,6 99,4 99,0
  Ledig 0,6 0,3 0,5 0,4 0,6 1,0
Pædagogik Beskæftiget 100,0 100,0 97,5 97,4 100,0 100,0
  Ledig 0,0 0,0 2,5 2,6 0,0 0,0
Kunstnerudd. på solistniveau Beskæftiget 95,8 96,4 96,8 98,3 97,2 96,2
  Ledig 4,2 3,6 3,2 1,7 2,8 3,8
Uoplyst uddannelse Beskæftiget 81,3 83,2 83,0 77,5 85,6 82,7
  Ledig 18,7 16,9 17,0 22,5 14,5 17,3

1) De steder hvor persongrundlaget er lavt (se dokumentation) præsenteres procenten ikke i databasen. Vi har dog i denne tabel valgt at beregne de ikke fremviste tal.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 3 Den procentuelle fordeling af arbejdsstyrken opgjort inden for højeste fuldførte uddannelsesundergruppe fordelt på beskæftigelse, ledige uden aktivering og ledige i aktivering fra 1997 til 2002. Hver undergruppe = 100,0%.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Beskæftiget 92,7 93,8 93,8 93,9 94,2 93,3
  Ledig ikke aktiveret 6,4 5,0 4,4 4,4 4,1 4,5
  Ledig i aktivering 1,0 1,3 1,8 1,7 1,7 2,2
Grundskole, 8.-10. klasse Beskæftiget 89,0 90,1 90,0 90,1 90,4 88,8
  Ledig ikke aktiveret 9,0 7,4 6,6 6,7 6,3 6,7
  Ledig i aktivering 2,0 2,5 3,4 3,2 3,3 4,5
8. klasse Beskæftiget 89,8 90,9 90,7 90,5 90,6 89,3
  Ledig ikke aktiveret 9,0 7,4 6,5 6,9 6,5 6,9
  Ledig i aktivering 1,2 1,8 2,8 2,6 2,9 3,8
9. klasse Beskæftiget 86,8 87,9 88,1 88,4 88,9 87,1
  Ledig ikke aktiveret 10,5 8,7 7,6 7,5 7,0 7,4
  Ledig i aktivering 2,8 3,4 4,3 4,1 4,1 5,6
10. klasse Beskæftiget 89,9 91,2 91,2 91,4 91,6 90,3
  Ledig ikke aktiveret 8,0 6,4 5,8 5,7 5,5 5,9
  Ledig i aktivering 2,1 2,4 3,0 2,8 2,9 3,9
8. klasse efterskole Beskæftiget 78,8 77,3 78,9 78,4 77,3 75,3
  Ledig ikke aktiveret 14,9 15,1 12,9 13,5 13,4 12,4
  Ledig i aktivering 6,4 7,6 8,3 8,1 9,4 12,3
9. klasse efterskole Beskæftiget 83,8 85,3 84,7 84,9 85,9 82,8
  Ledig ikke aktiveret 11,4 9,4 9,1 9,4 8,2 9,4
  Ledig i aktivering 4,8 5,4 6,3 5,8 5,9 7,9
10. klasse efterskole Beskæftiget 86,7 87,6 87,9 88,6 88,9 87,0
  Ledig ikke aktiveret 9,5 8,2 7,1 6,7 6,6 6,8
  Ledig i aktivering 3,8 4,3 5,1 4,7 4,6 6,2
Almengymnasiale udd. Beskæftiget 91,4 92,9 93,5 93,9 94,0 93,1
  Ledig ikke aktiveret 7,0 5,2 4,3 4,1 3,7 4,1
  Ledig i aktivering 1,6 1,8 2,2 2,0 2,3 2,9
Gymnasiet, matematikere Beskæftiget 91,5 92,6 93,0 93,1 92,8 91,7
  Ledig ikke aktiveret 6,9 5,4 4,4 4,2 3,8 4,0
  Ledig i aktivering 1,6 2,1 2,6 2,7 3,4 4,3
Gymnasiet, sproglige Beskæftiget 92,7 94,3 95,0 95,6 95,9 95,3
  Ledig ikke aktiveret 6,1 4,4 3,5 3,3 3,1 3,4
  Ledig i aktivering 1,2 1,3 1,5 1,1 1,0 1,3
Hf Beskæftiget 90,5 92,5 93,2 93,5 94,1 93,0
  Ledig ikke aktiveret 7,5 5,7 4,6 4,7 4,1 4,7
  Ledig i aktivering 2,0 1,9 2,3 1,9 1,8 2,3
Studenterkursus Beskæftiget 90,4 91,5 91,8 92,7 93,9 92,2
  Ledig ikke aktiveret 8,4 6,6 5,9 5,3 4,3 5,4
  Ledig i aktivering 1,2 2,0 2,3 2,0 1,9 2,4
Åbenudd., gym. niveau Beskæftiget 79,4 85,2 87,3 88,0 89,1 86,7
  Ledig ikke aktiveret 14,7 9,1 7,4 8,2 7,5 9,2
  Ledig i aktivering 5,9 5,7 5,4 3,8 3,4 4,1
Erhvervsgymnasiale udd. Beskæftiget 95,1 96,3 96,4 96,6 96,8 96,2
  Ledig ikke aktiveret 4,3 3,0 2,6 2,6 2,5 2,8
  Ledig i aktivering 0,6 0,8 1,0 0,8 0,8 1,0
Hhx Beskæftiget 95,1 96,3 96,4 96,6 96,7 96,2
  Ledig ikke aktiveret 4,3 3,0 2,7 2,6 2,5 2,8
  Ledig i aktivering 0,6 0,7 0,9 0,8 0,8 1,0
1-årig hhx Beskæftiget 95,5 96,6 96,8 97,0 97,1 96,4
  Ledig ikke aktiveret 4,0 2,7 2,4 2,3 2,4 2,7
  Ledig i aktivering 0,5 0,7 0,8 0,7 0,6 0,9
Htx Beskæftiget 94,9 96,0 96,1 96,4 96,8 96,3
  Ledig ikke aktiveret 4,0 2,9 2,4 2,7 2,2 2,5
  Ledig i aktivering 1,1 1,1 1,5 0,8 1,0 1,2
Adgangseks.til diploming. Beskæftiget 91,5 92,6 93,6 93,7 94,1 91,8
  Ledig ikke aktiveret 7,1 5,5 5,0 0,0 4,8 6,1
  Ledig i aktivering 1,4 1,9 1,4 6,3 1,1 2,1
Erhvervsfag. hovedforløb Beskæftiget 94,0 95,1 95,1 95,2 95,4 94,7
  Ledig ikke aktiveret 5,6 4,3 3,9 3,9 3,7 4,1
  Ledig i aktivering 0,4 0,6 1,0 0,9 0,9 1,2
Hovedforløb, handel Beskæftiget 93,1 94,5 94,7 94,6 94,6 94,1
  Ledig ikke aktiveret 6,4 4,8 4,1 4,4 4,3 4,5
  Ledig i aktivering 0,5 0,8 1,2 1,0 1,1 1,4
Hovedforløb, kontor Beskæftiget 93,7 95,3 95,6 95,7 95,8 95,2
  Ledig ikke aktiveret 6,0 4,1 3,4 3,7 3,4 3,8
  Ledig i aktivering 0,4 0,6 1,1 0,7 0,8 1,0
Hovedf., håndv. og teknik Beskæftiget 93,1 94,0 93,2 93,9 94,3 93,3
  Ledig ikke aktiveret 6,2 5,0 5,3 4,9 4,4 5,1
  Ledig i aktivering 0,6 1,0 1,4 1,3 1,3 1,7
Hovedf., bygge og anlæg Beskæftiget 95,7 95,8 95,8 96,1 95,9 94,8
  Ledig ikke aktiveret 3,9 3,8 3,6 3,4 3,6 4,4
  Ledig i aktivering 0,3 0,5 0,6 0,5 0,6 0,8
Hovedf., teknolog. & komm. Beskæftiget 94,0 95,3 95,2 95,2 95,4 94,2
  Ledig ikke aktiveret 5,6 4,1 3,7 3,9 3,7 4,6
  Ledig i aktivering 0,5 0,6 1,1 0,9 0,9 1,2
Hovedforløb, service Beskæftiget 92,2 93,6 93,6 93,7 94,0 93,9
  Ledig ikke aktiveret 7,1 5,4 4,7 4,8 4,4 4,3
  Ledig i aktivering 0,7 1,0 1,7 1,5 1,6 1,9
Hovedf.,mek., trans. & logi. Beskæftiget 96,2 96,5 96,4 96,3 96,5 96,1
  Ledig ikke aktiveret 3,6 3,1 3,0 3,1 2,9 3,1
  Ledig i aktivering 0,3 0,4 0,6 0,6 0,6 0,8
Hovedforløb, levnedsmidler Beskæftiget 92,7 94,3 94,4 94,6 94,7 94,3
  Ledig ikke aktiveret 6,8 5,1 4,7 4,5 4,4 4,3
  Ledig i aktivering 0,5 0,7 1,0 0,9 1,0 1,3
Hovedforløb, jordbrug Beskæftiget 92,1 92,9 92,5 93,0 93,3 92,1
  Ledig ikke aktiveret 7,3 6,3 6,2 5,8 5,3 6,1
  Ledig i aktivering 0,7 0,9 1,3 1,2 1,4 1,9
Pædagogisk grundudd. m.v. Beskæftiget 0,0 82,8 85,9 85,3 87,1 86,0
  Ledig ikke aktiveret 0,0 . 10,9 12,5 10,0 9,9
  Ledig i aktivering 0,0 . 3,2 2,2 2,9 4,2
Social- & sundhedshjælper Beskæftiget 93,7 94,7 94,5 94,7 95,2 94,3
  Ledig ikke aktiveret 5,8 4,5 4,5 4,2 3,7 4,1
  Ledig i aktivering 0,6 0,8 1,0 1,1 1,1 1,6
Social- og sundhedsass. Beskæftiget 96,0 96,9 96,8 96,9 97,5 97,2
  Ledig ikke aktiveret 3,8 2,7 2,5 2,6 2,1 2,2
  Ledig i aktivering 0,2 0,4 0,7 0,5 0,4 0,6
Erhvervsfaglig videreudd. Beskæftiget 98,3 98,5 98,5 98,6 98,8 98,5
  Ledig ikke aktiveret 1,5 1,4 1,4 1,2 1,1 1,3
  Ledig i aktivering 0,2 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2
Erhvervsfagligeudd., øvrige Beskæftiget 93,0 94,3 93,9 94,5 94,8 94,8
  Ledig ikke aktiveret 6,6 5,1 5,1 4,7 4,3 4,2
  Ledig i aktivering 0,5 0,6 1,0 0,8 0,9 1,1
Korte videregående udd. Beskæftiget 94,0 95,2 95,3 95,3 95,4 94,1
  Ledig ikke aktiveret 5,6 4,0 3,6 3,8 3,5 4,4
  Ledig i aktivering 0,5 0,7 1,1 0,9 1,1 1,5
Akad.- og markedsøk. m.v. Beskæftiget 91,8 93,8 94,8 94,7 94,0 92,3
  Ledig ikke aktiveret 7,9 5,4 4,3 4,5 5,2 6,6
  Ledig i aktivering 0,3 0,8 0,8 0,8 0,9 1,2
Politi- og fængselsudd. Beskæftiget 97,3 97,2 97,5 97,7 97,6 97,4
  Ledig ikke aktiveret 2,3 2,2 1,6 1,4 1,3 1,5
  Ledig i aktivering 0,4 0,6 0,9 0,8 1,1 1,1
Erhvervssprog Beskæftiget 92,8 93,7 94,1 94,0 94,0 93,4
  Ledig ikke aktiveret 6,6 5,2 4,5 4,7 4,4 4,8
  Ledig i aktivering 0,6 1,1 1,4 1,3 1,6 1,9
Kunstneriske uddannelser Beskæftiget 84,1 87,6 88,7 87,6 88,1 87,0
  Ledig ikke aktiveret 15,1 10,7 8,8 10,4 9,3 8,8
  Ledig i aktivering 0,7 1,7 2,5 2,0 2,6 4,2
Tekniske uddannelser Beskæftiget 94,5 95,9 95,6 95,6 96,1 95,0
  Ledig ikke aktiveret 5,1 3,4 3,4 3,6 3,0 3,9
  Ledig i aktivering 0,4 0,7 1,0 0,8 0,9 1,1
It-uddannelser Beskæftiget 95,8 97,3 96,4 95,1 92,6 86,3
  Ledig ikke aktiveret 4,0 2,1 3,1 4,3 6,1 10,4
  Ledig i aktivering 0,3 0,6 0,5 0,6 1,3 3,3
Transportuddannelser Beskæftiget 84,2 88,0 89,7 90,0 91,6 91,7
  Ledig ikke aktiveret 14,3 9,9 . 8,1 . .
  Ledig i aktivering 1,6 2,0 . 1,9 . .
Levnedsmidler og hush. Beskæftiget 94,8 96,2 95,6 96,0 96,3 95,3
  Ledig ikke aktiveret 4,8 3,4 3,5 3,3 3,0 3,7
  Ledig i aktivering 0,4 0,5 1,0 0,7 0,7 1,1
Jordbrug og fiskeri Beskæftiget 95,2 95,8 95,8 95,7 96,0 95,4
  Ledig ikke aktiveret 4,4 3,9 3,3 3,5 3,1 3,3
  Ledig i aktivering 0,4 0,4 1,0 0,8 0,9 1,3
Sundhedsuddannelser m.v. Beskæftiget 94,9 95,9 96,2 96,1 96,9 96,3
  Ledig ikke aktiveret 4,6 3,4 2,7 2,8 1,9 2,2
  Ledig i aktivering 0,5 0,7 1,1 1,1 1,2 1,5
Åben uddannelse Beskæftiget 94,5 96,3 97,7 98,0 97,7 97,2
  Ledig ikke aktiveret 4,9 3,1 1,8 1,9 1,8 2,4
  Ledig i aktivering 0,6 0,7 0,5 0,2 0,5 0,4
Mellemlange vid. udd. Beskæftiget 97,0 97,6 97,4 97,5 97,5 97,0
  Ledig ikke aktiveret 2,7 2,1 2,0 2,1 1,9 2,2
  Ledig i aktivering 0,2 0,3 0,5 0,5 0,6 0,8
HD Beskæftiget 97,7 98,1 98,0 98,0 98,2 97,7
  Ledig ikke aktiveret 2,2 1,8 1,6 1,7 1,5 1,9
  Ledig i aktivering 0,2 0,2 0,4 0,3 0,4 0,4
Socialrådgiver Beskæftiget 95,3 96,1 96,1 96,0 96,7 96,1
  Ledig ikke aktiveret 4,5 3,7 3,2 3,5 2,4 3,2
  Ledig i aktivering 0,2 0,3 0,7 0,5 0,9 0,7
Erhvervssprog. diplomudd. Beskæftiget 89,4 92,4 92,2 92,1 91,6 89,8
  Ledig ikke aktiveret 9,2 6,1 5,2 4,7 4,4 5,5
  Ledig i aktivering 1,3 1,6 2,7 3,2 4,0 4,7
Kunstneriske uddannelser Beskæftiget 80,3 82,8 84,7 83,4 83,7 83,3
  Ledig ikke aktiveret 19,5 15,4 12,6 14,1 13,8 13,3
  Ledig i aktivering 0,2 1,8 2,7 2,5 2,5 3,5
Journalist Beskæftiget 96,1 96,6 95,8 95,2 94,7 93,3
  Ledig ikke aktiveret 3,8 3,2 3,7 4,3 4,4 5,4
  Ledig i aktivering 0,2 0,2 0,5 0,5 0,9 1,3
Diplomingeniør Beskæftiget 95,4 96,6 96,3 96,7 96,8 95,7
  Ledig ikke aktiveret 4,3 2,8 2,9 2,6 2,4 3,4
  Ledig i aktivering 0,3 0,6 0,8 0,7 0,8 0,9
Grafonom Beskæftiget 93,2 94,2 95,1 94,5 93,4 92,0
  Ledig ikke aktiveret 6,7 5,4 3,8 4,8 5,4 6,8
  Ledig i aktivering 0,1 0,4 1,1 0,7 1,3 1,2
Søfart Beskæftiget 95,9 96,3 96,1 96,3 96,3 96,0
  Ledig ikke aktiveret 4,0 3,4 3,3 3,1 3,2 3,4
  Ledig i aktivering 0,1 0,4 0,6 0,6 0,5 0,7
Bygningskonstruktør Beskæftiget 94,5 95,7 95,6 96,2 96,5 95,3
  Ledig ikke aktiveret 5,1 3,9 3,5 3,1 2,9 4,0
  Ledig i aktivering 0,3 0,4 0,9 0,6 0,6 0,8
Sygeplejerske Beskæftiget 99,6 99,5 99,5 99,5 99,5 99,4
  Ledig ikke aktiveret 0,4 0,5 0,5 0,4 0,4 0,5
  Ledig i aktivering 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Sygeplejerske videreudd. Beskæftiget 99,8 99,5 99,4 99,5 99,6 99,4
  Ledig ikke aktiveret . 0,4 0,6 0,5 . 0,6
  Ledig i aktivering . 0,0 0,0 0,0 . 0,1
Jordemoder Beskæftiget 98,3 98,0 98,7 98,6 98,6 98,8
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Fysio-/ergoterapeut Beskæftiget 97,2 97,8 97,1 96,7 97,2 97,4
  Ledig ikke aktiveret 2,7 2,1 2,7 3,0 2,4 2,1
  Ledig i aktivering 0,1 0,1 0,2 0,2 0,4 0,5
Øvrigesundhedsudd. Beskæftiget 93,1 94,6 94,2 95,3 94,7 95,5
  Ledig ikke aktiveret 5,8 3,6 3,8 2,9 2,9 2,0
  Ledig i aktivering 1,1 1,8 2,0 1,8 2,4 2,5
Bioanalytiker Beskæftiget 96,7 98,3 98,5 98,3 98,6 98,5
  Ledig ikke aktiveret 3,2 1,5 1,2 1,5 1,1 1,2
  Ledig i aktivering 0,1 0,1 0,3 0,2 0,3 0,2
Sundhed, diplomudd. Beskæftiget . . . . 100,0 100,0
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Folkeskolelærer Beskæftiget 98,5 98,8 98,9 98,8 98,9 98,8
  Ledig ikke aktiveret 1,5 1,1 0,9 1,0 0,9 0,9
  Ledig i aktivering 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,3
Pædagog Beskæftiget 97,2 97,6 97,5 97,3 97,3 96,6
  Ledig ikke aktiveret 2,5 2,0 2,0 2,1 2,0 2,5
  Ledig i aktivering 0,3 0,4 0,6 0,6 0,7 0,9
Øvrig elæreruddannelser Beskæftiget 85,5 88,0 87,4 88,0 89,1 87,0
  Ledig ikke aktiveret 13,6 10,9 10,3 10,4 8,7 9,3
  Ledig i aktivering 0,9 1,2 2,3 1,6 2,2 3,7
Forsvarsuddannelser Beskæftiget 96,8 97,3 97,1 97,0 96,9 96,3
  Ledig ikke aktiveret 2,7 2,0 1,9 1,8 1,7 2,1
  Ledig i aktivering 0,5 0,7 1,0 1,3 1,4 1,7
Videreudd. og åbenudd. Beskæftiget 98,1 98,9 98,4 98,4 98,3 98,1
  Ledig ikke aktiveret 1,8 1,1 1,4 1,4 1,3 1,5
  Ledig i aktivering 0,1 0,0 0,2 0,2 0,4 0,4
Øvrige uddannelser Beskæftiget 84,7 85,4 86,4 87,5 86,3 85,1
  Ledig ikke aktiveret 11,6 9,7 8,1 6,5 6,9 6,8
  Ledig i aktivering 3,7 5,0 5,5 6,1 6,8 8,2
Bacheloruddannelser Beskæftiget 92,4 94,4 94,7 94,8 94,8 93,8
  Ledig ikke aktiveret 7,3 5,0 4,4 4,5 4,4 5,2
  Ledig i aktivering 0,3 0,7 0,8 0,7 0,8 1,0
Jura Beskæftiget 93,0 93,4 95,0 96,0 97,3 93,3
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
HA Beskæftiget 93,8 96,3 96,4 96,4 96,4 95,2
  Ledig ikke aktiveret 5,9 3,3 3,2 3,2 3,4 4,1
  Ledig i aktivering 0,2 0,4 0,4 0,4 0,3 0,7
Samfund Beskæftiget 94,1 95,5 96,1 96,0 95,7 94,9
  Ledig ikke aktiveret 5,7 3,9 3,3 3,4 3,6 4,4
  Ledig i aktivering 0,2 0,6 0,6 0,5 0,7 0,7
Erhvervssprog Beskæftiget 89,4 93,2 93,4 94,0 94,1 93,1
  Ledig ikke aktiveret 10,2 6,2 5,3 5,1 4,7 5,6
  Ledig i aktivering 0,4 0,6 1,4 1,0 1,2 1,3
Sprog Beskæftiget 84,1 84,7 90,7 90,6 87,5 89,8
  Ledig ikke aktiveret . 14,9 . 8,5 11,6 8,7
  Ledig i aktivering . 0,4 . 0,9 0,9 1,5
Kunst Beskæftiget 87,8 89,9 86,2 91,0 90,5 89,0
  Ledig ikke aktiveret . . . . 8,4 9,3
  Ledig i aktivering . . . . 1,1 1,7
Bibliotekar Beskæftiget 93,9 95,3 95,7 95,1 95,2 94,6
  Ledig ikke aktiveret 5,8 3,9 3,4 4,1 3,8 4,2
  Ledig i aktivering 0,2 0,9 0,9 0,8 1,0 1,2
Psykologi Beskæftiget 85,5 89,7 92,7 89,3 92,8 89,8
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Humaniora Beskæftiget 81,9 84,2 86,6 87,7 90,0 87,9
  Ledig ikke aktiveret 17,9 14,8 12,3 11,1 8,9 10,7
  Ledig i aktivering 0,2 1,0 1,1 1,2 1,1 1,5
Naturvidenskab Beskæftiget 90,7 92,8 92,2 94,4 95,1 94,4
  Ledig ikke aktiveret 8,9 6,3 6,9 4,9 3,9 4,5
  Ledig i aktivering 0,4 0,9 0,9 0,7 1,0 1,1
Landbrugsvidenskab m.v. Beskæftiget 93,6 93,8 93,7 89,2 94,9 92,4
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Sundhed Beskæftiget . . . . . 97,1
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Kandidatuddannelser Beskæftiget 95,2 96,0 96,1 96,2 96,3 95,2
  Ledig ikke aktiveret 4,5 3,4 3,2 3,0 2,8 3,6
  Ledig i aktivering 0,3 0,7 0,8 0,8 0,9 1,1
Jura Beskæftiget 97,1 97,5 97,8 98,1 98,3 97,4
  Ledig ikke aktiveret 2,8 2,1 1,9 1,7 1,4 2,2
  Ledig i aktivering 0,1 0,3 0,3 0,2 0,3 0,4
Erhvervsøkonomi Beskæftiget 96,0 97,2 97,5 97,4 96,8 95,9
  Ledig ikke aktiveret 3,9 2,4 2,3 2,3 2,8 3,5
  Ledig i aktivering 0,1 0,5 0,2 0,3 0,4 0,6
Forvaltning m.v. Beskæftiget 93,8 94,6 95,2 95,2 95,9 94,4
  Ledig ikke aktiveret 5,7 4,3 3,5 3,7 3,0 4,1
  Ledig i aktivering 0,6 1,1 1,3 1,1 1,2 1,5
Erhvervssprog Beskæftiget 91,9 94,6 93,2 94,7 94,8 93,4
  Ledig ikke aktiveret 8,0 4,7 6,2 4,5 4,2 5,5
  Ledig i aktivering 0,1 0,7 0,7 0,8 1,0 1,1
Sprog Beskæftiget 93,8 94,4 94,1 94,2 94,4 93,4
  Ledig ikke aktiveret 6,0 4,9 4,9 4,6 4,2 5,3
  Ledig i aktivering 0,2 0,7 1,1 1,2 1,4 1,3
Teologi Beskæftiget 95,0 96,4 95,4 96,1 96,5 95,6
  Ledig ikke aktiveret 4,9 3,3 4,0 3,3 3,0 3,4
  Ledig i aktivering 0,1 0,3 0,6 0,6 0,6 1,0
Kunstneriske uddannelser Beskæftiget 90,4 91,8 91,4 92,0 91,7 89,7
  Ledig ikke aktiveret 9,5 6,9 7,3 6,4 6,7 7,8
  Ledig i aktivering 0,1 1,3 1,4 1,5 1,7 2,5
Kunstneriskeudd., (Kult.m.) Beskæftiget 92,4 93,7 94,6 94,6 95,0 94,9
  Ledig ikke aktiveret 7,1 5,7 4,2 4,5 3,9 3,9
  Ledig i aktivering 0,6 0,6 1,2 1,0 1,1 1,3
Bibliotekar Beskæftiget 93,1 91,9 95,3 91,3 96,3 91,9
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Psykologi Beskæftiget 95,7 96,0 95,8 96,1 96,9 96,0
  Ledig ikke aktiveret 4,1 3,6 3,5 3,2 2,5 3,5
  Ledig i aktivering 0,2 0,4 0,8 0,7 0,6 0,6
Humaniora Beskæftiget 92,4 92,8 92,9 93,0 92,6 91,1
  Ledig ikke aktiveret 7,0 5,9 5,5 5,1 5,1 6,3
  Ledig i aktivering 0,7 1,3 1,6 1,8 2,4 2,7
Civilingeniør Beskæftiget 95,8 96,3 96,4 96,8 97,3 95,7
  Ledig ikke aktiveret 3,8 2,9 2,7 2,5 2,0 3,2
  Ledig i aktivering 0,4 0,8 0,9 0,8 0,8 1,1
Landinspektør Beskæftiget 96,8 97,9 97,9 98,8 98,7 98,1
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Arkitekt Beskæftiget 89,5 92,0 92,0 92,8 93,5 90,4
  Ledig ikke aktiveret 10,1 7,0 6,3 5,7 4,6 7,6
  Ledig i aktivering 0,4 1,1 1,7 1,5 1,9 2,0
Naturvidenskab Beskæftiget 93,1 94,4 94,5 94,4 94,7 93,6
  Ledig ikke aktiveret 6,6 4,8 4,5 4,2 3,9 4,7
  Ledig i aktivering 0,4 0,8 1,0 1,4 1,5 1,7
Landbrugsvidenskab m.v. Beskæftiget 95,3 96,5 96,1 96,1 96,4 95,8
  Ledig ikke aktiveret 4,5 2,8 3,4 3,4 2,9 3,1
  Ledig i aktivering 0,2 0,7 0,5 0,6 0,7 1,1
Veterinærvidenskab Beskæftiget 98,4 98,9 99,0 99,0 99,0 98,8
  Ledig ikke aktiveret 1,6 . . . . .
  Ledig i aktivering 0,0 . . . . .
Sygepleje, biomekanik m.v. Beskæftiget 100,0 100,0 100,0 100,0 98,3 99,5
  Ledig ikke aktiveret 0,0 0,0 0,0 0,0 . .
  Ledig i aktivering 0,0 0,0 0,0 0,0 . .
Farmaceut Beskæftiget 97,7 98,2 98,1 98,3 98,3 98,2
  Ledig ikke aktiveret 2,3 1,7 1,6 1,6 1,6 1,8
  Ledig i aktivering 0,0 0,1 0,2 0,1 0,1 0,0
Tandlæge Beskæftiget 98,9 98,7 98,8 99,0 99,0 99,1
  Ledig ikke aktiveret 1,0 1,1 1,0 0,9 0,8 0,8
  Ledig i aktivering 0,0 0,2 0,2 0,1 0,1 0,1
Lægevidenskab Beskæftiget 99,1 99,2 99,3 99,1 99,2 99,1
  Ledig ikke aktiveret 0,7 0,6 0,5 0,5 0,4 0,5
  Ledig i aktivering 0,1 0,2 0,3 0,4 0,4 0,4
Pædagogik Beskæftiget 99,1 99,5 99,3 99,0 99,0 98,4
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Samfund/økon., master Beskæftiget . 98,0 98,9 96,8 96,2 97,8
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Ph.d.,m.v. Beskæftiget 98,1 98,5 98,4 98,6 98,6 98,0
  Ledig ikke aktiveret 1,9 1,3 1,4 1,3 1,2 1,7
  Ledig i aktivering 0,1 0,2 0,2 0,1 0,2 0,2
Samfund Beskæftiget 99,1 98,9 99,7 98,9 99,5 98,3
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Humaniora Beskæftiget 96,5 95,2 96,0 96,6 96,4 96,3
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Teknik Beskæftiget 99,1 99,2 99,2 99,4 99,2 98,6
  Ledig ikke aktiveret . . . . . 1,3
  Ledig i aktivering . . . . . 0,0
Naturvidenskab Beskæftiget 96,3 97,7 97,4 97,4 98,0 97,3
  Ledig ikke aktiveret 3,6 2,0 2,1 2,4 1,5 2,3
  Ledig i aktivering 0,1 0,4 0,5 0,1 0,5 0,4
Veterinær/landbr.vid. Beskæftiget 99,0 99,2 98,9 99,1 98,5 98,4
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Sundhed Beskæftiget 99,4 99,7 99,5 99,6 99,4 99,0
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Pædagogik Beskæftiget 100,0 100,0 97,5 97,4 100,0 100,0
  Ledig ikke aktiveret 0,0 0,0 . . 0,0 0,0
  Ledig i aktivering 0,0 0,0 . . 0,0 0,0
Kunstnerudd. på solistniv. Beskæftiget 95,8 96,4 96,8 98,3 97,2 96,2
  Ledig ikke aktiveret . . . . . .
  Ledig i aktivering . . . . . .
Uoplyst uddannelse Beskæftiget 81,3 83,2 83,0 77,5 85,6 82,7
  Ledig ikke aktiveret 15,1 11,8 9,5 8,0 7,9 7,7
  Ledig i aktivering 3,6 5,0 7,5 14,5 6,5 9,6

Anm. Pga. afrundinger kan summerne afvige fra 100,0%.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.

Tabel 4 Den procentuelle fordeling af ledighed fordelt på uddannelsesundergrupper og dimissionsalder på arbejdsmarkedet fra 1997 til 2002. Procenten er beregnet inden for hver uddannelsesundergruppe 1).

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser: Alle 7,3 6,2 6,2 6,1 5,8 6,7
  0-1 år 8,3 6,7 6,8 6,8 7,2 9,4
  1-2 år 6,4 5,5 5,5 5,0 5,1 6,3
  2-3 år 6,9 5,7 5,5 5,2 5,1 6,1
  3-4 år 7,0 5,9 5,2 5,1 5,1 6,1
  4 år og mere 7,4 6,3 6,2 6,2 5,8 6,7
Grundskole, 8.-10. klasse: Alle 11,0 9,9 10,0 9,9 9,6 11,2
  0-1 år 3,2 3,7 3,5 4,1 3,7 2,8
  1-2 år 7,5 7,0 7,2 6,5 6,3 6,8
  2-3 år 9,0 9,1 9,2 9,4 9,3 11,0
  3-4 år 10,0 10,3 9,1 9,0 9,3 11,6
  4 år og mere 11,3 10,1 10,2 10,1 9,8 11,4
8. klasse Alle 10,2 9,1 9,3 9,5 9,4 10,7
  2-3 år 12,1 . 15,4 12,8 13,3 15,2
  3-4 år 25,5 21,6 24,7 21,8 28,0 30,1
  4 år og mere 10,2 9,2 9,3 9,5 9,4 10,7
9. klasse Alle 13,2 12,1 11,9 11,6 11,1 12,9
  0-1 år 2,2 2,1 1,5 . 1,7 1,6
  1-2 år 4,6 5,0 4,6 4,0 3,8 4,6
  2-3 år 10,3 11,1 11,0 10,6 10,0 11,0
  3-4 år 11,9 12,6 11,1 11,4 10,3 14,1
  4 år og mere 13,8 12,4 12,3 11,9 11,5 13,4
10. klasse Alle 10,1 8,8 8,8 8,6 8,4 9,7
  0-1 år 3,7 5,2 5,6 6,7 5,9 3,6
  1-2 år 8,5 7,9 8,4 8,3 7,9 8,8
  2-3 år 8,3 8,0 8,3 9,1 9,4 11,1
  3-4 år 8,7 9,1 7,4 7,4 8,5 9,5
  4 år og mere 10,4 8,9 9,0 8,6 8,4 9,8
8. klasse efterskole Alle 21,2 22,7 21,2 21,7 22,8 24,7
  4 år og mere 22,6 24,2 23,0 23,4 23,9 26,2
9. klasse efterskole Alle 16,2 14,7 15,3 15,1 14,2 17,2
  1-2 år 5,0 . 6,6 . . 4,2
  2-3 år 10,4 12,3 13,2 13,0 10,6 15,2
  3-4 år 14,5 11,7 13,6 14,1 12,6 16,5
  4 år og mere 18,5 16,6 16,9 16,8 16,0 19,3
10. klasse efterskole Alle 13,3 12,5 12,1 11,4 11,2 13,0
  0-1 år 4,3 3,7 3,1 3,0 2,5 3,4
  1-2 år 9,5 8,0 7,9 6,6 6,6 7,4
  2-3 år 9,0 9,1 8,2 7,5 7,4 9,1
  3-4 år 9,3 9,0 8,5 7,6 7,9 9,6
  4 år og mere 15,3 14,2 13,9 13,2 12,7 14,7
Almengymnasiale udd.: Alle 8,6 7,1 6,5 6,1 6,0 7,0
  0-1 år 7,2 5,3 4,9 3,8 3,1 4,0
  1-2 år 6,1 4,7 4,4 3,7 2,6 2,8
  2-3 år 6,9 5,7 4,3 3,8 3,5 3,1
  3-4 år 6,9 5,5 4,2 3,7 3,3 4,2
  4 år og mere 9,5 8,0 7,4 7,1 7,1 8,2
Gymnasiet, matematikere Alle 8,6 7,5 7,0 6,9 7,2 8,3
  0-1 år 4,1 2,8 2,8 2,5 1,8 2,0
  1-2 år 3,3 2,6 2,6 2,5 1,8 1,5
  2-3 år 4,6 3,4 2,3 1,8 2,5 2,2
  3-4 år 4,6 3,7 2,5 1,9 2,0 2,8
  4 år og mere 10,7 9,5 8,9 8,6 9,0 10,4
Gymnasiet, sproglige Alle 7,3 5,7 5,0 4,4 4,2 4,7
  0-1 år 6,4 5,2 5,0 3,3 2,9 3,7
  1-2 år 5,7 3,9 3,8 2,9 2,3 2,7
  2-3 år 6,3 5,0 4,0 3,1 3,0 2,4
  3-4 år 7,0 5,7 3,8 3,4 2,5 3,2
  4 år og mere 7,8 6,1 5,4 5,0 4,8 5,4
Hf Alle 9,5 7,5 6,8 6,5 5,9 7,0
  0-1 år 12,2 9,2 8,4 7,5 6,7 9,0
  1-2 år 8,7 7,8 6,9 6,5 4,6 5,2
  2-3 år 9,0 7,9 5,8 5,9 4,6 5,2
  3-4 år 8,1 6,8 5,3 4,8 4,6 5,8
  4 år og mere 9,4 7,3 6,9 6,6 6,2 7,1
Studenterkursus Alle 9,6 8,5 8,2 7,3 6,2 7,8
  4 år og mere 9,5 8,5 8,3 7,3 6,2 7,6
Åben udd., gymn. niveau Alle 20,6 14,8 12,7 12,0 10,9 13,3
  0-1 år 29,6 23,2 17,5 . . .
  1-2 år 22,4 17,6 13,3 12,0 . .
  2-3 år 16,5 14,8 14,1 14,4 11,1 .
  3-4 år 18,8 . . . 11,6 13,2
  4 år og mere 15,3 10,7 10,4 11,8 10,7 12,8
Erhvervsgymnasiale udd.: Alle 4,9 3,7 3,6 3,4 3,2 3,8
  0-1 år 4,0 3,4 3,8 3,1 3,1 3,6
  1-2 år 2,2 2,0 2,3 2,3 2,1 2,1
  2-3 år 4,4 2,7 3,3 2,7 2,4 3,1
  3-4 år 5,3 4,0 3,1 2,7 2,9 2,6
  4 år og mere 5,7 4,2 3,9 3,7 3,6 4,2
Hhx Alle 4,9 3,7 3,6 3,4 3,3 3,8
  0-1 år 3,6 3,2 3,5 3,1 3,3 3,8
  1-2 år 2,3 1,7 2,3 2,2 2,1 2,1
  2-3 år 4,4 2,6 3,5 2,6 2,3 2,9
  3-4 år 5,4 4,0 3,3 2,6 2,7 2,3
  4 år og mere 5,8 4,3 3,9 3,8 3,6 4,2
1-årig hhx Alle 4,5 3,4 3,2 3,0 2,9 3,6
  0-1 år 4,5 3,6 4,1 2,7 2,2 3,2
  1-2 år . 1,8 2,0 2,0 . .
  2-3 år 4,8 3,1 . 3,5 . 4,2
  3-4 år 4,4 4,7 . . . .
  4 år og mere 5,1 3,7 3,4 3,2 3,3 3,9
Htx Alle 5,1 4,0 3,9 3,6 3,2 3,7
  0-1 år 5,3 3,6 4,1 4,2 3,8 3,4
  4 år og mere 7,3 5,2 4,9 4,3 3,7 4,7
Adgangseks. til diploming. Alle 8,5 7,5 6,4 6,3 5,9 8,2
  4 år og mere 7,9 7,2 6,7 6,2 5,6 8,2
Erhvervsfaglige hovedforløb: Alle 6,0 4,9 4,9 4,8 4,6 5,3
  0-1 år 8,2 7,3 6,7 7,1 7,8 9,4
  1-2 år 6,9 6,0 6,2 5,4 6,1 7,4
  2-3 år 6,6 5,6 5,4 5,2 4,7 6,1
  3-4 år 6,9 4,8 4,8 4,7 4,9 5,3
  4 år og mere 5,9 4,8 4,8 4,7 4,5 5,1
Hovedforløb, handel Alle 7,0 5,5 5,3 5,4 5,4 5,9
  0-1 år 8,0 6,3 5,7 7,6 9,3 9,2
  1-2 år 7,0 5,3 5,1 4,6 5,6 6,6
  2-3 år 5,9 5,4 5,0 5,3 6,3 6,2
  3-4 år 7,0 4,7 4,3 5,0 5,6 5,0
  4 år og mere 7,0 5,5 5,4 5,4 5,3 5,8
Hovedforløb, kontor Alle 6,3 4,7 4,5 4,4 4,2 4,8
  0-1 år 14,3 11,0 6,6 7,2 9,3 11,9
  1-2 år 10,6 8,5 9,2 5,6 7,8 9,4
  2-3 år 8,8 7,4 6,7 6,4 4,4 5,8
  3-4 år 7,7 5,2 5,2 5,6 5,6 4,5
  4 år og mere 6,0 4,4 4,2 4,2 4,0 4,5
Hovedf., håndværk og teknik Alle 6,9 6,0 6,8 6,1 5,7 6,8
  0-1 år 8,8 10,2 11,0 9,3 9,9 12,6
  1-2 år 9,0 7,8 9,1 8,3 8,3 10,8
  2-3 år 7,1 7,3 7,7 5,8 6,8 8,5
  3-4 år 7,1 5,2 6,7 5,5 6,4 7,1
  4 år og mere 6,8 5,8 6,7 6,1 5,6 6,6
Hovedforløb, bygge og anlæg Alle 4,3 4,3 4,2 3,9 4,1 5,2
  0-1 år 4,7 5,3 5,1 5,4 6,9 8,1
  1-2 år 5,2 6,8 5,8 4,9 6,5 8,6
  2-3 år 5,0 5,3 5,6 5,5 5,2 8,4
  3-4 år 4,2 5,2 4,8 4,7 5,7 7,3
  4 år og mere 4,2 4,1 4,1 3,7 3,9 4,8
Hovedf., teknologi og komm. Alle 6,0 4,7 4,8 4,8 4,6 5,8
  0-1 år 6,3 5,0 6,4 4,7 7,0 12,9
  1-2 år 6,1 5,2 6,1 5,0 5,3 9,0
  2-3 år 6,0 5,0 4,6 4,1 3,7 5,7
  3-4 år 9,0 4,0 4,0 3,9 3,4 4,9
  4 år og mere 5,9 4,7 4,8 4,8 4,6 5,5
Hovedforløb, service Alle 7,8 6,5 6,4 6,3 6,0 6,2
  0-1 år . 5,7 6,6 5,9 8,2 7,8
  1-2 år . . 6,7 5,5 6,8 5,5
  2-3 år . . . 5,2 4,5 4,3
  3-4 år . . . . 4,7 4,4
  4 år og mere 8,0 6,6 6,5 6,4 6,0 6,2
Hovedf., mek., transp. & logi. Alle 3,8 3,5 3,6 3,7 3,6 3,9
  0-1 år 5,4 7,5 7,0 9,4 9,9 10,2
  1-2 år 6,0 6,3 6,0 7,1 5,3 7,4
  2-3 år 4,3 4,6 4,7 5,5 5,3 5,2
  3-4 år 4,2 3,9 4,8 4,4 4,3 4,9
  4 år og mere 3,7 3,3 3,4 3,4 3,3 3,6
Hovedforløb, levnedsmidler Alle 7,4 5,7 5,6 5,4 5,4 5,7
  0-1 år 9,9 7,5 9,3 10,3 8,7 9,0
  1-2 år 9,3 6,7 5,5 7,0 6,6 7,8
  2-3 år 8,3 7,2 6,4 5,8 6,5 7,0
  3-4 år 9,9 6,1 6,8 5,5 5,9 5,8
  4 år og mere 7,0 5,6 5,4 5,2 5,2 5,5
Hovedforløb, jordbrug Alle 8,0 7,1 7,5 7,0 6,7 7,9
  0-1 år 11,9 14,7 15,7 11,3 11,7 17,1
  1-2 år 8,5 12,6 11,2 10,6 10,1 11,0
  2-3 år 11,0 8,7 9,2 10,2 9,1 9,3
  3-4 år 11,7 8,8 6,3 8,8 7,3 10,8
  4 år og mere 7,4 6,2 6,8 6,3 6,2 7,2
Pædagogisk grundudd. m.v. Alle . 17,2 14,1 14,7 12,9 14,1
  0-1 år . 17,2 16,9 20,2 21,0 20,9
  1-2 år . . 8,4 12,6 12,1 14,6
  2-3 år . . . 9,2 9,4 13,7
  3-4 år . . . . 10,0 10,9
  4 år og mere . . . . . 10,0
Social- og sundhedshjælper Alle 6,4 5,3 5,5 5,3 4,8 5,7
  0-1 år 6,8 5,7 5,9 5,9 5,0 6,3
  1-2 år 4,8 4,6 5,1 4,6 4,6 5,5
  2-3 år 5,9 4,3 4,8 5,1 3,9 5,3
  3-4 år 5,8 4,2 4,5 4,8 4,1 4,8
  4 år og mere 7,2 6,0 6,0 5,6 5,1 5,9
Social- og sundhedsass. Alle 4,0 3,1 3,3 3,1 2,5 2,8
  0-1 år 4,0 2,6 3,0 2,3 2,1 3,3
  1-2 år 2,6 2,3 1,8 1,7 1,8 1,6
  2-3 år 3,8 2,4 2,3 1,5 1,2 1,7
  3-4 år 3,5 2,4 2,1 1,9 1,6 1,8
  4 år og mere 4,1 3,2 3,5 3,4 2,8 3,0
Erhvervsfaglig videreudd. Alle 1,7 1,5 1,5 1,4 1,3 1,5
  4 år og mere 1,7 1,5 1,6 1,5 1,3 1,5
Erhvervsfaglige udd., øvrige Alle 7,0 5,7 6,1 5,5 5,2 5,2
  0-1 år 4,0 4,6 . . . .
  1-2 år 3,8 . 4,5 . . .
  2-3 år 5,6 . 6,3 4,9 . .
  3-4 år . 5,7 . . . 5,2
  4 år og mere 8,2 6,4 6,6 6,1 5,9 5,7
Korte videregående udd.: Alle 6,1 4,8 4,7 4,7 4,6 5,9
  0-1 år 14,9 9,4 13,3 12,8 18,2 26,6
  1-2 år 7,1 6,1 5,3 6,3 7,2 11,7
  2-3 år 7,4 4,0 4,7 4,4 5,3 6,9
  3-4 år 6,8 4,5 3,4 4,7 4,1 5,7
  4 år og mere 5,6 4,6 4,5 4,4 4,1 4,8
Akad.- og markedsøk. m.v. Alle 8,3 6,2 5,2 5,3 6,0 7,7
  0-1 år 23,1 14,7 16,2 15,5 20,4 27,3
  1-2 år 9,0 9,5 6,6 7,2 8,2 10,8
  2-3 år 7,5 4,9 5,2 4,9 5,8 6,9
  3-4 år 7,0 5,3 3,5 4,6 4,7 6,3
  4 år og mere 5,2 4,3 3,8 3,8 4,4 5,0
Politi- og fængselsudd. Alle 2,7 2,8 2,5 2,3 2,4 2,6
  4 år og mere 2,8 2,9 2,6 2,4 2,6 2,8
Erhvervssprog Alle 7,2 6,3 5,9 6,0 6,0 6,6
  4 år og mere 7,2 6,3 6,0 6,1 6,1 6,7
Kunstneriske uddannelser Alle 15,9 12,4 11,3 12,4 11,9 13,0
  3-4 år 29,4 . . . . .
  4 år og mere 14,9 12,2 10,7 11,6 10,9 12,3
Tekniske uddannelser Alle 5,5 4,1 4,4 4,4 3,9 5,0
  0-1 år 13,5 10,3 11,9 10,3 15,3 21,5
  1-2 år 7,8 4,9 7,6 5,9 5,4 11,6
  2-3 år 7,4 4,6 5,6 5,9 5,2 6,6
  3-4 år 6,9 4,2 4,7 5,7 5,1 5,5
  4 år og mere 5,1 3,9 4,1 4,1 3,6 4,6
It-uddannelser Alle 4,3 2,7 3,6 4,9 7,4 13,7
  0-1 år . . 16,2 17,7 30,8 42,1
  1-2 år . . . 6,1 10,1 18,5
  2-3 år . . . . 6,0 9,5
  3-4 år . . . . . 7,0
  4 år og mere 3,7 . 2,2 1,9 1,9 3,9
Transportuddannelser Alle 15,8 12,0 10,3 10,0 8,4 8,4
  4 år og mere 17,8 13,1 11,9 11,0 10,7 11,8
Levnedsmidler og hush. Alle 5,2 3,8 4,5 4,0 3,7 4,8
  0-1 år . . . . . 21,0
  4 år og mere 4,8 3,7 4,3 3,8 3,5 4,2
Jordbrug og fiskeri Alle 4,8 4,2 4,2 4,3 4,0 4,6
  0-1 år . . . 10,3 13,3 14,7
  4 år og mere 4,6 4,0 3,9 3,7 3,4 3,8
Sundhedsuddannelser m.v. Alle 5,1 4,1 3,8 3,9 3,1 3,7
  4 år og mere 4,9 4,1 3,8 3,9 3,2 3,8
Åben uddannelse Alle 5,5 3,7 2,4 2,0 2,3 2,8
  1-2 år 5,7 . . . . .
  4 år og mere . . . . 2,1 2,8
Mellemlange videreg. udd. Alle 3,0 2,4 2,6 2,6 2,5 3,0
  0-1 år 7,8 5,3 6,2 6,2 5,9 8,1
  1-2 år 4,2 3,4 3,3 3,2 3,1 3,6
  2-3 år 4,3 2,5 2,4 2,4 2,2 2,9
  3-4 år 3,0 2,6 2,2 2,2 2,0 2,5
  4 år og mere 2,7 2,3 2,4 2,4 2,3 2,8
HD Alle 2,3 1,9 2,0 2,0 1,8 2,3
  4 år og mere 2,6 2,1 2,2 2,2 2,0 2,5
Socialrådgiver Alle 4,7 4,0 3,9 4,1 3,3 3,9
  0-1 år 10,8 11,5 8,6 9,3 5,4 11,6
  1-2 år . 7,2 5,9 5,4 5,8 .
  4 år og mere 4,0 3,1 3,4 3,7 3,0 3,6
Erhvervssproglig diplomudd. Alle 10,6 7,7 7,8 7,9 8,4 10,2
  4 år og mere 10,8 7,9 8,0 8,1 8,5 10,3
Kunstneriske uddannelser Alle 19,7 17,2 15,3 16,6 16,3 16,7
  0-1 år 59,0 52,9 42,2 56,6 60,8 49,3
  1-2 år 41,5 44,6 35,5 34,2 32,0 32,7
  2-3 år 29,6 . . . . .
  4 år og mere 9,6 8,1 7,4 8,5 9,7 10,7
Journalist Alle 3,9 3,4 4,2 4,8 5,3 6,7
  0-1 år . . 14,4 . 18,5 28,8
  4 år og mere 3,8 3,2 3,7 4,5 4,4 5,2
Diplomingeniør Alle 4,6 3,4 3,7 3,3 3,2 4,3
  0-1 år 21,3 14,3 16,5 10,8 12,3 20,6
  1-2 år 9,4 6,3 6,6 4,6 3,6 6,7
  2-3 år 5,8 3,4 3,5 3,6 . 4,1
  3-4 år 4,8 2,9 3,0 2,8 3,1 3,7
  4 år og mere 3,8 3,0 3,3 3,0 3,0 3,9
Grafonom Alle 6,8 5,8 4,9 5,5 6,6 8,0
  4 år og mere 6,0 5,2 4,7 5,3 6,7 6,5
Søfart Alle 4,1 3,7 3,9 3,7 3,7 4,1
  0-1 år 16,2 . . . . .
  4 år og mere 3,8 3,5 3,9 3,8 3,7 4,0
Bygningskonstruktør Alle 5,5 4,3 4,4 3,8 3,5 4,7
  0-1 år 19,5 . . . . 18,4
  1-2 år 11,7 10,3 . . . .
  2-3 år 7,7 . 6,9 . . .
  4 år og mere 4,8 3,8 3,9 3,4 3,3 4,3
Sygeplejerske Alle 0,4 0,5 0,6 0,5 0,5 0,6
  4 år og mere 0,4 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6
Sygeplejerske videreudd. Alle . 0,5 0,6 0,5 0,4 0,6
  4 år og mere . . 0,6 0,5 0,5 0,6
Fysio-/ergoterapeut Alle 2,8 2,2 2,9 3,3 2,8 2,6
  0-1 år 7,2 . 10,3 14,4 10,6 8,0
  1-2 år . . 4,7 4,8 6,2 4,8
  4 år og mere 2,1 1,8 2,1 2,1 1,9 2,1
Øvrige sundhedsudd. Alle 6,9 5,4 5,8 4,8 5,3 4,5
  4 år og mere 6,9 5,9 6,0 4,9 5,8 4,7
Bioanalytiker Alle 3,3 1,7 1,5 1,7 1,4 1,5
  4 år og mere 2,9 1,5 1,5 1,6 1,3 1,3
Folkeskolelærer Alle 1,5 1,2 1,1 1,2 1,1 1,2
  0-1 år 4,2 1,9 2,1 2,1 1,9 1,8
  1-2 år 2,4 . . 1,5 . 1,1
  2-3 år 2,7 . . 1,5 . .
  3-4 år 2,6 . . . . .
  4 år og mere 1,4 1,1 1,1 1,1 1,1 1,2
Pædagog Alle 2,8 2,4 2,5 2,7 2,7 3,4
  0-1 år 2,5 2,0 2,3 3,1 3,3 4,9
  1-2 år 1,3 1,3 1,8 1,6 2,2 2,9
  2-3 år . 0,9 1,4 1,7 1,7 2,6
  3-4 år 1,9 . 1,4 1,8 1,3 2,4
  4 år og mere 3,0 2,6 2,7 2,9 2,9 3,4
Øvrige læreruddannelser Alle 14,5 12,1 12,6 12,0 10,9 13,0
  0-1 år 39,4 36,1 42,7 40,1 41,0 42,9
  1-2 år 25,8 20,2 22,6 22,1 19,2 22,6
  2-3 år 23,4 16,1 13,3 13,2 12,4 18,6
  3-4 år 15,4 13,0 11,1 9,4 12,2 14,1
  4 år og mere 9,0 7,6 7,7 7,6 6,8 8,1
Forsvarsuddannelser Alle 3,2 2,7 2,9 3,1 3,2 3,7
  4 år og mere 3,9 3,2 3,5 3,7 3,8 4,5
Videreudd. og åben udd. Alle 1,9 1,1 1,6 1,6 1,7 1,9
  4 år og mere 2,0 1,3 1,7 1,8 2,0 1,8
Øvrige uddannelser Alle 15,4 14,6 13,7 12,6 13,7 15,0
  4 år og mere 15,5 14,7 13,7 12,9 14,0 15,2
Bacheloruddannelser: Alle 7,6 5,6 5,3 5,2 5,2 6,2
  0-1 år 19,2 12,6 11,2 13,3 10,6 11,7
  1-2 år 10,0 7,2 6,8 5,8 5,7 7,2
  2-3 år 10,8 7,5 7,4 7,1 8,7 9,2
  3-4 år 10,5 8,9 6,9 7,8 8,7 10,0
  4 år og mere 5,7 4,5 4,4 4,2 4,2 5,2
Jura Alle . . . . . 6,7
HA Alle 6,2 3,7 3,6 3,6 3,6 4,8
  4 år og mere 5,3 3,1 3,2 2,7 2,6 4,0
Samfund Alle 5,9 4,5 3,9 4,0 4,3 5,1
  0-1 år 16,7 . 8,1 9,8 . 11,8
  1-2 år 6,1 . . . . .
  2-3 år 9,1 6,0 . . 6,9 7,1
  3-4 år 9,4 7,6 5,3 7,3 6,5 7,1
  4 år og mere 4,6 4,0 3,5 3,5 3,9 4,5
Erhvervssprog Alle 10,6 6,8 6,7 6,1 5,9 6,9
  0-1 år 26,5 19,6 15,7 17,3 22,4 19,4
  1-2 år 13,9 10,2 . . . .
  2-3 år 12,4 . . . . .
  3-4 år 10,1 8,0 8,3 . . .
  4 år og mere 8,5 5,5 5,8 5,2 4,9 6,3
Sprog Alle . 15,3 . 9,4 12,5 10,2
Kunst Alle . . 13,8 . 9,5 11,0
Bibliotekar Alle 6,1 4,8 4,3 4,9 4,8 5,4
  0-1 år 29,1 . 23,9 33,8 25,6 .
  1-2 år . . . . . 19,8
  4 år og mere 4,9 3,8 3,6 3,9 3,7 4,2
Humaniora Alle 18,1 15,9 13,4 12,3 10,0 12,1
  0-1 år . . . . . 12,1
  2-3 år . . . . 13,9 13,9
  3-4 år . . . . . 17,4
  4 år og mere . 13,9 15,2 11,6 8,9 10,6
Naturvidenskab Alle 9,3 7,2 7,8 5,6 4,9 5,6
  4 år og mere . . 7,6 6,0 . 6,1
Kandidatuddannelser: Alle 4,8 4,0 3,9 3,8 3,7 4,8
  0-1 år 22,3 17,9 18,8 17,4 18,6 24,9
  1-2 år 10,5 8,4 8,6 7,8 7,6 10,4
  2-3 år 6,7 5,1 4,5 4,3 4,8 5,4
  3-4 år 5,5 3,9 4,0 3,7 3,8 4,7
  4 år og mere 3,4 3,0 2,9 2,9 2,6 3,3
Jura Alle 2,9 2,5 2,2 1,9 1,7 2,6
  0-1 år 13,4 13,9 11,9 8,2 6,4 17,4
  4 år og mere 2,4 2,0 1,7 1,6 1,5 2,0
Erhvervsøkonomi Alle 4,0 2,8 2,5 2,6 3,2 4,1
  0-1 år 17,6 13,0 14,0 14,7 20,1 20,9
  1-2 år 6,9 4,8 4,6 3,6 4,9 8,0
  2-3 år 4,1 . . . 3,3 4,0
  3-4 år 3,1 . . . 2,6 3,6
  4 år og mere 2,2 1,8 1,6 1,8 2,0 2,7
Forvaltning m.v. Alle 6,2 5,4 4,8 4,8 4,2 5,6
  0-1 år 25,1 20,9 17,9 19,9 17,4 27,8
  1-2 år 10,7 8,2 7,6 7,2 5,4 9,7
  2-3 år 6,7 4,5 . . 3,9 4,5
  3-4 år 5,1 . . . 3,7 4,3
  4 år og mere 4,9 4,4 4,0 4,0 3,4 4,4
Erhvervssprog Alle 8,1 5,4 6,9 5,3 5,2 6,6
  0-1 år 33,6 20,1 33,3 20,1 20,3 35,2
  1-2 år . . . . . 15,3
  4 år og mere 3,2 2,4 3,5 3,2 3,4 3,6
Sprog Alle 6,3 5,6 5,9 5,8 5,6 6,6
  0-1 år 23,7 30,4 33,6 27,7 26,9 33,9
  1-2 år 19,3 13,5 17,6 15,5 13,2 14,9
  2-3 år 15,8 . . . . 9,3
  4 år og mere 3,9 3,4 3,3 3,6 3,2 4,0
Teologi Alle 5,0 3,6 4,6 3,9 3,6 4,4
  0-1 år . . . . . 39,5
  1-2 år 28,6 . . . . .
  4 år og mere 2,2 . 2,6 1,7 1,5 2,2
Kunstneriske uddannelser Alle 9,6 8,2 8,6 8,0 8,3 10,3
  0-1 år . . 27,6 27,6 33,2 35,5
  1-2 år . . . . . 17,3
  4 år og mere 7,5 6,6 5,5 5,7 4,2 5,8
Kunst.udd., (Kulturmin.) Alle 7,6 6,3 5,4 5,4 5,0 5,1
  0-1 år . 19,1 17,9 . 20,0 .
  4 år og mere 5,6 4,8 4,1 4,2 3,4 3,6
Psykologi Alle 4,3 4,0 4,2 3,9 3,1 4,0
  0-1 år . . . . 18,0 22,6
  4 år og mere 3,3 3,3 3,1 3,1 2,0 2,5
Humaniora Alle 7,6 7,2 7,1 7,0 7,5 8,9
  0-1 år 31,6 27,6 30,7 27,8 30,1 35,2
  1-2 år 17,1 18,2 16,6 16,0 15,9 17,9
  2-3 år 12,0 13,1 8,7 9,7 10,6 11,8
  3-4 år 12,2 8,2 . 7,3 8,4 8,0
  4 år og mere 6,1 5,7 5,6 5,4 5,3 6,4
Civilingeniør Alle 4,2 3,7 3,6 3,2 2,7 4,3
  0-1 år 22,3 17,3 16,8 13,5 12,4 29,0
  1-2 år 5,5 4,4 5,2 . . 6,0
  4 år og mere 3,3 3,2 3,0 2,9 2,4 3,4
Arkitekt Alle 10,5 8,0 8,0 7,2 6,5 9,6
  0-1 år 46,3 44,2 41,1 31,5 35,0 52,5
  1-2 år 29,2 22,6 25,8 18,7 . 25,3
  2-3 år 19,2 . . . . 13,9
  3-4 år 18,0 . . . . .
  4 år og mere 8,1 6,1 6,1 5,6 4,9 6,8
Naturvidenskab Alle 6,9 5,6 5,5 5,6 5,4 6,4
  0-1 år 32,3 22,5 24,3 24,5 23,9 28,6
  1-2 år 18,5 12,4 12,0 12,8 11,7 13,5
  2-3 år 9,4 8,0 8,0 6,5 5,5 7,3
  3-4 år 8,4 5,8 5,6 4,6 5,1 6,2
  4 år og mere 4,4 3,9 3,8 3,8 3,7 4,4
Landbrugsvidenskab m.v. Alle 4,7 3,5 3,9 3,9 3,6 4,2
  0-1 år 19,6 21,0 18,8 21,5 29,8 25,3
  4 år og mere 3,1 2,4 2,9 2,8 2,6 3,1
Veterinærvidenskab Alle 1,6 . . . . .
Farmaceut Alle 2,3 1,8 1,9 1,7 1,7 1,8
  4 år og mere 1,8 1,2 1,4 1,6 . .
Tandlæge Alle 1,1 1,3 1,2 1,0 1,0 0,9
  4 år og mere 0,8 1,0 0,8 0,7 0,7 0,8
Lægevidenskab Alle 0,9 0,8 0,7 0,9 0,8 0,9
  4 år og mere 0,9 0,8 0,8 1,0 0,8 0,9
Ph.d., m.v.: Alle 1,9 1,6 1,6 1,4 1,4 2,0
  0-1 år . . . . . 7,1
  4 år og mere 1,4 1,1 1,2 1,2 1,1 1,4
Humaniora Alle . . . . . 3,7
Teknik Alle . . . . . 1,4
Naturvidenskab Alle 3,7 2,4 2,6 2,6 2,0 2,7
  4 år og mere . . . . . 1,7
Uoplyst uddannelse Alle 18,7 16,9 17,0 22,5 14,5 17,3
  4 år og mere 18,7 16,9 17,0 22,5 14,5 17,3

1) Pga. den store datamængde har vi fjernet de uddannelsesundergruppe hvor antallet af dimittender er under 30 personer.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning

Tabel 5 Den procentuelle fordeling af antal af personer uden for arbejdsstyrken opgjort på uddannelsesundergrupper og køn fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002*
Alle uddannelser Mænd 42,7 42,8 43,1 43,4 43,7 43,9
  Kvinder 57,3 57,2 56,9 56,6 56,3 56,1
  I alt 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
Grundskole, 8.-10. klasse: Mænd 23,1 22,7 22,5 22,5 22,5 22,2
  Kvinder 34,7 33,9 33,0 32,4 31,9 30,9
  I alt 57,8 56,6 55,5 54,8 54,4 53,1
8. klasse Mænd 11,9 11,5 11,3 11,1 10,9 11,5
  Kvinder 19,5 18,9 18,2 17,5 16,9 17,0
  I alt 31,4 30,5 29,5 28,6 27,8 28,5
9. klasse Mænd 5,2 5,2 5,1 5,2 5,4 4,6
  Kvinder 6,7 6,6 6,5 6,5 6,6 5,8
  I alt 11,9 11,8 11,5 11,6 12,0 10,5
10. klasse Mænd 4,3 4,2 4,3 4,2 4,2 4,1
  Kvinder 6,1 6,0 5,9 5,8 5,7 5,5
  I alt 10,4 10,2 10,1 10,1 9,9 9,6
8. klasse efterskole Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2
9. klasse efterskole Mænd 0,4 0,4 0,4 0,5 0,5 0,4
  Kvinder 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6 0,4
  I alt 0,9 0,9 0,9 1,0 1,0 0,8
10. klasse efterskole Mænd 1,2 1,3 1,4 1,4 1,5 1,5
  Kvinder 1,8 1,9 1,9 2,0 2,0 2,1
  I alt 3,0 3,1 3,3 3,4 3,5 3,6
Almengymnasiale udd.: Mænd 3,6 3,7 3,7 3,6 3,7 3,5
  Kvinder 5,6 5,8 5,9 5,8 5,9 5,5
  I alt 9,2 9,5 9,6 9,4 9,5 9,0
Gymnasiet, matematikere Mænd 2,4 2,5 2,4 2,4 2,4 2,2
  Kvinder 2,3 2,4 2,4 2,3 2,4 2,2
  I alt 4,7 4,8 4,8 4,6 4,8 4,5
Gymnasiet, sproglige Mænd 0,6 0,6 0,6 0,7 0,7 0,7
  Kvinder 2,0 2,0 2,1 2,1 2,1 2,1
  I alt 2,5 2,6 2,7 2,8 2,8 2,8
Hf Mænd 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
  Kvinder 1,2 1,2 1,2 1,1 1,1 1,0
  I alt 1,6 1,6 1,7 1,6 1,5 1,5
Studenterkursus Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Åben udd., gymn. niveau Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,0
  Kvinder 0,1 0,2 0,2 0,2 0,1 0,1
  I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Erhvervsgymnasiale udd.: Mænd 0,9 1,0 1,0 1,1 1,2 1,2
  Kvinder 0,8 0,8 0,8 0,9 0,9 1,0
  I alt 1,7 1,8 1,9 2,0 2,1 2,1
Hhx Mænd 0,5 0,5 0,5 0,6 0,6 0,6
  Kvinder 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6 0,6
  I alt 1,0 1,0 1,0 1,1 1,1 1,1
1-årig hhx Mænd 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  Kvinder 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
  I alt 0,4 0,4 0,5 0,5 0,5 0,5
Htx Mænd 0,2 0,3 0,3 0,3 0,4 0,4
  Kvinder 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,3 0,3 0,3 0,4 0,4 0,4
Adgangseks. til diploming. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,1 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1
Erhvervsfagl. hovedforløb: Mænd 9,4 9,6 9,6 9,6 9,6 9,7
  Kvinder 9,5 9,8 9,7 9,7 9,8 10,0
  I alt 18,9 19,4 19,3 19,3 19,4 19,8
Hovedforløb, handel Mænd 1,4 1,4 1,5 1,4 1,4 1,4
  Kvinder 2,2 2,2 2,2 2,2 2,2 2,2
  I alt 3,6 3,7 3,6 3,6 3,6 3,6
Hovedforløb, kontor Mænd 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9
  Kvinder 3,3 3,4 3,3 3,4 3,3 3,4
  I alt 4,1 4,3 4,2 4,2 4,2 4,2
Hovedf., håndværk og teknik Mænd 2,0 2,1 2,0 2,0 2,0 2,0
  Kvinder 0,7 0,7 0,7 0,6 0,6 0,6
  I alt 2,7 2,8 2,7 2,7 2,7 2,6
Hovedforløb, bygge og anlæg Mænd 1,9 1,9 1,9 1,9 1,9 2,0
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 1,9 2,0 2,0 2,0 2,0 2,1
Hovedf., teknologi og komm. Mænd 0,8 0,9 0,9 0,9 0,9 1,0
  Kvinder 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
  I alt 1,2 1,2 1,2 1,3 1,3 1,3
Hovedforløb, service Mænd 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  Kvinder 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1
  I alt 1,3 1,4 1,3 1,3 1,3 1,3
Hovedf., mek., transp. & log. Mænd 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,9
Hovedforløb, levnedsmidler Mænd 0,8 0,9 0,9 0,9 0,8 0,8
  Kvinder 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
  I alt 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1
Hovedforløb, jordbrug Mænd 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Pædagogisk grundudd. m.v. Mænd . . . 0,0 0,0 0,0
  Kvinder . . 0,0 0,0 0,0 0,1
  I alt . . 0,0 0,0 0,0 0,1
Social- og sundhedshjælper Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6 0,6
  I alt 0,5 0,5 0,5 0,6 0,6 0,6
Social- og sundhedsass. Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 1,1 1,1 1,2 1,1 1,2 1,2
  I alt 1,1 1,2 1,2 1,2 1,2 1,3
Erhvervsfaglig videreudd. Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervsfaglige udd., øvrige Mænd 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Korte videregående udd.: Mænd 0,6 0,7 0,7 0,7 0,7 0,8
  Kvinder 0,9 0,9 0,9 0,9 0,9 1,0
  I alt 1,5 1,6 1,6 1,6 1,7 1,7
Akad.- og markedsøk. m.v. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Politi- og fængselsudd. Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervssprog Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
  I alt 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Kunstneriske uddannelser Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,2 0,1 0,1 0,1 0,1
Tekniske uddannelser Mænd 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
  Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  I alt 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6
It-uddannelser Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder . . 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
Levnedsmidler og hushold. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Jordbrug og fiskeri Mænd 0,0 0,1 0,0 0,0 0,1 0,1
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Sundhedsuddannelser m.v. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,1 0,2 0,2
  I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Mellemlange videreg. udd.: Mænd 1,5 1,6 1,7 1,7 1,8 1,9
  Kvinder 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 3,0
  I alt 3,9 4,1 4,3 4,4 4,6 4,8
HD Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Socialrådgiver Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervssproglig diplomudd. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Diplomingeniør Mænd 0,3 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
  I alt 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5 0,5
Søfart Mænd 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Bygningskonstruktør Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,1
Sygeplejerske Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,7 0,7 0,7 0,7 0,7 0,7
  I alt 0,7 0,7 0,8 0,8 0,7 0,7
Sygeplejerske videreudd. Mænd . . . . . .
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Fysio-/ergoterapeut Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Bioanalytiker Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Folkeskolelærer Mænd 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5
  Kvinder 0,5 0,5 0,6 0,6 0,6 0,7
  I alt 0,9 0,9 1,0 1,0 1,1 1,2
Pædagog Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,6 0,6 0,6 0,6 0,7 0,8
  I alt 0,7 0,7 0,7 0,8 0,8 0,9
Øvrige læreruddannelser Mænd . . . 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Forsvarsuddannelser Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder . . . . . .
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Videreudd. og åben udd. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1
Øvrige uddannelser Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Bacheloruddannelser: Mænd 0,6 0,6 0,7 0,8 0,8 0,9
  Kvinder 0,7 0,7 0,8 0,9 0,9 1,1
  I alt 1,2 1,4 1,5 1,7 1,8 2,0
Jura Mænd 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
HA Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2
Samfund Mænd 0,3 0,3 0,3 0,4 0,3 0,4
  Kvinder 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
  I alt 0,4 0,5 0,5 0,6 0,5 0,6
Erhvervssprog Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Sprog Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Kunst Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
  I alt 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
Bibliotekar Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Psykologi Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
  I alt 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
Humaniora Mænd 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2
  I alt 0,1 0,2 0,2 0,3 0,3 0,4
Naturvidenskab Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2
Landbrugsvidenskab m.v. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1
Kandidatuddannelser: Mænd 0,7 0,8 0,7 0,7 0,8 0,8
  Kvinder 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6
  I alt 1,2 1,3 1,2 1,2 1,3 1,4
Jura Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Erhvervsøkonomi Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
Forvaltning m.v. Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Sprog Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
Kunstneriske udd., (Kult.min.) Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
Humaniora Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Civilingeniør Mænd 0,2 0,2 0,2 0,1 0,2 0,2
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Arkitekt Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Naturvidenskab Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Landbrugsvidenskab m.v. Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1
Tandlæge Mænd 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  Kvinder 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Lægevidenskab Mænd 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  Kvinder 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
  I alt 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Uoplyst uddannelse: Mænd 2,3 2,2 2,5 2,7 2,6 2,9
  Kvinder 2,2 2,2 2,6 2,9 2,6 3,1
  I alt 4,5 4,3 5,1 5,5 5,3 6,0

Anm.: Pga. afrundinger kan summerne afvige. Kun uddannelser som har andele er medtaget.
* Fra 2001 til 2002 er der sket registeromlægning se evt. www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4.


Fodnoter

[1] I 2002 ændredes opgørelsesmetoden for den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik (RAS). Såfremt man ønsker detaljeret dokumentation, kan vi henvise til: Danmarks Statistik, ”Arbejdsmarked, 2004:23. 28 juli 2004” eller http://www.uddannelsesstatistik.dk/pls/www_ndb/ndb?z_action=tabel&z_rapportid=70152553

[2] Uddannelser som er erhvervet i udlandet, er fx ikke registeret.

[3] Social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Befolkning, uddannelse og arbejdsmarked 1997 til 2002" som hele publikationen
© Undervisningsministeriet 2005

Til forsiden
Til sidens top