Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo

Bilag 1 Metode og bilag 2 begreber







I disse bilag beskrives de i publikationen anvendte metode og begreber. Hovedparten af begreberne anvendes tillige i den tilhørende database: ”Befolkning, uddannelse og arbejdsmarked – 1997 til 2002”. Begreberne er sorteret i alfabetisk orden. Arbejdsmarkedstilknytning er målt i uge 48.

Bilag 1 Metode

Alle tal og beregninger bygger på data fra Danmarks Statistik. Arbejdsmarkedsoplysningerne kommer fra den Registerbaserede Arbejdsmarkedsstatistik (RAS), som opgør beskæftigelsen i slutningen af november måned i det aktuelle år. En detaljeret beskrivelse af RAS kan findes i Statistiske Efterretninger (Arbejdsmarked nr. 2004:23). Uddannelsesoplysningerne kommer fra det Integrerede elevregister (INTE). Yderligere oplysninger og dokumentation kan findes på :

www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=848&timespath=4

Resultaterne omhandler alle personer i aldersgruppen 15-69-årige i befolkningen, opgjort pr. 31/12 i året. I perioden 1997 til 2002 opgøres arbejdsmarkedsstatus hvert år i uge 48. Resultaterne kan opgøres på fx højeste fuldførte uddannelse, køn, alder mv. Alle, der er tilmeldt en fuldtidsuddannelse, og som arbejder under 28 timer om ugen er talt uden for arbejdsstyrken som studerende. Som noget nyt tælles alle aktiverede, uanset hvilken ydelse de modtager under ledighed. Ledige kan således deles i to grupper, ledige i aktivering og ledige uden for aktivering.

Der vises ikke resultater eller beregninger, hvor der indgår under 30 personer, men personerne indgår dog i de samlede totaler. Derfor kan der forekomme afvigelser i summerne.

Bilag 2 Begreber

Hovedparten af begreberne anvendes tillige i den tilhørende database: ”Befolkning, uddannelse og arbejdsmarked – 1997 til 2002”. Begreberne er sorteret i alfabetisk orden. RAS oplysningerne er mål i uge 48.

Antal personer
Antallet af personer i hhv. befolkningen, arbejdsstyrken og uden for arbejdsstyrken.

Arbejdsmarkedsstatus
Arbejdsmarkedsstatus opgøres for antallet af personer i befolkningen som var enten i arbejdsstyrken eller uden for arbejdsstyrken.

Arbejdsstyrken
Den samlede arbejdsstyrken beregnes som antallet af personer i beskæftigelse plus antallet af ledige personer.

Befolkning
Antallet af personer i alt i befolkningen. Den samlede befolkning beregnes som personer i arbejdsstyrken plus personer uden for arbejdsstyrken. Befolkningen er også det potentielle udbud af antallet af personer i befolkningen med en given højst fuldført uddannelse/uddannelsesniveau.

Befolkning (Alle)
Befolkningen i alt, en samlet sum af personer såvel i som uden for arbejdsstyrken.

Befolkning (Alt)
Befolkningen fordelt på: i arbejdsstyrken og uden for arbejdsstyrken.

Befolkning (Arst1)
Befolkningen fordelt på: ledige - ikke aktiverede, ledige i aktivering og personer uden for arbejdsstyrken.

Befolkning (Arst2)
Befolkningen fordelt på: beskæftigede, ledige og personer uden for arbejdsstyrken.

Befolkning – erhvervsfrekvens
Befolkningens erhvervsfrekvens beregnes som antallet i arbejdsstyrken divideret med antallet i befolkningen.

Dimittendalder/dimissionsalder
Med dimittendalder/dimissionsalder menes hvor lang tid der er gået siden personen har fuldført sin uddannelse. De uddannedes arbejdsmarkedsstatus opgøres sammen med deres dimittendalder (0-1 år, 1-2 år, 2-3 år, 3-4 år og over 4 år efter fuldførelse fra uddannelsen), hvorved man fx også kan følge de nyuddannedes indplacering på arbejdsmarkedet.

Kompetencegivende uddannelse
Et samlet begreb bestående af: personer med en fuldført uddannelse, der alene giver studiekompetence (fx grundskolens højeste trin, gymnasiale uddannelser, erhvervsfaglige grundforløb mv.) og personer, som har fuldførte en uddannelse, der giver erhvervskom- petence (fx erhvervsfaglige uddannelser, pædagoguddannelsen, lægeuddannelsen osv.).

Ledige
Samlet antal af arbejdsløse, såvel aktiverede som ikke aktiverede personer uanset hvilken ydelse, de modtager.

Ledige i aktivering
Antallet af arbejdsløse som indgik i et aktiveringsforløb.

Ledige ikke aktiverede
Antallet af arbejdsløse som ikke indgik i et aktiveringsforløb.

Potentielt udbud
Det potentielle udbud af personer med en given højest fuldført uddannelse, viser hvor mange der har en given uddannelsen, uanset om de er i arbejdsstyrken eller uden for arbejdsstyrken – svarende til den samlede befolkning i aldersgruppen.

Procent inden for gruppen
Andelen af personer inden for den valgte dimension, fx den enkelte uddannelsesgruppe, det enkelte aldersinterval mv.

Procent samlet
Andelen af personer med de forskellige uddannelsesgrupper af hhv. befolkningen og arbejdsstyrken samt uden for arbejdsstyrken.

Uddannelsesniveauer
Vi ser på de ordinære uddannelser fra grundskolens 8.-10. klassetrin til ph.d. Således indgår dele af voksenuddannelse samt visse private uddannelser ikke i opgørelsen. Uddannelsessystemet er inddelt hierarkisk i en såkaldt uddannelsesforspalte opbygget efter Undervisningsministeriets gruppering af de forskellige uddannelser. Befolkningen er opgjort på højeste fuldførte kompetencegivende uddannelse, dvs. at uddannelser som erhvervsfaglige grundforløb, den frie ungdomsuddannelse mv. ikke er medtaget. Dog er følgende uddannelser medregnet: hf, sammenstykket af enkeltfag og erhvervsskolernes åbne uddannelse, merkonom, datanom, ejendomsmægler mv.

Uden for arbejdsstyrken
Antallet af personer i befolkningen som var uden for arbejdsstyrken klassificeret af Danmarks Statistik og bestående af: Uddannelsessøgende med under 28 timers arbejde om ugen, personer med orlov fra ledighed, modtagere af barselsdagpenge, sygedagpenge, efterløn, overgangsydelse, kontanthjælp, revalideringsydelse, tjenestemandspension, folke-/alderspension, øvrige uden for arbejdsstyrken, førtidspension, introduktionsydelse for indvandrere samt integrationsuddannelse.

Uoplyst uddannelsesoplysninger
I denne sammenhæng betyder uoplyst, at Danmarks Statistik ikke har uddannelsesoplysninger om personerne. I 2002 udgjorde antallet af personer med uoplyst uddannelsesstatus ca. 3,0% af befolkningen. Årsagerne til uoplyst uddannelsesstatus skal søges i, at der ikke findes uddannelsesoplysninger på nogle af de ældre generationer i befolkningen, og at Danmarks Statistik mangler oplysninger på en del indvandrere.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Befolkning, uddannelse og arbejdsmarked 1997 til 2002" som Bilag 1 og 2
© Undervisningsministeriet 2004

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top