Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo

10. Lærerkvalifikationer og læreruddannelse







illustration

Lærere, der underviser på arbejdsmarkedsuddannelser, skal som minimum have de kvalifikationer, som svarer til erhvervsuddannelsesniveau inden for deres faglige område, eller tilsvarende inden for de ufaglærte områder.

Lærerne skal have mindst 3 års relevant og tidssvarende erhvervserfaring.

Lærerne skal senest to år efter deres ansættelse som minimum have pædagogiske kvalifikationer, svarende til pædagogisk uddannelse for lærere ved erhvervsskolerne, PG.

Derudover kommer eventuelle særlige kvalifikationskrav ved undervisning på arbejdsmarkedsuddannelser, der kan føre til certifikatudstedelse. Sådanne kvalifikationskrav fremgår af 2004.efteruddannelse.dk under punktet yderligere bestemmelser ved certifikatuddannelser.

Endelig stilles særlige krav til lærere, der underviser i dansk som andetsprog. Se opslaget: Flygtninge og indvandrere i arbejdsmarkedsuddannelserne.

Det er uddannelsesinstitutionen, der er ansvarlig for, at lærerne har såvel de nødvendige faglige som de pædagogiske kvalifikationer, ligesom det er uddannelsesinstitutionen, der er ansvarlig for, at lærerne løbende gennemfører den nødvendige kvalificering. Uddannelsesinstitutionen afholder udgifterne i forbindelse med lærernes deltagelse i uddannelse. Midler hertil er indregnet i taksterne.



1. Lærernes faglige kvalifikationer

Lærerne skal have en faglig uddannelse og erhvervserfaring inden for de områder, hvor de skal undervise. Formålet hermed er, udover at lærerne skal beherske det faglige indhold i undervisningen, at lærerne skal have forståelse for deltagernes arbejdspladserfaringer og løbende skal kunne inddrage erfaringer fra arbejdspladser på området i undervisningen. Lærerne skal praksisnært kunne formidle en dialog mellem den undervisning, der foregår på uddannelsesinstitutionen, og den læring der foregår på arbejdspladsen. Dette gælder såvel i planlægningen som i gennemførelsen af undervisningen.

Efteruddannelsesudvalgene skal, hvis der vurderes at være et behov herfor, udvikle faglig efteruddannelse for lærerne, f.eks. i forbindelse med udvikling af nye arbejdsmarkedsuddannelser.

2. Lærernes voksenpædagogisk kvalifikationer

Lærernes voksenpædagogiske kvalifikationer skal omfatte kvalifikationer til at tilrettelægge og gennemføre undervisning for voksne ufaglærte og faglærte, der kan være uddannelsesuvante og kan have læse-, skrive- og regneproblemer.

Tilrettelæggelsen af undervisningen med udgangspunkt i de konkrete deltageres erfaringer er afgørende for, at det kan lykkes at gennemføre undervisningen ud fra den fastsatte varighed.

Fleksible afholdelsesformer - som fjernundervisning og åben værkstedsundervisning - forudsætter, at lærerne behersker en bred vifte af tilrettelæggelsesformer og kan tilrettelægge praksisnære uddannelsesforløb, hvor både virksomhedens og den enkelte deltagers behov tilgodeses, og den landsdækkende kompetence opnås.

Undervisningsministeriet kan, hvis der vurderes at være behov herfor, udvikle efteruddannelse for lærerne på disse områder.

3. Lærernes kvalifikationer i forhold til de tværgående områder som informationsteknologi, individuel kompetenceafklaring, arbejdsmiljø m.v.

Undervisningsministeriet kan, hvis der vurderes at være behov herfor, udvikle og afholde efteruddannelse i forhold til de tværgående områder.

Inden for it-området etableres et videncenter på AMU-Center Vestjylland. Videncentret har til formål at samle viden og erfaring om læreruddannelse og behov for lærerkvalificering i forbindelse med undervisning inden for AMU's grundlæggende it-uddannelser og i forbindelse med inddragelse af it-aspektet i de øvrige faglige uddannelser.

4. Lærernes deltagelse i udviklingsprojekter

I AMU-systemet er der tradition for, at lærerne medvirker i udviklingsprojekter, hvad enten projekterne er iværksat af Undervisningsministeriet, af et efteruddannelsesudvalg eller af uddannelsesinstitutionen selv. Medvirken i udviklingsprojekter anses for at være en værdifuld kvalificering af de lærere, der deltager, og bidrager til AMU-systemets samlede pædagogiske og faglige udvikling. Når lærere, der skal undervise på en ny arbejdsmarkedsuddannelse, har været inddraget i udviklingen af uddannelsen, kan deltagelsen i udviklingsarbejdet opfattes som et alternativ eller supplement til efteruddannelse inden for det pågældende område.

5. Henvisninger

Bekendtgørelse nr. 802 af 22. september 2003 om fælles kompetencebeskrivelser for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og om arbejdsmarkedsuddannelser, kapitel 2 Bekendtgørelse nr. 677 af 12. juli 1996 om den pædagogiske uddannelse af lærere ved erhvervsskolerne (Pædagogikum).

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Vejledning om fælles kompetencebeskrivelser, arbejdsmarkedsuddannelser og enkeltfag i fælles kompetencebeskrivelser" som kapitel 10 af 20
© Undervisningsministeriet 2004

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top