Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Elever med særlige behov

Bekg. nr. 4 af 6. januar 1998



Anmeldelsesfrist: 1. februar og 1. oktober

De enkelte skoler kan fravige prøvebestemmelserne for elever med særlige behov, såfremt visse betingelser er opfyldt. jf. Bekendtgørelse om elever med særlige behov ved folkeskolens afsluttende prøver nr. 4 af 6. januar 1998 § 5 og Vejledning om fravigelse af bestemmelserne ved folkeskolens afsluttende prøver.

Fravigelserne kan vedrøre prøvernes form og rammer, herunder brugen af hjælpemidler og tildeling af ekstra tid.

Prøverne skal tilrettelægges på samme vilkår, som har været gældende for elevens forudgående undervisning, og således afspejle den måde, som eleven har arbejdet på.

Tilladelse til fravigelse af prøvebestemmelserne må kun gives, når der foreligger en konkret pædagogisk-psykologisk udtalelse om, at eleven på grund af sine særlige vanskeligheder ikke vil kunne opnå et resultat ved prøven, der afspejler den pågældendes faglige niveau. Udtalelsen afgives på grundlag af en pædagogisk-psykologisk vurdering, hvori andre sagkyndige kan inddrages.

En udtalelse er dog ikke nødvendig for elever, der undervises på en amtskommunal specialskole eller et amtskommunalt undervisningscenter for svært handicappede børn og unge, eller hvis der foreligger en aktuel pædagogisk-psykologisk vurdering vedrørende elevens vanskeligheder.

Fravigelserne kan desuden vedrøre opgaverne, såfremt elevens vanskeligheder gør det nødvendigt. Hvis der gives fravigelser, skal formålet med prøverne og prøvernes faglige sværhedsgrad fastholdes.

Når der forekommer behov for fravigelser, som ligger uden for beskrivelserne i bekendtgørelsen og vejledningen, indsendes ansøgning til Uddannelsesstyrelsen, Området for Grundskolen, Prøvesektionen, som træffer afgørelsen. Eventuelle ansøgninger herom indsendes inden den 1. oktober for december-januar prøverne og inden den 1. februar for maj-juni prøverne.

Der udfyldes et blanketsæt Opgavebestilling til elever med særlige behov (blanketnr. 7302-107) for hver enkelt elev. Skolen markerer med et kryds ud for den enkelte opgavetype, hvilke specielt fremstillede opgavesæt den pågældende elev har behov for til de skriftlige prøver.

Fremover, når skolerne bestiller opgavesættene i matematik på bånd, vil både færdigheds- og problemløsningsdelen være båndindtalt.

Opgavesættene i stortryk til svagsynede elever fremstilles med farver. Ministeriet fremstiller kun disse specielle opgavesæt i det antal, som skolerne rettidigt har rekvireret.

Målestoksforholdene på tegninger i opgavesættene i matematik kan være ændret ved forstørrelsen. Det er derfor nødvendigt, at disse elever får udleveret både det specielle og det normale opgavesæt til prøven.

For de elever, der anvender specielt fremstillede opgavesæt, skal skolen sende opgavebesvarelserne (uden markering) til den beskikkede censor, som retter skolens øvrige opgaver.

For blinde elever sendes opgavebesvarelserne til bedømmelse hos ministeriets fagkonsulent i det pågældende fag, hvilket vil fremgå af en liste, der medsendes de specielt fremstillede opgaver.

Indberetning

Indsendelsesfrist: Inden udgangen af juni for såvel december/januar og maj/juni prøvetermin

Skolens leder indberetter på en særlig blanket til Undervisningsministeriet antallet af og kategorier for tilladte fravigelser i henhold til Bekendtgørelse om elever med særlige behov ved folkeskolens afsluttende prøver nr. 4 af 6. januar 1998 § 5 og Vejledning om fravigelse af bestemmelserne ved folkeskolens afsluttende prøver. Se blanketnummer i fortegnelsen over blanketter.

Ministeriet ønsker gennem de indsendte oplysninger at følge udviklingen på området.

Påtegning på prøvebeviset

Undervisningsministeriet henleder skolens opmærksomhed på § 2, stk. 2, i Bekendtgørelse om elever med særlige behov. Efter denne bestemmelse afgør eleven sammen med sine forældre, om han/hun ønsker en påtegning på prøvebeviset, der angiver, hvori fravigelsen har bestået.

Denne side indgår i publikationen "Orientering om folkeskolens afsluttende prøver 2001" som kapitel 3 af 20
© Undervisningsministeriet 2000

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top