Voksnes deltagelse i undervisningen

Op igennem 80'erne blev der mange steder i landet gennemført udviklingsarbejder, hvor voksne deltog i undervisningen på de ældste klassetrin. For at følge op på de erfaringer man høstede ved udviklingsarbejderne, blev der i folkeskoleloven indført mulighed for, at voksne kan deltage i undervisningen på 8.-10. klassetrin. Det er kommunalbestyrelsen, der beslutter, om dette tilbud kan være en del af skolernes virksomhed og om - og i hvilket omfang - de voksne skal betale for undervisningen. Det er skolebestyrelsen på den enkelte skole, der beslutter, om muligheden skal udnyttes. Det indebærer, at skolebestyrelsen i så fald skal have en holdning til om, og i hvilket omfang, de voksne skal have lov til at følge dele af skolens undervisning.

Skolebestyrelsen skal i bekræftende fald drøfte og beslutte, hvilke fag de voksne kan deltage i, og det maksimale antal af voksne i den enkelte klasse skal fastlægges. De voksne indgår i undervisningen på lige fod med de øvrige elever og kan indstille sig til folkeskolens afsluttende prøver. Den enkelte lærer har ikke vetoret i spørgsmålet om, hvorvidt voksne skal have adgang til at følge undervisningen.

Med bestemmelsen er der åbnet mulighed for, at skolen kan tilbyde undervisning, der ellers ikke udbydes af andre (voksenundervisningscentre, aftenskoler mv.) i lokalområdet. Hensigten er især at sikre et voksenundervisningstilbud i de tyndt befolkede egne af landet.


 

 



Forsiden | Forrige Kapitel | Næste kapitel