Forrige kapitel Til forsiden tom
Krone
Undervisningsministeriets logo







6. Arbejdstidsundersøgelser

Under halvdelen af lærernes samlede arbejdstid bruges til undervisning

Den gennemsnitlige andel af den samlede nettoarbejdstid, der bruges til undervisning, svinger mellem 19 og 43 % alt efter uddannelsesinstitution.

Anm.: Undervisningsandelen er udtryk for den gennemsnitlige andel af et årsværk, fraregnet ferier, søgnehelligdage mv. (beregnet til 1661,5 årlige timer), som anvendes til undervisning. Kilde: Rambøll Management A/S og Undervisningsministeriet.

Forberedelsestid per undervisningstime

På de almengymnasiale uddannelser er der for hver undervisningstime cirka to timer til forberedelse, pædagogisk/administrative opgaver, eksamen og opgaveevaluering.

Kilde: Rambøll Management. Data fra 2007.

På de almene gymnasier bruges 22 % af arbejdstiden til undervisning

Arbejdsopgavernes gennemsnitlige andel af et nettoårsværk (1661,5 timer) på de almene gymnasier (stx).

Anm.: Nettoårsværket er fraregnet ferier, søgnehelligdage mv. Kilde: Rambøll Management A/S og Undervisningsministeriet.

På erhvervsuddannelserne bruges 32 % af arbejdstiden på undervisning

Arbejdsopgavernes gennemsnitlige andel af et nettoårsværk (1661,5 timer) på erhvervsuddannelserne (EUD).

Anm.: Nettoårsværket er fraregnet ferier, søgnehelligdage mv. Kilde: Rambøll Management A/S og Undervisningsministeriet.

På arbejdsmarkedsuddannelserne bruges 43 % af arbejdstiden på undervisning

Arbejdsopgavernes gennemsnitlige andel af et nettoårsværk (1661,5 timer) på arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU).

Anm.: Nettoårsværket er fraregnet ferier, søgnehelligdage mv. Kilde: Rambøll Management A/S og Undervisningsministeriet.

7. Livslang læring

Det forventede danske timetal til efteruddannelse er i top

Danmark har det højeste antal forventede timers efteruddannelse for de 25-64-årige i OECD. I Danmark er omfanget 934 timer, hvilket er mere end det dobbelte af OECD-gennemsnittet.

Kilde: Education at a Glance, 2007. Data fra 2003.

Dansk deltagelsesprocent i livslang læring i top

Når vi ser på andelen af 25-64-årige, der inden for 12 måneder har deltaget i uddannelsesaktiviteter, efteruddannelse og lignende, ligger Danmark i top.

Kilde: Benchmarking Europes Competitiveness (ERT, May 2007). Tabel 5,3. Data fra 2003.

Flere deltager i voksen- og efteruddannelsesaktiviteter

I 2006 havde godt hver fjerde i den danske arbejdsstyrke i alderen 25-64 år deltaget i en voksen- og efteruddannelsesaktivitet inden for de seneste fire uger før undersøgelsestidspunktet. Det er en stigning fra 2003, hvor andelen lå på 14 %.

Ann.: Figuren er opgjort efter voksen- og efteruddannelsesaktiviteten – ikke efter antal årselever. Kilde: Eurostat

Aktivitet inden for voksen- og efteruddannelse - fordelt på niveau

Inden for voksne- og efteruddannelse er der en stigning i aktiviteten på det videregående niveau ( for eksempel diplom- og masteruddannelser). Til gengæld har der været fald i det samlede antal årselever på voksne- og efteruddannelserne.

Anm. Voksne- og efteruddannelserne er af meget forskellig varighed. For at få et enartet begreb måles aktiviteten ved at omregne til årselever. en årselev svarer til en fuldtidselev i løbet af et år. Kilde: UNI•C Statistik & Analyse.

Undervisningsministeriets serie af statistikpublikationer

I denne serie udsender Undervisningsministeriet publikationer med det formål at informere institutionerne og offentligheden om uddannelsesstatistik og -prognoser enten tværgående eller områderettede.

2006:
Uddannelse – udvalgte nøgletal (UVM 2-126)

2007:
Mål for voksen- og efteruddannelserne – aktivitet og effekt (ISBN 978-87-603-2515-8)

2008:
Tal der taler 2007. Uddannelsesnøgletal 2007 (ISBN 978-87-603-2672-1) Uddannelse – udvalgte nøgletal 2008 (ISBN 978-87-603-2695-0) Facts and Figures 2007. Key Figures in Education 2007 (ISBN 978-87-603-2691-2)

Trykte publikationer – som i oversigten er forsynet med et UVM-bestillingsnummer eller ISBN-nummer – kan mod betaling af et ekspeditionsgebyr rekvireres hos Nordisk Bog Center eller hos boghandlere. Andre trykte publikationer kan købes samme sted. For priser se: http://www.uvm.dk/katindek.htm. Internetpublikationer kan til eget brug frit downloades fra www.uvm.dk.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Uddannelse – udvalgte nøgletal 2008"
© Undervisningsministeriet 2008

Forrige kapitel Til forsiden tom
Til sidens top