Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







Formandens beretning

Denne Årsberetning 2007 er Tvistighedsnævnets første årsberetning. I 2007 modtog undervisningsministeren et spørgsmål fra Folketingets Uddannelsesudvalg vedrørende manglende statistik siden 1998 over sager i nævnet. Undervisningsministeren anførte i sit svar blandt andet: “På baggrund af drøftelser mellem ministeriet og nævnet forventer jeg imidlertid, at nævnet tager initiativ til udgivelse af en årlig beretning om sin virksomhed med virkning fra 2007. I den forbindelse vil der blive taget stilling til, om den første beretning tillige skal omfatte informationer om nævnets virksomhed i hele perioden fra 1998.”

Tvistighedsnævnet blev oprettet i 1989 i medfør af erhvervsuddannelseslovens § 64, og der er gennem alle årene afsagt kendelser af nævnet, der berører talrige problemstillinger vedrørende “tvistigheder” mellem elever og praktikvirksomheder. I 1998 udgav Undervisningsministeriet en publikation, “Tvistighedsnævnets kendelser 1990-1998 med referater”, der indeholder en gennemgang af kendelser afsagt i sager, der var blevet rejst i årene 1990-1998. På denne baggrund er Årsberetning 2007 speciel i forhold til de kommende årsberetninger, idet der under afsnittet om praksis er omtalt udvalgte kendelser, der er afsagt i perioden fra sommeren 1998 og til og med 2007. Der er ligeledes i afsnittet om statistik medtaget oplysninger vedrørende både 2007 og tidligere år tilbage til og med 2005. Herefter vil de følgende årsberetninger naturligvis alene omtale kendelser og statistik fra det omhandlede år.

Det vil fremgå af omtalen af kendelser i afsnittet om praksis, at nogle af kendelserne har været indbragt for domstolene, jf. erhvervsuddannelseslovens § 63, stk. 3. Tvistighedsnævnet får imidlertid ikke automatisk underretning om eventuel indbringelse for domstolene af nævnets kendelser, så det er meget sandsynligt, at en hel del flere af de omtalte kendelser har været prøvet ved domstolene, uden at det er nævnet bekendt. Hvis nogle af læserne har kendskab til sådanne domme, der ikke er nævnt i årsberetningen, vil vi i Tvistighedsnævnet være taknemmelige for at modtage underretning herom. Og tilsvarende vil vi gerne i fremtidige situationer, hvor nævnets kendelser måtte blive indbragt for domstolene, have underretning om både sagens indbringelse og den efterfølgende afgørelse.

Højesteret har den 9. maj 2008 afsagt en dom, der vedrører principielle spørgsmål af betydning for Tvistighedsnævnet, herunder Tvistighedsnævnets sammensætning i konkrete sager. Dommens præmisser vedrørende disse spørgsmål er refereret i kapitlet “Praksis” under rubrikken “Nævnets sammensætning”, Tvistighedsnævnets kendelse af 2. juni 2004 i sag 01.2004.

Da dette er Tvistighedsnævnets første årsberetning, vil vi være taknemmelige for kommentarer, ris og ros til brug for den bedst mulige udformning af de fremtidige årsberetninger.

Afslutningsvis vil jeg takke Tvistighedsnævnets medlemmer og medlemmerne af det sekretariat, som Undervisningsministeriet har stillet til rådighed for nævnet, for et engageret, grundigt og veludført arbejde. Det fremgår af kapitlet om statistik, at der gennemsnitligt forløber fem måneder fra indgivelse af klageskrift til afsigelse af kendelse. Det er en tilfredsstillende kort sagsbehandlingstid, som alle medvirkende har bidraget til, og som Tvistighedsnævnet også fremover vil tilstræbe at fastholde.

Mogens Kroman
Formand for Tvistighedsnævnet
Juni 2008

Tvistighedsnævnets medlemmer og sekretariat

Formand:
Beskikket i perioden 1. august 2004 til 31. juli 2008

  • Landsdommer Mogens Kroman

Medlemmer og stedfortrædere:
Beskikket i perioden 1. januar 2007 til 31. december 2010

Udpeget af Dansk Arbejdsgiverforening:

  • Advokat Tine Benedikte Skyum
  • Advokat Linda Rudolph Greisen
  • Chefkonsulent Simon Neergaard-Holm (stedfortræder)
  • Juridisk konsulent Lise Bardenfleth (stedfortræder)

Udpeget af Landsorganisationen i Danmark:

  • Advokat Ane Kristine Lorentzen
  • Faglig sekretær Gert Svendsen
  • Advokat Evelyn Jørgensen (stedfortræder)
  • Faglig sekretær Jeanette Hahnemann (stedfortræder)

Sekretariatets ansatte:

  • Fuldmægtig Ilkay Yüksel Aztout
  • Kontorfuldmægtig Lene Delfs
  • Stud.jur. Neriman Balikci

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Tvistighedsnævnets årsberetning 2007"
© Undervisningsministeriet 2008

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top