Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







Forord

Nu har reglerne om ny mesterlære i erhvervsuddannelserne været i kraft i godt et års tid. Allerede i løbet af de første måneder blev der indgået mange uddannelsesaftaler efter dette nye koncept, som betyder, at eleven typisk gennemfører det første år af sin uddannelse i form af praktisk oplæring i en virksomhed - eventuelt suppleret af nogle ugers skoleundervisning.

Der er nu gjort en række erfaringer med organisering af ny mesterlære. Erfaringer som blandt andet er blevet formidlet via spørgsmål og svar på ministeriets hjemmeside og ved en erfakonference i maj 2007.

Denne håndbog indeholder en række gode råd til skolerne om, hvordan man hensigtsmæssigt organiserer processen fra indgåelse af uddannelsesaftale til indholdsudfyldelse af den personlige uddannelsesplan, håndtering af den løbende kontakt med virksomheden samt formulering af den praktiske opgave i slutningen af forløbet med praktisk oplæring i virksomheden.

Håndbogen er målrettet de medarbejdere på skolerne, der har kontakten til de virksomheder, som indgår aftaler om ny mesterlære, men virksomheder, elever og andre interesserede kan også have gavn af at læse i håndbogen, der er opdelt i temaer, så den kan bruges som opslagsværk. Der kan også hentes inspiration på ministeriets hjemmeside, hvor der er spørgsmål og svar om ny mesterlære, herunder eksempler på praktiske opgaver.

De grundlæggende social- og sundhedsuddannelser er den 1. august 2007 blevet en del af erhvervsuddannelserne. Reglerne om ny mesterlære gælder derfor også for de elever, som ønsker en social- og sundhedshjælperuddannelse eller den pædagogiske grunduddannelse.

Det er ministeriets håb, at denne håndbog kan bidrage til at klargøre reglerne og ikke mindst afstemme skolernes og virksomhedernes forventninger til hinanden, når der indgås aftaler om ny mesterlære.

Tak til konsulent Jane Jakobsen, Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse, som har indsamlet og bearbejdet materialet til denne håndbog.

Finn Togo, Kirsten Lauritsen og Anne Margrethe Johannesen
Undervisningsministeriet
Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser
Oktober 2007

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen " Ny mesterlære – sådan gør man "
© Undervisningsministeriet 2007

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top