Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Undervisningsministeriets logo

1. Regeringens handlingsplaner







Allerede i sommeren 2002 ("Bedre uddannelser, Handlingsplan") fremhævede regeringen innovation som et af fem centrale områder, hvor en markant styrket indsats må gøres for at nå frem til målet om, at de danske uddannelsestilbud skal stå mål med de bedste i verden.

Med Iværksætterhandlingsplanen fra januar 2003 har regeringen slået fast, at uddannelsesområdet har en central rolle i indsatsen for, at Danmark i 2010 vil ligge i den europæiske elite på iværksætterområdet – for det er i uddannelsessystemet, at kimen til en stærk selvstændighedskultur skal lægges.

Med "Et samfund med plads til det frie initiativ" fra oktober 2003 har regeringen derfor fremlagt en række nye tiltag på uddannelsesområdet, der skal bidrage til at give det frie initiativ mere plads i Danmark. Det første i rækken er denne sammenhængende strategi for implementering af regeringens politik, og den vil udgøre grundlaget for indsatsen på langs og på tværs af uddannelsessektoren inden for Undervisningsministeriets og Videnskabsministeriets områder.

Målet for indsatsen er at skabe et bredt fundament for innovation og iværksætterlyst, der kan styrke elevernes motivation til at arbejde innovativt og med åbent sind over for tanker om at starte egen virksomhed. Det kræver en langsigtet indsats, og indsatsen skal over tid bidrage til en ændret, mere positiv iværksætterkultur blandt elever og studerende i Danmark.

Strategien skal tage højde for forskellige behov på de enkelte trin i et uddannelsesforløb og spænder derfor over folkeskolens fokus på udvikling af personlige kompetencer – som fx kreativitet, opfindsomhed, initiativ og selvstændig opgaveløsning – til behovet på de videregående uddannelser for konkrete redskabsfag – fx udarbejdelse af forretningsplaner og regnskaber – og generelle fag som ledelse, organisation og marketing.

Strategien skal fungere som en samlende ramme for det videre arbejde med innovation og iværksætterkultur og vil derved bidrage til koordinering af de forskellige undervisningstilbud.

Endvidere vil det kommende iværksætterakademi blive et samlende omdrejningspunkt for de videregående uddannelser for uddannelse inden for innovation og entrepreneurship.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Innovation, iværksætterlyst og selvstændighedskultur i uddannelsessystemet" som kapitel 1 af 6
© Undervisningsministeriet 2004

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top