Til forsiden
Krone
Undervisningsministeriets logo

De studerendes indtjening

- En analyse af de studerendes indkomster fra 1997 til 2002




Kolofon

Titel: De studerendes indtjening
Undertitel: En analyse af de studerendes indkomster fra 1997 til 2002
Noter: Publikationen indgår i Institutionsstyrelsens serie statistiske analyser af uddannelserne
Udgiver: Undervisningsministeriet
Institution: Undervisningsministeriet
Copyright: Undervisningsministeriet
Forfattere: UNI-C Statistik & Analyse for Undervisningsministeriet. Evt. henvendelser bedes rettet til: Kontorchef Kristine Flagstad e-mail kristine.flagstad@uni-c.dk tlf. nr. 3587 8310 eller Seniorkonsulent Anitta Limkilde-Kjær e-mail anitta.limkilde-kjaer@uni-c.dk tlf. nr. 3587 8314
Serieredaktion: Werner Hedegaard
Andre bidragydere: Forside: Lars Liin, Undervisningsministeriet
Schultz Grafisk (Web)
Emneord: Indkomstsammensætning, studerendes indtjening, forældrestatus

Resumé: Publikationen sætter hovedfokus på indkomstsammensætningen for studerende ved ikke lønnede uddannelser i det ordinære uddannelsessystem, men også på lønnede og delvist lønnede uddannelser. Publikationen er udviklet i et dynamisk koncept, som betyder, at data og tabeller præsenteres i en dynamisk database på Internettet. Der ses tillige på forældrestatus og stipendier.

Sprog: Dansk
URL: pub.uvm.dk/2004/indtjening
Den elektroniske udgaves ISBN: 87-603-1913-5
Den elektroniske udgaves ISSN: 1399-6207
Den trykte udgaves ISBN: publikationen findes kun i elektronisk udgave
Den trykte udgaves ISSN: publikationen findes kun i elektronisk udgave
Pris for den elektroniske udgave: publikationen findes kun i elektronisk udgave
Version: 1.0
Versionsdato: 2004-09-14
Formater: html, css, gif, jpg, pdf
Inventarliste: bil01.html, bil02.html, hel.html, kap00.html, kap01.html, kap02.html, kap03.html, kap04.html, kap05.html, kolofon.html, indtjening2004.pdf, fors.jpg, baggr.gif, get_adobe_reader.gif, green.gif, krone.gif, pilh.gif, pilo.gif, pilv.gif, s018.gif, s019.gif, s027.gif, s029.gif, s032.gif, s036.gif, s040.gif, s041.gif, s049.gif, s053.gif, stdlogo.gif, tom.gif, publikation.css
Publiceringsstandard nr. 2.0






Den trykte publikations forside

Resumé

Publikationen sætter hovedfokus på indkomstsammensætningen for studerende ved ikke lønnede uddannelser i det ordinære uddannelsessystem, men også på lønnede og delvist lønnede uddannelser. Publikationen er udviklet i et dynamisk koncept, som betyder, at data og tabeller præsenteres i en dynamisk database på Internettet. Der ses tillige på forældrestatus og stipendier.


 

Indhold:

Forord og resumé

1. Undersøgelsesgruppen
1.1 Undersøgelsesgruppen fordelt på uddannelser
1.2 Undersøgelsesgruppen fordelt på køn, alder og forsørgerstatus

2. Studerende på ikke lønnede uddannelser
2.1 Antal studerende i undersøgelsesgruppen og deres indkomstudvikling
2.2 Indkomstudvikling opgjort på forsørgerstatus
2.3 Indkomstudvikling opgjort for udvalgte uddannelsesområder

3. Studerende på delvist lønnede uddannelser
3.1 Antal studerende i undersøgelsesgruppen og indkomstudvikling for hele gruppen
3.2 Indkomstudvikling opgjort for udvalgte uddannelsesområder

4. Studerende på lønnede uddannelser
4.1 Antal studerende i undersøgelsesgruppen og indkomstudvikling for hele gruppen

5. Almindelig pris- og lønudvikling og andre fokusområder
5.1 De studerendes indtægtsfremgang fra 1997 til 2002 sammenlignet med pris- og lønudviklingen i samme periode
5.2 Fokusområder

Bilag 1 Model- og variabelbeskrivelse samt indkomstbegreber

Bilag 2 Antallet i undersøgelsesgruppen fordelt efter aflønningsform og uddannelse


Kolofon
Hele publikationen i PDF-format (475 kB)
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe"s hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Undervisningsministeriet
Frederiksholms Kanal 21
1220 København K
Telefon 3392 5000
Fax 3392 5547
E-post uvm@uvm.dk

© Undervisningsministeriet 2004
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.






Forord og resumé

Forord

Denne online publikation er en fortsættelse at tidligere udgivelser fra Undervisningsministeriet om de studerendes indtjening. Undersøgelsen omfatter perioden 1997 til 2002. Denne publikation er udviklet efter et dynamisk koncept, som betyder, at alle de data, der ligger bagved de publicerede figurer og tabeller præsenteres i en dynamisk database på Internettet. I fremtiden vil undersøgelsen af de studerendes indkomster blive opdateret og lagt på Undervisningsministeriets hjemmeside, så snart nye data foreligger.

Analyseresultaterne af indkomsterne er i denne udgivelse også fordelt på uddannelse og forsørgerstatus. Denne udvidelse giver mulighed for mere detaljerede analyser af de indkomstmæssige forhold for studerende. Denne udgivelse erstatter den tidligere udgivelse vedrørende perioden 1997 til 2001, da resultaterne ændrer sig pga. ny undersøgelsesgruppe og fordi uddannelsesstrukturen ændrer sig.

I publikationen fokuseres primært på studerende på ikke lønnede uddannelser, denne gruppe er langt den største, og disse personer svarer til de stipendieberettigede. Eftersom resultaterne nu præsenteres dynamisk på internettet, har læseren imidlertid selv mulighed for at afgrænse andre fokusområder end de her valgte. Man skal være opmærksom på, at alle analyseresultater og beregninger der bygger på et datagrundlag med under 50 personer, ikke er medtaget i databasen.

Undersøgelsesgruppen udgør ca. 60% af den samlede bestand af studerende i det ordinære uddannelsessystem. Afgrænsningen skyldes, at vi har valgt kun at medtage studerende over 18 år, der har været på en fuldtidsuddannelse i mindst 10 måneder i det enkelte kalenderår.

Det anbefales at læse bilag 1, hvor den valgte metode og de enkelte indkomstvariable beskrives i detaljer.

Resumé

Sammenlignes de studerendes indkomstudvikling fra 1997 til 2002 med den almindelige prisudvikling i samfundet, som i samme periode udgjorde ca. 13%, har de studerende overordnet oplevet en fremgang i det samlede rådighedsbeløb. Det skyldes bl.a. øget optagelse af studielån og mere erhvervsarbejde. Fremgangen dækker dog over store variationer afhængig af uddannelsestype, alder og forsørgerstatus. Generelt har de yngre studerende øget deres levestandard i forhold til den almindelige udvikling. Mens de ældre studerende, specielt de med børn, på trods af øget optagelse af studielån kun lige er fulgt med prisudviklingen.

Ovenstående tendens vil blive påvirket af, at Folketinget har vedtaget en ændring af SU-loven, således at de unge får beskåret de såkaldte ”cafepenge” og at man tilgodeser studerende med forsørgerstatus.

Lovændringen betyder, at SU-stipendiet til de 18-19-årige hjemmeboende i ungdomsuddannelser, hvis forældre har en indkomst over ca. 432.000 kr., reduceres, at enlige forsørgere ydes et tillægsstipendium, at også samboende forsørgere, hvor begge modtager SU, ydes et tillægsstipendium, samt endeligt at alle forsørgere tilbydes et supplerende studielån.

I det efterfølgende vises analysens hovedtal i årets priser.

  • De studerende, der befandt sig på en ikke lønnet uddannelse, og som har børn, tjener mere end studerende uden børn, men studerende uden børn har haft den største indtægtsfremgang. Studerende med børn er kun pga. øget optagelse af studielån fulgt med den almindelige prisudvikling. Fra 1997 til 2002 steg den disponible indkomst for studerende uden børn på en ikke lønnet uddannelse med 17,0% uden studielån og 20,2% med studielån; for studerende med børn er væksten hhv. 8,7% og 12,5%.
     
  • På de ikke lønnede og på de delvist lønnede uddannelser er det især de 18-25-årige, der har haft en indkomstfremgang, idet denne aldersgruppe har haft en fremgang på ca. 17-19%. De ældste (de på over 26 år) har ikke helt kunnet følge med den almindelige udvikling og har kun haft en fremgang på ca. 8-13%, mens de yngste havde en indtægtsfremgang på 17-19%.
     
  • For studerende på en ikke lønnet uddannelse er en stigende andel af de studerendes indtjening blevet finansieret via studielån, fra 7,5% i 1997 til 9,7% i 2002.
     
  • For de forskellige ikke lønnede uddannelser er der individuelle forskelle i indkomstfremgangen fra 1997 til 2002. Eksempelvis steg rådighedsbeløbet for juridiske bachelor-studerende med 27,8% i perioden, hvorimod de teologiske kandidatstuderendes stigning lå langt under prisudviklingen med en periodestigning på kun 6,7%.
     
  • Fra 1997 til 2002 steg den gennemsnitlige optagelse af studielån med ca. 52% for studerende på en ikke lønnet uddannelse. En sådan studerende lånte i gennemsnit i 1997 ca. 6.400 kr. om året mod ca. 9.700 kr. i 2002.
     
  • For studerende på ikke lønnede uddannelser udgøres en stigende andel af de offentlige overførselsindkomster af stipendier. I 1997 udgør stipendierne for denne gruppes vedkommende ca. 86% af de samlede offentlige overførselsindkomster, i 2002 ca. 90%.
     
  • Fra 1997 til 2002 steg stipendieindkomsten for studerende, på en ikke lønnet uddannelse med ca. 23%.
     
  • I 2002 havde 87% af de lægestuderende erhvervsarbejde, hvorimod kun 66% af de studerende på socialrådgiveruddannelsen havde arbejde ved siden af studiet.
     
  • 5% af alle de studerende, der indgår i hele undersøgelsesgruppen, modtog revalideringsydelse, en andel der har været stabil mellem 4-5% i hele perioden. På enkelte uddannelser er andelen dog markant højere; fx modtog 16% af de pædagogstuderende i 2002 revalideringsydelse.
     
  • Dobbelt så mange kvindelige studerende (6%) som mænd modtog revalideringsydelse. Det er især på de erhvervsfaglige grundforløb og på de mellemlange videregående uddannelser, at kvinderne bliver revalideret, men også på de korte videregående uddannelser. Også mændene revalideres på de erhvervsfaglige grundforløb, men også på de korte videregående uddannelser og på de mellemlange videregående uddannelser.





1. Undersøgelsesgruppen

1.1 Undersøgelsesgruppen fordelt på uddannelser

I dette afsnit opgøres undersøgelsesgruppens fordeling på uddannelser fra 1997 til 2002. Undersøgelsesgruppen omfatter i dette afsnit studerende på: ikke lønnede uddannelser, delvist lønnede uddannelser og lønnede uddannelser.

I tabel 1.1.1 ses at undersøgelsesgruppen er voksende fra ca. 229.200 i 1997 til ca. 251.700 i 2001. I 2002 er den lidt lavere (ca. 246.500), da der for det seneste år i undersøgelsen kun er oplysninger til oktober og derfor færre studerende, som opfylder kriteriet om 10 måneder i det enkelte år på samme type af uddannelse.

Den generelle stigning skyldes to forhold. Dels har der været en stigning i bestanden af elever/studerende i uddannelsessystemet, dels har et antal uddannelsesomlægninger gjort, at flere opfylder kriteriet for at være i undersøgelsesgruppen.

Tabel 1.1.1 Undersøgelsesgruppen fordelt på uddannelser opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Antal
Almengymnasiale uddannelser 15.383 14.536 14.042 13.237 13.650 12.318
Erhvervsgymnasiale uddannelser 10.555 10.426 11.123 10.269 10.125 10.131
Erhvervsfaglige grundforløb 5.703 6.707 8.251 8.979 9.155 9.284
Erhvervsfaglige hovedforløb 60.034 57.813 64.025 61.927 60.893 57.721
Korte videregående uddannelser 10.198 10.944 11.884 13.650 14.591 13.839
Mellemlange videregående udd. 48.014 50.003 51.118 52.472 54.339 55.261
Bacheloruddannelser 28.420 31.740 34.135 36.275 37.547 37.212
Kandidatuddannelser 50.853 50.926 50.764 51.859 51.370 50.762
I alt 229.160 233.095 245.342 248.668 251.670 246.528

Undersøgelsesgruppen er et udsnit af bestanden i det ordinære uddannelsessystem. Grundet udvælgelseskriterierne og uddannelsernes forskellige opbygning udgør andelen af undersøgelsesgruppen på de forskellige uddannelser en meget svingende andel af bestanden af studerende i det ordinære uddannelsessystem (tabel 1.1.2).

Undersøgelsesgruppen omfatter en meget stor del af bestanden (70-91%) på de på de videregående uddannelser og erhvervsuddannelsernes hovedforløb. Det skyldes dels, at uddannelserne er lange, dvs. de er på den samme type uddannelse længe, samt at de fleste personer på disse uddannelser er over 18 år.

Modsat er det på ungdomsuddannelserne; her slår det igennem, at nogle forløb, fx erhvervsfaglige grundforløb, kan være korte, og at en del personer, fx i gymnasiet, er under 18 år. Undersøgelsesgruppen udgør derfor her kun omkring 20-30%.

Tabel 1.1.2 Undersøgelsesgruppen procentvise andel af den samlede bestand af elever/studerende fordelt på uddannelser opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
Almengymnasiale uddannelser 21 22 21 21 21 19
Erhvervsgymnasiale uddannelser 31 32 34 31 30 30
Erhvervsfaglige grundforløb 20 21 24 23 23 25
Erhvervsfaglige hovedforløb 69 68 73 73 74 74
Korte videregående uddannelser 65 67 67 68 70 70
Mellemlange videregående udd. 68 68 68 68 69 70
Bacheloruddannelser 72 74 75 77 77 78
Kandidatuddannelser 91 89 88 93 92 91
I alt 57 57 59 59 59 59

Som det ses i tabel 1.1.3, er undersøgelsesgruppens andel af bestanden af elever på det gymnasiale område meget varierende; her er det især alderskriteriet, der gør sig gældende. Fx ”fanges” omkring 43% på studenterkursus i 2002 mod omkring 15-17% på de gymnasiale linjer.

Tabel 1.1.3 Undersøgelsesgruppens procentvise andel af den samlede bestand af elever på gymnasiale uddannelser opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
Gymnasiet, matematikere 17 18 18 16 17 15
Gymnasiet, sproglige 19 19 19 18 19 17
Hf 38 35 35 35 37 34
Studenterkursus 45 53 54 47 48 43
Hhx, flerårig 31 32 35 32 31 30
Hhx, 1-årig 35 38 40 37 37 38
Htx 28 28 28 25 25 25

Også på de erhvervsfaglige grundforløb er der store forskelle i andelen af den samlede bestand (tabel 1.1.4). Generelt er flere uddannelsessøgende kommet med i gruppen, da reformen for flere uddannelsers vedkommende har betydet et længere grundforløb. I 2002 ”fanges” mellem 16-30%.

Tabel 1.1.4 Undersøgelsesgruppen procentandel af den samlede bestand af elever på erhvervsfaglige grundforløb opgjort fra 1999 til 2002 (først opgjort fra 1999 pga. ny reform).

  1999 2000 2001 2002
  %
Grundforløb, merkantile 33 30 28 26
Grundforløb, teknologi og komm. 14 24 27 30
Grundforløb bygge og anlæg 12 11 12 17
Grundforløb håndværk og teknik 13 14 14 21
Grundforløb fra jord til bord 26 21 23 27
Grundforløb mekanik og transport 12 13 16 16
Grundforløb service 15 19 23 25

Som det ses i tabel 1.1.5, befinder ca. 64% af undersøgelsesgruppen sig på en ikke lønnet uddannelse, ca. 24% på en lønnet uddannelse og ca. 12% på en delvist lønnet uddannelse. Fordelingen ligger stabilt i hele perioden.

Tabel 1.1.5 Undersøgelsesgruppen fordelt på typer af uddannelse opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Antal
Ikke lønnet 140.437 145.029 150.050 154.616 158.917 157.464
Delvis lønnet 28.587 28.996 29.726 30.368 29.772 29.269
Lønnet 60.136 59.070 65.566 63.684 62.981 59.795
Alle 229.160 233.095 245.342 248.668 251.670 246.528

1.2 Undersøgelsesgruppen fordelt på køn, alder og forsørgerstatus

Undersøgelsesgruppens fordeling på køn svarer til fordelingen på køn i det samlede uddannelsessystem, hvor der er en stigende andel af kvinder. Dette skyldes især, at kvinder uddanner sig i længere tid end mænd. I fx 2002 (tabel 1.2.1) udgjorde kvinder 54% af undersøgelsesgruppen mod 52% i 1997.

Tabel 1.2.1 Undersøgelsesgruppen fordelt på køn opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
Mænd 48 47 47 47 46 46
Kvinder 52 53 53 53 54 54
I alt 100 100 100 100 100 100

Samlet gennem perioden fra 1997 til 2002 har ca. 16% af de studerende i undersøgelsesgruppen børn. Tabel 1.2.2 viser, at der dog er stor forskel på andelen af forsørgere fordelt på køn.

Dobbelt så mange kvinder som mænd har børn, mens de er i uddannelse. Ca. 21% af kvinderne har børn, mens dette kun gælder for 10% af mændene. Disse andele har ligget stabilt.

Tabel 1.2.2 Undersøgelsesgruppen procentuelt fordelt på køn og forsørgerstatus opgjort fra 1997 til 2002.

    1997 1998 1999 2000 2001 2002
    %
Mænd Med børn 9 10 10 10 10 10
Uden børn 90 89 89 89 89 89
Uoplyst 1 1 1 1 1 1
Alle 100 100 100 100 100 100
Kvinder Med børn 20 21 21 21 21 21
Uden børn 79 78 78 78 78 77
Uoplyst 1 1 1 1 1 1
Alle 100 100 100 100 100 100
Alle Med børn 15 15 16 16 16 16
Uden børn 84 84 83 83 83 83
Uoplyst 1 1 1 1 1 1
Alle 100 100 100 100 100 100

Som det ses af tabel 1.2.3, adskiller kvinder og mænd sig også aldersmæssigt. Der er bl.a. flest kvinder blandt de ældre studerende. Billedet svarer til mønsteret i det ordinære uddannelsessystem.

Tabel 1.2.3 Undersøgelsesgruppen procentuelt fordelt på køn og alder opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
Mænd 18-19 år 27 26 25 24 24 23
Mænd 20-24 år 41 40 40 40 40 40
Mænd 25-29 år 18 20 20 22 23 23
Mænd 30-34 år 7 7 7 7 7 7
Mænd 35-39 år 3 3 3 3 3 3
Mænd 40-44 år 2 2 2 2 2 2
Mænd over 44 år 2 2 2 2 2 2
Mænd I alt 100 100 100 100 100 100
Kvinder 18-19 år 18 17 16 16 15 14
Kvinder 20-24 år 43 42 42 42 42 43
Kvinder 25-29 år 20 21 21 22 23 23
Kvinder 30-34 år 8 8 8 8 8 8
Kvinder 35-39 år 5 5 5 5 5 5
Kvinder 40-44 år 3 3 3 3 3 3
Kvinder over 44 år 3 3 4 4 4 4
Kvinder I alt 100 100 100 100 100 100
Alle 18-19 år 22 21 21 19 19 18
Alle 20-24 år 42 41 41 41 41 41
Alle 25-29 år 19 20 21 22 23 23
Alle 30-34 år 8 8 8 8 7 7
Alle 35-39 år 4 4 4 4 4 4
Alle 40-44 år 3 3 3 3 3 3
Alle over 44 år 3 3 3 3 3 3
Alle I alt 100 100 100 100 100 100

Anm.: Pga. afrundinger afviger andelene her fra tabel 1.2.4.

Langt hovedparten, 83% af undersøgelsesgruppen i 2002, er i alderen 18-29 år, som også er den aldersgruppe, der fokuseres på i de efterfølgende analyser om de studerende på ikke lønnede og lønnede uddannelser (fremgår af tabel 1.2.4).

For de delvist lønnede uddannelser medtages alle aldersgrupper, da aldersfordelingen her er mere spredt, og disse uddannelser således har flere ældre studerende, end lønnede og ikke lønnede uddannelser.

Tabel 1.2.4 18-29-åriges procentvise andel af undersøgelsesgruppen fordelt på køn opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
Mænd 18-29 år 87 86 86 86 86 86
Kvinder 18-29 år 81 80 80 80 80 80
Alle 18-29 år 84 83 83 83 83 83





2. Studerende på ikke lønnede uddannelser

I dette afsnit præsenteres antallet af og indkomstsammensætningen for de studerende (18-29-årige), der i mindst 10 måneder af det enkelte år befandt sig på en ikke lønnet fuldtidsuddannelse i perioden 1997 til 2002.

Man skal være opmærksom på, at gennemsnitsbeløbet pr. studerende kan dække over store variationer fra uddannelse til uddannelse og fra aldersgruppe til aldersgruppe.

De studerende på ikke lønnet uddannelser svarer stort set til de SU-berettigende uddannelser og udgør omkring 60% af den samlede undersøgelsesgruppe. Hovedvægten af de studerende på de ikke lønnede uddannelser befinder sig i aldersintervallet 18-29 år, og derfor er der i dette afsnit sat fokus på netop denne aldersgruppe.

Såfremt man ønsker at fokusere på andre aldersgrupper henvises til Undervisningsministeriets dynamiske indkomstdatabase.

2.1 Antal studerende i undersøgelsesgruppen og deres indkomstudvikling

Af tabel 2.1.1 fremgår det, at de 18-29-årige studerende på en ikke lønnet uddannelse i 2002 udgør omkring 87% af undersøgelsesgruppen [1]. Undersøgelsesgruppen udviser en stigende andel af studerende i denne, yngste, aldersgrupper. I 1997 udgør denne aldersgruppe ca. 85%.

Ser man på aldersfordelingen for de 18-29-årige på en ikke lønnet uddannelse viser det sig, at ca. 71% af disse studerende i 2002 er mellem 18 og 24 år (fremgår ikke af tabellen).

Tabel 2.1.1 Alle studerende i undersøgelsesgruppen som befandt sig på en ikke lønnet uddannelse og heraf andelen af 18-29-årige opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Antal i undersøgelsesgruppen
Alle, 18 år og derover 140.437 145.029 150.050 154.616 158.917 157.464
Heraf 18-29-årige 119.602 122.917 127.684 132.857 137.597 136.595
  %
18-29-årige andel af undersøgelsesgruppen 85,2 84,8 85,1 85,9 86,6 86,7

I tabel 2.1.2 opgøres størrelsen af de gennemsnitlige indkomster og sammensætningen af indkomsterne for studerende, der befandt sig på en ikke lønnet uddannelse.

Fra 1997 til 2002 steg det samlede rådighedsbeløb konstant fra 84.865 kr. til 99.738 kr.. Svarende til en stigning på 17,5%. I samme periode steg bruttoindkomsten fra 78.503 kr. til 90.088 kr. (en stigning på 14,8%).

De studerendes hovedindtjening er løn, som suppleres med stipendier og studielån. Disse tre indkomsttyper udgør i 2002 i alt ca. 91% af rådighedsbeløbet, i 1997 udgjorde disse ca. 88% af rådighedsbeløbet. I 2002 tjente en gennemsnitsstuderende 44.613 kr. i løn mod 38.290 kr. i 1997. Stigningen i studielån skyldes; både en øget andel af de studerende som optager lån, men også at flere studerende optager slutlån [2].

Af den disponible indkomst uden studielån fremgår det tydeligt, at de studerende som gennemsnit betragtet har haft en pæn indkomstvækst. I 2002 havde en studerende en disponibel indkomst på 71.419 kr. mod 61.479 kr. i 1997 (en stigning på 16,2%). Medtages studielån i den disponible indkomst, er stigningen noget højere (19,5%).

Tabel 2.1.2 Fordeling af gennemsnitlige indkomster for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Gennemsnit i kroner
Rådighedsbeløb 84.865 88.668 91.716 95.280 98.722 99.738
Studielån 6.361 6.725 7.242 8.249 8.973 9.650
Bruttoindkomst 78.503 81.944 84.474 87.031 89.750 90.088
Løn 38.290 41.401 43.043 44.062 44.637 44.613
Offentlige overførselsindkomster 34.787 34.845 35.839 37.449 39.270 40.580
Heraf:            
Stipendier 29.762 30.603 31.527 33.062 34.944 36.590
Revalidering 1.899 1.817 1.847 1.934 2.085 2.072
Kontanthjælp 506 466 500 525 523 478
Orlovsydelser 538 420 399 366 289 18
Arbejdsmarkedsydelser 2.018 1.483 1.523 1.507 1.370 1.324
Øvr. off. skattepligtige overførselsindk. 63 56 43 55 58 98
Anden indkomst 5.426 5.698 5.592 5.520 5.843 4.895
Skat 17.025 17.162 17.604 18.284 18.989 18.669
Disponibel indkomst eksl. studielån 61.479 64.781 66.870 68.747 70.761 71.419
Disponibel indkomst inkl. studielån 67.840 71.506 74.112 76.996 79.734 81.069

I figur 2.1.1 vises rådighedsbeløbet fordelt på typer af indkomster fra 1997 til 2002. En stigende andel af de studerendes indtjening blev finansieret via studielån fra 7,5% i 1997 mod 9,7% i 2002.

I 2002 udgør de samlede offentlige overførselsindkomster ca. 41% af det totale rådighedsbeløb.

Figur 2.1.1 Rådighedsbeløbets fordeling på indkomsttyper for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

Figur 2.1.1 Rådighedsbeløbets fordeling på indkomsttyper for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

I figur 2.1.2 opdeles de offentlige overførselsindkomster på typer af indkomster fra 1997 til 2002 for studerende på en ikke lønnet uddannelse.

En stigende andel af de offentlige overførselsindkomster udgøres af stipendier. I 1997 udgør stipendierne 85,6% af de samlede offentlige overførselsindkomster, i 2002 90,2%.

Revalideringsydelserne lå konstant på omkring 5% af de offentlige overførselsindkomster.

Arbejdsmarkedsydelserne udviste en faldende andel af overførselsindkomsterne (fra 5,8% til 3,3%). I 2002 udgør kontanthjælp og orlovsydelser tilsammen 1,2% af de offentlige overførselsindkomster ( i 1997 udgjorde de 3,0%).

Figur 2.1.2 Offentlige overførselsindkomsters fordeling på typer af indkomster for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

Figur 2.1.2 Offentlige overførselsindkomsters fordeling på typer af indkomster for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

I tabel 2.1.3 opgøres den indekserede udvikling i de gennemsnitlige indkomster fra 1997 til 2002 (1997 = indeks 100,0).

Som tidligere nævnt ses en pæn stigning i det gennemsnitlige optag af studielån. Fra 1997 til 2002 steg optaget af studielån med hele 51,7%.

Også for lønudviklingen ses en stigning. Fra 1997 til 2002 steg lønnen med 16,5%. Fra 2001 til 2002 ses en nogenlunde status quo-tilstand i lønnen.

Fra 1997 til 2002 steg den gennemsnitlige stipendieindkomst med 22,9%.

Sammenlignes 1997 med 2002 ses et fald i: kontanthjælp, orlovsydelser, arbejdsmarkedsydelser samt øvrige offentlige skattepligtige overførselsindkomster. Størst er faldet for orlovsydelserne.

De studerende er blevet rigere. Fra 1997 til 2002 steg den disponible indkomst ekskl. studielån med 16,2%. Tillægges studielån, udgør stigningen 19,5%. Dette skal ses i forhold til den normale prisudvikling, hvor priserne i perioden kun steg med ca. 13%.

Tabel 2.1.3 Indeksudvikling af fordelingen af gennemsnitlige indkomster for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Indeks 1997 = 100,0%
Rådighedsbeløb 100,0 104,5 108,1 112,3 116,3 117,5
Studielån 100,0 105,7 113,9 129,7 141,1 151,7
Bruttoindkomst 100,0 104,4 107,6 110,9 114,3 114,8
Løn 100,0 108,1 112,4 115,1 116,6 116,5
Offentlige overførselsindkomster 100,0 100,2 103,0 107,7 112,9 116,7
Heraf:            
Stipendier 100,0 102,8 105,9 111,1 117,4 122,9
Revalidering 100,0 95,7 97,3 101,8 109,8 109,1
Kontanthjælp 100,0 92,1 98,8 103,8 103,4 94,5
Orlovsydelser 100,0 78,1 74,2 68,0 53,7 3,3
Arbejdsmarkedsydelser 100,0 73,5 75,5 74,7 67,9 65,6
Øvr. off. skattep. overførselsindk. 2) * * * * * *
Anden indkomst 100,0 105,0 103,1 101,7 107,7 90,2
Skat 100,0 100,8 103,4 107,4 111,5 109,7
Disponibel indk. ekskl. studielån 100,0 105,4 108,8 111,8 115,1 116,2
Disponibel indk. inkl. studielån 100,0 105,4 109,2 113,5 117,5 119,5

* Der er her tale om små gennemsnitsbeløb.

I tabel 2.1.4 opgøres den andel af hele undersøgelsesgruppen, der rent faktisk har en indtjening på de respektive indkomsttyper fra 1997 til 2002.

Sammenlignes 1997 med 2992 ses, at for både studielån, lønindkomst og stipendier er der en stigende andel af undersøgelsesgruppen, som har disse indkomster. I 2002 optog 43% af de studerende på ikke lønnede uddannelser studielån, 81% havde et lønnet arbejde og 91% modtog stipendier.

Sammenlignes den andel, der modtog stipendier, med den andel, der optog studielån, ses at ca. 43% af stipendiemodtagerne i 2002 benyttede muligheden for at optage lån. I 1997 var det kun ca. 34% af stipendiemodtagerne, der valgte at optage et studielån.

I 2002 modtog 6% arbejdsmarkedsydelser; denne andel faldt med 2 procentpoint fra 1997 til 2002. Omkring 2% modtog revalideringsydelser, en andel der er konstant i hele perioden. Orlovsydelserne til uddannelse blev i perioden først beskåret med et år og derefter nedlagt i 1. januar 2001.

Tabel 2.1.4 Andelen af studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) som faktisk modtog de enkelte indkomsttyper opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
Rådighedsbeløb 100 100 100 100 100 100
Studielån 34 35 37 40 41 43
Bruttoindkomst 100 100 100 100 100 100
Løn 80 82 82 82 82 81
Offentlige overførselsindkomster 94 94 94 94 94 94
Heraf:            
Stipendier 90 90 90 90 90 91
Revalidering 2 2 2 2 2 2
Kontanthjælp 2 2 2 2 2 2
Orlovsydelser 1 1 1 0 0 0
Arbejdsmarkedsydelser 8 8 7 7 7 6
Øvr. off. skattepligtige overførselsindk. 0 0 0 0 0 0
Anden indkomst 90 90 88 87 89 87
Skat 88 89 89 90 91 91
Disponibel indkomst 100 100 100 100 100 100

I tabel 2.1.5 opgøres udvalgte gennemsnitlige indkomster for studerende, der rent faktisk modtog de forskellige typer af indkomster fra 1997 til 2002. Disse indkomster ligger naturligvis noget højere end dem, der tidligere er vist.

Der er store forskelle i indkomststørrelserne. Der er, som tidligere nævnt, få, der modtog revalidering, men de, der fik denne ydelse, fik gennemsnitligt 118.372 kr. (i 2002), hvor en stipendiemodtager fik 40.292 kr. om året. En studerende på revalidering modtog altså i gennemsnit næsten tre gange så meget som en studerende på stipendium. Stipendieindkomsten steg konstant i perioden hvorimod der ses et fald i revalideringsydelsen fra 2001 til 2002.

Både for kontanthjælp og for arbejdsmarkedsydelser ses et fald. I 2002 fik de studerende, der rent faktisk modtog kontanthjælp, i gennemsnit 20.958 kr. pr. år; det tilsvarende beløb for de, der modtag arbejdsmarkedsydelser, udgjorde 20.843 kr. pr. år.

Optag af studielån steg konstant fra 18.649 kr. i 1997 til 22.446 kr. i 2002, svarende til en stigning på 20,4%.

Tabel 2.1.5 Gennemsnitsindkomst for studerende på en ikke lønnet uddannelse som modtog udvalgte ydelser (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Gennemsnit i kroner
Stipendier 33.023 34.015 34.970 36.586 38.640 40.292
Revalidering 106.894 107.292 110.872 114.069 120.015 118.372
Kontanthjælp 22.896 22.088 21.826 21.617 21.497 20.958
Orlovsydelser 60.756 61.577 68.448 76.969 81.401 22.220
Arbejdsmarkedsydelser 24.369 19.747 20.933 21.034 20.501 20.843
Øvr. off. skattepligt. overførselsindk. 78.165 76.166 80.327 93.869 94.482 49.321
Studielån 18.649 19.188 19.638 20.612 21.652 22.446

2.2 Indkomstudvikling opgjort på forsørgerstatus

Folketinget har vedtaget en ændring af SU-loven som vedrører forsørgere, således, at enlige forsørgere ydes et månedligt tillægsstipendium, at samboende forsørgere, hvor begge modtager SU, ydes et månedligt tillægsstipendium til hver forælder og at samboende forsørger, der er SU-modtager, i de tilfælde hvor den anden part ikke er SU-modtager, får mulighed for at få supplerende studielån. De to første grupper af forsørgere får endvidere mulighed for at få supplerende studielån.

Ændringer træder i kraft for enlige forsørgere fra 1. august 2004. Indtil 31. december 2004 ydes et tillægsstipendium til enlige forsørgere, da det særlige børnetilskud til uddannelsessøgende fortsat kan oppebæres i 2004. Fra 1. januar 2005 forhøjes tillægget. Samtidig bortfalder for visse grupper det særlige børnetilskud til uddannelsessøgende forældre. Ændringerne vil naturligvis i fremtiden påvirke indkomsterne for forsørgergruppen.

I tabel 2.2.1 opgøres antallet af studerende i undersøgelsesgruppen på forsørgerstatus fra 1997 til 2002. Der er ikke tale om hele undersøgelsesgruppen, da nogle af de uddannelsessøgende har uoplyst forsørgerstatus (i fx 2002 drejer det sig om omkring 2.000 studerende. Fremgår ikke af tabellen).

Langt hovedparten af de studerende i aldersgruppen 18-29 år har ikke børn. I 2002 udgør andelen af studerende uden børn i gruppen 93,6%.

Tabel 2.2.1 Antal studerende i undersøgelsesgruppen (18-29-årige) på en ikke lønnet uddannelse fordelt efter forsørgerstatus opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Antal
Med børn 7.234 7.322 7.756 8.215 8.572 8.599
Uden børn 110.909 113.978 118.233 122.680 127.066 125.994

I tabel 2.2.2 beregnes den gennemsnitlige indkomstfordeling fordelt på forsørgerstatus for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) fra 1997 til 2002.

For såvel rådighedsbeløb som den disponible indkomst fremgår det at studerende med børn som gennemsnit tjener markant mere end studerende uden børn. Indkomstsammensætningen er dog forskellig. Fx er det gennemsnitlige optag af studielån langt større for studerende med børn, mens de har en lavere lønindkomst end studerende uden børn.

Ud over de nævnte forskelligheder er der en markant forskel i de gennemsnitlige revalideringsydelser fordelt på forsørgerstatus. I 2002 modtog en studerende med børn på en ikke lønnet uddannelse i gennemsnit ca. 10.500 kr. pr. år, hvor en studerende uden børn kun modtog ca. 1.500 kr. pr. år. Også en markant større andel af de studerende med forsørgerpligt modtog revalidering, 8% mod kun 1% af de studerende uden børn (tabel 2.2.4).

En anden markant forskel er, at forsørgernes indkomst i høj grad finansieres via de offentlige overførselsindkomster. I 2002 modtog en gennemsnitsstuderende med børn ca. 61.200 kr. pr. år i offentlig overførselsindkomst, mens en studerende uden børn modtog 39.200 kr. pr. år. I forhold til disse indkomster skal man huske på, at gruppen af studerende med børn er ældre end gruppen af studerende uden børn, og at undersøgelsen viser, at de ældre studerende generelt har en højere indkomst end de yngre studerende.

For studerende uden børn er hovedparten af de offentlige overførselsindkomster finansieret via stipendier. Dette er ikke tilfældet for studerende med børn, fx modtog de i 2002 i gennemsnit 7.100 kr. om året i arbejdsmarkedsydelser, i 1997 udgjorde arbejdsmarkedsydelsen dog noget mere; ca. 9.000 kr. pr. år. Også kontanthjælpsydelsen og orlovsydelserne er højere for studerende med børn end for studerende uden børn. For orlovsydelse har der været et væsentligt periodefald for begge grupper.

For begge grupper er stipendieindkomsten steget fra 1997 til 2002. For studerende med børn udgør stigningen 31,6%; for studerende uden børn steg stipendierne noget mindre (22,4%).

Anden indkomst udgør et langt højere gennemsnit, for studerende med børn end for studerende uden børn. Også andelen der havde denne indkomsttype er meget højere for studerende med børn, hvilket skyldes, at der i denne indkomsttype indeholdes ikke skattepligtige overførselsindkomster som fx børnepenge og boligsikring.

Tabel 2.2.2 Gennemsnitlige indkomster fordelt på indkomsttyper og forsørgerstatus for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

  Børn 1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Gennemsnit i kroner
Rådighedsbeløb Med 120.807 122.782 125.118 127.237 132.167 132.693
Rådighedsbeløb Uden 82.660 86.727 89.719 93.321 96.703 97.798
Studielån Med 9.814 10.599 11.357 12.743 13.562 14.407
Studielån Uden 6.120 6.466 6.956 7.944 8.654 9.315
Bruttoindkomst Med 110.993 112.183 113.762 114.494 118.605 118.286
Bruttoindkomst Uden 76.539 80.261 82.763 85.378 88.049 88.484
Løn Med 35.762 38.312 38.350 39.073 40.226 39.783
Løn Uden 38.638 41.863 43.568 44.575 45.161 45.190
Off. overførselsindkomst Med 57.405 56.137 57.975 59.327 61.070 61.234
Off. overførselsindkomst Uden 33.336 33.513 34.426 36.049 37.870 39.239
Heraf:              
Stipendier Med 30.835 32.736 34.164 36.337 38.555 40.572
Stipendier Uden 29.678 30.466 31.352 32.876 34.716 36.338
Revalidering Med 11.745 10.893 11.088 11.523 11.568 10.517
Revalidering Uden 1.277 1.250 1.262 1.310 1.473 1.522
Kontanthjælp Med 3.499 3.445 3.606 3.511 3.294 2.715
Kontanthjælp Uden 316 279 300 326 343 331
Orlovsydelser Med 2.284 1.673 1.725 1.135 1.009 209
Orlovsydelser Uden 430 345 317 319 245 0
Arbejdsmarkedsydelser Med 8.998 7.357 7.363 6.770 6.596 7.141
Arbejdsmarkedsydelser Uden 1.570 1.118 1.152 1.163 1.033 942
Øvr. off. skatteplig. overf. Med 0 0 0 0 0 0
Øvr. off. skatteplig. overf. Uden 65 55 44 56 60 100
Anden indkomst Med 17.826 17.734 17.436 16.094 17.310 17.269
Anden indkomst Uden 4.565 4.885 4.769 4.754 5.018 4.054
Skat Med 23.877 22.793 22.983 23.694 24.609 23.634
Skat Uden 16.641 16.880 17.318 17.984 18.676 18.417
Disp. indk. ekskl. studielån Med 87.116 89.390 90.778 90.800 93.997 94.652
Disp. indk. ekskl. studielån Uden 59.899 63.381 65.445 67.394 69.373 70.067
Disp. indk. inkl. studielån Med 96.930 99.989 102.135 103.543 107.559 109.059
Disp. indk. inkl. studielån Uden 66.019 69.847 72.401 75.338 78.027 79.382

I tabel 2.2.3 og figur 2.2.1 opgøres væksten i den disponible indkomst. Væksten måles for 1998 til 2002 i forhold til 1997, og den disponible indkomst beregnes både med og uden studielån og forsørgerstatus.

Disponible indkomst viser, hvor meget de studerende reelt har ”i hånden”. Ved at sammenligne den disponible indkomst i hvert af årene 1998-2001 med den disponible indkomst i 1997 får man et indtryk af udviklingen i de studerendes økonomiske levevilkår.

Det ses, at både studerende med og uden børn har haft en indkomstfremgang sammenlignet med 1997.

Tydeligt er det, at studerende uden børn har haft den største indtægtsfremgang. Studerende med børn er næsten kun fulgt med den almindelige prisudvikling pga. øget optag af studielån. Fra 1997 til 2002 steg den disponible indkomst for studerende uden børn uden studielån og med studielån med hhv. 17,0% og 20,2%; for studerende med børn var væksten hhv. 8,7% og 12,5%.

Tabel 2.2.3 Væksten i den disponible indkomst for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort med og uden studielån efter forældrestatus. De enkelte års vækst sammenlignes med 1997.

  1997
til
1998
1997
til
1999
1997
til
2000
1997
til
2001
1997
til
2002
  Vækst i %
Disponibel indk. ekskl. studielån med børn 2,6 4,2 4,2 7,9 8,7
Disponibel indk. ekskl. studielån uden børn 5,8 9,3 12,5 15,8 17,0
Disponibel indk. inkl. studielån med børn 3,2 5,4 6,8 11,0 12,5
Disponibel indk. inkl. studielån uden børn 5,8 9,7 14,1 18,2 20,2

Figur 2.2.1 Væksten i den disponible indkomst med og uden studielån for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort på forældrestatus. De enkelte års vækst sammenlignes med 1997.

Figur 2.2.1 Væksten i den disponible indkomst med og uden studielån for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort på forældrestatus. De enkelte års vækst sammenlignes med 1997.

Der er store forskelle på, hvor stor en andel af undersøgelsesgruppen der rent faktisk modtog de forskellige indkomstydelser, hvis man sammenligner studerende med børn og studerende uden børn (tabel 2.2.4). 54% af de studerende med børn optog studielån, hvor det kun er 42% af studerende uden børn.

De studerende uden børn har oftere lønnet arbejde, end studerende med børn har; i 2002 udgør andelen hhv. 83% og 59%.

Ser man på, hvor stor en andel af undersøgelsesgruppen der modtog offentlige overførselsindkomster, udgør andelen i 2002 for studerende med børn 92% i 2002 og for studerende uden børn 94%. Som tidligere nævnt, udgøres hovedparten af stipendiemodtagerne af dem der ikke har børn, hvorimod studerende med børn modtager en række andre offentlige overførselsindkomster.

For studerende med børn ses en pæn stigning i den andel, der modtog stipendier. I 1997 udgør stipendiemodtagerne 70%; i 2002 er tallet steget til 78%.

I 2002 modtog 8% af de studerende med børn revalidering og 15% arbejdsmarkedsydelser; for studerende uden børn er tallene hhv. 1% og 6%.

Tabel 2.2.4 Andelen af studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) som modtog de enkelte typer af indkomster opgjort på forsørgerstatus fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
Med børn:            
Rådighedsbeløb 100 100 100 100 100 100
Studielån 44 46 47 50 52 54
Bruttoindkomst 100 100 100 100 100 100
Løn 57 60 59 59 59 59
Off. overførselsindkomster 92 91 92 92 91 92
Heraf:            
Stipendier 70 72 73 75 77 78
Revalidering 10 9 9 9 9 8
Kontanthjælp 9 8 8 8 7 6
Orlovsydelser 4 3 3 2 2 1
Arbejdsmarkedsydelser 19 17 17 15 15 15
Øvr. off. skatteplig. overf.indk. 0 0 0 0 0 0
Anden indkomst 95 96 95 94 94 93
Skat 93 93 92 95 95 95
Disponibel indkomst 100 100 100 100 100 100
Uden børn:            
Rådighedsbeløb 100 100 100 100 100 100
Studielån 33 34 36 39 41 42
Bruttoindkomst 100 100 100 100 100 100
Løn 82 84 84 84 84 83
Off. overførselsindkomster 95 94 94 94 94 94
Heraf:            
Stipendier 91 91 91 92 92 92
Revalidering 1 1 1 1 1 1
Kontanthjælp 2 2 2 2 2 2
Orlovsydelser 1 1 0 0 0 0
Arbejdsmarkedsydelser 8 7 7 7 6 6
Øvr. off. skatteplig. overf.indk. 0 0 0 0 0 0
Anden indkomst 90 90 88 87 89 87
Skat 88 89 89 90 91 91
Disponibel indkomst 100 100 100 100 100 100

I figur 2.2.3 sammenlignes andelene af de studerende i undersøgelsesgruppen, der modtog de forskellige typer af indkomster, opgjort på forældrestatus i 2001.

Igen her fremgår de tidligere beskrevne forskelle tydeligt.

Figur 2.2.3 Andelen af studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) som rent faktisk modtog de forskellige indkomsttyper opgjort på forældrestatus i 2002.

Figur 2.2.3 Andelen af studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) som rent faktisk modtog de forskellige indkomsttyper opgjort på forældrestatus i 2002.

2.3 Indkomstudviklingen opgjort for udvalgte uddannelsesområder

I det efterfølgende opgøres de studerendes gennemsnitlige indkomster på uddannelsesgrupper for studerende på ikke lønnede uddannelser fra 1997 til 2002.

I tabel 2.3.1 beregnes indkomsternes gennemsnitlige sammensætning på almengymnasiale uddannelser, erhvervsgymnasiale uddannelser og erhvervsfaglige grundforløb (merkantile og tekniske grundforløb under ét). Undersøgelsesgruppen fanger 19% af eleverne på almengymnasiale og 30% af eleverne på erhvervsgymnasiale uddannelser. Pga. aldersafgrænsningen består undersøgelsesgruppen primært af elever på 2. og 3. år. Elever på 1. år har et langt mindre rådighedsbeløb, bl.a. fordi hovedparten ikke er gamle nok til at modtage stipendier.

På de gymnasiale uddannelser lever eleverne stort set kun af løn og stipendier i mindre omfang suppleret med studielån.

Bemærkelsesværdigt er det, at elever på de erhvervsgymnasiale uddannelser har et højere gennemsnitligt rådighedsbeløb end elever på de almengymnasiale uddannelser. I 2002 har en elev på de almengymnasiale uddannelser et rådighedsbeløb på 56.340 kr. mod 67.888 kr. for en elev på de erhvervsgymnasiale uddannelser.

For såvel de almengymnasiale som de erhvervsgymnasiale uddannelser udgør stipendierne i 2002 godt 24.000 kr. De erhvervsgymnasiale elevers højere rådighedsbeløb skyldes en højere gennemsnitlig lønindkomst på ca. 10.500 kr.

Undersøgelsesgruppen fanger i 2002 25% af eleverne på de erhvervsfaglige grundforløb.

Det gennemsnitlige rådighedsbeløb for de erhvervsfaglige grundforløb er i 2002 højere end på de gymnasiale uddannelser, og eleverne modtager i gennemsnit højere offentlige overførselsindkomster. Dette skyldes bl.a., at gennemsnitsalderen er højere end på de gymnasiale uddannelser. Ud over stipendier bidrager især arbejdsmarkedsydelser og revalidering til den samlede offentlige overførselsindkomst. Det gennemsnitlige optag af studielån er også højere på grundforløbsuddannelserne.

I 2002 udgør rådighedsbeløbet for de erhvervsfaglige grundforløb 83.283 kr., i 1997 er det 77.603 kr. (en stigning på 7,3%).

Tabel 2.3.1 Indkomstsammensætningen på udvalgte ungdomsuddannelser for elever på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
Almengymnasiale uddannelser: Gennemsnit i kroner
Rådighedsbeløb 47.188 49.536 51.730 54.257 56.378 56.340
Studielån 1.473 1.536 1.648 2.015 2.209 2.296
Bruttoindkomst 45.715 48.000 50.081 52.242 54.169 54.044
Løn 21.135 22.665 24.108 25.224 26.276 25.710
Offentlige overførselsindkomster 21.978 22.323 23.075 24.012 24.644 25.407
Heraf:            
Stipendier 20.468 20.874 21.647 22.455 23.264 24.198
Revalidering 0 327 0 0 376 0
Kontanthjælp 586 496 611 618 518 503
Orlovsydelser 0 0 0 0 0 0
Arbejdsmarkedsydelser 522 442 464 580 382 313
Anden indkomst 2.603 3.011 2.898 3.007 3.249 2.927
Skat 6.453 6.809 6.981 7.320 7.868 7.591
Disponibel indkomst 39.263 41.191 43.100 44.922 46.301 46.453
Erhvervsgymnasiale uddannelser: Gennemsnit i kroner
Rådighedsbeløb 57.491 60.446 63.569 65.149 67.109 67.888
Studielån 1.732 1.819 1.899 2.454 2.917 2.979
Bruttoindkomst 55.759 58.627 61.670 62.695 64.192 64.909
Løn 30.250 32.878 35.628 34.518 35.199 36.243
Offentlige overførselsindkomster 22.925 23.007 23.306 25.234 26.137 26.125
Heraf:            
Stipendier 20.397 20.917 21.108 22.624 23.743 24.482
Revalidering 971 939 941 965 911 703
Kontanthjælp 449 437 451 509 465 351
Orlovsydelser 0 0 0 0 0 0
Arbejdsmarkedsydelser 851 537 673 817 768 564
Anden indkomst 2.585 2.741 2.735 2.943 2.856 2.540
Skat 9.612 9.813 10.463 10.591 10.953 10.931
Disponibel indkomst 46.147 48.813 51.207 52.104 53.239 53.978
Erhvervsfaglige grundforløb: Gennemsnit i kroner
Rådighedsbeløb 77.603 78.605 80.884 78.986 78.753 83.283
Studielån 2.671 2.523 3.231 4.228 5.216 5.622
Bruttoindkomst 74.932 76.082 77.653 74.758 73.537 77.662
Løn 34.279 36.192 36.672 32.617 28.908 34.584
Offentlige overførselsindkomster 33.717 32.418 34.500 35.935 37.666 36.909
Heraf:            
Stipendier 15.770 16.051 17.879 20.674 22.790 24.084
Revalidering 6.212 5.420 5.181 5.033 5.211 4.528
Kontanthjælp 3.737 3.540 3.806 3.800 3.864 3.228
Orlovsydelser 1.108 865 724 0 0 0
Arbejdsmarkedsydelser 6.750 6.466 6.810 5.996 5.329 4.985
Anden indkomst 6.936 7.473 6.481 6.207 6.963 6.169
Skat 15.236 14.743 14.871 13.704 13.485 14.302
Disponibel indkomst 59.696 61.339 62.783 61.054 60.052 63.360

I figur 2.3.1 ses udviklingen i den disponible indkomst for udvalgte ungdomsuddannelser fra 1997 til 2002.

De disponible indkomster på de udvalgte ungdomsuddannelser tilnærmer sig i perioden hinanden. Denne udvikling skyldes især, at eleverne på de gymnasiale uddannelser i stigende grad supplerer deres indtægter med erhvervsarbejde.

Figur 2.3.1 Den gennemsnitlige disponible indkomst for elever på udvalgte ikke lønnede ungdomsuddannelser (18-29-årige) opgjort på uddannelsesområder, opgjort fra 1997 til 2002.

Figur 2.3.1 Den gennemsnitlige disponible indkomst for elever på udvalgte ikke lønnede ungdomsuddannelser (18-29-årige) opgjort på uddannelsesområder, opgjort fra 1997 til 2002.

I tabel 2.3.2 opgøres indkomstsammensætningen for studerende på det videregående uddannelsesområde fra 1997 til 2002.

For det videregående uddannelsesområde under et er der nogle gennemgående karakteristika i perioden. Studielån, stipendier og lønindkomst er steget, mens især arbejdsmarkedsydelser og orlovsydelser har været kraftigt på retur.

Den disponible indkomst for de korte videregående uddannelser, de mellemlange videregående uddannelser og bacheloruddannelserne ligger på ca. 73.000-76.000 kr. i 2002, mens studerende på kandidatuddannelserne har en disponibel indkomst på omkring 80.500 kr. For de korte og de mellemlange videregående uddannelser udgør revalidering en større andel af de offentlige overførselsindkomster end på bachelor og kandidatuddannelserne.

Det korte videregående uddannelsesområde har gennemgået store reformændringer i august/september 2000, hvilket påvirker de gennemsnitlige indkomster. Det største antal uddannelsessøgende på området i hele perioden er datamatikere, som tillige har været i kraftig vækst. Teknikeruddannelserne er flest i den første del af perioden, mens akademi-/markedsøkonomerne er flest i den sidste del af perioden. Også disse ændringer påvirker de gennemsnitlige indkomster.

For de korte videregående uddannelser ligger rådighedsbeløbet i 2002 på ca. 102.200 kr. om året. Studielånets andel af rådighedsbeløbet har været stigende fra 6,3% i 1997 til 9,8% i 2002, mens de offentlige overførselsindkomster har ligget stabilt på omkring 48%. Fra 1997 til 2002 steg rådighedsbeløbet for de korte videregående uddannelser med 5,1%. Dette er en lav vækst i forhold til de andre videregående uddannelser, som i samme periode har en vækst på mellem ca. 15% og 19,5%, og skyldes især et stort gennemsnitligt fald i revalidering, orlovsydelser og arbejdsmarkedsydelser.

For de mellemlange videregående uddannelser steg rådighedsbeløbet konstant fra 1997 til 2002, fra 90.729 kr. til 108.438 kr. (en stigning på 19,5%). De mellemlange videregående uddannelser omfatter primært folkeskolelærer-, ingeniør-, fysio-/ergoterapeut- og socialrådgiveruddannelserne.

Også studerende på bacheloruddannelserne har fra 1997 til 2002 en konstant stigning i det gennemsnitlige rådighedsbeløb, fra 88.670 kr. til 102.839 kr. (en stigning på 16,0%).

På kandidatuddannelserne steg rådighedsbeløbet også konstant fra 1997 til 2002, fra 100.869 kr. til 116.077 kr. (en stigning på 15,1%).

Tabel 2.3.2 Indkomstsammensætningen på det videregående uddannelsesområde for studerende på en ikke lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
Korte videregående udd.: Gennemsnit i kroner
Rådighedsbeløb 97.234 99.532 99.782 99.129 101.296 102.204
Studielån 6.138 6.593 7.747 8.294 9.506 10.013
Bruttoindkomst 91.096 92.939 92.035 90.835 91.790 92.192
Løn 37.126 37.373 35.712 36.885 38.199 39.983
Off. overførselsindkomster 46.707 46.463 48.350 47.439 47.779 47.572
Heraf:            
Stipendier 27.712 28.562 30.882 32.872 36.772 38.501
Revalidering 5.145 5.565 5.356 4.627 3.854 4.509
Kontanthjælp 493 466 368 372 387 492
Orlovsydelser 6.077 6.272 5.767 4.709 2.537 0
Arbejdsmarkedsydelser 7.218 5.566 5.930 4.795 4.187 3.877
Øvr. off. skatteplig. overfør. 0 0 0 0 0 0
Anden indkomst 7.263 9.102 7.972 6.511 5.812 4.636
Skat 20.601 19.928 19.196 19.185 19.204 19.142
Disponibel indkomst 70.494 73.010 72.838 71.651 72.586 73.050
Mellemlange videreg. udd.: Gennemsnit i kroner
Rådighedsbeløb 90.729 94.177 97.386 100.895 105.722 108.438
Studielån 8.691 9.307 9.995 11.033 11.700 12.360
Bruttoindkomst 82.038 84.870 87.391 89.863 94.022 96.077
Løn 32.268 35.574 36.987 38.148 39.394 41.241
Off. overførselsindkomster 44.367 43.953 45.274 46.648 49.000 49.616
Heraf:            
Stipendier 35.841 37.459 38.994 40.354 41.966 43.044
Revalidering 4.008 3.934 4.146 4.409 4.969 4.670
Kontanthjælp 314 287 246 312 305 303
Orlovsydelser 664 302 243 175 368 0
Arbejdsmarkedsydelser 3.490 1.940 1.628 1.380 1.365 1.489
Øvr. off. skatteplig. overførs. 0 0 0 0 0 0
Anden indkomst 5.403 5.343 5.130 5.066 5.628 5.220
Skat 17.854 17.601 18.076 18.705 19.938 20.117
Disponibel indkomst 64.184 67.270 69.315 71.157 74.084 75.960
Bacheloruddannelser: Gennemsnit i kroner
Rådighedsbeløb 88.670 92.324 96.155 98.989 103.253 102.839
Studielån 6.803 7.290 7.688 8.750 9.464 10.012
Bruttoindkomst 81.867 85.034 88.467 90.239 93.789 92.827
Løn 40.003 42.495 44.995 45.623 46.659 45.193
Off. overførselsindkomster 37.002 37.423 38.184 39.403 41.511 43.338
Heraf:            
Stipendier 34.518 35.295 36.109 37.275 39.363 41.056
Revalidering 1.288 1.215 1.196 1.249 1.314 1.354
Kontanthjælp 292 249 247 250 281 260
Orlovsydelser 0 0 0 0 0 0
Arbejdsmarkedsydelser 700 532 509 510 450 492
Øvr. off. skatteplig. overførs. 0 0 0 0 0 162
Anden indkomst 4.863 5.116 5.288 5.214 5.618 4.296
Skat 18.290 18.229 19.026 19.520 20.409 19.627
Disponibel indkomst 63.578 66.804 69.442 70.720 73.379 73.200
Kandidatuddannelser: Gennemsnit i kroner
Rådighedsbeløb 100.869 105.081 108.111 112.448 116.453 116.077
Studielån 8.693 8.919 9.656 10.670 11.529 12.464
Bruttoindkomst 92.176 96.163 98.455 101.778 104.923 103.614
Løn 49.572 53.813 55.537 57.669 58.677 56.827
Off. overførselsindkomster 35.406 35.036 35.645 37.009 38.740 40.620
Heraf:            
Stipendier 32.253 32.515 33.317 34.572 36.418 38.252
Revalidering 1.022 919 844 859 943 1.009
Kontanthjælp 311 253 213 210 200 206
Orlovsydelser 136 52 38 37 0 0
Arbejdsmarkedsydelser 1.629 1.261 1.201 1.292 1.104 1.060
Øvr. off. skatteplig. overførs. 0 0 0 0 0 74
Anden indkomst 7.197 7.313 7.273 7.101 7.507 6.167
Skat 21.654 21.895 22.263 23.213 24.024 23.108
Disponibel indkomst 70.522 74.267 76.192 78.565 80.900 80.506

I figur 2.3.2 præsenteres den disponible indkomsts udvikling fra 1997 til 2002 for de videregående uddannelser. Her ses tydeligt de tidligere beskrevne udviklingstendenser.

Figur 2.3.2 Den gennemsnitlige disponible indkomst for studerende på udvalgte ikke lønnede videregående uddannelser (18-29-årige) i 2002.

Figur 2.3.2 Den gennemsnitlige disponible indkomst for studerende på udvalgte ikke lønnede videregående uddannelser (18-29-årige) i 2002.






3. Studerende på delvist lønnede uddannelser

I dette afsnit præsenteres antallet af studerende og deres indkomstsammensætning for studerende der befandt sig på en delvist lønnet fuldtidsuddannelse i mindst 10 måneder i det enkelte år, i perioden 1997 til 2002.

Denne gruppe af studerende udgør ca. 12% af den samlede undersøgelsesgruppe. De studerende er noget ældre end fx de studerende på en ikke lønnet fuldtidsuddannelser; derfor medtages alle aldersgrupper i undersøgelsesgruppen. Hovedvægten af de studerende befinder sig i aldersintervallet 20-34 år (tabel 3.1.1).

Man skal være opmærksom på, at gennemsnitsbeløbet pr. studerende kan dække over store variationer fra uddannelse til uddannelse og fra aldersgruppe til aldersgruppe.

Såfremt man ønsker at fokusere på andre alderstrin eller andre aldersgrupper henvises til Undervisningsministeriets dynamiske indkomstdatabase.

3.1 Antal studerende i undersøgelsesgruppen og indkomstudvikling for hele gruppen

Ser man på aldersfordelingen i tabel 3.1.1 for de studerende i undersøgelsesgruppen [3], der befandt sig på en delvist lønnet uddannelse, ses at hovedvægten, ca. 81%, i 2002 udgøres af de 20-34-årige.

Tabel 3.1.1 Alle studerende i undersøgelsesgruppen som befandt sig på en delvist lønnet uddannelse (alle aldersgrupper) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Antal
18-19 år 289 320 305 315 271 288
20-24 år 12.899 13.260 13.603 13.742 12.910 12.709
25-29 år 7.223 7.536 7.704 7.852 8.040 7.857
30-34 år 3.524 3.523 3.527 3.450 3.320 3.246
35-39 år 2.114 2.073 2.175 2.249 2.298 2.317
40-44 år 1.443 1.307 1.341 1.478 1.518 1.459
Over 44 år 1.095 977 1.071 1.282 1.415 1.393
I alt 28.587 28.996 29.726 30.368 29.772 29.269

I tabel 3.1.2 opgøres størrelsen af de gennemsnitlige indkomster og sammensætningen af indkomsterne for studerende, der befandt sig på en delvist lønnet uddannelse i perioden 1997 til 2002.

Fra 1997 til 2002 steg det samlede rådighedsbeløb fra 122.491 kr. til 138.152 kr. (en stigning på 12,8%). I samme periode steg bruttoindkomsten fra 117.176 kr. til 130.513 kr. (en stigning på 11,4%).

De studerendes hovedindtjening er i denne gruppe løn, som suppleres med stipendier og studielån. Disse tre indkomsttyper udgør i 2002 tilsammen ca. 77% af rådighedsbeløbet, i 1997 udgør de ca. 73% af rådighedsbeløbet. Andelen af disse tre indkomsttyper tilsammen er betydeligt lavere, end det der sås for studerende på ikke lønnede uddannelser, hvilket især skyldes revalideringsydelser, arbejdsmarkedsydelser og anden indkomst, som i alt udgør knap 23% af rådighedsbeløbet (i 2002). Dette kan bl.a. forklares ved, at de studerende på delvist lønnede uddannelser er ældre end de studerende på ikke lønnede uddannelser.

I 2002 tjente en studerende på en delvist lønnet uddannelse i gennemsnit 70.027 kr. i løn. I 1997 er tallet 62.430 kr. Fra 2001 til 2002 ses et svagt fald i lønindkomsten.

Den disponible indkomst ekskl. studielån steg med 13,5% fra 1997 til 2002. Hvis man tillægger studielån, steg den disponible indkomst med 15,2%.

Tabel 3.1.2 De gennemsnitlige typer af indkomster for studerende på en delvist lønnet uddannelse (alle aldersgrupper) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Gennemsnit i kroner
Rådighedsbeløb 122.491 121.792 124.932 130.543 136.123 138.152
Studielån 5.315 5.649 5.959 6.635 7.117 7.638
Bruttoindkomst 117.176 116.143 118.973 123.908 129.006 130.513
Løn 62.430 61.526 63.014 67.997 70.386 70.027
Off. overførselsindkomster 42.890 42.900 45.503 46.096 47.635 49.579
Heraf:            
Stipendier 22.277 23.472 24.280 25.343 26.829 28.288
Revalidering 10.517 10.780 11.492 12.200 12.558 12.863
Kontanthjælp 861 767 668 726 770 756
Orlovsydelser 1.446 903 568 466 259 130
Arbejdsmarkedsydelser 7.698 6.905 8.424 7.287 7.113 7.365
Øvr. off. skattepl. overf.indk. 0 0 0 0 0 177
Anden indkomst 11.856 11.717 10.456 9.815 10.984 10.907
Skat 27.639 25.656 25.983 27.881 29.253 28.880
Disp. indk. ekskl. studielån 89.537 90.487 92.991 96.027 99.753 101.633
Disp. indk. inkl. studielån 94.852 96.136 98.950 102.662 106.870 109.271

Som det fremgår af figur 3.1.1, har lønindkomsten fra 1997 til 2002 ligget stabilt på omkring 50% af rådighedsbeløbet.

Studielån udgør en stigende andel af rådighedsbeløbet. I 1997 udgjorde studielån 4,3% af rådighedsbeløbet, stigende til 5,5% i 2002.

Figur 3.1.1 Rådighedsbeløbets fordeling på indkomsttyper for studerende (alle aldersgrupper) på en delvist lønnet uddannelse opgjort fra 1997 til 2002.

Figur 3.1.1 Rådighedsbeløbets fordeling på indkomsttyper for studerende (alle aldersgrupper) på en delvist lønnet uddannelse opgjort fra 1997 til 2002.

I figur 3.1.2 fordeles de offentlige overførselsindkomster på indkomsttyper fra 1997 til 2002.

Stipendier udgør en stigende andel af de offentlige overførselsindkomster, voksende fra ca. 52% i 1997 til ca. 57% i 2002. Også revalideringsydelsernes andel af de samlede overførselsindkomster steg, her fra ca. 25% til ca. 26%.

For arbejdsmarkedsydelserne ses en variation omkring 15% af de offentlige overførselsindkomster, mens de resterende offentlige ydelser udgør en faldende andel i opgørelsesperioden.

Figur 3.1.2 Offentlige overførselsindkomsters fordeling på indkomsttyper for studerende (alle aldersgrupper) på en delvist lønnet uddannelse opgjort fra 1997 til 2002.

Figur 3.1.2 Offentlige overførselsindkomsters fordeling på indkomsttyper for studerende (alle aldersgrupper) på en delvist lønnet uddannelse opgjort fra 1997 til 2002.

I tabel 3.1.3 beregnes den indekserende udvikling i de gennemsnitlige indkomster for studerende på en delvist lønnet uddannelse fra 1997 til 2002 (1997 = indeks 100,0).

Som tidligere nævnt ses en pæn stigning i det gennemsnitlige optag af studielån, der er den indkomsttype, der har den største samlede vækst. Fra 1997 til 2002 steg optaget af studielån med 43,7%.

Fra 1997 til 2002 steg den gennemsnitlige stipendieindkomst med 27,0%.

Sammenlignes 1997 med 2002, ses et fald i kontanthjælp, orlovsydelser, arbejdsmarkedsydelser og anden indkomst. Størst er faldet i de gennemsnitlige orlovsydelser.

Tabel 3.1.3 Indeksudvikling af de gennemsnitlige indkomsttyper for studerende (alle aldersgrupper) på en del-vist lønnet uddannelse opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Indeks 1997 = 100%
Rådighedsbeløb 100,0 99,4 102,0 106,6 111,1 112,8
Studielån 100,0 106,3 112,1 124,8 133,9 143,7
Bruttoindkomst 100,0 99,1 101,5 105,7 110,1 111,4
Løn 100,0 98,6 100,9 108,9 112,7 112,2
Offentlige overførselsindkomster 100,0 100,0 106,1 107,5 111,1 115,6
Heraf:            
Stipendier 100,0 105,4 109,0 113,8 120,4 127,0
Revalidering 100,0 102,5 109,3 116,0 119,4 122,3
Kontanthjælp 100,0 89,1 77,6 84,3 89,4 87,8
Orlovsydelser 100,0 62,4 39,3 32,2 17,9 9,0
Arbejdsmarkedsydelser 100,0 89,7 109,4 94,7 92,4 95,7
Øvr. off. skattepligt. overførselsindk. . . .. . .. .
Anden indkomst 100,0 98,8 88,2 82,8 92,6 92,0
Skat 100,0 92,8 94,0 100,9 105,8 104,5
Disponibel indkomst ekskl. studielån 100,0 101,1 103,9 107,2 111,4 113,5
Disponibel indkomst inkl. studielån 100,0 101,4 104,3 108,2 112,7 115,2

I tabel 3.1.4 opgøres den andel af undersøgelsesgruppen, som læste på en delvist lønnet uddannelse, og der rent faktisk har en indtjening på de respektive typer af indkomster fra 1997 til 2002.

For både studielån, løn og stipendier ses en stigende andel af undersøgelsesgruppen med disse indkomster. I 2002 optog 42% af de studerende på en delvist lønnet uddannelse studielån, 90% havde en lønindkomst, og 76% modtog stipendier.

Sammenlignes den andel, der modtog stipendier, med den andel, der optog studielån, viser det sig, at kun ca. 42% af stipendiemodtagerne i 2002 benyttede muligheden for at optage studielån. I 1997 var det kun ca. 35% af stipendiemodtagerne, der valgte at optage studielån.

I 2002 modtog 16% arbejdsmarkedsydelser; denne andel faldt med 3 procentpoint fra 1997 til 2002. Omkring 11% af undersøgelsesgruppen modtog revalidering, en andel der ligger nogenlunde konstant i hele perioden.

Orlovsydelserne til uddannelse blev i perioden først beskåret med et år og derefter nedlagt i 1. januar 2001.

Tabel 3.1.4 Andelen af studerende (alle aldersgrupper) på en delvist lønnet uddannelse som modtog de enkelte indkomsttyper opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
Rådighedsbeløb 100 100 100 100 100 100
Studielån 35 37 38 40 41 42
Bruttoindkomst 100 100 100 100 100 100
Løn 88 89 89 90 90 90
Offentlige overførselsindkomster 90 92 92 91 92 93
Heraf:            
Stipendier 70 74 74 74 75 76
Revalidering 10 10 10 11 11 11
Kontanthjælp 4 4 3 3 3 3
Orlovsydelser 3 2 1 1 1 1
Arbejdsmarkedsydelser 19 18 17 16 15 16
Øvr. off. skattepligt. overførselsindk. 0 0 0 0 0 0
Anden indkomst 91 91 89 88 90 89
Skat 97 97 97 98 98 99
Disponibel indkomst 100 100 100 100 100 100

I tabel 3.1.5 opgøres udvalgte gennemsnitlige indkomster for studerende, der rent faktisk modtog de forskellige indkomsttyper i perioden fra 1997 til 2002. Disse indkomster ligger naturligvis noget højere end de gennemsnitlige indkomster, der tidligere har været vist.

Der er store forskelle i indkomststørrelserne. De studerende, der modtog revalidering i 2002, modtog gennemsnitligt 119.789 kr. om året. Det er over tre gange så meget som de studerende, der modtog stipendier (37.148 kr. om året).

I 2002 fik de studerende, der rent faktisk modtog kontanthjælp, i gennemsnit 23.626 kr. pr. år; det tilsvarende beløb for studerende der modtog arbejdsmarkedsydelser, var 47.265 kr. pr. år.

Tabel 3.1.5 Gennemsnitlige indkomster for studerende (alle aldersgrupper) på en delvist lønnet uddannelse som modtog udvalgte ydelser opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Gennemsnit i kroner
Stipendier 31.653 31.859 32.755 34.076 35.760 37.148
Revalidering 102.224 104.261 109.909 114.955 116.945 119.789
Kontanthjælp 22.956 21.851 22.005 23.553 23.423 23.626
Orlovsydelser 49.974 46.936 42.222 44.883 32.826 22.973
Arbejdsmarkedsydelser 40.685 38.394 48.522 45.531 46.098 47.265
Studielån 15.176 15.468 15.797 16.629 17.324 17.974

3.2 Indkomstudvikling opgjort for udvalgte uddannelsesområder

Da sygeplejerske- og pædagoguddannelserne tilsammen udgør ca. 84% af undersøgelsesgruppen af delvist lønnede uddannelser, er der i dette afsnit sat fokus på netop disse to uddannelser.

I det følgende opgøres hvor stor en andel af de studerende, der rent faktisk modtog de forskellige indkomsttyper, samt den gennemsnitlige indkomstsammensætning fra 1997 til 2002.

I tabel 3.2.1 opgøres andelen af studerende på sygeplejerske- og pædagoguddannelserne, som rent faktisk modtog de forskellige typer af indkomster fra 1997 til 2002.

Sammenlignes de studerende på hhv. sygeplejerskeuddannelsen og pædagoguddannelsen, ses store forskelle i indkomstsammensætningen. Studielån og stipendier udgør begge en større andel af sygeplejerskestuderendes indkomster end af pædagogstuderendes indkomster. I 2002 modtog 90% af de sygeplejerskestuderende stipendier, og 48% optog studielån; for pædagogstuderende udgør tallene hhv. 77% og 44%.

Den mest markante forskel i indkomsterne ses for revalideringsydelsen. 16% af de pædagogstuderende modtog i 2002 revalideringsydelse mod kun 3% af de studerende på sygeplejerskeuddannelsen.

For studerende på sygeplejerske- og pædagoguddannelsernes vedkommende udgør andelen af undersøgelsesgruppen, der modtog arbejdsmarkedsydelser hhv. 15% og 17% i 2002, men andelen der modtog arbejdsmarkedsydelser faldt dog for begge uddannelser i perioden.

Tabel 3.2.1 Den andel af de studerende som læste på sygeplejerske- eller pædagoguddannelsen (alle aldersgrupper) og som modtog de enkelte indkomsttyper opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
Sygeplejerskeuddannelsen:            
Rådighedsbeløb 100 100 100 100 100 100
Studielån 40 40 42 45 47 48
Bruttoindkomst 100 100 100 100 100 100
Løn 84 85 86 88 88 86
Offentlige overførselsindkomster 96 94 94 95 96 97
Heraf:            
Stipendier 88 86 87 88 90 90
Revalidering 2 3 3 3 3 3
Kontanthjælp 4 3 3 3 3 2
Orlovsydelser 2 1 0 0 0 0
Arbejdsmarkedsydelser 16 15 15 15 14 15
Øvr. off. skattepligt. overførselsindk.            
Anden indkomst 90 91 90 90 91 91
Skat 95 94 95 97 98 98
Disponibel indkomst 100 100 100 100 100 100
Pædagoguddannelsen:            
Rådighedsbeløb 100 100 100 100 100 100
Studielån 37 38 39 42 43 44
Bruttoindkomst 100 100 100 100 100 100
Løn 92 93 93 94 93 93
Offentlige overførselsindkomster 97 97 98 98 98 98
Heraf:            
Stipendier 70 73 73 76 76 77
Revalidering 17 16 16 16 16 16
Kontanthjælp 4 4 3 4 4 4
Orlovsydelser 2 1 1 1 1 1
Arbejdsmarkedsydelser 21 20 20 18 17 17
Øvr. off. skattepligt. overførselsindk. 0 0 0 0 0 0
Anden indkomst 91 91 89 88 89 89
Skat 98 98 98 99 99 99
Disponibel indkomst 100 100 100 100 100 100

I tabel 3.2.2 opgøres den gennemsnitlige indkomstsammensætning for studerende på sygeplejerskeuddannelsen og på pædagoguddannelsen i perioden fra 1997 til 2002.

Af tabellen fremgår det tydeligt at rådighedsbeløbet for begge uddannelsessøgendes vedkommende stiger, og at rådighedsbeløbet er højest for de pædagogstuderende, men til gengæld var stigningen i rådighedsbeløbet ca. dobbelt så stor for de studerende på sygeplejerskeuddannelsen.

I 1997 lå rådighedsbeløbet for de pædagogstuderende på 118.672 kr., i 2002 er beløbet steget til 131.696 kr., (en stigning på 11,0%). For de studerende på sygeplejerskeuddannelsen lå rådighedsbeløbet i 1997 på 98.943 kr. stigende til 121.026 kr. i 2002, (en stigning på 22,3%).

For sygeplejerskestuderende er den gennemsnitlige lønindkomst steget markant, fra 1997 til 2002 med ca. 19%. For de pædagogstuderende steg lønnen i samme periode med ca. 16%.

For både sygeplejerske- og pædagogstuderende er der nogle gennemgående karakteristika i perioden; studielån, stipendier og lønindkomst er steget, mens især kontanthjælp og orlovsydelser er på retur.

Tabel 3.2.2 Den gennemsnitlige indkomstsammensætning for studerende på sygeplejerske- og pædagoguddannelserne (alle aldersgrupper) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Gennemsnit i kroner
Sygeplejerskeuddannelsen:            
Rådighedsbeløb 98.943 103.514 106.954 111.462 117.453 121.026
Studielån 6.514 6.599 7.131 8.133 8.837 9.859
Bruttoindkomst 92.429 96.915 99.822 103.329 108.616 111.167
Løn 45.142 50.052 50.961 52.578 55.436 53.689
Off. overførselsindkomster 40.038 39.176 41.408 43.308 45.391 49.308
Heraf:            
Stipendier 30.288 29.875 31.592 33.612 35.877 38.562
Revalidering 2.425 2.664 2.763 3.233 3.050 3.584
Kontanthjælp 740 645 557 552 527 487
Orlovsydelser 1.108 300 0 0 0 0
Arbejdsmarkedsydelser 5.464 5.679 6.308 5.788 5.802 6.511
Øvr. off. skattepligt. overfør. 0 0 0 0 0 0
Anden indkomst 7.249 7.687 7.453 7.444 7.789 8.170
Skat 20.496 20.523 20.611 21.371 22.826 23.031
Disponibel indkomst 71.933 76.392 79.212 81.958 85.790 88.136
Pædagoguddannelsen:            
Rådighedsbeløb 118.672 120.431 123.191 124.718 128.964 131.696
Studielån 5.255 5.478 5.705 6.497 6.921 7.249
Bruttoindkomst 113.418 114.953 117.486 118.221 122.043 124.447
Løn 50.231 52.863 54.560 55.481 56.778 58.474
Off. overførselsindkomster 49.342 48.400 51.711 52.355 53.830 54.445
Heraf:            
Stipendier 20.770 21.808 22.484 24.010 25.305 26.104
Revalidering 17.338 17.045 17.944 18.684 18.928 19.053
Kontanthjælp 1.084 952 779 891 933 900
Orlovsydelser 892 522 212 297 263 105
Arbejdsmarkedsydelser 9.175 8.000 10.203 8.380 8.272 8.074
Øvr. off. skattepligt. overfør. 0 0 0 0 0 208
Anden indkomst 13.844 13.690 11.214 10.384 11.435 11.528
Skat 25.390 24.342 24.649 24.820 25.953 26.304
Disponibel indkomst 88.028 90.611 92.837 93.400 96.090 98.143

Af figur 3.2.1 fremgår det tydeligt, at de pædagogstuderende generelt gennem hele perioden har flere penge til rådighed end studerende på sygeplejerskeuddannelsen. I slutningen af perioden er forskellen i indkomstniveauet mellem de to uddannelser dog indsnævret.

Figur 3.2.1 Den gennemsnitlige disponible indkomst (ekskl. studielån) for studerende på sygeplejerske- og pædagoguddannelserne (alle aldersgrupper) opgjort fra 1997 til 2002.

Figur 3.2.1 Den gennemsnitlige disponible indkomst (ekskl. studielån) for studerende på sygeplejerske- og pædagoguddannelserne (alle aldersgrupper) opgjort fra 1997 til 2002.






4. Studerende på lønnede uddannelser

I dette afsnit præsenteres antallet af studerende og deres indkomstsammensætning for de studerende, der befandt sig på en lønnet fuldtidsuddannelse i mindst 10 måneder i det enkelte år fra 1997 til 2002. Lønnede uddannelser omfatter hovedsageligt erhvervsuddannelsernes hovedforløb, social- og sundhedsuddannelser, politiuddannelse og pædagogisk grunduddannelse (pgu).

Man skal være opmærksom på; at gennemsnitsbeløbet pr. studerende kan dække over store variationer fra uddannelse til uddannelse og fra aldersgruppe til aldersgruppe.

Studerende på lønnede uddannelser udgør ca. 26% af den samlede undersøgelsesgruppe. Omkring 80% af disse studerende er i aldersintervallet 18-29 år, og derfor er der valgt at sætte fokus på denne aldersgruppe. Såfremt man ønsker at fokusere på andre alderstrin eller andre aldersgrupper henvises til Undervisningsministeriets dynamiske indkomstdatabase.

4.1 Antal studerende i undersøgelsesgruppen og indkomstudvikling for hele gruppen

I tabel 4.1.1 opgøres antallet af studerende i undersøgelsesgruppen [4] som befandt sig på en lønnet uddannelse (18-29-årige) fra 1997 til 2002.

Fra 1997 til 2002 faldt andelen af 18-29-årige der var på en lønnet uddannelse. Dette skyldes, at flere ældre vælger at starte på en erhvervsuddannelse, at der omskoling og opskoling på social- og sundhedsuddannelser og indførelse af den pædagogiske grunduddannelse (pgu). I 2002 udgør de 18-29-årige 78,9% af antallet i undersøgelsesgruppen.

Tabel 4.1.1 Alle studerende i undersøgelsesgruppen som var på en lønnet uddannelse og heraf andelen af 18-29-årige opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Antal i undersøgelsesgruppen
Lønnede alle 18 år og derover 60.136 59.070 65.566 63.684 62.981 59.795
Heraf 18-29-årige 51.457 49.118 53.709 50.897 49.812 47.180
  %
18-29-åriges andel af undersøgelsesgruppen 85,6 83,2 81,9 79,9 79,1 78,9

I tabel 4.1.2 opgøres de gennemsnitlige indkomster og indkomstsammensætningen blandt unge på en lønnet uddannelse i perioden 1997 til 2002.

Lønnen udgør - ikke overraskende - hovedparten af rådighedsbeløbet. I 2002 udgør lønnen 89,2% af rådighedsbeløbet, hvorimod de offentlige overførselsindkomster kun udgør 3,2% af rådighedsbeløbet.

Fra 1997 til 2002 steg det samlede rådighedsbeløb konstant fra 118.317 kr. til 143.366 kr., svarende til en stigning på 21,2%.

Tabel 4.1.2 Fordeling af gennemsnitlige indkomster for studerende på en lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Gennemsnit i kroner
Rådighedsbeløb 118.317 123.963 129.998 134.416 138.969 143.366
Studielån 11 14 14 16 24 23
Bruttoindkomst 118.306 123.949 129.983 134.400 138.945 143.342
Løn 108.274 112.912 118.790 122.243 124.541 127.873
Off. overførselsindkomster 4.334 4.504 4.194 4.341 4.473 4.582
Heraf:            
Stipendier 73 87 85 95 145 140
Revalidering 771 922 895 1.127 1.262 1.423
Kontanthjælp 385 408 426 508 500 462
Orlovsydelser 860 752 437 235 179 29
Arbejdsmarkedsydelser 2.231 2.323 2.343 2.371 2.375 2.488
Øvr. off. skattepl. overf.indk. 0 0 0 0 0 41
Anden indkomst 5.697 6.532 7.000 7.817 9.931 10.887
Skat 28.581 28.871 30.258 31.341 32.885 33.787
Disp. Indk. ekskl. studielån 89.725 95.078 99.726 103.059 106.060 109.555
Disp. Indk. inkl. studielån 89.736 95.092 99.740 103.075 106.084 109.578

I figur 4.1.1 opgøres rådighedsbeløbet for studerende på en lønnet uddannelse fordelt på indkomsttyper i perioden 1997 til 2002.

De studerende på en lønnet uddannelse modtager ikke stipendier eller studielån. Når stipendier og studielån alligevel figurerer som indkomst, er der fordi, at den studerende, i op til to måneder i året, har været på en stipendieberettiget uddannelse, fx et erhvervsfagligt grundforløb inden erhvervsfagligt hovedforløb. Som det fremgik af tabel 4.1.2, er der dog tale om markant lave beløb for både stipendier og studielån.

Figur 4.1.1 Rådighedsbeløbets fordeling på indkomsttyper for studerende på en lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

Figur 4.1.1 Rådighedsbeløbets fordeling på indkomsttyper for studerende på en lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

I tabel 4.1.3 opgøres indeksudviklingen for udvalgte indkomsttyper fra 1997 til 2002. Man skal være opmærksom på at, visse indkomster er meget lave, og derfor kan små bevægelser synes markant store. Det ses, at rådighedsbeløbet i perioden steg med 21,2% og lønindkomsten steg med 18,1%

Tabel 4.1.3 Indeksudvikling i fordelingen af gennemsnitlige indkomster for studerende på en lønnet uddannelse (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  Indeks 1997 = 100%
Rådighedsbeløb 100,0 104,8 109,9 113,6 117,5 121,2
Studielån * * * * * *
Bruttoindkomst 100,0 104,8 109,9 113,6 117,4 121,2
Løn 100,0 104,3 109,7 112,9 115,0 118,1
Offentlige overførselsindkomster 100,0 103,9 96,8 100,2 103,2 105,7
Heraf:            
Stipendier 100,0 119,2 116,4 130,1 198,6 191,8
Revalidering 100,0 119,6 116,1 146,2 163,7 184,6
Kontanthjælp 100,0 106,0 110,6 131,9 129,9 120,0
Orlovsydelser 100,0 87,4 50,8 27,3 20,8 3,4
Arbejdsmarkedsydelser 100,0 104,1 105,0 106,3 106,5 111,5
Øvrige off. skattepligtige overfør. * * * * * *
Anden indkomst 100,0 114,7 122,9 137,2 174,3 191,1
Skat 100,0 101,0 105,9 109,7 115,1 118,2
Disponibel indkomst ekskl. studielån 100,0 106,0 111,1 114,9 118,2 122,1

* De gennemsnitlige indkomster er så lave, at indeksberegningen ikke vises.

I tabel 4.1.4 opgøres den andel af undersøgelsesgruppen, der er på en lønnet uddannelse, og som rent faktisk har en indtjening på de respektive indkomsttyper fra 1997 til 2002.

Det fremgår tydeligt, at stort set alle der er på en lønnet uddannelse naturligvis har lønindkomst. I 2002 modtog endvidere 17% en eller anden form for offentlig overførselsindkomst, primært arbejdsmarkedsydelser (13% modtog disse ydelser).

Orlovsydelserne til uddannelse blev i perioden først beskåret med et år og derefter nedlagt pr. 1. januar 2001.

Tabel 4.1.4 Andelen af studerende på en lønnet uddannelse (18-29-årige) som modtog de enkelte typer af indkomster opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
Rådighedsbeløb 100 100 100 100 100 100
Studielån 0 0 0 0 0 0
Bruttoindkomst 100 100 100 100 100 100
Løn 98 98 98 97 96 96
Offentlige overførselsindkomster 18 19 17 17 17 17
Heraf:            
Stipendier 1 1 1 1 1 1
Revalidering 1 2 2 2 2 2
Kontanthjælp 2 3 3 3 3 3
Orlovsydelser 2 2 1 1 0 0
Arbejdsmarkedsydelser 15 15 14 13 13 13
Øvr. off. skattepligtige overførselsindk. 0 0 0 0 0 0
Anden indkomst 90 90 88 88 98 98
Skat 99 99 99 100 99 100
Disponibel indkomst 100 100 100 100 100 100






5. Almindelig pris- og lønudvikling og andre fokusområder

I dette afsnit sammenlignes de studerendes indtægtsfremgang med den almindelige pris- og lønudvikling. Dernæst følger to udvalgte fokusområder: andelen af de studerende fordelt på revalidering, køn og uddannelse samt indtægtsgrundlaget for en række udvalgte enkeltuddannelser.

5.1 De studerendes indtægtsfremgang fra 1997 til 2002 sammenlignet med pris- og lønudviklingen i samme periode

Den almindelige prisudvikling fra 1997 til 2002 har været stigende med 13%, dette svarer til en inflation i perioden på omkring 2,2% om året, mens lønudviklingen har været på 22%.

Set i forhold til dette, har de studerende på de enkelte alderstrin haft en indtægtsfremgang, som har ligget lidt over den almindelige prisudvikling. De 27-29-årige ligger under denne prisudvikling, som under et kun har haft en indtægtsfremgang på mellem 11 og 12% i perioden. De 18-28-årige har alle haft en fremgang på mellem 14 og 16%. Dette dækker over forskelle på de forskellige typer af uddannelser. Reallønsfremgangen har dog ikke været så stor som den almindelige lønudvikling.

På de ikke lønnede uddannelser og på de delvist lønnede uddannelser er det især de yngste, som har haft indkomstfremgang (på omkring 17-19%), mens de ældste (over 26 år) ikke har kunnet følge med den almindelige udvikling og kun har haft en fremgang på 8-13%. For alle grupper er det især løn, stipendier og studielån, som har medvirket til indtægtsfremgang, mens specielt kontanthjælp, orlovsydelser, arbejdsmarkedsydelser og øvrige offentlige overførselsindkomster har været på retur.

De studerende på lønnede uddannelser har alle haft en udvikling i rådighedsbeløbet, som ligger en smule over den almindelige prisudvikling. Stigningen i de forskellige aldersgrupper er lidt ujævn, mellem 15 og 19%.

Tabel 5.1.1 Rådighedsbeløbets udvikling for studerende på ikke lønnede, delvist lønnede og lønnede uddannelser fordelt på enkeltaldre (18-29-årige) opgjort fra 1997 til 2002. Indeks 1997=100%.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
Lønindeks 1) 100 104 109 113 117 122
Forbrugerprisindeks 100 102 104 107 110 113
Ikke lønnet Alle 18 år 100 105 109 113 117 119
Alle 19 år 100 106 110 112 117 118
Alle 20 år 100 104 108 111 115 116
Alle 21 år 100 103 105 109 114 115
Alle 22 år 100 105 107 111 115 116
Alle 23 år 100 102 106 109 113 113
Alle 24 år 100 105 108 111 115 116
Alle 25 år 100 103 108 110 113 114
Alle 26 år 100 104 106 112 114 112
Alle 27 år 100 102 103 105 109 109
Alle 28 år 100 102 104 104 110 108
Alle 29 år 100 104 105 105 107 108
Delvist lønnet Alle 18 år . . . . . .
Alle 19 år . . . . . .
Alle 20 år . . . . . .
Alle 21 år . . . . . .
Alle 22 år 100 104 106 112 117 119
Alle 23 år 100 104 108 113 117 119
Alle 24 år 100 104 106 110 115 117
Alle 25 år 100 101 105 109 111 114
Alle 26 år 100 101 102 107 110 114
Alle 27 år 100 101 102 104 109 113
Alle 28 år 100 99 103 102 107 111
Alle 29 år 100 104 100 102 106 108
Lønnet Alle 18 år 100 104 108 112 116 119
Alle 19 år 100 104 106 111 115 118
Alle 20 år 100 104 107 111 113 117
Alle 21 år 100 104 109 110 113 117
Alle 22 år 100 103 108 109 111 115
Alle 23 år 100 103 106 111 112 116
Alle 24 år 100 102 107 109 112 115
Alle 25 år 100 102 107 110 111 115
Alle 26 år 100 105 109 113 116 118
Alle 27 år 100 103 110 110 116 119
Alle 28 år 100 104 110 110 115 117
Alle 29 år 100 106 110 111 115 118
Alle Alle 18 år 100 102 106 108 112 114
Alle 19 år 100 103 106 108 111 113
Alle 20 år 100 104 108 109 111 113
Alle 21 år 100 103 107 109 113 114
Alle 22 år 100 104 108 110 114 116
Alle 23 år 100 102 106 110 113 115
Alle 24 år 100 104 107 110 114 116
Alle 25 år 100 102 107 110 112 114
Alle 26 år 100 104 106 112 114 113
Alle 27 år 100 102 106 107 112 112
Alle 28 år 100 102 106 107 111 111
Alle 29 år 100 104 107 107 110 111

1) Kilde: ”Statistikbanken” og ”Statistisk 10-års-oversigt”, Danmarks Statistik. Lønindeks er industriens lønudvikling.

5.2 Fokusområder

I tabel 5.2.1 vises antallet af alle studerende i hele undersøgelsesgruppen [5], som rent faktisk modtog revalideringsydelser fra 1997 til 2002.

Fra 1997 til 2002 steg antallet af revalidender med ca. 18%. Dette svarer stort set til stigningen i antallet af studerende i uddannelsessystemet. Stigningen er alene sket for kvinderne; deres stigning i perioden udgør ca. 24%, mens antallet af mænd på revalideringsydelse har været nogenlunde konstant i hele perioden.

56% af revalidenderne i undersøgelsesgruppen læste på en mellemlang videregående uddannelse i 2002.

Tabel 5.2.1 Antallet af studerende i undersøgelsesgruppen (alle alderstrin) der modtog revalideringsydelser opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
Alle uddannelser Antal
Mænd 3.425 3.515 3.517 3.628 3.602 3.603
Kvinder 6.261 6.608 7.201 7.616 7.808 7.788
Mænd og kvinder 9.686 10.123 10.718 11.244 11.410 11.391
Gymnasiale uddannelser            
Mænd 88 84 75 81 77 59
Kvinder 108 113 107 102 106 85
Mænd og kvinder 196 197 182 183 183 144
Erhvervsfaglige grundforløb            
Mænd 152 184 170 241 239 248
Kvinder 537 554 668 584 546 454
Mænd og kvinder 689 738 838 825 785 702
Erhvervsfaglige hovedforløb            
Mænd 657 659 667 724 732 678
Kvinder 1.062 1.170 1.441 1.664 1.758 1.741
Mænd og kvinder 1.719 1.829 2.108 2.388 2.490 2.419
Korte videregående uddannelser            
Mænd 551 626 641 678 536 546
Kvinder 220 273 297 342 354 359
Mænd og kvinder 771 899 938 1.020 890 905
Mellemlange videregående udd.            
Mænd 1.579 1.588 1.628 1.600 1.729 1.794
Kvinder 3.746 3.894 4.118 4.357 4.465 4.559
Mænd og kvinder 5.325 5.482 5.746 5.957 6.194 6.353
Lange videregående udd.            
Mænd 398 374 336 304 289 278
Kvinder 588 604 570 567 579 590
Mænd og kvinder 986 978 906 871 868 868

I tabel 5.2.2 opgøres den andel af de studerende i den samlede undersøgelsesgruppe, der rent faktisk modtog revalideringsydelse fra 1997 til 2002.

Det viser sig, at andelen af studerende, der modtog revalideringsydelse, lå på konstant mellem 4-5% i hele perioden. Dette dækker dog over store variationer mellem uddannelserne og mellem de to køn.

Dobbelt så mange kvinder (6% kvinder) som mænd fik revalideringsydelser. Det er især på erhvervsfaglige grundforløb og på de mellemlange videregående uddannelser, men også på de korte videregående uddannelser, at kvinderne bliver revalideret.

Mændene bliver hyppigst revalideret på de erhvervsfaglige grundforløb og på de korte videregående uddannelser, men også på de mellemlange videregående uddannelser. Fordelingen på uddannelsesområder af andelen af studerende på revalidering har været stabil i perioden.

Tabel 5.2.2 Andelen af studerende der var på revalidering fordelt på uddannelsesgrupper og køn (alle aldersgrupper) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
Alle uddannelser:            
Mænd 3 3 3 3 3 3
Kvinder 5 5 6 6 6 6
Mænd og kvinder 4 4 4 5 5 5
Gymnasiale uddannelser            
Mænd 1 1 1 1 1 1
Kvinder 1 1 1 1 1 1
Mænd og kvinder 1 1 1 1 1 1
Erhvervsfaglige grundforløb            
Mænd 6 6 5 6 6 5
Kvinder 17 15 14 12 11 10
Mænd og kvinder 12 11 10 9 9 8
Erhvervsfaglige hovedforløb m.v.            
Mænd 2 2 2 2 2 2
Kvinder 4 5 5 6 7 7
Mænd og kvinder 3 3 3 4 4 4
Korte videregående udd.            
Mænd 9 10 9 8 6 7
Kvinder 5 6 7 7 6 6
Mænd og kvinder 8 8 8 7 6 7
Mellemlange videregående udd.            
Mænd 5 5 5 5 5 5
Kvinder 8 8 8 8 8 8
Mænd og kvinder 7 7 7 7 7 7
Lange videregående udd.            
Mænd 2 1 1 1 1 1
Kvinder 2 2 2 2 2 2
Mænd og kvinder 2 2 2 2 2 2

I det følgende gennemgås nogle af os udvalgte indkomsttyper for ti enkeltuddannelser som ikke var lønnede fra 1997 til 2002.

Det gennemsnitlige rådighedsbeløb (tabel 5.2.3) varierer i 2002 fra ca. 93.100 kr. for tandlægestuderende til ca. 132.500 kr. for studerende på socialrådgiveruddannelsen.

Det ses, at de udvalgte studerende på: bachelor, folkeskolelærer og diplomingeniør alle har haft en indtægtsfremgang, der var større end den almindelige prisudvikling på 13%. Den største stigning ses for bachelor-studerende på jura (27,8%) efterfulgt af folkeskolelærere (21,5%) og humanistiske bachelor-studerende (16,9%). Den laveste vækst ses for studerende på en teologisk kandidatuddannelse og på de korte videregående it-uddannelser med hhv. 6,7% og 7,9%.

Tabel 5.2.3 Det gennemsnitlige rådighedsbeløb for studerende på udvalgte ikke lønnede uddannelser (alle aldersgrupper) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002 Stig-
ning
fra
1997-
2002
  Gennemsnit i kr. %
It-uddannelser, KVU 102.127 107.428 110.933 105.741 108.415 110.185 7,9
Socialrådgiver, MVU 118.555 120.525 122.879 124.178 128.653 132.530 11,8
Diplomingeniør, MVU 92.354 96.286 97.158 100.548 105.124 105.127 13,8
Folkeskolelærer, MVU 104.088 107.793 111.659 114.867 120.099 126.459 21,5
Jura, bach. 104.897 107.063 116.349 129.426 139.014 134.099 27,8
Humaniora, bach. 100.730 109.136 112.503 114.465 119.811 117.719 16,9
Naturvidenskab, bach. 91.704 96.109 101.987 104.897 108.956 104.055 13,5
Teologi, kand. 111.230 115.998 119.386 119.429 124.315 118.729 6,7
Tandlæge, kand. 83.071 83.267 84.221 89.333 91.840 93.120 12,1
Lægevidenskab, kand. 99.998 102.834 102.392 106.196 111.414 111.158 11,2

Optagelsen af studielån har stort set været stigende for samtlige af de ti uddannelser (undtaget studerende på tandlægestudiet). Af tabel 5.2.4 fremgår det tillige, at over halvdelen af de studerende på folkeskolelæreruddannelsen og på de humanistiske bacheloruddannelser optog studielån, mens det kun gælder for under 41% på de korte videregående it-uddannelser og jura-bachelor. På de naturvidenskabelige bacheloruddannelser var det 40%.

Tabel 5.2.4 Andelen af studerende i undersøgelsesgruppen der optog studielån på udvalgte ikke lønnede uddannelser (alle aldersgrupper) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
It-uddannelser, KVU 33 36 37 38 41 41
Socialrådgiver, MVU 42 42 42 45 47 49
Diplomingeniør, MVU 35 37 39 40 43 45
Folkeskolelærer, MVU 47 49 51 54 54 54
Jura, bach. 36 37 37 38 38 41
Humaniora, bach. 43 45 46 47 48 52
Naturvidenskab, bach. 31 32 33 37 38 40
Teologi, kand. 41 41 42 42 43 45
Tandlæge, kand. 51 48 45 45 47 49
Lægevidenskab, kand. 40 39 42 44 45 47

Langt hovedparten de studerende har erhvervsarbejde ved siden af studiet. I tabel 5.2.5 ses at 87% af de studerende på lægestudiet har erhvervsarbejde mod kun 65-66% på de korte videregående it-uddannelser og socialrådgiveruddannelsen.

Tabel 5.2.5 Andelen af studerende i undersøgelsesgruppen der havde erhvervsarbejde på udvalgte ikke lønnede uddannelser (alle aldersgrupper) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
It-uddannelser, KVU 64 68 67 69 67 65
Socialrådgiver, MVU 58 60 61 65 66 66
Diplomingeniør, MVU 75 79 79 79 79 79
Folkeskolelærer, MVU 79 81 81 82 82 81
Jura, bach. 85 86 87 86 86 84
Humaniora, bach. 79 83 82 83 82 80
Naturvidenskab, bach. 79 79 80 79 78 77
Teologi, kand. 75 76 78 78 77 77
Tandlæge, kand. 69 74 71 73 74 70
Lægevidenskab, kand. 90 93 90 88 92 87

I tabel 5.2.6 opgøres den andel af undersøgelsesgruppen, der modtog stipendier fra 1997 til 2002.

For de korte og mellemlange videregående uddannelser har andelen, der modtog stipendier, været voksende i undersøgelsesperioden, dog faldt andelen af studerende der modtog stipendier til folkeskolelæreruddannelsen i 2002 (84%).

Andelen af studerende på bachelor og kandidatuddannelserne (bortset fra studerende på jura bachelor og lægevidenskabelig kandidatuddannelse) steg fra 1997 til 2002. For lægevidenskab ses et periodefald svarende til 3 procent-point.

Tabel 5.2.6 Andelen af studerende i undersøgelsesgruppen der modtog stipendier på udvalgte ikke lønnede uddannelser (alle aldersgrupper) opgjort fra 1997 til 2002.

  1997 1998 1999 2000 2001 2002
  %
It-uddannelser, KVU 75 75 75 80 81 79
Socialrådgiver, MVU 65 66 67 69 71 72
Diplomingeniør, MVU 86 88 88 88 88 89
Folkeskolelærer, MVU 85 86 87 87 86 84
Jura, bach. 90 91 88 84 82 84
Humaniora, bach. 86 85 84 83 83 86
Naturvidenskab, bach. 87 85 85 85 85 88
Teologi, kand. 75 74 74 74 76 78
Tandlæge, kand. 90 92 91 92 91 92
Lægevidenskab, kand. 92 91 90 90 89 89






Bilag 1. Model- og variabelbeskrivelse samt indkomstbegreber

Datagrundlag og modelbeskrivelse

Alle beregninger i og resultater af denne undersøgelse bygger på Undervisningsministeriets statistikberedskab i Danmarks Statistik. Uddannelsesoplysningerne er fra det integrerede elevregister (INTE), som er baseret på årlige indberetninger fra alle institutioner, som udbyder uddannelse i det ordinære uddannelsessystem. Indkomstoplysningerne er baseret på indberetninger til Told & Skat. Indkomstoplysningerne er for hele året, hvilket vil sige, at man ikke kan skelne, hvornår på året de enkelte ydelser er modtaget. Oplysninger om studielån og stipendier stammer fra SU-styrelsen. Alle beløb er opgjort i årets priser.

Der skelnes i denne undersøgelse mellem tre aflønningsformer: lønnet uddannelse, ikke lønnede uddannelse og delvist lønnet uddannelse.

I lønnet uddannelse indgår uddannelser, der er lønnede, hovedsageligt hovedforløb på erhvervsfaglige uddannelser, ikke lønnet uddannelser dækker alle fuldt SU-berettigede uddannelser, mens delvist lønnet uddannelser er uddannelser, hvor man i perioder modtager løn og i andre perioder er berettiget til stipendier, fx uddannelserne til pædagog og sygeplejerske.

Undersøgelsesgruppen består af alle de uddannelsessøgende på 18 år og derover, der i mindst 10 måneder i undersøgelsesåret har fulgt en eller flere heltidsuddannelser [6] med samme aflønningsform.

Undersøgelsen omfatter følgende oplysninger for den enkelte uddannelsessøgende: alder primo indeværende år, køn, forsørgerstatus, indkomsttyper opgjort for hele året og seneste igangværende uddannelse.

Da ”INTE” kun indeholder uddannelsesoplysninger til oktober måned det seneste opgørelsesår, udgør undersøgelsesgruppen det seneste år i analysen en lidt mindre del af samtlige studerende,

Reformer i undersøgelsesperioden har også indflydelse på undersøgelsesgruppens størrelse. Således har antallet af personer, der går på et erhvervsfagligt grundforløb været stigende, da det erhvervsfaglige grundforløb for nogle uddannelsers vedkommende er blevet forlænget.

Løn kan for nogle være lidt højere, da de kan have været i fuldtidsarbejde i maksimum to måneder og stadig tilhører undersøgelsesgruppen. For de offentlige overførselsindkomster gælder det samme. Man skal være opmærksom på at andelene, der modtager de enkelte ydelser, ikke summerer til 100%; dette skyldes, at en studerende kan modtage mange forskellige ydelser i et skatteår.

Alle steder hvor der i en dimension er fem eller færre personer, vil beregningerne udgå, men personerne vil stadig indgå i det samlede billede. Hvis der fx er to 18-årige med børn på en gymnasial uddannelse, vil denne dimension ikke blive vist, men de to elever vil indgå i de samlede tal både for gymnasiale uddannelser, for 18-årige og for forsørgere.

For hver dimension i undersøgelsen er opgjort hvor mange personer der indgår i beregningerne. Dette tal er opgivet i faktisk antal og som procentdel af undersøgelsesgruppen i den valgte dimension. De gennemsnitlige indkomster er beregnet både på baggrund af antallet af det samlede antal personer i den valgte dimension og på baggrund af det antal personer, som rent faktisk modtog den enkelte indkomsttype i den valgte dimension.

Det er klart, at det samlede antal uddannelsessøgende i Danmark ikke svarer til undersøgelsesgruppen, da metoden frasorterer en række studerende. Den samlede undersøgelsesgruppe udgør omkring en kvart million studerende.

Man skal være opmærksom på, at indkomsterne i denne opgørelse er opgjort som gennemsnitsindkomster, og at disse kan dække over store variationer, uden at dette direkte fremgår af talmaterialet. Indkomsterne kan varierer fra uddannelse til uddannelse og fra aldersgruppe til aldersgruppe. Alene den demografisk betingede ændring af aldersgrupperne over tid betyder noget for indkomstudviklingen for den samlede gruppe.

Såfremt man ønsker at se mere detaljeret på enkelte indkomsttyper, opdelt på enkeltaldre, uddannelsesfordelinger m.v., henvises til ”Indkomstdatabasen” Undervisningsministeriets hjemmeside

(Link til databasen). Man skal være opmærksom på at, der kan forekomme større eller mindre udsving, som kan være forårsaget af en lille population i den enkelte dimension.

Indkomstbegreber

Rådighedsbeløb = Bruttoindkomst
+    Studielån fra Statens Uddannelsesstøtte
 
Studielån   En lavtforrentet type af lån for stipendieberettigede fra Statens Uddannelsesstøtte
 
Bruttoindkomst = Lønindkomst
+ Offentlig overførselsindkomst
+ Anden indkomst (herunder ikke skattepligtige overførselsindkomster)
 
Løn   Lønindkomst
 
Offentlige over-
førselsindkomster   
(skattepligtige)
= Stipendier fra Statens Uddannelsesstøtte
+ Kontanthjælp
+ Revalideringsydelse
+ Arbejdsmarkedsydelser
+ Orlovsydelser
+ Øvrige offentlige skattepligtige overførselsindkomster
 
Stipendier   Uddannelsesstøtte fra Statens Uddannelsesstøtte efter gældende regler
 
Kontanthjælp   Kontanthjælp efter nærmere regler om midlertidig og varig hjælp
 
Revalidering   Ydelser udbetalt som revalideringshjælp
 
Arbejdsmarkeds-
ydelser
  Arbejdsløshedsunderstøttelse fra a-kasse (inkl. udbetaling til selvstændige), anden aktiveringsgodtgørelse, sygedagpenge (inkl. private arbejdsgiveres bidrag) og uddannelsesydelse til ledige
 
Orlovsydelser   Uddannelsesorlov og orlov til børnepasning m.v. Pr. 1. januar 2001 ophørte ordningen om uddannelsesorlov og inden nedlæggelse blev ordningen beskåret fra at være toårig, til at være etårig
 
Øvrige offentlige
skattepligtige over-
førselsindkomster
 
  Efterløn og overgangsydelser, folke- og førtidspension, delpension og ATP
Anden indkomst   Anden bruttoindkomst der ikke er løn, fx renteindtægt fra bank og pantebreve, samt ikke-skattepligtige overførselsindkomster (herunder børnetilskud, børnefamilieydelse, boligsikring og -ydelse samt skattefrit pensionstillæg for førtidspensionister)
 
Slutskat = Slutskattebetaling:
  Bruttoindkomst
- Disponibel indkomst
 
Disponibel-
indkomst
  Bruttoindkomst fratrukket slutskat, men ekskl. studielån. I visse beregninger tillægges studielån, de steder fremgår det at studielånet indgår.






Bilag 2. Antallet i undersøgelsesgruppen fordelt efter aflønningsform og uddannelse

Aflønningsform Uddannelse 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Ikke lønnet Gymnasiet, matematikere 5.650 5.562 5.482 4.863 5.096 4.611
Ikke lønnet Gymnasiet, sproglige 4.808 4.613 4.325 4.155 4.324 4.000
Ikke lønnet Hf 4.494 3.869 3.763 3.825 3.866 3.342
Ikke lønnet Studenterkursus 431 492 472 394 364 365
Ikke lønnet Hhx 7.282 7.162 7.775 7.042 6.829 6.802
Ikke lønnet 1-årig hhx 1.185 1.292 1.297 1.072 1.003 991
Ikke lønnet Htx 1.722 1.813 1.927 1.839 1.952 2.003
Ikke lønnet Adgangseksamen til diplomingeniør 1) 366 159 124 312 337 328
Ikke lønnet Grundforløb, merkantile 3.559 4.087 5.360 4.533 4.092 3.653
Ikke lønnet Grundforløb, teknologi og komm. 346 393 639 1.622 1.820 1.841
Ikke lønnet Grundforløb, bygge og anlæg 389 485 471 522 566 787
Ikke lønnet Grundforløb, håndværk og teknik 200 250 250 261 303 425
Ikke lønnet Grundforløb, fra jord til bord 703 881 978 1.080 1.228 1.340
Ikke lønnet Grundf., mekanik, transp. & logistik 359 408 287 412 473 483
Ikke lønnet Grundforløb, service 147 203 266 549 673 755
Ikke lønnet Hovedforløb, kontor 2) 1.057 55 - - - -
Ikke lønnet Hovedforløb, service m.v. 82 71 125 137 126 113
Ikke lønnet Erhvervsfaglige udd., øvrige 321 291 265 185 209 121
Ikke lønnet Akademi- og markedsøkon. m.v., KVU 829 824 963 1.338 2.570 2.923
Ikke lønnet Erhvervssprog, KVU 578 426 - - - -
Ikke lønnet Kunstneriske uddannelser, KVU 573 632 611 624 672 727
Ikke lønnet Tekniske uddannelser, KVU 1.823 1.853 1.818 2.005 1.158 1.104
Ikke lønnet It-uddannelser, KVU 1.968 2.656 3.560 4.584 5.974 5.209
Ikke lønnet Transportuddannelser, KVU 84 78 59 50 123 77
Ikke lønnet Levnedsmidler og husholdning, KVU 125 128 105 142 195 192
Ikke lønnet Jordbrug og fiskeri, KVU 318 244 342 357 381 380
Ikke lønnet Sundhedsuddannelser m.v., KVU 182 207 209 268 242 244
Ikke lønnet Socialrådgiver, MVU 1.581 1.641 1.664 1.777 1.870 1.930
Ikke lønnet Kunstneriske uddannelser, MVU 327 362 382 373 392 402
Ikke lønnet Diplomingeniør, MVU 5.455 5.565 5.319 5.450 5.624 5.587
Ikke lønnet Grafonom, MVU - - - 53 93 94
Ikke lønnet Søfart, MVU 886 691 554 454 440 509
Ikke lønnet Bygningskonstruktør, MVU 535 464 503 665 1.459 1.695
Ikke lønnet Sygeplejerske videreudd., MVU - - - - 50 -
Ikke lønnet Fysio-/ergoterapeut, MVU 2.225 2.371 2.545 2.646 2.696 3.153
Ikke lønnet Sundhed, diplomuddannelser, MVU - - - - 157 102
Ikke lønnet Folkeskolelærer, MVU 10.629 11.527 12.041 12.523 12.360 12.846
Ikke lønnet Øvrige læreruddannelser, MVU 1.663 1.737 1.754 1.879 1.965 1.845
Ikke lønnet Øvrige uddannelser, MVU 140 140 134 131 128 162
Ikke lønnet Jura, bach. 2.399 2.307 2.682 2.615 2.762 2.642
Ikke lønnet HA, bach. 4.703 4.837 4.857 5.246 5.460 5.554
Ikke lønnet Samfund, bach. 4.058 4.407 4.572 4.834 4.834 4.840
Ikke lønnet Erhvervssprog, bach. 2.244 2.285 2.253 2.320 2.505 2.767
Ikke lønnet Sprog, bach. 2.575 3.134 3.472 3.608 3.483 3.225
Ikke lønnet Kunst, bach. 1.122 1.392 1.525 1.596 1.663 1.566
Ikke lønnet Bibliotekar, bach. 634 672 685 678 591 489
Ikke lønnet Psykologi, bach. 955 1.030 974 1.075 1.127 974
Ikke lønnet Humaniora, bach. 4.804 5.897 6.462 6.967 7.241 7.028
Ikke lønnet Naturvidenskab, bach. 3.926 4.704 5.435 6.098 6.285 6.119
Ikke lønnet Landbrugsvidenskab m.v., bach. 912 947 981 919 853 877
Ikke lønnet Lægevidenskab, bach. - - - - 410 788
Ikke lønnet Sundhed, bach. 64 100 207 259 307 314
Ikke lønnet Jura, kand. 2.317 2.365 2.279 2.340 2.189 2.136
Ikke lønnet Erhvervsøkonomi, kand. 5.522 5.592 5.661 5.843 6.120 6.265
Ikke lønnet Forvaltning m.v., kand. 4.790 5.086 5.169 5.323 5.255 5.052
Ikke lønnet Erhvervssprog, kand. 1.325 1.345 1.269 1.300 1.255 1.195
Ikke lønnet Sprog, kand. 2.827 2.707 2.499 2.414 2.285 2.082
Ikke lønnet Teologi, kand. 1.508 1.582 1.593 1.546 1.434 1.217
Ikke lønnet Kunstneriske uddannelser, kand. 1.372 1.527 1.653 1.695 1.712 1.746
Ikke lønnet Kunstneriske udd., (Kulturministeriet) 1.128 1.157 1.192 1.201 1.152 1.181
Ikke lønnet Bibliotekar, kand. 56 78 70 60 130 264
Ikke lønnet Psykologi, kand. 1.118 1.224 1.348 1.418 1.444 1.485
Ikke lønnet Humaniora, kand. 5.512 5.600 5.692 5.930 5.851 5.676
Ikke lønnet Civilingeniør, kand. 5.404 5.181 5.065 5.241 5.340 5.558
Ikke lønnet Landinspektør, kand. 132 128 141 183 205 202
Ikke lønnet Arkitekt, kand. 1.758 1.812 1.922 2.002 1.833 1.834
Ikke lønnet Naturvidenskab, kand. 6.064 5.598 5.070 4.755 4.571 4.383
Ikke lønnet Landbrugsvidenskab m.v., kand. 899 912 883 912 957 900
Ikke lønnet Veterinærvidenskab, kand. 622 668 685 685 677 649
Ikke lønnet Sygepleje, biomekanik m.v., kand. - - - 53 82 58
Ikke lønnet Farmaceut, kand. 901 936 972 972 959 968
Ikke lønnet Tandlæge, kand. 550 593 631 698 643 645
Ikke lønnet Lægevidenskab, kand. 4.609 4.933 5.243 5.504 5.339 5.110
Ikke lønnet Pædagogik, kand. 509 514 345 82 65 238
Ikke lønnet Sprog/musik/øv.hum. sidefagssuppl. - - - - - 162
Delvis lønnet Akademi- og markedsøkon. m.v., KVU 1.627 1.788 1.883 1.985 880 466
Delvis lønnet Tekniske uddannelser, KVU 657 646 556 481 403 714
Delvis lønnet Levnedsmidler og husholdning, KVU 312 288 313 234 124 -
Delvis lønnet Journalist, MVU 838 854 861 859 861 832
Delvis lønnet Søfart, MVU 243 191 237 168 71 -
Delvis lønnet Sygeplejerske, MVU 7.949 8.140 7.839 7.845 7.821 7.712
Delvis lønnet Jordemoder, MVU 270 269 265 257 264 270
Delvis lønnet Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 132 154 160 163 174 175
Delvis lønnet Bioanalytiker, MVU 399 444 528 553 552 557
Delvis lønnet Pædagog, MVU 14.366 15.017 15.882 16.305 16.951 16.944
Delvis lønnet Pædagogik, kand. 3) 1.791 1.197 1.180 1.488 1.650 1.530
Lønnet Hovedforløb, handel 7.482 5.343 7.305 6.458 5.915 5.380
Lønnet Hovedforløb, kontor 7.381 7.196 8.443 7.752 7.394 6.904
Lønnet Hovedforløb, håndværk og teknik 5.571 5.301 5.717 5.001 4.448 3.978
Lønnet Hovedforløb, bygge og anlæg 8.055 8.436 9.541 10.124 9.939 9.548
Lønnet Hovedf., teknologi og kommunikation 6.718 7.133 7.728 7.817 8.463 8.419
Lønnet Hovedforløb, service 2.416 2.681 2.852 3.093 3.137 3.221
Lønnet Hovedforl., mekanik, transp. & logistik 4.977 4.877 5.541 5.471 5.260 4.989
Lønnet Hovedforløb, levnedsmidler 5.584 5.381 5.710 5.259 5.204 4.814
Lønnet Hovedforløb, jordbrug 1.685 1.606 1.715 1.690 1.520 1.472
Lønnet Pædagogisk grundudd. (pgu) m.v. 74 769 842 831 917 980
Lønnet Social- og sundhedshjælper 4.219 4.033 3.636 3.607 3.657 3.751
Lønnet Social- og sundhedsassistent 4.407 4.628 4.572 4.471 4.674 3.980
Lønnet Akademi- og markedsøkon. m.v., KVU 69 65 70 75 78 76
Lønnet Politi- og fængselsuddannelser, KVU 769 832 1.076 1.232 1.503 1.384
Lønnet Levnedsmidler og husholdning, KVU 76 72 70 67 54 60
Lønnet Sundhedsuddannelser m.v., KVU 208 205 208 208 234 267
Lønnet Forsvarsuddannelser, MVU 318 380 392 365 406 345
Lønnet Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 113 121 135 157 166 217
Alle Gymnasiet, matematikere 5.650 5.562 5.482 4.863 5.096 4.611
Alle Gymnasiet, sproglige 4.808 4.613 4.325 4.155 4.324 4.000
Alle Hf 4.494 3.869 3.763 3.825 3.866 3.342
Alle Studenterkursus 431 492 472 394 364 365
Alle Hhx 7.282 7.162 7.775 7.042 6.829 6.802
Alle 1-årig hhx 1.185 1.292 1.297 1.072 1.003 991
Alle Htx 1.722 1.813 1.927 1.839 1.952 2.003
Alle Adgangseksamen til diplomingeniør 366 159 124 312 337 328
Alle Grundforløb, merkantile 3.559 4.087 5.360 4.533 4.092 3.653
Alle Grundforløb, teknologi og komm. 346 393 639 1.622 1.820 1.841
Alle Grundforløb, bygge og anlæg 389 485 471 522 566 787
Alle Grundforløb, håndværk og teknik 200 250 250 261 303 425
Alle Grundforløb, fra jord til bord 703 881 978 1.080 1.228 1.340
Alle Grundforl., mekanik, transp. & logistik 359 408 287 412 473 483
Alle Grundforløb, service 147 203 266 549 673 755
Alle Hovedforløb, handel 7.482 5.343 7.305 6.458 5.915 5.380
Alle Hovedforløb, kontor 8.438 7.251 8.450 7.752 7.394 6.904
Alle Hovedforløb, håndværk og teknik 5.571 5.301 5.717 5.001 4.448 3.978
Alle Hovedforløb, bygge og anlæg 8.055 8.436 9.541 10.124 9.939 9.548
Alle Hovedforløb, teknologi og kommunik. 6.718 7.133 7.728 7.817 8.463 8.419
Alle Hovedforløb, service 2.498 2.752 2.977 3.230 3.263 3.334
Alle Hovedforl. , mekanik, transp. & logistik 4.977 4.877 5.541 5.471 5.260 4.989
Alle Hovedforløb, levnedsmidler 5.586 5.385 5.714 5.260 5.205 4.814
Alle Hovedforløb, jordbrug 1.685 1.606 1.715 1.690 1.520 1.472
Alle Pædagogisk grundudd. (pgu) m.v. 74 769 842 831 917 980
Alle Social- og sundhedshjælper 4.219 4.033 3.636 3.607 3.657 3.751
Alle Social- og sundhedsassistent 4.407 4.628 4.572 4.471 4.674 3.980
Alle Erhvervsfaglige uddannelser, øvrige 324 299 287 215 238 172
Alle Akademi- og markedsøkon. m.v., KVU 2.525 2.677 2.916 3.398 3.528 3.465
Alle Politi- og fængselsuddannelser, KVU 769 832 1.076 1.232 1.503 1.384
Alle Erhvervssprog, KVU 578 426 - - - -
Alle Kunstneriske uddannelser, KVU 573 632 611 624 672 727
Alle Tekniske uddannelser, KVU 2.480 2.499 2.374 2.486 1.561 1.818
Alle It-uddannelser, KVU 1.968 2.656 3.560 4.584 5.974 5.209
Alle Transportuddannelser, KVU 84 78 59 50 123 91
Alle Levnedsmidler og husholdning, KVU 513 488 488 443 373 254
Alle Jordbrug og fiskeri, KVU 318 244 342 357 381 380
Alle Sundhedsuddannelser m.v., KVU 390 412 417 476 476 511
Alle Socialrådgiver, MVU 1.581 1.641 1.664 1.777 1.870 1.930
Alle Kunstneriske uddannelser, MVU 327 362 382 373 392 402
Alle Journalist, MVU 838 854 861 859 861 832
Alle Diplomingeniør, MVU 5.455 5.565 5.319 5.450 5.624 5.587
Alle Grafonom, MVU - - - 53 93 94
Alle Søfart, MVU 1.129 882 791 622 511 520
Alle Bygningskonstruktør, MVU 535 464 503 665 1.459 1.695
Alle Sygeplejerske, MVU 7.949 8.140 7.839 7.845 7.821 7.712
Alle Sygeplejerske videreudd., MVU - - - - 54 -
Alle Jordemoder, MVU 270 269 265 257 264 270
Alle Fysio-/ergoterapeut, MVU 2.225 2.371 2.545 2.646 2.696 3.153
Alle Øvrige sundhedsuddannelser, MVU 132 154 160 163 175 224
Alle Bioanalytiker, MVU 399 444 528 553 552 557
Alle Sundhed, diplomuddannelser, MVU - - - - 157 102
Alle Folkeskolelærer, MVU 10.629 11.527 12.041 12.523 12.360 12.846
Alle Pædagog, MVU 14.366 15.017 15.882 16.305 16.951 16.944
Alle Øvrige læreruddannelser, MVU 1.663 1.737 1.754 1.879 1.965 1.845
Alle Forsvarsuddannelser, MVU 318 380 392 365 406 345
Alle Øvrige uddannelser, MVU 140 140 134 131 128 162
Alle Jura, bach. 2.399 2.307 2.682 2.615 2.762 2.642
Alle HA, bach. 4.703 4.837 4.857 5.246 5.460 5.554
Alle Samfund, bach. 4.058 4.407 4.572 4.834 4.834 4.840
Alle Erhvervssprog, bach. 2.244 2.285 2.253 2.320 2.505 2.767
Alle Sprog, bach. 2.575 3.134 3.472 3.608 3.483 3.225
Alle Kunst, bach. 1.122 1.392 1.525 1.596 1.663 1.566
Alle Bibliotekar, bach. 634 672 685 678 591 489
Alle Psykologi, bach. 955 1.030 974 1.075 1.127 974
Alle Humaniora, bach. 4.804 5.897 6.462 6.967 7.241 7.028
Alle Naturvidenskab, bach. 3.926 4.704 5.435 6.098 6.285 6.119
Alle Landbrugsvidenskab m.v., bach. 912 947 981 919 853 877
Alle Lægevidenskab, bach. - - - - 410 788
Alle Sundhed, bach. 64 100 207 259 307 314
Alle Jura, kand. 2.317 2.365 2.279 2.340 2.189 2.136
Alle Erhvervsøkonomi, kand. 5.522 5.592 5.661 5.843 6.120 6.265
Alle Forvaltning m.v., kand. 4.790 5.086 5.169 5.323 5.255 5.052
Alle Erhvervssprog, kand. 1.325 1.345 1.269 1.300 1.255 1.195
Alle Sprog, kand. 2.827 2.707 2.499 2.414 2.285 2.082
Alle Teologi, kand. 1.508 1.582 1.593 1.546 1.434 1.217
Alle Kunstneriske uddannelser, kand. 1.372 1.527 1.653 1.695 1.712 1.746
Alle Kunstneriske udd., (Kulturministeriet) 1.128 1.157 1.192 1.201 1.152 1.181
Alle Bibliotekar, kand. 56 78 70 60 130 264
Alle Psykologi, kand. 1.118 1.224 1.348 1.418 1.444 1.485
Alle Humaniora, kand. 5.512 5.600 5.692 5.930 5.851 5.676
Alle Civilingeniør, kand. 5.404 5.181 5.065 5.241 5.340 5.558
Alle Landinspektør, kand. 132 128 141 183 205 202
Alle Arkitekt, kand. 1.758 1.812 1.922 2.002 1.833 1.834
Alle Naturvidenskab, kand. 6.064 5.598 5.070 4.755 4.571 4.383
Alle Landbrugsvidenskab m.v., kand. 899 912 883 912 957 900
Alle Veterinærvidenskab, kand. 622 668 685 685 677 649
Alle Sygepleje, biomekanik m.v., kand. 126 167 172 210 248 275
Alle Farmaceut, kand. 901 936 972 972 959 968
Alle Tandlæge, kand. 550 593 631 698 643 645
Alle Lægevidenskab, kand. 4.609 4.933 5.243 5.504 5.339 5.110
Alle Pædagogik, kand. 2.300 1.711 1.525 1.570 1.715 1.768
Alle Sprog/musik/øv.hum. sidefagssuppl. - - - - - 162

1) I 1998 og 1999 er indberetningerne fra institutionerne til Danmarks Statistik for så vidt. angår adgangseksamen til diplomingeniøruddannelsen mangelfulde. Fra DTU mangler helt indberetning af studerende fra 1997 til 2002.

2) Indeholdt bl.a. edb-assistentuddannelsen som nu er nedlagt.

3) Indeholder bl.a. pædagogik på DPU; folkeskolelærere kan studere med fuld løn.


Fodnoter

[1] Således er undersøgelsesgruppen i dette afsnit; en delmængde af alle elever/studerende som befandt sig på en ikke lønnet uddannelse.

[2] Slutlån kan optages til færdiggørelse af en uddannelse.

[3] Således er undersøgelsesgruppen i dette afsnit; alle elever/studerende som befandt sig på en delvist lønnet fuldtidsuddannelse.

[4] Således er undersøgelsesgruppen i dette afsnit; en delmængde af alle elever/studerende på en lønnet uddannelse.

[5] Undersøgelsesgruppen indeholder alle studerende der indgår i undersøgelsen, dvs. studerende på; ikke lønnede uddannelser, delvist lønnede uddannelser og lønnede uddannelser

[6] Ekskl. ikke kompetencegivende ungdomsuddannelser, produktionsskoler, hf-enkeltfag, ph.d., åben uddannelse samt voksen- og efteruddannelse m.v.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "De studerendes indtjening - En analyse af de studerendes indkomster fra 1997 til 2002" som hele publikationen
© Undervisningsministeriet 2004

Til forsiden
Til sidens top