Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Kommunallægen

 


”En mor og hendes femårige datter har været indlagt på hospitalets børneafdeling på grund af datterens lungeinfektion. Da den afsluttende samtale med lægen, hvor der ingen tolk er til stede, fordi moderen taler engelsk, er ved at være slut, går lægen hen og låser døren.”Nu skal jeg undersøge din datter.” Moderen protesterer, men datteren bliver undersøgt. Hun er ikke omskåret.
Den historie er et eksempel på, at selv fagpersonale kan have svært ved at tackle problemstillingen på professionel vis.”
En historie fortalt af en anonym og citeret fra samtale med Else Guldager, ledende sundhedsplejerske og medlem af Børnerådet.

Kommunallægen har sammen med sundhedsplejersken pligt til at forebygge, at omskæring finder sted. Hvis en pige er omskåret, er det lægens opgave at sørge for, at eventuelle sundhedsmæssige eller sociale problemer følges op. Lægen undersøger skolebørnene ved ind- og udskoling og har også på lige fod med sundhedsplejersken informationsopgaver i forhold til kommunens daginstitutioner og skoler. Sidstnævnte har blandt andet krav på konkret rådgivning vedrørende børn, som personalet finder har særlige behov.

I forbindelse med omskæring er kommunallægen en vigtig ressourceperson, som de øvrige faggrupper kan have stor glæde af at trække på.

Desuden giver de lovpligtige helbredsundersøgelser lægen god mulighed for på naturlig vis at informere forældre og børn om konsekvenserne af omskæring, såvel de helbreds- som de lovgivningsmæssige.

Lægens opgave er blandt andet:

  • I helbredsundersøgelse i forbindelse med indskolingen er det kommunallægens opgave at snakke med forældrene om omskæring. Er barnet omskåret, eller er der laner om, at hun skal omskæres? Hvordan er forældrenes holdning generelt?
  • Lægen skal sammen med sundhedsplejersken tale med familien om de sundhedsmæssige, psykiske og sociale konsekvenser af omskæring. Og informere om, at omskæring er forbudt i Danmark
  • Det er vigtigt at gøre sig klart, at en klinisk undersøgelse med det formål at undersøge, om en pige er omskåret, er omfattende. En sunnaomskæring kan ikke nødvendigvis umiddelbart ses, men kræver børnegynækologisk undersøgelse. Der er ingen grund til at undersøge samtlige piger, og i forhold til piger i risikogruppen er det primært lægens opgave at være ekstra opmærksom i forhold til både forebyggelse og afhjælpning af sundhedsmæssige problemer som følge af en omskæring
  • Piger i 9. klasse, der kan tænkes at være omskåret, skal spørges om, hvorvidt de har problemer f.eks. i forbindelse med vandladning, menstruation eller ved bevægelse. De skal informeres om, hvad der kan gøres ved eventuelle gener
  • Som fagperson er lægen også central i den tværfaglige kommunikation

Denne side indgår i publikationen "Vi har alle et ansvar" som kapitel 8 af 14
© Undervisningsministeriet 2003

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top