Forrige kapitel  Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Forord





I 1999 udsendte Undervisningsministeriet temahæftet Erhvervsuddannelse. Hvordan lærer man i praktik? Hæftet var et resultat af et forprojekt til det igangværende forskningsprojekt Læring i moderne dansk vekseluddannelse. Hæftets indhold byggede på en undersøgelse af læreprocesserne i erhvervsuddannelsernes praktikdel - inden for nogle få erhverv.

Siden er der i selve forskningsprojektet, som gennemføres i et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Institut for kommunikation og Århus Universitet, Psykologisk Institut blevet gennemført en række brede studier og et antal undersøgelser inden for enkeltuddannelser. Nogle af disse delprojekter er nu afsluttet og publiceret, andre er stadig igang.

Temahæftet Vekseluddannelse i håndværksuddannelser. Lærlinges oplæring, faglighed og identitet - som er udgivet i sammenhæng med nærværende Internetpublikation - indeholder del 1 og 2 af en midtvejsrapport af JensWilbrandt. I det temahæfte præsenterer han resultaterne af et forskningsprojekt inden for en række tekniske erhvervsuddannelser. I første del sætter Jens Wilbrandt fokus på de vidt forskellige læringsrum, som eleverne arbejder i henholdsvis på erhvervsskolen og i praktikvirksomheden. I anden del er der fokus på de personlige og identitetsmæssige aspekter ved elevernes læreprocesser.

I denne Internetpublikation præsenterer forfatteren sine metoder, forskningsprojektets teoretiske grundlag og sin vurdering af resultaternes pålidelighed, gyldighed og generaliserbarhed.

Undervisningsministeriet har finansieret det bagvedliggende forskningsprojekt, udarbejdelsen og udgivelsen af de to publikationer. 

Sideløbende med udgivelsen af de to temahæfter har Aalborg Universitet, Institut for kommunikation selv publiceret en række af de øvrige midtvejsrapporter fra forskningsprojektet i to publikationer. Alle rapporter og publikationer er tilgængelige i fuld tekst online - enten via Undervisningsministeriets eller via forskningsprojektets eget website. Hele forskningsprojektet afsluttes i begyndelsen af 2003.

Afslutningsvis skal bemærkes, at meninger og synspunkter i publikationen står for forfatterens egen regning.

 

Finn Togo
Undervisningsministeriet
Uddannelsesstyrelsen
Område for de erhvervsfaglige uddannelser
Oktober 2002

 


Denne side indgår i publikationen "Vekseluddannelse i håndværksuddannelserne" som undervisningsministeriets forord
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel  Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top