![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() Bilag
1:
|
Kl. 9.00-9.30 | Ankomst og kaffe |
Kl. 9.30-9.35 | Velkomst |
Kl. 9.35-10.15 | Udviklingsperspektiver for forsøgs- og udviklingsarbejde
(FoU) i erhvervsuddannelserne - med særligt fokus på "nyttiggørelse af FoU"
(v/kontorchef Birgit Gotenborg, UVM) |
Kl. 10.15-11.05 |
Internationale udviklingstræk og erfaringer(v/ styrelseschef
Ole Briseid, Norge. Ole Briseid vil ud fra international erfaring og erfaringer fra Norge
belyse de hovedudfordringer, som erhvervsuddannelserne står overfor - internationalt og i
de enkelte OECDlande. |
Kl. 11.05-11.20 |
Kaffepause - mulighed for besøg i mediecafé |
Kl. 11.20-12.30 |
Workshops 1. gennemløb |
Kl. 12.30-13.20 |
Frokost |
Kl. 13.30-14.40 |
Workshops 2. gennemløb |
Kl. 14.45-15.45 |
Erhvervspædagogisk forskning - erhvervspædagogisk
FoU-arbejde. Hvad bidrager de to miljøer med, og hvordan nyttiggøre erfaringer og
resultater. Oplæg og debat. (Oplæg v/lektor ph.d. Niels Warring, RUC og viceskoleleder
Lene Hald, Diakonissestiftelsens Social- og Sundhedsskole) |
Kl.15.45-16.00 |
Afrunding ved Undervisningsministeriet |
Kl. 16.00 | Afrejse eller netværksdannelse |
- at arbejde med udvikling af fleksible rammer, der skaber åbenhed i byggeri såvel som i pædagogisk nytænkning
Fleksible læringsformer kræver plads og ændringer i undervisningsrummene. Fra en stærk profilering i den faglige undervisning på værksteder, har mange skoler udviklet profilen til både at rumme teori og praksis i ét. Åbne Læringscentre er skudt op i forskellige udgaver - men hvordan tilrettelægges undervisningen, og hvordan arbejder man med de fysiske rammer som konstruktiv støtte for læringsprocesser?
I publikationen "Skoleeksempler" er der samlet gode ideer og motiverende eksempler på, hvordan skolebygninger kan fungere i praksis. Publikationen er tænkt som inspiration til alle, der beskæftiger sig med indretning af bygninger til uddannelse.
Læringsmiljøerne skal tilgodese de nye krav til undervisningen og muliggøre, at elevernes individuelle valg kan træffes hurtigt og sikkert. Arbejdsformerne tager afsæt i de nye pædagogiske strømninger og kræver videreudvikling af lærerroller, arbejdsstrukturer, virtuelle miljøer og en forøget kommunikation for at skabe de fornødne rammer for uddannelse. Spørgsmålet er bare "hvordan"?
Oplæg
Workshopleder
Kim Knud Jensen, Teknisk Skole Ishøj
Referent
Eva Lie Petersen, Selandia-CEU, Slagelse, fagkonsulent
- arbejdet med selvevaluering, kvalitet og gennemsigtighed i organisationen
Kvalitet er noget, man skal have! Men hvordan opnår vi det? Hvad indebærer det, og hvorfor er det nødvendigt at endevende sin organisation for at nå til en fælles bevidsthed om at arbejde med selvevaluering, mål og handlingsplaner?
Workshoppen tager udgangspunkt i kvalitetsudviklingen som det bærende element for skoleinnovation og stiller spørgsmålstegn ved, hvordan vi udvikler samarbejdet mellem elever, medarbejdere, ledelse og øvrige interessenter for at opnå en forøget tilfredshed. For er det nødvendigt at vurdere sig selv? Er det ikke nok at tilrettelægge små læringsoaser for eleverne - og få deres umiddelbare feedback? Hvorfor bruge ressourcer på systematiske målinger og sammenligne os med andre, når problemerne kan løses med en erfaringssnak lokalt?
Derudover stilles der skarpt på erfaringerne indhøstet ved arbejdet med forskellige kvalitetsmodeller (f.eks. EFQM-modellen, Business Excellence) som moderne virksomhedsredskaber til "best practises" på skoleniveau.
Oplæg
Workshopleder
Lise-Lotte Ravnmark, Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse
Referent
(Lars Michael Madsen, Randers Tekniske Skole))
- arbejdet med elevens personlige sti i læringslandskabet. Plads til motivation og flere elever!
Gennem fokus på tilrettelæggelse af modeller for fleksibel læring, har workshoppen til hensigt at udbrede kendskabet til, hvordan man kan give næring til fleksibilitet og læringsprocesser i praksis.
Hvordan udvikler man trygge læringsmiljøer og moduler, der styrker elevernes valgkompetencer? Hvordan satser man på at forbedre praksisfællesskaber, så den enkelte elevs læring fremtræder i sociale sammenhænge? Hvilke lærerroller kræver det?
Desuden rummer workshoppen perspektiver for virtuelle læringsmiljøer, e-learning og forskellige måder at samarbejde om udvikling på ved hjælp af IT.
Oplæg
Workshopleder
Philip Pedersen, Undervisningsministeriet
Referent
(Fagkonsulent Johnny Kristensen, Undervisningsministeriet)
Hvordan kan den enkelte erhvervsskole på en dynamisk måde integrere sin kvalitetssikring og den lokale undervisningsplanlægning og samtidig skabe indblik - for offentligheden, lokale parter og virksomheder/mestre - i skolens undervisning inden for dens forskellige erhvervsuddannelser?
Elevens personlige uddannelsesplan er et nøglebegreb i de erhvervsrettede uddannelser. Hvordan kan planen anvendes i praksis i samarbejdet mellem eleven, lærerne, kontaktlærerne og andre, og hvordan spiller elevens plan sammen med skolens lokale undervisningsplan. Hvordan kan uddannelsesbog, portfolio o.a. støtte samarbejdet og samspillet.
Oplæg
Workshopleder
Torben Størner, Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse
Referent
(Jørgen Brock, DEL, fagkonsulent i Undervisningsministeriet)
Flere FoU-projekter har beskæftiget sig med vejledningsbegrebet og læreres/vejlederes roller og funktioner. I temahæftet "Multikulturel vejledning" sættes der fokus på vejledernes kompetencer i forbindelse med vejledning af to-kulturelle. Omdrejningspunktet er udvikling af vejlederens viden, holdninger og færdigheder med vægt på det multikulturelle møde. I dette møde er både vejleder og vejledningssøgende bærere af kulturer. Hæftet bygger på international forskning og erfaringer.
Workshoppen vil lægge op til drøftelse af det multikulturelle møde og dermed den multikulturelle vejlednings mulighed for integration gennem uddannelse eller erhverv.
Hvordan kan en individuel, udvidet vejledningsindsats for to-kulturelle elever tilrettelægges? Hvordan kan en individuel, udvidet vejledning indgå centralt i læringsmiljøet, så vejledning og læring bliver indbyrdes afhængige omdrejningspunkter for to-kulturelle elever under uddannelse? Hvordan kan vi gennem lokalt samarbejde bl.a. med praktiksteder styrke rekrutteringen og vejledningen af elever med anden etnisk baggrund end dansk - fastholde de unge i uddannelse? Hvordan kan erhvervsskoler lokalt arbejde med netværk mellem vejledere og parter/interessenter og få de unge indvandrere integreret i uddannelse og på arbejdspladser?
Oplæg
Workshopleder
Karin Jakobsen, Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse
Referent
(Jens Norlyk, fagkonsulent i Undervisningsministeriet)
Mange FoU-projekter har beskæftiget sig med skole-virksomhedssamspillet - og nu foreligger der en rapport, der sammenfatter en række af de vigtigste erfaringer og ideer.
Man får et fint overblik over centrale projekter, opdelt i følgende kategorier:
Desuden er en række projektdeltagere blevet interviewet. Udvælgelseskriterierne har været projekter, der i særlig grad var lykkedes, eller som indeholdt erfaringer eller andet (ideer/værktøjer), der egnede sig til generalisering og spredning. Resultaterne er formidlet i rapporten, som således gør status på et af erhvervsuddannelsernes helt centrale felter, samtidig med at den perspektiverer erfaringerne og lægger op til diskussion om, hvordan skole-virksomhedssamspillet fortsat forbedres.
Oplæg
Workshopleder
Charlotte Bjerre, Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse
Referent
Susanne Gottlieb, Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse
Alle eud-elever skal helhedsvurderes i grundforløbet. Hvordan kan skolen i daglig praksis kvalificere sine lærere og mellemledere til at løse denne "nye" pædagogiske opgave?
Hvordan kan skoler alene eller i skolesamarbejder arbejde strategisk og systematisk med at udvikle lærernes og mellemledernes kompetencer? Er kollegavejledning et værktøj, som kan bruges i dette arbejde?
Funktionen som kontaktlærer stiller lærerne over for nye udfordringer. Hvordan kan skolen medvirke til udvikling af kontaktlærernes kompetencer? Hvilke værktøjer er til rådighed og støtte i arbejdet som kontaktlærer?
Oplæg
Workshoplede
Ulla Gorm Pedersen, Odense Tekniske Skole, fagkonsulent
Referent
Ejnar Andersen, EUC MIDT, Viborg, fagkonsulent
De FoU-projekter, der omhandler internationalisering, kan groft inddeles i to hovedkategorier nemlig dem, der drejer sig om praktik i udlandet, og dem, der lidt bredere handler om skolernes og uddannelsernes internationalisering/-strategi og om 'internationalisering i klasseværelset'.
Begge kategorier er repræsenteret i denne workshop, nemlig "Implementering af praktik i udlandet på de grundlæggende sosu-uddannelser" og "Kulturkarrusel - En undervisningsmodel for øget kulturmobilitet".
Hvilke erfaringer er der med hensyn til implementering af resultater på egen skole? Hvordan motiverer man andre til at inddrage erfaringer og selv gå i gang med udviklingsarbejde?
Oplæg
Workshopleder
Bent Bräuner, EUC Syd, Sønderborg
Referent
Pia Cort, Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse
De ændrede krav på arbejdsmarkedet og de efterfølgende ændrede erhvervsuddannelser lægger op til, at vi finder nye måder at tilrettelægge og gennemføre prøver og eksamener. Hvordan kan vi udvikle prøve- og evalueringsformerne, så de understøtter intentioner og mål med nye eller ændrede erhvervsuddannelser?
Flere tekniske skoler har gennemført/gennemfører forsøg med projektorganiserede svendeprøver. I de merkantile erhvervsuddannelser vinder caseformen frem ved prøver og eksamener.
Esbjerg Tekniske Skole har deltaget i FoU-arbejde om projektorganiserede svendeprøver inden for smedeuddannelser. Erfaringerne fra det projekt er netop publiceret. Niels Brock har deltaget i udviklingen af form og materiale til casebaserede prøver i grundfag i hg. Casematerialet er tilgængeligt online.
Hvordan kan IT anvendes i eksamensgennemførelsen? Cirka 80 erhvervsskoler har været involveret i forsøg med IT i eksamen på hhx og htx.
Oplæg
Workshopleder
Ulla Bødker, Undervisningsministeriet
Referent
Carl-Otto Nielsen, Holbæk Tekniske Skole, fagkonsulent
Skolesamarbejde i regioner har været en central faktor i de seneste reformer af erhvervsrettede ungdomsuddannelser.
I spørgsmål om vejledning og integration indgår erhvervsrettede skoler i samarbejder med bl.a. kommunale og amtslige instanser og lokale virksomheder. Samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, virksomheder og det lokale erhvervsliv er også vigtigt for at sikre den bedste og mest relevante efteruddannelse.
Hvordan kan forskellige (skole)kulturer forenes i frugtbare samarbejder - indbyrdes og med lokalområdets øvrige interessenter? Hvordan sikres ansvarlighed hos den enkelte aktør i et lokalt/regionalt netværk? Hvordan nyttiggør vi på den enkelte skole erfaringer fra regionale projekter - benchmarking?
Få svar på disse og andre spørgsmål i denne workshop.
Oplæg
Workshopleder
(se opdateringen af workshoppen på web-adressen, se side 2)
Referent
Merete Stang, Selandia-CEU Slagelse, Fagkonsulent
Kun en deltager pr. tilmeldingsblanket!
(Ved tilmelding af flere deltagere kopieres tilmeldingsblanketten)
Skolens navn:
_______________________________________________________
Deltager og stilling:
_______________________________________________________
Skolens underskrift og stempel:
_______________________________________________________
Valg af workshops:
Vi vil selvfølgelig i videst mulige udstrækning tilgodese 1. og 2. prioritering, men der kan være fysiske rammer, der betyder, at for enkelte deltagere vil det ene ønske ikke kunne opfyldes. Derfor beder vi om en 3. prioritering.
1. prioritet: Workshop nr. __________
2. prioritet: Workshop nr. __________
3. prioritet: Workshop nr. __________
Tilmeldingsfrist 10. oktober 2002
Blanketten bedes sendt eller faxet til:
Undervisningsministeriet
Uddannelsesstyrelsen
att. Michael Kjær Pedersen, EFS
H.C. Andersens Boulevard 43
1553 København V
fax nr. 3392 7574
¬ Klip
Denne side indgår i publikationen "FoU-konference 2002" som bilag 1 af 3
© Undervisningsministeriet 2002