Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel

[ Undervisningsministeriets logo ]

IV.2. Deltagere

 

 

Antal deltagere henvist af kommunen: 10 personer

Antal deltagere henvist af arbejdsformidlingen: 2 personer

Oversigt over deltagere

 

Deltagernes alder, køn og nationalitet

Ved uddannelsesforløbets start var der 12 deltagere, hvoraf 3 var kvinder. Den alders-mæssige spredning på holdet var stor, de var mellem 24 - 57 år.

Deltagernes nationalitet fordelte sig i 4 grupper: 3 deltagere fra Somalia, 3 deltagere fra Afghanistan, 3 deltagere fra Kosovo/ex Jugoslavien og 3 arabisktalende deltagere fra Libanon og Israel. Holdet var, som det fremgår, meget blandet og vi havde ikke proble-mer med "sproglige grupperinger". Dansk blev hurtigt fællessproget.

 

Deltagernes uddannelsesmæssige baggrund og dansksproglige niveau

Deltagernes uddannelsesmæssige baggrund var ligeledes meget spredt, lige fra ingen sko-legang til tekstilingeniør, dog havde de fleste deltagere 10-12 års skolegang. Det dansk-sproglige niveau spredte sig fra spor 2, trin 1 midt til spor 2, trin 2 slut.

En deltager (H) havde et meget fint talesprog, men et næsten ikke-eksisterende skriftligt sprog. Han har boet og arbejdet mange år i Danmark og mente selv, at han var ordblind både på arabisk og dansk, og jeg er tilbøjelig til at give ham ret. En anden deltager (C), som også har boet og arbejdet i Danmark i mange år, havde også et meget fint talesprog men et mere usikkert skriftsprog, som snarere stammer fra en uvanthed med at skrive og læse. En tredje deltager var "for nylig" blevet alfabetiseret, hvorfor hendes danske endnu ikke var så automatiseret og flydende og hendes ordforråd ikke så stort. Set i lyset heraf, var spredningen på holdet meget stor, og jeg var bekymret over, hvordan jeg skulle tilgo-dese alle deltagere, især deltageren med det meget svage skriftsprog.

 

Hvem holdt op og hvorfor?

Som nævnt var der 12 deltagere fra starten af uddannelsesforløbet, men 3 deltagere stop-pede inden juleferien. Den ene (H) stoppede, fordi han dels havde et ønske om endelig at gøre noget alvorligt ved sine skrive-/læseproblemer og havde fundet et uddannelsesforløb for ordblinde i Helsinge i samråd med sin A-kasse. Den anden deltager (C), som var hen-vist til uddannelsesforløbet via sin A-kasse, måtte holde op fordi A-kassen (SiD) og AF i Hillerød ikke kunne blive enige om, hvem af dem, der skulle betale hans underhold. (C) havde været arbejdsløs i mindre end et år, da han startede på uddannelsesforløbet og var således ikke i "aktivperioden" endnu.

Det er beklageligt, at han var tvunget til at holde op på et uddannelsesforløb, han var glad for, og som efter al sandsynlighed havde givet ham gode muligheder for at komme i ar-bejde igen. Enten i form af et kompetencegivende uddannelsesforløb i lager eller elektro-nik, eller i form af et job, som følge af praktikkerne. Han var særdeles velkvalificeret i kraft af sit store kendskab til det danske arbejdsmarked og i kraft af sine personlige kvali-fikationer generelt. Den tredje deltager (L) holdt op, fordi han ønskede at starte som selv-stændig. At lige præcis disse tre deltagere holdt op, gjorde, at holdet blev mere homogent. De resterende 9 deltagere var alle henvist af kommunerne og var flygtninge uden erfarin-ger fra det danske arbejdsmarked.

 

Denne side indgår i publikationen "Kombineret danskundervisning og værkstedsundervisning for flygtninge og indvandrere - evaluering af to forsøg" som kapitel 15 af 20
© Undervisningsministeriet 2002

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top