Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Forord





Undervisningsministeriet iværksatte i 1994 et program for at styrke de unges læse- og skrivefærdigheder. Siden er der på erhvervsuddannelsesområdet gennemført flere forsøgs- og udviklingsprojekter, ligesom der er oprettet et særligt valgfag Faglig læsning og skrivning. Endvidere er der i regi af Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse etableret en decideret læselæreruddannelse, der retter sig specielt mod erhvervsskolernes lærere og vilkår.

På erhvervsskolerne har man fulgt op med forskellige initiativer og aktiviteter. Flere skoler har f.eks. dannet læse- og skrivecentre med uddannede læselærere. Man gennemfører samtidig valgfagsundervisning i form af både Faglig læsning og skrivning og lokalt udviklede varianter af dette fag.

Dette temahæfte indeholder en erfaringsopsamling og fokuserer på den gode praksis på skolerne med sigte på at bidrage og give inspiration til en kvalitetsudvikling af valgfagsundervisningen.

Hæftet indeholder endvidere en beskrivelse af den procesorienterede tilgang til læse- og skriveundervisningen i valgfaget.

Gennem eksempler på materialer og aktiviteter fra udvalgte valgfagshold giver hæftet ideer til, hvordan dansklærere og læselærere kan arbejde med valgfagets hovedområder: læsning, skrivning og mundtlig kommunikation.

Der er også forslag til, hvordan elevernes selvværd og selvtillid kan styrkes gennem undervisningen, så de selvstændigt kan arbejde videre med at udvikle deres færdigheder.

Det fremgår af hæftet, at den foreløbige indsats på området har betydet en positiv faglig udvikling. Det fremgår dog også, at der stadig er væsentlige spørgsmål at arbejde videre med.

Både spørgsmål af generel karakter og spørgsmål, der relaterer sig særligt til erhvervsuddannelsesreform 2000.

Undervisningsministeriet har finansieret den undersøgelse, der er gennemført, og udgivelsen af dette temahæfte.

Afslutningsvis skal bemærkes, at meninger og synspunkter i hæftet naturligvis står for forfatternes egen regning.

Steen Albertsen
Undervisningsministeriet
Uddannelsesstyrelsen
Området for erhvervsfaglige uddannelser
November 1999

Denne side indgår i publikationen "Jeg læste en hel bog og nu tør jeg også skrive" som forord
© Undervisningsministeriet 2000

 Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top