Forrige kapitel | Forsiden | Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

FORORD



Taxameterfinansiering anvendes i dag for næsten alle uddannelser under Undervisningsministeriet. Ministeriets område er karakteriseret ved uddannelser i stadig forandring og fornyelse og et meget stort antal institutioner - et forhold der sætter taxametersystemet under konstant pres for takstændringer og oprettelse af nye takstgrupper m.v., ligesom forudsætningerne for den oprindelige takstfastsættelse løbende forandres.

Med dette taksteftersyn har ministeriet foretaget en systematisk vurdering af takster og takstgruppeinddelinger på tværs af de taxameterstyrede områder. Hovedformålet med eftersynet er at tilvejebringe et samlet overblik over de taxameterstyrede områder og dermed forbedre det informations-grundlag, som takstfastsættelsen og den politiske prioritering foretages på. Herunder undersøges så vidt muligt, om der er systematiske eller vedvarende ubalancer mellem de politisk fastsatte takster og forbruget på de enkelte uddannelser. Desuden er det hensigten, at taksteftersyn generelt skal danne grundlag for den løbende videreudvikling og forbedring af ministeriets økonomistyring.

Undersøgelsen er tænkt som den første i en række af tilbagevendende eftersyn. En væsentlig opgave i forbindelse med dette indledende eftersyn har derfor bestået i metodeudvikling med henblik på kommende taksteftersyn og konkrete opfølgningsprojekter, der vil kunne uddybe og supplere det foreliggende arbejde. Dette gælder bl.a. analyser af fællesudgifts- og bygningsområdet, der vil blive iværksat i umiddelbar forlængelse af denne analyse.

Taksteftersynets konklusioner og anbefalinger har ikke ført til ændringer på Finanslov 2000. Ministeriet vil overveje, om visse af eftersynets anbefalinger kan iværksættes med virkning fra Finanslov 2001.

Ministeriet har i forbindelse med udførelsen af analysearbejdet inddraget institutionerne og deres foreninger, herunder indhentet særskilte oplysninger fra udvalgte institutioner. I den forbindelse vil jeg takke institutionerne for konstruktive tilbagmeldinger og for et godt samarbejde.

Det er en væsentlig forudsætning for et velfungerende tilskudssystem, at der er en løbende dialog mellem ministeriet og institutionssiden om takstfastsættelsen og institutionernes generelle økonomiske vilkår og om emner af interesse for begge parter, f.eks. forenklinger af tilskudssystemer og forbedring af institutionernes økonomiske rapportering. Jeg håber, at dette første taksteftersyn kan tjene som et kvalificeret og konstruktivt udgangspunkt for en sådan dialog. God læselyst.


Berrit Hansen
Styrelseschef

 

Denne side indgår i publikationen "TAKSTEFTERSYN" som Forord
© Undervisningsministeriet 2000

 Forrige kapitel | Forsiden | Næste kapitel
Til sidens top