Syrebasetitrering - simulation og datafangstHelge Blom Andersen IdéI det følgende beskrives et forløb, der omhandler titrerkurver i syrebasekemien. Forløbet har tre faser. Et teoretisk forarbejde Datafangst Simulering af titrerkurven Som basis for arbejdet anvendes programmet pH. Programmet kan tegne titrerkurver for syrer, baser og blandinger af polyprote syrer, og det kan vise omslagsområder for indikatorer. Programmet indeholder desuden et opgavemodul, hvor elevernes færdigheder i analyse af titrerkurver testes. Det teoretiske forarbejde
Opgaver vedrørende monoprote syrer1. Find pKb for NaOH(aq) i Databog fysik kemi. 2. I pH-programmet skal du i samme grafserie tegne titrerkurver for 10 mL 0,10 M monoprot syre titreret med 0,10 M NaOH. Start med pKs1 = 0 og derefter andre kurver med pKs1 =1, 2, 3, ......10. Lad billedet blive stående på skærmen og løs nedenstående opgaver skriftligt. Husk at begrunde alle svar! a. Hvor på en titrerkurve kan du aflæse ækvivalenspunktet? b. Hvor på en titrerkurve for en svag syre kan du aflæse pKs -værdien? c. Angiv den øvre grænse for pKs for en syre, der kan titreres med 0,10 M NaOH. 3. Brug pH-programmet til at indtegne omslagsintervaller for indikatorerne: methylorange, methylrødt, bromthymolblåt, phenolphtalein. Hvilke indikatorer finder du egnede ved titrering en syre med en pKs, som har en pKs-værdier der er mindre end 1? Samme spørgsmål til syrer med pKs-værdierne 5 og 7. 4. Tag en papirudskrift af det skærmbillede, du har nu. a. Giv en beskrivelse af forskelle og ligheder mellem titrerkurven for den stærke syre og titrerkurver for de svage syrer. b. Prøv at give en forklaring på titrerkurvens forløb: Hvorfor ændres pH-værdien lidt i nogle områder, og hvorfor ændres den meget i andre. (Hjælp: Du kan starte med at undersøge [H3O+], [OH-], [HA] og [A-] og deres relative ændringer som følge af basetilsætning.) c. Betragt titrerkurverne for hhv. en stærk og en svag syre. Redegør for pufferegenskaber i relation til opløsningernes sammensætning i karakteristiske områder af titrerkurverne. 5. I en ny grafserie skal du ved hjælp af pH-programmet tegne titrerkurver for 10 mL HCl(aq) titreret med NaOH. Start med c(HCl) = 1,0 M og lav en titrerkurve med c(NaOH) = 1 M. Lav derefter andre kurver hvor titrator og titrand har samme koncentration. Brug koncentrationerne 10-1 M, 10-2 M. ......10-6 M. Indtegn i samme graf en titrerkurve for en syre med pKs = 5,5, c(syre) =0,1 M og c(NaOH) = 0,1 M. a. Hvad er forskellen på titrerkurven for en stærk syre med en lille koncentration som er titreret med en stærk base med samme koncentration, og for en svag syre med en forholdsvis stor koncentration (c = 0,1 M), der titreres med en stærk base med samme koncentration? b. Karakteriser pufferegenskaberne i de to typer opløsninger.
Opgaver vedrørende polyprote syrer6. Find pKs -værdierne for oxalsyre og phosphorsyre i Databog fysik kemi 7. På hver sin graf skal du ved hjælp af programmet tegne titrerkurver for 5 mL 0,10 M af hver af de nævnte syrer titreret med 0,100 M NaOH. 8. Lad programmet indtegne nogle indikatorer med omslagsintervaller, der passer til de enkelte ækvivalenspunkter. 9. Tag en printerudskrift af begge titrerkurver. De skal bruge i det efterfølgende laboratoriearbejde. 10. Undersøg ved brug af programmet, hvad der er den mindste differens mellem pKs1 og pKs2 for en divalent syre, hvis den skal kunne titreres potentiometrisk som divalent syre med tydelige ækvivalenspunkter. (Sæt pKs1 = 1 i denne undersøgelse). 11. Forklar forløbet af titrerkurven for phosphorsyre, idet du opskriver reaktionsskemaer for kurvens forskellige afsnit. Hvorfor kan phosphorsyre ikke titreres som en trivalent syre?
SammenfatningGiv en sammenhængende beskrivelse af den viden, du har tilegnet dig om syrer, indikatorvalg, titrerkurver og pufferegenskaber. Besvarelsen bør indledningsvis forklare, hvad en titrerkurve er, og herefter give en sammenkædning af spørgsmålene 2, 3, 4, 5, 10 og 11 med tilhørende svar således, at besvarelsen kommer til at fremtræde som en sammenhængende helhed.
Ekstra træningsopgaverNår du er færdig med ovenstående opgaver, kan du træne dine færdigheder i analyse af titrerkurver på pH-programmets opgavemodul. Her genererer programmet tilfældige titrerkurver, og du skal ved analyse af titrerkurven beregne titrandens koncentration og angive protolyttens styrke. _____________________________________________________________ Efterbehandling af forarbejdetInden den tilegnede viden skal afprøves i praksis er det vigtigt, at resultaterne af forarbejdet bliver diskuteret på klassen. Herefter sammenskriver eleverne deres besvarelser til et sammenhængende resumé, der kan tjene som en opgaveaflevering. Tidsforbruget til forarbejdet i skoletiden fordeler sig med ca. 2 lektioner til arbejdet ved computerne og 2 lektioner til plenumgennemgangen.
DatafangstLaboratoriearbejdet i forbindelse med titrerkurver kan udføres som en manuel titrering, eller det kan udføres ved elektronisk dataopsamling. Det beskrevne forløb omhandler fremstilling af en titrerkurve for titrering af Coca Cola med Adact som interface mellem pH-meter/autoburette og computer. Softwaren, der styrer Adactmodulet, er programmet Ada-kemi. Dette eksperiment er et godt eksempel på anvendelse af computer i et eksperimentelt fag, idet der både er tale om en egentlig dataopsamling gennem computerens registrering af pH og en styring af eksperimentet ved, at computeren gennem Adactmodulet styrer autotitratorens tilsætning af titrator til titranden. Herved adskiller dette eksperiment sig fra hovedparten af datafangsteksperimenter i kemi, idet der i disse som regel kun sker en registrering af en kemisk størrelse som funktion af tiden. Undersøgelse af Coca ColaForsøgets formålAt foretage en kvalitativ og kvantitativ undersøgelse af indholdet af syre i Coca Cola (Det skal være en Cola, der ikke er sukkerfri).
Forsøgets udførelse
Når titreringen er afsluttet:
Simulering af pH-titrerkurve fra datafangst
Det videre arbejde og informationssøgning på Internettet
EksamenFølgende forslag til et eksamensspørgsmål på mellem- eller højt niveau inden for emnet syrebasetitrering forudsætter, at der er givet tilladelse til anvendelse af computer til mundtlig eksamen i kemi. Eleven skal have adgang til en pc i forberedelseslokalet, hvorpå pH-programmet er installeret og denne pc eller en tilsvarende skal være tilgængelig under eksaminationen. Herunder er der givet to eksempler på eksamensspørgsmål i kemi, hvor følgende kriterier er anvendt: Eksamensspørgsmålet indeholder en klar overskrift, som er en afgrænsning af området. Eksamensspørgsmålet er så skarpt tilskåret og så enkelt formuleret, at eksaminanden ikke tvinges til at bruge ekstra tid på fortolkningen af det. Eksamensspørgsmålet er formuleret bredt. Eksamensspørgsmålet tager udgangspunkt i et konkret emne, hvori eksaminanden skal kunne trække hovedlinier på passende kort form. Under denne fremlæggelse er eksaminanden bundet af spørgsmålets formulering og indhold. Eksamensspørgsmålet indeholder en valgfri afdeling, hvor eksaminanden selv kan vælge blandt nogle foreslåede underemner, eller selv finde passende eksempler/emner, der holder sig inden for overskriftens rammer.
TitrerkurverBenyt pH-programmet til at tegne teoretiske titrerkurver for monoprote syrer med forskellig styrke titreret med 0,1 M NaOH. Følgende to punkter skal herefter behandles kortfattet og i hovedtræk Definition af begrebet ækvivalenspunkt og hvorledes dette kan benyttes til at bestemme koncentrationen af titranden. Titrerkurvernes forløb som følge af titrandens sammensætning under titreringen
I forlængelse heraf skal du redegøre for nogle af følgende emner: Valg af indikatorer Pufferegenskaber belyst ud fra titrandens sammensætning Hvorledes en titrering udføres i praksis Titrerkurver for baser titreret med stærk syre Titrerkurver for flerprote syrer ..eller hvad du selv finder relevant for emnet.
Simulering af en eksperimentel titrerkurvePå disketten ligger filen cola.txt. Hent denne fil ind pH-programmet. Følgende to punkter skal herefter behandles kortfattet og i hovedtræk En analyse af titrerkurven En demonstration af hvorledes titrerkurven kan simuleres ved brug af pH-programmet
I forlængelse heraf kan du redegøre for nogle af følgende emner: Hvorledes datafangsten udføres i praksis ADI-værdi Hvorledes massen af syrerne i colaen bestemmes Carbonsyre Pufferegenskaber Titrandens sammensætning under titreringen .. eller hvad du selv finder relevant for emnet. |