[ Billede: Undervisningsministeriets logo ]




 

Elever laver kemiweb

Arne Ebbesen, Lise Lotte E. Hansen, Leif Søren Striegler og Torben Wamsler

 

Hvad er formålet?

Synliggørelse af elevernes arbejde

Problemer vedrørende elevrapporter er beskrevet og analyseret i mange artikler om skrivepædagogik, som er offentliggjort i de senere år. Et af problemerne omkring elevers manglende motivation kan være, at rapporter i højere grad skrives til læreren end til en person på elevernes eget faglige niveau. Hvis elevernes produkter blev lettere tilgængelige, fx ved at blive offentliggjort på Internettet, ville elevers interesse for hinandens arbejde stimuleres.

Evne til kritisk at sortere og udvælge information

Internettet er overvejende ucensureret; det indeholder såvel gode som dårlige kemiemner, og der er ingen garanti mod fejl i indlæg på Internettet. Det stiller skrappe krav til elevernes kritiske sans. Størstedelen af den information, man finder, må kasseres af forskellige årsager. Eleverne skal derfor lære at sortere og udvælge nyttig kemisk information. Denne evne kan de udvikle gennem øvelse i takt med, at deres faglige niveau udbygges. Følgende spørgsmål bør indgå under evaluering af et webbaseret produkt:

    - hvorfor har I valgt at bruge netop denne webside?

    - er websiden kemisk relevant og korrekt?

    - hvilke fordele og ulemper ser I ved denne webside?

Eleverne kan nemt komme ud i grænseområder for deres viden. Men selv om de kommer på gyngende grund, tror vi på, at de er i stand til at gennemskue påstande som: havvand indeholder sodium og klorin ! (fra en webside om havvand).

Målrettet søgning

At surfe kan være sjovt, men tidskrævende. Det er en udbredt opfattelse, at Internettet lokker surfere med det hurtige kick og derved modarbejder fordybelse og engagement. En anden holdning er, at surferiet overvinder blokeringer og kan bruges som en idemaskine i starten af et projektarbejde. At surfe på Internettet minder på denne måde lidt om den frie association. Som den frie association bør følges op af en efterfølgende strukturering, bør surferiet suppleres med egentlig målrettet søgning. Det er nødvendigt at sætte eleverne i gang med at finde nogle ganske bestemte oplysninger på Internettet, så de derved opøves i den målrettede søgning, som er en nødvendighed for at kunne bruge Internettet effektivt. Måske er man så heldig, at eleverne får en oplevelse af, at deres egne ideer tager form?

Variation i undervisningen gennem web-produktion

Der er en sidegevinst i, at elever laver deres eget web – nemlig at de bruger et medie med nogle nye muligheder. Det kan virke både igangsættende og inspirerende og styrke indlæringen ved at appellere til elevtyper med sans for det visuelle og for det sproglige. Det er også stimulerende, at faget kemi på denne måde følger med tidens signaler. Eleverne oplever, at kemi er en videnskab, som er i stadig vækst og udvikling.

Et kemi-web kan udbygges på mange måder, fx med tæller og animationer. Man skal dog være meget bevidst om tidsforbruget. Webet kan udbygges til også at omfatte mellem- og højniveau og danne basis for en fast kemi-web på den enkelte skole, men det kræver ressourcer til den løbende vedligeholdelse.

Kemi-web om eddikesyre

Forudsætninger

Det forudsættes, at eleverne har været igennem et introduktionskursus i tekstbehandling og har gennemført et minikursus i fremstilling af websider. Tidsforbruget anslås til 1 lektion til eksperimentelt arbejde og ½ dag til efterbehandlingen. Produktion af websider er velegnet som arbejdsopgave til en blokdag. Det eksperimentelle arbejde kan nemt indgå i 1.g pensum.

Dette konstruerede eksempel viser, hvordan et elevprodukt opbygget omkring eddikesyre kunne se ud. Strukturen i eksemplet fremgår af figur 1. Eleverne starter arbejdet ud fra en skabelon svarende til figur 1. Skabelonen kan udbygges, men man kan også fravælge dele. Indholdet i de fem sider er antydet på de følgende figurer. Indholdet må til enhver tid afhænge af situationen. Læreren vælger, hvor meget af indholdet der bør ligge i skabelonen fra begyndelsen. Webet indeholder links til såvel egne som fremmedproducerede websider. På mellem- og højniveau i 2.g og 3.g er der flere muligheder for spændende opgaver.

Kemi-web om eddikesyre findes på webadressen
http://www.kolding-gym.dk/kemiweb

[ Billede: Oversigt over websidens opbygning ]

figur 1

Herunder følger en kort oversigt over indholdet på de fem sider. Hvor hjemmesiden fylder mere end skærmbilledet, er der kun vist et udsnit af siden.

    - forsøget: figur 3 - 7

    - molekylmodel: figur 12 – 14

    - anvendelser: figur 8 – 11

    - sikkerhedsforskrifter: figur 15 – 17

[ Billede: Indgangssiden til 1.g's kemiweb ]

figur 2

[ Billede: forsøgssiden op 1.g's kemiweb ]

figur 3

[ Billede: beskrivelse af forsøg med lagereddike ]

figur 4

[ Billede: Billeder fra forsøgene ]

figur 5

[ Billede: Forsøgsresultater ]

figur 6

[ Billede: Syre - basetitrering ]

figur 7

 

[ Billede: Anvendelser fra 1.g's kemiweb ]

figur 8

[ Billede: Fremgangsmåder til kalkfjerning ]

figur 9

[ Billede: Engelsk tekst om eddikes anvendelse ]

figur 10

[ Billede: Mortens opskriftssamling ]

figur 11

[ Billede: Molekylemodel fra 1.g's kemiweb ]

figur 12

[ Billede: animeret molekylemodel ]

figur 13

[ Billede: Modelbillede af opbygningen af CH3COOH ]

figur 14

 

 

[ Billede: Sikkerhedsforskrifter fra 1.g's kemiweb ]

figur 15

[ Billede: Oversigt over rengøringsmidler i husholdningen ]

figur 16

[ Billede: Laboratory safety webside om CH3COOH ]

figur 17

 

 

Eksamen

Et kemiweb kan bruges som indfaldsvinkel til et eksamensspørgsmål. Det er dog vigtigt i denne forbindelse at fastholde det kemiske indhold og undgå, at eksamensspørgsmålet omhandler Internettet og fremstilling af websider.

Læreren sørger for, at websiderne findes på skolens server, og at de er tilgængelige for eleverne herfra. Hvis websider indgår i eksamenspensum, skal eleverne have en papirudskrift af disse sider.

Forudsætning for at benytte et kemi-web til eksamen må være, at man har forbindelse til skolens netværk fra både forberedelseslokale og eksamenslokale. Da websider på Internettet hele tiden ændres eller sågar nedlægges, må læreren sikre sig, at de relevante websider er tilgængelige for eleverne til eksamen. Det kan gøres ved at gemme hele webet på fx skolens server, hvilket kan gøres med programmet Sitesnag. På side * er beskrevet hvorledes man gemmer kildemateriale på lokal harddisk ved brug af dette program.

Man kan overveje at søge om gruppeeksamen i forbindelse med et sådant web-projekt.

[ Billede: tre eksempler på modeller af opbygningen af CH3COOH ]

Eksempler på eksamensspørgsmål

Eddikesyre-projekt

Du skal kort redegøre for følgende emner:

      — Bestemmelse af ethansyres masseprocent

      — Hvad er en syre og en base?

 

Du skal endvidere redegøre for et udvalg blandt følgende kemi-relevante elementer på klassens kemiweb:

      — Hvilke links fandt du/gruppen relevante og hvorfor ?

      — Hvorledes vurderer du kvaliteten af de anvendte link set fra en kemifaglig synsvinkel?

      — På kemiwebbet er der links til sider med forskellige molekylemodeller. Hvad kan du udlede af sådanne modeller ?

      — På kemiwebbet er der links til sider med forskellige anvendelser af ethansyre. Redegør for teorien for hvorledes ethansyre fjerner kalken i et toilet!

 

Eddikesyre-projekt

Du skal kort redegøre for følgende emner:

      — Hvad forstås ved pH?

      — Hvad er en titrerkurve ?

 

Du skal endvidere redegøre for et udvalg blandt følgende kemi-relevante elementer på klassens kemiweb:

      — Hvilke links fandt du/gruppen relevante og hvorfor?

      — Hvorledes vurderer du kvaliteten af de anvendte link set fra en kemifaglig synsvinkel?

      — På kemiwebbet er der links til sider med forskellige formler for ethansyre. Hvorledes kan du slutte dig til hvilket hydrogenatom, der er det "sure"?

      — På kemiwebbet er der links til sider med forskellige anvendelser af syrer. Hvorfor kan det være nødvendigt, at anvende en blanding af uorganiske og organiske syrer, når der skal fjernes grove kalk- og rustaflejringer på sanitet?



Forsiden | Forrige kapitel | Næste kapitel