[ Billede: Undervisningsministeriets logo ]

 

 

Undervisnings- og informationsmaterialer udviklet i Integrationsprojektet



Min familie mit land

(Albertslund kommune)
- et undervisningsmateriale til dansk som andetsprog. Kan anvendes i modtagelsesklasser, i holdundervisningen og i klasser med tosprogede elever. Materialet handler om familien og en række lande, hvorfra de tosprogede elever kommer: Tyrkiet, Pakistan, Vietnam og Somalia. Materialet består af lærerens bog med kopisider og forslag til aktiviteter, der giver eleverne kommunikativ kompetence. Af Edna Kovanda Klein og Lisa Lyngse Overgaard, tegninger Anni Ploug. Lærerforeningens Materialeudvalg, august 1998.


Portræt af 5.a

(Albertslund kommune)
- en video om 5.a optaget på Billedskolen og Hyldagerskolen i Alberstlund, nov. 1996. Det handler om kærester, veninder, mobning, vikarer, indvandrer og drømme. Egner sig til diskussion i klasser på mellemtrinnet om det at være flere kulturer i klassen. Af Betina Andersen, Distribution: Simme Film, tlf. 3535 5627.


Dansk som 2. sprog, Materialekatalog 1997

(Brøndby kommune)
Katalog opdelt i: 1) Anmeldelse af brugbare materialer, 2) Materialer med en matematisk orientering, henvendelse: Pædagogisk Central Brøndby, tlf. 4328 2845.


Idé katalog til undervisning i dansk som andetsprog

(Brøndby kommune)
Henvendelse, Pædagogisk Central Brøndby Kommune, tlf. 4328 2845.


Skole-Hjem samarbejde - en alternativ metode

(Brøndby kommune)
- en rapport vedr. møderække for arabisk talende fædre og deres sønner. Henvendelse: Pædagogisk Central Brøndby Kommune, tlf. 4328 2845.


Arbejdsmappe til formuleringskursus

(Greve kommune)
Arbejdsmappe for 2.-3.- klasse og for 4.-5.- klasse. Kopi-eksemplar af arbejdsmappe med materiale klar til brug. Henvendelse: Hundigeskolen, tlf. 4390 4488.


Oversatte indskolingsmaterialer

(Hvidovre kommune)
- kopimappe. Til emner som: "Mig selv", "Trafik" og "Kost". Oversat fra materialer fra FDB, Kræftens bekæmpelse og Rådet for større Færdselssikkerhed til tyrkisk, arabisk, urdu og kurdisk. Ligger i kopimappe, som man kan kopiere efter behov: Pædagogisk Central, Hvidovre, tlf. 3149 6633.


Leg og Læs

(Ishøj kommune)
- en lærervejledning med konkrete eksempler på pædagogisk praksis mht. skrift - og sprogstimulering af danske og tosprogede børnehavebørn i Ishøj. - udsolgt – henvendelse: Pædagogisk Central Ishøj, tlf. 4354 1600.


Blandede bolsjer

(Københavns kommune)
- et inspirationsmateriale med afprøvede undervisningseksempler til undervisningen af tosprogede børn i 1.-3. klasse og 3.-5. klasse. Af Winnie Nielsen. Henvendelse: Københavns Skoledirektorats depot, tlf. 3366 4316.


Vejledning for forældre til børn der stammer

(Dansk Videnscenter for Stammen)
- pjece udgivet på tyrkisk, urdo og bosnisk-serbisk-kroatisk. Kan bestilles hos
Special Pædagogisk Forlag, tlf. 3929 6249 eller på Dansk Videnscenter for Stammen, tlf. 3969 6633.


"Dansk som andetsprog - hvordan?"

(Århus kommune)
- 2 instruktionsvideoer med vejledningshæfte til lærere.
Videoer og lærervejledning beskriver undervisningen i Dansk som andetsprog. Især egnet til undervisere i modtagelsesklasser produceret i et samarbejde mellem Århus Kommunale Skolevæsen, Danmarks Lærerhøjskole og Amtscentralen for Undervisning, Århus Amt, tlf. 8651 1511.


Erhvervsklasser - et integrationsprojekt

(Ishøj kommune)
- et hæfte, der præsenterer projektet som en model for brobygning mellem folkeskole og erhvervslivet. Henvendelse: Ishøj Ungdomsskole, tlf. 4354 3399.


Unge på vej

(Frederiksberg og Københavns kommune)
-2 videoer der præsenterer

  1. Et generelt billede af det danske uddannelsessystem med henblik på en ligeværdig præsentation af de forskellige uddannelser og
  2. Erhvervsuddannelserne og de gymnasiale uddannelsers indhold præsenteret bl.a. gennem udtalelser fra unge tosprogede. Videoerne og tilhørende pjece findes på følgende 11 sprog: albansk, arabisk, dansk, engelsk, farsi, serbokroatisk, somalisk, tamilsk, tyrkisk, urdu og vietnamesisk.

Videoerne ligger på samtlige Amtscentre for Undervisning. Yderligere information: Frederiksberg kommune, Pædagogisk Center, tlf. 3833 1416.


Skemaer til sprogbeskrivelse

(Odense kommune)
Skemaer og materiale til undervisning i mundtlig dansk på 7. og 8. klassetrin - arbejdspapirer i kopi. Evt. henvendelse Abildgårdskolen, tlf. 6610 2233.


Materialer til pararbejde

(Odense kommune)
- en række bearbejdede og afprøvede undervisningsmaterialer til undervisning i dansk som andetsprog. Henvendelse Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune, tlf. 6614 8814 - lok. 5131.


Spring lille frø – spring

(Odense kommune)
Video om undervisning i dansk som andetsprog med eksempler på sprogindlæring gennem pararbejde. Filmen varer ca. 20 min. Produceret af Inge Høirup. Højstrupskolen, Odense. Videoen kan rekvireres ved henvendelse til: e-magine video, tlf. 6591 0672, e-mail: e-magine@e-magine.dk


Materialer tyrkisk/dansk, arabisk/dansk

(Ringsted kommune)
Materialer til indskoling: en alfabetbog til modersmålsundervisning samt letlæsningstekster om kristne og muslimske højtider. - foreligger som arbejdspapirer. Materialer til mellemtrinnet: Orienteringshæfte til Danmarks geografi og historie på dansk og tyrkisk.


Visitationssystemet

(Århus kommune)
- en pjece om visitation af de 13-18 årige, Læssøesgades skole, kan rekvireres ved Århus Skolevæsen.


Arbejdsbeskrivelse af undervisningen i Alfaklasser

(Århus kommune)
Udarbejdet på Læssøesgades skole. Kan rekvireres ved Århus Skolevæsen.


Pas på dig selv

- rapport om emnearbejde om sundhed og trafik for de 7-13 årige, Læssøesgades skole. Kan rekvireres ved Kommuneinformation, Århus, tlf. 8940 2222.


Interkulturelt Undervisningsmateriale

(Århus kommune)
- en række ideer til undervisning på mellemtrinnet, i modtagelsesklasser og i modersmålsundervisningen på arabisk, somalisk og tyrkisk.
Del 1: om dyr og dyreliv i Danmark og Somalia - 3.-5. klasse.
Del 2: om traditioner i forskellige lande
Pris: 300 kr. (incl. moms og forsendelse)
Kan købes ved henvendelse til: Amtscentralen for undervisning, Skanderborg, tlf. 8651 1511.


Hvad fire piger siger...

(Århus kommune)
- interkulturelt undervisningsmateriale. Et hæfte med interviews med fire unge kvinder. Til de ældste klasser, ungdomsuddannelserne og indvandrerundervisning - kan bruges til debatoplæg om ungdomskultur. Henvendelse til: Amtscentralen for undervisning, Skanderborg, tlf. 8651 1511.


Nord-Lexin

(Integrationsprojektets sekretariat)
Fælles nordisk projekt, som på grundlag af en svensk model udvikler en orddatabase på 4500 ord målrettet til flygtninge/indvandrere. Tanken er, at databasen kommer på Internettet og udsendes som CD-Rom. Der arbejdes i nordisk regi videre med evt. oversættelser til relevante sprog.
Yderligere information: Johannes Bang, Undervisningsministeriet, tlf. 3392 5600.


Børn lærer mens de leger - tosprogede børn i SFO og på fritidshjem

(Integrationsprojektets sekretariat)
Følgehæfte til video med samme titel. Hæftet henvender sig til pædagoger. Filmen henvender sig til forældre og er lavet på arabisk, somalisk, tyrkisk, urdu og dansk. Filmen er produceret af Karen Vad. Hæftet er skrevet af Inge Skødt og redigeret af Integrationsprojektets sekretariat. Begge dele kan rekvireres ved henvendelse til Pædagogisk Mediecenter Odense, tlf. 6313 1366.


Kulør på skoleudvikling - Integrationsprojektet og Folkeskolen år 2000

(Integrationsprojektets sekretariat)
En bog udgivet som en del af formidlingen af Integrationsprojektets erfaringer. Bogen præsenterer 8 interview med lærere, skoleledere og skolekonsulenter, der har været med til at synliggøre, hvad der skaber kvalitet i undervisningen af tosprogede elever. De 8 interview er sat i relation til de 8 fokuspunkter i programmet: Folkeskolen år 2000, som bliver gennemført i et samarbejde mellem Undervisningsministeriet, Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening. Kan købes på Undervisningsministeriets Forlag, tlf. 3392 5220.


Katalog over projekter under Undervisningsministeriets Integrationsprojekt

(PLS Consult, januar 1997)
En oversigt over alle projekter, der har fået tildelt bevillinger via Integrationsprojektet. Kan købes ved henvendelse til PLS Consult, tlf. 8944 7800


Hovedrapport – evaluering af Integrationsprojektet + bilag

(PLS Consult, oktober 1998)
Den endelige evaluering af Integrationsprojektet udarbejdet af PLS Consult. Kan købes ved henvendelse til Undervisningsministeriets Forlag, tlf. 3392 5220.

 



Forsiden | Kapitel 9