Opgavekommissionen er glad for at kunne præsentere dette typeopgavesæt, hvis formål er at indikere den opgavestil, der vil være karakteristisk for eksamensopgaverne efter den nye bekendtgørelse.
De væsentligste ændringer i stilen er:
- Der lægges mere vægt på principper og forklaringer end tidligere, - Der lægges større vægt på behandling af måledata ved hjælp af it end tidligere,
- Der introduceres en valgopgave,
- Der lægges mindre vægt på længere, regnetekniske spørgsmål end tidligere.
Baggrunden for det foreliggende typeopgavesæt er et ønske om at tilgodese ovenstående punkter og bibeholde det overordnede faglige niveau i forhold til tidligere.
Der er 16 spørgsmål i opgavesættet. Tidligere opereredes med 14-16 spørgsmål, og kommissionens holdning er at dette spænd fastholdes. Prøvetiden er hævet fra 4 til 5 timer, men med de øgede krav til brug af it-værktøjer kan besvarelsen af de enkelte spørgsmål godt blive mere tidskrævende for eleven end tidligere, og vi opfatter den ekstra time som kompensation herfor.
Opgave 1 er en traditionel bølgeopgave og ment som en opvarmer. De to spørgsmål er forholdsvis enkle, regnetekniske spørgsmål.
Opgave 2 er en ret stor, grundlæggende translationsmekanikopgave. Spørgsmålene a) og c) kan besvares ved almindelig håndregning, og spørgsmål b) og d) kræver brug af it-hjælpemidler. Dog kan b) klares ved integration på en graflommeregner, hvorimod der i d) eksplicit kræves brug af de vedlagte data. Antallet af data er så stort, at enhver form for manuel databehandling vil være urimeligt tidskrævende.
Opgave 3 er lidt sværere end opgave 2 og kombinerer termodynamik, rotationsmekanik og databehandling med it-værktøjer. Det sidste spørgsmål kan besvares på flere niveauer, og eleven skal herigennem dokumentere sine vurderingskompetencer og begrunde tilnærmelser.
Opgaverne 4A og 4B er valgopgaver og omhandler begge elektriske grundbegreber og elektromagnetisme, men tester forskellige kompetencer. Opgave 4A er en forholdsvis traditionel opgave med lukkede regnetekniske spørgsmål, der bliver sværere og sværere ned gennem opgaven, hvorimod opgave 4B er mere begrebsorienteret og kun indeholder få beregninger. Her kan eleverne altså udnytte kendskab til egne stærke sider. Mellem 4A og 4B er der altså valgfrihed.
God fornøjelse med opgaverne!
Med venlig hilsen
Typeopgavekommissionen.
|
|