Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







Introduktion

I 2004 tilsluttede Det Europæiske Råd sig rapporten Uddannelse 2010 - Lissabon-strategiens succes afhænger af hastende reformer. Budskabet i rapporten er, at omfattende uddannelsesreformer og målrettede investeringer i livslang læring er afgørende for at opfylde det fælles mål om, at Den Europæiske Union i 2010 skal være "den mest konkurrencedygtige og dynamiske viden-baserede økonomi i verden - med flere og bedre job og større social sammenhængskraft".

Det Europæiske Råd opfordrede samtidig medlemslandene til senest i 2006 at udvikle sammenhængende nationale strategier for livslang læring som et vigtigt bidrag til at nå den ambitiøse målsætning.

Denne redegørelse præsenterer Danmarks strategi for livslang læring. Strategien omfatter udvikling af alle former for uddannelse, læring samt livslang opkvalificering for alle - i uddannelsessystemet, i voksen- og efteruddannelserne, i arbejdslivet og i de mange andre sammenhænge, hvor mennesker lærer nyt og udvikler deres viden, færdigheder og kompetencer.

Den nationale strategi for livslang læring bygger i høj grad på regeringens globaliseringsstrategi, Fremskridt, fornyelse og udvikling - Strategi for Danmark i den globale økonomi, offentliggjort i foråret 2006. Globaliseringsstrategiens overordnede mål er at gøre Danmark til et førende vidensamfund med en stærk konkurrencekraft og en stærk sammenhængskraft. Uddannelse, livslang opkvalificering, forskning og innovation på allerhøjeste internationale niveau er afgørende for at nå dette mål.

Med en bred politisk aftale om fremtidens velfærd og en aftale om udmøntning af globaliseringspuljen i 2006 er der skabt mål og rammer for en langsigtet og sammenhængende udvikling af menneskelige ressourcer i Danmark. Omfattende investeringer i uddannelsessystemet og en forstærket voksen- og efteruddannelsesindsats skal bidrage til et samlet uddannelses- og kompetenceløft for alle i det danske samfund.

Gennemførelse af Danmarks strategi for uddannelse og livslang opkvalificering bygger på, at alle relevante aktører tager et medansvar. Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om, at det er et fælles ansvar at sikre livslang opkvalificering for alle på arbejdsmarkedet.

Strategien for uddannelse og livslang opkvalificering skal bidrage til at fremtidssikre Danmark. Det er samtidig et bidrag til at realisere de fælles europæiske mål for uddannelse og livslang læring og til udvikling af strategier og redskaber for livslang læring i Den Europæiske Union.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen " Danmarks strategi for livslang læring "
© Undervisningsministeriet 2007

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top