Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







Vækst med afsæt i traditionerne





 

I Danmark har vi lang tradition for erhvervsuddannelser bestående af en kombination af et teoretisk og et praktisk forløb. Langt de fleste offentlige og private virksomheder oplever, at det er en god investering at indgå uddannelsesaftaler. Aftalerne giver nemlig virksomhederne en ekstra ressource, som dag for dag bliver dygtigere og dygtigere.

Faktisk bliver mange så glade for samarbejdet, at eleven ofte fortsætter i firmaet efter uddannelsens afslutning. Når man taler om aftaler, svendebrev og praktik, tænker mange måske, at det kun er uddannelser for håndværkere. Men intet kan være mere forkert, for i dag kan man få en erhvervsuddannelse inden for de fleste brancheområder.

Længden af uddannelserne er branchebestemt, men er typisk på 3– 4 år, hvor eleven tilbringer ca. 1/3 af tiden på skole og ca. 2/3 i virksomheden. Der er på det seneste også udviklet en række kortere uddannelser med en uddannelsestid på 11/2 – 2 år. Der er altså mange muligheder.

Godkendelse af praktikvirksomheden
Har du ikke tidligere haft en elev i din virksomhed, så kontakt den lokale erhvervsskole. Sammen kan I finde ud af, hvilke af virksomhedens faglige kompetencer, der kan danne grundlag for en godkendelse som praktiksted. For at få en elev er det ikke en betingelse, at virksomheden er godkendt som praktiksted til en fuld uddannelse.

Ny mesterlære og trainee-forløb
Fra august 2006 er det muligt at indgå en ny type uddannelsesaftale med hovedvægten på den praktiske oplæring i virksomheden. Det kaldes “ny mesterlære”. Denne mulighed er for praktisk orienterede unge, som ønsker at bruge så meget tid i virksomheden som muligt i løbet af det første års tid. Læs mere på side 6.

Og for virksomheder og unge, der ønsker at se hinanden lidt an, inden de indgår en uddannelsesaftale, er det inden for en række brancheområder nu muligt at aftale et trainee-forløb i 3–6 måneder. I nogle brancher hedder det “forpraktik”. I den periode forpligter virksomheden sig til at give den unge basal viden om jobområdet med henblik på senere indgåelse af en uddannelsesaftale. Altså en kort ansættelse med et uddannelsesperspektiv. Læs mere på side 10.

Uddannelsesaftaler på virksomhedens betingelser

De praktiske opgaver i forbindelse med ansættelse af elever kan måske virke uoverskuelige for en travl virksomhed. Men langt de fleste opgaver kan erhvervsskolerne være behjælpelige med at løse. Så det er faktisk ganske nemt.

Finder du ikke selv en elev, der matcher din virksomheds behov, er der mulighed for at finde én gennem erhvervsskolerne eller på www.praktikpladsen.dk, som er mødestedet på internettet for virksomheder og elever, som ønsker at indgå uddannelsesaftaler.

Eleven aflønnes efter gældende overenskomst for de enkelte brancher, og virksomhederne modtager lønrefusion fra AER (Arbejdsgivernes Elevrefusion) i de perioder, hvor eleven er på skole.

Vælg den rette praktikordning
Strukturændringerne i erhvervslivet og målsætningen om, at 95 procent af alle unge skal have en ungdomsuddannelse, har øget behovet for mere fleksible aftaleordninger. Derfor er de hidtidige aftalemuligheder nu blevet suppleret med “ny mesterlære”, så der nu er i alt 5 forskellige former for uddannelsesaftaler. Derfor er det nu nemmere at finde frem til en aftaleform, som passer netop din virksomhed.

Den almindelige aftale
For virksomheder, der er godkendt som praktiksted, og som kan påtage sig at uddanne en elev i et helt uddannelsesforløb.

Ny mesterlære
For virksomheder, der er godkendt som praktiksted, og som kan påtage sig at uddanne en elev i et helt uddannelsesforløb. Denne aftaletype passer især godt til virksomheder, som ønsker at prøve kræfter med et større oplæringsansvar i det første års tid – til gengæld er eleven langt det meste af tiden i virksomheden.

Kombinationsaftale
For to eller flere virksomheder, der er helt eller delvist godkendt som praktiksteder, og som tilsammen varetager et helt uddannelsesforløb.

Flex-kombinationsaftale
For virksomheder, der kun er delvist godkendt som praktiksteder. Disse aftaletyper passer især til stærkt specialiserede virksomheder, som derfor kun kan varetage en del af uddannelsen.

Kort uddannelsesaftale
For virksomheder, der er fuldt ud godkendt som praktiksteder, men som ikke kan påtage sig et helt uddannelsesforløb.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen " Uddannelsesaftale - En sund investering i fremtiden "
© Undervisningsministeriet 2006

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top