Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







4. Skolepraktik i virksomhederne

Det fremgår af erhvervsuddannelseslovens § 66 d, stk. 1 og 2, at skolepraktik for den enkelte elev højst udgør halvdelen af uddannelsens samlede praktiktid, men at eleven skal tilbydes supplerende skolepraktik, hvis skolen ikke kan sikre eleven praktik i en eller flere virksomheder i mindst halvdelen af praktiktiden. Bestemmelserne har karakter af hensigtserklæringer, idet der ikke er tale om et absolut krav om, at halvdelen af praktiktiden skal foregå i en eller flere virksomheder. Det er således teoretisk muligt, at en elev udelukkende gennemfører praktikdelen af en uddannelse i skolepraktik på skolen. Det skal tilstræbes, at eleven så hurtigt som muligt opnår en restuddannelsesaftale.

Praktikuddannelse i en virksomhed under skolepraktikforløb kan dels foregå i forbindelse med, at skolen indgår aftale med en virksomhed om virksomhedsforlagt undervisning, dels ved at eleven indgår uddannelsesaftale med en virksomhed om delvis praktikuddannelse (delaftale).

4.1 Virksomhedsforlagt undervisning

Erhvervsskolerne kan i henhold til erhvervsuddannelseslovens § 2, stk. 2 indgå aftaler med virksomheder, hvorefter dele af skoleundervisningen foregår i en eller flere virksomheder. Praktikundervisning i form af skolepraktik betragtes i denne henseende som skoleundervisning.

Ved virksomhedsforlagt undervisning i skolepraktik gennemfører en virksomhed i en periode praktikundervisning på skolens vegne og på skolens ansvar. Eleven må ikke deltage i virksomhedens produktion, jf. lovens § 66 f, stk. 1.

Virksomhedsforlagt undervisning kan bl.a. anvendes i tilfælde, hvor skolen mangler bestemte faciliteter eller maskiner, der er nødvendige for at opfylde målene for praktikuddannelsen, eller ikke har ansatte, der kan varetage specifikke undervisningsopgaver.

Der er ingen tidsmæssige grænser for varigheden af en aftale om virksomhedsforlagt undervisning.

Skolen betaler SKP-ydelse til eleven under den virksomhedsforlagte undervisning, jf. lovens § 66 k.

Skolen bevarer sit taxametertilskud for eleven, mens denne modtager virksomhedsforlagt undervisning. Dog kan en skole maksimalt opnå taxametertilskud for en skolepraktikelev i tre måneder, hvis eleven modtager forlagt undervisning i en enkelt virksomhed, jf. lovens § 19 b, stk. 1, 2. punktum. Skolen vil opnå taxametertilskud igen, hvis eleven enten vender tilbage til skolepraktik på skolen eller overgår til forlagt undervisning i en ny virksomhed.

I henhold til lovens § 19 b, stk. 1, 3. punktum, kan taxametertilskuddet for elever i virksomhedsforlagt undervisning på de årlige finanslove fastsættes til et mindre beløb end det normale tilskud.

En aftale om virksomhedsforlagt undervisning kan indeholde bestemmelser om, at skolen betaler virksomheden for at undervise eleven.

Virksomhedsforlagt undervisning kan godt foregå i en virksomhed i udlandet, såfremt skolen kan garantere for kvaliteten af virksomhedens undervisning og føre tilsyn hermed. Eleven skal fortsat kunne opfylde EMMA-kravene.

4.2 Delaftale

Hvis en skolepraktikelev under praktikundervisning i en virksomhed skal deltage i virksomhedens produktion, skal der indgås delaftale, jf. erhvervsuddannelseslovens § 66 f.

En delaftale er en uddannelsesaftale om delvis praktikuddannelse og kan således ikke omfatte skoleophold. Aftalen skal indgås mellem skolepraktikeleven og virksomheden med skolen som formidlende led. Der er ingen tidsmæssig begrænsning for varigheden af en delaftale ud over den naturlige begrænsning, der ligger i, at delaftalen kun kan omfatte en del af den resterende uddannelsestid og ikke hele den resterende uddannelsestid, idet der i så fald er tale om et restuddannelsesforhold.

Delaftaler medfører samme rettigheder og pligter som ordinære uddannelsesaftaler. Virksomheden har således uddannelsesansvaret for eleven i aftaleperioden og skal betale sædvanlig løn til eleven. Der er gensidig prøvetid på tre måneder. Aftalen skal indgås på den sædvanlige formular og indberettes af skolen til det faglige udvalg på sædvanlig måde, ligesom virksomheden skal være godkendt som praktiksted for den pågældende del af praktikuddannelsen.

Efter delaftalens ophør er eleven berettiget til at vende tilbage til skolepraktikordningen. Hvis aftalen ophæves i prøvetiden skal skolen foretage en vurdering af, om eleven fortsat opfylder egnethedsbetingelserne.

Der er mulighed for at afkorte en delaftale.

En skolepraktikelev kan ikke indgå delaftale med en virksomhed i udlandet, idet erhvervsuddannelsesloven kun gælder i Danmark.

Skolen bevarer sit taxametertilskud for elever med delaftale. I henhold til lovens § 19 b, stk. 1, 3. punktum, kan taxametertilskuddet for skolepraktikelever med delaftaler på de årlige finanslove fastsættes til et mindre beløb end det normale tilskud.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen " Skolepraktik i erhvervsuddannelserne" som kapitel 4 af 14
© Undervisningsministeriet 2006

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top