Sammenfatning af SkoleMedi@'s opnåede erfaringer og knowhow i BanebryderprojektetAf Poul Erik Madsen, bestyrelsesformand og Christian Wang, direktør, SkoleMedi@ VirksomhedenSkoleMedi@'s fødselsattest blev udfyldt kort tid efter, at konsortiets 3 deltagere: Mikro Værkstedet, Dansklærerforeningens Forlag og Geografforlaget havde indgået aftalen med Undervisningsministeriet om Banebryderprojektet. Blandt konsortiepartnerne havde vi forinden drøftet, hvilken organisationsmodel der ville være mest hensigtsmæssig, og valgte anpartsselskabsmodellen frem for at placere hovedansvaret i en projektgruppe, der fysisk kunne placeres hos én af parterne. For selskabsmodellen talte:
Vi er overbeviste om, at denne disposition har været rigtig, både set i relation til Banebryderprojektet og til de 3 virksomheder. BanebryderprojektetDe første 2 år af SkoleMedi@'s liv har koncentreret sig 100% om Banebryderprojektet. På alle niveauer i virksomheden har Banebryderprojektet haft fuld prioritet. Bestyrelsen, ledelsen og de faste medarbejdere har stort set ikke arbejdet med andet i projektperioden. Det har naturligvis betydet, at andre opgaver ikke har forstyrret vores arbejde, og det har især været optimalt for idéudvikling og gennemførelsen af en række eksperimenter - to faser af arbejdet, der ofte nedprioriteres i en virksomhed på grund af andre sideløbende opgaver. Virksomhedsformen har også betydet, at der har været gode betingelser for at etablere samarbejde med ejerkredsens og andres faglige miljøer - hvor dét at finde frem til "den fælles forståelse" for projektets mål og resultater har haft høj prioritet - en proces, der normalt kun kan realiseres over en relativ lang periode. Når man skal udvikle nye løsninger og dermed fremprovokere nye måder at arbejde (= undervise) på, så er det afgørende vigtigt, at meget forskellige, visionære, kreative personer arbejder sammen. I et sådant miljø forekommer ofte konflikter og sammenstød mellem meninger og holdninger, og på dette område har vi nydt godt af den robuste organisatoriske ramme, som netop virksomhedsformen har givet. Til tider har arbejdet med undervisningsmaterialerne være udført under tidspres - dét kender vi også fra bogproduktionernes deadlines - men når man baserer produkterne på fx Internettet, er produktionstiderne meget kortere end for bogproduktion. Man kan sige, at pulsen på "forlaget" bliver sat i vejret. Fx publicerede vi 12-13 materialer på ca. 11/2 år i materialet "VerdenRundt". Denne puls stiller store krav til organisationen, der på mange måder kommer til at ligne en mellem ting mellem et reklamebureau og en avisredaktion. Undervisningsmaterialerne"Alverdens viden findes på Internettet!" - siger mange, men det er noget vrøvl. "Viden er noget der findes inde i hovedet på mennesker - og kun dér!" - men "Alverdens informationer findes på Internettet!" - dét er der meget rigtigt i. Når dertil lægges, at "Informationer kan, efter passende bearbejdningsprocesser, måske blive til viden", så har vi det spændingsfelt, hvor tidssvarende undervisningsmaterialer kan skabes. På baggrund af dette grundlæggende synspunkt, har vi indhøstet en række erfaringer med udvikling af nye undervisningsmaterialer i Banebryderprojektet:
Efter BanebryderprojektetEt klart defineret mål med de 3 parters tilbud var - ud over at give tilbud på realiseringen af udviklingsprojektet - at indhøste så mange erfaringer, at det nye selskab - SkoleMedi@ - skulle være et levedygtigt selskab ved projektets afslutning. Og det ser ud til at blive realiseret! SkoleMedi@ er i dag rustet til og er pr. 1.8.99 i gang med at udføre en række udviklings- og produktionsopgaver for ejerkredsen og andre eksterne rekvirenter. Mere end 15 udviklingsprojekter og produktioner sættes i gang i SkoleMedi@ med Banebryderprojektets afslutning. Lige fra små opgaver - nye edb-programmer og nye digitale undervisningsmaterialer - til større projekter (fx TV2 og Victoria Film's "Ekspeditionen - Sirius 2000", hvor den digitale undervisningsdel udføres af SkoleMedi@ og Geografforlaget med økonomisk støtte fra Undervisningsministeriets Mediesektion). Set i et brancheperspektiv er det vores håb, at SkoleMedi@ fremover bliver benyttet af andre forlag, der ikke råder over den fornødne knowhow til at integrere IT i de nye undervisningsmidler. Vi håber også, at SkoleMedi@ kan indgå i større samarbejdsprojekter på tværs i branchen, og vi er indstillet på at videreføre de mange konkrete erfaringer, der er høstet i Banebryderprojektet i sådanne co-produktioner. Kort sagt, vi lægger op til åbent samarbejde i branchen. FremtidsperspektivetBanebryderprojektet har givet mange erfaringer til parterne, og en ny virksomhed er etableret. I branchen er det i dag teknisk og ressourcemæssigt muligt for alle forlag at få lavet en cd-rom, og det er muligt at etablere nettjenester mv. fx i et samarbejde med SkoleMedi@. Tilbage står den fortsatte udvikling og udforskning af integrationen af IT og de andre billed- og informationsmedier. Vi er kun på vej! Opgaven er særdeles ressourcekrævende, både mandskabsmæssigt og økonomisk. Denne opgave kan ikke løses af enkelte danske virksomheder - hverken halvstore eller store. Dette må fortsat stå på Undervisningsministeriets dagsorden. Konsortiedeltagernes kommentarer:
|