Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







Vækst med afsæt i traditionerne

I Danmark har vi lang tradition for erhvervsuddannelser bestående af en kombination af skoleuddannelse og oplæring i en virksomhed. Langt de fleste offentlige og private virksomheder oplever, at det er en god investering at indgå uddannelsesaftaler. Aftalerne giver nemlig virksomhederne en ekstra ressource, som dag for dag bliver dygtigere og dygtigere. Faktisk bliver mange så glade for samarbejdet, at eleven ofte fortsætter i virksomheden efter uddannelsens afslutning.

Når man taler om aftaler, svendebrev og praktik, tænker mange måske, at det kun er uddannelser for håndværkere. Men faktisk kan man i dag få en erhvervsuddannelse inden for de fleste brancheområder.

Længden af uddannelserne er branchebestemt, men er typisk på 3– 4 år, hvor eleven tilbringer cirka 1/3 af tiden på skole og cirka 2/3 i virksomheden. Der er dog mulighed for at tage dele af uddannelsen (trin) i de fleste uddannelser, og der er en række kortere uddannelser med en uddannelsestid på 11/2 – 2 år. Der er altså mange muligheder.

Godkendelse af praktikvirksomheden

Har du ikke tidligere haft en elev i din virksomhed, så kontakt den lokale erhvervsskole. Sammen kan I finde ud af, hvilke af virksomhedens faglige kompetencer, der kan danne grundlag for en godkendelse som praktiksted. For at få en elev er det ikke en betingelse, at virksomheden er godkendt som praktiksted til en hel uddannelse. Man kan blive godkendt via www.praktikpladsen.dk.

Ny mesterlære og trainee-forløb

Siden august 2006 har det været muligt at indgå en ny type uddannelsesaftale med hovedvægten på den praktiske oplæring i virksomheden. Det kaldes ny mesterlære. Denne mulighed er for praktisk orienterede unge, som ønsker at bruge så meget tid i virksomheden som muligt i løbet af det første års tid. Læs mere på side 6.

For virksomheder og unge, der ønsker at se hinanden lidt an, inden de indgår en uddannelsesaftale, er det inden for en række brancheområder nu muligt at aftale et trainee-forløb, der varer 3–6 måneder. I nogle brancher hedder det forpraktik. I den periode forpligter virksomheden sig til at give den unge basal viden om jobområdet med henblik på senere indgåelse af en uddannelsesaftale. Altså en kort ansættelse med et uddannelsesperspektiv. Læs mere på side 10. På www.praktikpladsen.dk kan man se, hvilke uddannelser der har trainee-forløb. Trainee-forløbet medfører ikke automatisk en forkortelse af uddannelsestiden, men eleven kan altid bede om en realkompetencevurdering forud for påbegyndelse af EUD.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Uddannelsesaftale "
© Undervisningsministeriet 2008

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top