Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







Beskrivelse af en typisk sag i Tvistighedsnævnet

– en kort introduktion

Opgave og love

Tvistighedsnævnets opgave er at behandle sager, hvor en virksomhed og en erhvervsuddannelseselev er blevet uenige.

Nævnets behandling af sådanne sager er bygget på, at sagens parter kan møde selv. Oftest vil parterne være repræsenteret og ledsaget af en arbejdstager- eller arbejdsgiverforening. Retsgrundlaget for nævnets behandling af sager er:

  • Erhvervsuddannelsesloven
  • Bekendtgørelse om Tvistighedsnævnet
  • Forvaltningslovens regler.

Sagen indbringes

Det er et krav, at der skal være forsøgt forlig ved det faglige udvalg, før en sag kan indbringes for nævnet.

Det sker i regi af det relevante faglige udvalg. Det faglige udvalg kan lægge sine opgaver ud til lokale uddannelsesudvalg. Alle erhvervsskoler har et lokalt uddannelsesudvalg for hver uddannelse, skolen udbyder.

Krav til klagen

Sagen skal indbringes skriftligt ved et såkaldt klageskrift. Det skal indeholde en beskrivelse af uenigheden, sådan som klageren ser den. Der findes ikke særlige blanketter.

En klage skal indeholde følgende:

  • Oplysninger om sagens parter – hvem er involveret i sagen
  • Beskrivelse af sagens indhold – hvad drejer sagen sig om
  • Angivelse af klagerens påstand – hvad vil klageren opnå
  • Vidner – oplysning om brug af vidner og deres identitet
  • Ved repræsentation – oplysning om navn på kontaktperson
  • Datering og underskrift.

Erstatningsbeløb skal angives

  • Et erstatningsbeløb
  • Redegørelse for kravet – beregningernes grundlag.

Øvrige oplysninger og dokumenter, der skal indsendes

  • Kopi af den uddannelsesaftale, som sagen vedrører
  • Dokumentation for mæglingsforsøg – et referat
  • Andre relevante dokumenter.

Sagens behandling

Ved modtagelsen i Tvistighedsnævnets sekretariat får sagen et sagsnummer, og nævnet kvitterer for modtagelsen. Det letter sagsbehandlingen ved efterfølgende henvendelser, hvis sagsnummeret oplyses.

Sekretariatet sender derefter den modtagne sag, det vil sige klageskriftet og bilag, til modparten. Modparten får en frist for at indsende sit svar.

I svaret skal modparten:

  • Redegøre for sin opfattelse af sagen
  • Redegøre for, hvordan sagen bør afgøres
  • Oplyse, om modparten er enig i et eller flere krav
  • Fremsende relevante dokumenter, som klageren ikke har fremsendt.

Når svaret fra modparten modtages, sender sekretariatet svaret til klageren. For at lette sagsgangen kan modparten også sende svaret direkte til klageren og samtidig oplyse nævnet om det.

Hvis klager på baggrund af modpartens svar har bemærkninger, skal de indsendes til sekretariatet med kopi til modparten.

Der er ingen begrænsninger for, hvor mange gange parterne kan skrive til hinanden, men i de fleste sager er der kun et klage- og svarskrift.

Når klager og modpart har haft lejlighed til at belyse sagen skriftligt, bliver parterne indkaldt til møde i nævnet. Indkaldelsen er skriftlig, og den indeholder oplysninger om, hvor og hvornår nævnet afholder møde om sagen.

Normalt kan sager kun udsættes, hvis der foreligger særlige grunde, for eksempel sygdom. Der kan dog være tilfælde, hvor udsættelse ikke kan imødekommes. Nævnets møder afholdes i København.

Nævnet består af i alt syv medlemmer:

  • En formand
  • To medlemmer udpeget af Dansk Arbejdsgiverforening
  • To medlemmer udpeget af Landsorganisationen i Danmark
  • For hver sag udpeges der tillige to medlemmer, der skal have særlig indsigt i det arbejdsområde, som sagen foregår i. Der er tale om en arbejdsgiver- og en arbejdstagerrepræsentant.

    Formanden og medlemmerne, der repræsenterer DA og LO, beskikkes af Undervisningsministeriet.

    Mødet ledes af formanden, der indleder med at fastslå, hvem parterne er, og hvad sagen drejer sig om. Da nævnet kender sagens dokumenter, drejer mødet sig om at høre parternes forklaringer og eventuelle vidner. Det er formanden, der afhører parterne.

    Når formandens afhøring er slut, kan parternes repræsentanter og de andre medlemmer af nævnet stille eventuelle supplerende spørgsmål.

    Efter afslutningen på afhøringen har parterne – eller deres repræsentanter – mulighed for at argumentere for deres synspunkter. Hvis synspunktet allerede er tilkendegivet på skrift, kan der henvises til det skriftlige dokument, hvor synspunkterne er fremført.

    Sagens afslutning

    Sagen kan afsluttes på flere måder. Alle sager kan altid tilbagekaldes, det vil sige, at klageren trækker sin klage tilbage. Det afslutter sagen. Hvis der i svarskriftet er nedlagt påstand om erstatning til indklagede, kan sagen dog ikke ensidigt stoppes af klager.

    Hvis parterne indgår forlig, før sagen behandles på et møde i nævnet, afsluttes sagen også. Det eneste krav til denne afslutning på sagen er, at Tvistighedsnævnets sekretariat får besked om, at der er indgået forlig i sagen. Der er ikke pligt til at orientere nævnet om, hvad forliget går ud på, men en kopi af forliget er dokumentation for, at begge parter anser sagen for afsluttet.

    Hvis klageren ikke møder op, bortfalder sagen.

    Hvis indklagede ikke møder op, bliver sagen afgjort på baggrund af de oplysninger, som nævnet har (klageskrift og eventuelt svarskrift mv.).

    Efter at sagen har været behandlet, vil nævnet ofte efter at have voteret tilkendegive, hvordan sagen vil blive afgjort, og bede parterne om at overveje, om de vil indgå forlig svarende til nævnets tilkendegivelse.

    Hvis ikke sagen kan afsluttes ved et forlig indgået efter nævnets tilkendegivelse, vil der blive udarbejdet en kendelse.

    I kendelsen beskrives sagen, og den indeholder tillige nævnets begrundelse for afgørelsen.

    Kendelsen udsendes som regel fire til seks uger efter nævnsmødet med post til sagens parter. Har parterne brugt en repræsentant, vil kendelsen blive sendt til den, der har repræsenteret parten.

    Kendelsen kan senest otte uger efter afgørelsen bringes for en domstol. Sagen vil normalt skulle indbringes for retten der, hvor modparten bor.

    Yderligere oplysninger:

    • Lov om erhvervsuddannelser. Lovbekendtgørelse nr. 1244 af 23. oktober 2007.
    • Bekendtgørelse om Tvistighedsnævnet. Bekendtgørelse nr. 896 af 6. november 1992.

     

    groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Tvistighedsnævnets årsberetning 2007"
    © Undervisningsministeriet 2008

  • Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
    Til sidens top