Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







8. Skolepraktik som supplement til uddannelsesaftaler

8.1 Skolepraktik som supplement til uddannelsesaftaler, jf. erhvervsuddannelseslovens § 66 d, stk. 3

Godkendelsen af en praktikvirksomhed kan være betinget af, at eleven modtager supplerende uddannelse på skole (skolepraktik) eller i en anden virksomhed, jf. § 5, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 26 af 15. januar 1991 om de faglige udvalgs godkendelse af praktiksteder for elever i erhvervsuddannelser. I henhold til erhvervsuddannelseslovens § 66 d, stk. 3, kan erhvervsskolerne give supplerende skolepraktik til elever, som har uddannelsesaftale for hele uddannelsen med en praktikvirksomhed, der er godkendt efter lovens § 46, når godkendelsen er betinget af, at eleven modtager supplerende skolepraktik, og eleven i øvrigt opfylder betingelserne i lovens § 66 a. Skolepraktik kan således anvendes på tilsvarende måde som ved udstationering i en anden virksomhed.

Indholdet i den supplerende skolepraktik vil afhænge af, hvad godkendelsen af virksomheden er betinget af, og hvad virksomheden og skolen nærmere aftaler i overensstemmelse hermed.

I medfør til lovens § 46, stk. 3, er der i ovennævnte bekendtgørelse fastsat nærmere regler om godkendelse af praktikvirksomheder som praktiksteder.

Praktikvirksomheden vil være både juridisk, økonomisk og uddannelsesmæssigt ansvarlig under hele uddannelsesforløbet, altså også når eleven modtager den supplerende praktik på skolen. Virksomheden vil således have ansvaret for, at eleven får den praktikundervisning, der er forudsat ved godkendelsen, og slipper ikke herfor, selvom skolen ikke opfylder sine forpligtelser.

Hvis skolen herved pådrager sig et selvstændigt ansvar for elevens mangelfulde praktikuddannelse, vil virksomheden efter omstændighederne kunne gøre regres over for skolen.

Eleven bevarer sin status som lønmodtager og ansat i virksomheden under den supplerende skolepraktik.

Reglerne om refusion af løn mv. under almindelige skoleophold finder tilsvarende anvendelse.

8.2 Skolepraktik som supplement til uddannelsesaftaler, jf. erhvervsuddannelseslovens § 66 d, stk. 4

Erhvervsskolerne kan endvidere give supplerende skolepraktik til elever, der som led i forsøg, som er godkendt af Undervisningsministeriet, har uddannelsesaftale for en del af uddannelsen med en virksomhed, når skolen samtidig har forpligtet sig til at sikre, at eleven kan gennemføre den fulde uddannelse i en eller flere virksomheder eller i skolepraktik. Dette kan ske på den måde, at skolen foranstalter indgået et antal delaftaler mellem eleven og nogle godkendte praktikvirksomheder, uden at hele uddannelsesforløbet nødvendigvis er dækket ind på forhånd, og således at eventuelle “huller” fra udløbet af en delaftale til begyndelsen af en ny delaftale kan udfyldes med skolepraktik.

Under denne form for supplerende skolepraktik vil eleven have elevstatus og være berettiget til ydelse fra skolen, jf. erhvervsuddannelseslovens § 66 k. Under delaftaler vil eleven have lønmodtagerstatus (arbejdstagerstatus) og modtage løn fra virksomheden.

Det er frivilligt for eleverne at deltage i sådanne forsøg, og det vil ikke have konsekvenser i relation til EMMA-vurderingen at sige nej til at deltage i forsøg.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen " Skolepraktik i erhvervsuddannelserne" som kapitel 8 af 14
© Undervisningsministeriet 2006

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top