Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo







1. Skolepraktikordningen

1.1 Udbud af uddannelser i skolepraktik

Som udgangspunkt skal alle erhvervsuddannelser udbydes med skolepraktik. Undervisningsministeren har dog efter indstilling fra Erhvervsuddannelsesrådet fastsat, at en række uddannelser ikke skal udbydes med skolepraktik (negativlisten), jf. § 66 b, stk. 3, i erhvervsuddannelsesloven. Som en af nyskabelserne fra 2003 er det nu også muligt at etablere adgangsbegrænsning til skolepraktik til enkelte uddannelser.

Ved afgørelsen af, om en uddannelse skal optages på negativlisten, vil beskæftigelsesmæssige forhold og praktikpladssituationen inden for uddannelsesområdet være afgørende, ligesom også økonomiske og praktiske forhold kan spille ind. Nye uddannelser optages normalt på listen, og først når de har virket i vekseluddannelsessystemet nogle år, tages der stilling til, om de skal udbydes med skolepraktik.

Adgangsbegrænsningen til enkeltuddannelser skal ske på samme måde og efter de samme kriterier.

De uddannelser, der ikke er omfattet af negativlisten, skal udbydes med skolepraktik i et sådant omfang, at alle berettigede elever får tilbud om skolepraktik i en uddannelse, hvortil den pågældendes grundforløb giver adgang.

For de uddannelser hvortil der er adgangsbegrænsning, har ministeriet valgt den model, at der ikke kan optages elever efter gennemført grundforløb (og karenstid). Skolepraktik i disse uddannelser er kun en mulighed for elever, der har mistet deres uddannelsesaftale.

Udbydes en uddannelse med skolepraktik, kan skolen tilbyde alle specialer og delkompetenceforløb i uddannelsen, men eleverne har ikke et retskrav på at gennemføre en bestemt uddannelse eller et bestemt speciale i skolepraktik, og den enkelte må eventuelt affinde sig med at gennemføre en anden uddannelse eller et andet speciale end den/det primært ønskede.

Individuelt tilrettelagte delkompetenceforløb, jf. erhvervsuddannelseslovens § 15, stk. 3, kan også gennemføres i skolepraktik. Elevens personlige uddannelsesplan skal revideres i nødvendigt omfang, hvis eleven optages til skolepraktik, og det er herefter ikke et særligt tilrettelagt forløb, der gennemføres, men en uddannelse, der følger en af de uddannelser, der udbydes med skolepraktik.

Skolerne kan indgå samarbejdsaftaler om gennemførelse af skolepraktikken.

1.2 Hvem kan optages til skolepraktik?

Skolepraktikordningen omfatter i henhold til § 66 a i erhvervsuddannelsesloven følgende fire grupper af elever:

1) Egnede, praktikpladssøgende elever, der to måneder efter at have afsluttet et adgangsgivende grundforløb ikke har eller har haft en uddannelsesaftale.

2) Egnede, praktikpladssøgende elever, der uforskyldt har mistet en uddannelsesaftale som led i en erhvervsuddannelse.

3) Egnede, praktikpladssøgende elever, der opfylder kravet om afsluttet grundforløb, jf. 1), ved på optagelsestidspunktet mindst at kunne få godskrevet skoleundervisning på grundlag af anden undervisning, der er gennemført (afsluttet) inden for de seneste to år og tilrettelagt uden for erhvervsuddannelserne.

4) Trin to eller senere trin af en uddannelse, der er trindelt, for egnede praktiksøgende elever, der har gennemført uddannelsens trin 1 med uddannelsesaftale. Elever, der har gennemført et trin i en trindelt uddannelse, skal orienteres om mulighederne for at gennemføre det følgende trin i uddannelsen efter reglerne om EUD+.

Det er ikke muligt at dispensere for betingelserne for optagelse til skolepraktik, idet der ikke er hjemmel hertil.

1.3 Overgangskursus

Elever, hvis grundforløb ikke umiddelbart giver adgang til en uddannelse med skolepraktik, er berettiget til optagelse på et kursus af højst 10 ugers varighed, som kvalificerer eleven til at fortsætte i en anden erhvervsuddannelse, som udbydes med skolepraktik. Skolen har ansvaret for, at eleven tilbydes et sådant overgangskursus. Se også om supplerende grundforløbsundervisning nedenfor under 1.4.

1.4 Skolernes pligt til at orientere om skolepraktik mv.

Som led i den obligatoriske undervisning i grundforløbet skal skolen tilbyde uddannelses- og erhvervsvejledning. Desuden skal skolen orientere om retlige forhold mellem elever og praktikvirksomheder og om betingelserne for optagelse til skolepraktik.

Skolerne skal i rådgive eleverne om, hvordan de opfylder optagelsesbetingelserne indtil tidspunktet for afgørelsen om optagelse.

Skolerne skal tilbyde eleverne supplerende grundforløbsundervisning i karenstiden. En sådan undervisning skal ses som et led i elevernes faglige mobilitet, idet der skal tilbydes undervisning, der giver eleven mulighed for at rette sit uddannelsesønske mod uddannelser, hvor der er bedre praktikpladsmuligheder end i elevens første uddannelsesønske.

1.5 Elevens uddannelsesplan

Den personlige uddannelsesplan, der skal udarbejdes for eleven, skal med hensyn til grundforløbet indeholde en plan for elevens praktikpladssøgning, hvis eleven ikke har indgået uddannelsesaftale.

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen " Skolepraktik i erhvervsuddannelserne " som kapitel 1 af 14
© Undervisningsministeriet 2006

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top