Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Krone
Undervisningsministeriets logo

Indledning







Erhvervsfaglige ungdomsuddannelser er typisk organiseret som vekseluddannelser og kan bestå af flere praktik- og skoleforløb. Denne publikation handler om, hvordan vi kan skabe sammenhæng mellem de forskellige praktikforløb i især social- og sundhedsassistentuddannelsen, så praktikken fremstår som en samlet praktikuddannelse.

Publikationen handler i særlig grad også om, hvordan vi kan udfordre elevens læring og kompetenceudvikling i praktikuddannelsen. Der sættes fokus på, hvordan eleven kan indtage rollen som sin egen didaktiker og således udvikle sig til at være livslangt lærende og arbejde med at udvikle en kvalificeret selvbestemmelse. Dette ser vi som centrale elementer i dagens uddannelses- og arbejdsliv. Derved tilbyder publikationen et andet perspektiv til en mere traditionel mesterlæretankegang om, at elever oplæres til en profession.

Formål og mål

Formålet

Formålet er at skabe rammer for, at elever i social- og sundhedsassistentuddannelsen dels får de bedste muligheder for at nå uddannelsesmålene og dels kvalificerer sig bedst muligt til at indgå kompetent i deres fremtidige arbejdsliv.

Målet

Målet er at udfolde en læringsforståelse og en kompetencetilgang, som imødekommer den uddannelsesopgave, der ligger i SOSU-reformen af 2001. Det vil sige, at praktikuddannelsen fremstår som et sammenhængende hele for eleven og i et samspil med skoleuddannelsen.

Der sættes fokus på kompetenceudvikling med elevens læring i fokus, hvor kvalificeret selvbestemmelse og selvevaluering er de bærende elementer. Hertil er udviklet en forståelsesramme, som danner afsættet for, at vi kan arbejde med kompetenceudvikling og læring i praktikuddannelsen.

Publikationen skal ses som et samarbejdsredskab

Publikationen skal ses som et samarbejdsredskab og ikke et materiale til selvstudie. Indholdet kan ideelt bearbejdes og forholdes i et fællesskab. For eksempel kan temaer og elementer tages op på personalemøder eller temadage/pædagogiske dage. Den henvender sig til alle, som er involverede i elevernes praktikuddannelse, og den kan indgå i det daglige praktiksamarbejde.

Publikationen kan anvendes til:

  • Praktikvejlederens planlægning og gennemførelse af praktikuddannelsesforløb.
  • Kliniske vejlederes planlægning og gennemførelse af praktikuddannelsesforløb samt vejledning af praktikvejledere.
  • Den uddannelsesansvarliges samarbejde med ledelse, kliniske vejledere, praktikvejledere og praksisfællesskab.
  • Ledelsens værdisættelse og overordnede organisering af praktikuddannelser.
  • Skolens arbejde med at bidrage til at skabe samspil mellem skole og praktik.
  • På regionalt plan – til at udarbejde politikker, bestemmelser og retningslinjer for praktik- og skoleuddannelserne.

Seks deltagere fra henholdsvis praktik og skole har arbejdet med projektet. Projektgruppen består af uddannelsesansvarlige fra praktikken og fra skolen: praktikkoordinator, underviser/ pædagogisk koordinator og pædagogisk konsulent. En række fokusgruppeinterview med praktikvejledere og elever har været en afgørende inspiration til arbejdet. Tolv elever og seks vejledere har deltaget i fokusgruppeinterview. Alle har givet tilladelse til, at der må anvendes citater i rapporten under forudsætning af anonymitet.

Tak til alle interviewdeltagere for særdeles inspirerende og udfordrende bidrag til projektet.

Social- og Sundhedsskolen, Århus, juni 2005.

Læsevejledning og opbygning

Der er tre hovedkapitler, som kan læses uafhængigt af hinanden. Det har været vores hensigt, at læseren kan læse i den rækkefølge, det ønskes. Det giver mulighed for at læse og arbejde med netop det, som inspirerer og opleves meningsfuldt.

Er man optaget af at arbejde med forståelsesrammen i forhold til sin egen praksis, så kan HVORDAN-kapitlet være et sted at starte. Er man optaget af at forstå, hvorfor forståelsesrammen ser ud som den gør, så forklares det i HVORFOR-kapitlet. HVAD-kapitlet er en præsentation af de begreber, som indgår i forståelsesrammen.

Som yderligere supplement eller fordybelse kan læseren hente mere viden om de begreber og elementer, der knytter sig til forståelsesrammen i publikationen: "Samspil mellem skole og praktik" 1. Der vil løbende blive henvist til publikationen.

Opbygning

Kap. 1: Kvalificeret selvbestemmelse og selvevaluering er et indledende kapitel om begrundelser for den røde tråd, nemlig kvalificeret selvbestemmelse og selvevaluering.

Kap 2: HVAD: Forståelsesrammen handler om, hvordan vi kan forstå og arbejde med:

  • læring, refleksion, kompetence og kompetenceudvikling;
  • evaluering af kompetenceniveauer i forhold til taksonomien begynder, rutineret og avanceret;
  • elevdidaktik, vejledning og den personlige uddannelsesbog,

Kap 3: HVORDAN: At realisere forståelsesrammen. Læseren inviteres til at forholde forståelsesrammen til egen praksis. Forståelsesrammen præsenteres i relation til scenarier fra praksis. Interviewudsagn inddrages til at synliggøre muligheder og udfordringer i forhold til at realisere forståelsesrammen. Sammen med scenarier og interviewudsagn vil der være en række refleksive spørgsmål, som har til hensigt at inspirere læseren til at reflektere over egen praksis i forhold til den præsenterede forståelsesramme.

Kap 4: HVORFOR: Begrundelser for forståelsesrammen.

Teorier og tilgange, der er anvendt til forståelsesrammen begrundes. Vi præsenterer de samfundsmæssige forandringer, som har foranlediget reformer inden for uddannelsesområdet – og således også SOSU-reformen af 2001. Argumentationen tager afsæt i en intention om at arbejde med SOSU-uddannelser på en måde, så eleverne rustes bedst muligt til at forholde sig kvalificeret til de udfordringer, der stilles af arbejdslivet som forlængelse af den samfundsmæssige udvikling.

Modtagere

Praktikvejledere, kliniske vejledere, uddannelsesansvarlige, medarbejdere i praktikkens praksisfællesskab, ledelse i praktikken, skoler (undervisere og ledelse) samt relationer til overordnede niveauer.


Fodnoter

1) Susanne Minds, Anna Marie Miklos m.fl., 2005

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Praktikuddannelse med elevens læring i fokus - kompetenceudvikling i SOSU-uddannelserne" som Indledning
© Undervisningsministeriet 2006

Forrige kapitel Til forsiden Næste kapitel
Til sidens top