Eksempler på dele af fagplaner udarbejdet af forskellige skolers fagteam på baggrund af indgangssætningen i Fælles Mål:

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har erhvervet sig de kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at ...

Fagplanerne er udtryk for fagteamets vurdering af, hvilke kundskaber og færdigheder det er, der skal til for at ...


Dansk

Undervisningsmål:

0. årgang

Det er et mål, at undervisningen i børnehaveklassen indeholder

  • skriveøvelser – holde på blyanten
  • børneskrivning
  • lydarbejde – håndfonemer.

Det er et mål, at eleverne kan anvende

  • billede og lyd som udtryksmiddel i egen produktion.  


Ved starten af 1. årgang

Det er et mål, at undervisningen i starten af 1. klasse indeholder

  • lyd, form og navn på bogstaver
  • sanglege, rim og remser, gode historier.

Det er et mål, at undervisningen giver

  • børnene tillid til at bruge børneskrivning
  • eleverne mulighed for at kunne tage vare på sig selv.


Ved udgangen af 1. årgang

Det er et mål, at undervisningen giver eleverne mulighed for at

  • sætte lyde sammen
  • bruge grafem, navn og fonem
  • fortælle træning – kronologisk mundtligt/skriftligt – genfortælle
  • anvende dramatisering mundtligt/skriftligt
  • få et begyndende genrekundskab: virkelighed/fantasi – faglitteratur/skønlitteratur
  • bruge historiefortælling mundtligt/skriftligt
  • deltage i frilæsning
  • deltage i læsekursus
  • introducere analyse vha. fisk/hoved model
  • opnå computerkendskab.

Det er et mål, at eleverne kan anvende

  • billede og lyd som udtryksmiddel i egen produktion.


Ved udgangen af 2. årgang

Det er et mål, at undervisningen giver eleverne mulighed for at

  • opnå genrekendskab
  • få kendskab til navneord, udsagnsord, tillægsord – ordklasser
  • øve skrivning i forskellige genrer
  • øve individuel læsning
  • indgå i dramatisering/rollespil
  • analysering af tekst
  • få computerkendskab
  • øve 10-finger på computer – (bogstavrepetition).

Det er et mål, at eleverne har fået et indgående kendskab til

  • et forfatterskab.

Det er et mål, at eleverne kan anvende

  • billede og lyd som udtryksmiddel i egen produktion.


Ved udgangen af 3. årgang

Det er et mål, at eleverne

  • er i stand til at forstå tekster tilpasset alderstrinnet
  • kan læse højt, klart og tydeligt i en forsamling
  • behersker lydering
  • behersker stavelsesdeling
  • kan anvende punktum og spørgsmålstegn
  • kan skelne og bruge nutid, datid og navneform
  • er i stand til at læse faglitteratur.

Det er et mål, at eleverne har fået et indgående kendskab til

  • et forfatterskab

Det er et mål, at eleverne kan anvende

  • billede og lyd som udtryksmiddel i egen produktion.


Ved udgangen af 4. årgang

Det er et mål, at eleverne

  • har automatiseret deres læsning, således at de læser sikkert og med god forståelse
  • skal kende og kunne anvende forskellige angrebsteknikker, således at læsningen automatiseres
  • kan læse undertekster på tv svarende til deres alderstrin
  • kan anvende lydfølgereglerne (3. trin i Staveraketten)
  • kan skrive en sammenbunden letlæselig grundskrift.

Det er et mål, at eleverne har fået et indgående kendskab til

  • et forfatterskab.  

Det er et mål, at eleverne kan anvende

  • billede og lyd som udtryksmiddel i egen produktion.  


Ved udgangen af 5. årgang

Det er et mål, at eleverne

  • har kendskab til skimning
  • har viden om nærlæsning
  • behersker brugen af ordbog til arbejdet med egen tekstproduktion og til udvidelse af ordforråd
  • behersker morfemerne som beskrevet på 5. trin i Staveraketten
  • er fortrolige med ordklasserne: navneord, tillægsord, udsagnsord, forholdsord
  • er fortrolige med komma og de øvrige tegn
  • kan skelne og bruge førnutid, førdatid, fremtid, kort og lang tillægsform
  • har udviklet deres sproglige bevidsthed, således at de er i stand til at fastholde tiden, have et varieret sprogbrug og kunne variere sætningsopbygningen i en tekst
  • kan skelne mellem forskellige genrer inden for skønlitteratur og faglitteratur
  • har opnået bevidsthed om afsender- og modtagerforhold i skriftlige udtryk og kan anvende det i egen tekstproduktion
  • har begyndende kendskab til en teksts komposition og dens betydning for det skriftlige udtryk
  • kender betydningen af et godt layout og kan anvende et hensigtsmæssigt layout i egen produktion
  • kan udtrykke sig i samtale og diskussion og give udtryk for fantasi, følelser, erfaringer og viden
  • er bevidste om billeders og lyds virkemidler
  • kender forskellige genrer inden for faglitteraturen
  • kender forskellige genrer inden for skønlitteraturen
  • kan anvende forskellige skrifttyper alt efter opgavens karakter.

Det er et mål, at eleverne har fået et indgående kendskab til

·      et forfatterskab og ved, at litteratur fra forskellige tider kan afspejle den tid, den er skrevet i. 

Det er et mål, at eleverne kan anvende

  • billede og lyd som udtryksmiddel i egen produktion.

Det er et mål, at eleverne behersker:

  • tekstbehandling: Redigering, stavekontrol, tekstjustering
  • tegneprogram: Klip, kopier og sæt ind, indsættelse af tekst, roter, spejlvend, vrid m.m.
  • kommunikation: Elektronisk post
  • informationssøgning: I leksikon på cd-rom, i bibliotekets søgesystem, på internettet . 

Det er et mål, at der i undervisningen fokuseres på forskellen på tale- og skriftsprog


Ved udgangen af 6. årgang

Det er et mål, at eleverne

  • behersker skimning
  • behersker nærlæsning
  • har kendskab til en teksts komposition og dens betydning for det skriftlige udtryk.

Det er et mål, at eleverne har fået et indgående kendskab til

  • to forfatterskaber og ved, at litteratur fra forskellige tider kan afspejle den tid, den er skrevet i
  • osv.
 

Engelsk


3. klasse

Mål:

For faget engelsk i 3. klasse er det vores overordnede mål, at den enkelte elev opnår følgende:

  • fornemmelse for sprogtonen
  • forstår enkle ord og sætninger
  • kan imitere
  • tør gætte
  • tør prøve.


4-5 klasse

Mål:

For faget engelsk i 4.-5. klasse er det vores overordnede mål, at den enkelte elev opnår følgende:

  • at kunne læse små lette tekster
  • at kunne skrive små lette tekster
  • at kunne simple grammatiske regler, retstavning, ordstilling
  • at kunne kommunikere indbyrdes
  • at kunne lytte til, forstå og gengive talt og skrevet engelsk
  • at kunne læse om engelsk kultur.


6.–7. klasse

Mål:

For faget engelsk i 6.-7. klasse er det vores overordnede mål, at den enkelte elev opnår følgende:

  • at kunne læse engelsksprogede tekster af en vis sværhedsgrad
  • at kunne skrive engelsk af en vis sværhedsgrad
  • at kunne lytte og forstå engelsk
  • at kunne kommunikere med andre på engelsk
  • læse om kultur i andre engelsktalende lande
  • at kunne kommunikere forståeligt med engelsk talende personer
  • at kunne udtrykke følelser, meninger og holdninger både mundtligt og skriftligt
  • et udvidet kendskab til grammatik og retstavning m.m.
  • evt. elevudveksling med en klasse fra udlandet
 

Biologi:


Krop og sundhed

Eleverne skal have kendskab til:

  • de vigtigste kropsfunktioner
  • kost, motion og hygiejnes betydning for sundheden. 


Celler

Eleverne skal have kendskab til:

  • definitioner på liv
  • forskelle på plante- og dyreceller
  • en celles elementære opbygning
  • forskel på kønnet og ukønnet formering
  • encellede og flercellede organismer.            


Generelt om planter og dyr - fysiske naturforudsætninger

Eleverne skal have kendskab til:

  • fotosyntese og respiration
  • planters opbygning samt de enkelte deles funktion
  • de almindeligste dyregrupper og plantefamilier samt deres levesteder, levevis og tilpasning
  • fødekæder.  


Biotoparbejde med udgangspunkt i det lokale (drøftelse af natursyn)

Eleverne skal:

  • kunne anvende håndbøger til bestemmelse
  • kunne anvende ekskursionsudstyr
  • have kendskab til færdselsregler i naturen
  • kunne indsamle og opbevare materialer
  • have kendskab til forskellige natursyn
  • have kendskab til forskellige abiotiske og biotiske forhold på den givne biotop.

  

Håndarbejde.


Færdighedsmål:

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne tilegner sig færdigheder, der sætter dem i stand til at

  • håndtere de redskaber, der hører faget til
  • tage et symaskinekørekort
  • fremstille enkle ting i flade og rummelige former
  • klippe og sy efter enkle mønstre
  • udføre bundne og frie, fabulerende broderiopgaver.


Kundskabs- og interessemål:

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne tilegner sig kundskaber, der sætter dem i stand til at

  • eksperimentere med materialer, farver og teknikker
  • planlægge en arbejdsgang og vurdere materialevalg og forbrug, økonomi og teknikker
  • lære at være opmærksomme på fagets faremomenter
  • have kendskab til forskellige teknikkers historiske og kulturelle baggrund
  • være i stand til at forholde sig kritisk til kvalitet og udseende af færdige produkter.

  

Hjemkundskab


Kundskabsmål

Det er et mål, at eleverne skal erhverve kendskab til

  • hvordan man vælger, sammensætter og tilbereder forskellige typer af måltider
  • måltidets sociale og kulturelle aspekt
  • brug af kostanbefalinger og digitale kostberegninger
  • forskellige madkulturer
  • hvordan man planlægger indkøb og arbejdsprocesser
  • hvordan man navngiver almindelige anvendte fødevarer og inddeler dem i fødevaregrupper
  • hvordan man vurderer en vare ud fra en varedeklaration
  • hvordan man kan håndtere grundlæggende principper for almen køkken- og personlig hygiejne
  • hvordan man opbevarer fødevarer korrekt.


Færdighedsmål

Det er et mål, at eleverne kan

  • vælge, sammensætte og tilberede forskellige typer af måltider
  • give eksempler på måltidets sociale og kulturelle aspekt
  • anvende kostanbefalinger og digitale kostberegninger
  • beskrive forskellige madkulturer
  • planlægge indkøb og arbejdsproces
  • sætte navne på almindelige anvendte fødevarer og inddele dem i fødevaregrupper
  • vurdere en vare fra en varedeklaration
  • håndtere grundlæggende principper for almen køkken- og personlig hygiejne
  • opbevare fødevarer korrekt.


Interessemål

Det er et mål, at eleverne bliver interesserede i at

  • sætte ord på sansemæssige oplevelser af måltidet
  • vurdere retter og måltider ud fra sundheds-, smags- og forbrugskriterier
  • undersøge forskellige fødevarer og deres kvalitet i forhold til sundhed, miljø og teknologi
  • give eksempler på fødevarers vej fra jord til bord
  • sætte forbrug i relation til behov, valg og vaner
  • tage kritisk stilling som forbruger
  • forstå betydningen af vedligeholdelse, oprydning, rengøring og vask
  • forklare hygiejnens betydning for miljø og sundhed.

 

Det skal bemærkes, at skoler, der har arbejdet med fagpplaner, har fagplaner for alle fag og obligatoriske emner.