Til forsiden
Krone
Undervisningsministeriets logo

Pædagoguddannelsen og læreruddannelsen - Redegørelse til Folketinget







Kolofon

Titel: Folkeskolens vidtgående specialundervisning 1991/92 - 2003/04
Udgiver: Undervisningsministeriet
Institution: Undervisningsministeriet
Copyright: Undervisningsministeriet
Anden bidragyder: Jens Andersen (Grafisk tilrettelægning) , Lars Liin (Omslag), Schultz Grafisk (Web)
Emneord: vidtgående specialundervisning, henvisningsfrekvens til vidtgående specialundervisning, foranstaltning og indretning af vidtgående specialundervisning, visiterede til vidtgående specialundervisning, nettodriftsudgifter til vidtgående specialundervisning
Resumé: I skoleåret 2003/04 er der henvist 9.868 elever (1.-10. klasse) til folkeskolens vidtgående specialundervisning, hvor det året inden var 9.897 elever. Antal elever, der er henvist til den vidtgående specialundervisning i de enkelte amter fremgår af publikationen. Henvisningsfrekvensen til den vidtgående specialundervisning siden 1985 fremgår af publikationen. Det er først i de seneste år, at stigningen er aftaget. De udsving, der er i de seneste år, kan til dels forklares ved amternes inkl. København og Frederiksberg kommuners forskellige afgrænsninger af elevgruppen, der er omfattet af § 20, stk. 2 undervisningen. I publikationen er endvidere belyst, hvordan specialundervisningen er tilrettelagt samt bl.a. udviklingen i udvalgte handicapkategorier. I publikationen er endelig medtaget oplysninger om nettodriftsudgifter til denne undervisning. I faste priser er udgifterne siden 1992 steget med 26 pct., mens elevtallet i samme periode steg med knap 60 pct. Her skal det erindres, at der i forbindelse med ændringen af folkeskoleloven (ændret opgavefordeling) fra august 2000 blev aftalt en betydelig samtidig stigning i kommunernes takstbeløb til amtskommunerne.
Noter: Publikationen indgår i Institutionsstyrelsens serie statistiske analyser af uddannelserne
Sprog: Dansk
URL:http://static.uvm.dk/publikationer/2004/vidtgaaende
Den elektroniske udgaves ISBN: 87-603-2291-8
Den elektroniske udgaves ISSN: 1399-6207
Pris for den elektroniske udgave: 0 DKK
Version: 1.0
Versionsdato: 2005-11-05
Formater: html; gif; jpg; pdf; css;
Inventarliste:index.html, kolofon.html, kap00.html, kap01.html, kap02.html, kap03.html, kap04.html, kap05.html, kap06.html, kap07.html, hel.html, green.gif, graa.gif, pilh.gif, pilnede.gif, pilo.gif, pilv.gif, stdlogo.gif, tom.gif, fig2_1.gif, fig3_1.gif, fig4_1.gif, fig4_2.gif, fig4_3.gif, fig4_4.gif, fig4_5.gif, fig4_6.gif, fig7_2.gif, get_adobe_reader.gif, fors.jpg, folkeskolens_vidtgaaende_undervisning.pdf, publikation.css
Den trykte udgaves ISBN: publikationen findes kun i elektronisk udgave
Publiceringsstandard nr. 2.0






Indholdsfortegnelse

Den trykte publikations forside

Forord
Kommentarer

1 Udviklingen i den vidtgående specialundervisning.

2 Metode
Tabel 2.1 Antal børn og unge i alderen 6-16 år
Tabel 2.2 Antal børn og unge i den vidtgående specialundervisning i folkeskolens 1. - 10. klasse
Figur 2.1 Udvikling i antal elever i folkeskolens vidtgående specialundervisning 1. - 10. klasse og det samlede antal 6-16 årige

3 Udviklingen i frekvensen af elever i den vidtgående specialundervisning
Tabel 3.1 Frekvensen af elever i vidtgående specialundervisning i folkeskolens 1. - 10. klasse
Figur 3.1 Elever i den vidtgående specialundervisning i procent af det samlede antal børn i aldersgruppen 6-16 årige
Tabel 3.2 Udvikling i frekvensen af elever i den vidtgående specialundervisning i folkeskolen
Tabel 3.3 Antallet af elever (svært handicappede), som modtager særlig tilrettelagt specialundervisning ved frie grundskoler

4 Foranstaltninger og indretning
Tabel 4.1 Oversigt over de hyppigst anvendte tilbud i folkeskolens vidtgående specialundervisning i udvalgt skoleår for 1.-10. klasse
Figur 4.1 Udvikling i de hyppigst anvendte tilbud
Figur 4.2 Andel af elever der er tilgodeses via Specialskoler inkl. lands- og landsdækkende
Figur 4.3 Andel af elever der er tilgodeses via special- og centerklasser
Figur 4.4 Andel af elever der er tilgodeses via Almindelige klasser (enkeltintegrerede)
Figur 4.5 Andel af elever der er tilgodeses via undervisning på opholdsted/døgninstitution
Tabel 4.2 Procentfordelingen af elever indenfor de fire (tre for årene før 2000/01) specialundervisningskategorier jf. tabel 4.1
Tabel 4.3 Den procentvise fordeling af eleverne i folkeskolens vidtgående specialundervisning på årgang/klassetrin relateret til elevens fødselsår
Tabel 4.4 Den procentvise fordeling af elever i handikapkategorier i udvalgte skoleår
Figur 4.6 Den relative vækst indenfor de forskellige handikapkategorier

5 Indretning af den vidtgående specialundervisning
Tabel 5.1 Indretning af den vidtgående specialundervisning - Selvstændige specialskoler
Tabel 5.2 Indretning af den vidtgående specialundervisning - Specialundervisningscentre
Tabel 5.3 Indretning af den vidtgående specialundervisning - Antal gruppeordninger /gruppeintegration/enkeltintegrerede (elever)
Tabel 5.4 Antal børnehaveklassebørn i den vidtgående specialundervisning i folkeskolen

6 Visiterede til specialundervisning
Tabel 6.1 Samlet antal elever i den vidtgående specialundervisning i folkeskolen, samt heraf nyvisiterede elever

7 Nettodriftsudgifter til undervisning af børn med vidtgående handicap
Tabel 7.1 Amternes nettoudgifter (2003 priser) for undervisning af børn med vidtgående handikap. (1000 kr.)
Tabel 7.2 Indekseret udvikling i amternes nettoudgifter (2003 priser) for undervisning af børn med vidtgående handikap (1992 = 100)
Tabel 7.3 Nettoudgift (2003 priser) pr. elev. 1992 - 2003. I 1000 kr
Figur 7.1 Kommunernes nettoudgifter (1000 kr.) for undervisning af børn med vidtgående handikap. Efter år og 3.07 nettoudgift pct. andel af 3.01 nettoudgift. Opgjort i 2003 priser
Tabel 7.4 Antal kommuner inddelt efter 3.07 nettoudgift pct. andel af 3.01 nettoudgift

Kolofon Hele publikationen i PDF-format (344 kB)
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe"s hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.






Forord

Med "Folkeskolens vidtgående specialundervisning 1991/91 - 2003/04" foreligger 4. udgave af denne netpublikation fra Undervisningsministeriet. Oplysninger, der vedrører skoleår før 2000/01, er baseret på tidligere offentliggjorte tal fra Amtsrådsforeningen.

Skoleåret 2000/01 var det tidspunkt, hvor en ændret opgavefordeling vedrørende den vidtgående specialundervisning trådte i kraft (pr. 1. august 2000).

Med ændringen fik kommunerne bl.a. tillagt kompetence til at træffe afgørelse om, at elevens behov for specialundervisning m.m. skal opfyldes ved amtskommunens foranstaltning. Det er amtskommunen, der skal indrette og sørge for specialundervisningen med udgangspunkt i kommunalbestyrelsens konkrete henvisning af børn og unge til specialundervisning ved amtsrådets foranstaltning. Amtsrådet træffer efter drøftelse med kommunen beslutning om den konkrete foranstaltning.

Den ændrede kompetencefordeling indebærer, at amtet fortsat har ansvaret for udvikling og drift af specialskoletilbud, center- og specialklassetilbud og specialrådgivning samt for lands- og landsdelsdækkende institutioner til børn og unge, hvis udvikling kræver en særlig vidtgående hensyntagen eller støtte. Den vidtgående specialundervisning kan fortsat finde sted i almindelige klasser (enkeltintegrerede) eller specialklasser i folkeskolen mv.

Kommunerne betaler amterne et såkaldt kommunalt takstbeløb for elever i den vidtgående specialundervisning i folkeskolen, der i 2001 var på 166.440 kr. i 2002 på 170.820 kr. og i 2003 er på 176.295 kr.

I denne netpublikationen indgår ikke oplysninger om børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen, men som er henvist til specialpædagogisk bistand, iht. folkeskolelovens § 20, stk. 2.

Undervisningsministeriet har pr. 1. januar 2004 overført hovedparten af statistik- og analyseopgaver fra ministeriet til UNI-C. De overførte opgaver er dataindsamling, datamodtagelse, databehandling, analyser og formidling af statistik og analyser. Denne netpublikation er udarbejdet af UNI-C, Statistik & analyse

Kommentarer

Ministeriet har fra en række amter modtaget kommentarer til tallene i forbindelse med indberetning af data. En række amter har tillige, i forbindelse med udarbejdelse af publikationen, bidraget med forslag til præcisering af teksten og korrektion/justering af tal.






1 Udviklingen i den vidtgående specialundervisning.

Denne statistikpublikation giver et billede af udviklingen indenfor den vidtgående specialundervisning siden skoleåret 1991/92. Enkelte tabeller og figurer indeholder tidsserier tilbage til midten af 1980'erne.

Udviklingen er beskrevet ud fra antallet af elever i de vidtgående foranstaltninger sammenholdt med det samlede antal 6 - 16 årige i de enkelte amter samt på landsplan.






2 Metode

For at sikre et ens referencegrundlag for amternes oplysninger, er der anvendt baggrundstal fra Danmarks Statistik vedrørende antallet af børn og unge i den undervisningspligtige alder.

Herved undgår man de problemer, der kan opstå ved at basere opgørelsen på de elever, der til enhver tid er elever i folkeskolen, idet alle relevante aldersgrupper medregnes, uanset om de er elever i grundskolen eller på anden måde opfylder undervisningspligten.

Målgruppen for analysen er således antallet af børn og unge i alderen 6-16 år pr. 1. januar i hvert af årene fra 1991 til og med 2004. Disse vil alt andet lige være dem, som pr. 1. september samme år udgjorde de 7-16 årige, som var undervisningspligtige.

Herved medregnes i alt 11 årgange. Dette er gjort fordi en stor del af de elever, som modtager vidtgående specialundervisning afslutter grundskolen med et 11. skoleår i 10. klasse. Et udgangspunkt i 10 årgange vil derfor give en for høj frekvens, mens det valgte grundlag giver en lidt for lav frekvens, fordi ikke alle modtager 11 års skolegang. Og ikke samtlige amter tilbyder et 11. skoleår.

For at opnå så stor nøjagtighed som muligt i totalopgørelsen over antallet af elever i den vidtgående specialundervisning, er der også udregnet en frekvens, for de elever, der modtager undervisning ved frie grundskoler, som tilbyder vidtgående specialundervisning (svært handicappede) på linie med folkeskolen. Disse frekvenser fremgår af Tabel 3.1.

For Vestsjællands Amt mangler oplysningerne fra de tidligste år. De beregninger, som er foretaget for de år, hvor oplysningerne mangler, er alene baseret på, hvad der er indberettet. Der er dog i alle tilfælde tale om en god repræsentation.

Der eksisterer forskellig opgørelsespraksis af undervisningen fra amt til amt. Registreringen vedrørende skoleåret 2001/02 var stadig påvirket af det ændrede regelsæt, der trådte i kraft pr. 1. august 2000 og ændringen må formodes også at have påvirket registreringen vedrørende skoleåret 2002/03. Endvidere har København og Frederiksberg kommuner samt Bornholms Regionskommune (fra 1/1-03) en særstatus, da de varetager såvel primærkommunale som amtskommunale opgaver.

Blanke felter i tabellerne afspejler, at den pågældende amtskommune ikke har indberettet oplysninger om det pågældende emne.

Tabel 2.1 Antal børn og unge i alderen 6-16 år

Område/År 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004
Københavns Kommune 34.066 33.467 33.060 32.905 33.589 34.639 35.609 36.712 37.998 39.408 40.920 42.293 43.336 44.343
Frederiksberg Kommune 5.701 5.540 5.446 5.402 5.358 5.383 5.498 5.698 5.900 6.077 6.298 6.597 6.826 7.077
Københavns Amt 74.516 72.786 71.398 71.251 71.836 72.685 73.955 75.226 77.401 79.390 81.915 84.574 86.042 87.234
Frederiksborg Amt 47.681 46.258 44.784 44.220 44.311 44.719 45.569 46.478 48.038 49.761 51.736 53.553 55.021 56.466
Roskilde Amt 30.427 29.360 28.317 27.838 27.673 27.711 28.105 28.578 29.674 30.631 32.031 33.273 34.202 35.104
Vestsjællands Amt 38.626 37.730 37.122 36.709 36.545 36.626 37.100 37.381 38.541 39.620 40.885 42.005 43.022 43.538
Storstrøms Amt 33.760 33.000 32.177 31.571 31.427 31.649 31.814 32.023 32.624 33.000 33.741 34.483 35.015 35.282
Bornholms Regionskommune1 6.526 6.323 6.219 6.137 6.076 6.082 6.048 6.060 6.021 6.031 6.056 6.203 6.244 6.201
Fyns Amt 60.252 58.970 57.649 56.612 56.273 56.505 57.203 57.708 58.990 60.264 62.122 63.658 64.843 65.838
Sønderjyllands Amt 36.176 35.473 34.795 34.518 34.300 34.402 34.725 34.846 35.413 35.863 36.532 37.137 37.361 37.740
Ribe Amt 32.259 31.746 31.143 30.826 30.620 30.705 30.873 31.114 31.751 32.249 32.974 33.539 33.971 34.358
Vejle Amt 45.937 44.913 43.867 43.123 42.862 43.136 43.668 44.321 45.312 46.296 47.531 49.017 50.222 51.270
Ringkjøbing Amt 41.055 40.092 38.967 38.227 37.823 37.845 37.784 38.104 38.748 39.139 40.048 40.857 41.396 41.806
Århus Amt 79.437 77.759 76.121 75.227 75.128 75.762 76.664 77.868 79.899 81.644 84.010 86.404 88.407 90.162
Viborg Amt 33.493 32.862 32.220 31.860 31.457 31.567 31.686 31.934 32.443 33.027 33.865 34.593 35.172 35.523
Nordjyllands Amt 67.090 65.700 64.258 63.348 62.715 62.881 63.031 63.519 64.655 65.659 67.184 68.697 69.542 69.908
I alt – Hele landet 667.002 651.979 637.543 629.774 627.993 632.297 639.332 647.570 663.408 678.059 697.848 716.883 730.622 741.850

Kilde: Danmarks Statistiks folketælling pr. 1. januar i hvert af årene 1991-2004

1 Bornholms Regionskommune varetager fra 1/1-03 såvel primærkommunale som amtskommunale opgaver.

Tabel 2.1 viser udviklingen i antallet af 6 – 16 årige i perioden 1991-2004. I perioden er gruppen af 6-16 årige vokset med 74.848. Frem til 1995 var der et fald på ca. 40.000 i aldersgruppen, hvorefter gruppen er vokset med ca. 115.000.

Tabel 2.2 Antal børn og unge i den vidtgående specialundervisning i folkeskolens 1. – 10. klasse

Område/År 91/92 92/93 93/94 94/95 95/96 96/97 97/98 98/99 99/00 00/01 01/02 02/03 03/04
Københavns Kom. 402 405 411 390 422 540 588 588 670 953 720 1.082 824
Frederiksberg Kom 57 46 47 46 56 53 63 63 78 75 84 102 104
Københavns Amt 750 775 782 818 848 862 983 1.047 1.061 1.039 1.136 1.206 1.173
Frederiksborg Amt 462 465 497 467 418 486 520 580 599 559 681 713 695
Roskilde Amt 289 263 303 289 333 372 350 373 379 322 337 374 395
Vestsjællands Amt1       276 364 416 453 496 528 563 620 644 692
Storstrøms Amt 272 296 295 295 306 329 350 358 368 381 393 455 476
Bornholms Regionskommune 60 57 65 59 75 73 77 77 89 56 80 105 137
Fyns Amt 573 595 577 613 665 660 725 725 844 980 1.053 1.160 1.186
Sønderjyllands Amt 332 350 323 306 337 341 371 371 389 379 365 427 486
Ribe Amt 257 254 266 291 297 304 311 311 339 328 365 359 326
Vejle Amt 450 468 455 458 495 569 566 566 728 761 655 666 685
Ringkøbing Amt 233 222 239 235 276 307 328 338 404 428 418 440 449
Århus Amt 795 843 868 931 1.033 1.133 1.196 1.196 1.335 781 821 995 989
Viborg Amt 271 282 286 304 330 339 394 394 478 319 328 359 366
Nordjyllands Amt 638 709 699 746 801 771 779 779 833 714 742 814 885
I alt 5.841 6.030 6.113 6.524 7.056 7.555 8.054 8.262 9.122 8.638 8.798 9.897 9.868
Korrigeret2 6.203 6.389 6.503                    

1 Vestsjællands Amt indsendte ikke oplysninger for 1999, hvorfor antallet af elever i 1999 er udregnet på baggrund af landstallene.

2 Den korrigerede sum i Tabel 2.2 ovenfor er beregnet på grundlag af den gennemsnitlige landsfrekvens. I denne sum indgår således et antal elever fra det amt, der ikke har oplyst antallet af elever, beregnet på grundlag af landsfrekvensen i det pågældende år i forhold til det samlede antal 6-16 årige i amtet.

Tabel 2.2 viser udviklingen i antal elever i den vidtgående specialundervisning i folkeskolens 1.- 10. klasser for de enkelte amter i perioden 1991/92 – 2003/04.

Fra 1991 til 1995 faldt det samlede elevgrundlag med godt 6 pct., jf. Tabel 2.2. Til trods for dette betydelige fald steg antallet af elever i den vidtgående specialundervisning med ca. 14 pct. i samme periode. Fra 1995 til 2003 er elevgrundlaget steget med ca. 16 pct. I samme periode er antallet af elever i den vidtgående specialundervisning steget med knap 40 pct. Set over hele perioden har der været en gennemsnitlig procentvis stigning på 3,6 pct. p.a. Dvs. en gennemsnitlig faktisk ændring p.a. på 259 elever.

Figur 2.1 Udvikling i antal elever i folkeskolens vidtgående specialundervisning 1. - 10. klasse og det samlede antal 6-16 årige

Figur 2.1 Udvikling i antal elever i folkeskolens vidtgående specialundervisning 1. - 10. klasse og det samlede antal 6-16 årige

En del af stigningen i antallet af elever i den vidtgående specialundervisning kan henføres til naturlige årsager så som ændringer i registreringen, justering af elevtal m.v., men sådanne forhold kan ikke forklare den markante tendens, som fremgår af kurven. At kurven "knækker" i 2000/01, og viser et fald i antallet af specialundervisningselever, hænger formodentlig sammen med de nye finansieringsregler på området. Faldet i 2000/01 havde været større, hvis ikke Københavns Kommune dette år havde en betydelig vækst i elevtallet grundet ændret registrering af elever på døgninstitutioner.

Tallene frem til 2002 viser, at den formodede virkning af de nye finansieringsregler aftog, og at der således blev registreret en kraftig stigning af antallet af elever i den vidtgående specialundervisning frem til skoleåret 2002/03.

Umiddelbart før lovændringen i 2000 udgjorde andelen af børn, der blev henvist til vidtgående specialundervisning 1,38 pct. af alle 6 – 16 årige (9.122 elever). Efterfølgende var der et midlertidigt fald i antallet af visiterede elever, men to år efter lovændringen var andelen af børn, der modtog vidtgående specialundervisning igen 1.38 pct. af alle 6 – 16 årige. I skoleåret 2003/04 registreres et fald (på 33 elever), set i forhold til året forinden, hvilket betyder at andelen af børn, der henvises til vidtgående specialundervisning udgør 1,35 pct. (9.868 elever) af alle 6 –16 årige. Dette fald kan henføres til at Københavns Kommune har reduceret antallet af henviste med næsten ¼. Se også Tabel 3.1.






3 Udviklingen i frekvensen af elever i den vidtgående specialundervisning

I Tabel 3.1 er udregnet en frekvens, som viser antallet af børn i den vidtgående specialundervisning i procent af det samlede antal børn og unge i aldersgruppen 6-16 årige (1.-10. klasse) fordelt på amter.

Tabel 3.1 Frekvensen af elever i vidtgående specialundervisning i folkeskolens 1. – 10. klasse

Område / År 91/92 92/93 93/94 94/95 95/96 96/97 97/98 98/99 99/00 00/01 01/02 02/03 03/04 Procentændring1
Købenavns Kommune 1,18 1,21 1,24 1,19 1,26 1,56 1,65 1,64 1,76 2,40 1,76 2,56 1,90 61,14
Frederiksberg Kommune 0,82 0,83 0,86 0,85 1,05 0,98 1,15 1,23 1,32 1,23 1,33 1,55 1,52 85,80
Københavns Amt 1,01 1,06 1,10 1,15 1,18 1,19 1,33 1,39 1,37 1,31 1,39 1,43 1,36 34,98
Frederiksborg Amt 0,97 1,01 1,11 1,06 0,94 1,09 1,14 1,25 1,25 1,10 1,32 1,33 1,26 30,22
Roskilde Amt3 0,95 0,90 1,07 1,04 1,20 1,34 1,25 1,31 1,28 1,05 1,05 1,12 1,15 21,57
Vestsjællands Amt2       0,75 1,00 1,14 1,22 1,33 1,37 1,42 1,52 1,53 1,61 114,46
Storstrøms Amt 0,81 0,90 0,92 0,93 0,97 1,04 1,11 1,12 1,13 1,15 1,16 1,32 1,36 67,83
Bornholms Regionskommune 0,92 0,90 1,05 1,12 1,23 1,20 1,27 1,35 1,48 0,93 1,32 1,69 2,19 138,49
Fyns Amt 0,95 1,01 1,00 1,08 1,18 1,17 1,27 1,41 1,43 1,63 1,70 1,82 1,83 92,53
Sønderjyllands Amt 0,92 0,99 0,93 0,86 0,98 0,99 1,07 1,04 1,10 1,06 1,00 1,14 1,30 41,39
Ribe Amt 0,80 0,80 0,85 0,94 0,97 0,99 1,01 1,08 1,07 1,02 1,11 1,07 0,96 19,96
Vejle Amt 0,98 1,04 1,04 1,06 1,15 1,32 1,30 1,32 1,61 1,64 1,38 1,36 1,36 39,18
Ringkjøbing Amt 0,57 0,55 0,61 0,61 0,73 0,81 0,89 0,96 1,04 1,10 1,04 1,08 1,08 90,29
Århus Amt 1,00 1,08 1,14 1,24 1,37 1,50 1,56 1,66 1,67 1,00 0,98 1,15 1,12 11,87
Viborg Amt 0,81 0,86 0,89 0,93 1,05 1,07 1,24 1,36 1,47 1,00 0,97 1,04 1,04 28,47
Nordjyllands Amt 0,95 1,08 1,09 1,18 1,28 1,23 1,24 1,60 1,29 1,09 1,10 1,18 1,27 33,96
Hele landet – gns. 0,93 0,98 1,02 1,04 1,12 1,19 1,26 1,36 1,38 1,26 1,27 1,38 1,35 45,23

1 Ændringen i procent er beregnet for perioden 1991/92 til 2003/04 undtagen for Vestsjællands Amt hvor den procentvise ændring er beregnet for perioden 94/95 til 03/04.

2 Vestsjællands Amt indsendte ikke oplysninger for 1999, hvorfor frekvensen for 1999 er udregnet på baggrund af landstallene. Frekvensen er således regnet ud som det forrige års frekvens plus den gennemsnitlige landsstigning for 1999, som var på 0,04 %.

3 Roskilde Amt tilbyder ikke 11. skoleår, hvorfor frekvensen i amtet er undervurderet i Tabel 3.1.

Det fremgår af tabellen, at der er store forskelle i såvel frekvens som udvikling i frekvens mellem de enkelte amter. De største stigninger over perioden findes i Bornholms Regionskommune, Vestsjællands Amt og i Fyns Amt, med stigninger på op til 138,49 pct. fra 1991/92 til 2003/04. Kontrasten hertil er Ribe og Århus Amt, hvor periodens stigning kun ligger henholdsvis 19,96 og 11,87 pct. over udgangsåret.

Det er Bornholms Regionskommune, der har den højeste frekvens med 2,19 i 2003/04, hvilket er en stigning på 0,5 procent point i forhold til året før. Her skal man dog være opmærksom på, at selv små udsving i elevtallet vil slå kraftigt igennem. Årene forinden havde Københavns Kommune den højeste frekvens. Det skal her nævnes at året 2000/01 er atypisk, idet Københavns Kommune dette ene år ikke havde § 20.2-elever med ophold på døgninstitutioner, jf. noten til Tabel 4.1.

Man skal dog, som tidligere nævnt, være varsom med at sammenligne på tværs af amterne og årene imellem, idet indberetningsstrukturen har ændret sig flere gange undervejs.

Desuden er der i amterne forskel på, hvilket år man startede med at registrere. Dette kan ikke udelukkes at påvirke udviklingen i landsfrekvensen i perioden 1985-2003, der er et afbildet i Tabel 3.1.

Figur 3.1 Elever i den vidtgående specialundervisning i procent af det samlede antal børn i aldersgruppen 6-16 årige

Figur 3.1 Elever i den vidtgående specialundervisning i procent af det samlede antal børn i aldersgruppen 6-16 årige

Tabel 3.2 Udvikling i frekvensen af elever i den vidtgående specialundervisning i folkeskolen

Udvikling / År 91/92 92/93 93/94 94/95 95/96 96/97 97/98 98/99 99/00 00/01 01/02 02/03 03/04
Stigning i forhold til 1990/91 0,02 0,07 0,11 0,13 0,21 0,28 0,35 0,45 0,47 0,35 0,35 0,47 0,43
Stigning fra år til år 0,02 0,05 0,04 0,02 0,08 0,07 0,07 0,1 0,02 -0,12 0 0,12 -0,04

Tabel 3.2 gengiver for perioden 1991/92 – 2003/04, udviklingen i landsfrekvensen af elever i den vidtgående specialundervisning. Det var moderate stigninger i landsfrekvensen til og med 1991/92, jf. Figur 3.1. Derefter ses markante stigninger fra år til år indtil 1999/00, hvorefter udviklingen er stabiliseret, endda med et fald fra 1999/00 til 2000/01, der hænger sammen med de ændrede regler på området. Fra 2001/02 til 2002/03 ses igen en stigning i frekvensen, som dermed er på niveau med skoleåret 1999/00. Denne stigning er stoppet og der registreres et lille fald i frekvensen af elever i vidtgående specialundervisning i folkeskolen fra 2002/03 til 2003/04.

Tabel 3.3 Antallet af elever (svært handicappede), som modtager særlig tilrettelagt specialundervisning ved frie grundskoler

Område/År 1995/96 1996/97 1997/98 1998/99 1999/00 2000/01 2001/02 2002/03 2003/04
Københavns Kommune 30 21 25 27 28 37 38 46 60
Frederiksberg Kommune 6 6 7 4 5 2 3 13 11
Københavns Amt 29 37 30 35 41 41 38 58 74
Frederiksborg Amt 22 19 20 17 24 24 23 28 44
Roskilde Amt 7 8 10 9 11 12 15 22 21
Vestsjællands Amt 16 20 19 17 22 28 29 34 44
Storstrøms Amt 2 3 5 4 4 3 7 8 10
Bornholms Regionskommune 3 3 1 2 3 6 5 11 -
Fyns Amt 65 67 80 85 81 88 87 117 123
Sønderjyllands Amt 11 14 16 19 20 19 20 12 27
Ribe Amt 5 4 3 3 1 4 6 11 16
Vejle Amt 26 22 25 22 30 29 33 33 28
Ringkjøbing Amt 8 8 13 14 13 10 12 9 12
Århus Amt 68 61 50 57 65 69 67 116 151
Viborg Amt 2 4 4 3 6 6 6 10 15
Nordjyllands Amt 18 22 28 21 31 31 24 24 27
I alt – Hele landet 318 319 335 339 385 409 413 552 663
Procent af samtlige elever 0,50 0,45 0,47 0,47 0,51 0,53 0,52 0,67 0,77

Note. Tallene kan umiddelbart kun sammenlignes med de to foregående udgaver af " Folkeskolens vidtgående specialundervisning". Tallene i denne udgave er tilsvarende baseret på oplysninger om de af ministeriet visiterede elever i frie grundskoler i, hvilket ikke er tilfældet i udgaverne før 2001/02.

Tabel 3.3 viser, at antallet af elever, der modtager særlig støtte ved private skoler siden 1995/96, har været svagt stigende. Frekvensen er beregnet som den procentvise andel elever af det samlede antal elever i de frie grundskoler. At frekvensen ved de frie grundskoler ligger på et niveau, der er mindre end det halve af folkeskolens, hænger bl.a. sammen med, at de frie grundskoler, modsat folkeskolen, ikke har en forpligtelse til at optage alle børn, der søger skolerne. Den største ændring fra 2002/03 til 2003/04 er registreret i Århus Amt med en stigning på 35 elever, dernæst kommer Københavns og Frederiksborg amter der begge har en stigning på 16 elever. I Vejle og Roskilde amter samt i Frederiksberg Kommune er der fra skoleåret 2002/03 til 2003/04 registreret et fald i antallet af elever som modtager særlig tilrettelagt specialundervisning ved frie grundskoler. Det er tale om små elevtalsfald.






4 Foranstaltninger og indretning

Tabel 4.1 Oversigt over de hyppigst anvendte tilbud i folkeskolens vidtgående specialundervisning i udvalgt skoleår for 1.-10. klasse.

Forkortelser for foranstaltninger:

A: Specialskoler inkl. landsdels- og landsdækkende
B: Special- og centerklasser
C: Almindelige klasser (enkeltintegrerede)
D: Undervisning på opholdssted / døgninstitution

  1991/92 1999/00 2000/01 2001/02 2002/03 2003/04
Område/ Foranstaltning A B C A B C A B C D A B C D A B C D A B C D
Københavns Kom. 265 116 21 297 321 52 290 327 66 270 304 347 69 0 331 338 72 341 428 252 97 19
Frederiksberg Kom1. 39 3 5 45 10   52 9 14 0 54 16 5   65 16 13 8 63 22 12 7
Københavns Amt 485 69 196 503 342 216 493 338 163 39 571 354 200 11 576 391 235 4 605 351 214 5
Frederiksborg Amt 163 138 161 275 270 117 288 223 43 5 331 235 36 79 346 234 59 74 360 204 53 78
Roskilde Amt 94 135 60 90 175 114 86 128 108 19 95 151 73 18 101 172 83 18 192 117 59 27
Vestsjællands Amt       298 164 65 332 206 71 18 336 210 37 17 379 205 43 17 339 178 55 17
Storstrøms Amt2 82 117 73 1 249 95 0 285 70 26   342 39 12 0 362 65 28 0 366 66 44
Bornholms Regionskommune 31 8 21 43 16 30 40 9 6 3 45 10 25   57 13 35 0 77 6 35 7
Fyns Amt 345 148 80 492 233 107 582 253 100 45 628 263 90 72 701 268 102 89 727 288 73 98
Sønderjyllands Amt 131 132 69 255 60 74 266 47 66 0 284 48 28 5 328 61 34 4 333 68 31 54
Ribe Amt 98 130 29 61 238 35 45 262 19 2 43 247 66 4 45 247 59 3 54 243 21 5
Vejle Amt 196 191 63 321 320 87 318 317 68 58 254 306 20 55 272 301 27 46 277 312 17 59
Ringkøbing Amt 83 128 22 141 227 36 136 254 33 5 145 250 18 2 150 267 15 4 163 271 14 1
Århus Amt 232 300 169 582 356 392 629 74 32 46 632 107 36 46 674 173 90 58 657 175 91 60
Viborg Amt 144 109 18 158 292 28 190 106 17 6 187 117 14 5 194 129 27 9 197 125 33 11
Nordjyllands Amt 249 278 111 231 505 97 220 478 12 4 225 485 32 0 233 516 58 7 256 531 76 22
Antal i alt 2.637 2.002 1.098 3.793 3.778 1.545 3.967 3.316 888 546 4.134 3.488 788 326 4.452 3.693 1.017 710 4.728 3.509 947 514

Note: Københavns Kommune besluttede for skoleåret 2001/02, at henføre eleverne på døgninstitutioner (kolonne D) til undervisning i henhold til § 20, stk. 1, da udgifterne var mindre end det kommunale takstbeløb.

1 Bemærk at summen af elever i Tabel 4.1 ikke altid stemmer overens med antallet af elever opgjort i TAbel 2.2. Det skyldes bl.a., at der kun er medtaget de hyppigst forekommende tilbud.

2 I forbindelse med indberetning for skoleåret 2003/04 har Storstrøms Amt påpeget at elevtallet for skoleåret 1991/92 er meget højt, når det tages i betragtning, at Amtets specialskoler på det tidspunkt var næsten afviklet.

Tabel 4.1 viser de seneste 5 års udvikling, sammenholdt med 1991/92, i hvilken foranstaltning eleverne i den vidtgående specialundervisning i folkeskolen tilgodeses. Langt hovedparten af de ca. 9.800 elever, som er omfattet af denne undervisning i 2003/04 er elever enten i en specialskole eller i en specialklasse/ centerklasse.

Det er kun for de seneste fire skoleår, at det er muligt at segregere elevgruppen med undervisning på døgninstitutioner. Elevtallet i denne gruppe er præget af et meget varieret elevtal indberettet fra Københavns Kommune.

Der er siden begyndelsen af 90'er sket en udvikling i retning af, at relativt flere elever undervises i specialklasser. Men også antallet af elever i specialskoler har været konstant stigende i perioden. Fra 1999/00 til 2003/04 har den gennemsnitlige procentvise ændring pr. år været 3,7 pct. for elever der undervises i specialskoler men kun 1,2 pct. for elever der undervises i special/ centerklasser. Andelen, der undervises som enkeltintegrerede elever var markant faldende fra 1999/00 og til 2001/02, med en efterfølgende stigning i 2002/03 på ca. 33 %. Antallet af elever som undervises som enkeltintegrerede elever er faldet det seneste år og der er således registeret en gennemsnitlige procentvise ændring pr. år på 8,0 pct. siden 1999/00.

Figur 4.1 Udvikling i de hyppigst anvendte tilbud

Figur 4.1 Udvikling i de hyppigst anvendte tilbud

Note: Undervisning på opholdssted og døgninstitution indgik første gang i skoleåret 2000/01.

Ser man på amterne imellem, er der imidlertid stor forskel på hvordan eleverne undervises. De fire nedenstående figurer illustrerer amternes brug af de fire hyppigst anvendte tilbud i folkeskolens vidtgående specialundervisning i skoleåret 2003/04, og viser, hvordan amtet ligger i forhold til landsgennemsnittet. Landgennemsnittet er brugt som vandret skillelinje for det enkelte tilbud og er oplyst i noten under figuren. Således illustreres, hvilke amter der ligger over og hvilke der under landsgennemsnittet.

Figur 4.2 Andel af elever der er tilgodeses via Specialskoler inkl. lands- og landsdækkende

Figur 4.2 Andel af elever der er tilgodeses via Specialskoler inkl. lands- og landsdækkende

Note: Landsgennemsnit: 48,8 %.

Figur 4.3 Andel af elever der er tilgodeses via special- og centerklasser

Figur 4.3 Andel af elever der er tilgodeses via special- og centerklasser

Note: Landsgennemsnit: 36,2 %.

Figur 4.4 Andel af elever der er tilgodeses via Almindelige klasser (enkeltintegrerede)

Figur 4.4 Andel af elever der er tilgodeses via Almindelige klasser (enkeltintegrerede)

Note: Landsgennemsnit: 9,8 %.

Figur 4.5 Andel af elever der er tilgodeses via undervisning på opholdsted/døgninstitution

Figur 4.5 Andel af elever der er tilgodeses via undervisning på opholdsted/døgninstitution

Note: Landsgennemsnit: 5,3 %.

Af Figur 4.2 ses det at specielt Sønderjyllands Amt og Århus Amt tilgodeser elever i den vidtgående specialundervisning gennem specialskoler. Figur 4.3 viser at Storstrøms Amt og Ribe Amt i høj grad har deres elever, i den vidtgående specialundervisning, placeret i special- og centerklasser. Bornholms Regionskommune tilgodeser, set i forhold til landsgennemsnittet, en stor del af eleverne via almindelige klasser (enkeltintegreret), jf. Figur 4.4, og Frederiksborg og Sønderjyllands amter bruger i større omfang end de øvrige amter, undervisning på opholdssted/ døgninstitution.

Tabel 4.2 Procentfordelingen af elever indenfor de fire (tre for årene før 2000/01) specialundervisningskategorier jf. tabel 4.1

Foranstaltning / År 1991/92 1997/98 1998/99 1999/00 2000/01 2001/02 2002/03 2003/04
Specialskoler 46 42 41 44 47 47 45 49
Specialklasser 35 39 40 38 37 41 37 36
Integrerede i alm. skoler 19 19 19 18 10 9 10 10
Undervisning på opholdssted         6 4 7 5

Antallet af elever, der modtager vidtgående specialundervisning på opholdssteder er relativt beskedent, og udgør i 2003/04 5 pct., svarende til det halve af antallet af enkeltintegrerede elever, som faldt fra skoleåret 1997/98 til skoleåret 2000/01, og de efterfølgende år har ligget på 10 pct. med 2001/02 som eneste undtagelse.

Tabel 4.3 Den procentvise fordeling af eleverne i folkeskolens vidtgående specialundervisning på årgang/klassetrin relateret til elevens fødselsår.

Område/ Klasse = årgang BH = 97,98 96 =1 95 = 2 94 = 3 93 = 4 92 = 5 91 = 6 90 = 7 89 = 8 88 = 9 (+)87 = 10
Københavns Kommune 1,1 9,2 9,1 11,8 10,0 11,8 10,9 8,6 10,0 9,1 8,5
Frederiksberg kommune 2,9 9,5 12,4 10,5 14,3 4,8 5,7 9,5 3,8 11,4 15,2
Københavns Amt 2,9 6,8 10,7 8,8 10,7 10,6 11,2 10,6 9,2 10,0 8,6
Frederiksborg Amt 3,0 9,8 8,2 12,5 11,2 11,2 6,8 11,3 10,3 7,9 7,9
Roskilde Amt 2,9 8,6 8,1 10,8 12,3 9,6 10,3 13,8 10,1 7,1 6,4
Vestsjællands Amt 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Storstrøms Amt 2,7 8,6 13,2 10,1 12,4 10,9 12,0 10,3 8,4 7,4 4,0
Bornholms Amt 0,7 5,8 12,4 14,6 9,5 6,6 13,1 7,3 10,9 8,0 10,9
Fyns Amt 4,2 7,4 8,8 10,8 10,3 10,6 10,4 9,8 8,0 9,3 10,3
Sønderjyllands Amt 7,1 8,6 10,3 9,6 9,8 10,5 8,2 9,6 10,5 8,2 7,6
Ribe Amt 9,6 8,2 9,9 9,6 8,8 11,0 8,8 7,7 7,4 9,9 9,1
Vejle Amt 6,5 8,9 8,8 10,5 10,3 9,3 11,8 9,2 10,6 8,3 5,7
Ringkøbing Amt 3,9 9,0 9,2 10,6 10,0 7,8 10,4 9,8 9,4 8,6 11,2
Århus Amt 2,8 9,7 9,6 9,3 9,6 10,6 10,2 10,5 10,8 9,3 7,4
Viborg Amt 11,0 10,2 7,9 11,3 8,1 9,9 9,7 10,2 8,1 7,3 6,3
Nordjyllands Amt 1,9 9,0 8,8 10,9 9,6 9,3 10,5 12,9 9,7 10,1 7,3
                       
Landsgennemsnit 03/04 4,2 8,6 9,8 10,8 10,5 9,6 10,0 10,1 9,2 8,8 8,4
Landsgennemsnit 02/031 3,7 9,7 10,7 10,6 10,0 10,2 10,5 9,5 9,3 7,6 8,3

1 Landsgennemsnittet 02/03 er i denne publikation blevet korrigeret for manglende data. Tallene er derfor ikke identiske med Landsgennemsnittet 02/03 som ses i publikationen "Folkeskolens vidtgående specialundervisning 1991/92-2002/03".

I Tabel 4.3 er vist, hvordan eleverne fordeler sig på årgang/klassetrin relateret til elevens fødselsår.

Det fremgår, at der er betydelige variation på elevernes fordeling på årgang mellem de enkelte amter. Fx har Viborg Amt 10,2 pct. i 1. klasse, mens Bornholms Regionskommune kun har 5,8 pct., mens landsgennemsnittet er 8,1 pct. Udviklingen på landsplan i forhold til skoleåret 2003/2004 år er vist nederst i Tabel 4.3.

Tabel 4.4 Den procentvise fordeling af elever i handikapkategorier i udvalgte skoleår.

Handikapkategorier / År 1985/86 1991/92 1995/96 1996/97 1997/98 1998/99 1999/00 2000/01 2001/02 2002/03 2003/04
Generelle indlæringsvanskeligheder 42 44 44 44 43 39 42 53 49 46 45
Adfærds/psykiske vanskeligheder 9 11 17 22 22 24 24 19 20 29 27
Læse-, sprog- og talevanskeligheder 20 16 14 15 15 15 13 12 9 7 9
Bevægelsesvanskeligheder 6 8 6 6 6 5 5 5 5 4 4
Synsvanskeligheder 1 2 2 2 2 2 2 3 2 2 1
Hørevanskeligheder 10 10 9 7 7 7 8 8 6 5 5
Andet 12 9 8 4 5 8 6 0 9 7 8
Alle elever i 1-10.kl. 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100

For tallene vedr. de sidste fire skoleår gælder, at læse-, sprog-, tale-vanskeligheder kategorien dækker over to kategorier i amternes indberetninger, nemlig "svære læsevanskeligheder" og "sprog- og talevanskeligheder".

Figur 4.6 Den relative vækst indenfor de forskellige handikapkategorier

Figur 4.6 Den relative vækst indenfor de forskellige handikapkategorier

Følgende tendenser fremgår af tabel 4.4 og figur 4.6:

1. Andelen af elever med generelle indlæringsvanskeligheder har været nogenlunde konstant i gennem det meste af registreringsperioden. Der er sket en niveauforskydning de seneste fire skoleår. Gruppen omfatter langt de fleste elever, og udgør 45 pct. af alle elever i den vidtgående specialundervisning.

2. Andelen af elever med svære adfærds/psykiske vanskeligheder steg kraftigt i 2002/03 efter en periode med svag vækst. Samme gruppe er faldet svagt fra 2002/03 til 2003/04, men ligger stadig væsentligt over det niveau der ses ved registreringsperiodens start.

3. Andelen af elever med læse/sprog/tale- vanskeligheder er mere end halveret siden registreringens start og udgør nu mindre end en tiendedel af det samlede antal elever. For det seneste år registreres en stigning for første gang siden 1996/97.

4. Andelen med bevægelsesvanskeligheder viser en svagt faldende tendens gennem årene, men da det er et relativt beskedent antal vil selv små udsving give relativt store udsving på indekset.

5. Andelen af elever med synsvanskeligheder er fordoblet fra 1985/86 til 1991/92. Forklaringen er bl.a. at amternes synskonsulent og andre ordninger udbyggedes i dette tidsrum. Med et kraftigt fald inden for de seneste tre år er disse elevers absolutte andel dog stadig beskeden.

6. Det absolutte antal af hørehæmmede er næsten halveret siden 1985/86. Fra 2000/01 til 2002/03 var andelen af disse elever faldende. I 2003/04 er der ikke registeret nogen nævneværdig ændring og andelen udgør omkring 5 pct. af det samlede antal specialundervisningselever ligesom det var tilfældet året forinden.

7. Gruppen "Andet" udgør i fleste tilfælde autistiske elever og elever med DAMP. Tallet kan i tidligere år være påvirket af, at Vejle Amt har brugt denne gruppe til registrering af udenamtsanbragte elever.






5 Indretning af den vidtgående specialundervisning

For de tre tabeller 5.1, 5.2 og 5.3 gælder, at der er en indbyrdes sammenhæng i opgørelsen, således at et fald i den ene form vil medføre en vækst i en eller begge af de andre former.

I tabel 5.1 er der for de seneste to år vist hvordan de enkelte amter har indrettet deres specialundervisning i form af oplysninger om antal specialskoler, og deres elever opdelt efter, om skolerne drives i amtskommunalt regi eller primærkommunalt regi. Der foreligger nu tal for fire år og man kan derfor se tendenserne i udviklingen.

Der foreligger dog ikke oplysninger for samtlige amter. Man skal være opmærksom på, at der kan være sket en ændret registreringsmetode i amterne. For de amter, hvor oplysningerne foreligger kan det konstateres, at Århus Amt har reduceret antallet af institutioner markant fra 2001/02 til 2002/03.. Det ses af , at antallet af kommunalt drevne institutioner er faldet gennem hele perioden. Dette fald er mest markant fra skoleåret 2000/01 til skoleåret 2001/02, hvor antallet blev halveret. Dette hænger sammen med, hvordan Københavns Kommune indplacere deres institutioner.

Tabel 5.1 Indretning af den vidtgående specialundervisning - Selvstændige specialskoler

  Institutioner Elever
  Selvstændige specialskoler Heraf kommunalt drevne Selvstændige specialskoler Heraf kommunalt drevne
Område / År 00/01 01/02 02/03 03/04 00/01 01/02 02/03 03/04 00/01 01/02 02/03 03/04 00/01 01/02 02/03 03/04
Københavns Kommune1 9 4 14 621 5 4     219 312 349 510        
Frederiksberg Kommune 1   1 1 1   1 1 60   19 60 60   19 60
Københavns Amt 6 7 7 7         535 541 598 521        
Frederiksborg Amt 6 5 5 5 1 1 1 1 253 305 297 333 42 46 40 42
Roskilde Amt 11   2 3 2   1   83   69 172 51   51  
Vestsjællands Amt2   5 5 5           322 379 350        
Storstrøms Amt                                
Bornholms Amt 1 1 1 2         44 45 57 87        
Fyns Amt 12 12 11 11         584 660 720 756        
Sønderjyllands Amt 2 2 2 6         253 268 328 370        
Ribe Amt 2 1 2 2         42 25 46 55        
Vejle Amt 6 5 5 5         397 266 288 287        
Ringkøbing Amt 3 3 3 3           145 160 182        
Århus Amt 14 16 6 6         630 678 643 647        
Viborg Amt 8 5 4 4         178 177 191 184        
Nordjyllands Amt 5 6 6 7 1       227 231 239 259 49      
I alt 86 72 74 129 10 5 3 2 3.505 3.975 4.383 4.773 202 46 110 102

1 Det må formodes at der i 2003/04 er sket en fejl i indberetningen af selvstændige specialskoler i Københavns Kommune.

2 I Vestsjællands Amt er landsdækkende undervisning ikke inkluderet i opgørelsen.

Tabel 5.2 og Tabel 5.3 viser henholdsvis antallet af specialundervisningscentre/specialklasserækker og antal gruppeordninger/gruppeintegration/enkeltintegrerede og elever i den vidtgående specialundervisning, der benytter disse.

Ses der bort fra de amter, hvor der ikke foreligger oplysninger, kan det bl.a. konstateres, at Ribe Amt som reducerede antallet af specialundervisningscentre/specialklasserækker kraftigt fra 2000/01 til 2002/03 men har øget antallet det seneste år. Ligeledes har Fyns Amt, Sønderjyllands Amt, Vejle Amt samt Århus Amt oprettet flere centre end året forinden. Kun Københavns Kommune og Nordjyllands Amt har færre centre i 2003/04 end i 2002/03.

Tabel 5.2 Indretning af den vidtgående specialundervisning - Specialundervisningscentre

  Institutioner Elever
  Specialundervisningscentre Heraf kommunalt drevne Specialundervisningscentre Heraf kommunalt drevne
Område / År 00/01 01/02 02/03 03/04 00/01 01/02 02/03 03/04 00/01 01/02 02/03 03/04 00/01 01/02 02/03 03/04
Københavns Kommune 13 7 8 7 7 7     314 353 336 230        
Frederiksberg Kommune 2   1 1 2     1     16 20       20
Københavns Amt                                
Frederiksborg Amt   5 5 5 6 5 5 5   188 192 181 182 188 192 181
Roskilde Amt 14   2   14   1   128   45   128   40  
Vestsjællands Amt   4       4                    
Storstrøms Amt 3 3 3 3 3 3 3 3 135 136 121 171 135 136 121 171
Bornholms Amt 1 1 1   1 1 1   9 10 13   9 10 13  
Fyns Amt 6 7 8 10 5       264 274 291 310        
Sønderjyllands Amt 2 2 2 4 2   2   51 55 61 68 51   61  
Ribe Amt 14 8 7 10 14 8 7 10 282 295 272 270 282 295 272 270
Vejle Amt 7 4 4 6 7 3 3 4 326 324 322 332     156 156
Ringkøbing Amt 5 5 5 5 5 5 5 5 254 276 287 292 254 276 287 292
Århus Amt 5 9 11 20 5 8 11 11 77 107 173 266 77 105 173 178
Viborg Amt 8 5 6 7 8 5 6 7 108 118 140 142 108 118 140 142
Nordjyllands Amt 20 20 20 19 20 20 20 19 492 501 531 546 492 501 531 546
I alt 100 80 85 97 99 69 66 69 2.440 2.637 2.800 2.828 1.610 1.629 1.986 1.956

I forbindelse med vurdering af tallene Tabel 5.2 i er det vigtigt at man lægger fokus på elevsiden og ikke så meget på institutionssiden, da den af naturlige årsager er vanskelig at afgrænse.

Tabel 5.3 Indretning af den vidtgående specialundervisning - Antal gruppeordninger /gruppeintegration/enkeltintegrerede (elever)

Område / År 2000/01 2001/02 2002/03 2003/04
Københavns Kommune 66 69 72 97
Frederiksberg Kommune     13 13
Københavns Amt 504 567 637 602
Frederiksborg Amt 112      
Roskilde Amt 109   195 145
Vestsjællands Amt        
Storstrøms Amt 70 257 65 305
Bornholms Amt   26 36  
Fyns Amt 171 163 194 174
Sønderjyllands Amt 66 29 34 31
Ribe Amt 18 56 64 24
Vejle Amt 68 21 29 18
Ringkøbing Amt 34 18 15 15
Århus Amt 32 36 90 91
Viborg Amt 17 18 26 33
Nordjyllands Amt 24 33 64 80
I alt 1.291 1.293 1.534 1.628

Tabel 5.4 Antal børnehaveklassebørn i den vidtgående specialundervisning i folkeskolen

Område / År 2001/02 2002/03 2003/04
Københavns Kommune 14 16 13
Frederiksberg Kommune     1
Københavns Amt 14 29 57
Frederiksborg Amt 61 37 47
Roskilde Amt   5 12
Vestsjællands Amt 29 2 48
Storstrøms Amt   10  
Bornholms Amt 6 1  
Fyns Amt 44 45 54
Sønderjyllands Amt 26   37
Ribe Amt 38 26 28
Vejle Amt 31 40 31
Ringkøbing Amt 33 36 40
Århus Amt     29
Viborg Amt 10 16 16
Nordjyllands Amt 23 27 22
I alt 329 2901 435

Note: Det er foretaget enkelte korrektioner i elevtallet set i forhold til den forrige udgave af denne publikation.

Undervisningsministeriet har siden skoleåret 2000/01 bedt amterne om at indberette antal børnehaveklassebørn i den vidtgående specialundervisning.

Tabel 5.4 viser, at der på landsplan skete et fald fra 2001/02 til 2002/03 i antallet af børnehaveklassebørn i den vidtgående specialundervisning i folkeskolen, hvilket til dels hang sammen med manglende indberetninger. Det kan dog konstateres, at der i Frederiksborg Amt næsten skete en halvering i antallet. Ribe Amt havde ligeledes færre børnehaveklassebørn henvist, mens Vejle Amt havde den største vækst blandt de amter hvor der blev registreret en tilgang af børnehaveklassebørn i den vidtgående specialundervisning.

I 2003/04 er der på landsplan sket en samlet stigning på over 150 elever set i forhold til året forinden og således overstiger væksten forrige års fald og antallet af børnehaveklassebørn i den vidtgående specialundervisning er højere i 2003/04 end i 2001/02. Specielt i Vestsjællands Amt og Københavns Amt er der registeret en kraftig vækst, men også Frederiksborg og Fyns Amter har en haft en relativ kraftig vækst. Nordjyllands Amt, Københavns Kommune og Vejle Amt har alle haft et mindre fald i antallet af børnehaveklassebørn i den vidtgående specialundervisning i folkeskolen.






6 Visiterede til specialundervisning

Tabel 6.1 viser antallet af elever i 1. – 10. klasse, der er henvist til den vidtgående specialundervisning sammenholdt med hvor mange af disse, der er nyvisiteret.

Man skal være varsom med at sammenligne landstotalerne for de tre år, da der ikke foreligger oplysninger for samtlige amter. I 2003/04 er der 1.765 nyvisiteret elever i den vidtgående specialundervisning, ud af det samlede antal på 9.868 elever. Københavns og Fyns amter, der har det største antal elever i den vidtgående specialundervisning, har også haft det højeste antal af nyvisiterede elever.

Ser man på den største ændring i antallet af nyvisiterede elever, springer Bornholms, Sønderjyllands og Århus amter i øjnene med en stigning på henholdsvis 113, 116 og 195 elever. Storstrøms Amt samt Nordjyllands Amt har haft det største fald i antallet af nyvisiterede elever med henholdsvis 26 og 32 elever.

Tabel 6.1 Samlet antal elever i den vidtgående specialundervisning i folkeskolen, samt heraf nyvisiterede elever

  2001/02 2002/03 2003/04
Område / År Antal elever Heraf nyvisiterede2 Antal elever Heraf nyvisiterede Antal elever Heraf nyvisiterede
Københavns Kommune 720 175 1.082 112 824 130
Frederiksberg Kommune 84 5 102 8 104 7
Københavns Amt 1.136 291 1.206 289 1.173 287
Frederiksborg Amt 681 107 713 0 695 0
Roskilde Amt 381 0 374 104 395 101
Vestsjællands Amt 620 0 644 0 692 0
Storstrøms Amt 393 0 455 107 476 81
Bornholms Regionskommune1 80 37 105 24 137 137
Fyns Amt 1.053 207 1.160 203 1.186 193
Sønderjyllands Amt 365 0 423 0 486 116
Ribe Amt 365 102 359 81 326 63
Vejle Amt 655 162 666 169 685 175
Ringkøbing Amt 418 56 440 64 449 61
Århus Amt 821 144 995 0 989 195
Viborg Amt 328 71 359 36 366 51
Nordjyllands Amt 742 140 814 200 885 168
I alt 8.842 1.497 9.897 1.361 9.868 1.765

Note: Der gøres opmærksom på at ikke alle amter har opgjort antallet af nyvisiterede, hvorfor en sammenligning på landsplan, de tre år imellem, kan være misvisende.

Note: Bornholms Regionskommune har anført at samtlige dens elever er nyvisiteret.

1 Under nyvisiterede elever kan det forekomme at børnehaveklasseelever er medregnet.






7 Nettodriftsudgifter til undervisning af børn med vidtgående handicap

På baggrund af de regnskabstal, som amterne indberetter til Danmarks Statistik vedrørende udgifter og indtægter til den vidtgående specialundervisning, er de samlede nettodriftsudgifter til området beregnet i Tabel 7.1. Det stigende antal elever, der er henvist til den vidtgående specialundervisning, har indtil år 2000 været afspejlet i stigende nettodriftsudgifterne for amterne til området.

Det store fald i nettoudgifterne, der ses fra 2000 til 2001, skyldes en ændring i det kommunale takstbeløb for elever i den vidtgående specialundervisning i folkeskolen. I den tidligere udgave af denne publikation var nettoudgifterne opgjort i løbende priser og man så på budgetterne for 2002 og 2003. I denne udgave er nettoudgifterne opgjort i faste priser og det er amternes faktiske udgifter for 2002 og 2003 som er illustreret i Tabel 7.1.

Amtskommunernes nettoudgifter (i faste priser) er steget med 51 pct. i perioden 1992 – 2003. I samme periode steg elevtallet (1. – 10. klasse) med knap 56 pct. Grundet den ovennævnte ændring i det kommunale takstbeløb kan tallene for perioden 2001 til 2003 ikke sammenlignes direkte med resten af de opgjorte tal.

Man skal desuden være varsom med at sammenligne amternes nettoudgifter, da konteringspraksis kan være meget forskellig amterne imellem. Visse amter har f.eks. bogført en række fællesudgifter vedrørende voksne og børn på kontoen.

Tabel 7.1 Amternes nettoudgifter (2003 priser) for undervisning af børn med vidtgående handikap. (1000 kr.)

Område/år 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
Københavns Kommune 77.528 79.094 81.497 82.410 85.915 87.036 91.129 104.904 132.311 151.909 183.440 192.504
Frederiksberg Kommune 11.333 9.644 10.095 7.746 11.828 9.965 13.798 16.951 17.569 23.130 22.762 25.368
Københavns Amt1 10.762 11.233 10.972 14.957 13.452   223.600 202.510 159.101 114.344 133.486 137.605
Frederiksborg Amt 63.854 62.011 61.028 62.612 66.379 70.688 82.800 90.076 73.005 38.505 43.440 41.810
Roskilde Amt 55.345 54.122 53.707 53.922 55.660 56.200 58.692 64.512 45.171 36.292 29.786 40.759
Vestsjællands Amt 58.054 62.332 64.049 67.734 76.157 85.521 90.626 99.128 76.384 53.147 58.310 24.081
Storstrøms Amt 42.609 43.592 49.258 49.638 53.346 55.426 57.120 59.249 40.876 25.760 32.756 38.433
Bornholms Regionskommune 9.340 10.393 10.453 11.127 11.302 11.342 10.849 11.496 8.460 4.940 7.464 2
Fyns Amt 87.452 94.332 100.175 109.012 113.072 123.012 136.747 153.779 111.878 53.823 67.375 73.981
Sønderjyllands Amt 47.850 49.656 50.060 55.834 63.103 67.504 66.085 71.613 58.295 32.383 32.731 31.700
Ribe Amt 52.592 53.850 57.047 63.373 63.623 69.251 68.743 71.820 54.820 37.380 31.240 33.279
Vejle Amt 70.482 75.180 78.659 82.711 90.805 99.946 107.719 122.415 94.617 56.930 54.599 54.827
Ringkøbing Amt 40.043 40.538 44.388 48.054 53.489 58.637 61.698 64.504 52.958 32.534 34.763 38.617
Århus Amt 96.758 99.570 107.873 122.682 129.842 140.611 156.388 158.370 147.562 65.949 70.422 57.349
Viborg Amt 32.116 33.364 37.515 39.608 42.560 48.780 55.648 62.560 57.737 34.392 38.993 39.469
Nordjyllands Amt 97.109 100.575 107.744 124.168 143.504 165.162 177.009 190.011 155.211 80.665 81.763 88.753
I alt 853.227 879.486 924.522 995.589 1.074.038 1.149.083 1.458.653 1.543.896 1.285.954 842.085 923.333 918.535

Kilde: Danmarks Statistik – Statistikbanken – Tabel 3.07

Note: Bemærk at nettoudgifterne i forrige udgave af denne publikation ”Folkeskolens vidtgående specialundervisning 1991/92-2002/03” var opgjort i løbende priser. Desuden var nettoudgifterne for 2002 og 2003 også opgjort, men opgørelsen vedrørte da amternes budgetter. I denne publikation er det en opgørelse af faktiske nettoudgifter.

Note: Det bemærkes at nettoudgifterne for Roskilde Amt i 2003 i høj grad afviger fra opgørelsen i 2002. Tallet er udregnet på baggrund af oplysninger fra Danmarks Statistik – Statistikbanken – Tabel 3.07. Det bemærkes også, at udgiften i Vestsjællands Amt er mere end halveret fra 2002 til 2003.

Note: København og Frederiksberg kommuner samt Bornholms Regionskommune indtager en særstatus, da de varetager såvel de primær som amtskommunale opgaver ved den vidtgående specialundervisning.

1 Tal før og efter 1997 er ikke sammenlignelige, idet amtet i 1998 overgik til nyt økonomisystem og nye konteringsmetoder. Nettodriftsudgifterne fra 1998-2000 anskues således at være korrekte.

2 Nettoudgifterne for undervisning af børn med vidtgående handicap er endnu ikke tilgængelig for Bornholms Regionskommune.

Tabel 7.2 viser udviklingen i amternes nettodriftsudgifter med 1992=100. Det fremgår, at alle amter har haft betydelige fluktueringer i perioden. Indekset afspejler bl.a. det varierede antal af henviste elever til den vidtgående specialundervisning fra 1992 til 2000, mens tallene for 2001 til 2003 må betragtes separat grundet ændringen i det kommunale takstbeløb.

Tabel 7.2 Indekseret udvikling i amternes nettoudgifter (2003 priser) for undervisning af børn med vidtgående handikap (1992 = 100)

Område/år 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
Københavns Kommune 100 102 105 106 111 112 118 135 171 196 237 248
Frederiksberg Kommune 100 85 89 68 104 88 122 150 155 204 201 224
Københavns Amt1 100 104 102 139 125              
Frederiksborg Amt 100 97 96 98 104 111 130 141 114 60 68 65
Roskilde Amt 100 98 97 97 101 102 106 117 82 66 54 74
Vestsjællands Amt 100 107 110 117 131 147 156 171 132 92 100 41
Storstrøms Amt 100 102 116 116 125 130 134 139 96 60 77 90
Bornholms Regionskommune 100 111 112 119 121 121 116 123 91 53 80 2
Fyns Amt 100 108 115 125 129 141 156 176 128 62 77 85
Sønderjyllands Amt 100 104 105 117 132 141 138 150 122 68 68 66
Ribe Amt 100 102 108 120 121 132 131 137 104 71 59 63
Vejle Amt 100 107 112 117 129 142 153 174 134 81 77 78
Ringkøbing Amt 100 101 111 120 134 146 154 161 132 81 87 96
Århus Amt 100 103 111 127 134 145 162 164 153 68 73 59
Viborg Amt 100 104 117 123 133 152 173 195 180 107 121 123
Nordjyllands Amt 100 104 111 128 148 170 182 196 160 83 84 91
I alt 100 103 108 117 126 135 171 181 151 99 108 108

Note: Bemærk at nettoudgifterne i forrige udgave af denne publikation ”Folkeskolens vidtgående specialundervisning 1991/92-2002/03” var opgjort i løbende priser. Desuden var nettoudgifterne for 2002 og 2003 også opgjort, men opgørelsen vedrørte da amternes budgetter. I denne publikation er det en opgørelse af faktiske nettoudgifter.

1 Tal for årene 1997-2003 er ikke taget med i frekvensberegningerne, da de ikke giver det rigtige billede af udviklingen.

2 Nettoudgifterne for undervisning af børn med vidtgående handicap er endnu ikke tilgængelige for Bornholms Regionskommune. Jf. Tabel 7.1.

Tabel 7.3 Nettoudgift (2003 priser) pr. elev. 1992 – 2003. I 1000 kr.

Område/år 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
Københavns Kommune 191,4 192,4 209,0 195,3 159,1 148,0 155,0 156,6 138,8 211,0 169,5 233,6
Frederiksberg Kommune 246,4 205,2 219,5 138,3 223,2 158,2 219,0 217,3 234,3 275,4 223,2 243,9
Københavns Amt1 13,9 14,4 13,4 17,6 15,6   213,6 190,9 153,1 100,7 110,7 117,3
Frederiksborg Amt 137,3 124,8 130,7 149,8 136,6 135,9 142,8 150,4 130,6 56,5 60,9 60,2
Roskilde Amt 210,4 178,6 185,8 161,9 149,6 160,6 157,4 170,2 140,3 107,7 79,6 103,2
Vestsjællands Amt     232,1 186,1 183,1 188,8 182,7 187,7 135,7 85,7 90,5 34,8
Storstrøms Amt 144,0 147,8 167,0 162,2 162,1 158,4 159,6 161,0 107,3 65,5 72,0 80,7
Bornholms Regionskommune 163,9 159,9 177,2 148,4 154,8 147,3 140,9 129,2 151,1 61,8 71,1 2
Fyns Amt 147,0 163,5 163,4 163,9 171,3 169,7 188,6 182,2 114,2 51,1 58,1 62,4
Sønderjyllands Amt 136,7 153,7 163,6 165,7 185,1 182,0 178,1 184,1 153,8 88,7 76,7 65,2
Ribe Amt 207,1 202,4 196,0 213,4 209,3 222,7 221,0 211,9 167,1 102,4 87,0 102,1
Vejle Amt 150,6 165,2 171,7 167,1 159,6 176,6 190,3 168,2 124,3 86,9 82,0 80,0
Ringkøbing Amt 180,4 169,6 188,9 174,1 174,2 178,8 182,5 159,7 123,7 77,8 79,0 86,0
Århus Amt 114,8 114,7 115,9 118,8 114,6 117,6 130,8 118,6 188,9 80,3 70,8 58,0
Viborg Amt 113,9 116,7 123,4 120,0 125,5 123,8 141,2 130,9 181,0 104,9 108,6 107,8
Nordjyllands Amt 137,0 143,9 144,4 155,0 186,1 212,0 227,2 228,1 217,4 108,7 100,4 100,3
I alt 141,5 143,8 141,7 141,1 142,2 142,5 165,5 169,2 148,9 95,2 93,3 93,1

Kilde: Danmarks Statistik – Statistikbanken – Tabel 3.07

Note: Bemærk at nettoudgifterne i forrige udgave af denne publikation ”Folkeskolens vidtgående specialundervisning 1991/92-2002/03” var opgjort i løbende priser. Desuden var nettoudgifterne for 2002 og 2003 også opgjort, men opgørelsen vedrørte da amternes budgetter. I denne publikation er det en opgørelse af faktiske nettoudgifter.

Note: Det bemærkes at nettoudgifterne for Roskilde Amt i 2003 i høj grad afviger fra opgørelsen i 2002. Tallet er udregnet på baggrund af oplysninger fra Danmarks Statistik – Statistikbanken – Tabel 3.07. Det bemærkes også, at udgiften i Vestsjællands Amt er mere end halveret fra 2002 til 2003.

Note: København og Frederiksberg kommuner samt Bornholms Regionskommune indtager en særstatus, da de varetager såvel de primær som amtskommunale opgaver ved den vidtgående specialundervisning.

1 Tal før og efter 1997 er ikke sammenlignelige, idet amtet i 1998 overgik til nyt økonomisystem og nye konteringsmetoder. Nettodriftsudgifterne fra 1998-2000 anskues således at være korrekte.

2 Nettoudgifterne for undervisning af børn med vidtgående handicap er endnu ikke tilgængelig for Bornholms Regionskommune.

Figur 7.1 Kommunernes nettoudgifter (1000 kr.) for undervisning af børn med vidtgående handikap. Efter år og 3.07 nettoudgift pct. andel af 3.01 nettoudgift. Opgjort i 2003 priser.

Figur 7.1 Kommunernes nettoudgifter (1000 kr.) for undervisning af børn med vidtgående handikap. Efter år og 3.07 nettoudgift pct. andel af 3.01 nettoudgift. Opgjort i 2003 priser.

Figur 7.1 viser kommunernes samlede nettoudgifter (opgjort i 2003 priser) til undervisning af børn med vidtgående handicap (præsenteret i parentesen ved siden af det pågældende år). De samlede udgifter for de enkelte år er opdelt efter kommunernes nettoudgift til 3.07 (børn med vidtgående handicap) som pct. andel af nettoudgift til 3.01 (folkeskolen) for at illustrere ændringen i kommunernes udgiftsbyrde. Antallet af kommuner i de enkelte intervaller ses i Tabel 7.4. Sammenholdes Figur 7.1 med Tabel 7.4 ses det, at den samlede nettoudgift for kommunerne i 2003 er 1,913 mia. kr., hvoraf 0,458 mia. kr. betales af 29 kommuner som har en 3.07 nettoudgift der ligger på 2 – 3,9 pct. af 3.01 nettoudgiften.

Ud fra Figur 7.1 og Tabel 7.4 ses også, hvordan kommunernes udgifter udvikler sig efter taksomlægningen i år 2000. Før takstomlægningen udgjorde 3.07 nettoudgiften, for tyve kommuners vedkommende mindre end 1,9 pct. af de samlede udgifter til folkeskolen. I 2001 var dette tal faldet til 8 kommuner og i 2003 havde kun 5 kommuner en nettougift til 3.07 som udgjorde under 2 pct. af kommunens samlede udgifter til folkeskolen. Ligeledes falder antallet af kommuner, hvor nettoudgiften til undervisning af børn med vidtgående handicap udgør mellem 2 og 3.9 pct. af kommunens samlede udgifter til folkeskolen.

Fra 2000 til 2003 er den samlede nettoudgift (3.07) for kommunerne steget med ca. 0,874 mia., hvilket skal ses i sammenhæng med takstomlægningen i 2000, der som følge af den ændrede opgavefordeling indebar en overførsel fra det amtslige til det kommunale bloktilskud. Fuldt indfaset, blev det amtslige bloktilskud således reduceret med 0,96 mia. kr. (opgjort i 2001 prisniveau), hvilket svare til 1,06 mia. kr. i 2003. Dette beløb var udtryk for omfanget af § 20.2 foranstaltninger mellem det gamle og det nye takstbeløb, som herved forventedes fremover at blive en kommunal opgave samt takstforøgelsen for de § 20.2 elever, der fortsat måtte forventes at forblive en amtslig opgave, nemlig de foranstaltninger der udgiftsmæssigt oversteg det nye takstbeløb.

Tabel 7.4 Antal kommuner inddelt efter 3.07 nettoudgift pct. andel af 3.01 nettoudgift

3.07 nettoudgift som pct. andel af 3.1 nettoudgift 1998 1999 2000 2001 2002 2003
< 1,9 155 137 43 14 15 11
2 - 3,9 88 100 103 45 34 29
4 - 5,9 19 24 91 74 76 81
6 - 7,9 8 7 17 73 68 61
8 - 9,9 1 1 12 33 38 47
10 - 11,9 0 1 3 17 21 20
12 - 13,9 0 0 1 7 8 10
> 14 0 0 0 7 10 11
I alt 271 270 270 270 270 270

Kilde: Danmarks Statistik – Statistikbanken – (REG71, Tabel 3.07 og Tabel 3.01)

 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Folkeskolens vidtgående specialundervisning 1991/92 - 2003/04" som hele publikationen
© Undervisningsministeriet 2005

Til forsiden
Til sidens top