Til forsiden
Krone
Undervisningsministeriets logo

Din guide til AMU

Arbejdsmarkedsuddannelserne
- bliv bedre til mere







Kolofon

Titel: Din guide til AMU
Udgiver:Undervisningsministeriet
Institution:Undervisningsministeriet
Copyright:Undervisningsministeriet
Emneord:

Resumé:
AMU har skiftet fokus i 2004. I det nye AMU er jobbet i centrum!

Denne folder er en vejviser til det nye AMU. Den giver dig et hurtigt overblik og fortæller, hvor du kan få mere at vide.

Hvad skal man kunne for at udføre sit arbejde så effektivt som muligt? AMU giver svaret og gør det let for virksomheden og medarbejderne at lægge en plan for efteruddannelse i tæt samarbejde med skolen, som udbyder AMU.

Sprog: Dansk
URL:http://static.uvm.dk/publikationer/2004/
Den elektroniske udgaves ISBN: 978-87-603-2768-1
Pris for den elektroniske udgave: 0 DKK
Version: 1.0
Versionsdato: 2004-05-06
Publikationsstandard nummer: 1.0
Formater: html; gif; pdf; css;
Inventarliste:index.html, kap00.html, kap01.html, kap02.html, kap03.html, kap04.html, kap05.html, kap06.html, kap07.html, kolofon.html, hel.html, baggr.gif, green.gif, graa.gif, pilh.gif, pilnede.gif, pilo.gif, pilv.gif, stdlogo.gif, tom.gif, get_adobe_reader.gif, s2.jpg, s5.jpg, s7.gif, s7.jpg, s8.jpg, s11.jpg, fors.jpg, AMU_guide.pdf, publikation.css
Den trykte udgaves ISBN: 78-87-603-2531-1
Publiceringsstandard nr. 1.0






Indholdsfortegnelse

AMU er for alle

Så let er det

Bliv bedre til mere

Alle er ikke ens!

Stå stærkere på arbejdsmarkedet

Stå stærkere i konkurrencen

Næste skridt…

Kolofon
Hele publikationen i PDF-format (274 kB)
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe"s hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.






AMU er for alle

AMU tilbyder voksen- og efteruddannelse for det danske arbejdsmarked.

AMU henvender sig især til ufaglærte og faglærte medarbejdere, der er ansat i private eller offentlige virksomheder. Medarbejdere, der har en højere uddannelse, kan også deltage, så medarbejderteams med forskellig baggrund kan gå på uddannelse sammen.

billede af to mennesker

Arbejdsmarkedsuddannelser og udvalgte enkeltfag udgør grundstammen i AMU.















AMU bygger på dialog og fleksibilitet:

  • Uddannelserne sammensættes efter virksomhedens behov
  • Uddannelserne tilrettelægges efter virksomhedens behov

Som deltager får du et bevis i hånden, når du har gennemført en uddannelse. Så kan du bygge ovenpå senere.






Så let er det

AMU har skiftet fokus i 2004. I det nye AMU er jobbet i centrum!

Denne folder er en vejviser til det nye AMU. Den giver dig et hurtigt overblik og fortæller, hvor du kan få mere at vide.

Hvad skal man kunne for at udføre sit arbejde så effektivt som muligt? AMU giver svaret og gør det let for virksomheden og medarbejderne at lægge en plan for efteruddannelse i tæt samarbejde med skolen, som udbyder AMU.

Find skolerne der, hvor du bor!
Der er altid en skole i nærheden, som tilbyder AMU: tekniske skoler, handelsskoler, AMU- centre, SOSU-skoler m.fl.

Alle er ikke ens!
AMU's nye kompetencebeskrivelser dækker 140 jobområder. De er et godt udgangspunkt, når virksomheden og medarbejderne skal tilrettelægge efteruddannelsen.

Tilrettelæg din egen efteruddannelse
Ufaglært eller faglært? Grunduddannelse eller specialkursus? AMU dækker det hele, så du kan tilrettelægge dit personlige uddannelsesforløb.

Virksomhedens behov er i fokus
AMU er på forkant med, hvad der sker på arbejdsmarkedet. Skolerne lytter til virksomhederne og tilrettelægger uddannelserne efter deres behov.






Bliv bedre til mere

Virksomhederne – både private og offentlige – skal kunne omstille sig hurtigt, når de skal klare sig i konkurrencen, og medarbejderne skal forholde sig til nye måder at arbejde på. Der er hele tiden brug for nye kompetencer.

Her kan AMU hjælpe.

billede af Cornelia Falck er gruppeleder i hjemmeplejen i København

”Jeg er glad for at kunne sende mine medarbejdere på AMU-kurser. De kommer tilbage med friske øjne og gode ideer til, hvordan vi kan gøre tingene anderledes og bedre. De får helt sikkert meget ud af at arbejde koncentreret med et emne, der har faglig relevans. Og så er det en stor fordel, at økonomien hænger godt sammen, så vi kan sende mange på kurser.”

Cornelia Falck er gruppeleder i hjemmeplejen i København.

Altid tæt på
Det er nemt at komme i gang med AMU – I skal blot henvende jer til den nærmeste skole, der udbyder AMU.

Uddannelserne udbydes af ca. 150 skoler, så der er også en udbyder af arbejdsmarkedsuddannelser tæt på jeres virksomhed.





Som regel finder I uddannelserne på:

  • Tekniske skoler
  • AMU-centre
  • Handelsskoler
  • Social- og sundhedsskoler

Der er også en række landbrugsskoler, pædagogseminarier og private, der udbyder uddannelserne i AMU.

AMU på nettet
www.vidar.dk er den elektroniske indgang til AMU. Her kan man finde beskrivelser af arbejdsmarkedsuddannelser og enkeltfag og sidste nyt om skolernes aktuelle tilbud. Vidar har også en oversigt over alle de godkendte skoler i hele landet.

Vidar indeholder også information om, hvad det koster at deltage i en AMU-uddannelse.






Alle er ikke ens!

Ikke to virksomheder er ens – heller ikke deres medarbejdere. Men det er faktisk muligt at samle de mange forskellige arbejdsfunktioner, som hundredtusindvis af faglærte og ufaglærte medarbejdere udfører på de danske virksomheder, i omkring 140 forskellige kompetencebeskrivelser.

billeder af arbejdssituationer

Kompetencebeskrivelserne udgør grundstammen i det nye AMU. De beskriver:

  • jobområdet,
  • hvad man skal kunne for at udføre jobbene
    – altså hvilke kompetencer, man skal have,
  • de uddannelser, som fører til kompetencerne

Kompetencebeskrivelserne er virksomhedernes og medarbejdernes vigtigste værktøj, når de skal vurdere, hvilke behov de har og lægge en plan for efteruddannelsen.

Der er mange muligheder.

Fleksible tilbud til alle
Nogle har brug for en introduktion til jobbet. Andre ønsker en uddannelse, der gør jobbet bredere eller højt specialiseret. Nogle tænker langsigtet og lægger en plan, der rækker flere år frem.

AMU kan skræddersys efter virksomhedens og medarbejdernes behov. Uddannelserne kan stykkes sammen helt fleksibelt – også med enkeltfag fra erhvervsuddannelser.

Nogle gange er ”åbent værksted” løsningen. Det er uddannelser, der kører hele tiden, så man ikke behøver vente på, at der bliver deltagere nok.

Dialog
Der skal tre parter til at skabe et godt uddannelsesforløb!

figur der illustrerer at der skal tre parter til at skabe et godt uddannelsesforløb

Virksomheden kender nok sine egne behov, det gør medarbejderen måske også. Men det er ikke sikkert, de ved, hvad der kan lade sig gøre! Derfor er det altid en god idé at gå i dialog med den lokale AMU-udbyder. Skolerne er altid parate til en snak.






Stå stærkere på arbejdsmarkedet

Med det nye AMU kan du blive bedre til dit job og stå stærkere på arbejds-markedet. Virksomhederne ønsker medarbejdere, der er fleksible og kan omstille sig hurtigt.

billede af Bjarne Jørgensen er Instruktør, Airside Support og ansat i Copenhagen Airports A/S

”I dag skal vi kunne flere forskellige ting – som buschauffør i lufthavnen skal man for eksempel også være med til at rydde sne om vinteren, og så er det godt med nogle kurser. Jeg var på et i køreteknik, hvor der både var teori foran skærmen og praktik bag rattet. Jeg var især glad for øvelserne på det køretekniske anlæg, fordi de svarede meget til dagligdagen med vogntog, der var realistisk belæsset.”

Bjarne Jørgensen er Instruktør, Airside Support og ansat i Copenhagen Airports A/S.

AMU gør det nemt for dig og din leder at lægge en plan for din kompetenceudvikling. Måske bliver I enige om, at du skal deltage i en 'individuel kompetenceafklaring', inden I gør planen færdig, og du starter på uddannelse.

Når du har gennemført en uddannelse, får du et uddannelsesbevis. De fleste uddannelser kan du bygge ovenpå. Hvis du er ufaglært, kan du bruge mange af uddannelserne som byggesten til en erhvervsuddannelse.




Sådan kommer du videre – trin for trin:

  • Tal med din nærmeste chef om dine job- og uddannelsesønsker
  • Foreslå, at I drøfter den kompetencebeskrivelse, der dækker dit jobområde
  • Drøft, om der er behov for, at du får en
    'individuel kompetenceafklaring'
  • Tal om, hvordan en plan for din efteruddannelse kunne se ud

Det er normalt virksomheden, der tilmelder medarbejdere til en uddannelse.

Der er styr på økonomien

Mange virksomheder betaler fuld løn til deres medarbejdere, mens de er på uddannelse i AMU. Når det ikke er tilfældet, får du nor- malt en godtgørelse, der svarer til højeste dagpengesats, hvis du tilhører målgruppen.






Stå stærkere i konkurrencen

Det er ikke svært at finde kurser, men det er næsten umuligt at bevare overblikket midt i alle tilbuddene. Især for små og mellemstore virksomheder, hvor efteruddannelse og kompetenceudvikling måske ikke ligger i faste rammer. Hvor er det, skoen virkelig trykker?

billede af Ib Holm Mortensen er underdirektør i Actona Company A/S, som er en møbelvirksomhed

”Uddannelse af medarbejderne er utrolig vigtigt, og det gode ved AMU er, at der er kort vej til de forskellige muligheder og mange forskellige niveauer. Hos AMU kan vi både få truckcertifikat og lederuddannelse! Selv bruger vi den grundlæggende lederuddannelse meget. Den er målrettet ufaglærte og faglærte, som har lederfunktioner, og giver en god indgangsvinkel til lederjobbet. Det skulle mange flere virksomheder få øjnene op for.”

Ib Holm Mortensen er underdirektør i Actona
Company A/S, som er en møbelvirksomhed.

Med det nye AMU er der gjort op med traditionerne, og tingene er vendt på hovedet. Nu er udgangspunktet, at skolen lytter til virksomhedernes behov og ser på de jobfunktioner, som medarbejderne har. Først derefter går arbejdet med at tilrettelægge et uddannelsesforløb for medarbejderne i gang – i tæt samarbejde med virksomheden.



Og der er andre gode grunde til at kontakte skolen, når medarbejdernes kvalifikationer skal have et løft:

  • Virksomheden skal kun henvende sig ét sted
    – skolen koordinerer med eventuelle andre udbydere, hvis det giver den bedste kvalitet
  • Skolerne er på forkant med, hvad der sker på arbejdsmarkedet og kan tilbyde at vurdere virksomhedens behov for kompetenceudvikling
  • Det er virksomheden, der bestemmer rammerne for samarbejdet
  • Skolen gennemfører uddannelserne dér, hvor det passer virksomheden bedst: på skolen, hjemme på virksomheden eller som fjernundervisning

Økonomien er overkommelig
Staten betaler det meste af uddannelserne, men der er normalt en mindre deltagerbetaling. Virksomheden kan i de fleste tilfælde få refunderet den del af medarbejderens løn, der svarer til højeste dagpengesats.






Næste skridt…

Denne folder giver et hurtigt overblik over det nye AMU. Kontakt den lokale udbyder af AMU, hvis du er interesseret i at høre mere. Mange skoler har medarbejdere, som rådgiver virksomhederne om mulighederne.

Du kan finde din nærmeste udbyder af AMU på www.vidar.dk






 

groslash;n streg Denne side indgår i publikationen "Din guide til AMU" som hele publikationen
© Undervisningsministeriet 2004

Til forsiden
Til sidens top