Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Forord: Vi har alle et ansvar

 

 

Kvindelig omskæring er – i alle former – forbudt ifølge dansk straffelov. Desuden er omskæring af piger et brud på FN’s Konvention om Barnets rettigheder, som Danmark ratificerede i 1991.

Så holdningen er klar.

Det næste spørgsmål er så, hvordan vi som samfund, som borgere og ikke mindst som fagpersoner skal forholde os, når vi bliver stillet overfor oplysninger eller mistanke om, at en pige er blevet eller risikerer at blive omskåret.

At der er kommet stærk fokus på omskæring af piger har skabt både afklaring og forvirring om, hvad man skal, bør og kan gøre, når man som fagperson stilles overfor en konkret problemstilling.

Det er de færreste danskere, der ikke opfatter omskæring som noget uacceptabelt og kvindeundertrykkende – og noget, der er vanskeligt at tackle, også selvom man er professionel.

Selvom familier fra især afrikanske lande igennem 2000 år har levet med kvindelig omskæring som noget naturligt og socialt set nødvendigt, er der ingen tvivl om, at omskæring af piger er uforeneligt med det danske menneskesyn.

Det er ulovligt og må høre op.

Heldigvis er der flere og flere familier, der klart melder ud, at de ikke vil lade deres pigebørn gennemgå de samme lidelser, som de selv har været igennem. Det er en naturlig følge af integration i et samfund, hvor kvinder har andre muligheder for selvstændighed, og hvor de får information om både lovgivning og de sundhedsmæssige risici.

I fagkredse har større indsigt haft betydning for, hvordan man håndterer emnet. Der er forståelse for, at det er nødvendigt at handle – professionelt og respektfuldt.

Denne positive udvikling er dog ikke ensbetydende med, at problemet er forsvundet, eller at det skal bagatelliseres. Omskæring af piger finder stadigvæk sted. Og der er fortsat brug for forebyggelse og handling.

Målet med den sociale indsats er at være opmærksom på og hjælpe pigerne. Det er pigernes og dermed også deres familiemæssige netværks ve og vel, der hele tiden skal være den røde tråd i forhold til information, handling, støtte og hjælp.

Formålet med denne publikation er at give alle jer, der i jeres daglige arbejde møder disse børn, et overblik over de praktiske og lovgivningsmæssige redskaber, I har til rådighed. Og opfordre til faglig diskussion og menneskelig omtanke.

Vi har alle et ansvar overfor de piger, der har været udsat for eller risikerer omskæring.

Socialminister Henriette Kjær

 


Denne side indgår i publikationen "Vi har alle et ansvar" som forord
© Undervisningsministeriet 2003

 Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top