Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
[ Undervisningsministeriets logo ]

Bilag 2: Integrationsloven og lov om aktiv socialpolitik - en sammenlignende oversigt





Skemaet på de følgende sider sammenfatter bestemmelser i Lov om integration af udlændinge i Danmark og Lov om aktiv socialpolitik, som er lovgrundlaget for såvel de kommunale sagsbehandlere som sprogcentrene ved tilrettelæggelse af samspillet mellem aktivering og danskundervisning.

Lov om integration af udlændinge i Danmark (l. nr. 474 af 1. juli 1998 som ændret ved l. nr. 57 af 25. januar 2000) Lov om aktiv socialpolitik (LBK nr. 707 af 29. september 1998 med senere ændringer)
Lovens formål: Lovens formål (§ 1) er, at: - bidrage til, at nyankomne udlændinge sikres mulighed for deltagelse på lige fod med andre borgere i samfundets politiske, økonomiske, arbejdsmæssige, sociale, religiøse og kulturelle liv, - bidrage til, at nyankomne udlændinge hurtigt bliver selvforsørgende, og - bibringe den enkelte udlænding en forståelse for det danske samfunds grundlæggende værdier og normer. Lovens formål (§ 1) er - at forebygge, at personer, der har eller kan få vanskeligheder ved at fastholde et arbejde, får behov for hjælp til forsørgelse, og - at skabe et økonomisk sikkerhedsnet for enhver, som ikke på anden måde kan skaffe det nødvendige til sig selv og sin familie (stk. 1).

Formålet med at give hjælp til forsørgelse er at sætte modtageren i stand til at klare sig selv. Modtageren og ægtefællen skal derfor efter evne udnytte og udvikle deres arbejdsevne, herunder ved at tage imod tilbud om arbejde eller aktivering (stk. 2). Modtageren skal ud fra sine behov og forudsætninger have mulighed for indflydelse og medansvar ved tilrettelæggelsen af hjælpen (stk. 3).

Introduktionsprogram Aktivering Revalidering
Personkreds Kommunalbestyrelsen skal tilbyde et introduktionsprogram til udlændinge, der på tidspunktet for kommunalbestyrelsens overtagelse af ansvaret er fyldt 18 år. Mindreårige uledsagede flygtningebørn under 18 år med opholdstilladelse efter udlændingeslovens § 7 eller 9, stk. 2 nr. 4, kan tilbydes introduktionsprogram (§16, stk. 1 og 5).

Introduktionsprogrammet omfatter for alle danskundervisning (§§ 21 og 22) og kursus i samfundsforståelse (§ 20). Udlændinge, som modtager introduktionsydelse, herunder den særlige ydelse efter § 27a, stk 1, skal af kommunalbestyrelsen tilbydes aktivering (§§ 23 og 24).

Udlændinge, som opfylder betingelserne herfor, kan modtage hjælp efter kapitel 6 og 7 i lov om aktiv socialpolitik i stedet for introduktionsprogram (§ 16, stk. 6)

Kommunen tilbyder aktivering eller andre beskæftigelsesfremmende foranstaltninger til personer, der modtager kontanthjælp, jf. §§ 11 og 13 (§ 16, stk. 1 og 2). Revalidering er erhvervsrettede aktiviteter og økonomisk hjælp, der kan bidrage til, at en person med begrænsninger i arbejdsevnen fastholdes eller kommer ind på arbejdsmarkedet, således at den pågældendes mulighed for at forsørge sig selv og sin familie forbedres (§ 46, stk. 1). Kommunen giver tilbud om revalidering, når erhvervsrettede aktiviteter efter denne eller anden lovgivning ikke er tilstrækkelige til, at den pågældende kan klare sig selv (§ 46, stk. 2).
Tidspunkt for tilbud Introduktionsprogrammet skal påbegyndes senest en måned efter, at kommunalbestyrelsen har overtaget ansvaret for en udlænding (§ 16, stk. 3). Under 30 år: Tilbud om aktivering senest efter en sammenhængende periode med 13 ugers kontanthjælp (§ 20, stk. 1). Nyt tilbud om aktivering skal gives, når de pågældende igen har modtaget kontanthjælp i en sammenhængende periode på 3 måneder (§ 24).

Fyldt 30 år: Tilbud om aktivering senest efter en sammenhængende periode med 12 måneders kontanthjælp (§ 21).

Efter lov om retssikkerhed og administration på det sociale område skal kommunen hurtigst muligt og senest 8 uger efter første udbetaling af løbende hjælp vurdere, om hjælp efter kapitel 4 (kontanthjælp) er tilstrækkelig til, at modtageren kan klare sig selv. Vurderer kommunen, at dette ikke er tilfældet, skal den så vidt muligt give andre egnede tilbud (§ 8).
Varighed og omfang Varighed: Introduktionsprogrammet har en varighed på tre år efter, at kommunalbestyrelsen har overtaget ansvaret for en udlænding (§ 16, stk. 4).

Omfang: Det fulde introduktionsprogram for udlændinge, der tilbydes aktivering, i medfør af § 23 skal have et omfang af gennemsnitligt mindst 30 timer pr. uge (§ 17).

Kommunalbestyrelsen kan undlade at tilbyde en udlænding deltagelse i henholdsvis kursus om samfundsforståelse og danskundervisning, når den pågældende skønnes at have tilstrækkelig viden om ennet eller danskkundskaber, og eller når ganske særlige grunde taler herfor (§ 20, stk.

2 og § 21, stk. 4).

Kommunalbestyrelsen kan helt eller delvis undlade at tilbyde en udlænding deltagelse i aktivering, når ganske særlige grunde taler derfor (§ 23, stk. 8).

Under 30 år med ledighed som problem: Varighed: Tilbud på 18 måneder. For personer, der har en uddannelse, der berettiger til optagelse i en akasse, skal tilbuddet være på 6 måneder (§ 20, stk. 2).

Omfang: Tilbuddet efter stk. 2 skal have et sådant omfang, at aktiveringen sammen med evt. ustøttet deltidsarbejde er på mindst 30 timer om ugen (§ 20, stk. 3).

Under 30 år med problemer ud over ledighed: Varighed: Tilbudet skal være på 18 måneder.

Omfang: Kommunen fastsætter det ugentlige timetal (§ 20, stk. 4).

Fyldt 30 år: Varighed og omfang: Kommunen fastsætter varighed og det ugentlige timetal (§ 21).

Kommunen skal tilrettelægge en revalidering, herunder en forrevalidering, således at den kan gennemføres på så kort tid som muligt, og således at revalidendens behov tilgodeses.

Kommunen kan højst planlægge en revalideringsydelse i 5 år (§ 49, st. 1).

Kommunen kan under særlige forhold forlænge den fastsatte tid for revalidering eller planlægge en revalidering, hvor revalidenden får revalideringsydelse i mere end 5 år (§ 49, stk. 2 og § 56).

Friperiode Såfremt aktiveringen har en sammenhængende varighed på 12 måneder eller derover, skal der indlægges en friperiode på en måned, således at aktiveringen ikke overstiger 11 måneder inden for en 12 måneders periode (§ 24, stk. 1). Der skal indlægges en friperiode på 1 måned, således at aktivering ikke overstiger 11 måneder inden for en 12 måneders periode (§ 23).
Handlingsplan Kommunalbestyrelsen skal inden en måned efter at have overtaget ansvaret for en udlænding omfattet af § 16 i samarbejde med den pågældende udarbejde en individuel handlingsplan (§ 19, stk. 1).

Handlingsplanen kan indeholde tilbud enten i form af introduktionsprogram (§16, stk. 2) eller efter kapitel 6 og 7 i lov om aktiv socialpolitik (§16, stk. 6).

Handlingsplanen skal udarbejdes på grundlag af en vurdering af den enkelte udlændings individuelle færdigheder og forudsætninger og målrettet sigte mod den enkelte udlændings introduktion på arbejdsmarkedet eller mod en uddannelse (§ 19, stk. 2).

Tidspunktet for påbegyndelse af aktivering fastsættes så vidt muligt i forbindelse med handlingsplanen (bek. nr 58 af 25. januar 2000, § 3).

Handlingsplanen kan konstatere, at introduktionsprogrammet udskydes (jf. ovenfor), f.eks. for torturofre, stærkt traumatiserede flygtninge og andre, der som følge af psykiske eller fysiske lidelser ikke straks kan påbegynde det almindelige introduktionsprogram (bemærkninger til lovforslag).

Kommunen kan ved aktivering lave en skriftlig plan, når den skønner, det vil fremme en sammenhængende indsats. Planen skal ud fra personens egne ønsker og forudsætninger beskrive mål for arbejde eller uddannelse og fastlægge de aktiviteter, der kan føre frem til målet. Er arbejde eller uddannelse ikke for tiden et realistisk mål, kan planen gå ud på at stabilisere og forbedre personens almindelige livssituation (§ 9, stk. 1).

Det er bl.a. en betingelse for at deltage i voksen- eller efteruddannelse (§16, stk. 2, 7 pkt.), at uddannelsen indgår i en skriftlig plan efter § 9, stk. 1 (§ 19, stk. 1).

Kommunen skal lave en erhvervsplan for en person, der modtager hjælp til revalidering (§ 9, stk. 2 og § 50).

Kommunen udarbejder i samarbejde med revalidenden en erhvervsplan, når det erhvervsmæssige sigte er afklaret for den pågældende. Planen skal angive mål, tidsrammer og indhold (§ 50, stk. 1).

Erhvervsplanen skal indeholde en beskrivelse af de enkelte elementer i forløbet. Planen skal være realistisk med hensyn til revalidendens forudsætninger, evner og interesser samt muligheder for optagelse på en uddannelse og for endelig erhvervsmæssig placering (§ 50, stk. 3).

Kommunen skal revidere erhvervsplanen, når individuelle eller generelle betingelser for at gennemføre den ændrer sig (§ 50, stk. 4).

Art af tilbud Det fulde introduktionsprogram omfatter danskundervisning, kursus i samfundsforståelse samt aktivering (jf. ovenfor) Aktivering kan bestå i en eller flere af følgende aktiviteter: 1) kortvarige vejlednings- og introduktionsprogrammer 2) jobrotation, jobtræning med løntilskud, virksomhedspraktik (individuel jobtræning og følordning)
3) særligt tilrettelagte uddannelsesaktiviteter
4) særligt tilrettelagte aktiverende forløb
5) frivillige og ulønnede aktiviteter
6) voksen- eller efteruddannelse (§ 23, stk. 2).

Andre aktivitetstyper, som ikke umiddelbart falder ind under bestemmelserne i bekendtgørelsens opregning af aktivitetstyper, kan i særlige tilfælde godkendes af indenrigsministeren som værende omfattet af integrationslovens § 23 (bek. nr. 58 af 25. januar 2000, § 12.).

Kommunen tilbyder aktivering eller andre beskæftigelsesfremmende foranstaltninger (§ 16, stk. 1) Aktivering kan efter § 16, stk. 2 omfatte en eller flere af følgende aktiviteter:

1) Kortvarige vejlednings- og introduktionsprogrammer
2) Jobtræning med løntilskud
3) Individuel jobtræning
4) Særligt tilrettelagte uddannelsesaktiviteter
5) Særlige tilrettelagte aktiverende forløb
6) Frivillige og ulønnede aktiviteter
7) Voksen- eller efteruddannelse
8) Ordninger om jobrotation.

Suppleres med danskundervisning efter ændring af Socialministeriets bekendtgørelse som opfølgning på regeringens handlingsplan om bedre integration.

Andre former for beskæftigelsesfremmende foranstaltninger kan f.eks. være undervisning i dansk efter L nr. 487 (Socialministeriets vejledning nr. 39 af 5.3.1998, kapitel 5.2.11 (pkt. 207).

En revalidering kan efter § 47, stk. 2 bl.a. bestå af en eller flere af følgende aktiviteter:
1) Arbejdsprøvning
2) Erhvervsmodnende eller afklarende aktiviteter
3) Uddannelse
4) Optræning hos private eller offentlige arbejdsgivere
5) Hjælp til selvstændig virksomhed Erhvervsplanen kan efter § 50, stk. 2 indeholde en eller flere af følgende elementer
1) Arbejdsprøvning
2) Optræning
3) Nødvendig forberedende undervisning
4) Kurser og projekter
5) Uddannelse.
Lov om undervisning i dansk som andetsprog for voksne udlændinge m.fl. og sprogcentre (L nr. 487 af 1. juli 1998) Formålet med undervisning i dansk som andetsprog er, at voksne udlændinge på baggrund af deres sproglige og kulturelle forudsætninger tilegner sig viden om og færdigheder i at forstå og anvende dansk. Undervisningen skal fremme deltagernes aktive brug af dansk sprog, og den skal udvikle deres bevidsthed om dansk kultur og herigennem medvirke til, at de kan fungere i det danske samfund ( L 487, §1, stk. 1).

Undervisningen skal give deltagerne mulighed for at opnå almene forudsætninger for fortsat uddannelse og almene kundskaber og færdigheder, som er relevante i forhold til arbejdslivet, og som styrker deltagernes aktive medvirken i det danske samfund (L nr. 487, § 2, stk. 2).

Kommunalbestyrelsen tilbyder voksne udlændinge undervisning i dansk som andet sprog (§1, stk. 1). Tilbudet om gratis danskundervisning omfatter udlændinge over 18 år, folkeregistreret i kommunen og som ikke har opnået tilstrækkelige forudsætninger til at kunne fungere som borgere, i beskæftigelse eller i fortsat uddannelse. Dvs. turister og asylansøgere er ikke omfattet (§ 2, stk. 2). Udlændinge under 18 år kan også i visse tilfælde deltage (§ 2, stk. 3). Undervisningsministeren kan sidestille danske statsborgere med udlændinge, når de af særlige grunde ikke behersker det danske sprog i et sådant omfang, at de kan fungere i det danske samfund. Det omfatter herboende grønlændere over 18 år samt hjemvendte udlandsdanskere over 18 år og deres eventuelle voksne børn (§ 2, stk. 4).

Andre (ikke omfattet af § 2, stk. 2 og 4) kan deltage mod betaling (§ 2, stk. 5). Målgruppen skal udvides med tosprogede med dansk statsborgerskab.

Danskundervisning som del af lov om integration (L nr. 474) og lov om aktiv socialpolitik (lbk nr. 707). Kommunalbestyrelsen skal tilbyde danskundervisning, som en del af det 3-årige introduktionsprogram (L nr. 474, §16, stk. 2 og L nr. 487, § 5, stk. 2).

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde særligt tilrettelagt danskundervisning til udlændinge, der har behov derfor, og som på grund af påbegyndt beskæftigelse eller uddannelse ikke kan følge det ellers tilbudte danskundervisningsforløb (L nr. 474, § 22).

Danskundervisning kan efter ændring af Socialministeriets bekendtgørelse som opfølgning på regeringens handlingsplan for bedre integration af februar 2000 indgå som tilbud om aktivering efter § 16, stk. 2. Danskundervisning efter danskundervisningsloven kan i lighed med anden undervisning indgå som en del af revalideringsforløbet.
Særlige regler om danskundervisning Personer, der er omfattet af lov om integration af udlændinge i Danmark, skal kunne påbegynde undervisningstilbud senest en måned efter, at kommunalbestyrelsen har overtaget ansvaret for den pågældende udlænding og gennemføres i overensstemmelse med den handlingsplan, der udarbejdes for den enkeltes introduktionsprogram (L nr. 487, § 5, stk. 2).

For personer, der er omfattet af lov om integration af udlændinge i Danmark, udstedes i forbindelse med undervisningens afslutning et bevis for aktiv deltagelse til de udlændinge, der opfylder betingelserne herfor (L nr. 487, § 7, stk. 6).

Et sprogcenter kan forud for almindelig holdstart tilbyde særlige introducerende undervisningsforløb på indtil tre måneders varighed (bek. nr. 941, § 15, stk. 1).

Der gælder danskundervisningslovens generelle bestemmelser, dvs. at danskundervisning skal kunne påbegyndes senest tre måneder efter, at der er ansøgt herom (L. nr. 487, § 5, stk. 1).

Kursister, der ikke er omfattet af integrationsloven, kan deltage i de særlige introducerende undervisningsforløb i en periode på højst tre måneder (Bek. nr. 941, § 15, stk. 4).

Der gælder danskundervisningsloven generelle bestemmelser, dvs. at danskundervisning skal kunne påbegyndes senest tre måneder efter, at der er ansøgt herom (L nr. 487, § 5, stk. 1).

Kursister, der ikke er omfattet af integrationsloven, kan deltage i de særlige introducerende undervisningsforløb i en periode på højst tre måneder (bek. nr. 941, § 15, stk. 4).

Danskundervisning i kombination med andre voksenunder- visnings tilbud, aktiveringstilbud, prak tikophold Danskundervisning kan kombineres med andre voksenundervisningstilbud, aktiveringstilbud, praktikophold m.v. i henhold til anden lovgivning (L nr. 487, § 6, stk. 4).

Sprogundervisningen tilrettelægges fleksibelt såvel tidsmæssigt som geografisk med henblik på at tilgodese mulighederne for at kombinere undervisning med beskæftigelse, uddannelse eller aktivering i henhold til integrationsloven, lov om aktiv socialpolitik eller lov om en aktiv arbejdsmarkedspolitik (bek. nr. 941, § 6, stk. 1).

Sprogundervisningens kombination med den øvrige integrationsindsats eller aktivering, tilrettelægges efter aftale mellem sprogcentret og den integrations- eller aktiveringsansvarlige kommune eller AF, som en del af den handlingsplan eller eventuelle anden plan, der udarbejdes efter reglerne i integrationsloven, lov om aktiv socialpolitik eller lov om en aktiv arbejdsmarkedspolitik (bek. nr. 941, § 6, stk. 2).

Ved tilrettelæggelsen skal der tages hensyn til, at der i forbindelse med sprogundervisningen forudsættes forberedelse fra kursistens side (bek. nr. 941, § 6, stk. 3).

Omfang af tilbud om undervisning i dansk Udgangspunktet er et ugentligt minimum på 18 timer, dog 12 timer for spor 1- kursister.

For kursister, omfattet af introduktionsprogrammet, eller kursister, der deltager i sprogundervisningen, som led i eller i kombination med aktivering, fastsætter bopælskommunen eller AF, i samarbejde med sprogcen tret, varighed og omfang af sprogundervisningen i en handlingsplan eller i en evt. anden plan (bek. nr. 941, § 8, stk. 5).

Kursister, der deltager i undervisningen som led i integration eller aktivering, skal tilbydes undervisning i mindst 46 påbegyndte uger om året (bek. nr. 941, § 14, stk. 2)

Omfanget af undervisningen på spor 1 er mindst 12 undervisningslektioner om ugen og på spor 2 og 3 mindst 18 undervisningslektioner. Det ugentlige timetal kan under særlige forhold nedsættes (bek. nr. 941, § 8, stk. 3).

Omfattet af sprogcentrenes almindelige forpligtelse.

Sprogcentrene udbyder undervisning i mindst 42 påbegyndte uger om året (bek. nr. 941 § 14, stk 1)

 

Denne side indgår i publikationen "Danskundervisning og aktivering i samspil" som kapitel 7 af 12
© Undervisningsministeriet 2000

 Forrige kapitel Forsiden  Næste kapitel
Til sidens top