Forord

Undervisningsministeriet har gennem de senere år sat en række kvalitetsudviklingsprojekter i gang på de forskellige uddannelsesområder. Som en naturlig fælles fortsættelse
og videreudvikling af disse projekter lanceres nu hovedidéerne bag projektet "Kvalitet der kan ses".

De indledende tanker bag projektet blev beskrevet i pjecen "Kvalitet der kan ses" fra november 1997, og siden har projektet været til mundtlig og skriftlig høring blandt interessenter på området.

Projektets formål er at få opstillet en kvalitetssystematik til brug for det samlede uddannelsessystem i den fortsatte udvikling af kvaliteten. Det er et projekt, hvor metode og indhold vil blive udviklet løbende.

Projektets første indsamling af de kvalitetsindikatorer, der er opstillet begynder nu. Den første publikation med analyser og indikatorer forventes at udkomme i 1999.

Med lovforslaget om etableringen af en selvstændig, statslig institution "Danmarks Evalueringsinstitut" har Undervisningsministeriet lanceret et andet initiativ i forbindelse med udviklingen af kvaliteten i uddannelsessystemet.
Evalueringsinstituttet har sigte mod kvalitetsudvikling i uddannelser og undervisning i grundskolen, ungdomsuddannelserne, de videregående uddannelser og voksen- og efteruddannelserne. Evalueringer skal supplere ministeriets øvrige kvalitets- og tilsynsopgaver, herunder "Kvalitet der kan ses"-projektet.

Undervisningsministeriet, december 1998

 

Berrit Hansen            Ivan Sørensen

 

 

 

Kapitel 1

Sammenfatning


INTERESSE FOR KVALITET

Evaluering og udvikling af kvalitet i uddannelserne er et lokalt såvel som et nationalt anliggende. Undervisningsministeriet har i de senere år iværksat en række kvalitetsud-viklingsprojekter. Projektet "Kvalitet der kan ses" forsøger
at skabe en fælles systematisk tilgang til kvalitet. Projektet er en løbende proces, hvor metoden skal udvikles så den modsvarer de skiftende krav og behov der stilles og således, at den løbende forbedres. Projektet ventes at resultere i publikationer, der udkommer løbende og bidrage til en overordnet indsigt i det danske uddannelsessystem, som kan skabe et grundlag for udvikling af uddannelserne.

Kvalitet i uddannelse er ikke en entydig størrelse. Resultatet af uddannelse og undervisning er ikke et produkt,
som kan bestemmes uafhængigt af processen og de faktorer, der indgår heri. Der er således forskel på at arbejde med kvalitet i en fremstillingsvirksomhed, der leverer en nøje defineret vare, og kvalitet i uddannelse, som omfatter meget andet end konkrete, målbare faktorer.

I undervisning er produkt og proces ofte vanskelige at adskille, og undervisningsforløbene er, ligesom deltagerne, forskellige. Samtidig udvikles krav og muligheder inden for uddannelse i takt med samfundets generelle udvikling. Grundlæggende er kvaliteten af undervisning afhængig af indlæringsprocessen og interaktionen mellem lærer og elev. Den er derfor svær at belyse overordnet; det er ikke umiddelbart muligt at foretage kvalitetsmålinger, der både er enkle og dækkende.

Kvalitet kan fx opgøres som omfanget af opfyldelse af de opstillede målsætninger. Målene i undervisning er mangfoldige og afhænger bl.a. af uddannelsestype og niveau samtidig med, at de løbende ændres. For ensidig fokus på få, enkle faktorer kan give forholdsmæssigt for stor satsning på disse områder, og efterfølgende måske et urealistisk indtryk af forholdene. De områder, der udvælges kan ikke undgå at blive pejlemærker, når kvaliteten skal evalueres ("man får det man måler"). Udvælgelsen af de faktorer, der vurderes
ud fra, er derfor en meget vigtig opgave, da fokus på forkerte eller irrelevante størrelser i værste fald vil kan bidrage til en forringelse af kvaliteten.

Det er mest håndgribeligt og enkelt at beskæftige sig med numeriske størrelser. Der er derfor en reel fare for, at arbejdet på at forbedre disse målbare størrelser sker på bekostning af mere kvalitative, ikke-målbare processer i undervisningen. En uddannelsesevaluering bør derfor bestå af både enkle, målbare indikatorer, der er let tilgængelige og af mere kvalitative, komplekse størrelser.

Evalueringer er hovedsagelig retrospektive, således at de giver en status for tingenes tilstand. En vigtig opgave består i at skabe et grundlag for at udvikle kvaliteten af undervisning og uddannelse, således at det fremadrettede perspektiv tilgodeses.


DETTE PROJEKT

Udfra ønsket om at danne sig et overordnet indtryk af kvaliteten i uddannelserne er Undervisningsministeriets udspil til et kvalitetssystem på nationalt niveau "Kvalitet der kan ses" blevet til.

Hensigten med kvalitetssystematikken er, at den skal være et redskab til at evaluere og - først og fremmest udvikle kvaliteten, ligesom den skal videregive informationer, der kan bidrage til at vurdere, hvor en fremtidig indsats giver bedst kvalitet i forhold til de givne ressourcer. Kvalitetssystematikken skal endvidere tjene som inspiration til udvikling og dynamik på den enkelte institution/uddannelse.

Projektet er et paraplyprojekt, der lægger grunden til en fælles metodologi og terminologi for kvalitetsprojekter i uddannelsessektoren. Således skal det være et redskab til at skabe en fælles metode for at øge koordinationen og sammenligneligheden i kvalitetsvurderinger mellem uddannelsesområderne. I denne fase af projektet fokuseres der fortrinsvis på uddannelsessystem- og sektorniveau.

Som udgangspunkt skal systemet bygge på allerede eksisterende information, således at institutionerne ikke belastes yderligere. På sigt er det dog ønskeligt at få udviklet flere, og især bedre, kvalitative indikatorer.


METODE

Uddannelsessystemet er mere komplekst at analysere end en produktionsvirksomhed med et konkret produkt. Den anvendte metode til resultatvurdering og kvalitetsudvikling må derfor også blive kompleks og mindre entydig.

Et udtryk for kvaliteten er bl.a. i hvilket omfang, de fastsatte mål nås. Målopfyldelsen afhænger i betydelig grad af de midler, der er til rådighed. En entydig sammenhæng mellem mål og midler kan dog ikke antages på forhånd. Undervisning beror i høj grad på en vekselvirkning mellem elever og lærere, under indflydelse af faktorer som fx de fysiske rammer, undervisningsmidlerne og studiemiljøet. De mange faktorer, der har indflydelse på undervisningens resultat, er omstændigheder, der betyder, at en mål-middel-analyse ikke bliver enkel og entydig, eftersom mål og midler udgør en dynamisk helhed. Mål og midler optræder i en hierarkisk sammenhæng, hvor den samme faktor i én relation ses som et mål, i en anden som et middel (fx undervisningsmetoder).


Ministeriets metode bygger på to hovedkategorier af mål for resultatvurderingen:


Målsætningerne, er et udtryk for nogle konkret formulerede og alment accepterede overordnede mål for uddannelsessystemet. Målsætningerne har tilknyttet én eller flere (kvalitative eller kvantitative) indikatorer, som kan have et eller flere kriterier for, om kvaliteten er god. Datagrundlag og specifikation af indikatorerne udfra et verifikationsgrundlag. Graden af målopfyldelse kan dermed vurderes ud fra indikatorerne og på de tilhørende kriterier.

Målsætninger angiver hensigt og intention: Hvor vil man hen? De kan udtrykkes ved en retning eller en kurs for bevægelsen. Alt efter hvorledes målsætningerne formuleres, skal det kunne beskrives om de opfyldes i større eller mindre grad. Målsætninger, der anvendes i kvalitetssystematikken, skal være konkrete og anvendelige i den forstand, at der kan peges på indikatorer, kriterier mv., som kan bruges til at vurdere graden af målopfyldelse.

Et eksempel på en målsætning er, at "Ressourcerne skal udnyttes effektivt" (jf. målsætning F nedenfor). Det er et overordnet mål, der skal sikre bedst mulig kvalitet for de ressourcer, der er til rådighed.

Indikatorer viser noget om målopfyldelsen. Med nogle måltyper kan det, der skal nås, måles direkte. Ved andre typer af mål må der gås indirekte tilværks. Der vælges én eller flere indikatorer til at beskrive, om den ønskede kvalitet
er opnået. Typisk skal der flere indikatorer til at give en fyldigt indsigt i graden af målopfyldelse. Hver enkelt indikator siger ikke nødvendigvis noget i sig selv om kvaliteten, men når man sammenholder indikatorerne til en given målsætning er hensigten, at de giver en fyldestgørende beskrivelse.

Det er vigtigt, at de til målsætningerne tilknyttede indikatorer er operationaliserbare og konkrete således, at de giver en entydig beskrivelse af målopfyldelsen.

En indikator for målsætningen "ressourcerne skal udnyttes effektivt" kan fx være fuldførelses- og frafaldsprocenter. Disse beskrives ved nogle kvantitative størrelser og det kan således vurderes, om de ligger på et tilfredsstillende niveau, afhængig af uddannelse.

Et andet eksempel på en mere beskrivende (ikke-kvantitativ) indikator kan gives inden for målsætningen om, at "Befolkningen skal have et højt uddannelsesniveau med gode faglige, almene og personlige kvalifikationer" (jf. målsætning D nedenfor). Inden for de enkelte uddannelser kan det beskrives ved hjælp af evalueringer af bl.a. fagligt og per-sonligt udbytte gennem spørgeskemaundersøgelser og lignende.

Kriterier er angivelsen af, hvilket indikatorniveau, som angiver det acceptable eller ønskelige. Kriteriet er en fastsættelse af det niveau af indikatoren, som præciserer, hvornår målopfyldelsen er tilfredsstillende. Kriterier kan både være af beskrivende karakter eller kvantitative, men anvendes kun på de indikatorer, der er tilknyttet en målsætning. Man kan godt forestille sig, at indikatoren kan ligge fast, mens kriteriet kan variere over tid og sted. For indikatorer tilknyttet målsætninger vil der i nogle tilfælde være krite-rieværdier, således at det kan vurderes, om målsætningerne er opfyldt tilfredsstillende.

Hvis kriterieværdien for fuldførelsesprocenter, fx er sat til mindst 75 pct. på en given uddannelse vil en faktisk fuldførelsesprocent på 63 pct. være tegn på, at målsætningen om at "ressourcerne skal udnyttes effektivt" ikke er opfyldt i tilfredsstillende grad.

Verifikationsgrundlag. For at kunne beskrive indikatorerne, må der indsamles data/udsagn ol., som kan benyttes til at fastlægge og specificere indikatorerne. En præcis definition af, hvordan en given indikator beskrives eller beregnes samt præcis kildeangivelse, er en forudsætning for at indikatoren har en anvendelsesværdi.

Eksempelvis er det vigtigt, at beregningsprocedurerne for fuldførelses- og frafaldsprocenter er klart fastlagte og målelige og er i overensstemmelse med tilsvarende definitioner, der anvendes i andre dele af uddannelsessystemet.

Forudsætninger/rammevilkår indeholder ikke noget budskab om kvalitet i sig selv, men beskriver, om grundlaget for en realisering af kvalitetsmålene er tilstede. Til forudsætninger/rammevilkår er der også tilknyttet indikatorer, der typisk er tilstandsbeskrivende fx som nøgletal, men også kan være af kvalitativ karakter, fx normer og værdier hos ledelse og lærere. Til disse indikatorer vil der ikke nødvendigvis altid være en egentlig kvalitetsmålsætning med et kriterium for den gode kvalitet, men de er med til at beskrive forudsætningernes tilstand.

Som et eksempel på en forudsætning/et rammevilkår kan nævnes "Fagligt og pædagogisk kvalificerede og motiverede lærere og ledere". Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med god kvalitet i undervisningen, at underviserne og lederne er motiverede og har faglige og pædagogiske kvalifikationer, men det er et rammevilkår, som giver et godt udgangspunkt for kvalitet i undervisningen. Forudsætningen/rammevilkåret kan tilknyttes indikatorer om grunduddannelse og pædagogiske kvalifikationer, omfanget af efter- og videreuddannelse mv.

Det kan godt være et mål i sig selv at sørge for gode forudsætninger og rammevilkår, men det er ikke tilstrækkeligt til at skabe en høj kvalitet i uddannelserne. Det er fx ikke entydigt, om højere eller lavere enhedsomkostninger er udtryk for højere eller lavere kvalitet. Forudsætninger/rammevilkår skal således beskrive, hvordan udgangspunktet for realisering af den overordnede målsætning om høj kvalitet ser ud.


ANVENDELSE AF METODEN

Idéen i metoden er, at man først evaluerer målsætningerne ved at holde de fastlagte indikatorer op mod de tilhørende kriterier eller vurdere dem i de tilfælde, hvor der ikke er kriterier. Hvis indikatoren er kvantitativ og har en værdi der ligger uden for den fastlagte kriterieværdi eller i øvrigt vurderes at være for ringe, bør det overvejes, hvorledes kvaliteten forbedres på det pågældende område. Hvis indikatoren er kvalitativ, skal det vurderes hvorvidt beskrivelsen lever op til det ønskede. Hvis noget ikke er tilfredsstillende, kan det fx give anledning til overvejelser, om forudsætningerne/rammevilkårene giver tilstrækkelig basis for god kvalitet i undervisningen.

Undervisningsministeriets forslag til kvalitetssystematikken indeholder syv målsætninger og fem forudsætninger/rammevilkår, som er beskrevet nedenfor. Den første, konkrete del af systematikken skal tages i anvendelse i løbet af 1999.


MÅLSÆTNINGER OG FORUDSÆTNINGER/RAMMEVILKÅR

Det centrale i kvalitetssystematikken er definitionen af målsætninger og forudsætninger/rammevilkår. De overordnede målsætninger er:

A. Systemet skal sikre uddannelsestilbud til alle
B. Højt fagligt niveau i undervisningen i hele sektoren
C. Der skal være sammenhæng i uddannelsessystemet
D. Befolkningen skal have et højt uddannelsesniveau med gode faglige, almene og personlige kvalifikationer.
E. Uddannelsessystemet bidrager til samfundets ud vikling og økonomiske vækst ved at føre til relevant beskæftigelse/videreuddannelse og modsvare arbejdsmarkedets behov
F. Ressourcerne skal udnyttes effektivt
G. Motivation for fortsat uddannelse
H. Fagligt og pædagogisk kvalificerede og motiverede lærere og ledere
I. Kvalificerede og motiverede elever/studerende
J. Udviklingsorientering
K. Økonomiske og fysiske rammer
L. Støttefunktioner


Kvalitetssystematikken skal indrettes og tilrettelægges i overensstemmelse med planerne for kvalitetsevaluering og -udvikling inden for de enkelte uddannelsesområder. Systematikken er koordineret med ministeriets øvrige initiativer og igangværende projekter, jf. bilag 1, og er udarbejdet med henblik på at understøtte disse aktiviteter og inspirere til nye.

Resultatet af projektet skal være en dækkende beskrivelse af kvaliteten i uddannelsessystemet og på de forskellige uddannelsesområder, samt at inspirere til udvikling centralt såvel som lokalt.


FAGLIG MÅL FORMULERING

Sidst i rapporten fokuseres der på problemstillinger omkring højt fagligt niveau i uddannelserne. En central problemstilling i forbindelse med kortlægningen af kvaliteten i uddannelsessystemet er, hvordan den faglige kvalitet i uddannelsen udvikles. Det er i denne sammenhæng primært hensigten at forsøge at kortlægge og vurdere de komplekse relationer mellem det centrale og det lokale niveau. Med andre ord gives der et bud på, hvorledes de overordnede målsætninger i uddannelsessystemet formidles ud til lærerne og de enkelte undervisningssituationer.

Det er endvidere afgørende, at de mål der fastsættes for de enkelte uddannelsesniveauer formuleres, så der er faglig sammenhæng i de enkelte fag ved overgangene i uddannelsessystemet.


CENTRALE OMRÅDER FOR UDVIKLING AF KVALITETEN

Rapporten peger på fem centrale områder, som alle har vital betydning for styrkelse og udvikling af det faglige niveau. Fælles for de valgte områder er, at kompetencen er centralt forankret, og at de alle indgår med vekslende vægt i forskellige dele af uddannelsessystemet. Områderne er:

Nedenfor beskrives hvert område kort. En mere uddybende beskrivelse findes i kapitel 5.


MÅL OG RAMMER FOR UDDANNELSEN/FAGET, HERUNDER PENSUM, UNDERVISNINGSMETODER/-MIDLER OG LÆSEPLANER

Tilrettelæggelsen af mål og rammer i uddannelserne/fagene udgør en vigtig faktor. Det centrale niveau vil på den ene side trække i retning af større harmonisering, større detaljeringsgrad og eksplicitte kravformuleringer. På den anden side er der fare for, at en høj detaljeringsgrad vil være i modstrid med den faglighed og det selvstændige ansvar, der er en forudsætning for, at læreren kan levere den bedst mulige kvalitet i undervisningen.


EKSAMENS/PRØVESYSTEMET

Eksamens-/prøvesystemet udfylder to funktioner. Dels dokumenteres, at elever og studerende, der optages på baggrund af deres eksamen, har et nærmere bestemt minimum af kvalifikationer, dels kan prøverne bruges af lærerne til at vurdere resultatet af læringsprocessen og dermed fungere som et vigtigt led i den tilbagekoblingsprocedure, der skal sikre videreudviklingen af kvaliteten i undervisningen.


LÆRERNES KVALIFIKATIONER, HERUNDER DERES EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE

Lærernes kvalifikationer er naturligvis en afgørende forudsætning for høj faglig kvalitet i undervisningen. Lærererne skal være veluddannede og kunne bruge deres faglige færdigheder, og beherske pædagogiske metoder og midler i formidlingen af denne faglige viden. Derfor er der for langt de fleste områder fastsat specifikke krav til lærernes uddannelseskvalifikationer.


ELEVER OG STUDERENDES KVALIFIKATIONER VED OPTAGELSEN

Som en forudsætning for, at der sikres kontinuitet i uddannelsessystemet, må der på alle niveauer stilles krav til elever og studerendes kvalifikationer ved optagelsen. Den præcise formulering af dette krav varierer fra et alderskrav i grundskolen til fagsammensætning og karakterniveau på visse videregående uddannelser.


ØVRIGE OMRÅDER AF BETYDNING FOR DEN FAGLIGE KVALITET, HERUNDER SKOLEINSTITUTIONSLEDELSENS ROLLE OG ANSVAR

Til de øvrige kvalitetsudviklende områder, der i større eller mindre grad er underlagt central kontrol, hører opgaver, der er pålagt forskellige rådgivende organer og tilsynsførende funktioner. Konkret hvilke og hvordan varierer på de forskellige uddannelsesområder. Det drejer sig blandt andet om den tilsyns- og vejledningsfunktion, som udøves af Undervisningsministeriet, bl.a. ved hjælp af fagkonsulenter på folkeskoleområdet, på det gymnasiale område og på erhvervsskoleområdet.


DE FAGLIGE MÅLBESKRIVELSER MÅ FORMULERES SÅ DE ER EVALUERBARE

I de dele af uddannelsessystemet, hvor der er centralt fastsatte målformuleringer for fagene, er disse oftest formuleret i meget generelle vendinger, som kun i de færreste tilfælde er direkte evaluerbare. Hertil kommer, at sammenhængen mellem målformuleringer op gennem systemet ikke altid er god.

Ved evaluerbare målbeskrivelser forstås tydelig angivelse af, at elever/studerende skal kunne nogle bestemte ting på bestemte tidspunkter i et skole-/uddannelsesforløb. Det skal gøres med hensyn til problemer, der kan opstå ved at arbejde med høj detaljeringsgrad i målbestemmelserne, som fx begrænsning af institutionernes og underviserernes muligheder for at tilrettelægge undervisningen fleksibelt. Udover sammenhæng i beskrivelserne af de evaluerbare mål, bør man også forlange løbende kontakt mellem de afgivende og de modtagende systemer/institutioner.

 

 

Kapitel 2

Målsætninger, indikatorer, kriterier og verifikationsgrundlag


INDLEDNING

Som beskrevet under metodeafsnittet ovenfor er kvalitetssystematikken delt op i to hovedkategorier: Målsætninger og forudsætninger/rammevilkår. Den anvendte model indeholder syv overordnede målsætninger og fem forudsætninger/rammevilkår, som beskrives nærmere i det følgende. Til disse er der knyttet nogle indikatorer, i de fleste tilfælde med kriterier og verifikationsgrundlag.

Det er intentionen, at dette kvalitetssystem skal give et samlet, dækkende billede af kvaliteten i uddannelsessystemet, bedømt ud fra et begrænset antal kvalitative og kvantitative indikatorer. Indikatorerne er udvalgt så de er relevante for systemniveauet. Det er intentionen, at systemet udbygges for institutions- og uddannelsesniveauerne med udgangspunkt i de rammer, der er udstukket her. Udmøntningen kan foretages af såvel institutionerne selv som i et samarbejde mellem ministeriet og institutionerne.

Systematikken holder sig på system/sektorniveau, men mange af indikatorer kan give inspiration på lokalt niveau i uddannelsessystemet


MÅLSÆTNINGER, FORUDSÆTNINGER OG RAMMEVILKÅR PÅ SYSTEMNIVEAU

I det følgende gennemgås de anvendte målsætninger, forudsætninger og rammevilkår og dertil knyttede indikatorer med kildeangivelse.


MÅLSÆTNINGER

A. Systemet skal sikre uddannelse til alle

Alle bør have mulighed for at få en uddannelse, der passer til deres behov. Der bør derfor være et bredt udbud af uddannelser, der tager højde for mangfoldigheden i forudsætninger og ønsker hos de uddannelsessøgende.

  1. Optagne og bestand fordelt på uddannelsesniveau (trin), personer, årsværk og køn og evt. geografi og socioøkono- miskstatus
    Tal fra Undervisningsministeriets, Danmarks Statistik og særlige undersøgelser.
  2. Andel af en årgang der får en ungdomsuddannelse
    Den såkaldte "restgruppe" af personer, der ikke får nogen uddannelse ud over den obligatoriske grundskole skal minimeres. "Uddannelse til alle"-målsætningen er 90-95 pct. af en årgang får en ungdomsuddannelse.
    Tal fra ministeriet.
  3. Andel af befolkningen med erhvervskompetencegivende uddannelse
    Det er vigtigt, at alle har mulighed for at få en kompetencegivende uddannelse, der matcher deres kvalifikationer og behov.
    Tal findes i ministeriet.
  4. Antal kvalificerede ansøgere i forhold til studiepladser på de videregående uddannelser
    Målet er, at flest muligt kvalificerede ansøgere optages på den ønskede uddannelse (på en af de institutioner, der udbyder pågældende uddannelse. Det vil ikke være muligt at optage alle kvalificerede ansøgere på alle uddannelser).
    Tal findes i ministeriet.
  5. Fordeling af elever med og uden praktikplads i relevante faser i erhvervsuddannelsesforløb samt ikke besatte praktikpladser
    Elevpladsmangel bør ikke være en hindring for at få en erhvervsuddannelse. Det er derfor et succeskriterium, at alle kan fortsætte deres erhvervsuddannelsesforløb, med henblik på at færdiggøre den ønskede uddannelse. De praktikpladser, der er mulige at få, skal så vidt muligt besættes.
    Målet er, at alle praktikpladser besættes.
    Tal findes i ministeriet.
  6. Procentandel af børn i folkeskolen/private grundskoler
    På grundskoleområdet har forældrene valgfrihed mellem på den ene side en eller flere offentlige skoler og på den anden side en eller flere frie (private) skoler. De forskellige skoletyper supplerer hinanden og skaber dynamik, inspiration og udvikling lokalt og centralt.
    Tallene findes i ministeriet.


B. Højt fagligt niveau i undervisningen

Målet er at der skal være undervisning af høj faglig kvalitet på alle niveauer i uddannelsessystemet.

  1. Evalueringer af undervisningen
    Resultater fra undervisningsevalueringer kan findes fra ministeriets almindelige tilsyn, fagkonsulentordninger og censorvurderinger.
  2. Internationale sammenligninger af det faglige niveau
    Internationale undersøgelser opgør ofte meget konkrete kompetencer og kan bidrage til at give et billede af det faglige niveau.
    Data findes i publikationer vedrørende internationale undersøgelser bl.a. fra OECD og IEA.
  3. Fagligt/pædagogisk tilsyn
    Alt efter uddannelsestype er der forskellige regler for tilsyn. Det tilsyn der finder sted, fagligt såvel som pædagogisk, bør samles for at øge overblikket over det faglige niveau.
    Materiale fra de respektive uddannelsesområder findes i ministeriet.
  4. Resultatet af eksamen og prøver, herunder censorvurderinger
    Gennemsnit og fordeling af karakterer i fagene på ungdomsuddannelsesiveau bør inddrages i vurderingen af det faglige niveau. På grundskoleområdet indgår andelen af elever, der melder sig til folkeskolens afsluttende prøver.
    Data findes i ministeriet og såvel eksamens- og prøveresultater som censorvurderinger kan indhentes fra uddannelsesinstitutionerne på nogle uddannelsesområder.
  5. Andel af undervisning på universitetslovsinstitutioner, der varetages af fastansat videnskabeligt personale (som har forskningsret og -pligt)
    Andelen af undervisningen, som varetages af fastansat videnskabeligt personale med forskningsret og -pligt, indikerer graden af forskningsbasering.
    Timer og årsværk i undervisningsudbud haves i ministeriet fra virksomhedsregnskaber. (Beskrivelsen dækker dog kun udbudssiden lærerressourcer, men ikke hvor mange studerende, der deltager i undervisning)


C. Der skal være sammenhæng i uddannelsessystemet

Der skal være sammenhæng på tværs såvel som mellem niveauerne i uddannelsessystemet. Der opstilles nogle indikatorer, som beskriver den lette og uhindrede vej gennem uddannelsessystemet.

  1. Overgangsfrekvenser
    Overgangsfrekvenser beskriver overgangene mellem uddannelserne herunder hvor de, der ikke færdiggører deres studium, går hen. Således beskrives både overgangene mellem niveauerne som overgangene mellem studier på samme niveau.
    Tal findes i ministeriet. Der kan evt. suppleres med forløbsanalyser fra Danmarks Statistik
  2. Udbudsprofilen - antal afviste ansøgere
    Indikatoren er en opstilling af udbuddet på alle uddannelsesområder relativt til efterspørgslen og dermed en beskrivelse af det samlede uddannelsesudbud. For mange ledige studiepladser ét sted og for få andre steder kan tyde på, at udbuddet ikke matcher efterspørgslen.
    Materialet hentes i ministeriets udbudsoversigter og optagelsesstatistik.
  3. Muligheder for merit og brobygning
    Merit og brobygning øger fleksibiliten ved uddannelsesskift på tværs af såvel som mellem niveauerne. Gode muligheder for at få godskrevet tidligere gennemført uddannelse øger incitamentet til at fortsætte sin afbrudte uddannelse et andet sted i uddannelsessystemet. Det tilstræbes, at der ikke er blindgyder. Materialet består i en beskrivelse af regler og reelle muligheder såvel som opgørelser over omfanget af meritering.
    Oplysninger fra ungdomsuddannelser findes i ministeriet og der kan indhentes data fra de videregående uddannelser i forbindelse med virksomhedsregnskab.
  4. Fuldførelses- og frafaldsprocenter
    herunder tidspunkt for frafald

    Høje fuldførelses- og lave frafaldsprocenter er et udtryk for "rigtige" valg for de uddannelsessøgende. Et eventuelt frafald bør ligge så tidligt som muligt i forløbet. På folkeskoleområdet angives omfanget af "udsivningen" til frie grundskoler.
    Materialet findes i ministeriet.


D. Befolkningen skal have et højt uddannelsesniveau med gode faglige, almene og personlige kvalifikationer

Uddannelsesindsatsen skal resultere i, at befolkningen skal have et højt generelt uddannelsesniveau og, at uddannelserne også har været med til at udvikle gode almene, personlige kvalifikationer hos borgerne.

  1. Befolkningens uddannelsesprofil
    Det tilstræbes, at befolkningen har så højt et uddannelsesniveau som muligt. Registerbaserede opgørelser over befolkningens højeste fuldførte uddannelse kan sammenlignes over tid og med andre lande.
    Tal fra Danmarks Statistik.
  2. Forventet antal år i uddannelsessystemet
    Prognosen for antal år i uddannelsessystemet kan opstilles for forskellige aldersgrupper og sammenlignes over tid og med andre lande.
    Tal findes i ministeriet.
  3. Andel af en årgang, der gennemfører en ungdomsuddannelse
    Så vidt muligt bør alle unge gennemføre en ungdomsuddannelse. Andelen af en ungdomsårgang, der gennemfører en ungdomsuddannelse bør være 90-95 %, jf. Uddannelse Til Alle ("UTA") målsætningen.
    Tal findes i ministeriet.
  4. Andel af ungdomsårgang, som begynder en videregående uddannelse.
    Andel, der påbegynder en videregående uddannelse for første gang i forhold til alle personer i de pågældende aldersklasser.
    Tal findes i ministeriet.
  5. Andel af en årgang, der gennemfører en videregående uddannelse
    Samtidig med at det samlede uddannelsesniveau forventes at stige over tid, forventes det også at andelen, der gennemfører en videregående uddannelse stiger. Målet er, at 50 % af en årgang gennemfører en videregående uddannelse.
    Tal findes i ministeriet.
  6. Andel af 30-årige med en videregående uddannelse
    Andel blandt 30-årige i hele befolkningen med en afsluttet videregående uddannelse. Som supplement kan vises andel i samme aldersklasse, som fortsat er under videregående uddannelse.
    Tal fra Danmarks Statistik.
  7. Befolkningens faglige kvalifikationer
    Befolkningens faglige kvalifikationer belyses gennem af tagerundersøgelser og på baggrund af evalueringer af uddannelser.
    Data fra ministeriet og fra Evalueringsinstituttet.
  8. De unges almene kvalifikationer
    De almene kvalifikationer er blandt andet grundlæggende færdigheder i læsning, naturfag, matematik, fremmedsprog og IKT. Diverse internationale såvel som internationale kan bruges.
    Data findes bl.a. i IEAs-udersøgelser og i ministeriet.
  9. De voksnes almene kvalifikationer
    For den voksne del af befolkningen fokuseres der hovedsageligt på færdigheder i læsning, regning og evnen til at forstå og bruge information. Diverse internationale såvel som internationale kan bruges.
    Data findes bl.a. i OECDs SIALS-undersøgelse.
  10. Befolkningens personlige kvalifikationer
    Personlige kvalifikationer omfatter blandt andet samarbejdsevner og omstillingsparathed, selvtillid/selvopfattelse og demokratiopfattelse (Cross Curricular Competen cies - CCC). Disse "bløde" kvalifikationer værdsættes traditionelt højt i det danske uddannelsessystem. Det er derfor vigtigt at dokumentere disse kvalifikationer. Indikatoren består af tværfaglige indikatorer, der er ved at blive udviklet i OECD-regi (PISA-undersøgelsen). Det er målet at processen i udarbejdelse af OECDs internationale indikatorer kan give inspiration og delresultater, der kan anvendes.
    Projektet varetages i Danmark af AKF, Danmarks Lærerhøjskole, DPI og Socialforskningsinstituttet.


E. Uddannelsessystemet bidrager til samfundets udvikling og økonomiske vækst ved at føre til relevant beskæftigelse/videreuddannelse og modsvare arbejdsmarkedets behov

For samfundet som helhed kan uddannelse opfattes som en investering i fremtiden. Den økonomiske vækst og samfundets generelle udvikling skal derfor bl.a. understøttes af uddannelsessystemet. Dette gøres bl.a ved at uddanne befolkningen i overensstemmelse med de krav, der stilles på arbejdsmarkedet. Det søges opfyldt såvel gennem de ordinære uddannelsesforløb som i efter- og videreuddannelsessystemet. Et højt uddannelsesniveau skal være med til at sikre Danmark en konkurrencedygtig position i fremtiden.

  1. Andel af økonomisk vækst, der kan tilskrives uddannelse
    Dekomponering af den økonomiske vækst i produktivitetsfaktorer kan give et overblik over andelen af væksten, der kan tilskrives uddannelse. Arbejdskraftens faktorproduktivitet stiger både gennem uddannelse på arbejdspladsen og på grund af efter- og videreuddannelse af arbejdsstyrken.
    Materiale bearbejdes i ministeriet.
  2. Uddannelsesbetingede erhvervsfrekvenser
    Det forventes, at det samfundsøkonomiske afkast stiger med omfanget af uddannelse. Dette er betinget af, at de uddannede kommer i beskæftigelse. Erhvervsfrekvenserne bør derfor være så høje som muligt.
    Materiale fra Danmarks Statistik og ministeriets arbejds- udbuds- og bruttofleksibilitetsmodeller.
  3. Uddannelsesbetinget ledighed herunder flaskehalse
    Den aktuelle efterspørgselssituation på arbejdsmarkedet er konjunkturafhængig i de fleste sektorer, og den egentlige uddannelsesrelaterede effekt kan være svær at identificere. Ledigheden afhænger af mange andre faktorer end uddannelse. Systematisk overefterspørgsel eller -udbud af arbejdskraft med en given uddannelse vil dog afspejles i ledighedsstatistikkerne.
    Tal findes i Danmarks Statistik og ministeriets arbejdsudbuds- og bruttofleksibilitetsmodeller.
  4. Beskæftigelsesstatistik
    Målet er så høj beskæftigelse som muligt. Beskæftigelsessituationen er afhængig af mange andre faktorer end uddannelse, da efterspørgselen efter bestemte uddannelser kan være konjunkturbestemt. På sigt indikerer beskæftigelsessituationen dog noget om, hvorledes de uddannedes kvalifikationer svarer til de faktisk efterspurgte kvalifikationer.
    Tal findes i ministeriets arbejdsudbuds- og bruttofleksibilitetsmodeller
  5. Andel af beskæftigede, som deltager i voksenuddannelse i løbet af et år
    Andel og beskæftigede og ledige, som har deltaget i voksenuddannelse i løbet af et år/de seneste 4 uger.
    Data fra EU.
  6. Overgangsfrekvenser
    Tabeller med overgangsfrekvenser mellem niveauerne i uddannelserne. Tabellerne viser også, hvor mange der går fra fuldført og ikke-fuldført uddannelse og til "omverdenen" som mest sandsynligt er til arbejdsstyrken.
    Tallene findes i ministeriet.
  7. Aftagerundersøgelser
    Aftagernes vurdering af nyuddannedes kvalifikationer er en vigtig indikator for, om uddannelsessystemet leverer de ønskede kvalifikationer. Kan belyses ved undersøgelser af aftagernes vurdering af de nyuddannedes kvalifikationer. Stikprøvevise undersøgelser - evt. led i evalueringer.


F. Ressourcerne skal udnyttes effektivt

For at få så god kvalitet som muligt for de afsatte ressourcer, bør de udnyttes effektivt.

  1. Fuldførelsesprocenter, fuldførelsestid, frafaldsprocenter og afbrudstid
    Ændringer over tid af disse størrelser bør overvåges for at sikre effektiv ressourceudnyttelse.
    Undervisningsministeriets statistikker giver et overblik over fuldførelse og frafald på hvert uddannelsesniveau i det samlede uddannelsessystem. Samtidig kan de gennemsnitlige opholdstider både for fuldførte og afbrudte på overordnet niveau findes.
  2. Dobbeltuddannelsesprocent
    Dobbeltuddannelse kan give en tværfaglighed og alsidighed, som kan være fordelagtigt for den enkelte. Som hovedregel bør den enkelte dog fortsætte sit uddannelsesforløb på et højere niveau end det netop fuldførte eller gå til arbejdsmarkedet. Et stort omfang af dobbeltuddannelse er derfor ikke tegn på effektiv ressourceudnyttelse. Antallet af dobbeltuddannelser på samme niveau kan registreres.
    Data findes via specialkørsler (forløbsundersøgelser) fra Danmarks Statistik.
  3. Gennemsnit og spredning på alder ved påbegyndelse af folkeskole, ungdomsuddannelse og videregående uddannelse
    En retningsgivende indikator for omfanget af de såkaldte "krogede forløb" er gennemsnit og spredning af alder ved påbegyndt uddannelse på de forskelle niveauer. Målet er at minimere de krogede forløb.
    Materiale fra Danmarks Statistik.
  4. Gennemsnit og spredning på alder ved afslutning af erhvervskompetencegivende uddannelse
    Indikatoren giver et fingerpeg om varigheden af uddannelserne, når den holdes sammen med alderen for påbegyndelse. Målet er at minimere de krogede forløb.
    Tal fra Danmarks Statistik.
  5. Udgift pr. årselev/studenterårsværk
    En effektiv ressourceudnyttelse forudsætter at udgifterne pr. studenter- eller elevårsværk holdes på et rimeligt niveau og ikke stiger løbende over en årrække.
    For de videregående uddannelser kan tal findes i virksomhedsregnskaberne. Øvrige tal kan findes ved hjælp af Danmarks Statistiks og ministeriets registre.
  6. Studenter-/elevårsværk pr. lærerårsværk
    Forholdet mellem elever/studerende og undervisere varierer uddannelserne imellem. Der bør ikke ske en standardglidning i forholdet over tid.
    Tal findes i ministeriet fra virksomhedsregnskaber og statistiske opgørelser.
  7. Omfang af studieskift
    Et lavt omfang af studieskift kan tyde på at de uddannelsessøgende får god vejledning før og god støtte under uddannelserne.
    Materiale fra ministeriet.


G. Motivation for fortsat uddannelse

  1. Alders- og kønsopdelte overgangsfrekvenser
    Tabel over overgangsfrekvenser mellem de forskellige niveauer i uddannelsessystemet fordelt på alder og køn. Regler, som skaber reelle muligheder for at veksle mellem beskæftigelse og uddannelse, er også indikatorer.
    Tal fra Danmarks Statistik.
  2. Muligheder for godskrivning af uddannelse (meritering)
    Systemet skal anerkende utraditionelle kompetencer; indikatorer er regler for kompetencesystemer eller lignende.
    Studenterårsværk og antal CPR-numre fremgår af indberetning vedr. Åben Uddannelse. (DS har et projekt om Åben Uddannelse). For øvrige områder skal der udvikles materiale.
  3. Efter- og videreuddannelsesprocenter
    Omfanget af efter- og videreuddannelse kan opgøres på mange forskellige måder ud fra forskellige kriterier. Konkrete undersøgelser kan anvendes til at beskrive omfanget for bestemte grupper på arbejdsmarkedet, fx udviklingen over tid. En høj videre- og efteruddannelsesprocent på alle niveauer er ønskelig.
    Data findes i diverse publikationer fra Danmarks Statistik og AMU-statistik.


RAMMEVILKÅR/FORUDSÆTNINGER
H. Fagligt og pædagogisk kvalificerede og motiverede lærere og ledere

Det er vigtigt, at undervisernes faglige og pædagogiske kvalifikationer er tilstrækkelige, og at de er motiverede til at gøre en god indsats. Lederne bør både have indsigt i undervisning og ledelses-kvalifikationer og motivation.

  1. Lærernes faglige og pædagogiske krav og andelen, der opfylder disse (hvor der er krav)
    Et vigtigt rammevilkår er lærerernes faglige og pædagogiske baggrund. Indikatoren er en beskrivelse af, om der findes krav, og i hvilket omfang stillede krav overholdes. Det bør tilstræbes at have så mange lærere som muligt der opfylder krav til faglig og pædagogisk uddannelse.
    Tal fra ministeriet.
  2. Udbud og anvendelse af efter- og videreuddannelse
    Det er vigtigt, at lederne og lærerne jævnligt deltager i efter- og videreuddannelse for at holde deres faglige og/eller pædagogiske kvalifikationer opdateret.
    Tal kan findes gennem diverse undersøgelser, herunder ressourceanalyser, Danmarks Lærerhøjskole o.l.
  3. Elevernes/studerendes vurdering af underviserne
    Interviewbaserede undersøgelser og evalueringer kan være med til at give et billede af undervisernes forudsætninger.
    Data fra særlige undersøgelser.
  4. Grunduddannelse og pædagogiske kvalifikationer for ledere
    Indikatorerne giver et billede af lederkvalifikationer og i hvilket omfang kvalifikationerne opdateres via efter-/videreuddannelse.
    Data fra særlige undersøgelser.


I. Kvalificerede og motiverede elever/studerende

  1. Fuldførelsesprocenter
    Motiverede og kvalificerede elever og studerende giver sig bl.a. udslag i høje fuldførelsesprocenter.
    Tal findes i ministeriet.
  2. Elevers/studerendes arbejdsindsats
    Den samlede arbejdsindsats i forbindelse med uddannelsen kan undersøges ved særlige undersøgelser.
  3. Lærervurderinger af elevernes/de studerendes forudsætninger, motivation og arbejdsindsats
    Progressionen i de studerendes/elevernes kvalifikationer afhænger bl.a. af deres formelle og reelle forudsætninger, i hvor høj grad de er motiverede, og om de er indstillet på at levere en arbejdsindsats. Indikatoren er med til at give et overblik over de studerendes kvalifikationer, motivation og arbejdsindsats.
    Data fås fra særlige undersøgelser og evalueringer.


J. Udviklingsorientering

En væsentlig forudsætning for at uddannelsesvirksomheden kan tilpasse sig de skiftende behov er at, den er udviklingsorienteret.

  1. Omfang af anvendelsen af handlingsplaner, der evalueres og opdateres for institutions- og personaleudvikling
    Ledelsen bør lægge retningslinier for udvikling af institutionen og personalet og følge op på om retningslinierne efterleves.
    Kræver indberetning fra institutionerne.
  2. Ressourceforbrug til udviklingsarbejde
    En basal forudsætning for udviklingsarbejde er, at der er afsat ressourcer til det. Ressourcer dækker både over menneskelige og økonomiske ressourcer.
    Tal kan bl.a. findes i institutionsregnskaber, Finansloven og centrale fonde.
  3. Lokale procedurer for kvalitetssikring og -udvikling
    Belysning af anvendelse af lokale procedurer til kvalitetssikring og -udvikling via opfølgning på uddannelsesevalueringer, via kontakter til forudgående uddannelsesniveauer og gennem kontakter til aftagerne af de uddannede.
    Data fra gennemgang af projekter på forskellige uddannelsesområder og som led i evalueringer af uddannelserne.
  4. Omfang af internationalisering
    Den stigende globalisering og øget internationalt samarbejde gør at fx. omfanget af samarbejde med udenlandske institutioner er en indikator for udviklingsorientering. Dette kan fx belyses ved omfanget af elev-, studenter- og lærerudvekslinger.
    Data kan fås gennem særlige undersøgelser og i forbindelse med virksomhedsregnskaber.
  5. Integration af IKT i undervisningen
    Informatik og kommunikationsteknologi (IKT) bør integreres i undervisningen for at gøre undervisningen bedre og for at lære elever og studerende basale færdigheder.
    Der skal udvikles indikatorer for hvor meget IKT anvendes, og hvordan det anvendes.


K. Økonomiske og fysiske rammer

En basal forudsætning er de økonomiske og fysiske rammer.

  1. Ressourceforbruget til uddannelse, system- og sektorfordelt
    Andel af bruttonationalproduktet der anvendes til uddannelse fordelt på uddannelsesområder.
    Tal fra Danmarks Statistik (nationalregnskabet).
  2. Funktionsfordelt ressourceforbrug, system- og sektorfordelt (herunder andel af ressourcer til specialpædagogisk bistand)
    Økonomiske og menneskelige ressourcer fordelt på an vendelse, heriblandt antal beskæftigede i uddannelsessektoren.
    Antal lærere i bred forstand er et udtryk for samfundets manpower ressourceindsats i uddannelsessektoren; kan sammenlignes over tid og med andre lande, og skal ses i sammenhæng med antal personer under uddannelse (en generaliseret elev/lærer-ratio). Herunder forbrug af støttemidler (egne + øremærkede tilskud) opgjort på uddannelser, skoler, støtteformer, over tid mv.
    Materiale vedrørende beskæftigelse kan hentes i erhvervs- statistikken.
    Øvrigt talmateriale findes i ministeriet, evt. suppleret med særlige indberetninger.
  3. Ressourcer til efter- og videreuddannelse
    Andel af arbejdstid og lønsum anvendt på efter- og videreuddannelse.
    Tal skal indhentes.
  4. Antal elever/studerende pr. tidssvarende computer
    En forudsætning for implementering af IKT i uddannelserne er adgang til maskiner.
    Tal findes fra diverse undersøgelser.
  5. Tilgængelige undervisningsmidler
    Det er en vigtig forudsætning, at der findes godt undervisningsmateriale, der dækker behovene på det enkelte niveau.
    Materiale fra diverse undersøgelser.


L. Støttefunktioner

  1. Ressourcer til studie- og erhvervsvejledning
    Spildtid og fejlplaceringer kan begrænses ved god studie- og erhvervsvejledning. Indikatoreren er en opgørelse over økonomiske og menneskelige ressourcer.
    Tal fra ministeriet (bl.a. via virksomhedsregnskaber) undersøgelser og evalueringer.
  2. De studerendes/elevernes indkomstforhold og erhvervsarbejde
    Rammevilkår for den enkeltes mulighed for at studere. Økonomiske muligheder og omfang af erhvervsarbejde.
    Data fra ministeriet og fra særlige undersøgelser.

 

 

 

Kapitel 3

Eksempel på anvendelse af systematikken


EKSEMPEL PÅ MÅLSÆTNING B - HØJT FAGLIGT NIVEAU I UNDERVISNINGEN

I det følgende gives der nogle eksempler på, hvordan systematikken tænkes anvendt. Det skal understreges, at der er tale om eksempler der ikke nødvendigvis afspejler virkeligheden.


Evalueringer af undervisningen

Sektorvis gennemgang af seneste evalueringer af undervisningen. Typisk vil det være resultaterne fra fagkonsulent- og besøgsevalueringer. Andre former for evalueringer kan også forestilles inddraget.

Fx
Fagkonsulenterne på erhvervsskoleområdet har oplevet en tilfredsstillende kvalitet i undervisningen. Især er der mange gode erfaringer med, at nye teknologiske muligheder anvendes som et aktivt redskab i undervisningen til at stimulere og motivere eleverne til selv at fortsætte læringsprocessen, når den fastlagte undervisning stopper.


Internationale sammenligninger af det faglige niveau

I det omfang der eksisterer internationale sammenligninger af det faglige niveau kan undersøgelserne refereres. Det gælder fx undersøgelser fra INES/OECD.

Fx
I en international læseundersøgelse i 1992 lå danske elever i grundskolens 3. klasse dårligt placeret i forhold til lande, vi normalt sammenligner os med, mens elever i 8. klasse lå placeret i middelgruppen. Resultatet var ikke tilfredsstillende fra et dansk synspunkt, og det har resulteret i adskillige decentrale såvel som centrale projekter, herunder udarbejdelse af Centrale Kundskaber og Færdigheder (CKF), som præciserer, hvilke kundskaber og færdigheder eleverne i grundskolen bør have på de forskellige trin.


Fagligt/pædagogisk tilsyn

Ministeriet har fagligt og pædagogisk tilsyn med en lang række uddannelser. Resultater heraf samles til en overord-net beskrivelse på sektorniveau af vurdering/tilsyn med det faglige niveau.

Fx
Undervisningsministeriet holder sig løbende ajour med kvaliteten af undervisningen på x-uddannelsen ved hjælp af faglige og pædagogiske tilsyn. Undervisningen evalueres med henblik på at udvikle fagligheden i undervisningen.


Resultatet af eksamen og prøver, herunder censorvurderinger

Landsgennemsnit og spredning af resultatet af prøver og eksamener

Fx:

Eksamensresultater juni 1997

 
6,0-
6,4
6,5-
6,9
7,0-
7,4
7,5-
7,9
8,0-
8,4
8,5-
8,9
9,0-
9,4
9,5-
9,9
10,0-
10,4
10,5-
10,9
11,0-
11,9
12,0-
13,0
I alt
Mat. studenter-
eksamen
153
611
1.217
2.052
1.906
1.502
1.502
973
383
82
15
0
10.740
Sprog. studenter-
eksamen
124
497
981
1.390
1.537
1.383
1.004
564
214
39
5
0
7.738
Studenter-
eks. I alt
277
1.108
2.198
3.236
3.589
2.506
1.537
597
121
121
20
0
18.478
Hf
394
672
785
903
733
627
437
260
101
32
6
1
4.951


Man ser her, at hovedparten (55 pct.) af studenterne ligger i intervallet mellem 7,5 og 8,9 i gennemsnit. For hf lig-ger 45 pct. i samme interval. I intervallet 6,0 til 6,4 ligger
1½ pct. af de almengymnasiale studenter, mens hf har 8 pct. af alle beståede elever i dette interval.


Studentereksamen

Gymnasier og studenterkurser
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
Eksamens- karaktergennemsnit
8,22
8,24
8,34
8,34
8,35
8,22
8,11
8,07
8,06
Årskarakter- gennmsnit
8,29
8,31
8,40
8,43
8,43
8,41
8,39
8,37
8,35
Eksamensresultat gennemsnit
8,27
8,30
8,39
8,41
8,41
8,38
8,37
8,33
8,31


Siden 1994 er snittet marginalt, men gennemsnittet ligger omkring 8,3-8,4 og ændrer sig ikke signifikant over tid.
Censorvurderinger bør i høj grad give et signal om det faglige niveau på pågældende uddannelse. Et samlet overblik over disse tilbagemeldinger bør præsenteres sektorvis for at give indsigt i sektorens faglige niveau.

Fx:
Censorvurderingerne viser, at det faglige niveau inden for historie på landets gymnasier ligger stabilt på et højt niveau.


Andel af undervisning på universitetslovsinstitutioner, der varetages af videnskabeligt personale med forskningsret og -pligt

Så vidt muligt bør undervisningen på universitetslovsinstitutioner varetages af videnskabeligt personale med forskningsret og -pligt for at sikre forskningsbaseret undervisning. Talmateriale bør indsamles for at give en idé om sammensætningen af undervisernes kvalifikationer.

Fx
30 pct. af undervisningen på universitetslovsinstitutioner varetages af personer med videnskabelig baggrund og forskningsret og -pligt. Flere steder er den fastansatte forskerstab ikke stor nok til at dække undervisningen samtidig med, at det er svært ved at rekruttere undervisere med tilstrækkelig teoretisk baggrund (Ph.d.).


Andelen af elever, der deltager i folkeskolens afsluttende prøver

Folkeskolens afsluttende prøver er en kontrol af elevernes faglige færdigheder såvel som en forudsætning for at blive optaget på flere af ungdomsuddannelserne.

Fx:
De følgende tal er de samlede tal for afgangsprøver og udvidede afgangsprøver holdt op mod den samlede elevpopulation i 9. og 10. klasse.
Opgørelserne viser at 92 pct. af eleverne i grundskolerne deltager i afgangsprøverne i dansk, 90 pct. deltager i matematikprøverne og 88 pct. deltager I engelskprøverne. Fysik, kemi og tysk er ikke helt så populært at gå til prøve i - 71 henholdsvis 68 pct. deltager i prøverne. I fransk deltager ca. 80 pct. af de elever der har fransk i prøverne, men den absolutte andel i forhold til hele årgangen er 5 pct.


EKSEMPEL PÅ MÅLSÆTNING C - DER SKAL VÆRE SAMMENHÆNG I UDDANNELSES-SYSTEMET

Merit
Hensigten med at skabe sammenhæng i uddannelsessystemet er at mindske barrierer og fjerne blindgyder.

Filosofien bag merit er, at man ikke skal lære det samme to gange. Det betyder, at såvel boglige som praktiske erfaringer skal komme den uddannelsessøgende til gode i form af afkortning af uddannelse eller mulighed for alternative uddannelsestilbud.

Fx:
Undervisningsministeriet har de seneste år taget en række initiativer til dels at etablere tydeligere overgange fra et uddannelsesniveau til det næste, dvs. forøge den vertikale sammenhæng, dels at formalisere meritmuligheder og dermed øge fleksibiliteten på tværs af uddannelsessystemet.

Bestræbelserne på at sikre overgange har været stærke mellem grundskolen og ungdomsuddannelserne, hvor behovet for en indsats for at nå målet om, at 95 pct. af en årgang skal have en ungdomsuddannelse har været nødvendig. Med brobygningsloven, etablering af egu, fuu, frivillig 1. skoleperiode i eud og indgangsåret til social- og sundhedsuddannelserne (SOSU) er der formelt skabt nye veje for unge - både de, der kommer direkte fra grundskolen, og de der har forladt grundskolen uden at påbegynde en uddannelse. Der er tale om længde- og indholdsmæssigt fleksible forløb, som kan tilpasses de unges behov.

Et klart udtryk for bestræbelserne på at etablere hori-sontal sammenhæng er den systematiske niveauopdeling af de almene fag, som tilbydes i grundskolen/almen voksenuddannelse, gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelserne.

Også i opbygningen af ungdomsuddannelserne er der gennem de seneste års initiativer skabt mulighed for indbygget strukturel fleksibilitet mellem skolegang og erhvervsarbejde, som fx social- og sundhedsuddannelserne og på de merkantile uddannelser.

På det gymnasiale område har 366 ud af 4.951 hf"ere fået merit-overført i alt 837 karakterer i 1997. For de matematiske studenter har 32 ud af 10.740 fået meritoverførsler for 128 karakterer, og hos de sproglige har 18 personer ud af 7.738 fået 66 karakterer overført, jf. nedenstående tabel. Alle tal er fra 1997.


Merit for studenter og hf"ere i 1997

Bestået

Personer m. merit

Antal overførte karakterer

Hf'ere

4.951

366

837

Mat. student

10.740

32

128

Sprgl. student

7.738 

18

66


På de fleste erhvervsuddannelser er desuden indføjet meritbestemmelse og -skema, som skal sikre den uddannelsessøgende den rette merit.

Den tydelige niveaudeling af de almene fag har ligeledes gjort det klarere for de uddannelsessøgende til de videregående uddannelser at finde ud af, hvorvidt de allerede i deres studiekompetencegivende uddannelse har de rette forudsætninger, og dermed en hurtig konstatering af hvilke supplerende fag/niveauer de evt. må tage.

På voksenuddannelsesområdet kombineres boglige og praktiske erfaringer i forslaget om "Videreuddannelsessystemet", idet alle voksne kan finde plads på et af systemets 4 uddannelsesniveauer og herfra gennemføre enten et individuelt tilrettelagt eller et på forhånd sammensat forløb. Systemet har med de etårige uddannelsesforløb og med de trinvist stigende adgangskrav indbygget merit for såvel boglige som erfaringsbaserede forudsætninger.


OVERGANGSFREKVENSER

Ved at analysere overgangsfrekvenserne kan man vurdere, i hvor høj grad sammenhængene mellem uddannelsesniveauerne fungerer. Overgangene gengives både for elever/studerende, der fuldfører, og elever/studerende der afbry-der deres uddannelse. På den måde kan man se, om de færdiguddannede fortsætter på det ønskede uddannelsestrin og hvorvidt de, der afbryder deres studium, optages på andre uddannelser. De, der ikke fortsætter i anden uddannelse, går til "Omverdenen", som dækker over alt andet end uddannelse fx. overgang til arbejdsstyrken.

Fx:
Erhvervsgymnasierne:

Overgangsmønster for elever, der fuldførte en erhvervsgymnasial uddannelse fra 1993 til 1995.

Pct. af fuldførte
1993
1994
1995
1993
1994
1995
Til:
Fra: Hhx, flerårig
Fra: Hhx, 1-årig
Omverden
1,3
9,9
9,7
9,7
7,5
7,1
Alm.gym.udd.
-
-
-
-
-
-
Erh.gym.udd.
-
-
-
-
-
-
Skoleforløb mv.
10,4
2,8
2,1
7,9
1,8
1,6
Erhv.fag.udd.
47,7
55
56,8
38,7
43,5
49
KVU
8,4
7,8
6,5
10,1
7,7
7,6
MVU
16
17,4
17,2
22,9
24,1
21,2
LVU 1)
4,9
5,6
6,6
9,9
14,3
12,4
Andre udd. <1,0%
1,2
1,4
1,2
0,5
0,7
0,7
1) I lange videregående uddannelser er grund- og basisuddannelser indregnet.


Pct. af fuldførte
1993
1994
1995
1993
1994
1995
1993
1994
1995
Til:
Fra: Hhx
Fra: Adgk.teknik.
Fra: Værkst.kursus
Omverden
8,1
8,4
3,2
1,4
1,6
1,8
5
5,7
5,8
Alm.gym.udd.
0,8
0,3
0,1
-
-
-
1,7
0,2
0,6
Erh.gym.udd.
5,1
7,7
7,8
1,5
0,7
0
6
2,8
2,9
Skoleforløb mv.
2,8
4,7
5,1
-
-
-
2,6
4,6
3
Erhv.fag.udd.
11
12,4
16,1
0,2
1,4
0,9
5,7
4,4
6,7
KVU
21,1
17
16
1,5
2,8
1,6
23
29,7
55,4
MVU
34,1
28,7
30,6
87,5
86,4
87,8
52,4
48,9
23,3
LVU 1)
17,1
20,5
21,1
6,8
6,8
7,2
2,9
3,1
1,7
Andre udd. <1,0%
0
0
0
1
0,2
0,7
0,6
0,6
0,5
1) I lange videregående uddannelser er grund- og basisuddannelser indregnet.


Det ses, at hhx"erne foretrækker at fortsætte deres uddannelse med en erhvervsfaglig uddannelse. Det er sandsynlig-vis et udtryk for, at godt halvdelen af hhx"ere med 1-årigt forløb og godt 57 pct. af de hhx"ere, der har gennemført en højere handelseksamen i et flerårigt forløb, får læreplads efterfølgende. Omkring 20 pct. fortsætter med en mellemlang videregående uddannelse - lidt flere for de 1-årige hhx"er, der har en studentereksamen eller hf-eksamen i forvejen, end for de flerårige. Kun godt 7 pct. af de flerårige Hhx-studenter fortsætter på en kandidatuddannelse mens 12,4 pct. af de 1-årige hhx"er gør det. Begge gruppers adgang til kandidatuddannelserne er steget.

Andelen af htx-studenterne, der gik til omverdenen, faldt kraftigt i 1995 i forhold til de to foregående år. Flere studenter fortsætter dermed på en kompetencegivende uddannelse efter at have gennemført htx. Htx-studenterne foretrækker at fortsætte studiet med en MVU. Kandidatuddannelserne er næstmest populære med lige over en femtedel. Tendensen med øget overgang til uddannelser på højere niveau kan skyldes en generel tendens til længere uddannelse, men det kan også skyldes, at overgangen til de længerevarende uddannelser er blevet lettere og mere gennemskuelig i forbindelse med de merit-ændringer der er sket.


Overgangsmønster for elever, der afbrød en erhvervsgymnasial
uddannelse fra 1993 til 1995.

Pct. af fuldførte
1993
1994
1995
1993
1994
1995
Til:
Fra: Hhx, flerårig
Fra: Hhx 1-årig
Omverden
14,8
16,4
12,2
8,3
6,6
5,0
8.-10. klasse
-
-
-
-
-
-
Alm.gym.udd.
13,7
10
9,6
0,7
0,0
0,4
Erh.gym.udd.
1,9
1,9
1,8
1
1,5
1,3
Skoleforløb mv.
11,4
9,2
9,9
5,9
4,5
4,9
Erhv.fag.udd.
47,5
51,3
55,5
21,2
31,3
27,8
KVU
2,8
3,1
2,8
13,2
9,8
10,4
MVU
6,5
6,1
5,8
32,9
28,8
28,3
LVU 1)
1,2
1,6
2,2
16,9
17,1
21,5
Andre udd. <1,0%
0,2
0,4
0,2
0,0
0,4
0,5
1) I lange videregående uddannelser er grund- og basisuddannelser indregnet.

Pct. af fuldførte
1993
1994
1995
1993
1994
1995
1993
1994
1995
Til:
Fra: Hhx
Fra: Adgk.teknik.
Fra: Værkst.kursus
Omverden
13,8
14
1,5
34,8
30,3
31,1
9,6
13,7
27,5
8.-10. klasse
0,6
0,1
1
-
-
-
-
-
-
Alm.gym.udd.
19,4
14,4
14,9
6,1
2,6
2,8
0,7
2,7
3,6
Erh.gym.udd.
2,9
4,2
6,6
7,5
4,1
3,1
2,1
4,1
5,1
Skoleforløb mv.
18,3
21,3
34,2
4,9
8,2
6,4
8,3
17,3
13,1
Erhv.fag.udd.
28,6
22,1
24,2
4,9
8,2
6,4
9,3
15,5
15,9
KVU
5,9
5,7
4,2
28,3
18,8
23,8
52,8
23,7
15,2
MVU
6,7
9,6
6,1
10,7
14,5
15,7
14,5
18,1
14,5
LVU 1)
3,8
8,5
7,4
3,7
13,7
9,5
2,4
4,8
5,1
Andre udd. <1,0%
0
0
0
0
0,3
0
0,2
0
0
1) I lange videregående uddannelser er grund- og basisuddannelser indregnet.

Andelen, der afbryder hhx til fordel for det almene gymnasium er faldet samtidig med, at flere har afbrudt hhx til fordel for en erhvervsfaglig uddannelse fra 1993 til 1995. Generelt blev færre elever "tabt" til omverdenen i 1995 i forhold til 1993, og især de 1-årige hhx"ere falder fra for at starte på en kandidatuddannelse. Flere htx"er end hhx"er afbryder for at starte igen i det almene gymnasium, men andelen er dog faldet.


Studerende, der fuldførte en kort videregående uddannelse fra 1993 til 1995.

Pct. af fuldførte
1993
1994
1995
Til:
Omverden
66,6
62,9
61,7
Alm.gym.udd.
-
-
-
Erh.gym.udd.
1
1,2
2
Skoleforløb mv.
1
1,5
1,9
Erhv.fag.udd.
2,3
3,7
4,4
KVU
3,5
4,5
4,4
MVU
22,1
21,9
21,3
LVU 1)
3,2
4,1
4
Ph.d
-
-
-
Andre udd. <1,0%
0,3
0,2
0,3
1) Inkl. bachelor-, side- og bifagsuddannelser, grund- og basisuddannelser

Hovedparten af de personer, der gennemfører en KVU går til omverdenen (61,7 pct.), det vil sige ud af uddannelse og sandsynligvis ind i arbejdsstyrken. Lige over en femtedel fortsætter med en MVU. Tendensen for begge disse overgangsmønstre er faldende, hvilket betyder at færre anvender KVU som kompetencegivende til arbejde eller som trinbræt til en MVU. Andelen der går på skoleforløb mv., erhvervsgymnasial, erhvervsfaglig, anden KVU og LVU er stigende. Overgangen til erhvervsskolerne er tegn på, at stadig flere opgiver deres korte videregående, kompetencegivende uddannelse for at få en erhvervsuddannelse.


Studerende, der afbrød en kort videregående uddannelse fra 1993 til 1995

Pct. af fuldførte
1993
1994
1995
Til:
Omverden
45,9
42,7
41
Alm.gym.udd.
1,2
0,5
0,6
Erh.gym.udd.
4,5
3,6
3,3
Skoleforløb mv.
4,3
4,8
6,3
Erhv.fag.udd.
9,2
11,1
13,8
KVU
6,4
7,8
7,2
MVU
20,7
19,6
19
LVU 1)
7,5
9,5
8,6
Ph.d
-
-
-
Andre udd. <1,0%
0,3
0,4
0,2
1) Inkl. bachelor-, side- og bifagsuddannelser, grund- og basisuddannelser

Studerende, der fuldførte en mellemlang videregående uddannelse fra 1993 til 1995

Pct. af fuldførte
1993
1994
1995
Til:
Omverden
66,7
65,3
64,9
Alm.gym.udd.
-
-
-
Erh.gym.udd.
-
-
-
Skoleforløb mv.
-
-
-
Erhv.fag.udd.
0,7
1,2
1,7
KVU
1,6
1,4
1,2
MVU
11,6
11
10
LVU 1)
18,3
20,1
21
Ph.d
-
-
-
Andre udd. <1,0%
1,1
1
1,2
1) Inkl. bachelor-, side- og bifagsuddannelser, grund- og basisuddannelser

 

Studerende, der afbrød en mellemlang videregående uddannelse fra 1993 til 1995

Pct. af fuldførte
1993
1994
1995
Til:
Omverden
44,2
40,3
38,9
Alm.gym.udd.
-
-
-
Erh.gym.udd.
5,6
4,1
3,4
Skoleforløb mv.
3,1
3
3,4
Erhv.fag.udd.
9,2
10,3
12,4
KVU
10
8,4
8,8
MVU
18,4
21
20,6
LVU 1)
8,6
11,9
12,2
Ph.d
-
-
-
Andre udd. <1,0%
0,9
1
0,3
1) Inkl. bachelor-, side- og bifagsuddannelser, grund- og basisuddannelser

Andelen af studerende, der har afbrudt deres MVU og gået til omverdenen, er faldet. En større andel finder der-med anden uddannelse - flest inden for MVU området, men også de erhvervsfaglige uddannelser og kandidatuddannelserne vejer tungt, når de studerende skifter uddannelse. Der har fra 1993 til 1995 været en tendens til, at de studerende, der afbryder deres MVU, vælger en uddannelse på samme eller højere niveau (27,0 pct. i 1993 og 32,8 pct. i 1995). Overgangen til de erhvervsgymnasiale uddannelser og KVU er faldet fra 1993 til 1995.

 

 

 

Kapitel 4

Faglig målformulering i uddannelsessystemet


INDLEDNING

En central problemstilling i forbindelse med kortlægningen af kvaliteten i uddannelsessystemet er, hvorledes den faglige kvalitet i uddannelserne udvikles. Der gives her bud på, hvilke faktorer, der kan være med til at kortlægge og udvikle kvaliteten for de forskellige uddannelsesniveauer

Det er primært hensigten at forsøge at kortlægge og vurdere de komplekse relationer mellem det centrale og det lokale niveau. Med andre ord forsøges det at give et bud på, hvorledes de overordnede målsætninger i uddannelsessystemet forplantes gennem systemet og ud til lærerne i de konkrete undervisningssituationer.

Kapitlet giver en oversigt og gennemgang af problematikken vedrørende det faglige niveau i uddannelserne; der er ikke opstillet særskilte indikatorer. De allerede igangværende initiativer på området er forsøgt kortlagt og systematiseret. Til sidst i kapitlet er angivet en række forslag, der kan bidrage til styrkelse af den faglige kvalitet.


OMRÅDER MED CENTRALT FASTSATTE BESTEMMELSER OG OPGAVER TIL UDVIKLING AF FAGLIG KVALITET

Problemstillingen omkring faglig målformulering i uddannelserne kan belyses med udgangspunkt i flere forskellige tilgangsvinkler.

I uddannelsessystemet er det bl.a. den enkelte lærers faglighed, der bidrager til, at uddannelsessystemet leverer den fornødne faglige kvalitet. Konkret gøres dette ved udstrakt delegering af ansvaret for tilrettelæggelsen og planlægningen af undervisningen til den enkelte lærer.

For at skabe bedre oversigt over de muligheder, der findes for centrale initiativer på kvalitetsområdet, vurderes der at være fem områder, som er centrale for en høj faglig kvalitet. Der peges på områder med central indflydelse, og som indgår med vekslende vægt på forskellige niveauer i uddannelsessystemet, det være sig folkeskole, de gymnasiale uddannelser, erhvervsskolerne eller de videregående uddannelser. De fem områder er:

  1. Mål og rammer for uddannelsen/faget, herunder pensum, undervisningsmetoder/-midler og læseplaner
  2. Eksamen-/prøvesystemet
  3. Lærernes kvalifikationer, herunder efter- og videreuddannelse
  4. Elever og studerendes kvalifikationer ved optagelsen
  5. Øvrige områder af betydning for den faglige kvalitet, herunder skole-/institutionsledelsens rolle og ansvar


Kompetencefordelingen og detaljeringsgraden på hvert af de fem områder er illustreret af nedenstående tabel:

FOLKESKOLEN
GYMNASIALE UDDANNELSER 1)
ERHVERVS-
UDDANNELSER
VIDEREGÅENDE
UDDANNELSER
Ad 1
Hjemmel til regler om formål med undervisning samt angivelse af centrale kundskabs- og færdighedsområder.
Hjemmel til vejledende læseplaner og undervisningsvejledning.
Kommunalbestyrelsen fastlægger mål og rammer
for skolernes virksomhed. Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed.
Uddannelses-
bekendtgørelse fastsætter struktur, mål, indhold og lektionstal indenfor mål- og rammestyrings-
model.
Uddannelses-
bekendtgørelse fastsætter struktur, mål, indhold og lektionstal indenfor mål- og rammestyrings-
model.
Der er forskellig detaljeringsgrad af uddannelses-
bekendtgørelser afhængig af politisk interesse. Uddannelsestraditioner og uddannelsessigte varierer fra rammebekendtgørelse til detaljerede bekendtgørelser.
Ad 2
Skolens leder har ansvaret for prøver.
Årlig indberetning til ministeriet af sidste standpunktskarakterer samt prøvekarakter for alle elever i 9. og 10. klasse.
Skriftlige prøver stilles af ministeriet. Tekstopgivelser
i mundtlige og praktiske prøver indberettes til ministeriet.
Censorer til mundtlige og praktiske prøver udpeges af skoleleder, medmindre ministeriet beslutter at beskikke censorer. Finder censor prøveafviklingen utilfredsstillende, indberettes til ministeriet, hvis ikke skolens leder og censor kan nå til enighed.
Centralt stillede skriftlige opgaver, ekstern censur ved mundtlige og skriftlige prøver, central tildeling af censorer med indberetningspligt i tilfælde af afvigelse fra reglerne, ekstern censur ved stikprøvevis brug af særlige censorer med indberetningspligt. Beskikkede censorer, herunder særllige censorer med indberetningspligt til ministeriet.
Centralt stillede skriftlige opgaver, ekstern censur ved mundtlige og skriftlige prøver, ekstern censur ved skoleudpegede censorer, stikprøvevis brug af særlige censorer med indberetningspligt.
EUD har ekstern censur og centralt stillede opgaver i form af svendeprøve eller faglige prøver.
Beskikkede censorer, herunder særlige censorer med indberetningspligt til ministeriet.
MVU, 4) og LVU, 5)
Bekendtgørelse om karakterskala og bekendtgørelser om eksamen ved visse videregående uddannelser fastsætter overordnede bestemmelser. I studieordningen for den enkelte uddannelse fastsættes antal, rækkefølge, prøveform mv.
Mindst 1/3 af uddannelsens prøver skal have ekstern censur. Censorbekendtgørelse, etablering af en landsdækkende censorkorps pr. uddannelse. Censorkorpset har til opgave at rådgive institutionerne og ministeriet om kvalitet.

KVU, 3)
Undtagelsesvis centralt stillede opgaver, ekstern censur ved alle prøver, bekendtgørelse om karakterskala, eksamensordning på erhvervsskoler mv.
Bekendtgørelse om eksamensordning på erhvervsskoler. Beskikkede censorer, herunder særlige censorer med indberetningspligt til ministeriet.
Ad 3
1.-10. klasse: Krav om læreruddannelse.
Børnehaveklasse: Krav om pædagoguddannelse.
Begge krav kan i særlige tilfælde fraviges.
Lovfastsat kvalifikationskraft om hovedfagsniveau. For gymnasiet og hf relevant kandidateksamen. Dels central ministeriegodkendelse, dels skolernes ansvar.
Kvalifikationskrav om hovedfagsniveau i bekendtgørelse. Dels central ministeriets godkendelse, dels skolernes ansvar.
LVU
Eksplicitte krav til lærerkvalifikationer - bekendtgørelse og stillingsstrukturcir-
kulære.

MVU
Ingen formelle lærerkvalifikationer, bortset fra lærerseminarier og enkelte andre institutioner.
KVU
Ministeren kan opstille krav til lærerkvalifikationer. Ministeriet kan ved stikprøver kontrollere om kvalifikationskrav overholdes.
Ad 4
Ingen adgangskrav.
Undervisningspligt samt visse alderskrav.
Optag fra grundskole, krav om bestemte fag og egnethedsvurdering.
Eud fri adgang.
Ministeren fastsætter regler om adgang til uddannelserne. Adgangsbekendtgørelse gælder for alle videregående uddannelser, særlige faglige krav tilpasset konkret uddannelse.
Ad 5
Skolen har ansvar for undervisningens kvalitet. Kommunalbestyrelsen fører tilsyn med skolernes virksomhed.
Skolebestyrelsens tilsyn med skolen. Ministeriet kan forlange enhver oplysning fra kommunalbestyrelse/-
amts-råd
til brug for lovgivning/
vejledningsinitiativer.
Fagkonsulentordninger, systematisk-statistisk overvågning, skolebesøg censorregler.
Fagkonsulent-
ordninger, systematisk
-statistisk overvågning, skolebesøg, censorregler.
MVU og LVU
Evalueringsbekendt-
gørelse om censorbekendtgørelse fælles for alle uddannelser.

KVU
Vejledende kvalitetskriterier, påbud, systematisk-
statistisk kvalitetsovervågning, evalueringer, censorregler.
1
2
3
4
5
Omfatter gymnasiet/hf og det erhvervsgymnasiale område
Beskrivelsen vedrørende KVU punkt 2, 3 og 5 er baseret på det foreliggende KVU-lovforslag.
KVU er Korte Videregående Uddannelser.
MVU er Mellemlange Videregående Uddannelser.
LVU er Lange Videregående Uddannelser.

Nedenfor gives en generel beskrivelse af sammenhængen mellem hver enkelt af de fem områder og kvaliteten. Beskrivelserne efterfølges af en gennemgang af eksisterende og planlagte initiativer inden for hvert enkelt uddannelsesområde.


AD . MÅL OG RAMMER FOR UDDANNELSEN/FAGET, HERUNDER PENSUM, UNDERVISNINGSMETODER/-MIDLER OG LÆSEPLANER

På dette område kan der opstå konfliktfelter. En for høj detaljeringsgrad vil være i modstrid med den faglighed og det selvstændige ansvar, der er en forudsætning for, at underviseren kan levere den bedst mulige kvalitet i undervisningen. Problemstillingen afhænger af graden af decentralisering, i forbindelse med udarbejdelsen af konkrete læse-planer og studieordninger.

Pensum og i høj grad i de tilgængelige undervisningsmidler kan i høj grad være bestemmende for undervisningens tilrettelæggelse. Ofte anvendes lærebogssystemer af varierende kvalitet. Gennemførelsen af det samlede undervisningsforløb kan i høj grad påvirkes af kvaliteten af undervisningsmidler, der understøtter pensum.


FOLKESKOLEN

På folkeskoleområdet er fastsat centrale kundskabs- og færdighedsområder, der inden for hver enkelt fag fastsætter krav til hvilke stofområder, der som minimum skal indgå i de læseplaner, som kommunalbestyrelsen skal godkende. Skolens leder har ansvaret for, at skolens kvalitet er i orden og, at lærerne lever op til formål, centrale kundskabs- og færdighedsområder samt læseplaner for fagene.

Ministeren er blevet enig med Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening om grundlaget for et program for folkeskolen frem mod år 2000 (også kaldet "F2000", se www.f2000.dk). Programmet indeholder otte
fokusområder, der skal danne grundlaget for skolernes målrettede og systematiske arbejde med at udvikle deres kvalitet. Et af fokusområderne handler om kundskaber og færdigheder i skolen, et andet om fastlæggelse af evaluerings- metoder og udarbejdelse af handleplaner for den enkelte skole. Samtidig er der etableret et kvalitetsudviklingsprojekt for folkeskolen, der indeholder en række redskaber, som skoler, kommuner og ministerium kan bruge til at evaluere skolernes virksomhed og skabe overblik over bl.a. undervisningens kvalitet (se www.kig.uvm.dk/kvalitet/). Når disse redskaber bliver udbredt, vil resultaterne af skolernes evalueringer give ministeriet øgede muligheder for at præge udviklingen af indholdet i skolernes undervisning.


GYMNASIALE UDDANNELSER

Gennem lovgivning og Undervisningsministeriets bekendtgørelser om optagelse og eksamen i gymnasiet, hf, htx og hhx er der fastsat regler, som er ens og bindende for samtlige gymnasier og erhvervsskoler. Disse regler danner fundamentet for en ensartet national standard for de gymnasiale uddannelser, både generelt for de enkelte uddannelser og for undervisning og eksamen i de enkelte fag.

Der er fastsat krav til hvilke fag, der undervises i og på hvilket niveau, ligesom der er bestemmelser om eksamen og om pensum i de enkelte fag. Samtidig er bestemmelserne om mål og indhold i de enkelte fag så rummelige, at eleverne kan få - og skal have - medindflydelse på planlægning af undervisningen.

Disse kvalitetssikrende regler omfatter for undervisningens vedkommende bl.a. bestemmelser om


ERHVERSUDDANNELSERNE

For erhvervsuddannelserne fastsættes rammerne for den faglige standard i et samspil mellem Undervisningsministeriet og det lokale niveau. Planer vedrørende mål, indhold og bedømmelse fastlægges i samspil mellem ministeriet og skolerne, med betydelige bidrag/indflydelse fra arbejdsmarkedets parter. Hovedbekendtgørelse, uddannelsesbekendtgørelse, lokal undervisningsplan med bedømmelsesplan indgår i et hierarki af bestemmelser med indbyggede resultatmål og kvalitetsnormer.

I vekselsuddannelsessystemet må der skelnes mellem for-holdene i skole- hhv. praktikdelene; men for begge dele findes der regler vedrørende de faglige mål Endvidere må der for skoledelens vedkommende skelnes mellem de almene grundfag, områdefag, specialefag og valgfag.

Mål og rammestyringen betyder på dette område, at den centrale målformulering er meget overordnet, således at den mere præcise og detaljerede fastlæggelse af mål og indhold i undervisning er delegeret til det lokale niveau, hvor skolerne i et samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg fastlægger den lokale undervisningsplan, som er det grundlag lærerne arbejder på.


VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

Ministeriet fastsætter regler om uddannelsernes struktur og regler om overordnet indhold af uddannelserne. Reglerne fastsættes i et samspil med uddannelsesinstitutionerne. En uddannelsesinstitutions udbud af uddannelser skal godkendes af ministeriet, der i sin vurdering inddrager udtalelser fra uddannelsesråd m.fl. om faglig kvalitet og behov for pågældende uddannelse mv.

Uddannelsesinstitutionerne beslutter selv det nærmere indhold af uddannelserne inden for de rammer, ministeriet har udstukket. Specifikationsniveauet i uddannelsesreglerne varierer fra område til område, afhængigt af traditioner og af, om uddannelsesreglen er fælles for alle uddannelser inden for et hovedområde - som det fx er tilfældet med de humanistiske og naturvidenskabelige universitetsuddannelser - eller om uddannelsesreglen kun vedrører én uddannelse, som det ofte vil være tilfældet for de øvrige uddannelser under universitetsområdet. Professionsuddannelser/autorisationsuddannelser er tættere reguleret end øvrige uddannelser.

Udviklingen på bekendtgørelsesområdet er generelt præget af den mål- og rammestyring, der i øvrigt har kendetegnet ministeriets virksomhed. Det giver institutionerne råderum og fleksible muligheder for at ajourføre og tilpasse uddannelsesindholdet i forhold til de skiftende behov på arbejdsmarkedet. Det kan til gengæld give store forskelle på, hvad der opfattes som centrale områder i den samme uddannelse uddannelsesinstitutionerne imellem. Evalueringen af fx sygeplejerskeuddannelsen har givet udtryk for, at der er for store forskelle på faglige kvalifikationer og faglige profiler i uddannelsen. Der skal være den rette balance mellem "frihedsgrader" for institutionerne til at tilrettelægge uddannelser og "bindinger/mekanismer", der skal sikre faglig kvalitet og relevans. Dette kommer også til udtryk i den nye læreruddannelseslov, hvor der er fastlagt flere centrale bindinger end tidligere.


AD 2. EKSAMEN-/PRØVESYSTEMET

Eksamen-/prøvesystemet udfylder to funktioner. Dels sikres at elever og studerende, der optages på baggrund af deres eksamen, har et nærmere bestemt minimum af forudsætninger, dels kan prøverne bruges af lærerne til at vurdere resultatet af deres egen indsats og dermed være et vigtigt led i en tilbagekoblingsprocedurer, der skal sikre videreudviklingen af kvaliteten i deres arbejde. Eksamensresultaterne kan imidlertid ikke i sig selv anvendes som et mål for kvaliteten af den enkelte lærers indsats.

På alle uddannelsesområder, bortset fra de videregående uddannelser, er kompetencen til at udarbejde skriftlige eksamensopgaver placeret centralt. Hertil kommer, at vurderingskriterier også er centralt fastlagt. Mundtlige prøver gennemføres - i sagens natur - på en mere decentraliseret måde, dog med en vis central kontrol gennem censorvirksomhed, karakterindberetninger mv.


FOLKESKOLEN

Der er ikke eksamen, men afsluttende prøver i folkeskolen efter 9. og 10. klassetrin i fagene dansk, matematik, engelsk, tysk, fransk, fysik/kemi, latin, håndarbejde, sløjd og hjemkundskab. De skriftlige dele af prøverne stilles af ministeriet; ved både skriftlige og mundtlige prøver medvirker ekstern censor. Selv om disse prøver ikke giver formel erhvervs- eller studiekompetence, har de en funktion som adgangskrav til de gymnasiale uddannelser.

På folkeskoleområdet kan prøvesystemets effekt som sikringsmekanisme af det faglige niveau på de yngre klassetrin derfor forventes at være af begrænset betydning. Imidlertid er brugen af forskellige diagnostiske test udbredt, hvilket tyder på, at der eksisterer et relativt stort behov på dette område.


GYMNASIET/HF

Ved studentereksamen er det et krav, at den enkelte elev skal aflægge 10 prøver. Desuden udarbejder den enkelte elev i 3.g en større skriftlig opgave i et af elevens højniveaufag. Der gives en selvstændig eksamenskarakter herfor. Der er en skriftlig prøve i dansk og i de 2-3 fag, som eleven har valgt på højt niveau. Prøverne udarbejdes af opgavekommissioner og er ens for alle. Besvarelserne bedømmes af to eksterne censorer, udpeget af ministeriet. De resterende 6-7 prøver er mundtlige prøver, hvor fagene for den enkelte elev fastlægges af ministeriet ved lodtrækning, ligesom Undervisningsministeriet beskikker ekstern censor til samtlige prøver.

For hf aflægges der prøver i samtlige fag. Også på hf skal den enkelte elev udarbejde en større skriftlig opgave. Undervisningsministeriet beskikker ekstern censur til samtlige prøver.

På gymnasieområdet kan eksamenssystemet i højere grad antages at have en normstyrende effekt for det faglige niveau af uddannelsen.


ERHVERVSGYMNASIALE UDDANNELSER

Eksamen foregår i store træk på samme måde som i det almene gymnasium.


ERHVERVSUDDANNELSERNE

I erhvervsuddannelserne er en væsentlig del af kompe-tencen til at bedømme den enkelte elevs faglige niveau henlagt til arbejdsmarkedets parter i de faglige udvalg, som forvalter svendeprøveinstituttet. Typisk afprøves eleven i forbindelse med sidste skoleophold i en projektopgave, som bedømmes af skuemestre fra erhvervslivet. Resultaterne her følges af de faglige udvalg. I de nye merkantile uddannelser forventes en afsluttende faglig prøve i en tillempning af denne form indført.

Ovenstående er en idealiseret beskrivelse. I praksis forekommer også i vidt omfang en kombination af skoleafholdt eksamen og en art svendeprøve.

Svendeprøveinstituttet er en helt central del af kvalitetsovervågningen vedrørende de individuelle faglige resultater i vekseluddannelserne, dels som instrument for formidling af kvalitetsnormer, dels som indikatorer for resultaterne i form af elevernes præstationer.

I de mere almene fag, typisk "grundfag", er der centralt organiseret eksamen.

På erhvervsuddannelsesområdet anvendes karakterstatistikken som kvalitetsparameter i forbindelse med prøverne i de almene fag.


VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

Generelle regler om eksamen er indeholdt i en eksamensbekendtgørelse. Reglerne gælder, medmindre de enkelte uddannelsesbekendtgørelser fastsætter andet. Eksamensbekendtgørelsen fastsætter, hvilke bestemmelser om eksamen der skal udarbejdes i studieordningerne for de enkelte uddannelser. Det drejer sig i praksis om eksamensfordringer og placering i uddannelsesforløbet, prøveformer, antal og vægtningen af de karakterer, der gives i de enkelte prøver, ved hvilke prøver, der anvendes ekstern censur og ved hvilke prøver, der gives bedømmelsen bestået/ikke bestået.

Der er ekstern censur ved alle videregående uddannelser, etableret efter bekendtgørelsen om censorinstitutionen.

Princippet i censorinstitutionen er, at der oprettes et fælles censorkorps for hver uddannelse, på tværs af uddannelsesinstitutionerne, og uafhængigt af disse. Censorerne beskikkes af Undervisningsministeriet således, at alle fagområder i uddannelsen er dækket og således, at mindst 1/3 af censorkorpset - som hovedregel - består af repræsentanter for potentielle ansættelsesområder (aftagercensorer).

En sådan ekstern censur skal på MVU- og LVU-områderne forekomme i mindst 1/3 af uddannelsen, omfattende uddannelsens væsentlige områder. Den resterende del af uddannelsen bedømmes internt, dvs. af lærer(e) og censor(er), der er udpeget af rektor ved uddannelsesinstitutionen. "Bestået" kan anvendes i op til 1/3 af prøverne. I øvrigt anvendes 13-skalaen.

I praksis bruger institutionerne ekstern censur i langt større omfang end foreskrevet. En stikprøveundersøgelse, foretaget af Undervisningsministeriet i 1996 viste, at 13-skalaen og ekstern censur langt overvejende bruges, og at de benyttes kombineret. Desuden viste undersøgelsen en tendens til, at 13-skalaen og ekstern censur benyttes oftere på kandidatniveau end på bachelorniveau. Ved "Bestået"/Ikke bestået anvendes primært intern censur. 13-skalaen benyttes i 80 % og Bestået/Ikke bestået i 20% af prøveandelene ifølge undersøgelsen.

Den nye opgave for de landsdækkende censorkorps er, at de udover at varetage censuropgaver har til opgave at rådgive om uddannelsernes kvalitet og hensigtsmæssighed i forhold til arbejdsmarkedet og i forhold til videre uddannelsesforløb. Det sker ved løbende tilbagemeldinger til institutionerne. Censorkorpset indgår hermed som et element i udviklingen af kvaliteten af uddannelserne. Reorganiseringen af censorordningen er så ny, at det ikke er afklaret, i hvilket omfang censorkorpset har mulighed for at varetage denne nye opgave. P.t. gennemfører Evalueringscenteret på ministeriets foranledning en evaluering af censorinstitutionen. På grundlag af evalueringen vil ministeriet i efteråret 1998 vurdere hvilke ændringer der bør foretages af censorinstitutionen for at sikre optimal funktion, herunder at censorkorpsene også reelt fungerer som landsdækkende korps og ikke blot som regionale korps (eksempelvis ved, at censorer i praksis kun virker inden for en bestemt region).

De videregående uddannelser adskiller sig ved selv inden for rammerne af uddannelsesbekendtgørelserne at fastlægge de nærmere forhold vedrørende eksamen herunder selve opgaveudarbejdelsen.


AD 3. LÆRERNES KVALIFIKATIONER

I skolesystemet er lærernes kvalifikationer en central forudsætning for en høj faglig kvalitet. Læreren skal være veluddannet og kunne bruge faglige færdigheder ved anvendelse af pædagogisk begrundede metoder og midler.


FOLKESKOLEN

I Folkeskoleloven er det fastsat krav om, at undervisere i folkeskolen skal man være læreruddannede. Uddannelsen er en sikring af professionalisme hos lærerne. Skoler kan dog også vælge at ansætte personer med særlige kvalifikationer til at undervise i enkelte fag (fx musik, hjemkundskab etc.).

Netop i år er der optaget en række studerende som "lærerbachelorer" i naturfagene - deres uddannelse varetages af universiteter og seminarier (i et samarbejde).

Omfang af lærernes efter- og videreuddannelse besluttes lokalt. Udbyderne af efter- og videreuddannelse (DLH, lærerseminarierne og de amtslige centre for undervisningsmidler) planlægger i samarbejde med kommunerne indholdet af efter- og videreuddannelseskurserne, således at disse kan være i overensstemmelse med skolernes behov for kvalificering af lærerne.


GYMNASIET/HF

Det er et lovfastsat krav, at lærere i gymnasiet og hf skal have undervisningskompetence, hvilket forudsætter såvel faglig som pædagogisk kompetence. Den faglige kompetence er betinget af bestået kandidateksamen inden for gymnasiets fagrække og med opfyldelse af faglige minimumskrav i de enkelte fag. Den pædagogiske kompetence opnås ved at gennemføre pædagogikum. Ministeriet skal i hvert enkelt tilfælde godkende uddannelsen.

Undervisningsministeriet har for hvert fag et fagligt udvalg på 4-5 personer, som har ansvaret for, at der i samtlige fag udbydes relevante kurser. I disse udvalg sidder fagets fagkonsulent og repræsentanter fra pågældende faglige forening. De faglige foreninger arrangerer de fleste af kurserne.


ERHVERVSGYMNASIALE UDDANNELSER

Lærerne skal have uddannelse på hovedfagsniveau og i de konkrete undervisningsfag have et fagligt niveau mindst svarende til sidefag. Lærerne skal desuden gennemføre erhvervsskolernes pædagogikum. Skolerne har inden for disse rammer ansvaret for godkendelsen af lærernes kvalifikationer.

Forholdene vedrørende lærernes efter- og videreuddannelse er i store træk som beskrevet nedenfor under erhvervsuddannelserne.


ERHVERVSUDDANNELSER

Mål- og rammestyringen betyder på dette område, at det er skolernes ansvar, at lærerne opfylder de minimumskrav, som er fastsat centralt. Kravene er, at lærerne skal en faglig uddannelse, mindst som faglært, og så vidt muligt en videregående uddannelse. Lærere i grundfag o.l. skal som minimum have et niveau svarende til seminarie linjefag. Alle lærere skal helst have erhvervserfaring - som minimum fem år, når de skal undervise i område- og specialefag. Alle lærere skal have et alment niveau i centrale almene fag mindst svarende til hhx/htx. Endelig skal lærerne inden for prøvetiden (2 år) gennemføre den erhvervspædagogiske læreruddannelse (pædagogisk teori og praksis som vekseluddannelse, samt en prøve) ved DEL og på egen skole.

Midler til lærernes pædagogiske og faglige efteruddannelse er indeholdt i det bloktilskud, som skolerne får. Omfanget registreres ikke. Det ville også være vanskeligt, idet der indgår andre bidrag, herunder ikke mindst lærerens eget bidrag og det meget værdifulde bidrag, der fremkommer som et af resultaterne af deltagelse i de omfattende forsøgs- og udviklingsarbejder, som gennemføres enten ved skolens egen foranstaltning eller efter ansøgning om og bevilling af tilskud fra Undervisningsministeriet.

Lærernes pædagogiske uddannelse foregår for den teoretiske dels vedkommende på kurser afholdt af DEL. For den praktiske dels vedkommende foregår den normalt på egen skole. DEL finansieres via finansloven. En del af efteruddannelsen foregår også ved deltagelse - mod betaling - på kurser afholdt af DEL; men skolerne er frit stillet her.


VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

På de videregående uddannelser er der stor forskel på, hvilke krav der stilles til undervisernes kvalifikationer. I det efterfølgende deles der derfor op i korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.


l) Korte videregående uddannelser

Undervisningsministeren har i KVU-loven hjemmel til at fastsætte krav i uddannelsesbekendtgørelserne til lærernes kvalifikationer såvel fagligt som pædagogisk. Skolerne har inden for disse rammer ansvaret for at godkende lærernes kvalifikationer. Ministeriet kan stikprøvevis kontrollere
lærerkvalifikationerne på konkrete uddannelser eller institutioner.


ll) Mellemlange videregående uddannelser

Der er som hovedregel ikke stillet eksplicitte krav om kvalifikationer i uddannelsesbekendtgørelserne. For undervisere på lærerseminarier, ernærings- og husholdningsseminarier og teknika er der dog stillet krav om lektorbedømmelse som betingelse for varig ansættelse. På de øvrige uddannelsesområder varierer det fra område til område, hvilke kvalifikationer lærerne typisk har. På visse områder, fx sundhedsuddannelserne har evalueringsrapporter peget på behov for opgradering af lærerkræfterne. Indførelse af en mastergrad i Public Health og tværfaglige sundhedskandidatuddannelser som videreuddannelsesmulighed for personer med en mellemlang sundhedsuddannelse som grunduddannelse skal ses som led i en sådan mulighed for opgradering.

Efteruddannelse: Kun få centralt stillede krav for MVU.


lll) Universitetslovsinstitutioner

Den ordinære stillingsstruktur (normalt fuldtidsstillinger, der besættes med forskere, hvis arbejde omfatter både undervisning og forskning) omfatter adjunkter, lektorer og professorer.

Adjunktstillingen er en tidsbegrænset videreuddannelsesstilling (normalt 3 år) med forsknings-og undervisningsforpligtelse. Ansættelse forudsætter videnskabelige kvalifikationer som Ph.d. eller tilsvarende. Institutionen skal
sikre, at adjunkten får systematisk supervision og vejledning, der afsluttes med en skriftlig vurdering af adjunktens undervisningsmæssige kvalifikationer ("Pædagogikum").

Lektorstillingen er en varig stilling med forsknings- og undervisningsforpligtelse. Kvalifikationsniveau skal svare til det, der opnås på grundlag af ansættelse som adjunkt eller tilsvarende. Krav om videnskabelig produktion på internationalt niveau. Hovedvægt ved ansættelse lægges på vurdering af forskningsmæssige kvalifikationer, men samtidig vurdering af, om ansøgerne har tilfredsstillende undervisningsmæssige kvalifikationer.

Professorstillingen er en varig stilling med forsknings- og undervisningsforpligtelse. Fordelingen for den enkelte kan variere efter institutionens bestemmelse. Ved besættelse af stillingen lægges vægt på høj grad af original videnskabelig produktion på internationalt niveau. Herudover vægt på forskningsledelse og evt. andre ledelsesfunktioner og undervisningsmæssige kvalifikationer.

Efteruddannelse: Kun få centralt stillede krav for LVU.


AD 4. ELEVER OG STUDERENDES KVALIFIKATIONER VED OPTAGELSEN

Som en forudsætning for stabilitet i uddannelsessystemet, er der på alle niveauer krav til elever og studerendes forudsætninger ved optagelsen. Den præcise formulering af dette krav varierer fra et alderskrav i folkeskolen til fagsammensætning og karakterniveau på visse videregående uddannelser.


FOLKESKOLEN

Undervisningspligten indtræder den 1. august i det kalenderår, hvor barnet fylder syv år.


GYMNASIET/HF

For at sikre, at de der optages i de gymnasiale uddannelser har forudsætningerne for at gennemføre et tilfredsstillende forløb, er det regelfastsatte optagelsesgrundlag i form af krav om bestemte fag og prøver på grundskolens 9./10. klassetrin, egnethedsvurdering foretaget af den afleverende grundskole og evt. optagelsesprøve på det gymnasium, der søges optagelse på.


ERHVERVSGYMNASIALE UDDANNELSER

Eleverne skal opfylde krav om bestemte fag og prøver på grundskolens 9./10. klassetrin, og den afleverende grund-skole skal vurdere elevernes egnethed. Erhvervsskolen kan derudover efter konkret vurdering optage elever, der ikke kommer direkte fra grundskolen. Endelig kan andre optages under bestemte betingelser, evt. efter en optagelsesprøve.


ERHVERVSUDDANNELSER

I princippet er der fri adgang. En række uddannelser har dog direkte adgangsbegrænsning før skoleuddannelsen. Hertil kommer, at praktikpladsmulighederne sætter en adgangsbarriere efter 20 ugers undervisning i de tekniske forløb, og efter et eller to år i de merkantile uddannelser. Kriterierne for at opnå en praktikaftale er i sagens natur subjektive og uformelle. I forbindelse med skolepraktikalternativet foretager skolerne en egnethedsvurdering ud fra de såkaldte EMMA-kriterier, 2).


VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

Optagelsesvilkårene til de videregående uddannelser består af to dele, dels de obligatoriske adgangskrav, dels et sæt udvælgelseskriterier, som anvendes, hvis der er flere kvalificerede ansøgere til en uddannelse, end der er mulighed for at optage.

Adgangskravene fastsættes af ministeriet, mens udvælgelseskriterierne fastlægges af institutionerne selv. Adgangskravene afspejler de egentlige studiestartkrav, idet der stilles specifikke krav med hensyn til niveauerne i de enkelte fag, og der stilles i visse tilfælde krav om minimumskarakterer/eksamensgennemsnit.

Den decentrale beslutningsproces for udvælgelse hviler dels på lovgivning (fx universitetsloven), dels på en politisk beslutning, nedfældet i Flerårsaftalen om de videregående uddannelser. Når institutionen skal foretage udvælgelse blandt kvalificerede ansøgere, tildeles en del af pladserne udelukkende efter eksamensgennemsnit (kvote 1). Den resterende del af pladserne tildeles efter individuel vurdering på grundlag af vejledende kriterier, der på forhånd er meldt ud (kvote 2). Der lægges vægt på relevant erhvervserfaring, højskoleophold, udlandsophold, supplerende gymnasiale fag, begrundelsen for at søge uddannelsen osv. Nogle uddannelser bruger interviews, og enkelte bruger optagelsesprøve.

Optagelsessystemet er tænkt opbygget således, at der tages hensyn til de bedst kvalificerede, at det er uddannelsesinstitutionerne, der finder de bedst kvalificerede, og at ansøgerne kan øge deres kvalifikationer (og optagelses-chancer) individuelt.

Det overvejes for tiden hvorvidt optagelsessystemet bør ændres.

2) Emma-kriterier. Fagligt egnet, geografisk mobil, motiveret og aktivt praktikpladssøgende.


AD 5. ØVRIGE OMRÅDER AF BETYDNING FOR DEN FAGLIGE KVALITET, HERUNDER SKOLE-/INSTITUTIONSLEDELSENS ROLLE OG ANSVAR

Til de øvrige kvalitetssikrende mekanismer, der i større eller mindre grad er underlagt central kontrol, hører de rådgivende og tilsynsførende organer, der findes på de forskellige uddannelsesområder, naturligvis også hjemme. Det drejer sig om den tilsyns- og vejledningsfunktion, som udøves af Undervisningsministeriet, herunder ved hjælp af fagkonsulenter på folkeskoleområdet, på det gymnasiale område og på erhvervsskoleområdet.

Tilsyns- og rådgivningsfunktionen er herudover et supplement og en støtte til den lokale ledelse, som spiller en vigtig rolle for udviklingen af den faglige kvalitet. Ledelsens råderum er dog på nogle uddannelsesområder begrænset, når den ikke har det egentlige personaleansvar. Det gælder i
folkeskolen og på gymnasiet/hf, hvor kommunalbestyrelsen hhv. amtsrådet er arbejdsgiver.

Blandt de rådgivende organer med opgaver vedrørende kvaliteten i uddannelserne og med kompetence til at udføre kontrol og tage initiativer må nævnes de faglige udvalg og svendeprøveinstituttet på erhvervsuddannelsesområdet samt uddannelsesrådene for de videregående uddannelser.

Alle disse organer varetager en bred vifte af vejledende, udviklings- og tilsynsopgaver, der spiller en vigtig rolle i forhold til den samlede indsats for at sikre det faglige niveau i uddannelsessystemet.

Endelig har Undervisningsministeriet inden for de sidste par år udviklet forskellige kvalitets-projekter, som er under implementering på institutionsområdet. Formålet med de
institutionsrettede kvalitets-projekter er resultatvurdering og kvalitetsudvikling gennem selvevaluering lokalt på den enkelte skole.

Disse initiativer er sat i værk gennem "Q-strategi for erhvervsskolesektoren" på erhvervsskolerne, inden for folkeskolen i form af "Kvalitetsudviklingsprojektet", i de almene gymnasier i form af "Standarder og profiler", samt for de videregående uddannelser med systemet af turnusevalueringer, der forestås af Evalueringscentret.


Folkeskolen

På folkeskoleområdet varetages tilsynet med undervisningen af skolens leder, som er ansvarlig for skolens virksomhed over for skolebestyrelsen og kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen fastlægger mål for og rammer for skolens virksomhed og fører tilsyn med skolerne.


GYMNASIALE UDDANNELSER

Til varetagelse af det pædagogiske tilsyn har Undervisningsministeriet ansat 1-2 fagkonsulenter i hvert fag. Fagkonsulenternes arbejde omfatter udarbejdelse af forslag til bestemmelser for undervisning og eksamen i det pågældende fag, tilsyn med undervisningen, rådgivning af lærere og skoleledere, behandling af klagesager, informationsformidling samt en række opgaver, der er afgørende for fornyelse og udvikling af fagene, fx i forbindelse med forsøg og efteruddannelse.

Fagkonsulenterne har afgørende betydning for de processer og aktiviteter i de enkelte fag, der skal sikre kvalitet i undervisningen.


ERHVERVSUDDANNELSERNE

Gennem det ovenfor beskrevne svendeprøveinstitut står parterne i regi af de faglige udvalg som garanter for kvaliteten af uddannelserne og accepten af de færdiguddannedes kompetence på arbejdsmarkedet. Garantien omfatter relevansen af undervisningsplanerne og kvaliteten af virksomhedernes bidrag til uddannelsen. Gennem uddannelsesaftalen omfatter garantien også resultaterne (målopfyldelsen) i form det enkelte elevforløb, og forpligter den enkelte virksomhed med et økonomisk erstatningsansvar, hvis resultatet er under kriteriet for det fastsatte kvalitetsminimum. På denne måde fører de faglige udvalg "tilsyn" med uddannelsen og dens resultater.

Tilsynet for så vidt angår de mere almene "grundfag" er en opgave, som ministeriet varetager, bl.a. ved med bistand af fagkonsulenter. Tilsynet med skoleundervisningen i det hele taget og kontakten med de faglige udvalg varetages også med bistand af fagkonsulenter. Den specifikt faglige ekspertise er imidlertid forudsat at ligge i de faglige udvalgs regi.


VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

På centralt plan: Systemet med turnusevalueringer.

Evalueringscentret rådgiver også institutionerne om kvalitetsudvikling mm.


INDSATSOMRÅDER

Med afsæt i ovenstående gennemgang kan der peges på nogle ændringer, som kan skabe et grundlag for etableringen af kvalitetsindikatorer på de faglige områder, og som samtidig i sig selv vil være kvalitetsfremmende.

I de dele af uddannelsessystemet, hvor der er centralt fastsatte målformuleringer for fagene (det kan være i form
af bekendtgørelser, som på de gymnasiale uddannelser, eller i vejledende bestemmelser, som på folkeskoleområdet), er disse formuleret i meget generelle vendinger, som kun i de færreste tilfælde er direkte evaluerbare.

Hertil kommer, at sammenhængen mellem målformuleringer op gennem systemet er vanskelig at få øje på. Det foreslås derfor at:


De faglige målbeskrivelser formuleres i evaluerbare termer

Ved evaluerbare termer forstås beskrivelser, som tydeligt angiver, at elever/studerende skal kunne nogle bestemte ting på bestemte tidspunkter i et skole-/uddannelsesforløb.

Det er afgørende, at der er faglig sammenhæng i de en-kelte fag ved overgangene i uddannelsessystemet. Fx skal der være en kontinuert overgang i de konkrete krav i faget matematik fra folkeskolens ældste alderstrin til ungdomsuddannelserne. Det betyder selvfølgelig ikke, at der skal være samme krav i alle ungdomsuddannelserne - stigningstakten kan godt variere. Udover kontinuitet i beskrivelserne, bør man også forlange løbende kontakt mellem de afgivende og de modtagende systemer/institutioner.


folkeskoleområdet kan man


I ungdomsuddannelserne kan man


På de videregående uddannelser kan man


Der indføres evaluerbare delmål for nogle trin undervejs i uddannelsen

Det er ikke tilstrækkeligt, at den enkelte uddannelses afsluttende mål formuleres konkret og evaluerbart; der må også præciseres evaluerbare mål undervejs i forløbet.

For folkeskolen arbejdes der med dette inden for rammerne af projektet F2000, fx efter nogle bestemte klasse- eller alderstrin, for de gymnasiale uddannelser hvert år og for de videregående uddannelser på udvalgte trin.


Der foretages - evt. stikprøvevis - "målinger" af graden af opfyldelse af målene/delmålene

De evaluerbare mål og delmål skal naturligvis også måles. Set fra et systemsynspunkt er det tilstrækkeligt med stikprøvevise målinger for at måle den faglige udvikling, men for den enkelte skole/den enkelte elev er totalmålinger naturligvis relevante.


Justering af eksamenssystemet, så det evaluerer det faglige

De afsluttende prøver/eksaminer lægges således tilrette, at de evaluerer elevens faglige niveau konkret i forhold til de opstillede mål - således at prøverne kan anvendes til at vurdere danske elevers evne til fx at læse og regne uden behov for særlig tilrettelagte undersøgelser. (Dette er mest relevant på grundskoleområdet, hvor fagenes overordnede formål suppleres med evaluerbare målformuleringer af elementer i fagene).


Evt. ændring af karakterskalaen bort fra 13-skalaen

Hvis den faglige udvikling, jf. ovenstående, skal bedømmes ved karakterer, kan det overvejes at ændre karakterskalaen, dels af psykologiske grunde, dels fordi 13-skalaen er født som en relativ skala byggende på en normalfordeling. Ganske vist har man siden principielt indført absolut karaktergivning på alle trin, men stadig med anvendelse af 13-skalaen.

Dette sidste forslag er formentlig kun gennemførligt på noget længere sigt.


KONKLUSION OM FAGLIG MÅLFORMULERING I UDDANNELSESSYSTEMET

Ovenfor er der beskrevet en række områder, der kan anvendes til at vurdere og udvikle den faglige kvalitet i uddannelserne. Kapitlet beskriver nogle muligheder for at udvikle den faglige kvalitet fra centralt hold. Det foreslås at der bør strammes op i formuleringen af faglige mål og delmål, uden at det fratager underviserne deres frihed til at tilrettelægge undervisningen så hensigtsmæssigt som muligt - men sådan, at eksamen og prøver kan anvendes til at evaluere målene.

Elevforudsætningerne er også vigtige at belyse; uddannelse er en interaktiv proces, hvor eleverne selv har en vigtig funktion. Det et således vigtigt, at de afleverende institutioner sikrer, at eleverne har tilstrækkelige forudsætninger for at fortsætte deres uddannelse. Ledelsens og lærernes ansvar, uddannelse (herunder efter- og videreuddannelse) og kvalifikationer er også centrale for udviklingen af den faglige kvalitet.

 

 

 

Kapitel 5

Bilag 1:
Indpasning af kvalitetssystematikken i de eksisterende projekter


INDLEDNING

Ministeriets systematik for kvalitetsvurdering og -udvikling skal indrettes og tilrettelægges i overensstemmelse med de øvrige kvalitetsprojekter inden for de forskellige uddannelsesområder. Der er stor forskel på, hvorledes man indtil nu har arbejdet med kvalitetsudvikling og -evaluering inden for uddannelsesområderne.

I det følgende gives der en kort beskrivelse af de forskellige uddannelsesområders igangværende projekter, herun-der en vurdering af sammenhængen med "Kvalitet der kan ses".


FOLKESKOLEN

Kommunernes Landsforening, Danmarks Lærerforening og Undervisningsministeriet har i fællesskab taget initiativ til planen "Folkeskolen år 2000" (se www.f2000.dk), hvori indgår følgende elementer:

Projekterne vil bl.a. gøre brug af de evalueringsredskaber, ministeriet har fået udarbejdet. Skoler, kommuner og ministeriet får således redskaber til at evaluere og videreudvikle skolernes kvalitet.

De udviklede evalueringskriterier og -værktøjer vil både rette sig mod kvalitative og kvantitative mål.

I projektfasen 1998 - 2000 vil de udviklede værktøjer løbende blive afprøvet og justeret. Samtidig har Undervisningsministeriet fået udviklet et kvalitetsudviklingsværktøj, der kan findes på internetadressen:
www.kig.uvm.dk/kvalitet/ .
"Kvalitet der kan ses" viser god sammenhæng med ministeriets kvalitetsudviklingsprojekter på folkeskoleområdet. I alle tilfælde opstilles systemer til at vurdere kvaliteten af uddannelserne, og der stræbes efter at udvikle redskaber til vedvarende at sikre kvalitet. Med respekt for deres individuelle tidshorisonter burde projekterne kunne understøtte hinanden. Især kan folkeskoleafdelingens projekter levere informationer til verificering af indikatorerne i "Kvalitet der kan ses".


GYMNASIET

Undervisningsministeriet iværksatte i 1996 et nyt kvalitetsudviklingsprojekt, som fra skoleåret 98/99 involverer samtlige gymnasier og hf-kurser. Projektet består af et konkret materiale til brug for institutionernes selvevaluering og institutionsbeskrivelse med det sigte, at giver alle interesserede og involverede parter - skolens ledelse, lærere, elever, forældre, myndigheder, kommende elever og offentligheden - kvalificeret information om den enkelte institution og dens arbejdsvilkår og dermed også at danne afsæt for institutionens kvalitetsudvikling. Formålet er dermed på én gang at synliggøre og udvikle kvaliteten i undervisningen og i uddannelserne.

En første udgave af materialet er udgivet i juli 1997 som nr. 52 i Gymnasieafdelingens tema-serie med titlen "Stan-darder og profiler. Kvalitetsudvikling og institutionsbeskrivelse for gymnasiet og hf". Det er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for Rektorforeningen, Forstanderforeningen, Amtsrådsforeningen, Gymnasieskolernes Lærerforening, elevorganisationerne og ministeriet. I skoleåret 97/98 er det blevet afprøvet og videreudviklet på 5 gymnasier og hf-kurser, et voksenuddannelsescenter og et hf-enkeltfags-kursus. En ny udgave er i starten af skoleåret 98/99 udsendt til brug på samtlige gymnasier og hf-kurser - således at alle skoler og kurser nu bidrager med erfaringer.

"Standarder og profiler" indeholder såvel kvantitative som kvalitative data om den enkelte institution. Der lægges vægt på, at evalueringen og beskrivelsen omfatter såvel arbejdsforudsætninger som proces og resultater, således at
evalueringen ikke kun vedrører de skoleinterne forhold, men også de vilkår, der følger af fx mål og rammer for uddannelsen og ressourcetilførsel til institutionen.

Blandt de kvantitative data indgår fx oplysninger om elevtilgang, gennemførelse af undervisning (aflyste timer), udadrettede aktiviteter, biblioteksfaciliteter, IKT-udstyr, bygningsmæssige forhold, ressourceforbrug - herunder ressourcer anvendt til lærernes efter- og videreuddannelse og til undervisningsmidler, elevfrafald og gennemførelse af eksamen.

Blandt de kvalitative data indgår redegørelse for, hvordan skolen og eleverne håndterer og efterlever centrale mål og rammer for uddannelsen og undervisningen, dvs. en beskrivelse af "rettigheder og pligter" for såvel elever og lærere, fx elvernes medindflydelse på undervisningen, evaluering af undervisningen, koordination af undervisningen, IKT i fagene, mødepligt osv. De kvalitative data indeholder også redegørelse for skolens særlige profil, dvs. særlige indsatsområder set i forhold til de lokalt fastsatte mål.

Med parallellitet i forhold til emnerne i "rettigheder og pligter" og "profilbeskrivelse" indeholder materialet desuden spørgeskemaer, som skal give eleverne og lærerne mulighed for at vurdere henholdsvis undervisningen og elevindsatsen samt en række generelle forhold vedrørende skolen.

En lang række af de variable, der indgår i "Standarder og profiler" er også medtaget i "Kvalitet der kan ses". Der er således ganske stor udstrækning overensstemmelse mellem de to projekter.


ERHVERVSUDDANNELSERNE

Kvalitetsarbejdet i erhvervsskolesektoren foregår inden for rammerne af "Q-strategi for erhvervsskolesektoren", Undervisningsministeriet 1995.

Q-strategien omfatter hele sektoren, alle niveauer og alle institutioner. I overensstemmelse med mål- og rammestyringsprincippet bygger den på hver enkelt interessents selvevaluering på det pågældende ansvarsområde. Selvevalueringens kerne er resultatvurdering, og formålet er kvalitetsudvikling.

Q-strategien opstiller otte elementer, som udgør strategiplanens indsatsområder. Disse otte elementer er:

  1. Skolernes løbende interne, kvalitetsudvikling og evaluering af egen virksomhed
  2. Uddannelsesstatistik
  3. Systematisk ledelsesinformationssystem
  4. Supplerende kvalitetskriterier/-indikatorer til specielle områder/formål/indsatser
  5. Erhvervsskoleafdelingens tilsyn med og vejledning af skolerne
  6. Forsøgs- og udviklingsarbejde
  7. Analyse- og prognosearbejde, områdevurderinger og systemevalueringer
  8. Regnskabsanalyser

I 1996 redegjorde ministeren overfor Folketinget ("Kvalitet i Erhvervsuddannelserne", Undervisningsministeriet 1996) for de initiativer, der på det tidspunkt var taget med hensyn til styrkelse og udvikling af kvaliteten i erhvervsuddannelserne. Redegørelsen gjorde også status vedrørende Q-strategiens implementering og for ministerens anmodning til de faglige udvalg og Erhvervsuddannelsesrådet om at gøre status over kvaliteten på deres respektive ansvarsområder.

Indholdet i erhvervsskolesektorens kvalitetsarbejde falder i to dele, institutionsniveauet og systemniveauet.


A. Institutionsniveauet

Af de otte elementer i Q-strategien vedrører det første element "Skolernes interne kvalitetsarbejde". Arbejdet med at udvikle et koncept for kvalitetssystematikken på institu-tionsområdet blev prioriteret meget højt, og der blev i 1996 startet et særligt udviklingsprojekt, som blev afsluttet i 1997. Resultatet af udviklingsarbejdet er et koncept for skolernes kvalitetssystematik. Konceptet er udviklet i et nært samarbejde med skolerne og organisationerne og bygger på de erfaringer med kvalitetsarbejde, som er gjort i sektoren siden 1989.

Kvalitetssystematikken blev implementeret på samtlige erhvervsskoler i skoleåret 1997/98, og således at det anvendes overalt i daglig ledelse og drift fra 1998.

"Erhvervsskolernes kvalitetssystematik" indebærer, at hver skole udarbejder og vedtager en kvalitetsplan, der omfatter:

  1. et program dvs. valg af et kvalitetskoncept og en plan for arbejdets organisering samt
  2. en Q-spørgeramme, som består af et større antal fokuseringspunkter udvalgt fra en fælles katalog udsendt af Undervisningsministeriet.


Spørgerammen indeholder den "operationelle evalueringsforskrift" i 5 trin:

  1. Beskrivelse af indholdet i fokuseringspunktet,
  2. et fokuseringspunkt/spørgsmål,
  3. en/flere indikator(er) ("måleområder") for "besvarelse",
  4. kriteriet(erne) for god/acceptabel kvalitet og
  5. beskrivelse af verifikationsgrundlaget: Hvordan er datagrundlaget fremskaffes og i hvilket omfang vurderes kriteriet opfyldt?

Programmet må udformes, så det rummer selve hensigten med kvalitetsarbejdet:

Det udsendte "Q-spørgeramme katalog" omfatter en liste på p.t. 36 hovedpunkter, hver opdelt i op ca. 10 under-punkter/emner, der hver i spørgeform fokuserer på væsentlige forhold vedrørende det pågældende hovedpunkt.


B. Systemniveauet

De øvrige syv elementer i Q-strategien vedrører alle systemevaluering, som er et centralt ansvar. Med den intention, der ligger i "Kvalitet der kan ses"-projektet, er det blevet klart, at arbejdet med indholdet i de syv elementer må integreres, således at de fremstår som en sammenhængende systematik på systemniveau. Ministeriet har indledt arbejdet og kan bygge på, at der siden 1995 er arbejdet med udvik-ling inden for hvert af de enkelte elementer.

Integrationen af kvalitetselementerne i en samlet systematik på erhvervsskoleområdet vil også være en forudsætning for, at denne systematik kan udgøre en del af ministeriets samlede systematik

Integrationen af de syv elementer i strategien vil ske på den måde, at element nr. 3, ledelsesinformationssystemet, udvikles således, at det kan indeholde de kvalitetsmål, indikatorer mv., som til enhver tid skal indgå i erhvervsskole-områdets systemovervågning. Ledelsesinformationssystemet vil derved kunne give et samlet overblik over de væsentlige kvalitetsparametre i erhvervsskolesektoren. Samtidig kan der herfra leveres bidrag til "Kvalitet der kan ses".


DE VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

Systematisk kvalitetssikring og -udvikling på de videre-gående uddannelsers område foregår ved systematiske eva-lueringer af uddannelser på tværs af videregående uddannelsesinstitutioner.

Der er lagt en plan for rækkefølge af uddannelsesevalueringer til udgangen af 1999, hvor Evalueringscenterets forsøgsperiode skulle udløbe. Regeringen har imidlertid besluttet at gøre Evalueringscenteret permanent, samtidig med at der også etableres nationale evalueringsordninger for grundskole- og ungdomsuddannelserne.

Det nuværende evalueringssystem er blevet evalueret som input til den politiske beslutning om indholdet af eva-lueringsopgaven i fremtiden på de videregående uddannelsers område. Evalueringen består af følgende dele:

Herudover har Uddannelsesrådenes Formandskollegium udarbejdet en rapport med overvejelser over fremtidigt indhold af evalueringerne på de videregående uddannelsers område med udgangspunkt i Evalueringscenterets strateginotat: "Ind i fremtiden".

Ministeriet har i juni 1998 gennemført en bred høring om fremtidens evalueringskoncept med de nævnte rapporter som grundlag. Som supplement til den skriftlige høring afholdt i august 1998 en konference med uddannelsesinstitutioner m.fl.

I vurderingen af et fremtidigt kvalitetsudviklingssystem vil også indgå en evaluering af censorinstitutionen, som tilsvarende er sat i værk, og som afsluttes 1998. Censorinsti-tutionen fik ved reorganiseringen af systemet i 1993 til opgave at rådgive om uddannelsernes kvalitet og hensigtsmæssighed i forhold til arbejdsmarkedet og i forhold til videre uddannelsesforløb. Ordningen går ud på, at censorformandskabet - på grundlag af indberetninger fra de enkelte censorer - afgiver en årlig beretning til uddannelsesinstitutionen/erne. Censorformandskabsberetninger indgår i grundlaget for evalueringer af uddannelserne.

Uddannelsesevalueringer og censorformandskabsberetninger afgives løbende. Med respekt for de individuelle tidshorisonter i de nævnte kvalitetsudviklingsprojekter og "Kvalitet der kan ses", vil projekterne kunne understøtte hinanden. Udsagn om kvaliteten på de videregående uddannelser vil med det eksisterende kvalitetsudviklingsarbejde ikke begrænses til en årlig ministeriel publikation. Til gengæld vil den årlige publikation bl.a. kunne bygge på de løbende evalueringsrapporter.


FOLKEOPLYSNINGSOMRÅDET OG VOKSENUDDANNELSE

Ministeriet administrerer følgende skoleområder inden for folkeoplysning og voksenuddannelse: Daghøjskoler, produktionsskoler, folkehøjskoler, efterskoler, husholdnings- og håndarbejdsskoler, den fri ungdomsuddannelsen, almen voksenuddannelse, folkeoplysningsloven, indvandrerundervisning og specialundervisning for voksne (herunder læsekurser).

Der yder hvert år tilskud til en række forsøgs- og udviklingsprojekter inden for folkeoplysning. Det er projekter, som alle i større eller mindre grad har til formål at forbedre kvaliteten på området.

Foreningen for folkehøjskoler har fx afsluttet et udviklingsprojekt om kompetence i folkehøjskolen. Foreningen af Produktionsskoler og Produktionshøjskoler har i samarbejde med Roskilde Universitetscenter iværksat et treårigt forskningsprojekt, der bl.a. skal belyse produktionsskolernes pædagogiske kvalitet.

Herudover har ministeriet iværksat en samlet evaluering af den fri ungdomsuddannelse, hvor aspekter vedrørende undervisningens kvalitet samt de kompetencer eleverne opnår, indgår i undersøgelsen.

I samarbejde med Amtsrådsforeningen er der udgivet en rapport om kvalitets- og pædagogisk udviklingsarbejde i indvandrerundervisningen. Der er desuden et projekt i gang om måling af voksnes læsefærdigheder bl.a. med henblik på udvikling af læsekurserne. Resultatet af en effektundersøgelse af specialundervisning for voksne blev fremlagt på en konference i efteråret 1997.

Ovenstående er blot et udsnit af de mange kvalitetsprojekter, der løbende gennemføres på folkeoplysningsområdet. Projekterne søges nu samlet i en overordnet kvalitetsstrategi.

Som led heri er der ydet tilskud til fire "beslægtede" kvalitetsprojekter, som bl.a. sigter på at belyse hvorledes det går eleverne i uddannelsessystemet, og på arbejdsmarkedet efter de har forladt skolen. Det er et kvalitetsprojekt på daghøjskoleområdet (effektundersøgelse), forløbsundersøgelse på efterskoleområdet, evaluering af produktionsskoleområdet og endelig en undersøgelse af søgemønstre og effekter ved almen voksenuddannelse (AVU).


Forsiden